A csecsemő mozgásfejlődése

A szinte magatehetetlen újszülöttből 1 év alatt hatalmas tempóban száguldozó kis rosszcsont lesz: ez minden anyuka álma. Vannak azonban lustább és fürgébb babák, és a fejlődés tempója sem mindig olyan, mint ahogyan mi azt elképzeltük. De vajon mikor „normális” a csecsemő mozgásfejlődése, és mikor kell elkezdeni valóban aggódni?

A csecsemő mozgásfejlődéseTe ennyi idősen már jártál… – mondogatta gyakran édesapám, amikor a nagyobbik fiam 8 hónaposan mászni kezdett és akkor is, amikor a 2. fiam 8 hónaposan még épphogycsak kúszni tudott. A múlt gyakran megszépíti az emlékeket és elmossa a dátumokat: valójában egy 8 hónapos kisbabának még nem kéne járnia, és még a mászás sem kötelező. Persze könnyű mondani, amikor a szomszéd büszkén meséli, hogy az ő gyereke már fél évesen mászott. Valójában minden gyerek más és más, és mindegyik más tempóban fejlődik. A mozgásfejlődés üteme részben öröklött dolog, részben függ a baba alkatától és motivációjától is. A nagyobb babák általában később kezdenek mászni, járni, de az sem számít kirívónak, ha 7-8 hónapig egyáltalán nem csinál semmit a baba, még csak nem is forog, aztán pedig egyszercsak behozza a lemaradást, akár 1-2 hét alatt is. Vannak „lassan, de biztosan” típusú csecsemők is, akik lépésről lépésre haladnak, gyakran látszólag semmi nem történik velük, nem fejlődnek, aztán egyik napról a másikra előrukkolnak a következő nagymozgással, mégpedig rögtön biztonságos és kifinomult formában.
Ezzel szemben vannak olyan babák, akik egészen bámulatosan gyorsan fejlődnek, de a biztonsági óvintézkedések hiányát a saját bőrükön kell megérezniük. Például pillanatok alatt megtanulnak állni, de leülni még nem tudnak, ezért folyton elesnek. Megtesznek pár lépést egyedül, de megállni nem tudnak. A nyugodtabb, lassabban fejlődő babák ezzel szemben nem esnek akkorákat, mert amíg látszólag semmit nem fejlődtek, kifigyelték, elsajátították a biztonságos esés és megállás művészetét is.

Van Albániában egy népcsoport, akik a járványok miatt a mai napig szűk bölcsőben, bepólyálva tartják a babákat egészen 1 éves korukig. Ekkor kikerülnek a pólyából és tudósok megfigyelték, hogy egyetlen hónap leforgása alatt átmennek a teljes mozgásfejlődési létrán: forognak, kúsznak, másznak, felülnek stb..

A csecsemő mozgásfejlődése hónapról hónapra (az adatok a csecsemők nagy átlagára vonatkoznak)

  • 1. hónapos Hason fekve átfordítja a fejét, ha ülésbe húzzuk egy pillanatig meg tudja tartani a fejét.
  • 2. hónapos Fejét pár másodpercig meg tudja tartani, hason fekve kicsit megemeli.
  • 3. hónapos Kezével játékok után nyúl, fejét meg tudja tartani, ha állásba emeljük, kirúgja magát.
  • 4. hónapos Forgáshoz hasonló mozdulatokat végez (pl. oldalára fordul), 1-1 alkalommal oldalra fordulhat, apró tárgyakat is meg tud fogni, a felé nyújtott tárgyat megfogja
  • 5. hónapos Talán már tud hasról hátra fordulni, feltámasztva meg tud ülni
  • 6. hónapos Hasról hátra fordul és esetleg vissza is, a tárgyakat a szájához emeli
  • 7. hónapos Körbe-körbe vagy hátrafelé kúszik, gurul, vagy ülve előre löködi magát, az ügyesebbek előrefelé is tudnak kúszni, kezére támaszkodva ül
  • 8. hónapos Előrefelé kúszik, néhány másodpercig támaszték nélkül ül
  • 9 hónapos Mászni kezd, kapaszkodva megáll, de még nem tud felkapaszkodni, magától felül
  • 10. hónapos Mászni kezd, kapaszkodva megáll, de még nem tud felkapaszkodni, magától felül
  • 11. hónapos Ügyesen mászik, feláll, kapaszkodva, oldalazva jár
  • 12. hónapos Néhány másodpercig egyedül megáll, kapaszkodó nélkül
  • 13. hónapos Megteszi az első önálló lépéseket

Mikor kell orvoshoz fordulni?

  • 1. hónapos Ha a fejét egyáltalán nem emeli, ha szemével és fejével nem követi a mozgásokat, hangra nem reagál.
  • 2. hónapos Ha két kezénél fogva ülő helyzetbe húzzuk és ilyenkor egyáltalán nem tartja meg egy pillanatra sem a fejét
  • 3. hónapos Ha ismerős hangokra nem fordul oda, nem forgatja a fejét, ha hason fekve nem emeli a fejét
  • 4. hónapos Ha soha, még egyetlen alkalommal sem fordult oldalra vagy hasról hátra (ha egyszer már megfordult, de utána sokáig, akár hetekig nem fordul meg, akkor képes a forgásra, csak éppen nincs kedve forogni, ez nem baj, a lényeg az, hogy meg tudja csinálni, ha szüksége lesz rá, majd fog forogni), illetve ha hason fektetve nem támaszkodik a könyökére vagy a kezére
  • 5. hónapos Ha megtámasztva nem tud ülni, ha nem tudja magát két kezén kinyomva megtámasztani hason
  • 6. hónapos Ha nem tud hason fekve tárgyak után nyúlni, ha nem tudja magát a kezén megtámasztva játszani, nézelődni
  • 7. hónapos Ha nem tud pár másodpercig támasz nélkül, vagy a kezére támaszkodva ülni, nem fordult át még soha egyik irányba sem, nem próbál valamilyen módon (körbe-körbe, oldalazva) kúszni vagy forogni
  • 9. hónapos Ha nem tud felülni, nem kúszik
  • 10. hónapos Ha nem próbál mászni, négykézlábra állni, nem húzza magát fel állásba
  • 11. hónapos Ha nem áll fel, nem ül stabilan támaszték nélkül is
  • 12. hónapos Ha nem jár kapaszkodva
  • 18. hónapos Ha nem képes még önállóan járni, kapaszkodás nélkül állni

Természetesen, ha valahol megakadt a mozgásfejlődése és emiatt később következett a következő fázis, az egész folyamat elcsúszhat. Pl. ha egy baba csak 12 hónaposan tanult meg felállni, lehet, hogy csak másfél évesen fog járni, de az is előfordulhat, hogy 1-2 hónap alatt pótolja a lemaradását.

Noha a csecsemő mozgásfejlődése meglehetősen egyéni ütemet vehet fel, felmérések kimutatták, hogy 3 éves korra minden gyerek ugyanazokra a mozgásokra képes, hiába tanul meg tehát néhány baba hamarabb járni, 3 évesen ugyanolyan ügyesen ugrál és szalad majd, mint azok a társai, akik csak 14. hónaposan indultak el.

Azt is fontos tudni, hogy amikor látszólag semmit nem fejlődik a baba, akkor is sokat tanul. Lehet, hogy csak későn kezd el mászni, de közben megtanul szépen beszélni, vagy nagy kézügyességre tesz szert. Az is gyakori, hogy 1-2 alkalommal csinál valamit a baba, aztán pár hétig nem produkálja, ilyenkor nincs gond, egyszerűen csak még nem tartotta hasznosnak az adott mozgásformát, a lényeg az, hogy tudja és amikor valóban szüksége lesz majd rá, akkor elő fogja venni majd.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

243 Comments

  • Dóri

    2011. április 07. csütörtök

    Kedves Ági,

    10 hónapos kislányommal (73 cm, 8,5 kg) kapcsolatban szeretném megkérdezni, kell e orvoshoz fordulnom, ha még mindig többnyire csak forog. Nem kúszik, nem mászik, nem húzza fel magát a járókában, és nem tudja megtartani magát ha megpróbáljuk ültetni. Forogni azonban nagyon aktívan forog, has-hát-has-hát…bárhová eljut így. Nagyon sokáig nem szeretett hason feküdni, és csak 6 hónaposan fordult át először. Most már többnyire hason játszik, feltolja és kinyújtott karral tartja magát, pakol, stb. Ha kitámasztjuk a lábát akkor ellöki magát, vagy belekapaszkodik valamibe, és húzza magát, közben a fenekét és a lábait is felhúzza egy kicsit. Sokszor úgy tűnik hogy fel akarja húzni kúszáshoz a lábát, de aztán átforul a hátára, majd vissza a hasára. Öt hónapos kora óta amikor háton fekszik felhúzza magát hasizomból, mintha fel akarna ülni. Amikor a szoptatópárnán szopizik akkor belém kapaszkodva ülő helyzetbe felhúzza magát. Ha ölben ül elég csak egy kicsit tartani, de egyedül nem tartja meg magát. Ha van előtte valami előre dől, hogy elérje. Ha háton fekszik aktívan ollózik a lábaival úgy hogy a fejét is a levegőben tartja. A járókába kötöttem játékokat a rács tetejére, hogy motiváljam a felkapaszkodásra. Nyújtózik feléjük, de mintha nem jutna eszébe belekapaszkodni a rácsba..

