A csecsemő mozgásfejlődése

A szinte magatehetetlen újszülöttből 1 év alatt hatalmas tempóban száguldozó kis rosszcsont lesz: ez minden anyuka álma. Vannak azonban lustább és fürgébb babák, és a fejlődés tempója sem mindig olyan, mint ahogyan mi azt elképzeltük. De vajon mikor „normális” a csecsemő mozgásfejlődése, és mikor kell elkezdeni valóban aggódni?

A csecsemő mozgásfejlődéseTe ennyi idősen már jártál… – mondogatta gyakran édesapám, amikor a nagyobbik fiam 8 hónaposan mászni kezdett és akkor is, amikor a 2. fiam 8 hónaposan még épphogycsak kúszni tudott. A múlt gyakran megszépíti az emlékeket és elmossa a dátumokat: valójában egy 8 hónapos kisbabának még nem kéne járnia, és még a mászás sem kötelező. Persze könnyű mondani, amikor a szomszéd büszkén meséli, hogy az ő gyereke már fél évesen mászott. Valójában minden gyerek más és más, és mindegyik más tempóban fejlődik. A mozgásfejlődés üteme részben öröklött dolog, részben függ a baba alkatától és motivációjától is. A nagyobb babák általában később kezdenek mászni, járni, de az sem számít kirívónak, ha 7-8 hónapig egyáltalán nem csinál semmit a baba, még csak nem is forog, aztán pedig egyszercsak behozza a lemaradást, akár 1-2 hét alatt is. Vannak „lassan, de biztosan” típusú csecsemők is, akik lépésről lépésre haladnak, gyakran látszólag semmi nem történik velük, nem fejlődnek, aztán egyik napról a másikra előrukkolnak a következő nagymozgással, mégpedig rögtön biztonságos és kifinomult formában.
Ezzel szemben vannak olyan babák, akik egészen bámulatosan gyorsan fejlődnek, de a biztonsági óvintézkedések hiányát a saját bőrükön kell megérezniük. Például pillanatok alatt megtanulnak állni, de leülni még nem tudnak, ezért folyton elesnek. Megtesznek pár lépést egyedül, de megállni nem tudnak. A nyugodtabb, lassabban fejlődő babák ezzel szemben nem esnek akkorákat, mert amíg látszólag semmit nem fejlődtek, kifigyelték, elsajátították a biztonságos esés és megállás művészetét is.

Van Albániában egy népcsoport, akik a járványok miatt a mai napig szűk bölcsőben, bepólyálva tartják a babákat egészen 1 éves korukig. Ekkor kikerülnek a pólyából és tudósok megfigyelték, hogy egyetlen hónap leforgása alatt átmennek a teljes mozgásfejlődési létrán: forognak, kúsznak, másznak, felülnek stb..

A csecsemő mozgásfejlődése hónapról hónapra (az adatok a csecsemők nagy átlagára vonatkoznak)

  • 1. hónapos Hason fekve átfordítja a fejét, ha ülésbe húzzuk egy pillanatig meg tudja tartani a fejét.
  • 2. hónapos Fejét pár másodpercig meg tudja tartani, hason fekve kicsit megemeli.
  • 3. hónapos Kezével játékok után nyúl, fejét meg tudja tartani, ha állásba emeljük, kirúgja magát.
  • 4. hónapos Forgáshoz hasonló mozdulatokat végez (pl. oldalára fordul), 1-1 alkalommal oldalra fordulhat, apró tárgyakat is meg tud fogni, a felé nyújtott tárgyat megfogja
  • 5. hónapos Talán már tud hasról hátra fordulni, feltámasztva meg tud ülni
  • 6. hónapos Hasról hátra fordul és esetleg vissza is, a tárgyakat a szájához emeli
  • 7. hónapos Körbe-körbe vagy hátrafelé kúszik, gurul, vagy ülve előre löködi magát, az ügyesebbek előrefelé is tudnak kúszni, kezére támaszkodva ül
  • 8. hónapos Előrefelé kúszik, néhány másodpercig támaszték nélkül ül
  • 9 hónapos Mászni kezd, kapaszkodva megáll, de még nem tud felkapaszkodni, magától felül
  • 10. hónapos Mászni kezd, kapaszkodva megáll, de még nem tud felkapaszkodni, magától felül
  • 11. hónapos Ügyesen mászik, feláll, kapaszkodva, oldalazva jár
  • 12. hónapos Néhány másodpercig egyedül megáll, kapaszkodó nélkül
  • 13. hónapos Megteszi az első önálló lépéseket

Mikor kell orvoshoz fordulni?

  • 1. hónapos Ha a fejét egyáltalán nem emeli, ha szemével és fejével nem követi a mozgásokat, hangra nem reagál.
  • 2. hónapos Ha két kezénél fogva ülő helyzetbe húzzuk és ilyenkor egyáltalán nem tartja meg egy pillanatra sem a fejét
  • 3. hónapos Ha ismerős hangokra nem fordul oda, nem forgatja a fejét, ha hason fekve nem emeli a fejét
  • 4. hónapos Ha soha, még egyetlen alkalommal sem fordult oldalra vagy hasról hátra (ha egyszer már megfordult, de utána sokáig, akár hetekig nem fordul meg, akkor képes a forgásra, csak éppen nincs kedve forogni, ez nem baj, a lényeg az, hogy meg tudja csinálni, ha szüksége lesz rá, majd fog forogni), illetve ha hason fektetve nem támaszkodik a könyökére vagy a kezére
  • 5. hónapos Ha megtámasztva nem tud ülni, ha nem tudja magát két kezén kinyomva megtámasztani hason
  • 6. hónapos Ha nem tud hason fekve tárgyak után nyúlni, ha nem tudja magát a kezén megtámasztva játszani, nézelődni
  • 7. hónapos Ha nem tud pár másodpercig támasz nélkül, vagy a kezére támaszkodva ülni, nem fordult át még soha egyik irányba sem, nem próbál valamilyen módon (körbe-körbe, oldalazva) kúszni vagy forogni
  • 9. hónapos Ha nem tud felülni, nem kúszik
  • 10. hónapos Ha nem próbál mászni, négykézlábra állni, nem húzza magát fel állásba
  • 11. hónapos Ha nem áll fel, nem ül stabilan támaszték nélkül is
  • 12. hónapos Ha nem jár kapaszkodva
  • 18. hónapos Ha nem képes még önállóan járni, kapaszkodás nélkül állni

Természetesen, ha valahol megakadt a mozgásfejlődése és emiatt később következett a következő fázis, az egész folyamat elcsúszhat. Pl. ha egy baba csak 12 hónaposan tanult meg felállni, lehet, hogy csak másfél évesen fog járni, de az is előfordulhat, hogy 1-2 hónap alatt pótolja a lemaradását.

Noha a csecsemő mozgásfejlődése meglehetősen egyéni ütemet vehet fel, felmérések kimutatták, hogy 3 éves korra minden gyerek ugyanazokra a mozgásokra képes, hiába tanul meg tehát néhány baba hamarabb járni, 3 évesen ugyanolyan ügyesen ugrál és szalad majd, mint azok a társai, akik csak 14. hónaposan indultak el.

