A kúszás-mászás játékos „tanítása”

Hogyan tanítsam meg mászni a babámat? Gyakoroljam vele a kúszást? A kérdés jó szándékkal merül fel, az anyuka nem szeretné, ha a baba lemaradna valamiben és aggódik, mert más hasonló korú gyerekek már kúsznak, az ő babája pedig még nem. Szeretne valamit tenni, szeretne segíteni. Hogyan segíts JÓL a babádnak a mozgásfejlődésben? Mit játssz vele, hogy megtanuljon kúszni-mászni? Játékos ötletek következnek.

Ahhoz, hogy segíteni tudj a babádnak a mozgásfejlődésben elsőként meg kell értened, hogy ez egy folyamat, amelynek minden eleme egymásra épül, nem lehet siettetni, erőltetni:

1. először a baba sokat van hason, erősödik a nyakizma, a háta,
2. kinyomja magát először az alkarra támaszkodva, aztán már a kezére, ezzel erősödik a karizom,
3. át-át fordul először az egyik, aztán a másik irányba
4. körbe-körbe kúszik a hasán forogva,
5. a kezével húzza magát, a lábmunka még csak minimális,
6. egyre hatékonyabban kúszik (erre többféle koreográfia lehet, pl. hernyó, kommandós kúszás – mindegyik megfelelő),
7. néha négykézlábra áll és előre-hátra hintázik, „kiskutyázik”,
8. mászni kezd.

Ezen a videón jól látszik, különféle korokban hányféle fázisa lehet a kúszásnak és a mászásnak:

A folyamat egyes része minden babánál más időt vesznek igénybe, van, aki egy délelőtt alatt rájön a hatékony kúszás titkára, más babáknak ez hetekig tart – emiatt felesleges aggódni. Felmerül a kérdés, meddig érdemes várni, mikor kell orvoshoz fordulni, egyáltalán: mi okozhatja, ha a kicsi lemaradt, lassabban fejlődik a mozgásban, erről itt írtam.

Hogyan segíts neki?

1. Legyen sokat hason!

Ez a mozgásfejlődés alapja. Születésétől fogva legyen minél többet hason! Ha nem szeret így aludni, ébrenléti állapotban akkor is tedd hasra naponta legalább 5 alkalommal 5-5 percre!

De az én babám nem szeret hason lenni… Jogosan 🙂 Hason ugyanis semmit nem lát a világból, anya ölében ücsörögve vagy a hordozóból figyelgetve annál inkább 🙂 Kényelmetlen is a földön feküdni vagy a kiságyban. A padló túl kemény és merev, a kiságy túl puha és a baba nem érzi igazán biztonságban magát, ezért is tiltakozhat a szokatlan testhelyzet ellen. Azt se feledd el, hogy neki nagy erőfeszítés ilyen testhelyzetben megemelni a nagy buksiját, különösen, hogy még gyenge a nyakizma, mert nem gyakorolt eleget. Sajnos azonban, ha mindig hanyatt fekszik, azzal nem fejlődnek azok az izomcsoportok, amikre a kúszáshoz majd szüksége lesz.

Mit tehetsz, hogy a babád megbarátkozzon a hason fekvéssel?

1. gyakorlat: Ülj le, támaszd meg a hátadat egy nagy párnával és dőlj a falnak félig fekvő, de nem teljesen vízszintes helyzetbe. Tedd a babát a mellkasodra hason és beszélgess vele! Az illatod, a szívdobogásod megnyugtatja őt, emeli a fejét, mosolyog rád. Ilyenkor nagyon dicsérd meg! Minden nap legalább 3×5-5 percig játsszátok ezt a babával és egyre ügyesebb lesz majd.

2. gyakorlat Ha a mellkasodon már ügyesen emeli a fejét, fektesd le a földre játszószőnyegre és feküdj mellé úgy, hogy lássa az arcodat! Beszélgess vele, mosolyogj rá, ha emeli a fejét, dicsérd meg! Naponta többször gyakoroljátok ezt alkalmanként legalább 5-5 percig vagy egészen addig, amíg meg nem unja! Ha nem tetszik neki sír, fordítsd át hanyattfekvésbe és nyugtasd meg! Ha rendszeresen gyakoroljátok, idővel egyre hosszabb ideig bírja majd.

Emellett színes figurákkal bábozhatsz is neki, kis történeteket elmesélve, ezt a baba nagyon élvezi, szórakoztatja, ugyanakkor eközben emelnie is kell a fejét, hogy lássa, mi történik.

2. Ha már a babád jól elvan hason, kezdj el játszani vele!

3. gyakorlat Fektesd hason a földre, feküdj le mellé és mutass neki érdekes játékokat, amiknek utánanyúlhat!

A legjobbak erre a célra:
– azok a játékszerek, amik mozognak, például egy szép színes labda, ami gurul, egy kisautó,
– a gombnyomogatós játékok, amik zenélnek, csilingelnek, villognak.

4. gyakorlat Ha már ügyesen nézelődik a karjára támaszkodva, tegyél köré körben színes játékokat egymástól kb. 30 centi távolságra, a babától karnyújtásnyi távolságra úgy, hogy pont elérje őket! Ez arra ösztönzi majd, hogy a hasán körbe forogva kússzon egyik játéktól a másikig!