    Pár hete járunk vele babatornára, ahol látom, hogy már sokkal korábban el lehetett volna kezdeni „tornáztatni” – pl úgy, hogy fekve kapaszkodjon bele az ujjunkba és húzza fel magát, vagy „rugóztatni”, amikor tartjuk a babát, kicsit leér a lába, és rugózik a lábaival – mi ezeket soha nem „eröltettük”. Azt vártam, hogy majd mindig akkor csinál mindent, amikor késznek érzi rá magát. De most látva, hogy „mennyire le van maradva”,ha tényleg le van maradva, kezdek aggódni. A gyerekorvos múlt héten látta, de „nem mondott véleményt”.

    Előre is köszönöm a válaszát!
    Dóri

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      A korához képest egy kicsit tényleg le van maradva, de mivel nagyobb baba, és ügyesen elér mindent gurulással, valamint sokat van hason, ezért valószínűleg inkább csak arról van szó, hogy most elég neki a gurulás, mert úgy mindent megszerez, amit akar, ezért nem ösztönzi egyelőre a kúszás és a mászás. Viszont mivel a korához képest kicsit le van maradva, ezért jó lenne megmutatni egy orvosnak, mert ő mégiscsak látja a babát, és esetleg észrevehet olyan apróságokat, amik esetleg lassítják a fejlődését.

  • Annamari

    2011. március 31. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 6 hetes. Rossz magzati szívhang miatt császárral jött a világra. Nem tudom – és senki nem tudhatja -, hogy volt-e oxigénhiányos állapotban, és ha volt, mennyi ideig.

    Amit látok rajta: szépen emeli hason a fejét, és át is tudja fordítani mindkét irányba.

    – A fogóreflexe szerintem nem az igazi. Pl. szopizás közben erősen ráfog az ujjamra, de „nyugalmi” helyzetben nem mindig, sőt elég ritkán.
    – Ha félülőhelyzetbe felhúzom, eléggé lógatja a fejét, ritkán azért előfordul, hogy kicsit tartja.
    – Születése után – még a kórházban – tapasztaltam, hogy eléggé hűvös volt a kis keze. Néha még kicsit kékes is. A nővérek csak annyit mondtak, hogy „jaj, csak nem feküdtem rá?” vagy, hogy „az újszülötteknél van ilyen!” Azt is észrevettem, hogy eléggé mereven tartotta a karját. Már nem tartja ilyen mereven, tehát ez is „javult”, de néha még mindig nehézkesen húzom bele a kezét a kis kabát ujjába, mert elég feszesen tartja a karját.

    A gyerekorvos természetesen figyeli. Vissza is rendelt előbb, mint a következő tanácsadás ideje.
    De kérdésem az, hogy mindez milyen következményekkel jár(hat)? Gyerekorvosunk mondta, hogy ha szükség lesz rá, küld gyógytornára – nagy valószínűség szerint szükség lesz rá.
    A kérdésem az, hogy ennek mozgásszervi következményei vannak/lehetnek, vagy az idegrendszert is érintik/érinthetik a szülés körülményei?
    Vagy az is lehet, hogy teljesen egészséges lesz?
    Tudom, hogy Ön sem adhat nekem 100%-os választ, főleg így, látatlanban, de én is ködben tapogatózom, és nem tudom, hogy minek milyen következménye lehet esetlegesen.

    Köszönöm, ha időt szakít rám!
    Annamária

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Az általad leírt jelenségek mind normálisnak mondhatóak 6 hetesen. Azt viszont most még nem lehet megmondani, hogy ha volt oxigénhiány, akkor annak milyen hatásai lehetnek, ez gyakran csak később derül ki, pl. a mozgásfejlődés megreked egy szinten és onnan van szükség fejlesztésre. Ha folyamatosan figyeli az orvos is, akkor észre fogja venni, amikor segítségre van szükség.

  • Erisz

    2011. március 30. szerda

    Kedves Ági!

    Már többször kértem tanácsot Tőled amikor még terhes voltam és ezúton ismét szeretném megköszönni a gyors válaszokat! 🙂
    Most is szeretnék segítséget és tanácsot kérni Tőled.
    A kislányom 3 hónapos, oldalra fordul, játékok után nyúl, megfogja őket , elengedi őket, rengeteget gügyög, sikongat, hangosan tud kacagni, követi a szemével a mozgó tárgyakat, este ha leteszem aludni reggelre sokszor keresztben találom meg az ágyban illetve az ágy egyik oldalában, van egy könyv amit nagyon szeret azt megfogja és már ki is tudja nyitni….Már 2 hónappal ezelőtt is próbáltam hasra fektetni de nem szerette így nem erőltettem. Egy hete elkezdtem hasra tenni most sem szereti sírt még az elején, de 2 napja szépen kiemeli magát könyököl egy darabig , megtartja a fejét és mosolyogva néz engem illetve a kedvenc könyvére és körbe tudja forgatni a fejét. Hason fekvésből már oldalra tud feküdni és kúszni is próbálgat elég ügyesen halad előre. A kezünkben is megtartja a fejét már pár hetes kora óta. Egyet viszont nem csinál és ez nagyon zavar fekvésből amikor felhúzom ülésbe nem tartja meg a fejét hanem hátra lóg, ma 2-szer rövidebb ideig talán sikerült neki megtartani a kis fejecskéjét… Ma kezdtük el tornáztatni így hogy felhúzzuk. Ez segíteni fog? Nagy a baj? Most megijedtem egy kicsit, mert a védőnő is mondta, hogy ez egy kicsit hipotóniás a nyaka. Sikerülni fog neki megtartani a fejét?
    Kiegyensúlyozott, nyugodt, játékos , figyelmes, mosolygós és jó evő baba különben és nagyon szépen fejlődik.
    Válaszodat előre is nagyon köszönöm!
    Szép napot kívánok és jó egészséget az egész Családodnak és Neked!

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Mivel nagyon jól fejlődik a mozgása, hason is emeli a fejét, oldalra fordul, ezért nem lehet nagy baja. Gyakorolgassátok minden nap 3-4 alkalommal ezt a felhúzósdit (akár minden pelenkázásnál is lehet), ez és a hason fektetés mindenképpen segíteni fog, hogy erősödjön a nyaka.

      • Erisz

        2011. április 08. péntek

        Kedves Ági!

        Nagyon szépen köszönöm a megnyugtató válaszodat! 🙂
        Most már mondhatni kedvel hason lenni, ha elfárad akkor hason pihen és leteszi addig oldalra a fejét , majd újból megemeli. 🙂 Kúszik körbe és előre és képzeld a múlt hétvégén kétszer egymás után hasról hátra fordult, azóta nem sikerült neki, de próbálgatja folyamatosan. Hasra magától még nem fordul.
        Mennyi idősen kell neki hasra fordulni?

        Köszönöm válaszod előre is!
        Szép hétvégét kívánok!

        • Erisz

          2011. április 12. kedd

          Kedves Ági!

          Megszeretném osztani Veled az örömömet. 🙂
          A kislányom április 9-én délelőtt a felhúzósdinál megtartotta a fejét, azóta is, de néha ha nincs kedve nem tartja meg…. 🙂 Ugye ez már nem nagy gond?
          Nagyon szép hetet kívánok !
          Szeretettel: Erisz

  • Anita10

    2011. március 27. vasárnap

    Kedves Ági!

    Egy 7 hónapos kisfiú anyukája vagyok. Azzal a problémával fordulok hozzád, hogy a kisfiam nem igazán tűri az autóban való utazást, sőt még a babakocsival való sétálást sem! Teljesen mindegy, hogy 5 vagy 25 perc az út, mindig sírás lesz belőle. Pár percig csendben van, de aztán mindig elkezd nyűgösködni. Már mindent kipróbáltam: van előtte játék, napellenző, nagyméretű hordozója van, mindíg alvás után és teli pocakkal indulok el vele, most már a kényelmetlen, téli ruha sem lehet a gond. Arról már nem is beszélve, hogy sosem alszik el sem kocsiban, se babakocsiban, tehát mindig úgy kell időzítenem, hogy alvásidőre mindig hazaérjünk. Talán azt még fontos leírnom,hogy születése óta a rendszeresség nagyon fontos a számára. Rendszeres időközönként eszik és minden altatásnak is meg van a menete.
    Kérlek írd meg, hogy ez normális-e és hogy tudok-e valamit tenni ebben az ügyben.
    Válaszod előre is köszönöm
    Üdvözlettel
    Anita

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      Vannak olyan babák, akik nem jól viselik a babakocsit és az autót, mert védtelennek érzik magukat benne. Lehet vele próbálkozni, hogy pár percre beteszed a babakocsiba (otthon), barátkoztok vele, aztán kiveszed, esetleg segíthet az is, ha felülteted (támasztva, de nem 90 fokos szögben) a babakocsiban, hogy kilásson sétánál, de előfordulhat, hogy csak az idő fog segíteni a dolgon és ha rendszeresen jártok babakocsival és autóval, akkor hozzászokik a dologhoz.

