Mikor legyen szobatiszta?

A szobatisztaság folyamata két tényezőből áll: az egyik a tanulási folyamat, aminek a révén a kisgyermek kifigyeli, mit hogyan kell csinálni, mi a szokás, a másik egy érési folyamat, melynek folyamán megtanulja szabályozni a széklet- és vizeletürítését. Ezt a mondatot most olvasd el megint, mert alapvető minden szobatisztasággal kapcsolatos probléma megoldása szempontjából.

Mikor legyen szobatiszta?Normál esetben a szobatisztaság magától alakul ki:

    1. 1-1,5 éves kora körül a kicsi már kifigyeli mit csinálunk a WC-n, érdekli maga a folyamat.
    2. 1,5-2 éves kora körül már ő is ki akarja próbálni, amit kifigyelt, ráül a bilire, felmászik WC-re, használja a WC-papírt stb. Ez azonban nem azt jelenti, hogy már képes a szobatisztaságra, hanem, hogy ismerkedik a szokásokkal és utánozza,-gyakorolja, amit mi teszünk
    3. 2-2,5 éves kora körül néhány órára már pelus nélkül lehet, és ha mondod neki, akkor néha sikerülhet pont a bilin pisilni-kakilni. Bizonyos helyzetekben képes visszatartani a székletét (pl. vízben, autóban stb.) és ebben az időszakban már elkezdheti zavarni a pisis-kakis pelenka.
    4. 2,5-3 éves kora között egyre megbízhatóbban jelzi, ha pisilni-kakilni kell, de még nem teljesen szobatiszta és néha visszakéri a pelust. Sok gyerek még ebben a korban is ragaszkodik a pelenkához, de ez teljesen normális. Ha erőlteted a szobatisztaságot, az sokkal rosszabb, mintha még pár hónapig-hétig pelusos marad.
    5. 3 éves korra a legtöbb gyerek már nappalra megbízhatóan szobatiszta. Van egy átmeneti időszak, néhány hét, amikor még 1-1 alkalommal bepisilhet és rá kell szoktatni, hogy odafigyeljen rá a játék közben is, mikor kell pisilni, de általában ez a korszak gyorsan elmúlik, ha türelmes vagy és pozitív visszajelzéseket kap a gyerek tőled.
    6. Az éjszakai szobatisztaság 6 éves korig alakul ki, addig előfordulhat, hogy éjjel bepisil. Nem kell aggódnod, ha még 4-5 éves kora körül is kell a pelus éjszakára, fokozatosan azt fogod tapasztalni, hogy a pelenka száraz marad reggelig, mégis ragaszkodik hozzá a gyerek, mert biztonságosnak érzi.

Az éjszakai szobatisztaságban lehetnek visszaesések is, például, ha új közösségbe kerül a gyerek vagy testvére születik.

Bili vagy ülőke?

Egyes gyerekek csak a bilit szeretik, mert kicsi és éppen az ő méretükre szabott, kényelmes. Más gyerekek élvezik, hogy felmászhatnak oda, ahova a nagyok. Kezdetben szerintem praktikusabb a bili, de ki kell próbálni, mit szeret jobban a gyerek. Amikor már óvodás és ott WC-t használ, nyitottabb lesz a WC-használat után is.

Állva vagy ülve?

Fiúknál gyakran felmerül a kérdés, hogy állva vagy ülve tanítsuk őket pisilni. Érdemesebb ülve kezdeni, aztán majd egy idő után megtanulja állva is, kezdetben azonban jobb, ha ülve pisil, mert úgy biztosan a bilibe kerül a pisi.

Nyáron vagy télen?

Gyakran hallom, hogy nyáron érdemes elkezdeni a szobatisztaságra szoktatást, mert akkor úgyis sokat van mezítelenül a gyerek és megtanulja. Valóban sokat tanul ilyenkor a gyerek arról, mi hogyan működik, ez azonban nem jelenti azt, hogy az idegrendszere is megérett már a szobatisztaságra. Éppen ezért nem kell erőltetni a bilizést csak azért, mert nyár van. Ha már megérett rá, akkor az ősz beálltával a tanultak megmaradnak, ha viszont nem, akkor amint több ruha lesz rajta, megint nem érzi, mikor kell pisilnie, vagy nem tudja tartani és bepisil.

Ha egy gyerek érett rá és már 3 éves kor körül van, télen is szobatisztává fog válni.

Ha a gyermeked hisztizik és nem érted miért, ha mindenki osztogatja a tanácsokat és ettől folyton elbizonytalanodsz, ha nem érted, miért akaszt ki néha teljesen a gyermeked és miért mondasz olyasmit neki, amit később magad is megbánsz…Tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

48 Comments

  • Erika

    2011. április 12. kedd

    Kedves Ági!

    Nagyon szeretem a honlapodat, nagyon sok hasznos infót tudtam meg a kezdetek óta, hasznosnak érzem. Ellenben most, hogy olvasgattam a szobatisztasággal kapcsolatos cikket és a hozzászólásokra adott válaszaidat egy kicsit meglepődtem. Pl. nem értem hogy miért kell mereven ragaszkodni ahhoz, hogy a gyerek 3 éves kora előtt nincs megérve a szobatisztaságra? Miért nem hiszed, hogy jó dolog egy 1 éves kor körüli gyereknek bilit venni, csak ismerkedésképp a dologgal? Nem érzem ezeket erőszakos dolgoknak. A mi esetünkben, pont, hogy nagyon nagy előrelépés volt a korai megismertetés. 13 hónapos volt a kisfiam, mikor WC szűkítőt vettem neki és azóta be van építve a napirendünkbe a WC-re járás. Ez számára egy teljesen természetes dolog. A kezdetektől fogva nagyon élvezi a dolgot, mivel a dicséretek amiket ott kap (és csak dicséret) nagyon nagy örömet okoz neki. Már az elejétől kezdve tapsol ha pisi vagy kaki van a WC-be. Aztán elbúcsúzunk a produktumtól, integetünk neki mosolyogva és lehúzzuk a wc-t. Most 19 hónapos és a kaki jelenleg 100%-ban a WC-be landol, mert szól és akkor szaladunk a WC-re (addig tartja még oda nem érünk). Most, hogy jön a jó idő már tervezem a napközbeni pelustalanságot is, mert látom rajta, hogy már nem igényli a pelust. Ugyan a pisi miatt nem szól még, de a délutáni alvásoknál, már szinte mindig száraz marad a pelusa. Azt gondolom, hogy a korán történő megismertetés pont, hogy azt eredményezi, hogy nem alakul ki a gyerekben ragaszkodás a pisihez vagy kakihoz és nem lesz lelki probléma az azoktól való elszakadás. Mi ezt játékosan oldottuk meg, nyoma sincs annak, hogy ő ragaszkodna ezekhez, sőt már csak ő húzhatja le a WC-t, nekünk már nem is engedi. 🙂 Én csak bíztatnám az anyukákat, akikben megvan a lelkesedés, hogy kezdjék nyugodtan el, mivel így egy természetes dolog lesz az életében ahogy okosodik. Én nem úgy indultam neki, hogy ettől előbb szobatiszta lesz, úgy voltam vele, hogy amikor látom rajta az igényt, majd szépen haladunk, aztán majd elválik, hogy lesz, a lényeg számomra az ismerkedés volt. De egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy ez által hamarabb is lesz egy kicsit, de ha nem az sem baj, ő tudja 🙂 Akkor sem bánom az elmúlt 6 hónapot, mert ő nagyon élvezi.