Azt is fontos tudni, hogy amikor látszólag semmit nem fejlődik a baba, akkor is sokat tanul. Lehet, hogy csak későn kezd el mászni, de közben megtanul szépen beszélni, vagy nagy kézügyességre tesz szert. Az is gyakori, hogy 1-2 alkalommal csinál valamit a baba, aztán pár hétig nem produkálja, ilyenkor nincs gond, egyszerűen csak még nem tartotta hasznosnak az adott mozgásformát, a lényeg az, hogy tudja és amikor valóban szüksége lesz majd rá, akkor elő fogja venni majd.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

243 Comments

  • Kaszásné Anita

    2010. november 01. hétfő

    Még azt szeretném mondani ,hogy a gyógytornásznál 2 hete voltunk és ö azt mondta hogy semmivel nincs lemaradva minden rendbe van vele. Hát remélem . Vagy csak játékból lógathatja igy? Köszönöm

  • Kaszásné Anita

    2010. november 01. hétfő

    Kedves Ági!A kisfiam 8 hónapos icthyosis bőrbetegséggel született. Most már sikerült stagnálni. Járunk gyógytornászhoz mert gyenge voltak az izmai. Már kúszik . De ma többször láttam tőle azt hogy lógatja a kisfejét .Eddig ilyet nem láttunk töle. Lehet túlzottan aggódok, de sok mindent átéltünk. Lehet e hogy ezzel a börbetegséggel összefüggésben? Mi miatt csinálhatja ezt? Most már nagyon szép csak egy kicsit száraz.Válaszát elöre is köszönömAnita

    Válasz: Nincs miért aggódnod, ha mást kúszik és gyógytornászhoz is jártok, akkor ez inkább csak átmeneti jelenség lehetett.

  • zsuzsa

    2010. november 01. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam 3 hét múlva lesz 1 éves, és még nem mászik. már betöltötte a 9. hót, amikor elkezdet kúszni, és ülni, ezek tökéletesen mennek neki, a kúszása a megkezdés óta szabályos, de egyszerűen nem akar mászni, négykézlábra áll, hintázik így, de nem mászik.A védőnő folyton nyugtat, hogy semmi baj, nagy baba(12 kg.), lusta, és olyan szépen, szabályosan kúszik, ül, hogy nem kell aggódnom, de én mégis izgulok.(mikor fog állni, menni stb.) forduljak szakemberhez? köszönöm előre is a választ:zsuzsa

    Válasz: Ha már négykézlábra áll kúszásból, akkor 1-2 hét és elkezd mászni. Ha 4 hét után sem képes erre, akkor lehet szakemberhez fordulni, de a leírásod alapján nekem is „csak” lustának tűnik.

  • Andrea

    2010. október 31. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 9 hónapos, kúszik, mászik,önállóan felül, önállóan feláll (bútorok mellett és a kiságyban.
    Mikor sikerül felállnia egy idő után mikor már elfárad szeretne leülni, de nem megy neki, mintha nem tudná, hogyan kell behajlítani a térdecskéit, hogy leereszkedjen.
    Hogyan segíthetnék neki, hogy ezt megtanulja? Vagy ezt is majd önállóan meg fogja oldani?
    Másik kérdésem is ezzel kapcsolatos.
    Mikor mondjuk felkapaszkodik a nadrágom szárába megfogom a kezecskéit, de nem tud lépegetni. Cövek egyenesen tartja a lábait. Gond, hogy még nem tud lépegetni?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz:Ez gyakori jelenség, magától rá fog jönni, hogyan kell. Lépegetnie még nem kell, korai lenne, ha eljön az ideje, majd azt is fog.
    Üdv,
    Andrea

  • Brigi

    2010. október 31. vasárnap

    A fiam 1 hét múlva lesz 6 hónapos. Ha hason van nem játszik a játékokkal,nem nyúl utánuk. Ha a hátára fektetem, és a kezébe adom, akkor elveszi, de csak rövid ideig játszik vele, majd elengedi. Ő maga nem veszi el. Gond ez?
    A forgás még csak hasról hátra megy neki, fekve elég jól tartja a fejét, és nézelődik.

    Válasz: Ha 6 hónaposan magától még nem nyúl a játékok után, akkor mindenképpen forduljatok orvoshoz.

  • Judith

    2010. október 25. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom most 6,5 hónapos, 7100 g és 68 cm. Már 4 hónapos korában hátról hasra fordult- de csak megmutatta, hogy erre is képes, ugyanis utána kb 1 hónapig nem ismételte meg. Azóta kb 1-2 hetente 1-2x megmutatja, hogy még képes rá, de amúgy nem „gyakorolja”. A hasról hátra fordulást pedig még csak nem is próbálja! Ha elfárad hason, sírni kezd, egy kicsit hagyjuk, hogy hátha ez motiválja a visszafordulásra, de nem- így mi fordítjuk a hátára:-( Az elmúlt 1-2 hétben sajnos azt vettem észre, hogy mintha elfelejtette volna a hasrafordulás művészetét, mert nem megy neki: oldalra fordul, a lábait és a fejét felhúzza/ felemeli, de nem tud átfordulni, mert ugye a lábai útban vannak, a feje pedig a levegőben; erőlködik, de nem megy, majd feladja és inkább háton parádézik tovább. Nem gond ez?? Ill. az hogy még csak nem is mutatja a „szándékot”, hogy hasról hátra forulna? Ha hason van, egy picit már megemeli a hasát is, ill. ha a buksija a földön van, akkor a popsiját tolja felfele, mintha a négykézlábazás első lépéseit gyakorolná.
    Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: Nem kell aggódni, ez természetes folyamat. Van, ami érdekli a babát, de még nem tudja csinálni, van, ami érdekli, és azt meg még gyakorolnia kell. Ha egyszer képes volt rá, akkor már tudja csinálni, csak még sokat kell próbálkoznia, hogy tökélyre fejlessze.

  • VIVIEN

    2010. október 22. péntek

    Kedves Agi

    Kislanyom 8 honapos,9640gr,75cm.Hatarol a hasara ritkan atfordul,de hasarol a hatara csak ketszer fordult,szerintem ez is azert volt mert mellette ultem,es az agy egy kicsitt lejtett.Hason fekve nem nagyon szereti,jol kitolja magat,viszont meg nem kuszik.Haton fekve nem szereti,emelgeti a fejet,es ulni szeretne mindig.Eleg ugyesen ul,meg van mikor felborul,de nem hallgat maskep.Kerdesem az lenne,hogy art-e ha sokat ul,es le van-e maradva a mozgasfejlodesben?

    Válasz: Kúszni 9 hónapos kortól kell tudni, ülni 10 hónaposan (megtámasztás nélkül, valamint önállóan felülni), tehát még van ideje, nincs lemaradva. Megtámasztva már ülhet hosszabban is, támaszték nélkül csak akkor, ha már magától fel tud ülni.