Jó mozgásfejlesztő hatású lehet a babaúszás is, ami fejleszti a mozgáskoordinációt, olyan izomcsoportokat is megmozgat, amiket a „szárazföldön” egyébként még nem használna a baba, sokkal szabadabb mozgást tesz lehetővé abban a korban is, amikor a baba egyébként még nem tud szabadon mozogni. A legjobb felkeresni egy olyan uszodát, oktatót, aki szakszerűen foglalkozik ezzel, de ha erre felétek nincs lehetőség akár házilag is megszerettethetitek a babával a vizet és élvezhetitek a pancsolás áldásos mozgásfejlesztő hatásait.

3. Nagyon jó fejlesztő hatással bírnak a különféle ritmikus ölbéli játékok is.
Néhány mozgásfejlesztő mondókát itt gyűjtöttem össze.

4. Tornásszatok a babával!

A kúszás megkezdéséhez feltétlenül szükséges a keresztirányú mozgások fejlődése is, hiszen ezek teszik majd lehetővé az összehangolt mozgást. Ennek a tornának nem az a célja, hogy megtanítsa a kicsinek az adott mozgást, hanem az, hogy fejlessze azokat a készségeket, amiknek a révén a baba elkezdi majd a kúszást.

Néhány gyakorlat, amit napi szinten végezhettek akár már 2 hónapos kortól is:

1. Vedd a babát az öledbe, fogd meg a a két kezét és köröztesd a karjait egymással párhuzamosan majd pedig egymással felváltva malomkerék-szerűen!

2. Vedd a babát az öledbe, nyisd szét a két karját és mondd: „Ki szeret engem, ki szeret?”, aztán zárd össze maga előtt a karjait és mondd: „Apa szeret, Anya szeret!”

3. Fektesd le hanyatt a babát, fogd meg a kezeit, tárd szét a karját majd zárd meg maga előtt őket!

4. Hanyattfekvésben fogd meg a két kezét, emeld fel és tedd le őket a baba oldala mellett, aztán felváltva malomkerék-szerűen.

5. Hanyattfekvésben emeld a két karját maga elé párhuzamos tartásba és vissza!

6. Hanyattfekvésben az ellentétes kézfejét és lábfejét érints össze majd vissza egymással felváltva!

7. Hanyattfekvésben biciklizz a lábaival előre-hátra!

Tornászás közben mindig beszélgess vele, találj ki kicsi versikéket, mondókákat a gyakorlatokhoz! Ezeket a gyakorlatokat minden nap végezhetitek legalább egy, de ha nagyon szereti és élvezi, akkor több alkalommal is. Jó játékot 🙂

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

61 Comments

  • Renata

    2021. szeptember 30. csütörtök

    Hamarosan 9 hónaposan vagyunk és nem kúszik nem mászunk…EMI engem zavar és aggódom, elkezdtem vele gyakorolni a kuszast…meg belejohet?

    • Vida Ágnes

      2021. október 07. csütörtök

      Még nincs lemaradva, a gyakorlás mindenképpen segíthet.

  • Iza

    2021. július 07. szerda

    Kedves Ági,
    Kisfiam 7 hónapos és utal hason lenni. Próbáltam kis kora óta mindent, az én hasamon is utálta. Próbálok játékokat de olyankor majdnem semmi nem köti le. Fordulni hasról hátra és hatról hasra tud de nem csinálja ezt sem minden nap csak ha én “mutatom” neki. Félek, hogy ez miatt lassan fog eljönni a kúszás és aztán a mászás is. Kellene valamilyen torna? Az orvos szerint meg időben van.
    Válaszod köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2021. július 12. hétfő

      Mindenképpen korai fejlesztő szakemberhez vagy Dévény fejlesztő gyógytornászhoz kéne fordulnotok. Most még nincs semmivel lemaradva, de ha kezdettől utál hason lenni és ez azóta sem változott, az hipotóniára utalhat, amiben ők fognak tudni segíteni. Minél előbb érdemes menni, mert ha hamarabb kap segítséget, kevesebb alkalom is elég a látványos fejlődéshez.

  • Vivien

    2020. június 17. szerda

    Kedves Àgi! Dévény tornàra jàrunk a 8.5 hónapos kislànyommal, és végigsìrja a teljes óràt…közben sokszor néz ràm, hogy kb mentsem meg, ő ezt nem akarja. A Dévényes hölgy elég határozottan azt mondta, hogy nem tudja odaadni folyton, mert akkor nem jutunk előre,nem tudja végezni vele rendesen a feladatokat és döntsem el, hogy szeretnénk-e vagy nem. A kérdésem pedig, hogy mennyire okoz lelki problémát illetve mennyire megterhelő a babának, hogy ennyit sír és, hogy nincs lehetőség így megnyugtatni… (Mikor felveszem utána,úgy kapaszkodik, mint egy kismajom) nagyon kivan és ettől én is…Köszönettel és üdvözlettel: Vivien

    • Vida Ágnes

      2020. június 26. péntek

      Ez nem okoz hosszú távon lelki problémát a babának, mert nem magára hagyva sír, hanem ott van mellette valaki. Tudom ijesztő helyzet és nyilván kellemetlen is neki a torna, de ez szükséges rossz és fontos a megfelelő fejlődéséhez.

  • Rita

    2019. november 19. kedd

    Kedves Ági!