  • Tóthné Julcsi

    2011. március 25. péntek

    Kedves Ági!

    A kisfiam most 3 hónapos. 2 hónaposan és 1 hetesen megfordult hasról hátra, majd rá 2 hétre hátról hasra! Azóta folyamatosan forog 🙂
    Most minden áron fel akar ülni!
    Egy kicsit korainak találom!

    A kérdésem: Nem baj, hogy ilyen korán kezdi a dolgokat? A kis gerincének, csontjainak nem megerőltető?

    Várom válaszod!
    Előre is köszönöm:
    Julcsi

    • Vida Agi

      2011. március 25. péntek

      Ha magától csinálja, gyakorolja, akkor közben az izmai is fejlődnek, tehát nyugodtan csinálhatja. Magától felülhet, ha tud, de ti ne húzzátok fel, ne ültessétek fel.

  • Meszaros Zsuzsa

    2011. március 21. hétfő

    sziasztok!!!!az en problemam az ha problemanak nevezheto hogy a 15 honapos fiam nem maszik
    jarni mar tud egyedul 11 honapos kora ota de maszni nem akar…baj??????

    • Vida Agi

      2011. március 25. péntek

      Előfordul olyan, hogy kimarad a mászás és a kúszás után rögtön járni kezd a baba. A mászás kimaradása diszlexiát okozhat (mert nem fejlődnek ki bizonyos idegpályák), azonban ha előtte hosszasan kúszott, akkor ez ellensúlyozni tudja a mászás kimaradását.

  • Matotáné Orsolya

    2011. március 21. hétfő

    Kedves Ági!
    A segítségedet kérném kislányom mozgásfejlődésével kapcsolatban, mert tanácstalan vagyok, hogy vigyem -e gyógytornászhoz..Ma töltötte be a 6. hónapot, és eddig mindent időben csinált.4 hónaposan hasról hátra fordult, de a másik irányt a mai napig nem csinálja.Körben is forog, és gurul mindkét oldalára, oldalt fekve nyújtózik is a játékért, de a hátára gurul vissza.Születése óta utál hason lenni, így az az érzésem, hogy a kevés hason fekvés hátráltatja.Nem hypoton baba.Hason fekve nyúl a játékért, nézelődik oldalra is, de ami nyugtalanít, hogy nem csinálta még meg a tenyértámaszt.Nem nyújtja ki a karját, és leginkább ez aggaszt engem.Ülésbe húzódzkodik már, hasból tartja is magát félig ülő helyzetben, és utána visszaereszkedik, nem csapja hátra a fejét.A keze nagyon ügyes, a cumit kiveszi a szájából, és vissza is teszi.Két kézzel játszik, felveszi már egy hónapja maga mellől a játékot, ami érdekli.Ujjaival lapozza a képeskönyvet.A leírtak alapján szerinted szüksége van gyógytornára?
    Köszönettel: Orsi

    • Vida Agi

      2011. március 25. péntek

      6 hónaposan még nem tenyértámasz van, csak könyöktámasz szokott lenni, tenyértámasz általában 7 hónapos korra van csak. A leírtak alapján minden szempontból a korának megfelelő a fejlődése, tehát nincs szükség gyógytornászra. Próbáld hason fekve különféle közös játékokkal lekötni, hogy tovább maradjon hason.

  • Virág

    2011. március 19. szombat

    Kedves Ági!

    A kislányom jövőhéten lesz 7 hónapos.Van jó néhány dolog ami aggaszt.A lányom születésétől fogva utált hason feküdni és bár én próbálkoztam megszerettetni vele a dolgot idáig nem nagyon sikerült!Most eljutottam végre odáig,hogy pár percig eljátszik végre hason fekve,de gyorsan megunja a dolgot!Éppen ebből kifolyólag nem tanulta meg időre a forgást.Ügyesen felnyomja magát és elbírja a felsőtestét,egy kézre támaszkodva játszik,de nem fordul semerre!Tegnap végre megfordult kb 6x hasról vissza hátra,de hátról hasra még sosem.
    ( gondolom mert nem szeret úgy lenni..)
    Vannak dolgok amiket elkezd csinálni majd abba hagyja őket.Ilyen pl a kúszás amit 1 hónappal ezelött elkezdett hátra felé.Azóta nem csinálja.
    Viszont nagyon jó a kézügyessége!Két játékkal olykor még hárommal is eljátszik egyszerre!Az egyiket a hóna alá vágja,vagy a lába közé a másik kettőt pedig összeüti,cserélgeti stb.Már másfél hónapja fel akar ülni,próbálja magát felhúzni és csak ez érdekli!Néhány másodpercig megül egyedül,keresi az egyensúlyt.
    És van még 1 dolog!Az evés!Idáig imádta a pocakját(tápszeres baba)de azt is kb 1 hónapja kezdte el hogy nem akarja megenni a tápszert.A gyümölcsöket,főzelékeket,husit,tejpépet bármit ami kanállal ehető,de a tápszert nem!Kb 3 dl tudok megitatni vele összesen!Foga nincs és még csak a láthatáron sincs,nem tudom miért csinálja.Nem vékony baba( 70cm és 8kg) de azért aggaszt!Elnézést ha egyszerre túl sokat írtam,de sajnos a védőnőm nem nagy segítség,mert szerinte már forognia kéne és kövér, nem baj ha csak 2x eszik tápszert.A doktornő pedig azt mondja még napi 6 dl tápszer legalább kell és nem kövér egyeltalán.Nem tudom kire hallgassak!Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 25. péntek

      Mozgás: nem kell aggódnod. Mivel eddig nem volt sokat hason, csak most tanult meg átfordulni, egy kicsit ezzel késett, de a lényeg, hogy már csinálja. Kúsznia csak 9 hónaposan kell tudni, addig ráér. Viszont most nagyon érdekli az ülés, amit gyakorolgat, ez jó dolog, valószínűleg most ezért is nem érdekli más, mert ez köti le a figyelmét.

      Az evésével nincs semmi baj: szereti a rendes ételeket és ezért nem eszik szívese tápszert. Az igaz, hogy ebben a korban még fél liter tápszer ajánlott, de ha ennyit nem fogad el, akkor a kalcium tejtermékekkel (8 hónapos kortól), kalcium tartalmú zöldségekkel (spenót, hüvelyesek stb.), tejpéppel is pótolható.

  • anikó

    2011. március 19. szombat

    kedves Ági!

    Kislányom most volt 8 hónapos és az a problémám hogy nem akar sem kúszni sem mászni.Ha hasra teszem körbe-körbe forog, de semmi egyéb.Ideges ha nem ér el valamit,kifeszíti magát és csak sír.Viszont ha feláll(vagy felállítom) akkor a kiságyban körbe megy úgy,hogy kapaszkodik.Van még egy 4 éves fiam is ő sem mászott és kúszott,viszont 10 hósan egyedül ment.Lehet ez örökletes? Kicsit ducika 70 cm és 9 kg.lehet ez miatt nem megy a dolog?Ajánlották már a Dévényi-féle tornát de én még várnék vele.
    Köszönöm válaszod.
    Anikó

    • Vida Agi

      2011. március 25. péntek

      Kúszni 9, mászni 10 hónaposan kell tudni. Ha ő már körbe kúszik (ez is a kúszás egy formája), akkor hamarosan előrefelé is fog.

    • Szyldi74

      2011. április 08. péntek

      Kedves Anikó!
      Ha tornában gondolkozol, ajánlom a http://www.fejlesztohaz.hu oldalt. Én ide hordom a lányom. Semmi erőltetés, csak a kezdőlöketet kapja meg a mozgásához. Délelőtti óra után a leányzó délután már gyakorolja a tanultakat. Pedig még csak 7 hónapos!

  • Czege

    2011. március 18. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom holnap lesz 7hónapos. Forog, hátról hasra állandóan, visszafelé is tudja. Ügyesen fog dolgokat, pakolgatja egyik kezéből a másikba, forgatja, nézegeti őket, természetesen mindent meg is kóstol. Hason kiválóan érzi magát, már próbálkozik úgy bő hónapja négykézlábra állni, sőt, nyomja oldalra is a kis popsiját, az üléshez, kis kezeire támaszkodva v. picit kitámasztva már szépen ül is. Viszont kúszni csak hátra és körbe-körbe tud – igaz, így eljutna Kínáig is. Okozhat ez esetleg problémát, tudom valahogy fejleszteni – hiába csalogatom akár én, akár játékkal, nem megy neki előre – v. majd egyszercsak rájön magától és elindul? Egyébként elég nagy és erős, dundi baba, 71centi és 9kg körül lehet most.
    Köszönöm, Erika

    • Vida Agi

      2011. március 19. szombat

      A korához képes tökéletes (sőt: előrébb is jár) a mozgásfejlődése. Nem kell fejleszteni, ha van módja gyakorolni, hamarosan sokkal hatékonyabban fog kúszni és mászni is elkezd majd.

  • Jutka

    2011. március 10. csütörtök

    Kedves Ági!