  • Zsani

    2010. október 05. kedd

    Kedves Ági!
    A kislányom 4 hónapos, 2900 gr-mal és 47 cm-el született, most kb. 6 kg és 60 cm. Szinte születése óta hason alszik. mivel hasfájós volt és csak így tudott elaludni, azóta sem hajlandó máshogy. A fejét szépen hason tartja és nézelődik mindkét irányba. Legtöbbször könyököl, de kinyújtott karjaira is támaszkodik. Egy alkalommal már átfordult hasról hátra, de többször nem, az utóbbi időben próbálkozni sem akar vele. Hanyatt fekvésből, még az oldalára sem nagyon akar fordulni, csupán néhány alkalommal csinálta, de teljesen oldalra nem sikerült neki, viszont ha én fordítom és megtámasztom ebben a helyzetben, akkor tudatosan hasra fordul. Ülőhelyzetbe szívesen és gyakran húzza magát, fejét megtartja. Fekvő helyzetben gyakran mindkét lábát egyszerre emeli a földtől, valamint időnként kifeszíti és szinte „hidat” csinál, és olyan mozdulatot tesz mintha oldalra akarná tenni magát. Hason fekvésben gyakran nyomja fel a fenekét és féloldalra teszi, de mivel így a válla útban van nem tud fordulni. Egyébként nagyon mozgékony, érdeklődő, és figyelmes baba. Kérdésem, hogy nincs-e lemaradva a mozgás fejlődésben, illetve nincsenek-e mozgásfejlődési rendellenességei.
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: teljesen normális a mozgásfejlődése, átfordulni 6 hónaposan kell tudni, erre magától rá fog jönni majd, nem kell erőltetni.

  • Gabor

    2010. október 05. kedd

    Szia!
    Kislányom 6 és fél hónapos és már mászik, felül és egyedül feláll a kiságyban és a rácsba kapaszkodva 5-10 percig is képes egyfolytában állni. Mindenre magától jött rá nem vezettük rá semmire erőszakkal.
    Nem korai az ilyen hosszú állás még neki? Nem terheli meg a csontjait, izmait mely később mozgásszervi problémákat okoz?
    Előre is köszi a választ.

    Válasz: ha magától csinálja, akkor nem korai még, mivel az izmok a mozgástól fejlődnek, tehát ha volt előzménye az állásnak (mászás), akkor már kifejlődtek az álláshoz szükséges izmok.

  • Balogh Beáta

    2010. október 02. szombat

    köszönettel: Beáta

  • Balogh Beáta

    2010. október 02. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom három hónapos szűrésén megállapították, hogy még működik a járóreflexe, és nem tartja kellően hosszan, szépen ülésbe húzva a fejét. Emellett tónusosan balra néz.Javasolni csak a jobb oldali fektetést javasolták. Menyire nagy a gond? Lehet még tenni valami mást is? Hasra fektetve a fejét emeli, de akarján nem támaszkodik, hanem azt is emelgeti. Ez normális lehet? Mikortól kell megtámaszkodva nézelődni?

    VálaszMegtámaszkodva nézelődni 4-5 hónapos kor között kezdenek a kicsik. A fej tartása leginkább a hasonfektetésen múlik, ha sokat teszed hasra, akkor ez rendeződik majd. A járóreflexnek 24 hetes korig kell teljesen elmúlnia, tehát ez nem gond.

  • Decsi Viktor

    2010. október 01. péntek

    Kedves Ági!

    A mi babánk 7 ás fél hónapos, 5 hónapos korától kúszik, 6 és felediktől mászkál, körülbelül ugyanakkortól ül, a 7. hónap elejétől kapaszkodik, sőt, már egy kézzel kapaszkodva megáll. Nem erőltettük soha ezeket a dolgokat, csak mindig haggyuk, hogy az egész szobában egész nap kússzon másszon. Jól tesszük?

    Válasz: Igen, jól teszitek.

  • Viki

    2010. szeptember 17. péntek

    Szia Ági!
    Kisfiam 7 hónapos és fél hónapos, 8760g.
    Már stabilan ül, sőt állandóan ülne. Úgy szeret játszani, mert így mindkét keze szabad. Ha elgurul a játéka nyújtózkodik utána, de nem mászik/kúszik. Hason nem szeret lenni, hátrafelé lökdösi magát és csak másodpercekre nyomja fel a fenekeét hintáztatni. A kérdésem: nem baj, hogy sokat ül? Nme árt a gerincének? Amúgy nagyon erős baba, a lába is karja és a háta is. Köszönettel:

    Viki


    Válasz:
    A gerincének nem árt a sok ülés, ha már stabilan ül és nem görbe háttal, de a mozgásfejlődést lassítja. Legyen minél többet hason, hagyd néha kicsit erőlködni is, mert csak így fog megtanulni kúszni.

  • Murányiné Evanics Bernadett

    2010. augusztus 24. kedd

    Kedves Ági!Az én kisfiam most 7 hetes és eddig nem vettem nagyon tudomást róla de sokan megjegyezték,hogy elég kitekeredve alszik.A fejét oldalra fordítja és eléggé meggörbíti hátrafelé ,úgy néz ki mint egy fordított s betű.Aggódnom kellene vagy nem?
    Előre is köszönöm válaszod!Betti

    Válasz: Szerintem nem kell aggódnod emiatt, ha egyébként minden rendben van vele a mozgásfejlődés szempontjából (tartja a fejét néhány másodpercig)

  • Renáta

    2010. augusztus 23. hétfő

    Kedves Ági,

    A kisfiam 7 hónapos. Nagyon ügyesen mászik, ül, és már fel is állt. Olvastam amit írtál, hogy a baba magától is fejlődik, ha nem fejlesztem akkor is. Ezen nagyon meglepődtem. Mégis azzal a kérdéssel fordulnék Hozzád, hogy Marci mivel tud mászi és már állni is, ezért a lakásban szinte össze-vissza mászik, mindent megfog, megvizsgál, ahol tud, feláll, ott egy kicsit el is időzik.
    Ezzel nincs is próbléma, sőt, nagyon örülök neki, ami miatt viszont aggódom, hogyha szeretném fejleszteni, mint pl. tológassuk az autót, tegyünk egybe két poharat, vagy tegye bele a kockát a pohárba, akkor nem érdekli, nem figyel. Amióta mászni tud, azóta van ez. Aggódom, hogy nem fog emiatt lemaradni a társaitól, vagy túl sokat várok el a babámtól?

    Előre is köszönöm a válaszodat, Renáta

    Válasz:Túl sokat vársz el tőle. Most a mozgás a legfontosabb a számára és a felfedezés. hagyni kell, hogy ezt kiélje, később majd megjön a kedve a nyugodtabb játékokhoz is. Persze addig is lehet néha odahívni egy közös játékra, de nem kell aggódni, ha csak 1-2 percig köti le.

  • Reni

    2010. július 21. szerda

    Kedves Agi!
    Az en kislanyom 6 es fel honapos. Most 6.9 kilo. A fejet nagyon ugyesen tartja mar 2 honapos kora ota. Az agyban korbe-korbe forgolodik, az oldalara mar reg fordul, hatrol hasra is egyedul fordul, itt kezdodik a baj, ugyanis visszafordulni a hasrol hatra egyaltalan nem sikerul neki. Soha nem szeretett hason fekve lenni, fel perc utan elkepeszto uvoltozesbe kezd, kapalodzik de nem tud visszafordulni a hatara. Igaz sok idot sem adtunk neki, mert annyira ordit, h utana lenyugtatni is nehez. Lehet problema az ha nem fordul vissza a hasarol a hatara?
    Elore is koszonom a valaszodat. Reni.

    Válasz: Ilyen előfordul. Egy kicsit hagyjátok hason próbálkozni, szórakoztassátok, hogy ne erőlködjön, aztán ha nagyon nem tetszik neki, vissza lehet fordítani.

  • G. Szilvi

    2010. július 06. kedd

    Szia Ági!