    Nekem olyan problémám van, most 9hónapos a kisfiam, fantasztikus kúszó, néha már 4kézlábra áll mászik 1-2-t de csak addig még valamibe bele nem kapaszkodik és fel tud állni! Már próbáltam mindennel rávenni hogy másszon többet  de nem akar, sokkal jobban érdekli hogy fel tud állni, ülni is felül egyedül! A védőnőnk szerint ez egyáltalán nem jó így, mert a mászás nem maradhat ki és lehet dévénytornára kellene mennie, mert elvan maradva a mászással! Van esrtoeg valami tipped mivel vehetném rá a mászásra az állás és a kúszás helyet? Vagy lehet elöbb fog menni utánna mászni? Gobdolom azért a 4éves nővére van rá ilyen hatással és már menne utánna!? Válastodat köszönöm! December 8.- án lesz 10hónapos

    • Vida Ágnes

      2019. november 23. szombat

      A mászást nem lehet sürgetni, azonban a védőnődnek nincs igaza, ugyanis attól, hogy a kicsi csak keveset mászik, az nem jelenti azt, hogy ne tudna mászni és kimaradt volna a mászás. Egyszerűen csak hajtja a kíváncsiság és inkább kúszik meg feláll. Egyébként elmaradva sincsen, hiszen mászni 10 hónapos korig kell elkezdeni és ő már 9 hónaposan csinálja, tehát előrébb jár ezzel a koránál. Hagyd, hogy szabadon mozogjon és csinálja, amit szeretne, hidd el, idővel rájön, hogy a mászás hatékonyabb, mint a kúszás, állva pedig nem lehet sehova eljutni és elkezd többet mászni majd.

  • Ildi

    2019. szeptember 14. szombat

    Kedves Ági!
    Kisfiam most 7,5 hónapos. Hason szépe elvan, sokáig eljátszogat. Hanyatt is szeret lenni, sokat játszunk,kukucsosat,mondókázunk stb. Úgy igazán “rendesen” előre nem igazán kúszik,kifejlesztett egy technikát,én kukacmozgásnak hivom, a fejét leteszi arcra,popsit feltolja és így szokott megfordulni is és “kúszni” is. A saját tengelye körül körben kúszik ill. halad.. Ami aggaszt, hogy hanyattfekvésből ülő helyzetbe húzásnál nem tartja a fejét. Emiatt Dévény tornára küldtek, amit most kezdtünk. Azt állapították meg,hogy a nyakizma kicsit feszes,illetve picit “féloldalas”. A fej-nem-tartás azért is aggaszt mert olvastam egy cikket,hogy ez autizmusra utalhat a későbbiekben. Ez igaz szerinted?
    Császárral született, a szülésnél minden rendben volt.
    Köszönöm szépen a válaszod!

    • Ildi

      2019. szeptember 14. szombat

      Azt még elfelejtettem,hogy ő elég nagy baba, 8,5 kg. A dévényes gyógytornász hölgy szerint is “nagy”.

    • Vida Ágnes

      2019. szeptember 15. vasárnap

      A mozgásfejlődése teljesen a korának megfelelő, a fej nem tartása könnyen fejleszthető dolog, emiatt nem kell aggódnod. Az autizmus miatt nem kell aggódnod, annak egészen más tünetei is lennének (nincs szemkontaktus, nem kommunikatív a baba, nem érdeklődő)

      • Ildi

        2019. szeptember 16. hétfő

        Köszönöm szépen a válaszod!

      • Ildi

        2019. szeptember 19. csütörtök

        Bocsi még annyit, hogy az autizmusnak ilyen pici korban is már ezek a tünetei,amiket felsoroltál, nem csak később? Van aki szerint csak később jelentkeznek ezek 🙁
        Köszönöm a válaszod!

  • V. Krisztina

    2019. szeptember 02. hétfő

    Kedves Ági.

    Kisfiam 8 hónapos és még nem kúszik, nem mászik se nem ül. Ezt leszámítva egy aktív vidám baba. Nyúl a tárgyakért, ha nem fáradt egész sokat játszik hason, forog minden írányba, illetve hason forog körbe-körbe.
    A kúszás-mászás mozdulatát is gyakorolja kb masfel hónapja,de még mindig nem halad semmit elöre.
    Kérdésem az lenne, hogy keresni kéne szakembert vagy még várjunk?

    Köszönöm a válaszod!

    • Vida Ágnes

      2019. szeptember 15. vasárnap

      Nincs lemaradva semmivel. Kúszni 9, mászni 11 hónapos korig kezd el a legtöbb baba, de azok a babák, akik ügyesen forognak, néha még ennél is később kezdenek kúszni, mert a forgással is eljutnak mindenhová. Ha már gyakorol, az jó jel, idővel meglesz a kúszás (azok a babák, akik mozgásszervi okból nem tudnak kúszni, nem gyakorolnak, hanem bele sem kezdenek, mert fájdalmas nekik a mozdulat)

  • Dia

    2019. augusztus 26. hétfő

    Szia Ági!
    Sok hozzászolást olvastam a napokban, lassan saját magamat sikerült megnyugtatni, de azért egy visszajelzés is biztatna, hogy nincs gond!
    Előjároban van egy 12 éves Down-os fiam pont emiatt aggodom kissé tul a most 7 hónapos lányunk fejlődését. Hiába 2 szeres anyuka lettem mégis teljesen más a két gyermekem mozgásfejlődése is…
    Aggodalmam onnan jött, hogy a kislányunk 4 honapos elmult mikor hasrol hátra fordult kb.2 hétig gyakorolta aztán semmi, 6 honapos elmult mikor egyszer hátrol hasra fordult (apa miatt mert hivogatta) persze azota semmi… viszont eközben sok mindent elkezdet csinálni pl hátra kuszik azaz karjával tolja magát hátra, előre szeretne menni csak még az nem sikerül. Ez kuszásnak számit? Illetve hason körbe forog kb 90 fokig tette meg eddig.. meg felültetve tud egyenes háttal ülni és játszani ( bár igyekszek hason tartani amennyit csak lehet).Ettől függetlenül csak megkérdeznem hogy a 4 honapos korában lévő 2 hétig tarto fordulások lehettek-e mind véletlen? mert (tudom furán hangzik) egy tejes doboz izgatta és amikor azt látta akkor fordult meg mindig… érdekes a mai napig nagyon szereti és rájöttünk hogy a világoskék szint kedveli ( mint a tejes doboz). Létezik, hogy már van kedvelt színe?
    Előre is köszönöm válaszodat! Szép napokat!
    Üdvözlettel Dia