    • Vida Agi

      2011. április 12. kedd

      Egyáltalán nem ragaszkodom hozzá mereven, a Babastart és a Gyógyító játékok anyagomban is leírom, hogy 1 éves kor körül már lehet otthon bili, rá lehet ültetni a kicsit, meg lehet dicsérni, ha belesikeredik valami. A gond az, hogy itthon sokan még most is teljesítménynek tartják a szobatisztaságot és idő előtt erőltetni kezdik az arra még éretlen gyereknél, ezért fontos megérteni, hogy a legtöbb gyerek még nem érett rá ilyen kis korban. Megfigyelhető azonban, hogy pl. azokban a családokban, ahol az elmúlt években itthon is ismertté vált pelenka nélküli életmódot folytatják már néhány hónapos kortól, ez a fajta egymásra figyelés jó hatással van a szülőre és a kicsire is, és ebben az esetben szó sincs erőltetésről. Nálatok is pontosan az a helyzet: mivel kedvesen, játékosan, szeretettel foglalkoztok ezzel a dologgal, ezért mindenki jól érzi magát benne, ehhez gratulálok 🙂

  • Andrea

    2011. április 11. hétfő

    Kedves Ági!
    Családban 4 éves lány ikrek vannak. Az egyikük sajnos még mindig csak pelenkában hajlandó elvégezni a nagydolgát. Testvére már régóta a WC-t használja, magától szokott rá. A leszoktatást már a legkülönfélébb eszközökkel próbáltuk, legutóbb majdnem egy hétig nem volt széklete, miután elfogyott a pelenka és megbeszéltük, hogy több nem lesz. Felfogja ezt, de ennek ellenére egyszerűen nem tudja a nagy dolgát a WC-be elintézni. Sajnos minden eset után – félve az esetleges komplikációktól – csak megint visszatértünk a pelenkához. A pisilés minden gond nélkül megy a WC-be. Már a testvére is próbálta őt meggyőzni és mi is mindent bevetettünk, de hiába. Nem tudjuk, hogy milyen trauma érhette esetleg. Arra is gondoltunk, hogy esetleg szakemberhez kellene fordulni. Te mit javasolsz?

    Válaszod előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      A „nagydolog” a szobatisztaságnál a nehezebb ügy, a gyerekek általában szeretik a maguk módján intézni, gyakran el is bújnak ilyenkor (a pelenkások) vagy kérik, hogy ne zavard őket (a WC-n). Nem szabad erőltetni semmit, idővel általában a pelenkába kakiló gyerekeknek is meg szokott jönni a kedvük a WC-be kakiláshoz. Esetleg segíthet, ha kap valami jópofa bilit, sok gyerek nem kedveli a WC-be kakilást (a pisiléssel nem szokott gond lenni), viszont egy aranyos bilin szívesen elücsörögnek.

  • Tünde

    2011. április 01. péntek

    Szia!
    Kisfiam márciusban töltötte be a 3 évet szeptembertől óvodába készül. Egyelőre sajnos nem állunk túl jó a szobatisztasággal, magától nem szól, se a pisi, se a kaki miatt. Ha wc-e ültetjük, akkor jellemzően mindig pisil, a kakit pedig csak egyszer sikerült „elcsípni”.
    Kisfiam koraszülött volt, 29 hétre és 980 g-al született, ez összefüggésben lehet-e azzal, hogy még mindig nem szobatiszta. Korrigált 3 éves csak május végén lesz, így elképzelhető, hogy csak később érik meg a szobatisztaságra? (Egyébként szerencsére, sem testi, sem szellemi visszamaradása nincs a koraszülöttségéből adódóan.)
    Köszönettel: Tünde

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Igen, valószínűleg a korrigált kora szerint érik majd meg a nappali szobatisztaságra, és a nyári időszak is sokat fog segíteni, ilyenkor a kevesebb ruha miatt jobban érzik a kicsik, mikor kell menni, ez segít a szoktatásban. Szeptemberig még sokat fog fejlődni, hiszen addig még 5 hónap van hátra!

  • Juli

    2011. március 01. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3 éves és három napja szinte egyik napról a másikra szobatiszta lett. A kaki is a WC-be megy már.
    Ma volt először bölcsiben azóta, hogy nem kell pellus.
    Amikor mentem érte a gondozónő azzal fogadott, hogy miután reggel egyszer a szőnyegre csurgatott visszaadták rá a pelenkát és egész délelőtt abban volt.
    Azt mondták értsem meg ők nem vállalhatják fel azt, hogy a szőnyeget minden nap takarítsák. Aggódom, hogy ez hogyan befolyásolja majd a kisfiam szobatisztaságát ill. mennyire veti majd vissza a leszokási folyamatot, hogy bepelenkázzák a bölcsiben.
    Egyáltalán mit tehetek én ez ügyben?
    Nagyon köszönöm a segítségedet!

    • Vida Agi

      2011. március 10. csütörtök

      Igazából az teljesen normális, ha a szobatiszta gyerek 6 éves korig néha még bepisil. Elmélyül a játékban, nem figyel oda, későn jut eszébe, ez mind normális és a bölcsődének is ehhez kéne alkalmazkodnia. De ha ők ezt nem akarják, akkor be kell vinni, leszoktató bugyipelust, amiből nem folyik ki azonnal a pisi, le tudja tolni a kicsi, amikor pisilni megy és érzi benne a pisit, nem úgy, mint a rendes pelenkában.

  • Judit

    2011. március 01. kedd

    Szia Ági!

    Most én sem magunknak, hanem a nővéremnek szeretnék tanácsot kérni, mert nem tudom, hogy jó irányba gondolkodnak a gyermekével kapcsolatban.A kisebbik gyerekük most volt 3 éves, kislány, és 2 ügyben kérdeznélek.Annyit tudni kell róla, hogy igen hamar lett szobatiszta(időpontot nem tudok, de mivel látta az 5 éves bátyjától, ezért gyorsan eltanulta)Nem is bilin, hanem a wc-n intézi a dolgokat.Egy kis magánbölcsibe is járt, nagyon szerette, sokszor ő kérte, hogy hadd menjen, és most februártól ugyanabba az óvodába és csoportba jár, ahova a testvére.Régóta nem használnak pelenkát sem nappalra sem éjjelre.Már az ovi kezdés előtt jó pár héttel elkezdett bepisilni éjjelente, de most már van, hogy nappal is odacsorgatja a pisit a szőnyegre.Én javasoltam, hogy adjanak éjjelre pelenkát megint,de azt mondták, nem akarnak „visszalépni”.Most azt csinálják, hogy egyrészt este lefekvéskor már nem adnak inni(nem helyeslem), másrészt éjfélkor felkeltik, és kiviszik pisiltetni.Mi a véleményed?Hagyni kell, és majd magától elmúlik, vagy mi a teendő?
    A másik dolog, remélem nem baj, hogy itt írok róla, habár nem a szobatisztaságról szól.Ez a cumi kérdése.Születése óta nagy cumis a kislány, és nem csak alváshoz, de sokszor nappal is a szájában lóg a cumi.Hallani sem akar a leszokásról.3 cumija van, és pl. alvásnál mind a 3 kell, hogy az ágyában legyen, és szinte felszántja velük az ágyat, mikor altatja magát.Anyukám, mikor most velük aludt egy szobában, egy cumi leesett, és addig kiabált a kislány, amíg a mama meg nem találta, és oda nem adta, de addigra persze felébresztette a tesót is.Ezzel csak azt akarom érzékeltetni, hogy elég kórosan ragaszkodik a cumikhoz.Kérdésem az, hogy nem kellene-e már leszoktatni róla, és ha igen, hogy jobb, fokozatosan, vagy elvágólag?Egyébként egy nagyon vagány és öntudatos kislány!!:)

    Válaszos előre is köszönöm,

    Judit

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Kisgyermekkorban az új élethelyzetek, új közösség okozhat visszalépést a szobatisztaságban, ez kiegyensúlyozott környezetben általában magától rendeződik. Én amellett vagyok, hogy ilyenkor vissza lehet adni a pelust, mert a kicsinek rosszabb a kudarcélmény (megint bepisiltem), mint az esetleges „visszalépés”, de gyakorlatilag bármilyen megoldás jó, ami nem okoz neki kudarcélményt, ha tehát az otthoni bepisilés miatt nem „tolják” le, ha nem okoz nála gondot az éjszakai ébresztő, akkor nem gond az sem, ha nem kap pelust megint.

