Mozgásfejlesztés mondókákkal

Nagyanyáink korában még nem voltak csurig a boltok kismillió babajátékkal, mégis tudták mit játsszanak a babával és azt is, mivel, hogyan lehet játékosan fejleszteni, hiszen anyáról-lányára szálltak azok a kis versikék, mondókák, amik átmozgatják a babát és fejlesztik a mozgását. Ilyen játékokat, mondókákat gyűjtöttem most össze.

mondókák, mozgásfejlődés, ölbéli játékokA különféle ölbéli játékoknak számos előnyös hatása van a gyermekre nézve. Fejlesztik a testtudatot, átmozgatnak, mindezt úgy, hogy közben a baba a számára legbiztonságosabb közegben, a szülő testközelségében lehet, az ő mozgása és utánzása révén sajátítja el a mozgást és az utánzás képességét egyaránt.

Egészen kicsiknek

Hanyatt fekteted vagy az öledbe veszed a babát, megtámasztva a hátát és a fejecskéjét, megfogod a lábát és „meneteltek” vele:

Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére,
Pedig a rétes nagyon jó, vacsorára az való.
Jön a kapitány, szürke paripán,
Gyere haza katona, készen van a vacsora.

Hintáztató:

Hinta, baba, ringó,
Repülj, rózsabimbó,
Hopp a torony tetejébe,
Van egy csodahintó.

Ülj fel a hintóra,
Szállj a kerek tóba!
Gyere vissza,fehér hattyú,
Csimpilimpi szóra!

Ujjszámolós (segít a kicsinek megismerkedni a kezével):

Hüvelykujjam almafa
Mutatóujjam megrázta
Középső ujjam felszedte
Gyűrűsujjam hazavitte
Ez a kicsi mind megette
Jaj, de fáj a hasa tőle!

Ezt kis kortól játszhatjuk már egyre finomítva a mozgásokat (kisebb korban mi mutatjuk a babának, nagyobb korban ő magától csinálhatja:

Fújja a szél a fákat (lengetjük a baba két karját)
Letöri az ágat, reccs! (hirtelen leengedjük a kezét)

Lehullott egy falevél (magastartásból lassan leengedjük a kezét),
szelek szárnyán útra kél. (a kezével a szálló levelet imitáljuk)
Hegyen, völgyön átrepül, (a két karját körbe forgatjuk)
ha elfárad lecsücsül. (a két karját gyorsan leengedjük)

Amikor már ül a baba

A kicsit a térdedre ülteted, megtámasztod a hátát, fogod a kezét és ritmusra lovagoltatod:

Így lo-va-gol-nak a höl-gyek, a höl-gyek (lassan)
Így ü-get-nek a le-gé-nyek, (kicsit gyorsabban)
Így vágtáznak a huszárok! (nagyon gyorsan)

Amikor már áll a baba

Leülsz, a két lábfejedre állítod, a kezeddel megfogod a kezét és fel le mozgatod a két lábfejedet:
Ugráljunk, mint a verebek, rajta gyerekek!

Amikor már kapaszkodva lépeget a baba:

A lábfejedre állítod, megfogod a kezét és váltott lábbal lépegetsz:

Menjünk, menjünk, mendegéljünk,
Míg sűrű erdőbe érünk,
A fák között mókus ugrál,
Az árokban nyuszi bujkál.

Amikor már az utánzás a legfontosabb (kisebb korban is lehet játszani a szórakoztatás miatt, de 10-12 hónapos korban már próbálgathatják leutánozni is):

Erdő szélén házikó, (a kezeddel háztetőt mutatsz)
Ablakában nagyapó. (jobbra-balra nézegetünk)
Lám egy nyuszi ott robog, (a karjainkkal a nyuszi futását utánozzuk)
Az ajtaján bekopog. (kopogunk)
Kérlek segíts énrajtam, (imádkozunk)
A vadász a nyomomban. (puskát mutatunk a kezünkkel)
Gyere nyuszi sose félj, (hívást mutatunk az karunkkal)
Megleszünk mi kettecskén! (tapsolunk)

Jól fejlődik a mozgása? Mivel ösztönözhetem? Válaszokat itt találsz >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

9 Comments

  • Gabi

    2012. március 08. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom most lesz 5 hónapos.Nagyon nyugodt,mosolygós baba,szeret szopizni.Kicsit furcsának találom,hogy még nem forgolódik.Kisfiam ebben a korban már nagyon is forgolódott,igaz ő egy igazi kis perpetum mobile,örökmozgó kisgyerek.Teljesen más temperamentumuak.Nem tudom,hogy csak ez az összehasonlítás-eaz oka,vagy nyugodt természete ellenére már forgolódnia kellene Lilikémnek?
    A játszószőnyegen mikor lebirkózza a macit akkor elfordul az oldalára, ha az ölemben van,akkor húzza felfelé a kis fejét,nem akar félülő helyzetben lenni,rendesen fel kell ültetnem.A karomon ülve már régóta nagyon szépen tartja magát,pörög-forog ahogyan a kisfiam cikázásait követi.Kezével nagyon ügyesen fog,felveszi a keze ügyébe akadt játékokat (ebben emlékeim szerint sokkal ügyesebb mint kisfiam volt).
    Igyekszem sokat hason tartani,hogy erősödjenek a hátizmai.
    Szerinted feleslegesen aggódom vagy van alapja?

    Előre is köszönöm!

    Gabi

    • Vida Agi

      2012. március 11. vasárnap

      Forogni 6 hónapos korban kell elkezdeni, a fiad kicsit korábban kezdte, mint az átlag, a kislányod úgy tűnik, időben kezdi majd, légy türelemmel.