    • Vida Ágnes

      2019. augusztus 27. kedd

      A leírásod alapján semmi probléma nincs a kislányod mozgásfejlődésével. A hátrafelé kúszás is kúszásnak számít, csak még nem elég hatékony, ebben belejön majd. Az átfordulások is érvényesek, egyszerűen csak nem volt neki akkor elég érdekes, azért nem gyakorolta tovább (az egyik fiam is így csinálta). A preferált szín sok babánál van, ez normális.

  • Mária

    2019. július 23. kedd

    Kedves Ági! A kisfiúnk 10,5 hónapos. 10,4 kg és 77,5 cm. Kb. 8 hete kúszik, nagyon profi, tökéletes a technikája és gyors. Eleinte többet rugózott négykézláb, mintha mászni akarna, de az mostanában már ritkább. Csak kúszik. A kiságyban sokszor felállt, jól bírja, még táncol is. De máshol nem állt még fel, rengeteget térdel. Mintha nem is keresné a lehetőséget, hogy felálljon. De ő amúgy is csak akkor csinál valamit, ha biztonságos. Türelmetlen vagyok, nem kéne már ülnie, másznia? A védőnő szerint jók vagyunk, de mindjárt 1 éves. Nem szeretném, ha kimaradna a mászás, mert most azt a témát hanyagolja. Amúgy nagyon okos, értelmes, beszél, szavakat mond, mozgékony. Köszönöm a segítséget

    • Vida Ágnes

      2019. július 27. szombat

      Pont azt csinálja a kisfiad, amit kéne: a kúszó babák először fejlesztik a technikát, utána elkezdik a rugózást, néha fel-felállnak és ebből lesz majd a mászás. Nincs semmivel lemaradva, 2-3 hét és mászni fog. Ülnie majd csak később kell, az a mászásból alakul ki.

      • Virág

        2019. szeptember 09. hétfő

        Kedves Ági! Kisfiam holnap lesz kilenc hónapos. Jelenleg 360 fokban körbe tud kúszni és a hasán hátrafelé kúszik, előre nem. Hátrafelé igazából a kezével tolja csak magát. Mászni sem próbálkozik, nem is hintázik négykézláb. Véleményed szerint felkeressünk gyógytornászt? Köszönöm szépen előre is a választ.
        Üdvözlettel:
        Virág

        • Vida Ágnes

          2019. szeptember 15. vasárnap

          Ha tud körbe és előre kúszni, akkor a korának megfelelő a fejlődése (9 hónaposan kúszni kell tudni, az mindegy, melyik irányba). Tehát nincs vele semmi probléma, ha sokat gyakorol, magától továbbfejleszti majd a kúszást és mászás lesz belőle (amire egyébként még 11 hónapos korig bőven van ideje).

  • Havasiné Loschitz Lívia

    2019. április 16. kedd

    Kedves Ági! A kisfiúnk 7 hónapos. Eddig nagyon jól fejlődött, korán elkezdett fordulni, 2 hónapja gurul, azt tökélyre fejlesztette. Nagy testű, 72 cm és 9,6 kg, de mozgékony. Csodálatosan kinyomja magát, csak hason szeret feküdni már jó régóta, 4 hónapja. Nagyon érdeklődő. Csak nem akar kúszni, segítséggel tud csak. Hátrafelé halad kicsit. Próbálja, de nem megy és inkább gurul. A védőnő szerint is már lassan azért kellene kúsznia, de inkább gurul, így jut el mindenhová. Szeretném kérdezni, van még ideje? Szoktunk tornászni, meg a kis lábfejét megtámasztani, úgy halad és akkor örül. Nincs még nagyon lemaradva? Köszönöm szépen.
    Lívia

    • Vida Ágnes

      2019. április 21. vasárnap

      Nincs lemaradva semmivel, a gurulós babák kicsit később kezdenek csak kúszni, de amúgy is csak 9 hónaposan kell elkezdeni kúszni, tehát nincs még elkésve.

    • Nagy-Mérő Krisztina

      2019. július 04. csütörtök

      Kedves Ági! Kisfiam tegnap töltötte a 9 hónapot. Nem hajlandó kúszni, mászni. Nem is úl még meg egyedül. Forogni forog hasról hátra, és vissza. 37 hétre született. Ma voltunk védőnőnél, aki azt mondta, hogy ha 1 hónap múlva sem kúszik, akkor tornára kell hogy járjunk. Egyébként nagyon élénk baba, körbe körbe forog ha hason van, illetve hátrafelé kúszik is. Játékokat hiába teszem le elé, ha nem éri el, akkor sírni kezd, és a földet csapkodja. Ha esetleg az ágyon van, akkor meg a lepedővel odahúzza magának. Kérdésem az lenne, hogy kezdjek el aggódni, vagy még van ideje a kúszásra? Néha 1-2 másodpercre feláll négykézlábra, de még nem tudja hosszabb időre megtartani magát. Válaszodat előre is köszönöm! 🙂

      • Vida Ágnes

        2019. július 05. péntek

        Kúszni 9 hónapos korig kell elkezdeni. Ő már kúszik, hisz tud kúszni körbe és hátrafelé és ez is kúszásnak számít (ha még nem is olyan hatékony). Hamarosan egyre ügyesebben fog kúszni előre is, ki fogja gyakorolni.