      A cumihoz nagyon tudnak ragaszkodni a gyerekek, ezt nem kell erőltetni, amennyire tudnak ragaszkodni hozzá, olyan könnyen elhagyják maguktól, amikor már nincs rá szükség.

      Egyébként mindkét leírt probléma arra utal, hogy az új ovit nem túl jól viseli a kislány.

  • anna

    2011. február 23. szerda

    Kedves Agi!
    ez alkalommal a baratnomnek kerek segitseget, mivel neki nincs otthon net., a gond az 1 eves kislannyal van, akinek nagyon kemeny a kakija, szinte az eleitol fogva, legalabbis amiota tapszerezi, k.b.5-6 honapos kora ota.Tehat o a tapszerre gyanakszik, viszont azt tudom,h. nem iszik eleg folyadekot a pici,mert nem akar, pedig probaltak teaval, gyumolcslevel, sziruppal, meg mindenfelevel, de sikertelenul.Eleg jo sulyba is van, 11-12 kg-os, nem mozog elegendot.
    mit tehetnek meg ,hogy lazuljon a gyomra? szegenynek aranyere is lett a sok kinos kakitol 🙁

    • Vida Agi

      2011. március 03. csütörtök

      Mindenképpen forduljanak ezzel a problémával mihamarabb orvoshoz, különösen, ha aranyeret okozott a dolog.
      A tápszerváltás illetve, (mivel most már 1 éves) a tápszer teljes elhagyása, felváltása tejre, tejtermékekre is segíthet (amennyiben nem allergiás a kicsi).

      Emellett valóban fontos, hogy igyon is, de ezt nem szabad erőltetni: annyit igyon, amennyit elfogad és főként vizet, valamint rostos gyümölcsleveket (barack, narancs, rostos alma)

  • M. Tündi

    2011. január 05. szerda

    Szia Ági!

    Kisfiam februárban lesz 2 éves. Több hónapja próbáljuk bevezetni a szobatisztaságot. Már többször pisilt, kakilt wc-be, bilibe. Általában fürdés után, amikor meztelen többször ráül a bilire. De amúgy napközben magától nem szól, nem jut eszébe. Azt is próbáltam, hogy pár órán keresztül nem volt rajta pelus, csak egy mesefigurás bugyi (hátha attól jobban tetszik neki a dolog) és többször ráültettem. Pisilt is, aztán csak bement a bugyiba is, így visszakerült a pelus. Ha napjában többször is elviszem a wc-re, egyszer csak eszébe jut majd egyedül is elmenni? Vagy szüneteltessem a dolgot, amíg magától akar menni? Most így télen ez a vetkőztetés is macerás, mert ugye még body-t hord, hogy ne legyen kint a dereka. Ezért egyedül max a nadrágot tudja levenni. Várjunk amíg melegebb lesz, meg ő is nagyobb?
    Köszi

  • Kriszti

    2011. január 05. szerda

    Szia Ági!

    Előszö is szeretnék gratulálni a honlaphoz, sok tanácsot fogadtam már meg.
    Az én kisfiam 2,5 éves de még hallani sem akar a biliről vagy a WC-ről. Rá sem hajlandó ülni, ha viszont nincs rajta nadrág simán bepisil egy délelött akár négyszer is.
    Lehet, hogy az a baj, hogy állandóan mondjuk neki? Mindenki ezzel traktálja a családban, hogy fog így oviba menni..stb
    Én mindig mondom neki, hogy szóljon ha kell, erre néha rá is bólint, hogy jó, szólni fog, aztán mégis bepisil. Ami persze nagyon zavarja, és azonnal le kell venni róla a pisis ruhát.
    Néha ha rákérdezünk, hogy miért nem szólt, hogy kakil, és akkor mehettünk volna Wc-re, azt mondja, hogy ő még kicsi. Szerintem ez csak kifogás.
    Mit tegyek? Hagyjam még a dolgot, hátha magától fog ráérezni a dologra?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      Nem kéne erőltetni nála még ezt a dolgot, mert láthatóan nem érett meg rá, és az állandó kérdezgetés pszichikailag is nyomás alá helyezi, úgy érzi, gond van vele, amiért nem tudja még, holott egyszerűen arról van szó, hogy nem érett még rá. A gyerekek 3 évesen lesznek szobatiszták nappalra, ez nem akarat és szoktatás kérdése csupán, hanem hormonális és idegrendszeri érési folyamat is. A kisfiad ezt a maga módján el is mondja nektek „kicsi vagyok még hozzá”, és igaza van, mert tényleg kicsi még hozzá, hogy teljesen szobatiszta legyen. Jó hír viszont, hogy minden felesleges erőltetés és nevelgetés nélkül, amikor megérik rá, akkor egyik napról a másikra szobatiszta lesz.
      Az erőltetés komoly pszichikai károsodásokat okozhat, amik gyermekkorban és később felnőttkorában is jelentkezhetnek majd, ezért sem szabad idő előtt erőltetni a szobatisztaságot.

      • Ákos

        2011. május 30. hétfő

        Nem rég fórumban találkoztam egy olyan személlyel, aki arról győzködött, hogy a szobatisztaság nem egy tanulási folyamat, hanem egy hormon meglététől függ. Elkezdtem kutakodni a neten, honnan, de szakmai forrást nem találtam, de itt a honlapon Ön írja, hogy:
        „…A gyerekek 3 évesen lesznek szobatiszták nappalra, ez nem akarat és szoktatás kérdése, hanem hormonális folyamat. …”

        Ez nekem ellentmond a kezdő sorokkal:
        „…A szobatisztaság folyamata két tényezőből áll: az egyik a tanulási folyamat, aminek a révén a kisgyermek kifigyeli, mit hogyan kell csinálni, mi a szokás, a másik egy érési folyamat, melynek folyamán megtanulja szabályozni a széklet- és vizeletürítését…”

        Feltudná oldani számomra ezt az ellentmondást?
        Illetve tudna forrást adni erről az Ön által említett hormonális folyamatról?

  • Pajter-Csolti Katalin

    2010. december 06. hétfő

    Kedves Ági,

    a Nagy Babaszakácskönyvedben olvastam, hogy lehet kapni előre elkészített borsópürét. Tudnál segíteni, hogy hol lehet kapni? Már mindenfelé kerestem, de nem találtam. Főleg a bio változat érdekelne.

    A szakácskönyv egyébként nagyon jó!

    Előre is köszi a válaszodat.

    Üdv,
    Kati

  • Vargáné Németh Katalin

    2010. december 05. vasárnap

    Szia Ági!