    Korábban már írtam, amikor a kisfiam 9 hónaposan még nem ült, 10 és fél hónapos kora óta sikerült. Most 1 éves, de még nem állt fel, kúszik,mászik, térdel, próbál felállni, de még mintha nem bírnák el a lábai.Pedig nagyon sokat próbálkozik.A felülés után kezdett mászni, kommandósszerű mászással,előtte sokáig kúszott, lehet, hogy nem elég erős az izomzata a felálláshoz? 9 kg, 75 cm. Nincs elkésve a mozgásfejlődése?

    válaszodat előre is köszönöm

    Válasz: Kicsit le van maradva, de ha már térdel, akkor hamarosan fel is fog állni, ezért nincs szüksége külön fejlesztésre, várhatsz még 1-2 hónapot. Ha 14 hónapos korára sem áll fel, akkor fordulj gyógytornászhoz.

  • Tünde

    2010. július 05. hétfő

    Kisfiam 2 hónapos, 5900 gramm, 63,5 cm és még nem tartja önállóan a fejét. Kis ideig megtartja, de nem folyamatosan. A védőnő szerint már kellene tartania rendesen. Azt mondta mutassuk meg neurológusnak, lehet hogy gyógytornára lesz szükség, de lehet hogy csak a nagy méretei miatt van ez. Neurológushoz 3 hét múlva egyébként is megyünk, mert a pociban agykamra tágulatunk volt, és kontrollra kell mennünk.
    És még az is probléma,hogy a fejét majdnem mindig jobb oldalra fordítja, és állandóan kitekeredve fölfelé néz, vagyis hátrafelé, a feje búbjához. Ha átfordítom a másik oldalára az ágyba, még egy ideig a jobb felén van a feje, sokszor átfordul a másik irányba, de sokszor én fordítom a fejét, utána már nézelődik a másik irányba is.
    Nem tudom hogy kell-e aggódnom?
    Köszönöm

    Válasz:2 hónaposan még nem kell tartania a fejét csak néhány másodpercig, a fejet tartani pár percig 3 hónaposan kell tudni. De mivel úgyis mentek neurológushoz, ott kiderül majd, ha probléma van.

  • B.Réka

    2010. július 04. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kislányom három hónapos és amiatt aggódom, hogy hason fekve még nem emeli fel a kis fejét. Lehet, hogy ebben én vagyok a hibás, mert mostanáig alig fordult elő, hogy hasra fektettem volna, úgy észleltem, hogy oldalon és háton szeret feküdni. De most aggódom. Egyébként oldalról hátra és hátról oldalra tud fordulni, gyakran találom a kiságyában reggel keresztbe feküdve, vagy 180 fokban megfordulva. Kellene orvoshoz fordulnom amiatt, hogy nem emelgeti hason a fejét?
    Előre is köszönöm válaszát!
    Üdvözlettel:
    B.Réka

    Válasz: Nem kell orvoshoz fordulnod, de naponta 5-6 alkalommal legalább 5 percre fektesd hason és játssz vele addig, hogy erősödjenek a nyakizmai. Ha a hasadra fekteted hason és úgy fel tudja emelni a fejét, mosolyog rád, akkor meg fogja tudni tanulni másként is, próbáld ki!

  • Rita

    2010. július 04. vasárnap

    Szia Ági!
    Kisfiúnk (első baba) 6 hónapos, és eddig olyan jól ment az elalvás. Ha fáradt, dörzsöli a szemét , ásítozik láthatóan fáradt, de elaludni nem nagyon tud.Eddig úgy aludt el, hogy énekeltem neki aztán járkáltam vele egy picit, bekapcsolom a zenét, és egy picit még ott voltam az ágya mellett simogatta, és eljöttem. Ha jelzett visszamentem, de önállóan aludt el. Mostanra, bár tudom sok mindenen megy keresztül, szeparációs szorongás, mozgásfejlődés.. nem tudom, hogy mit tehetnék. Igaz kánikula is van, de nem állhat az egész nap altatásból sem. A babastart tanfolyamot már megrendeltem, szeretném kérdezni mit tehetnék jobban.
    Néha azt gondolom, hogy rosszul csinálom az egészet, és jó lenne ha a gyermekem beszélni tudna,hogy tudjam mi a gondja de ez még odébb van.Persze a fogzás is fájdalmas, azt is kezeljük ahogy csak bírjuk. Várom válaszodat, köszönettel:
    Rita

    Válasz: Valószínűleg csak annyi a gond, hogy most már hosszabb ideig tud fentlenni, ezért ha egy 30-60 perccel később altatod el, akkor gond nélkül elalszik, most még nem elég fáradt, amikor fekteted. Sok baba ennyi idősen már áttér a kétszeri alvásra, nála is ez lehet a gond.

  • Marcsi

    2010. július 01. csütörtök

    Kedves Ági!
    Akisfiam 16 hónapos. nagyon aggódom, mert még nem megy magától,csak kapaszkodva.ha fogom a kezét, akkor pár lépés után inkább leül.hogyan tudnám az egyedüli járásra rávezetni?
    Gyógytornára rendszeresen járunk.

    Válasz: Nem szabad rávezetned a járásra, erre magától kell rájönnie, az erőltetés, gyakoroltatás, kézen vezetgetés csak ront a helyzeten, annál később tanulja meg magától.

  • KLARISSZA69

    2010. június 27. vasárnap

    lenne itt még valami ami nyugtalanit engem , bár ez nem mozgással kapcsolatos ,de hátha választ kapok rá, akár tapasztalatbol is esetleg! arrol van szo hogy semmit nem mond a fiam csak mutogat és ennyit füz mindenhez:öö!!! mindent megért , a feladatokat teljesiti de nem mond a mama baba szon kivül semmi! ez gond az ö korában? 16 hos!

    Válasz: Első babáknál, különösen, ha fiúk, ez gyakori jelenség, a nagyobbik fiam is csinálta. Néhány hónap és kinövi, 2 éves korára el is felejtitek, hogy volt ilyen korszaka is 🙂

  • KLARISSZA69

    2010. június 27. vasárnap

    KÖSZÖNÖM SZÉPEN A MEGNYUGTATÓ VÁLASZT!

  • KLARISSZA69

    2010. június 26. szombat

    A KISFIAM 16 HONAPOS ! TUDNI KELL HOGY 9 ILLETVE 10 HONAPOSAN MEGMÜTÖTTÉK MINDKÉT LÁBÁT MERT KÉTOLDALI DONGALÁBBAL SZÜLETETT KÉRDÉSEM AZ LENNE HOGY : A GYERK MÁR ELINDULT DE ÖNNÁLLOAN KAPASZKODÁS NÉLKÜL NEM TUD MÉG FELÁLLNI , SÖTT MÉG MEGÁLLNI SEM NAGYON! MOST AKKOR HOGY VAN EZ? HA JOLTUDOM AKKOR Ö EGY LÉPCSÖFOKOT ÁTUGROTT!!?? GOND EZ? ÉS MIKOR POTOLJA MAJD? VAGY HOGY LESSZ???

    Válasz: Nem ugrott át lépcsőfokot: a legtöbb baba nem tud magától felállni kapaszkodás nélkül, amikor járni kezd, és a megállást is tanulnia kell még, tehát itt nem maradt ki lépcsőfok, hanem a járástanulás során tökéletesíti majd ezeket a képességeit.

  • Kós Katalin

    2010. június 25. péntek

    Kedves Ágnes!