  • Krizmanics Adrienn

    2012. február 22. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 11 hónapos,9 hónapos kora után kezdett el mászni,8 hónapos kora óta egyedül felül.
    Egy picit aggódom,mert még nem állt fel és igazából a szándékot sem nagyon látom nála.
    Erőltetni nem szoktam,de ösztökélni próbálom, ha a kanapéra(ami nem magas) teszek egy számára érdekes játékot,akkor négykézláb állásból feltérdel, a combjai függölegesen vannak és nagyon nyújtózkodik a játékért.
    Egy ideig küzd,hogy elérje,de ha nem sikerül feladja és más szórakozás után néz.
    Az lenne a kérdésem,hogy nincs elkésve a felállással???
    Előre is köszönöm válaszod:Adri

    • Vida Agi

      2012. február 27. hétfő

      Ha már feltérdel, hamarosan fel is fog állni. Ezt egyébként átlagosan 11 hónaposan kezdik el a babák, tehát nincs vele lemaradva.

  • Nagy Emese

    2012. január 29. vasárnap

    Kedves Agi!
    Az en kislanyom 8.an lesz 17 honapos es agodom mert meg nem akar egyedul jarni. En azt gondolom, hogy megijedt mert kb 3 honapja elidult egyedul, sajat akaratabol jott felem kb 3 metert is es aztan leesett. Azota meg el sem engedi a kezunket, ha elengedjuk ul le es maszik. Amugy nagyon ugyesen kozlekedik felmaszik az agyra es egyedul le is maszik. Igaz a maszast is 1 eves es 1 honapos koraban kezdte el, addig ult es jatszott, es semmivel sem lehetett csalogatni. Egesez kiskoratol nagyon nyugis baba volt. Most igaz elegge sulyos is (13 kg), es nagyon aggodom, hogy miert nem akar megbatrodni. Ha veletlenul meg is inog egy picit mar egybol szol, hogy bajban van.olvastam kulonbozo hozzaszolasokat hogy esetleg gyogytornara kellene vinni, mert az izomzataval van baj, de en ugy gondolom akkor nem is indult volna el egyedul.
    Varom valaszod, es koszonom, hogy meghallgattal.
    UI. Gratulalok az eredmenyeidhez, sokat tanultam toled.

    • Vida Agi

      2012. február 05. vasárnap

      Mivel ő később kezdett mászni, ezért járni is csak később fog. Ráadásul volt egy rossz élménye is ezzel kapcsolatban, ezért valószínűleg nehezebben fogja elkezdeni a járást is, ő ilyen „megfontolt” típus, ne aggódj emiatt, hiszen már próbálkozik, és képes rá, az normális, hogy ez csak fokozatosan alakul ki nála, nem kezd azonnal szaladni.

  • Georgina

    2012. január 19. csütörtök

    Kedves Agi!
    Ket kerdesem lenne:
    1) Cicin alvas este
    Kislanyom negy es fel honapos es este cicin alszik el. (Az utolso ebredestol harom orara rakjuk korulbelul cicire furdes utan.) Ez nekem egyelore megfelel, viszont tartok attol, hogy mikor mar nem fog cicin elaludni magatol vagy peldaul cumiban kapna tejet, mert estere programot szerveznenk, akkor nehez lesz az atszoktatas. Hajnalban egyszer kell, es altalaban visszaalszik cicizes utan. Ha nem, akkor kicsit olbe veszem, es utana elalszik magatol. Ez annak koszonheto, hogy kb egy hete bevezettem nala a letesz-felvesz modszert a nappali alvasnal, ami ugy tunik, hogy hajnalban is bevetheto, ha cicin nem alszik el. A kerdesem, hogy le kell-e szoktatnom a cicin alvasrol, es ha igen, mikor? Azt hallottam, hogy 8 honapos kora utan mar nehezebb valtoztatni.
    2)Levegoztetes
    Mint emlitettem, sikerult a letesz-felvesz modszerrel a kisagyba beszoktatnom. Elotte babakocsiban aludt naponta egyszer seta kozben vagy az erkelyen, hogy levegon legyen. Most, hogy a kisagyban alszik, nem tudom, hogy mikor kellene levegore vinnem, mivel ha setara megyunk, egy ido utan elalszik. Osszezavarom azzal, ha naponta egyszer az erkelyen vagy seta kozben altatom ugyanazzal a modszerrel (ha almos, olembe veszem, enekelek neki, lerakom, ha nem alszik el, ujra kezdem)? Tovabbi kerdesem, hogy mennyit kell levegon lennie? Egyebkent a nappali alvasai szama harom, es altalaban rovidek (max egy ora, de inkabb fel ora, illetve tobb, ha hajnalban egy ora kimarad, mert kaki miatt felebredt, es ebren volt egy orat). Ejszaka kb 10 – 10.5 orat alszik, napkozben meg 1.5 – 2 ora.
    Valaszaidat elore is koszonom.
    Georgina

    • Vida Agi

      2012. január 22. vasárnap

      1. nem kell leszoktatnod róla, idővel magától is elhagyja majd, ha nappal egyébként megtanult másként is elaludni. Később ha már hozzátáplálod és este bevezeted a vacsorát, akkor már el lehet hagyni utána a szopit.

      2. Naponta legalább fél-1 órát legyetek levegőn. Próbáld meg, hogy ébredés után viszed ki és kicsit megemeled a háttámláját, hogy jobban kilásson (nem felülteted, de 150 fokba állítod a támlát), ha mégis elalszik, nem történik semmi, ha még a 3-ból 1 alvás kint van.

  • Ancsa

    2011. december 16. péntek

    Jaj az utolsóra én is nagyon emlékszem még:)