    A tanácsodat szeretném kérni.Zsófi lányunk márciusban lesz 3 éves és a nyáron teljesen szobatiszta lett,magától.Szeptember,november hónapban voltak felfázásai és akkor bepisilt néhányszor.Most megint gyakori vizelése volt,többször bepisilt,voltunk orvosnál nem találtak semmit,bár azt mondta,hogy nézzünk 24 órásd vizeletet,hátha homok okozza.Ez volt pénteken és magyaráztuk neki,hogy mit kell majd csinálni.Mióta hazajöttünk az orvostól azóta bepisil és amivel meglepett be is kakil és nem szól.Úgy látom most valahogy a féltékenység is fellángolt nála,8 hónapos a huga,aki mászik,feláll,jön-megy, pakol.
    Nem kényszerítettük semmire,sokat foglalkozunk vele.
    Hogyan viselkedjek helyesen,hogy segítsek neki a szobatisztaságban?
    Azt látom,hogy nem jó,hogy ez a beszédtéma,most hanyagoljuk.De muszáj ráadnom pelenkát,mert nincs ennyi ruhája.
    Viszont így belepisil,kakil.Várjunk,hagyjuk pelusban?
    A vizeletgyűjtés még nem tudom,hogy lesz megoldva,de ez látszik,hogy nem szervi dolog(szerintem,ápolónő vagyok).

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Szerintem simán csak arról van szó, hogy megijedt és most egy kicsit szorong, ezért nem figyel oda. egyelőre legyen pelusban, ez őt is jobban megnyugtatja, aztán majd pár hét múlva lehet megint próbálkozni a bilizéssel, amikor már elhalványodott a rossz emlék.

      • Vargáné Németh Katalin

        2010. december 07. kedd

        Köszönöm a gyors választ!De közben az is kiderült,hogy mi a valódi ok.Féltékenység…mert két napja reggel mondtam neki,hogy nagyon szeretem,a Hugát is szeretem és erre azt mondta,nem a Julcsit Apa szereti,majd másnap azt mondta,hogy nem, Anya nem szeretsz!
        Próbálkozunk pelus nélkül,mert így legalább érzi a következményét,illetve ő is velünk alszik éjszaka.Ma délelőtt nem is volt gond,de délután elmentem és többször bepisilt.
        Hogy csökkentsem a féltékenységét?Úgyérzem büntet engem ezzel az egésszel,mert meg is mondta,hogy azért pisilt be,mert elmentem.
        Mégegyszer köszi!
        Kati

        • Vida Agi

          2010. december 17. péntek

          Ezen leginkább türelemmel és sok-sok szeretettel tudsz segíteni, csodaszer nincs rá. Ne erőltesd most a szobatisztaságot, inkább foglalkozz vele sokat, játsszatok együtt, beszélgessetek és a tesót is egyre gyakrabban vonjátok be, hamarosan el fog múlni ez az egész.
          (de hozzáteszem: a testvérféltékenység nem múlik el soha teljesen, valamilyen módon mindig jelen lesz majd)

  • Puszmóka

    2010. november 09. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiunk 11 hónapos, fürdés után vagy még a kádban feláll és pisil, mindig megdicsérjük, hogy ügyes vagy…, tudom, hogy nincs itt még az ideje a szobatisztaság folyamatának elkezdéséhez, de akkor most mit tegyünk? Tegyünk bilit a pisi elé?

  • Kőszegi Reni

    2010. október 06. szerda

    Kedves Ági!!!!!

    Megköszönve eddigi jó-tanácsaidat, ismét kérdeznék.
    Szobatisztaság? Bili??
    Nem!! Én a legelső fázist kérdezném!! (első gyermekes anyuka)
    Hogy jutunk el oda, hogy gyermekem ( 17 hónapos)összepárosítsa a „pisi” szót a nemiszervéből ténylegesen kijövő pisi-vel.??
    1., Mikor a kádba pisil (mert előfordul), nem szidom meg, sőt mondom, hogy pisil a baba.
    2., Pelus cserénél, mondom, hogy kicseréljük a pisis pelust.
    3., Mikor a felnőttek mennek WC-re, mondjuk, hogy megyünk pisilni. (De efektiv az ott zajló folyamatot nem látja).
    Elég ez ahhoz, hogy tudja, hogy mikor pisil és elöbb-utóbb szóljon is????
    Vagy tényleg vegyek egy bilit és ha sikerül oda pisilni, akkor dicsérjem meg??
    Ide kapcsolódó kérdésem még:
    Van aki azt mondja, hogy itt a hideg, ezért várjak jövő nyárig a pelus levételével, de van aki már most levenné….
    Most akkor hogy is van ez??……
    Köszönöm válaszodat.
    Renáta

    UI: Lehet, hogy eme kérdések sokak számára nem kérdések, de engem ez foglalkoztat. Bocsánat….

    Válasz: Igen, ez elég ahhoz, hogy a fejében összeálljon, mi az a pisi és hogyan működik. Viszont szólni emiatt többnyire csak 2 éves kor után kezdenek el (korábban esetleg csak akkor, ha nyár van és sokat van mezítelenül a kicsi, ilyenkor gyakran találkozik vele) Lehet otthon bilitek, de még korai ráültetni. Ha magától ráül, pl. fürdés előtt, amikor mezítelen, akkor meg lehet dicsérni és akkor is, ha belemegy valami, de a pelust levenni még nem kell. A gyerekek 3 éves korra lesznek nappalra teljesen szobatiszták. Ez általában magától megtörténik, trükközés és szoktatás nélkül is. Jobb megvárni, amíg magától kialakul, mint erőltetni, mert ez utóbbi maradandó sérüléseket, rossz szokásokat okozhat. Éjszaka csak később, mert az éjszakai szobatisztasághoz szükséges egy hormon, ami csökkenti az éjszakai vizelet mennyiségét és ez a hormon csak később alakul ki.

  • Tasli

    2010. szeptember 25. szombat

    Szia Ági!
    3 éves kisfiam neveléséhez már sok jó tanácsot kaptam itt Tőled régebben, illetve a cikkekből, ezért most is Hozzád fordulok tanácsért.
    A gyerek most lett 3 éves, szeptemberben. 4 hónapja /május vége/ vettük le a pelust, 1 hét alatt szobatiszta lett. Az első nap többször bepisilit, másnap már csak egyszer, és persze a kaki is a gatyába ment pár nap, de azóta ügyesen a bincibe kakil. Sőt, már a múlt héten a bölcsi wc-jébe ment a kaki! A délutáni alvások során is 2 hetente ha egyszer történt baleset, néha becsurgott Neki. Az éjjel során heti 5 nap (persze nem egymás után) száraz volt a pelus. Aztán jött a július és vele a bölcsi szünet. A szünetet Apuval kezdte itthon. Rögtön az első nap bepisilt, bekakilt. Másnap csak bepisilt. Aztán már ilyen gond nem volt, csak a délutáni alvások során pisil be, sajnos azóta is. Nem minden nap, de többször bepisil, mint ahányszor száraz marad a pelus egy héten. De olyan is volt, hogy több nap is száraz maradt a gatya, aztán újra elkezdett bepisilni. Ez a bölcsiben és itthon is így van. Az éjjeli pelus pedit tele van pisivel, gyakorlatilag minden nap. Évvesztes, ezért nem ment oviba, a társai között nincs új gyerek, viszont a legjobb barátja elkerült oviba. Ezt a barátot el szoktuk hívni játszani, játszótéren is időnként együtt voltunk. Gondoltam, hogy így nem viseli meg az, hogy ezután nem találkoznak majd minden nap. A bölcsiben már van másik nagyon jó barátja, már szeretné a kisfiam, ha az új barátot is elhívnánk játszani. Mostanában az apja sajnos sokszor csak 6-7 óra után ér haza (ez kb. 3 hete van)esténként, ilyenkor a gyerek úgy megy utána, mint a pincsi kutya. De amíg minden nap itthon volt 4-re nem is nagyon érdekelte az apukája. A bölcsiben már elég furán néznek rám, úgy tűnik a többi hasonló korú vagy még kisebb gyerek nem pisil be ennyit. Ezért most kicsit aggódok, hogy valami baj van a kisfiamma. VAN RÁ OKOM?
    Remélem nem túl hosszú, de úgy éreztem ezeket tudnod kell a válaszadáshoz.
    Köszi szépen, ha válaszolsz.
    Üdv!
    Tasli

    Válasz: Ebben a korban a változások általában szobatisztasági problémákat okoznak. Megkezdődik a szünet, újrakezdődik az ovi stb. A legtöbb kisgyerek egyébként 8 éves koráig nem teljesen szobatiszta, azaz pl. alváskor még bepisilhet néha. Nem kell erőltetni, idővel magától is megérhet arra, hogy éjjel ne pisiljen be (hozzáteszem ilyenkor ősszel ezt felfázás is okozhatja, a fiamnál éppen most volt ilyen eset)

  • Réka

    2010. szeptember 23. csütörtök

    Kedves Ági!