  • Kriszta

    2018. augusztus 18. szombat

    Sziasztok!
    Szeretném veletek megosztani a történetünket, hátha másnak is tudok vele segíteni:) Próbálom röviden: Nórinak nehezen indulgatott a kúszásból mászás. Már nagyon. Féltem nem ússzuk meg a fejlesztő torna foglalkozásokat. Már tényleg stresszeltem. Egy barátnőm ajánlására rákerestem ezekre a tappancsos cuccokra, amit egy dán anyuka tervez, és a SkandiBaby webshopjában lehet kapni már itthon is. Feltankoltunk két színben zoknit és térdtappancsot is. Felhívtam őket, tök jófejek voltak, másnapra meg is érkeztek a tappancsok. 4-5 nap kellett és már másztunk is. Azóta is szeretjük a térdvédőt és a zoknit is, mert tényleg csúszásgátló és tök jó anyagból van. Így szívből ajánlom azon anyuka társaimnak, akik egy picit is a rettegés – aggodalom csapdájába kerülnek <3

  • Anett B

    2018. június 12. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom lassan 7 hónapos, és kb. 1 hétig hátrafelé tolatott, körbe-körbe ügyesen kúszik, előre pedig úgy halad hogy a 2 kezét előre teszi (párhuzamosan), majd a lábait maga alá húzza térdelésbe, és kihasal. Szóval kvázi kicsit ilyen hernyó módjára kúszik.
    Lassan próbál mászni már. A kérdésem az lenne hogy ezek a nagyon nem szabályos kúszások is számítanak e (hátrafelé tolatás, körbe-körbe, hernyó kúszás) vagy ez gyakorlatilag azt jelenti hogy kimarad nála a kúszás?
    A kúszás kimaradása okozhat e bármilyen problémát? Illetve hogyan tudnám Őt arra ösztönözni hogy kússzon és ne másszon először?

    Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2018. június 15. péntek

      Ezek a szabálytalan kúszások is számítanak, nem maradt ki nála a kúszás. És az se gond, ha ebből rögtön mászni kezd. A mászás hatékonyabb és ugyanazokat az agyterületeket fejleszti, mint a kúszás.

      • Anett B

        2018. június 15. péntek

        Rendben, köszi szépen a választ!

  • Tina

    2018. március 31. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom 5,5 hónapos, nagyon jó kedvű, kiegyensúlyozott baba. Viszont a mozgásfejlődése miatt aggódom. Sokat van hason, amit az utóbbi hetekben egyre inkább repülőzéssel tölt. Általában 1-2 percet előrenyúl, játszik, a szájába húzza a játékot, majd kezeit hátra, felemeli. Egy hason fekvés nagyjából 20 perc, majd pici pihi, és újból hasazás. Ha mégis kinyomja magát, az inkább oldaltartásban történik. Kúszni a lábaival próbál, löki magát de csak körbe (kb 90 fokban) mozog. Forogni egyik irányba se forog, oldalára tud feküdni, de nem igazán gyakorolja. Ha nagy labdán tornáztatom, akkor szépen, előre nyújtott kézzel kinyomja magát (előre hátra, oldalra és körözve tornáztatom napi 2-3x).
    Bátyusának hasonló gondja volt, neki letapadt izmokkal kellett Dévény tornára járni, és kislányomat is szeretném megmutatni. Viszont rettentő hosszú nálunk a várólista, ezért szeretném a Te véleményed is kérni, hogy egyrészt lehet e gond kislányommal, másrészt mivel tudnám segíteni őt? Vagy várjak türelemmel?
    Köszönöm! Tina

    • Réka

      2020. június 07. vasárnap

      Kedves Ágnes!

      Próbáltam elolvasni az összes kérdést, de azt hiszem a kislányoméhoz hasonlót nem láttam.
      Szóval az én hat hónapos Jankám körül-belül egy hónapja azt csinálja, hogy háton fekvésből kinyomja magát hídba majd a fejét előre biccentve „lezuhan” és így halad előre.
      Igazából nagyon büszke vagyok rá mert az ő kis sajátos módján de megtanult mászni, haladni.
      Viszont tudom, hogy ez így nagyon nem jó.
      Próbálom ebből a testhelyzetből azonnal kivenni és egyből hasra fordítani. Minden hogyan próbálom neki mutatni, hogyan is kellene mászni. Sokszor apával mászkálunk a lakásba négykézláb, hogy „így kell”, de csak kinevet. próbáltam rakosgatni kezét a kúszáshoz, majd a lábával együtt a mászáshoz, de semmi… Minden nap tornázunk legalább egyszer.

      Aggódom, nem valami jó látvány ajogy tartja magát a feje tetején. Azt sem szeretném ha kimaradna a rendes mászás folyamata és ez később problémát okozna….
      Kérlek, segíts mit tehetnénk még.

      Előre is köszönöm! 🙂

      • Vida Ágnes

        2020. június 07. vasárnap

        Érdemes lenne megmutatni őt gyógytornásznak, mert ez a hátrafeszítős mozgás egyáltalán nem jó. Lehet, hogy csak átmeneti és kinövi majd, de az is lehet, hogy más oka van a kényszertartásnak.