    Azzal a kérdéssel fordulok hozzád, hogy a kislányom, aki 6 hónapos, a hátán fekve sokszor oldalt tartja a karjait, mintha megijedne vmitől, széttárja őket. Ha épp munkában van, akkor persze nem, játszik mindennel,hason és háton is nyúl a tárgyakért, már megfordult, nagyon aktív. Egyedül ez a kartartás zavar, főleg akkor csinálja, ha felé hajol vki, vagy épp nincs semmi a kezében. Olyan mozdulatokat tesz ilyenkor vele, mint egy karmester. Szerinted mi lehet ez?

    Válaszodat előre is köszönöm.

    Üdvözlettel: Jutka

    • Jutka

      2011. március 13. vasárnap

      Még annyival kiegészíteném, hogy ilyenkor a lábait is feszíti, olyan kisjézus tartásban, befeszülve van. Időközben találtam valami hasonló kérdést, ott is 6 hó környékén voltak, és háton fekve feszítette magát. Tényleg csak unná magát? Csak pelenkázás közben csinálja, meg ha megzavarjuk a ténykedésében, és csak háton.

    • Vida Agi

      2011. március 18. péntek

      Ez elég gyakori a babáknál, hogy hanyattfekve megijednek, ezt ki szokták nőni.

  • Adrienn

    2011. március 09. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam jövő héten lesz 8 hónapos (10.11 kg)stabilan ül (ha felültetem) amúgy még csak a fejét emeli fekvésből. Ami aggaszt, hogy nem fordul hasra, sem vissza, csak két oldalra forgolódik, de hasra még egyszer sem próbált fordulni. Sosem szeretett hason feküdni, ha hasra raktam akkor csak egy pár másodpercig maradt utána vissza kellett fordítani, mert nyöszörgött és kinyújtotta csak a kezét-lábát és úgy nyöszörgött, hogy fordítsam vissza. Baj e, hogy nem fordul hasra ennyi idősen?

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Igen, ebben a korban már kéne tudnia hasra fordulni és nem kéne tiltakoznia a hasrafektetés ellen, mindenképpen forduljatok korai fejlesztőhöz vagy gyógytornászhoz. És tedd naponta többször 5-5 percre hasra, mert a kúszás ebből alakul ki, enélkül nem (vagy csak sokkal később) fejlődnek ki azok az izmok és idegpályák, amire szüksége lenne a kúszáshoz, mászáshoz, járáshoz.

  • Mariann

    2011. március 08. kedd

    Kedves Ági!

    A kisfiam ma 7 hónapos. A hasáról nagyon szépen fordul a hátára, vissza már csinálta de nem jeleskedik benne. Sem kúszni, sem mászni nem akar, húzza ugyan a fenekét és a lábával is rúgkapál, de nem mozdul semerre. A kezét nagyon ügyesen használja, szépen nyúl mindenért, pörgeti a csörgőt, adogatja a játékokat egyik kézből a másikba, viszont a kúszással sehogyan sem haladunk. Mikor érdemes ezzel komolyabban foglalkozni? Az a baj, hogy látom hogy zavarja hogy nem tud helyet változtatni, sokat sír emiatt napközben, de magától nem hajlandó elindulni a kiszemelt tárgyért!

    Köszönöm a választ

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Kúszni 9, mászni 10 hónaposan kell tudni, tehát még bőven van ideje ezeket megtanulni. Ha már akarja, az jó jel, akkor idővel annyit fog erőlködni, hogy végül sikerül neki, ahhoz, hogy megtanuljon helyet változtatni, leginkább az kell, hogy akarja csinálni.

  • Mariann

    2011. március 04. péntek

    Kedves Ági!Kisfiam a jövő héten lesz 1 éves.Aggódóm a mozgásfejlődése miatt.Stabilan ül kb 6-7 hónapos korától,de egymaga felülni még csak néhányszor tette meg.próbálkozik de sokszor elbillen olyan mintha nehéz lenne a teste.A súlya 11 kg, a hossza,83cm nem kis baba de nem tudom ennek köze lehet-e hozzá.Egyébként kúszik ,gurul,viszont ha négykézláb áll akkor onnan nem mozdul csak ringatózik,és hasra huppan.felállni már felállt de azt is csak néhányszor,kapaszkodik de pár másodperc múlva nyúl felém és sír a kezét nyújtja, hogy vegyem fel.A kezét fogva ügyesen lépked,és mozgékony baba,és az értelme sincs elmaradava.Nem tudom mit tegyek,tanácstalan vagyok.sokan mondják hadjam majd meg tanul mindent,de én úgy érzem le van maradva.Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      Nem kell aggódnod, ha már négykézláb álldogál, akkor hamarosan mászni is fog. A felülés a mászásból következik majd.

  • W Mariann

    2011. március 03. csütörtök

    Szia Ági!

    Tudom, hogy a mozgásfejlődésben a papírforma vajmi keveset számít,de itt olvastam, hogyha 9 hónaposan még nem tud magától felülni a manó, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Az én kisfiam most múlt 9 hónapos, de még ezt nem teszi. Viszont feláll és már oldalazva halad picit a bútorok mentén. 11 kiló feletti duci kisfiú. Szerinted mutassam meg gyógytornásznak? A mozgásfejlődéséről annyit, hogy 6 hónaposan még nem akart forogni, aztán 7 hónapos korában femnyomta magát négykézlábra és onnantól szinte hetente produkált valami újat. Forgott, mászott, kúszott, majd felállt. 2 lépcsőfokon már simán felmászik. Csak még nem ül. Lehet, hogy csak nem érdekli? Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Az ülés a mászásból adódik, de ha ő már feláll és lépeget, akkor most nem az ülés a legfontosabb a számára, ezért nem csinálja, de ettől még lehet, hogy képes rá, csak most nem gyakorolja (állásból biztosan le tud ülni, különben elvágódna)

  • Brigi

    2011. március 01. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 3 hónapos múlt egy hete. Kezét már szépen használja: tömi a szájába,dörzsöli a szemét. Megfogja a tárgyakat ha a kezébe adom, de idővel elejti. Olyan mintha már megtalálta volna, viszont nem nézegeti a kezét, a lógó játékokat is véletlenszerűen, ököllel üti meg. Próbálom ösztönözni őt, de úgy veszem észre h csak ideges lesz tőle.
    Kérdésem h erőltessem vagy hagyjam h magától megtalálja majd a kezét? Vagy ez már azt jelenti h megtalálta?
    Köszönöm válaszod!
    Brigi

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Teljesen korának megfelelően használja a kezét, nincsen semmivel lemaradva.

  • Béres-Sasváry Nóra

    2011. március 01. kedd

    Kedves Ági!

    A véleményét szeretném meghallgatni kisfiam mozgásfejlődésével kapcsolatosan. Kisfiam, Benedek ma töltötte be a 7. hónapot. 38. hétre született császármetszéssel. Elméletileg 39. hétre, programozott császárral jött volna világra, de egy héttel korábban, magától megindult a szülés. Sajnos valószínű túl gyorsan vette ki a szülésznő a hasamból a picit, megránthatta a nyakát, amitől egy vérrög keletkezett a fejbiccentő izomban. 6 hetes korától vittem baba masszázsra, aki kifejezetten a Dévényi módszert alkalmazza. A csomó idővel felszívódott a nyakán. Most, hét hónaposan is nagyon nem szeret hason lenni, csak pár másodpercre tudom úgy lekötni a figyelmét, hogy tartsa a kis fejét. Hátáról hasára kb. 5 hónapos korában fordult át, de ekkor 4-5 hét kimaradt, nem fordult egyáltalán. Nagyjából 2 hete naponta 4-5-6 x fordul át hátról hasra. Azt szeretném megkérdezni, hogy véleménye szerint mennyire van elmaradva a mozgásban a korához képest?

    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    Szép napot kívánva,

    Üdvözlettel:
    Béres-Sasváry Nóra

    • Vida Agi

      2011. március 10. csütörtök

      Minimálisan el van maradva a korához képest, 7 hónaposan általában mindkét irányba forgolódni szoktak, és hason fekve pár percig, de nagy lehet az egyéni szórás ebben, amit írtam az a minimum elvárás. Ha csak néhány másodpercig tudja hason megtartani a fejét hason, akkor szerintem keressetek fel orvost.

  • Bella

    2011. február 28. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam 2,5 hónapos.A probléma az lenne,hogy még nem nyúl a tárgyakért illetve nem nézegeti a kezét(a védőnő kérdezte,hogy már foglalkozik-e vele.)Eddig nem tudtam,hogy ez probléma.Amúgy szereti rágcsálni a kezét,és dörzsölgeti a szemét is,szóval használja már.Aggódnom kellene?
    A választ előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Nem kell aggódnod, legkésőbb 3-4 hónapos kor körül elkezdenek a tárgyak után nyúlni.