    A véleményedre lennék kiváncsi. Kisfiúnk júliusban volt 2,5 éves. A nyár és az 1 hónapos bölcsi szünet tökéletesnek tűnt a szobatisztaság megkezdésére. Másfél hét alatt olyan szintre jutottunk (nem eröltettünk semmit, csak levettük a pelust róla, amit még élvezett is), hogy a kör
    zértbe, játszótérre stb. pelus nélkül mentünk. Nagyon ügyesen tudta visszatartani, mert mivel idegen wc-be és az utcán nem szeretett pisilni, így mindig hazavittük :).
    Éjszakai alvásból a hónapos szünet végére egy héten legalább 5 alkalommal száraz pelussal ébredt és volt hogy már napközben is anélkül akart ő maga lefeküdni és ügyesen ki is bírta.
    Nagyon büszkék voltunk rá és láttuk rajta hogy ő is büszke magára.
    Aztán elkedződött a bölcsöde, ahol az első héten nem volt semmi baj. Szólt ha pisilni vagy kakilni kellett és a bölcsi kis wc-jébe végezte dolgát. Követőkező héten már mindennap egyszer legalább bepisilt ott és otthon is észrevettük hogy nem biztonságos a dolog.
    Eltelt még két hét és oda jutottunk hogy bele is kakilt a nadrágjába ha kellett neki és még le is tagadta. Korábban az otthoni szünet alatt zavarta ha ilyet csinált az elején. Ha bilire akartam ültetni otthon mert láttam hogy pisilnie kell (ismertem a jeleit), akkor sírva fakadt, hogy ő ezt nem akarja.
    Ott tartunk, hogy vissza kellett vennünk a pelust és már ugyan ott vagyunk, mint a nyári szünet előtt. Nem tudom mi történhetett, de úgy érzem nem mi ronthattuk el, hiszen itthon minden olyan szépen ment.
    Annyit tudok, hogy a bölcsiben a gondozónéni azt mondtha, hogy sokszor látta rajta hogy most pisi vagy kaki lesz, de nem vitte el soha wc-re, hogy pisiljen csak be, mert így akarta rávenni, hogy szóljon neki. Nálunk otthon ez nem így ment, mert láttam hogy fogdossa a fütyiét vagy rázza már a lábát, rákérdeztem, hogy pisilni kell-e, mire igennel válaszolt és mentünk vagy a bilire vagy a wc-re.
    Szerencsére oviba csak jövőre megy, így még jövő nyáron újra próbálkozhatunk, bár úgy érzem teljesen alkalmas a dologra, csak valami negatív dolog érhette, mert kb. másfél hónapig olyan biztonsággal csinálta a dolgot és kb. két hét alatt olyan szinten romlott el valami, hogy rossz nézni.
    Így ebből a rövid leírásból tudsz esetleg tanácsod adni, hogy hol lehetett a hiba vagy hogy kell-e aggódnunk amiatt hogy mikor lesz szobatiszta?

    Köszönöm!

    Válasz: A legtöbb gyerek 3 évesen lesz szobatiszta. Ez általában teljesen magától megtörténik. Nyáron átmenetileg lehetnek szobatiszták, mert kevesbeb a ruha rajtuk, de őszre sok gyerek visszaesik. Ráadásul őt most még a bölcsi is megviselte. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy valami rettenetes történt ott vele, szimplán csak az új helyzet, a sok gyerek, a megváltozott élete okoz benne szorongást. Legyetek türelemmel és adjatok rá pelust. Tapasztalatból tudom, hogy a legtöbb kisgyerek 3 éves kora körül magától hagyja el a pelust teljesen legalább nappalra és 4-5 évesen éjszakára. Nálunk egyébként a bölcsiseket kb. másfél óránként kiterelték pisilni, így soha nem pisiltek be és megtanultak szólni is, szerintem ez jobb módszer a gyerekeknek és az óvónéniknek is.

  • Szilvia

    2010. szeptember 03. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom egy hónapja múlt 2 éves. Két hónapja a nyáron egy hét alatt szobatiszta lett. Éjszakára használunk pelenkát, de már a délutáni alváshoz sem kell. Itthon bilibe pisil és kakil, mostanában inkább a wc-n, szűkítőn. Szól, vagy magától ráül. Ami problémát okoz, hogy a játszótéren szinte sohasem szól. Eljátssza? Szégyenlős? Vagy hazahozza a pisit és sikeresen a bilibe landol, vagy átöltözünk, de a második-harmadik váltás után hazajövünk. Próbáltam, hogy a bilit lerakom a homokozó mellé illetve elvonulunk a bokrok mögé, de így sem szeret pisilni. Most, hogy jön a hideg mitévő legyek?

    Válasz: Azért nem szól a játszótéren, mert nem jut eszébe. Ott annyi új élmény éri, hogy nem tud még erre is figyelni. Ebből is látszik, hogy igazából nem szobatiszta még teljesen. Légy türelemmel és adj rá a játszótérre szoktató pelust, amiben érzi a nedvességet, le tudja tolni pisiléshez, de mégsem rendes pelus.

  • Kriszta

    2010. augusztus 06. péntek

    Szia Ági!

    A kisfiam 21 hónapos,a bilibe pisilést nagyon megtanulta, ügyes és élvezi. Ha kint vagyunk vagy boltba megyünk, mindig szól, ha pisilni kell. Az ebéd utána alváshoz se kell neki pelus. A kakit sajnos nem sikerült még a bilibe belenyomni. Szól, ha érzi, ráülünk, de felpattan és a végsőkig tartogatja és végül a bugyi megy a kaki. Próbáltam neki szavakkal segíteni, ajánlottam fel neki meglepetés-ajándékot. Hogyan vegyem rá a bilibe kakilásra? Miért „fél” tőle? A másik kérdésem az éjszakai szobatisztaság. Reggel pisis pelussal ébred. Addig maradjon éjszaka pelusba, amíg reggel száraz pelekával ébred? És majd megérik erre is?
    Köszönöm válaszod!

    Válasz: Nem kell rávenned. A kakilás sok gyereknél „személyes” dolog, ők szeretnék megoldani, hagyni kell a saját tempójában, hogy ez kialakuljon, szintúgy az éjszakai pisit, ami általában csak 3-4 éves kor között (100%-osan csak még később) szűnik meg.