    A kislányom június 29-én lesz 8 hónapos.70 cm, 7,60 kg. Megfordul hátról-hasra, hasról-hátra. Hason fekve kitámasztva tartja magát. Ha leteszem a földre, forogva halad minden irányba, de ülni nem tud, még rövid időre sem.
    Ha az ölemben ül, úgy szépen tartja magát, néha kirúgja magát álló helyzetbe.
    Nem tudom, hogy kell-e valahová vinnem a kislányomat, hogy még mindig nem tud ülni.

    Válasz: 8 hónaposan még nem kell tudnia egyenes háttal ülni, legfeljebb megtámasztva. Ha pedig felülteted, akkor a kezére támaszkodva előredőlve. Ha ezt még nem csinálja, az nem gond, amikor megtanul mászni, abból következik az ülés és addigra elég erős lesz a háta az önálló üléshez is. Tehát még várj, ülnie csak 10 hónaposan kell tudni magától.

  • Fanni

    2010. június 18. péntek

    Kedves Ágnes!

    Segitségedet kérném. Három és fél hónapos kisfiamat ha ülő helyzetbe felhúzom a két kezét fogva, még nem tartja meg úgy a fejét, ahogy kellene, nem követi a teste vonalát. Viszont, ha hason fekszik, gyönyörűen felemeli a fejét, homorít is, és már hasról hátra fordul az ágyban. Problémát jelent, hogy még nem tudja úgy megtartani a fejét, ahogy kellene? A szülésnél nem érte oxigénhiány, mert császáros voltam. Gyógytornász tudja fejleszteni ezt a nyaki izomrenyheséget?

    Válaszodat előre is köszönöm

    Válasz: Ha hason szépen emeli, akkor idővel ülve is szépen tartani fogja, de ha nagyon aggódsz, megmutathatod gyógytornásznak, ha azonban gond lenne, a 3 hónapos kontrollon az orvos is ezt javasolta volna.

  • Dóra

    2010. június 16. szerda

    Kedves Ágnes!!

    Szeretnék Tőled segítséget kérni, mert nagyon aggódom a kisfiam mozgásfejlődése miatt. Kisfiam 9.hónapját kezdte meg, azonban kúszni és felülni még mindig nem tud. Forgással már szinte bárhova eljut és a kiskezeit is kiegyenesítve felnyomja magát, de a popsiját még nem emeli hozzá. Ő a forgást is jóval később kezdte meg, nagyon sokáig pedig csak hasról hátra fordult. Elvittem már egy gyógytornászhoz is, aki mutatott néhány tornagyakorlatot, azokat mindennap gyakoroljuk. Szeretném megkérdezni, hogy el kell-e valahova vinnem valami komolyabb felmérésre, vagy a babám csak egy kicsit lassabb az átlagnál??? Segítségedet előre is köszönöm!!

    Üdv: egy aggódó anyuka

    Válasz:Egyáltalán nincs lemaradva a fiad. Azok a babák, akik gurulva közlekednek kicsit később kezdenek kúszni, mert gurulva is elérik, amit akarnak. Kúszni 9 hónapos kor körül kell tudni, mászni 10 hónaposan és felülni is nagyjából ekkor a mászással együtt tanulnak meg.

  • Marcsi

    2010. május 22. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiam 38. hétre született 2160 g-mal és 44 cm-rel. Méreti lemaradását szépen behozta, 7 hónaposan 70 cm és 8200 g. Gondom a következő: hason fekve „repülőzik”, látszik, hogy szeretne előrébb haladni, de mivel segítség nélkül (hátul megtámasztom a lábát) ez alig megy, felmérgeli magát és jön a hiszti. Ha a hátára fordítom, újra hasra fordul egy pillanat alatt és megint nyűglődik. Alvási szokása is megváltozott, fél órát ha pihen, és kezdi elölről… Mi történt az eddig nyugodt, kiegyensúlyozott gyerekemmel? Hogy segítsek neki?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Marcsi

    Válasz: Szerencsére nem „romlott el” a kisfiad, ez sajnos életkori jelenség, ami egyik napról a másikra elmúlik majd, amikor rájön magától, hogyan tud előrébbjutni. A kisebbik fiam profi módon űzte ezt a nyafogást 3-4 hétig, majd egy nap délelőtt még nyögött, délutánra rájött, hogyan kell előrébbkúszni és azóta a szavát sem hallottuk 🙂 Segíteni nem tudsz neki, magától kell rájönnie, hogyan hangolja össze a mozgását.

  • Katinka

    2010. május 20. csütörtök

    szia! Nem rég írtam neked! (A levélben ez állt :Az én kisfiam most 2-án múlt 7 hónapos és 8300 gramm és 73 cm (3400 gramm és 50 cm rel született) kisfiam már 2 hónaposan felemelte a fejét, 3 hónapos sem volt már stabilan tartotta, 4 hónaposan hasról hanyatt fordult 5 hónaposan vissza, eddig minden rendben csak hogy 6 hónaposan már ügyesen kúszott előre és négykézláb ringatta magát majd április végén felnyomta magát ülő helyzetbe de kéztámasszal, stabilan még nem ül meg mert ha leültetem eldől mint egy lisztes zsák, most már elmúlt 7 hónapos és ugyan még csak pár lépést de mászott és aztán megpihent majd megint mászott. DE az támasztás nélküli ülés még nem megy, nem erőltetem had jöjjön rá maga. Ügyes baba de félek kicsit nem fejlődik túl gyorsan? ÉS az ülés miatt nem vigyem orvoshoz, gyógytornászhoz?
    Előre is köszönöm válaszod!
    Üdvözlettel: KAtinka)
    Nos most 2án lesz 8 hónapos és már ügyesen mászik,megül támaszték nélkül és fel is ül egymaga és kapaszkodva felállt ráadásul oldalazva jár is egy picit.
    Nagyon ügyes de félek ebből nem lesz baj hogy ennyire gyorsan fejlődik?köszönöm!

    Válasz: Egyáltalán nem baj. A babák fejlődési üteme eltérő, vannak ilyen gyorsan fejlődő babák, örülj neki 🙂

  • Szvetek Ivett

    2010. május 11. kedd

    Szia Ági,

    a véleményedre lennék kíváncsi. Kislányom múlt héten múlt 7 hónapos. 3 hónaposan fordult először hasról hátra, majd 6 hónaposan hátról hasra. ezt olyannyira gyakorolja azóta is, hogy ha nem lenne tele a kiságya takarókkal, párnákkal, akkor alvás közben is hasra fordulna (volt ilyen). viszont ahogy hasra fordul pár perc után nyűgösködik, vagy sír. vissza tud magától fordulni, de nem teszi, illetve, ha mi fordítjuk hátra, akkor tovább sír. kérdésem az lenne, hogy ennek mi az oka? tudja, hogy kúszni kellene, de frusztrálja, hogy nem tud? sokat teszem hasra ennek ellenére, mert tudom, hogy anélkül nem jutunk előbbre. szerinted megmutassam gyógytornásznak? válaszaidat előre is köszönöm,
    üdvözlettel
    Szvétek Ivett

    Válasz: A baba nem tudja, hogy kúsznia kellene, de próbáld csak ki, hogy lefekszel hasra, milyen érzés 🙂 Hát nem túl kellemes… Erőlködik, szeretne előrébbjutni, de még nem megy neki, ez teljesen normális. Erről szól ez a cikkem is: http://www.kismamablog.hu/mozgasfejlodes/nyog-a-baba

  • Éva

    2010. május 03. hétfő

    Kedves Ági! Én nagymama vagyok, nagyon szép, fejlett az unokám.Most lesz 7 hónapos! A lányom nagyon aggodalmas anyuka, persze érthető!A pici csak hasról fordul vissza a hátára, de azt rögtön. Nem mászik, de forog, rúgja magát előre, hátra. Járnak a Gekkoba.De látom, hogy aggódik a lányom, kérdezem minden rendben lehet a kisunokámmal? Remélem nincs semmi probléma?! Szeretném megnyugtatni őket!Köszönöm válaszát!!!