  • JackJack

    2011. február 26. szombat

    Kedves Ági!
    A mozgásfejlődéssel kapcsolatban lenne kérdésem.A mi kisbabánk 1 hetes kora óta önállóan forgatja a fejét, meg is tartja 1-2 másodpercre, sőt néha próbálja a kezeivel kinyomni magát.Most 3 és fél hetes, és elkezdett valamiféle kúszó mozgást végezni, minden lefektetéskor az ágy elejére kell tennünk, és mire felébred kajálni, már a végénél van a feje. Kézzel-lábbal tolja magát előre, és ha a feje az ágy végére ér nyöszörög, mig nem kap ujra”teret”.A kérdésem az lenne,hogy ez igy nem tul korai, vagy gyors?

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      De ez nagyon gyors és korai, de ha magától csinálja, akkor nem probléma, örüljetek neki, hogy ilyen ügyes 🙂

  • Heni

    2011. február 24. csütörtök

    Kedves Ági!
    Már többször olvastam a válaszait különböző témában, és nagy segítséget nyújtottak minden alkalommal.
    Most egy olyan kérdésem van, amire máshol nem nagyon találtam választ.
    Babócám most töltötte be a 10 hónapot, és már határozottan ül, áll, mászik; természetesen mindent magától csinált, mi semmit nem eröltettünk. Tegnap megtett két lépést is egyedül, tehát nagyon szépen fejlődik (néha attól félek, hogy túl gyorsan :-)). Viszont néha a fejével bólogat, olyan, mintha a nyaka nem tudná megtartani a fejét, és ilyenkor elég ijesztő. Mintha valamilyen rohama lenne. Ez előfordul akár mászás közben, akár étkezés közben az etetőszékben ülve. Kezdetekben csak akkor csinálta, amikor fáradt volt, ezért úgy gondoltuk, hogy majd kinövi. De már 10 hónapos, és az utóbbi időben még gyakoribbá váltak ezek a „bólogatások”. Az lenne a kérdésem, hogy van-e okunk aggódni, végeztessünk-e vizsgálatokat?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Heni

    • Vida Agi

      2011. március 04. péntek

      Valószínűleg teljesen ártalmatlan dologról van szó, de ha úgy látod, sűrűsödik, akkor ki lehet vizsgáltatni.

  • zizi

    2011. február 19. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom tegnap volt hét hónapos, az utóbbi hetekben nagyon beindult nála a mozgásfejlődés. Hat hónapos korában mászott, pár napja meg bútorok mellett feláll és egy-két lépést is tesz. A gond az, hogy az új tudását éjjel is gyakorolná, félálomban hasra fordul és sírva mászkál a kiságyban (soha nem aludt hason).
    Pici kora óta takarót használok, de tegnap hálózsákba tettem, hogy hátha úgy nem fordul hasra álmában.
    Okozhat-e bármi gondot, hogy korlátozom a mozgásában (ha nagyon akar, így is meg tud fordulni) és meglehetősen későn akarom hálózsákba szoktatni?
    Megjegyzem napközben babakocsiban alszik, ahol a téli ruhák és takarók miatt szintén nem tud mozgolódni.
    Van-e valami „praktika”, hogy könnyebben vészeljük át ezeket a nagy változásokat?
    Előre is köszönöm a válaszodat.

    • Vida Agi

      2011. február 27. vasárnap

      Egyáltalán nem okoz gondot, kifejezetten javasolni szoktam, mert segít nyugodtabban aludni a babának.

  • ERIKA CAUTELA

    2011. február 15. kedd

    szia Agi

    Az en kisfiam most 9 honapos,35 hetre jottek ( ikrek),a kislanyom az nagyon mozgekony es mozgas fejlodese tokeletes, viszon a kicsi fiam az meg csak most kezd el oldalra fordulni es mar egy parszor mar sikerult hasra is fordulnia,nem sokszor kb. 2-3 szor, a jatekokat magakorul felveszi es jatszik vele, sokat nevet, nezese nem mindig pontos ugyertem nem sokaig nez egy dolgott hamar elsiklik a nezese felete.Meg nem ul magatol csak ha kitamasztom, es hason is csak a kis fejet emelgeti es a kis kezevel a jatekok utan nyul.Jovo heten kezdjuk a mozgas tornat , gondolom hogy az sokat fog segiteni.Szeretnem megtudni hogy tulsagosan el van e maradva mozgasilag es hogy ez hatraltatja e a szelemi fejlodeset. Koszonom elore is erika.

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Nem kell aggódnod, minimálisan van csak elmaradva a mozgásban, ez a szellemi fejlődésére nem lesz negatív hatással.

  • T.Andrea

    2011. február 14. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 11 hetes, 4280 grammal született most 6410 gramm. Hanyatt fekve sokat mozog, keze lába jár. Sokat gőgicsél, kiabál, rengeteget mosolyog és alapjában egy jó kedélyű baba. De hason fekve nagyon sír, fejét ugyan nagy sokára átfordítja , egyszer egyszer meg is emeli. Közben általában sír és aztán inkább elalszik hason. Már kezdek aggódni miatta. A védőnő szerint fektessem hasra napi 2×15 percet, hagyjam sírni. Volt már hogy szépen megtartotta magát de csak pár pillanatig és aztán tovább sírt. Kezdek aggódni emiatt. Hogyan tudnám fejleszteni? Babúszás, torna segíthet? Vagy tényleg csak „lusta”? Letettem pokrócra , körbe raktam játékokkal de akkor is csak „mérgelődik”. Ha visszafordítom pár pillanat múlva újra mosolyog. Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      A legjobb fejlesztés, ha hasra teszed, de nem kell 15 percekre. Hanem naponta 5-6 alkalommal tedd hasra, ameddig bírja. Ne játékokkal kösd le a figyelmét, ez ebben a korban még nem elég érdekes, hanem te szórakoztasd. Segíthet az is, ha félig fekvő helyzetben a mellkasodra fekteted hason, mert így emelni kell a fejét, hogy lásson téged.
      A babaúszás valóban segíthet, de igazából nincs elmaradva semmivel, ebben a korban nagyjából ennyit kell tudnia.

      • T.Andrea

        2011. február 20. vasárnap

        Kedves Ági!

        Köszönjük szépen a segítséget. A hasunkon fekvős módszert már régóta csináljuk, azt nagyon szereti és úgy szépen tartja magát.

  • Ildiko

    2011. február 08. kedd

    A kislanyom 7 honapos lesz 14.en kuszni maszni nem akar hasrol azonnal fordful vissza a hatara ,ul stabilan, es ha megtartom all is par percig szinte lepked mar ha tartom a kezeit.Szabad 7 honaposan allnia vagy megerolteti magat ezzel?

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      Csak akkor szabad állnia, ha ő maga egyedül, segítség nélkül (nem az ujjadba kapaszkodva) fel tud állni. Jártatni nem szabad kézenfogva, majd ha magától képes lesz rá, elkezdi, addig ez kimondottan rossz szokás, mert az egészséges fejlődéshez szüksége van a kúszásra, mászásra, és a jártatás elviszi erről a figyelmét.

      • Ildiko

        2011. február 14. hétfő

        Koszonom valaszodat!Azt szeretnem meg kerdezni hogy mivel tudnam motivalni a kuszasra? Hasrol azonnal hatara fordul es ha nem engedem h elforduljon ordit.Van olyan tipusu gyerek aki nem kuszik hanem jar?Vagyis a kuszas kimarad.

        • Vida Agi

          2011. február 20. vasárnap

          Nem, ez nem típus kérdése. A kúszás nagyon fontos, amikor kúszik fejlődik az izomzata és az idegrendszere. Ha kimarad a kúszás, akkor ezeknek az izomcsoportoknak és idegpályáknak a fejlődése kimarad, ami később pl. diszlexia formájában okozhat problémát nála. Tedd hasra, ha átfordul, nem gond, de ne jártasd. Idővel rá fog jönni, hogy ha előrébb akar jutni, akkor muszáj hasrafeküdnie. Olyan van, hogy egy baba előbb gurulással jut el mindenhova, ez viszont nem gond.

  • Betti

    2011. február 02. szerda

    Kedves Ági!

    A kisfiam 30-án töltötte be a 8 hónapot. Korához képest nagy baba, 11,44 kg és 76 cm. A fejkörfogata is nagy, 49 cm. Már a születését követően 2x voltunk koponyauh-n, de mindent rendben találtak.Gurul szépen, mindkét irányba, kúszik, négykézlábra áll és hintáztatja magát. Viszont még nem ül és nem állt fel, a háziorvos szerint ez nem jó, merthogy szerinte 9 hónaposan már állni kellene..hát nem tudom.Szerinte a gyerek nem átlagos és ez nem jó. Egy másik gyerekorvos szerint minden rendben, csak nagy a gyerek és lusta. Lényeg az, hogy időpontunk van Bp-re a fejlődésneurológiára. Meg vagyok ijedve, hogy tényleg elmaradt a gyerek a mozgásfejlődésben?!? Egyébként annak idején engem is elvittek a szüleim a fejl.neurológiára, mert nekem is nagyobb volt a fejem és „elhúzott” ülésnél. De csak öröklött dolog volt, semmit nem találtak.

    Köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Egyáltalán nincs elmaradva a mozgásfejlődésben. Mászni 10 hónaposan, felállni 11 hónaposan kell tudni, ő ehhez képest már négykézlábra áll, tehát 1-2 héten belül mászni fog, tehát a korához képest még előrébb is jár a mozgásfejlődésben.