  • Szvetek Ivett

    2010. augusztus 05. csütörtök

    Kedves Ági,

    szeretném a tanácsodat kérni abban, hogy 10 hónapos kislányomnak szeretnék bilit venni. Igazából nem akarom elkezdeni a szobatisztaságra nevelést, hanem azt szeretném, ha megismerkedne a bili műfajával. Mivel Ő az első gyermekem, nálunk még az sincs, hogy a nagyoktól ellesné a dolgot és szerintem 2-3 évesen meg nagyon idegen lenne neki. Ezért arra gondoltam, hogy kezdhetnénk a napot egy bilin üléssel és aztán, ha szépen lassan még menne is bele valami, akkor még örülhetünk is. Utána pedig napközben is néha-néha ráültetném.

    Köszi előre is a véleményed,
    üdvözlettel,
    Szvétek Ivett

    Válasz: Ráértek még ezzel. Vehetsz neki persze bilit, de 16-18 hónapos kora között maga fog elkezdeni érdeklődni a WC, a pisi, kaki és a többi iránt, és az is lehet, hogy nem akar majd bilit, hanem rögtön a WC-re ülne. Ezek a dolgok maguktól kialakulnak, nem kell semmit elkezdeni rajta, csak kielégíteni a gyerek természetes kíváncsiságát és figyelni a fejlődési ütemét.

  • Kókusz

    2010. augusztus 05. csütörtök

    Szia Ági!
    A fiam szeptemberben lesz 3 éves. Kezdené az ovit, de….. sajnos az alváshoz kell még pelus. 2009 áprilisától a kaki bilibe megy, mert volt egy fél év, amíg nagyon durva szorulása volt, és mindig jelezte, ha kakilni kellett, fogni kellett a kezét eleinte, majd késöbb meg pont kiküldött mindenkit, csak akkor szólt, ha végzett. Azóta a szorulás rendbe jött, de azóta is szól, ha kakilni kell. Szóval a kakával már lassan másfél éve jók vagyunk, a pisit idén áprilistól jelzi. Meglepően, egyik napról a másikra szólt a pisi miatt, és szerencsére nagyon ritkán vannak „balesetek”. Viszont a délutáni alvásnál még bepisil. Kértem tanácsot a védőnőtől, hogy mit tegyek, hogyan lesz szeptembertől szobatiszta, de Ő csak annyit mondott, hogy addig még kialakulhat. Sajnos egyelőre nem sok jel mutat erre, az ébredés utáni pelenka tele van pisivel, sokszor ki is folyik, pedig alvás előtt pisil a gyerek. 2 hete már úgy alszik, hogy nem adok rá pelust, de így sincs semmi javulás, minden délután „vízágyban” ébred a gyerek. Mit tegyek? Adjam vissza rá a pelust a délutáni alváshoz is, és várjam meg, míg száraz lesz és csak akkor hagyjam el? Hogy megy így oviba, hiszen nekem vissza kell menni dolgozni, nem tudom, más hogyan oldja meg az ilyet???? Nem szidom érte, próbáljuk megbeszélni, hogy nem kellene az ágyba pisilni, meg is érti, tudja, hogy csak így mehet oviba is, mindig mondja, hogy most nem fog bepisilni, de mégis… És szegénykém szomorú is miatta… Mit tegyek???

    Válasz: Minden óvodással előfordul, hogy alváskor még az ágyba pisil. Otthon nyugodtan add rá a pelust és az óvodában is meg lehet beszélni, hogy egyébként szobatiszta, de ha délután bepisilne, akkor nekik is jobb, ha pelust adnak rá. Erőltetni ezt nem lehet és nem is kell, szépen kialakul magától, addig hordhat pelust, amikor már nem lesz rá szükség, maga fogja mondani.

  • Kata

    2010. március 30. kedd

    Kedves Ági?

    A lányom 2 és fél éves, napok alatt szobatiszta lett. Magától megy a vécére és végzi a dolgát! Ha megyek vele engem kiküld és szól, ha végzett. Nem gondoltam, hogy ez ilyen egyszerű lesz. A napokban volt egy szorulása, ami nem jellemző, inkább hígabb széklete volt és rendszeresen. Azóta fél a kakilástól. A wc-be egyáltalán nem akar, pelusba sem, a bugyiba becsúszik, nagy hiszti után. Hogyan tudnék segíteni neki?

    Válasz: Próbáljátok ki esetleg bilivel.

  • Évi

    2009. december 06. vasárnap

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam e hónapban lesz 20 hónapos. Észrevettem egy ideje, hogy napközben néha markolássza elől a pelusát, és nyög, meg mutogatja. Először megijedtem, hogy gond van, vagy fáj a pisi…stb. De nemrégiben más okból kifolyólag volt egy vizeletvizsgálatunk, ami teljesen jó lett. Nem lázas, nem kedvetlen, tehát nem beteg, ez biztos. Előtte, utána szépen játszik.. Lehetséges, hogy ideje lenne beszereznem egy bilit? Lehet hogy azt akarja jelezni felém, hogy pisil? Szoktuk mondani neki, hogy ott a kuki, és onnan jön a pisi….stb. :)) Meg hogy hol van a popsi….stb. Szóval nem tudom mit akar, nem tudom őt most dekódolni. 🙂 Én erre tippelnék…..Szerinted?!
    Köszi a válaszod!

    Válasz: Megpróbálhatod, ebben a korban szeretni szokták, jó játéknak tartják a bilit, néhány baba talán már rá is szokik, de az is lehet, hogy még 1 évig csak játéknak tartja, néha ráül, belepisil stb. de azért inkább a pelust részesíti előnyben.

  • Pampacilla

    2009. november 21. szombat

    Szia Ági!

    A kisfiam szeptemberben múlt 3 éves. A pelenka elhagyását nem erőltettük túlságosan és idén júliusban egyik-napról a másikra szobatiszta és ágytiszta lett. Nem is volt gondunk október végéig. Addig soha sem pisilt vagy kakilt be, még alvás közben sem. Elvileg szeptembertől kezdhette volna az ovit, de nem akartam, hogy úgy érezze meg akarok szabadulni tőle (áprilisban született meg a húga), de úgy gondoltam jó lesz, ha novembertől megpróbáljuk, hiszen év végén sok-sok jó dolog történik az oviban, ami biztos a kedvére lesz.
    Október végétől elkezdett bepisilni, először csak azt vettük észre, hogy nem megy el időben és az eleje becsorog. De a helyzet egyre romlik. Most már sokszor el sem indul, gyakorlatilag magától csak akkor megy, ha kakilnia is kell. Állandóan noszogatni kell. Próbáltuk büntetni (nincs meseolvasás), próbáltuk jutalmazni (minden bilibe pisilés után mesét olvastam neki), de a helyzet nem javul. A gyermekorvos szerint ez pszichés dolog és így akarja felhívni magára a figyelmet. Közben állandóan kérdezem, hogy tetszik-e neki az ovi, de nem tudom eldönteni, hogy ez-e a bajok forrása.
    Egyébként az óvodai beszoktatás nagyon könnyen ment, már az első nap ott akart maradni egyedül (nekem haza kellett mennem szoptatni) sőt már az első nap ott is ebédelt. 2 hétig járt, úgy tünt, hogy élvezi. Minden reggel örömmel ment. Az ott alvást nem is akartam megpróbálni, úgy gondoltam, ha szeretné akkor megpróbáljuk.
    Mivel beteg, most a héten otthon volt, de a bepisilések folytatódnak. (Az óvodában egyetlen egyszer volt egy picit nedves az alsónadrágja.)
    Nagyon el vagyok keseredve. Fogalmam sincs, hogy mit rontottam el vagy mit csinálok rosszul. Szeretném, ha tanácsot adnál!
    Szakembert is szívesen felkeresnénk, ha azt ajánlod!