  • Judit Gy.

    2017. november 02. csütörtök

    Szia Agi!
    Kislányom 7 hónapos,forog minden irányba. A problémám,hogy nem akar kuszni. Ha csalogatom a játékkal,akkor addig forgolodik,amig eleri. A kezével teljesen kitamaszt. A lábait is huzogatja a hasa alá (nem egyszerre,tehat a hasa vagy a mellkasa a földön van.) Illetve ha hason van,akkor 360° ban meg tud fordulni, de a kuszas az nem megy. A kérdésem,hogy kezdjünk el tornázni, vagy hagyjam hagy fejlödjön a maga módján?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2017. november 07. kedd

      Mivel 7 hónaposan még nem „kell” papírforma szerint kúsznia, ezért nincs semmivel lemaradva. Persze most frusztrálja, hogy szeretné már csinálni, de még nem megy, de ez a frusztráció ösztönzi majd arra, hogy elkezdje csinálni és egyre hatékonyabb legyen benne. A mozgásfejlődése a korának megfelelő, semmivel nincs lemaradva, tehát nem szükséges tornára járatni.

    • Reka

      2020. június 07. vasárnap

      Rendben köszönöm!

  • Szarka Erika

    2017. szeptember 03. vasárnap

    Azzal az aggodalmammal fordulok Önhöz hogy kislányom Nóra 6 hónaposan,most 3 hete felállt,azóta nagyon sokat akar állni megtámasztva a lakás bármely részében. Mozgása nagyon ügyesen halad,forgások szépen megvoltak,elkezdett kúszni,ezt rövid idő után követte a mászás,ülés,állás. Mászni talán kevesebbet akar mint ülni és állni,de nem igazán tudom meghatározni mi a kevés vagy elegendő,hisz kimászik a konyhába,fürdőszobába,vagy tárgyakért,de nagy élvezetét leli benne ha állhat.Aggódom hogy értelmi és érzelmi világa így megfelelően fog e fejlődni?Ön szerint szükséges valamilyen tornára,masszázsra (Dévény) elmennünk?Az orvosunk felvetette hogy feszes izomzat lehet a háttérben hisz azok a babák szoktak ilyen rohamosan fejlődni.
    Tud esetleg valamilyen tanácsot adni mivel tudom ösztökélni jobban a mászásra?

    • Vida Ágnes

      2017. szeptember 10. vasárnap

      Természetes, hogy most az állás izgalmasabb számára, mint a többi. Hamarosan rá fog jönni, hogy mászással messzebbre tud eljutni és többet fog majd mászni is. A fejlődés tempóját főként öröklött tényezők határozzák meg, a lassabban fejlődő babák azok, akiknek segítségre van szükségük, a gyorsan fejlődőek, ha egyébként a mozgásfejlődés minden szakaszán átmennek és nem erőlteti senki a fejlődést (pl. nem te állítod, ületeted fel, hanem magától csinálja), nem szorulnak segítségre. Nincs okod az aggodalomra 🙂

  • Bodor Blanka

    2017. augusztus 01. kedd

    Kedves Ágnes! 

    Olyan problémám lenne,hogy gyermekem ( pénteken lesz 10 hetes ) pár hetes korában szépen emelte a fejét viszont mára ha hasra teszem nem igazán emeli sőt forgatni se nagyon akarja csak az egyik oldalra fordítja a kis fejét és sír karját is csak minimálisan mozgatja viszont a lábacskáit huzza fel fele viszont,ha nem a kis ágyban van hanem rajtam hason akkor emeli a kis fejét rövid ideig,de szerintem szépem . Mit lehetne tenni,hogy a kis ágyban is emelgesse ? Földre nem igazán mertem letenni a lakásban mindenhol parketta vagy kő van és attól félek ez kemény lenne neki. Válaszát előre is köszönöm! 

    Üdvözlettel: Bodor Blanka 

    • Vida Ágnes

      2017. augusztus 03. csütörtök

      Ha a hasadon fekve emeli a fejét, akkor nincs semmi gond, hiszen képes emelni a fejét, csak a kiságyban nincs semmi, amit érdemes lenne ilyen módon megnéznie. Földre tenni még nem kell, ez ráér később, de ha van egy játszószőnyegetek, arra már le lehet tenni, jobb, ha a kiságy csak alvásra van.

  • Viktória

    2017. július 08. szombat

    Szia Ági!
    Az 1 éves kisfiam nem meri használni a kezét, ezërt nem mászik és nem is kúszik, de Dévény-tornára járunk, mit tehetek én hogy merje használni a kezét? Köszönöm..:-)

    • Vida Ágnes

      2017. július 09. vasárnap

      Nem arról van szó, hogy „nem meri” használni a kezét, hanem arról, hogy nem tudja, mert nincs meg a megfelelő mozgáskoordináció, nem elég fejlettek a megfelelő izomcsoportok ahhoz, hogy használja. Tehát olyan játékokkal tudsz neki segíteni, amihez a kezét kell használnia, pl. gurítsatok egymásnak labdát, ösztönözd, hogy gurítsa vissza! Tanítsd meg eldobni a labdát (elsőre inkább le fogja ejteni, de dicsérd meg, ha együttműködik)! Játsszatok utánzós játékokat, pl. utánozzatok állatokat, állathangokat és bíztasd, hogy ő is utánozza le! Pl. az elefánt ormányához fel kell emelni a kart, az elefánt legyez a füleivel, ehhez legyezzetek a karotokkal stb.