    Válasz: 7 hónaposan nem kell többet tudnia a babának ennél. Forogni 10 hónaposan, kúszni 8-9 hónapos kor között kell tudni.

  • Katinka

    2010. május 03. hétfő

    szia!
    Az én kisfiam most 2-án múlt 7 hónapos és 8300 gramm és 73 cm (3400 gramm és 50 cm rel született) kisfiam már 2 hónaposan felemelte a fejét, 3 hónapos sem volt már stabilan tartotta, 4 hónaposan hasról hanyatt fordult 5 hónaposan vissza, eddig minden rendben csak hogy 6 hónaposan már ügyesen kúszott előre és négykézláb ringatta magát majd április végén felnyomta magát ülő helyzetbe de kéztámasszal, stabilan még nem ül meg mert ha leültetem eldől mint egy lisztes zsák, most már elmúlt 7 hónapos és ugyan még csak pár lépést de mászott és aztán megpihent majd megint mászott. DE az támasztás nélküli ülés még nem megy, nem erőltetem had jöjjön rá maga. Ügyes baba de félek kicsit nem fejlődik túl gyorsan? ÉS az ülés miatt nem vigyem orvoshoz, gyógytornászhoz?
    Előre is köszönöm válaszod!
    Üdvözlettel: KAtinka

    Válasz: Valóban az átlagnál gyorsabban fejlődött, de aggódni emiatt nem kell. Támaszték nélkül ülni 10 hónaposan kell tudni, tehát ezzel még ráértek.

  • Editta.

    2010. május 02. vasárnap

    Szia Ági!!! köszönöm a válaszodat,de elfelejtettem irni hogy az én kisfiam is a nagybaba csoportba tartozik most 11-hónapos és 12,50kg 86cm,igaz kicsit lusta de a válaszod óta nagyon ügyesen kuszik elöre körbe kussza a lakást és tetszik is neki szivesen van igy,és néha fel fel tolja a posiját és mintha hégykézlábra huzná magát de vissza engedi,a kérdésem hogy ezután mászás következik én emelgessem mutassam neki vagy ezt magától kell rájöjjön és megtanulja??? köszönöm a válaszodat…Editta..

    Válasz:A mászás majd a kúszásból következik, magától rá fog jönni.

  • Szandi

    2010. április 29. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 7 és fél hónapos,és nagyon aggódom a mozgásfejlődése miatt.
    38. hétre született 4770 grammal és 60 centivel.Most 9900 gramm,72 cm.5 és fél hónaposan fordult át először a hátáról a hasára,és mivel nagyon nem szeret hason lenni,amikor oda került,csak üvöltött.Felemelte kezeit-lábait (repülőzött) és közben üvöltött,és meg sem próbált visszafordulni a hátára.Most sikerült még csak neki egy-két hete,7 hónaposan.Még nem tud magától felülni,de ha felültetjük,stabilan ül 6 hónapos kora óta.Viszont ha lefektetem,ordít,hogy ő ülni akar.Másoktól azt hallom,hogy ilyenkor már legalább kúsznia kéne,de sok baba ilyenkor már mászik és feláll.
    Az lenne a kérdésem,hogy el kell vinnem megmutatni gyógytornásznak,vagy valahova?
    Nagyon el vagyunk késve a mozgással?
    A gyerekorvos azt mondja,hogy nagy a súlya,és azért lustább egy kicsit,mint a többi baba,ne aggódjak.De én ebbe nem nyugodtam még bele.
    Előre is köszönöm a válaszodat,segítségedet!

    Válasz: Erre szoktam én azt mondani, hogy az ismerősök véleménye csak árt. Átfordulni 6 hónaposan, kúszni 8-9 hónapos kor között, mászni 10 hónaposan, felállni 11 hónaposan kell a babának. Tökéletes a mozgásfejlődése tehát, nincs elkésve, egyáltalán nem kell aggódnod. A nagyobb babák tényleg mindent kicsit később kezdenek, többet erőlködnek. Ez így volt a nagyobbik fiamnál is, ő is 10 kilós volt félévesen és semmit nem csinált, aztán 8 hónaposan egyik percről a másikra mászott és felállt 1 hét leforgása alatt. Néha ücsöröghet, de ne ültesd sokat, mert az nem ösztönzi a többi mozgásformára és a gyakorlásra.

  • Editta.

    2010. április 20. kedd

    Szia Ági!!! az én kisfiam 11-hónapos,nagyon stabilan ül igy játszik elég sok ideig,ülve rugózzik és körbe járja igy a szobát,menni is már megy ha csak egyik kezét fogom söt ahol ö meg tud kapaszkodni egyedül megy,de viszont nem mászik csak kevésbé kuszik,azt is kevés ideig mert hol vissza fordul a hátára hol nyavajog hogy ültessem vissza,az a kérdésem hogy mennyire baj ez a fejlödésének ? vigyem el gyógytornászhoz??? válaszodat elöre is köszönöm..Editta..

    Válasz: Igen, mivel 11 hónaposan még nem mászik, mindenképpen mutasd meg gyógytornásznak.

  • Éva

    2010. április 09. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 8 nap múlva lesz 7 hónapos. Kb 2 hete fordul át hátról hasra (előtte nem is próbálkozott), visszafelé nem megy neki. A problémám, hogy hasra fektetve visszafeszíti magát, hátranyújtja a karját (nem támaszkodik meg). A karját akkor is így tartja, ha felemelem. Lehet valami fejlődési rendellenessége? Fejleszthetem otthon magam, vagy szakemberhez kellene vinnem? Mi okozhatja ezt a lemaradást? Egyáltalán le van maradva?
    Köszönöm, ha válaszolsz.
    Éva

    Válasz:Lemaradva nincs a fordulással, de mivel nem támaszkodik meg, ezért érdemes lenne elvinned korai fejlesztőbe, mert ezt már 5 hónaposan szokták tudni a babák.

  • Anikó

    2010. március 27. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3 hónapos lesz Ápr.9.-én hason nagyon nem szeret feküdni,pár másodpercekre tudom letenni,mert üvölt. Ezáltal a kis nyakizmait nem nagyon tudja edzeni. Szoktam alkalmazni,hogy félülő helyzetben vagyok és a hasamon van és elé ,vagy fölé játékot teszek,csalogatom a tekintetét. Ugy kitámasztva felemeli a buksiját és nézelődik. Kérdésem: később majd fogja hason is alkalmazni,szegénykém hason nagyon ügyetlen és félek ez a mozgásfejlődésben visszamaradást okoz. Köszönöm előre is a választ.