    Várom a válaszod: egy aggódó és elkeseredett anyuka

    Válasz:Sajnos ilyen előfordulhat óvodakezdéskor, akármilyen jó is az óvoda, akármennyire is úgy érzed mindent megtettél, a kicsi akkor is szorong az új helyzettől. Persze ő azt mondja tetszik az ovi, és ez így is van, tetszik neki, de közben meg szorong is tőle. Gondolj bele, amikor mondjuk új iskolába kerültél, mit éreztél – persze kíváncsi az ember, de azért szorong is, mit szólnak hozzá a többiek, be tud-e majd illeszkedni stb. Ő most ugyanezt éli át, de mivel még nincsenel rá szavai, így reagál. Legyél türelmes és ne erőltesd a pisilést, ne kérdezgesd, magától el fog múlni az egész.

  • Mariann

    2009. október 28. szerda

    Szia Ági!

    Az én kisfiam 3 éves, kb 4-5 hónapja szól, ha pisilni, kakilni kell. A problémám az, hogy kakilni csak pelenkába hajlandó. Szól, hogy kakilnia kell és már hozza is a pelust, hogy adjam rá. Sem vécébe, sem bilibe nem kakil. A kérdésem az lenne, hogy hagyjam, amíg magától hajlandó lesz vécébe kakilni, vagy próbáljam egy kicsit határozottabban rávenni erre. ( van egy 1 éves testvére, nem tudom ez befolyásolja-e, hogy még kéri a pelust).Segítséged előre is köszönöm.

    Mariann

    Válasz: Várd ki, amíg magától hajlandó lesz. Magától el fogja hagyni.

  • 4tissimo

    2009. szeptember 18. péntek

    Tanácstalan vagyok a 3 éves kisfiammal kapcsolatban. Voltak már régebben bátortalan próbálkozásaink szobatisztaság ügyben, de maradtunk a pelenkánál, még nem volt itt az ideje a bilizésnek. Egy hete viszont ő maga kérte, hogy vegyem le róla a pelust, ennek ellenére a pisik nagyobb része és az ÖSSZES kaki (napi többszöri) a kisgatyába megy. Ő nem szól, ha ingere van, ha kérdezgetem, se mondja, hogy kell neki, de ha jó időzítéssel ültetem wcre, akkor sikerül belepisilnie. Egyébként bölcsibe jár, ott nem hajlandó se kisvécére („Beleesek!” felkiáltással), se az ottani bilire ülni, sőt a pelenkát is elutasítja és inkább tartogatja a pisit délutánig, otthon ezután viszont pisil, jó sokat, mert hazaérkezés után egyből ráültetem a wcszűkítőre. Ma végül bevittem neki a saját bilijét, egy fél adag abba ment, plusz volt másfél bepisilés. A gondozónő szerint én jobban akarom a szobatisztaságot, mint a gyerek…
    Lehet, hogy elrontottam valamit, és nagy terhet pakoltam a kisfiam vállára azzal, hogy a kérdésére, hogy mikor lesz ovis, azt válaszoltam, hogy ha majd minden pisi és kaki a wcbe megy? Csak nekem akar megfelelni azzal, hogy nem kéri a pelust, de még nem érett a szobatisztaságra? Mi legyen a következő lépés? Hogyan kerülhetünk el egy ezzel kapcsolatos, életre szóló frusztrációt?

    Válasz: Szerintem nem pakoltál nagy terhet a vállára ezzel, de azért jobb a szobatisztaságot nem máshoz kötni, épp elég ez a gyereknek önmagában is. A pisi kapcsán azt javaslom, hogy ne várd meg, amíg ő szól, mert ebben a korban sokszor a játék érdekesebb, nem tud még a pisire is odafigyelni. Inkább másfél-2 óránként kérdezd meg tőle, nem kell-e pisilni, és a gondozónők is tegyék ezt (nálunk így csinálták minden gyereknél, nekik is jobb volt, mert kevesebb volt a bepisilés).
    Mivel ő bölcsis is, ezért nehezebb rá odafigyelni, hogy mindig ideális körülményei legyenek a kakilásra (sok gyerek szeret ilyenkor visszahúzódni, elbújni), ezért talán jobb megoldás, ha a bölcsiben pelusban van és csak otthon van pelus nélkül egyelőre, aztán majd kialakul.

  • szilvia

    2009. augusztus 31. hétfő

    Üdvözlet mindenkinek!

    Végig olvastam a gondokat és a válaszokat is,és ugy gondoltam,hogy megirnám a mi esetünket.Lassan 10 hónapos kisfiamat azóta ültetem a bilire amióta ülni tud(6 hónapos kora óta).Eleinte csak a reggeli kakit kaptam el,mert tudtam,hogy szopizás után mindig kakil.Majd jött szép lassan a többi.7 hónaposan már csak hetente 1x ment a pelusba,de akkor sem szidtam le,csak megkértem,hogy máskor szóljon.Most már ott tartunk,hogy ha kakilni kell és nincs a bili a közelben oda mászik hozzá,vagy ha még nem felyezte be és én levettem a biliről,nem engedi,hogy feltegyem a pelust!
    Már van,hogy a pisit is jelzi!Még mindig a hátamögött ülök még el nem végzi a dolgát és közben játszunk,de nem bánom!Azt az időt is pozitivan ki lehet használni(tanitásra).
    Kitartás kell,napi 20-30 percet is a bilin kell ülni néha,az első alkalmaknál,de utánna jobb lesz neki is és az anyukának is!Nem lesz pisis,kakis pelusban és a megtakaritott pénzen inkább veszek neki valamit!
    Kitartást!

    De csinálja mindenki úgy ahogy gondolja,hogy jó lesz!

  • reményke

    2009. augusztus 18. kedd

    Szia Ági, nekem a kisfiam okt.ben lesz 3 éves s kezdjük az ovit….
    Nyár eleje óta pisilésben nagyon ügyes, éjjelre se kell pelus, csak a kakival van gond, szól h kaki, de legtöbbször még kisgatyóba megy.Eleinte mondtuk neki h figyeljen oda, de nem durván, szegénynek gondolom ettől olyan szorulása lett, egyszerűen láttuk rajta h kell neki, s összeszorított a fenekét visszatartotta, nem ült bilire, wcre….aztán ez kb két hétig tartott, kapott laveolac szirupot doktornő tanácsára, h jó élményei legyenek kakiról, akárhova is megy…ez volt két hete, azóta minden nap van kaki(szirup nélkül) de bizony kisgatyába legöbbször, mert későn szalad bilihez.
    Hogyan segíthetnénk neki, vagy várjunk türelmesen?
    Mostmár csak annyit mondok neki, ha kisfiam legközelebbkell kakilni, hamarabb szólj.
    csak az zavar, h egyhlyben toporgunk, holott pisiből tökéletes…..kaphatnék vami tanácsot mielőbb?Köszönöm

    Válasz: A kaki általában rázós ügy szokott lenni. Hagyni kell, hogy úgy intézze el, ahogy neki jólesik és nem kell szólni, mert annak általában szorongás és szorulás a vége. Ha látod, hogy kakilni szeretne, kaphat pelust a kakiláshoz, aztán ha eljön az ideje, maga fog bilire menni. Az oviban valószínűleg nem fog kakilni, hanem kivár majd vele, amíg hazaér, emiatt ne aggódj.

  • Erika

    2009. augusztus 17. hétfő

    kATA !szia koszi ,hogy eggyetertessz aval amit irtam es azt is kosz,hogy kiegeszitetted .
    Udv .Erika

  • kata

    2009. augusztus 16. vasárnap

    Csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy azért sem szabad a kicsit megszidni hogy mellépisilt v kakilt, illetve nem sikerült a bilihez v wc-re eljutni, mert a záróizmai 3 éves korra működnek tökéletesen.