      • Betti

        2011. február 06. vasárnap

        Kedves Ági!

        Nagyon szépen köszönöm a választ, remélem, a fejl. neurológián is mindent rendben találnak majd, most jól megnyugodtam legalább. 😀 Szép vasárnapot!!

  • Szilvia

    2011. január 26. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom január 28-án lesz 3 hónapos, szépen fejlődik, mindenre figyel, mosolyog, kezével játékok után nyúl, megfogja azokat, ha felültetem tartja a fejét, de ha hasra fordítom nem emeli fel a fejecskéjét, persze mozgatja meg átfordítja a másik felére is,csak nem emeli meg, ez baj???
    Előre is köszönöm a válaszát!

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Igen, 3 hónaposan már egy kicsit meg kéne emelnie a fejét, a gyermekorvos ezt meg fogja nézni majd a 3 hónapos tanácsadáson, és szükség esetén gyógytornát vagy további vizsgálatokat javasol.

  • Marcsi

    2011. január 26. szerda

    Szia Ági!

    Kisfiam egy hét múlva lesz 7 hónapos, és az üléssel kapcsolatban lenne kérdésem. Eddig is nagyon szépen ült, természetesen kitámasztva, ahogy kell, azonban egy hete nem hajlandó abban a pozícióban maradni, ahogy leültetem (játszószönyeg,etetőszék)hanem előre dől, akár negyed órát is képes így üldögélni, akár a játszószőnyegen is játék közben, minden támaszték nélkül. Természetesen, ha megpróbálom hátrahajtani, ellenszegül 🙂 nyomja magát vissza és hangosan kiabálva reklamál. A kérdés,hogy ez is magától való felülésnek számít, tehát hagyjam, nem lesz baja, vagy esetleg csak a mászásból felülés a „hivatalos”?
    Amúgy háton feküdni egyáltalán nem szeret már, csak abban az esetben, ha valami nagyon leköti, ellenkező esetben hasra fordul, és legtöbbször addig nyűgösködik, amíg fel nem ültetem.
    Köszönöm a segítséget! Üdv

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Ez még nem magától való felülés, de mivel ilyenkor izomból tartja magát, nem a kezére támaszkodik, ezért lehet neki hagyni. Viszont az üldögélést próbáld a minimumra csökkenteni, mert ugyan ez most nagyon érdekes neki, mert több mindent elér, mint eddig, csak a mozgásra egyáltalán nem motiválja, ezáltal hátráltatja a mozgásfejlődését. Lehetőleg legyen minél többet hason.

  • Heksch Anikó

    2011. január 22. szombat

    Kislányom 13 hónapos. 10 hónapos kora óta négykézláb mászik. De még mindig nem állt fel. A doktor nő azt mondta, várjunk 15 hónapos koráig, de én aggódom. Van rá valami „játék”, amivel a felállásra tudnám motiválni? Köszönettel várom válaszod!

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      Semmivel nem kell ösztönöznöd. Most az a legérdekesebb mozgásforma, amit épp most tanult meg, ezt gyakorolja és ezáltal fejlődnek azok az izomcsoportok és idegpályák is, amik majd a továbblépéshez kellenek, majd ha ez már nem lesz elég neki, akkor elkezd felállni is.

  • Herczeg Anikó

    2011. január 14. péntek

    Kedves Ági!
    Lányom most lesz 9 hónapos és még nem mászik. Nagyon szépen ül, felhúzza magát a járókában és oldalazva sétál. Ha hasra fektetem körbe körbe forog, hátra felé tolja magát, felhúzza a popsiját és hintázik, de még nem mászik. Nem baj, hogy hamarabb sétál oldalazva, mint mászik?

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Nem baj, idővel elkezd majd mászni is, mert az sokkal hatékonyabb helyváltoztatásra, mint a kapaszkodva sétálás.

  • edina

    2011. január 13. csütörtök

    Kedves Agi!
    Nagyon hasznosnak talalom ezt az oldalt, amelyen keresztul en is szeretnem a segitsegedet kerni.
    Kislanyom 9 honapos es 10 napos es meg nem ul fel magatol.
    Kuszik , de inkabb csak a jobb felet(kezet es labat hasznalja), es egy kezre tamaszkodik oldalt, de nem tud meg felulni.Negykezlabra all es ugy hintaztatja magat es probal elore ugrani. Felallni persze szinten nem tud. A sulya 7200 gramm, kb masfel honapja nem igazan nott kilora, csak testhosszzra(73 cm). En egy kicsit aggodom, az orvosunk azt mondja hogy a fogzas miatt, allt meg a sulygyarapodas.
    Azt szeretnem kerdezni ezek a mozgasformak megfelelnke e a koranak?
    Foleg azert aggodom hogy nem ul meg fel.
    A masodik kerdesem pedig a sulygyarapodassal kapcsolatban van. En nagyon aggodom, hogy nem nott az utobbi hetekbne. Egyebkent 2600 grammal szuletett. Nappal jokedvu baba, ejszak a fogzas zavarja, az etkezese elfogadhatao nem mondhatom hogy nagyon jol eszik de azt sem hogy rosszul, valtozatosan etkezik , termeszetesen a koranak megfelelo etelekkel.
    Koszonom a segitseged.
    edina

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      Nem kell aggódnod, fél éves kor után meglehetősen ingadozik már a súlygyarapodás üteme, akár hetekre megállhat a hízás, majd újraindul.
      Ha már négykézláb hintázik, akkor napok kérdése és mászni is elkezd. A felülés ebből adódik majd, általában, amikor már mászik, akkor hátratolja a popsit és így ül le, aztán ezt tökéletesíti tovább.

  • Marianna

    2011. január 03. hétfő

    Kedves Ági,
    A kislányom 3 hónapos múlt. Nagyon szépen fejlődik, hosszú percekig képes hason kinyomva magát tartani. Nézelődik közben forgatja a kis fejét jobbra-balra.
    Pár napja viszont azt vettem észre, hogy amikor a hátára fektetem mindkét kezét oldalra rakja ki és olyan mintha feszítené hátra őket, mint amikor hídba akarja az ember feltolni magát.
    Amióta ezt tapasztalom azóta amikor felveszem és nyúlok a hóna alá akkor is tapasztalom ezt. Ez normális jelenség?
    Van hogy az ölemben ül fogja a két kezem és hasizomból húzza fel magát ülésbe és ez nagyon tetszik neki, illetve van egy pihenő székünk is és ott is produkálja ezt. Nem korai ez még?
    Válaszait előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. január 08. szombat

      Igen, ez normális, mind amit hanyattfekve csinál, mind az, hogy próbál felülni, ezt 3 hónaposan már a legtöbb baba csinálja.

      • Marianna

        2011. január 10. hétfő

        Köszönöm.

  • Mayer Noémi

    2011. január 01. szombat

    Kedves Ági!
    Lenne egy fontos kérdésem, az ültetéssel kapcsolatban. Egy valamit nem értek, a védőnőmtől azt hallom(és persze már másoktól is, illetve olvasom)hogy míg a baba magától fel nem tud ülni nem szabad kipárnázva ültetni ugyanis az izomzata még gyenge és a kis teste berogyik, aminek köszönhetően ferdülhet a gerincoszlopa, akár eldeformálódhat. Itt meg most mintha arról olvasnék, hogy kitámasztva x hónapban már ül a baba, illetve kitámasztva nem dől el. Nem értem, most akkor lehet kitámasztva ültetni vagy sem?? Kisfiam 6,5 hónapos hasara 4 hónapos kora óta fordul, jelenleg forog a hason körbe elég gyorsan, illetve hátrafelé tolat kúszva. a két kezét kinyújtva sokáig képes testét tartani és így játszik illetve nézelődik vagy forog. Semmit sem siettetünk, viszont rengeteget foglalkozunk vele, de ültetni eddig nem mertem, az eszem ezt diktálta. Értelem szerűen ha az asztalnál magunkhoz vesszük, az ölünkben ül illetve a földön is, na de ilyenkor mi támasztjuk a kis felsőtestét két kezünkkel és nem hagyjuk berogyasztva ülni szegénykét. Még egy kérdésem lenne:) mászás elsajátítása előtt ülnek fel maguktól vagy utána?
    Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:
    Noémi

    • Vida Agi

      2011. január 08. szombat

      Ha rendesen meg van támasztva, akkor nem rogyik be a teste, a lényeg, hogy teljes mértékben legyen támasztva, tehát a nyakánál is legyen támaszték és nem szabad 90 fokban döntött háttámlával ültetni, csak 120 fok vagy annál dőlésszöggel (így gyakorlatilag „fekszik” a baba, csak meg van döntve. Amit nem szabad az az, hogy derékszögben ülteted, vagy hagyod, hogy maga üldögéljen kitámasztás nélkül a kezére támaszkodva.

      Felülni általában a négykézlábas helyzetből szoktak, tehát vagy amikor már másznak, vagy amikor még csak kúsznak, de már négykézlábra ki tudják tolni magukat.

      • mayer noémi

        2011. január 12. szerda

        köszönöm szépen!