    Válasz:Aggodalomra semmi ok. Ebben a korban a legtöbb baba szívesebben nézelődik háton. Néha fordítsd hasra 1-1 percre, ha elunja, fordítsd vissza, más teendőd nincs, a lényeg, hogy minden ébrenléti ciklusban 1-2x legyen hason is 1-1 percet, meglátod 1 hónap múlva már nem fog ennyire tiltakozni ellene.

  • Krisztina

    2010. március 25. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kislányom 9 hónapos, viszonylag későn kb. 6,5 hónaposan kezdett el forogni. Már gyógytornászhoz is elküldtek 6 hós korában, de ő nem látott semmi rendellenésséget, mutatott néhány gyakorlatot, amivel ösztönözhetjük a forgását. Sikerült is ráéreznie, és szépen forgott mindkét irányba. Aztán jött a kúszás, négykézláb rúgózás-hintázás, majd pedig a mászás. A lakásban össze-vissza mászik, ahol meg tud kapaszkodni ott feltérdel, de még állásba nem próbálja húzni magát. A mászásból tanult meg szépen ülni. Igazából az lenne a kérdésem, hogy van-e olyan, hogy elfelejti a forgást? Háton alszik már születésétől fogva. Ha hátra rakom le a földre játszani, egy ideig elvan, aztán csak nagy nehezen fordul át, (ha valamit nagyon el akar érni), de onnantól mászik is. Általában, ha lerakom játszani, akkor vagy ülésbe teszem le vagy hasra, de akkor már húzza is magát négykézláb. Egyszerűen csak nem szeret forogni, vagy menjünk el a gyógytornászhoz? Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: Nincs olyan, hogy elfelejti a forgást, csak olyan van, hogy nem érdekes neki, ezért nem használja. Aggodalomra semmi ok. Most a mászás, térdelés legérdekesebb számára, ezért a többit nem csinálja, ez így van rendjén. Ha már akár 1x is csinált valamilyen mozgásformát, akkor képes rá, ez bőven elég.

  • Amar

    2010. március 25. csütörtök

    szia Ági,

    több kérdésem is lenne:

    1. kisfiam 7 hónapos. még nem forog, emiatt gyógytornára járunk. néhányszor már hasról hátra fordult, viszont fordítva még egyszer sem, teljesen oldalra is ritkán sikerül neki, jobbára csak a felső testét mozdítja. kell-e őt noszogatni, és ha igen, mivel motiválhatom? játékot, párnát szoktunk a feje közelébe tenni és ha melléfekszünk, akkor is igyekszik oda fordulni, de hamar feladja a próbálkozást.

    2. ha ölben van, mostanában kirúgja magát és rugózik. nem tudom, ez nem árt-e a gerincének? természetesen erősen fogom a hóna alatt és általában pózt váltunk, de ezt a műveletet nagyon szeretné, hangosan nevet közben.

    3. ha ölben ül, sokszor előredől valamiért, felhúzza magát-mindig igyekszem támasztani, de ha valami érdekli, akkor kimászik a kezemből. ezzel lehet gond?

    4. a babakocsiban fekve volt eddig, nincs is vele gond, de szeretném ha többet látna- milyen fokban dönthetem a háttámlát?

    válaszaidat előre is köszönöm

    Válasz: 1. Ha már tud hasról hátra fordulni, akkor magától fog menni visszafelé is, nem kell ösztönözni erre, ha érdekes lesz neki, majd csinálja. Képes átfordulni, hiszen a másik irányba már átfordult és ez a lényeg.
    2. Minden baba rugózik ebben a korban, ez teljesen normális, sőt még jó hatása is van, mert erősíti a lábizmokat és az egyensúlyérzéket fejleszti, ezért szoktak az ilyenkor babáknak rugós hintát venni, amiben kedvére ugrálhat egész nap.
    3. Emiatt nem kell aggódnod.
    4. Ha egyébként tud már megtámasztva ülni, akkor nyugodtan felültetheted a babakocsiban.

  • Eszter

    2010. március 10. szerda

    Szia Ági!
    Kislányom most 7.5hónpos,kb 6 hós kora óta magától ül és mászik kb.1 hete pedig kapaszkodva fel tud állni. A lányom most 74cm és 8.5kg egy hónapja viszont nem hízott semmit viszont nőtt 2cm-t.(56cm és 4060g születéskor)Még naponta 3szor szopizik a védőnőnk tanácsára kétszer eszünk főzeléket egyszer gyümölcsöt.Szerinte sovány a picim. Azt szeretném kérdezni,hogy normális-e ha nem hízik a baba ? Vagy mit csináljak vele ,hogy hízzon is?Vagy így is normális a fejlődése ahogy most van?
    Válaszodat előreis köszönjük!

    Válasz: Igen, normális. Fél éves kor után a hízás üteme jelentősen lelassul, mert a baba lemozogja, amit megeszik. Akár hetekig is állhat a súlygyarapodás, ezért nincs ok aggodalomra, ráadásul a picid egyáltalán nem sovány, hiszen 1 éves korra 9 kilósnak kell lennie (ez az átlag) és addig még hónapok vannak hátra.

  • Judit

    2010. március 07. vasárnap

    Szia Ági,

    a kislányom 23.-án lesz 8 hónapos 6,8 kg és kb. 66 cm. Ahogy olvasgatom a fórumokat ebben a korban szinte csak nála nagyobb súlyú babákkal találkozom. Ránézésre nincs vele semmi probléma – nem vékony – és eszik szépen (még szopizik és napona 1-2 x eszik egy kis gyümit és főzekéket kb. 50- 50 ml)
    Nem tudom, hogy van e összefüggés, de még nem kúszik. Szépen forog oda vissza és körbe körbe is halad. Látm, hog ynéha húzgálja a popsiját, de a kezével nem tesz kúszó mozdulatokat. Tudok neki vhogy segíteni? Nincs még elkésve?
    Köszönöm

    Válasz:Nem kell neki segíteni és nincs még elkésve sem, 9 hónapos kor környékén kell elkezdeni kúszni, de ha már körbe halad, az a kúszás egy formája, tehát már kúszik, úgyhogy a probléma letudva 🙂

  • Jázmin

    2010. március 01. hétfő

    Szia Ági!
    Köszönöm a választ! 🙂
    Jázmin.

  • ifjúanyu

    2010. február 27. szombat

    Szia Ági!
    A véleményedet szeretném kérdezni kisfiam mozgásfejlődésével kapcsolatban.
    Kisfiam 3 napja múlt 7 hónapos, kúszik, forog és a mászást próbálja éppen tanulni több hete, már kutyázik és fejen állva a lábát és néha már a kezét is emelgeti, tud előre haladni ezzel a mozgásával. Ülni még nem ül fel, viszont ha az ölemben ül, akkor megtámasztva hosszabb ideig képes ülni, illetve kiegyenesített háttal is képes már néhány másodpercig ülni. Állni még nem tud, és persze járni sem, viszont ha az ölemben talpra állítom, képes egyenesen állni.
    A kérdésem a következő lenne:

    Káros-e a mozgásfejlődésére, ha azelőtt ültetem le szilárd talajra, mielőtt felülne magától?
    Káros-e a mozgásfejlődésére, ha azelőtt állítom le szilárd talajra, mielőtt felállna magától?
    És ha közben valamire támaszkodik?
    Itt a kérdéseim főleg a szilárd, kemény padlóra vonatkoznának.