  • Viktória

    2017. július 03. hétfő

    Szia Ági!
    Van egy 1 éves kisfiam aki még nem mászik de még csak nem is kúszik. Járunk dévény-tornára ésss itthon is sokat tornázunk. Imád hason lenni, és gurulva közlekedik a játékaiért vagy oda forog. Próbálom játékosan megmutatni Neki hogyan kellene elindulni de nem érdekli! Kérlek írj valamit erre mert nagyon kétségbe vagyok esve, köszönöm!!

    • Vida Ágnes

      2017. július 07. péntek

      A „gurulós” babák hajlamosak csak később kezdeni a mászást, mert gurulással is el tudnak jutni oda, ahova szeretnének. Ha jártok Dévény-tornára, idővel fog majd kúszni-mászni és járni is, erőltetni ezt nem lehet. Ami jótékony hatású lehet, az a babaúszás, mert a vízben sokkal szabadabban tud mozogni és olyan izomcsoportok is dolgoznak, amik a „szárazföldön” nem.

  • dzsenifer

    2017. január 20. péntek

    Kedves Àgi!
    Kisfiam 8hos. Lesz 30an.
    A kúszàs màr nagyon megy neki,de ülni meg nem tud,megul 5-10percig ha akar.jobban szeret hason lenni!a kisagyban mar fel tud alni fehuzza magàt! Nem vagyunk elkesve hogy meg 8 hónaposan nem tud ulni?
    Ellore is koszonom a valaszod

    • Vida Ágnes

      2017. január 20. péntek

      Egyáltalán nem vagytok elkésve, az ülés a mászásból alalkul ki és hivatalosan 10 hónapos kor körül kell elkezdeni.

  • Filep Eniko

    2017. január 19. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kezdek komolyan aggódni kislányom miatt, már 10 hónapos de még nem mászik, nem áll fel, sőt, csak egypár másodpercet hajlandó állni, ha fogom. A kúszás csak hátrafele meg körkörösen megy, ez is nagyon idegesíti, mérgelődik, hogy nem éri el a játékait, és ekkor a férjem, édesanyám felveszik, vagy ültetik, így már jobban szereti. A kérdésem az, hogy ajánlod-e, hogy orvoshoz vigyem vagy még várjunk? Válaszodat előre köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2017. január 20. péntek

      Nem kell felállítgatni, majd ez magától is kialakul. Ha kúszik és szeret hason lenni, legyen sokat hason és elindul majd a kúszásból a mászás is. Nem szabad sokat ültetni, mert ez is késleteti a mozgásfejlődést, jobb ha sokat kúszik még akkor is, ha ez kevésbé hatékony még és ezért nem tetszik annyira neki.

  • Lilian

    2016. december 21. szerda

    Kisfiam 35. hétre született, most tölti be a 9. hónapot. 9,5 kg és 74 cm. Tud forogni, de csak akkor teszi, ha épp kedve van hozzá, helyváltoztatásra nem használja e mozgásformát, kúszni, mászni még nem kezdett (háton vagy hason azonban ha kedve van, „pörög”). Gyakran elunja magát. Emiatt gyakran mérges, van, hogy kifeszíti az egész testét, és hátradönti a fejét (hiszti?), de inkább azt várja, hogy mi, a szülei változtassunk a helyzeten. Nagyon okos, érdeklődő, kommunikatív baba, de mozgásban elmarad az értelmi fejlődéséhez képest.
    Nem sokáig kötik le a játékok, inkább azt szereti, ha szórakoztatjuk. Tornázunk, mesélünk, együtt játszunk – labdával, csörgővel, zenélő- és egyéb játékokkal. Jártunk Dévényes gyógytornásznál is, azt mondta, várjunk még, nem szükséges a kezelés, de tornázzunk, játsszunk vele, amennyit csak lehet.
    Tudna tanácsot adni abban, hogy mit tudok csinálni, mivel tudnám, milyen játékkal vagy játékokkal segíteni, ösztökélni, kell-e aggódnom miatta, vagy azzal segítem, ha kivárok?Hogy viselkedjek helyesen az úgynevezett hisztijeinél?

    Válaszát, segítségét előre is köszönöm!Lilian

    • Vida Ágnes

      2016. december 26. hétfő

      Ez nem hizti, hanem elégedetlenség amiatt, hogy szeretné csinálni, de még nem tudja. Egyáltalán nincs lemaradva a mozgása, hiszen korababa, a korrigált életkora szerint még nem kell tudnia kúszni, de a valós életkora szerint is időben van még (9-10 hónapos kor között kezdődik a kúszás, 10-11 hónapos korban a mászás). Ha „hisztizik” (ez nem valódi hiszti, csak a frusztrációját fejezi ki ilyen módon), nyugtasd meg, de ne segíts neki a helyváltoztatásban, hogy ne szokjon hozzá.

  • Angi

    2016. november 19. szombat

    Kedves Agi!

    Van egy 10 es fel honapos babam aki nem kuszik se nem maszik. A kezeit leteszi a padlora es hintazik. Nem all fel egyedul. Ez jelenthet problemat, szoval kimaradhat a maszas hogyha eddig nem indult be? A hasan csak korbe forog
    A valaszat elore is koszonom!

    • Vida Ágnes

      2016. november 26. szombat

      Egy kicsi valóban le van maradva a korához képest, de ez nem azt jelenti, hogy nem fog mászni, hanem azt, hogy még nem indult el nála valami miatt. Érdemes lenne mihamarabb szakemberhez, korai fejlesztőhöz vagy Dévényes szakemberhez fordulnotok vele, mert általában pár alkalom tornával orvosolhatóak azok a problémák, amik a lemaradást okozzák.