  • Timi

    2010. december 30. csütörtök

    Szia Ági!

    Az én kisfiam 5 hónapos, és magától feláll, és az lenne a kérdésem, hogy nem lesz a lábának baja ettől? Mindenki azzal riogat, hogy O lába lesz.
    A másik kérdésem, mivel borzasztóan mozgékony, velejárója, hogy folyton beüti valamibe a fejét, és félek, hogy maradandó károsodása lesz. Pl. a kiságyba feláll, és amikor elesik, beveri a fejét a rácsba, párnázzam ki az egész ágyat?
    Válaszodat előre is köszi.

    • Vida Agi

      2011. január 03. hétfő

      Nem kell aggódnod, ha magától állt fel, akkor nyugodtan állhat már, mert megérett rá.
      A fejbeütés minden babánál gyakori, nem lesz tőle semmi baja, neki még sokkal puhábbak a csontjai. Nyilván, amit lehet, el kell kerülni (pl. a lakásban az éles sarkú bútorok sarkára védő-műanyagot tenni stb., de pl. a kiságyat nem kell teljesen kipárnázni)

  • Gera Anita

    2010. december 29. szerda

    Szia!

    Az én kislányom most volt 5 hónapos december 22-én.Megfigyeltük, hogy nagyon sokszor felfelé néz, és olyan, mintha nem nézne ránk sem,csak elsiklana a tekintete.Nem tudjuk miért van ez.A kezét viszont nézi, amikor a szájához veszi, és ha egy tárgyat viszek el a szeme előtt,azt követi.Reméljük, nem látáskárosult.Elképzelhető,hogy még nem fejlődött ki az éles látása?Összefügghet ez a hypotoniával,vagy a nistagmussal?

    • Vida Agi

      2011. január 04. kedd

      A babáknál fél éves kor előtt gyakori, hogy furcsán áll a szemük, kancsalítanak, vagy felfelé néznek. Ha nagyon aggaszt, meg lehet mutatni gyermekszemésznek, ilyen kis korban ugyanis még néhány hónap alatt orvosolhatóak azok a szemproblémák, amik óvodáskorban csak 1-2 éves szemüvegviseléssel oldhatóak meg.

  • beni

    2010. december 18. szombat

    Kedves Ági!
    Kisfiunk 18 hónapos elmúlt, és nem hajlandó sem mászni, sem felállni.Viszont 15 hónapos kora óta egyedül jár.Tudom, mi rontottuk el,ill anyós, de ha arra „késztetem”, hogy önállóan akarjon mászni, vagy nem segítek neki felállni, akkor teljesen behisztizik, ordít.A kezét nem hajlandó letenni a földre, és fél a földön kúszva, csak a nagy franciaágyon kúszik ide-oda,és onnan már le tud jönni állásba, és megy magától ide oda tehát meg tudná csinálni a mozgásformát, csak lusta és hisztis hozzá!a földröl viszont nem tud állásba felállni, és tolatva, valaminek nekidőlve csücsül le a fenekére.
    Mit tudnuk ebben a helyzetben csinálni, vagy várjunk, amíg magától eljut oda?
    Kell szakemberhez fordulnunk ebben az esetben?
    Köszönöm előre is válaszát!

    • Vida Agi

      2010. december 30. csütörtök

      Látszólag kimaradtak nála bizonyos lépcsőfokok a mozgásfejlődésben, érdemes lenne gyógytornásszal felvenni a kapcsolatot, mert a kimaradt fokozatok miatt később idegrendszeri problémái lehetnek, diszlexia léphet fel.

  • Szabó Anita

    2010. december 16. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom lassan 7 hónapos. Sokak szerint is nagyon nyugodt baba. Szépen eljátszik, bár még magától nem akar átfordúlni. Ha ösztönözzük, nehézség nélkül megcsinálja. Ültetve kitámasztás nélkül már rövidebb ideig elüldögél. Kb egy hete vettük észre nála, hogy időnként mindkét öklét nagyon gyorsan ki be mozgatja, és a fejével is bólogat. Máskor szépen eljátszik, forgatja a játékait, könyvet nézeget. A döktornő szerint ez nem utal problémára. Önnek mi a véleménye? Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. december 19. vasárnap

      Ha meg tudta magától csinálni már legalább egyszer, akkor képes rá, csak nem érdekli különösebben. A többi, amit leírtál, nem utal semmilyen problémára.

  • Bea

    2010. december 14. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam holnap lesz 3 hónapos. Nagyon ügyesen, kicsit előbb is csinált minden mozgás. kb 2-3 hete, ha a kezünkben fekszik, akkor megpróbálja felhúzni magát. Ez kb 30-40 fokban sikerül is neki. Viszont imád ülni és sokszor kiköveteli, hogy üljön az ölünkben. Ilyenkor nagyon jó kedvű, folyamatosan beszél is nevetgél. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen kicsi korban nem árt a gerincének? (41ik hétre született és a születésekor már tartotta a fejét, amin az orvosok is csodálkoztak). Köszönöm, Bea

    • Vida Agi

      2010. december 19. vasárnap

      3 hónapos korban minden baba ezt csinálja. Naponta néhány alkalommal lehet neki hagyni, hogy felhúzza magát ülésbe, és az öletekben is ülhet már egy kicsit, de azért egyszerre fél óránál többet ne üljön.

  • Zita

    2010. december 11. szombat

    Kedves Ági,

    tudnál válaszolni a november 29-én feltett kérdéseimre?
    Azóta annyi változott hogy már könyököl a kislányom, de még mindig nem forog. Ha én hasra gördítem a textil pelenkával akkor vissza tud fordulni a hátára, de magától nem fordul még.

    Várom a válaszod!
    Előre is köszönöm!
    Zita

  • Brigitta1222

    2010. december 06. hétfő

    Kedves Ági!

    AZ Én kisfiam 10 hetes, és annyi a gondja, hogy amikor hanyatt fekszik és megfogom a kezét majd felhúzom ülő helyzetbe a fejét nem tartja.
    Egyébként ha kézbe fogom tartja a fejét.
    Meg mindenre érdeklődik. Sőt ha kézben tartom akkor egy picit homorít is!
    Voltunk orvosnál aki azt mondta , hogy gyógytornával kiküszöbölhető!
    Ön szerint ez nagy probléma, utoléri majd magát a kisfiam? Illetve tényleg kiküszöbölhető ez a probléma?

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Ez tényleg probléma, 10 hetesen már ha felhúzod, meg kéne tartania a fejét, pár másodpercre. 12 hetes koráig várhattok vele, de utána gyógytornászhoz kell fordulni, ő tud segíteni.

  • Petra

    2010. december 02. csütörtök

    Kedves Ági,

    6,5 hós kisfiunk egy hónapja nagyon furcsán hátrafeszíti magát… Hasról-hátra forog, hátrafelé kúszik, nyúl a dolgokért, szinte csak hason van egész nap. Ha a hátára teszem, 2 perc múlva felmegy hídba és nyög. Ilyenkor ha karba veszem, akkor is kifeszít néha, teljesen kihomorítja a hátát. Esetenként hason is csinálja, ekkor a feje szinte a fenekét érinti… elég ijesztő.
    Lehet, hogy csak unatkozik? Vagy komolyabb lehet a gond? Ha jól érzi magát nem csinálja, csak peluscsere közben vagy ha épp szeretne kikerülni egy szituációból.
    Köszönöm a választ előre is!

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Ez teljesen normális dolog, az okozza, hogy nem igazán szeret már háton lenni, szeretne átfordulni, de ezt még nem igazán tudja megvalósítani, és így próbálkozik.
      Hason is ugyanez az oka: erőlködik, próbál dolgokat elérni, de nem megy még neki. Ez egyébként még hasznos is hason, mert erősíti a hátizmokat.

  • Zita

    2010. november 29. hétfő

    Kedves Ági,

    kislányom a hétvégén lesz 4 hónapos, a 35 hétre született.
    Hason eddig utált lenni, mindig sírt, cca egy hónapja többször is hasra teszem napközben, így úgy megszerett hason lenni, hogy gyakran el is alszik napközben, a fejét emelgeti, és a lábát is mintha át akarna fordulni, de könyökölni még nem tud. Ha a kezébe adok egy játékot akkor az pár percig tartja, a játkot amit fölé lógatok, vagy elé teszek azt ütögeti.
    Amikor a lepedővel a hátáról a hasára fordítom akkor vissza tud nagy erőlködések árán fordulni de nem mindig:)
    A kérdésem az hogy ez így rendben van?
    Esetleg többet kellene már tudnia?
    A másik kérdésem hogy már 12 órát alszik éjszaka, ez rendben van? így 24 óra alatt csupán 5 etetés van, mert napközben 4 óránként eszik.

    Ezúton szeretném megköszönni az eddigi segítségedet, és gratulálok a babastart anyaghoz mert nagyon hasznos számomra és már alig várom hogy megérkezzen a gyógyító játékok!:)
    Szép napot!
    Zita

    • Vida Agi

      2010. december 16. csütörtök

      Forogni 6 hónapos korban kell tudni, koraszülötteknél ehhez hozzájön még az az idő, amennyivel korábban születtek, a ti esetetekben ez minimum 1 hónap, tehát neki elég 7 hónapos korban átfordulnia, nem kell tehát erőltetni.