    Ha a kezünkkel a kezét fogjuk –nem a hónalja alatt tartjuk- állás közben okozhatunk –e kárt a mozgásfejlődésében, esetleg a lábának valamilyen későbbi problémát?
    Ha odaadjuk neki a kezünket és ő azt megfogva felhúzza magát előbb ülő helyzetbe, majd álló helyzetbe is, engedhetjük-e ezt neki?

    Várom mielőbbi válaszodat
    köszi
    ifjú anyu

    Válasz: Igen, káros, mert megterheli a gerincét, ami pl. egy későbbi rossz tartás vagy gerincferdülés okozója lehet. Ameddig nem tudja magát felhúzni ülésbe, addig csak megtámasztva üljön. Ameddig nem tud maga felállni, addig nem szabad állítgatni. Ha az ujjadat megfogva fel tudja húzni magát (de nem tud húzzátok fel), akkor azt szabad engedni. De ilyenkor se üljön hosszasan megtámasztás nélkül.

  • Jázmin

    2010. február 26. péntek

    Szia Ági!
    Kislányom a napokban lesz 8 hónapos. 6,5 hónaposan fordult hasról hátra. Annak ellenére, hogy hason alvós baba, nem szeret hason lenni. A problémám az, hogy még mindig nem fordult hasra. Inkább ülni szeret, megül támaszték nélkül. Mostanság elkezdte a lábait a feneke alá húzni hason fekvésben, illetve már körbe, körbe forog. Szerinted le van maradva? Mindenképpen hasra kellene forulnia? Nem szeret hason lenni, lehet, hogy azért nem csinálja?
    Előre is köszi. Jázmin.

    Válasz: Ha át tud fordulni hátra, akkor nincs gond, tud forogni, csak momentán az ülés érdekesebb neki, ezért nem gyakorolja a hátról hasra fordulást. Nincs lemaradva, hiszen a körbeforgás az már a kúszás egy fajtája (csak nem a leghatékonyabb, de erre majd magától is rájön :))

  • Kati

    2010. február 17. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 6 hónapos, 7 kiló, hasról hátra fordul, hátáról is fordult már a hasára de talán csak kétszer. 4 hónaposan a hasán fekve szépen emelte a fejét, a karját is kinyújtotta, valamint a lábát megfeszítve megtartotta magát állásban. Most viszont hason fekve nem nagyon támaszkodik a karjára, inkább csak kinyújtja maga elé és állásban sem nagyon tartja a súlyát, mintha vissza esett volna (a lábujját szopogatja és szépen manipulál). A fogacskája jön az látszik, lehet összefüggés? Kell aggódnom?
    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: A kérdés az, hogy nem tud a karjára támaszkodni, vagy pedig nem akar? Mert például már a kúszást próbálgatja, vagy a lábujjszopogatás jobban érdekli jelenleg. Valószínűleg az a helyzet, hogy most ez érdekli jobban és ezért nem akar hason fekve nézelődni.

  • Gabriella

    2010. február 16. kedd

    Kedves Ági!

    Barátnőmnek 10 és fél hónapos a kisfia. Egyedül ül, de nem kúszik és nem mászik. Helyváltoztatásra nem képes. Ami aggasztó, hogy a lábfeje mindig spicc tartásba van és olvastam erről, hogy ez nem jó. Mindkét kezében még nem képes egy-egy tárgyat megfogni. Ha fogják állás közben is lábujjhegyen áll. Azt szeretném kérdezni, hogy mik azok az egyértelmű jelek, amikor már orvoshoz kell fordulni? Illetve mikor van lemaradva a mozgásfejlődésben a korához képest?
    Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: A spicctartás önmagában nem baj, sok baba így tanul meg először járni. De mivel itt több lemaradásra utaló jel is van egyben, ezért javaslom, hogy vigyék el orvoshoz, vagy korai fejlesztőbe.

  • Kiglics Erna Beatrix

    2010. február 14. vasárnap

    Kedves Ági!!

    Kisfiam febr. 18.-án lesz 7 hónapos 7800 gramm és 70 cm.Félig fel tud ülni,pörögni-forogni is tud bár nem igazán gyakorolja.Gyűlöl hason lenni,már 2-3 mp után torkaszakadtából üvölt.Kérdésem az lenne,hogy gyakoroltassam vele a kúszást-mászást ha nem szeret hason lenni??A vele egykorú társa már kúszik-mászik illetve hason játszik,Martinka meg csak háton illetve ölben hajlandó lenni!!

    Válaszod előre is köszönöm!!

    Üdv.Erna

    Válasz: 7 hónaposan még nem kell kúszni és mászni, kúszni átlagosan 9 hónaposan, mászni 10 hónaposan kezdenek a babák. Néha napközben tedd hasra, ameddig bírja, tereld el a figyelmét valamivel pl. tegyél elé egy érdekes játékot vagy olyan tárgyat, amit máskor nem kaphat meg ;), hogy elterelje a figyelmét. Ha megunta, segíts neki átfordulni. De ne vedd fel, csak fordítsd át hátra. Ezt naponta 5-6x csináljátok meg, idővel megkedveli majd.

  • Dóri

    2010. február 10. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam most 7 hónapos, 9 kiló és 73cm.
    Mikor kijöttünk a korházba születése után már nagyon szépen tartotta a fejét és forgatta jobbra-balra.
    2 hetesen (!) hasról hátra fordult, a védőnő és a doki szerint véletlen, de mivel nem csak egyszer csinálta én nem tartom véletlennek!
    Már elkezdett mászni, illetve pár „lépés” után elfárad, kicsit szuszog és mászik tovább. Ha pl a földön játszunk akkor belém kapaszkodik és feláll. Ülni csak úgy ül, hogy az egyik kezével oldalt támasztja magát, tehát nem egyenesen hanem oldalt félig fekve „ül”.Magától még egyátalán nem ült fel, ha esetleg ültetem (bár nemszoktam eröltetni) akkor 2-3 másodperc után eldől. Kicsit aggódom, hogy ez normális e vajon?
    Fordulnom kéne valakihez?Az itteni dokiban és a védőnőben nem igazán bízok meg, sajnos ennek is megvan az oka!

    Előre is köszönönöm a gyors válaszát!
    Üdvözlettel:Dóri

    Válasz: Ebben a korban nem kell tudnia ennél jobban ülni. Magától felülni csak akkor tud, amikor már tud mászni, illetve térdelni, ebből alakul ki. Addig csak annyit tud, hogy esetleg kézzel felhúzza magát segítséggel, illetve a kezén támaszkodva ül. A támaszkodás nélküli ülésre 10 hónapos kor körül képesek csak, amikor már a kúszástól mászástól megerősödött a hátuk.

  • Nana

    2010. február 04. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kicsit aggódom… kislányom 3 hónapos + 2 hetes és még egyáltalán nem nyúl tárgyak/játékok után. Csak nézegeti az ökleit majd hol az egyiket , hol a másikat kezdi el „enni”. Nagyon félek hogy vmi nem stimmel a fejlődésében. Mindenhol azt olvasom a „mikor forduljunk orvoshoz rovatokban”(kivéve itt),hogy ez már egy lehetséges ok,amikor érdemes dokit felkeresni…
    Elöre is köszönöm válaszát!!!

    Válasz: A kislányod fejlődése tökéletes. Ha már a kezét megtalálta, és tudja enni, akkor a játékok után is képes nyúlni, ha majd érdeklik a játékok. Most egyelőre a keze érdekesebb neki, ezért azzal játszik.