  • Agi

    2016. október 29. szombat

    Kedves Ági,

    A kislányom 8 hónapos lesz és egy hónapja kúszik. Egész gyorsan el tud érni a lakás egyik pontjából a másikba. Általában a bal karjat húzza be a mellkasa alá de már láttam hogy a másik karjára nehezedve is próbálkozott. Normális ez hogy még nem kúszik váltott kézzel? A lábmunkája az megfelelő. Próbál néha térdkezlab állni de ilyenkor a térdei szet csúsznak vagy oldalra eldől.
    Van olyan feladat amivel ráérezhet a váltott karral való kúszásra vagy ez majd kialakul magától?
    Válaszod előre is nagyon köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2016. október 30. vasárnap

      Ez gyakorlás kérdése, többféle koreográfia lehet a kúszásban, aztán egyre hatékonyabbá válik, idővel belejön majd.

  • Szabóné Niki

    2016. szeptember 05. hétfő

    Kedves Ági!

    Az én babám ebben a hónapban lesz 6 hónapos. Ha leteszem, egyből hasra fordul. Egy ideje elkezdett kúszni körbe, és hátrafelé. Valószínűleg tetszik neki,mert háton nagyon keveset van, csak egy idő után nyöszörög és sírni kezd. Gondolom azért, mert elfárad. Olyankor már a fejét is leteszi pár pillanatra, de ha visszafordítom, akkor vissza is fordul egyből, és ugyanúgy sírdogál. Vissza is tud fordulni hasról hátra, csak azt nem csinálja. Még ennyire elfáradna? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy ücsörögni is szeret(ne), de nem sokáig szoktam neki hagyni. Nem ül még megtámasztva sem, csak az ölemben szoktam úgy fogni kis ideig, pl, ha a szabadban vagyunk, hogy kicsit nézelődjön. Fel is húzza magát, és a babakocsiban is fel akar ülni. Ezzel ártok neki, hogy az ölemben fogom így? Elnézést, hogy hosszú lett a kérdésem. Köszöm előre is a választ!

    • Vida Ágnes

      2016. október 14. péntek

      Nem kell aggódnod, sok baba kezdetben inkább csak az egyik oldalra szeret fordulni, ahogy gyakorolgatja ez még fog változni.

      Nem gond, ha néha az öledben ülteted, csak ne órákig üljön így és ha azt látod, hogy más fárad, görbül a háta, lebillen a feje, akkor fektesd le!

  • Lexa

    2016. szeptember 04. vasárnap

    Szia Ági! Kèrdèsem lenne. Bocsi h ide írok de nem engedte máshova a kommentet. Szóval. Kisfiam 18 hetes. Forog mindkét irányba. Kúszik. Születése óta egyszer kelt éjjel enni. Eleinte 3 körül majd egyre egyre később. Na ez egy ideje megváltozott. Egyre korábban ès korábban kel. Most kb fél 1kor. Hogy segíthetek neki hogy újra a ” régi” legyen? Valami módszer? Anyatejes baba. Köszönöm

    • Vida Ágnes

      2016. október 14. péntek

      A régi már sohasem lesz. Ahogy a baba növekszik, a tápanyagigénye is egyre nő, ezért éhezhet meg egyre korábban. Ez nem jelent problémát, szimplán csak éhes, etesd meg, és visszaalszik. Esetleg segíthet, ha estefelé gyakrabban szopizhat, így jobban jóllakik az esti zsírosabb tejjel.

  • Agi S

    2016. augusztus 16. kedd

    Kedves Agi,

    A kislányom 5.5 honapos nagyon érdeklődő, mosolygós, kiegyensulyozott. 4 honaposan parszor hasrol hatra fordult a jobb karjára tamaszkodva de a balra meg egyszer sem . Hatrol hasra bal oldal fele a heten fordult at de jobb oldal fele meg nem. Aggódom hogy nem jelent e az problémát hogy hasrol hatra eddig csak párszor fordult, illetve baj e az ha csak az egyik irányba indítja a fordulasokat. Ha segítek a mozgás elindításában akkor o könnyeden befejezi azt. Hason fekve alkarjan támaszkodik, párszor mar a tenyéren is sikerult. Szívesen van hason, mindkét kézzel jatszik, tengelye körül körbe fordul, lábaival rugdos, fejet stabilan tartja es fordítja mindkét irányba. Legyek turelemmel vagy keressek fel egy szakembert?
    Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2016. szeptember 28. szerda

      Mivel átfordulni csak 6 hónapos koraban kell elkezdeni, ezért semmi nem történik, ha ő ezt már tudja (ezzel a koránál előrébb jár) és csak az egyik irányba végzi (a legtöbb baba egy darabig csak egy irányba csinálja jó 4-5 hétig, utána kezdi a másik oldalra is)

    • Nóra

      2020. június 06. szombat

      Kedves Ági
      Kisfiam lassan 4 hónapos… Egyre többet bírja hason… Van h szépen kinyomja magát és tartja… De van h csak kínlódik…Remélem nem vagyunk lemaradva ezzel… Illetve mikor „huzznam” felfelé akkor a fejét mindig hátra haggya… Nem húzza maga után… Mit tehetnek? Hogyan fejlesszem ezt?
      Köszönöm

      • Vida Ágnes

        2020. június 07. vasárnap

        Nincs lemaradva semmivel, teljesen a korának megfelelő a mozgása. Tedd sokat hasra és egyre ügyesebb lesz majd!