      Az alvása és evése tökéletes így 🙂

  • Klári

    2010. november 24. szerda

    Kedves Ági!
    Sok mindent olvastam már a gyermekek mozgásfejlődéséről.Sokáig teljes nyugalommal figyeltem kisfiam fejlődését és mint büszke mama, örömmel beszéltem arról az ismerőseimmel, hogy a most 11 hónapos kisfiam már 9,5 hónapos kora óta önállóan jár.
    Mostanra azonban elbizonytalanodtam.
    Öt hónaposan fordult először a hátáról a hasára. Mászott is, igaz többet hátra, mint előre,7 hónaposan felállt kapaszkodva, ezután nemsokára a bútorokba kapaszkodva jött-ment és 9,5 hónapos volt, amikor elindult.
    Az a kérdésem, hogy van-e okom aggódni a
    korai járással kapcsolatban?
    A gyermekorvosunknak elmeséltem, hogy korán kezdett járni, de ő nem talál ebben semmi aggódni valót.
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Egyáltalán nincs miért aggódnod, vannak gyorsabban és lassabban fejlődő babák, örülj neki, hogy ilyen kis ügyes 🙂

  • Zsuzsi

    2010. november 20. szombat

    Kedves ÁGi,

    Kisfiam 7 hetes, érdekelne, hogy mikor kell észrevennie a kezecskéit ill. mikor fog támaszkosni magától, ha hasra fektetjük. Kezeit egyelőre inkább hátra teszi (repülős pózba) és így emelgeti a fejét, sokszor így is alszik, vagy csak az egyik kezét teszi előre a feje mellé, sokat van hason. Egyébként a tárgyakat követi a szemével, érdeklődő baba. köszönöm szépen!

    • Vida Agi

      2010. november 29. hétfő

      3-4 hónaposan veszi észre a kezét és 4-5 hónaposan támaszkodik a kezére.

  • Orsa

    2010. november 19. péntek

    Kedves Ági!

    6 és fél hónapos a kisfiam, 5 hónaposan négykézlábra állt és előre-hátra hintáztatta magát. Sokáig hátrafele haladt kúszásban, kb. 2 hete megindult előre, nagyon gyorsan eljut bárhova.
    A gondom az lenne, hogy nem látom szabályosnak a kúszását, mert mintha csak a két kezével húzná magát előre, a lábak egyszerre mozognak, és úgy löki magát előre. Kicsit olyan „hernyózó” mozgást végez, csak a mellkasa nem érinti a padlót. Pihenésként egyből négykézlábra áll, a kis fenekét pedig kiteszi valamelyik oldalra, de még támaszkodik a kezével.
    Gond az, hogy nem szabályosan kúszik?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. november 19. péntek

      Ez a hernyózó mozgás tökéletes, teljesen szabályos kúszás, nem kell kommandós stílusban kúsznia, a babák többsége soha nem is kúszik úgy.

  • Annamari

    2010. november 15. hétfő

    Kedves Ági!

    Korábban már írtam Neked, most újra kérdeznék. Kisfiam koraszülöttként, 24 hétre született. Szerencsére egészséges, szépen fejlődik. TSMT tornázunk itthon. Jelenleg 15 hónapos, korrigáltan 11 hónapos. Kezdek aggódni mert még nem áll fel. Hónapok óta mászik, gyönyörűen ül, térdel, tehát mindent csinál, de még nem akar felkapaszkodva felállni. Ha felállítom, fél kézzel kapaszkodva nagyon szépen áll. 1 hete voltunk gyógytornásznál kontrollon, ő nagyon meg volt vele elégedve és azt mondta ne aggódjak, majd fel fog állni. Nekem úgy tűnik mintha nem is nagyon izgatná az állás, ülve imád játszani és mászni és mintha a térdeléssel tökéletesen meg lenne elégedve, eszébe sincs állni. Ági, Neked mi a véleményed?

    Üdvözlettel,

    Annamari

  • Brigitta

    2010. november 08. hétfő

    Kedves Ági,

    7 hónapos a kislányom, nagyon eleven baba. 4 és fél hónaposan jött ki az első foga, most van már neki 6. Hamar kezdet a hátáról hasra fordulni de hasról a hátára ritkábban fordul. Amióta el kezdet ülni már nem akar feküdni mindig kapaszkodik a kezünkbe és fel húzza magát. egyedül még nem tud fel ülni. Próbáljuk hasra tenni, hogy tanuljon meg kúszni, de ha nem éri el a játékot hason akkor el kezd sírni. Tud már körbe forogni meg emeli a fenekét de meg nem kúszik. Mostanában állni szeret és ha fogjuk a kezét akkor lépeget. Mikor meg unja az ülést akkor kapaszkodik hogy áljon fel, ha nem engedem akkor el kezd sírni, én félek hogy még korán van neki hogy álljon. Hogy tudnám rá venni hogy hason feküdjön és ne akarjon mindig állni?
    Köszönöm

    • Vida Agi

      2010. november 14. vasárnap

      Ha magától még nem tud felállni, akkor nem szabad állítgatni (néha szabad, de ne ez legyen a napi program), mert ez megterheli a gerincét. Nem szabad felállítani, ha viszont magától áll fel, az más, azt lehet hagyni.

  • Timcsi0206

    2010. november 08. hétfő

    Szia!

    Kislányom 6,5 hónapos és hátáról hasára profin forog 3,5 hónapos kora óta, viszont hasáról a hátára kb.2 hete fordult először. Párszor megmutatta, hogy megy ez is neki, de azóta semmi! Hogyan lehetne őt ösztönözni, hogy gyakorolja? Különben ilyenkor a kezének a teste mellett kellene lennie, vagy kinyújtva a feje mellett?

    Köszönöm

    • Vida Agi

      2010. november 14. vasárnap

      Nem kell ösztönözni, ha már képes volt rá egyszer, akkor meg tudja csinálni, csak most nem érdekli, ezért nem csinálja, ezzel nem kell foglalkozni.

  • Deák Csilla

    2010. november 07. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kisfiam november 10-én lesz 11 hónapos. Vidám, mosolygós, hangosan kacagós, barátságos és nagyon mozgékony kisfiú. Nagyon szépen fejlődik, a doktor nénink és védőnéni szerint a mozgásfejlődésben úgy halad, mint ahogy a szakirodalomban meg van írva. Lépegetni még nem szeretne, és e miatt egy kicsit izgulok. Ahogy megfogom a két kis kezét, rögtön leteszi a térdeit, és mászni szeretne. Az az igazság, hogy én is sokszor térdre ereszkedem és úgy kergetőzünk a lakásban, hol én kergetem őt, hol pedig ő engem. Asztal, szék, kanapé, fotel mellett feláll és oldalazva szépen halad. Bébikompot nem használtunk, nem is szeretnénk. A kérdésem az lenne, hogy érdemes lenne-e neki járássegítőt vennem? Azzal esetleg rávezethetném arra, hogy előre is haladjon? Nagyon szépen köszönöm a válaszodat előre is!

    • Vida Agi

      2010. november 14. vasárnap

      Nem neked kell a gyereket megtanítanod járni, erre magától kell rájönnie. Most elégedett a mászással és nem szeretne még mást, nem is kell, hiszen átlagosan 13 hónaposan szoktak elkezdeni járni a babák, addig még rengeteg ideje van. A járássegítő még korai lenne, most amúgy sem érdekli ez (őszintén szólva egy kis fa vagy műanyag szék, amit tologathat ugyanezt a cél szolgálhatja és nagyságrendekkel olcsóbb, még jobb is, mert nem gurul el, hanem stabilan áll, még is lehet tologatni)

  • Kaszásné Anita

    2010. november 05. péntek

    Kedves Ági! köszönöm szépen a válaszod. Mivel nagyon nyugtalanitott elvittem a gyógytornászhoz és ö is azt mondta , hogy minden rendben, valószinü csak szórakoztatja magát. De mára már teljessen elhagyta. üdvözlettel. Anita

  • Gabizu

    2010. november 02. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom jövő héten lesz 10 hónapos, szépen kúszott, augusztus végétől mászik szépen. Elég mozgékony baba. Magától felül. Viszont a felállást még csak nem is próbálgatja. Csak és kizárólag térdelésbe húzza fel magát. Próbáltam a lábácsakájára állítani – csak kíváncsiságból – de még nem tartja meg a lába. Most 7,5 kg, kicsi fligrán baba. A kérdésem az lenne, hogy ez nem probléma? Mit tehetek, hogy motiváljam a felállásra, vagy ezt majd ő maga dönti el, hogy mikor van kedve- ereje – motivációja felállni?

    Előre is köszönönöm!
    Gabi

    Válasz: Nem kell erőltetni, majd ha képes lesz rá és motivált lesz, akkor fel fog állni, egyébként ez a feltérdeléstől már csak egy ugrás. A felálláshoz szükséges izmok, a kúszástól, mászástól fejlődnek ki. Egyébként is ráér még, hiszen felállni csak 11 hónaposan kell.