  • Erika

    2009. augusztus 16. vasárnap

    Sziasztok!
    Az en Balazskam most 2 eves 1 hos es most 2 honapja nincsen pelonk.En is sima egyszeru bilit vettem de o latja hogy mi a wc re jarunk es kellett kicsi gyerek tetot vegyek es oda szeret menni .De reggel le ultetem a bilire es onnan nezi a meset es elvegzi kozben a dolgat.Mostmar o is mikor erzi ,hogy kell pipi vagy kaki akkor lehuzza a nadragjat es magaban is le ul a bilire.En egyszeruen ki vettem a pelot es mondtam neki ,hogy probalyon meg szolni amikor kell voltak eleinte balesetek mert nem mindig szolt idoben de ez szerintem termeszetes es ezert nem kell ketsegbe esni.Nappal mar egyaltalan nincs pelo meg alvasnal sem csak ejelre teszunk .En minden anyukanak azt tudom javasolni ,hogy varja meg szepen az idejet amikor tudni fogja vagyis erezni a gyermek mikor kell mert minnel tobbet stresszeled vele annal lassubb fojamat lessz es megszidni sem szabad ha oda pipil hanem e helyett dicserni kell amikor bilibe pipil es ez nagyobb kedvet ad ,hogy minnel tobbet hasznalja.

  • ircsó

    2009. augusztus 13. csütörtök

    szia Ági!

    Szerinted sima, tök egyszerű bilit vegyünk vagy amin van játék? Melyikkel érdemes?

    köszi

    Válasz: Sima, egyszerű bilit vegyetek. A fiam egyszer látott zenélős bilit, de nem akart belepisilni, csak játszani használta 🙂

  • Kriszta

    2009. augusztus 13. csütörtök

    sziasztok!
    szerintem akkor kell elkezdeni rászoktatni a gyereket a bilire ha rendesen tud beszélni azaz 2 éves kora körül,de ha lehet nyáron akkor a legkönnyebb.Nekem 4 gyermekem van és bevállt.Csak ajánlani tudom.

    Válasz: Ha van nagyobb gyerek, akkor korábban kezdődik a dolog, mert látja a nagyoktól. Nekem is lelkesen jár a kicsi a bilire (2 éves), mert a nagytól látja, bele is pisil néha, esetenként kakil is, de azért a szobatisztaságtól még távol áll.

  • Barbara

    2009. augusztus 13. csütörtök

    Kedves Kinga!
    Én nem értek hozzá, de mégis mit csinál egy 8 hónapos gyerek a bilin???
    Szerintem ne hagyd magad ilyenekkel stresszelni, persze az tök jó, ha egy kicsi hamar megérti, és szobatiszta lesz, de az én környezetemben kb. hároméves kor az átlag. Persze, nem baj, ha korábban.
    Amúgy Ranschburg azt írja, hogy lehet, hogy már egy egy éves, másfél éves gyereket rá lehet szoktatani a bilire, de ez kb. olyan, mint a kutya meg a csengő meg a nyálcsorgás, nem TUDJA még miről szól ez.
    Az én kislányom most két éves, de most épp nem is akar ráülni, holott egy fél évvel ezelőtt élvezte a rajta való ücsörgést, csak nemigen pisilit bele, csak néha.
    De én pl.úgy vagyok vele, hogy egy 2 évessel éppen elég sokat lehet konfrontálódni, folyton ellenkezik, most egy ideig inkább nem „keresem a bajt”, ha akar ráül, ha nem , nem. Persze mondom neki, hogy az jó, meg apu anyu hol, mit csinál, de nem ültetetem rá.

  • Egy eves anyuka

    2009. augusztus 12. szerda

    Az azsiai orszagokban mar 3-4 honapos koruktol nem raknak semmit a baba ala, hanem viszik idoszakonkent pisiltetni, kakiltatni a gyereket. Az egesz pelus dolog csak a cegeknek tesz jot, mert mi vesszuk a pelust, ok meg gazdagodnak.
    Miutan megtudtam, hogy egy ismeros csalad kislanyat kisbaba kora ota vittek a wc-re, gondoltam, miert ne?!? A lanyomat 9 honapos kora ota viszem pisilni miutan reggel meg a napkozbeni alvasabol felkel. O ul a nagy bilin, en meg mogotte. Szerintem legalabb egy pelust igy megsporolunk naponta. A kaksijat sajna nem tudom `elkapni`, mert igen csendben csinalja. 🙂
    A kisbili meg csak jatekszer, nem erzem, hogy eljott volna az ideje annak, hogy tudja, mire valo.

  • Nóra

    2009. augusztus 12. szerda

    én is azt szeretném tudni, elkezdhetem-e. Most kaptunk egy bilit, párszor rátettem, de nem ül meg rajta, akármit próbálok játszani vele közben. 13 hós, naponta négyszer kakil, érdemes-e próbálkoznom, ha elkapnék egy-két kakit, szerintem megértené, miről szól a dolog. Semmiképp nem erőltetem csak tudni szeretném, érdemes-e? Ismerem egy kortárs kisfiút aki minden reggel a bilibe kakil és nem lelki sérült ettől.

    Válasz: Lelki sérült nem lesz tőle (bár vannak olyan kutatók, akik szerint igenis lelki sérült lesz, pl. székrekedése lesz később, nem akar kakilni, mert ráerőltették a kakilást), ha ő maga igényli. Szerintem ne mások gyerekeit figyeld, inkább azt nézd, ő mit szeretne, mire van igénye, mennyire érdekli a dolog. Ha egyáltalán nem, akkor nem kell erőltetni, mert csak rossz élményeket szerezhet így.

  • kinga

    2009. augusztus 12. szerda

    Kedves Agi!
    tulajdonkeppen mikor jo „elkezdeni” a bilihez szoktatni a gyereket? az en elkepzeleseim a cikkedben olvasottakkal egyeznek meg, de a kornyezetemben(anyukak, anyosok, idosebb neneik) csodalkoznak, hogy a 8 honapos lanyom miert nem ul meg bilin es mondogatjak, hogy az o gyerekuk ilyen idos korban mar”bezzeg”…szoval en ezt furcsallom, mert sajat lanyomat elnezve nem tudom elkepzelni, hogy barmit is ertene a bili rendeltetesebol es, hogy sajtkukac leven egyaltalan megulne rajta. szoval, a korai biliztates tenyleg jogos kerdes vagy ez is a egy masik generacio maradvany termeke, mint a korai hozzataplalas?

    Válasz: 8 hónaposan még nem kell biliztetni. Van egy mozgalom, akik egészen kicsi korától nem pelusozzák a babákat, de ez azzal jár, hogy éjjel fel kell hozzá kelni és kivinni pisiltetni, nappal figyelni, mikor szeretne pisilni-kakilni. Meg lehet tanulni ennek a módját, de a mai rohanó, ide-oda megyünk életmóddal nehezen egyeztethető össze. Szóval egyáltalán nem jogos kérdés a 8 hónaposan biliztetés (sok baba még ülni sem tud ennyi idősen!), ha pelusozod, 2-3 éves kora között szobatiszta lesz magától is.

  • Hegyiné Tünde

    2009. augusztus 10. hétfő

    Szia!
    A kékkel szedett szöveg megoldása, miszerint tudsz segíteni hiszit, elbizonytalanodás, „kiakadás” ellen, nagyon érdekelne, de nem jutok el a megoldásig. Azt írja ki a gép, hogy 404-es hiba, valószínűleg a link nem jó, ahonnan idejutottam.
    Nagyon várom a segítségedet….

    Válasz: Javítottam a linket: babastart.kismamablog.hu/onismereti-tanfolyam