Normális?

A babák néha művelnek furcsaságokat a fejlődésük folyamán. Előfordulhat, hogy egy baba mászni még nem tud, de felállni magától már igen, vagy már nyúlogat a játékok felé, de csak oldalirányban, előrefelé soha, vagy csak a szavak elejét mondja ki, az egész szavakat nem. Ezek a dolgok különösnek tűnhetnek, és sok anyukában átmenetileg aggodalmat okozhatnak. De vajon hol a határ az átmeneti jelenség és a valódi problémák között?

 logo Nagy Babaszakácskönyv - A hozzátáplálás megkezdése, baba receptek nav-left      Nyitólap     Nagy Babaszakácskönyv     Terhesség hétről hétre     Baba fejlődése     Webshop  nav-left      Bejegyzések     Hozzászólások     Kedvenc témák  icon commentsLegfrissebb bejegyzések      Ha a testvérek folyton összevesznek: Mit lehet t...     Mire jó az intimtorna? (INTERJÚ)...     “Már csak a nasit eszi meg” – H...     Sír a baba evés közben: miért lehet?...  Terhesség hétről hétre hírlevél Normális? Habár mi anyukák azt szeretnénk látni, hogy a baba szép fokozatosan napról napra fejlődik, ő nem mindig tud erről a szándékunkról és néha egészen sajátos ütemben végzi a dolgokat. Néha egyik pillanatról a másikra meglep minket egy csomó új tudománnyal, aztán hetekig-hónapokig nem történik látszólag semmi érdemleges a fejlődésében (persze ő közben folyamatosan gyakorolja, tökéletesíti az új tudományát), néha pedig apró lépésekben alakul ki az új képesség, fokozatosan gyakorolja be, járja ki az oda vezető utat. Néha pedig két apró lépés között egyszercsak látszólag megreked a fejlődés, ilyenkor szoktak az anyukák megijedni.

Mondjuk 3 hónaposan átfordul a baba a hátáról a hasára egyetlenegy alkalommal és utána soha nem csinálja többet 2 hónapon át. Most akkor mint mondjak a védőnőnek? Hogy már átfordult? Vagy hogy még nem tud átfordulni?

Vagy néhányszor kimondja, hogy „Anya”, aztán utána pár hétig nem használja ezt a szót.

Vagy egyszer nagy nehezen felkapaszkodik a kanapénál és feláll, de aztán hetekig nem produkálja többé ugyanezt.

Valójában ezek az esetek egyáltalán nem rendkívüliek. A baba ugyanis nem tudja, milyen tempóban kéne fejlődnie a „Nagykönyv” szerint. Őt az ösztönei és a természetes kíváncsisága hajtja. Ha még 3 óránként éhezik meg, akkor még 5 hónaposan is 3 óránként fog enni, mert tényleg éhes. Ha egyszer átfordult, de nem talált benne semmi érdekeset, akkor nem fogja tovább gyakorolni.

Gyakran ilyenkor csak arról van szó, hogy a kicsi eljutott egy fejlődési fokra és onnan még nem akar továbblépni. Neki pont jó, ahol van, és amikor eljön az idő, magától elérkezik a következő lépcsőfok.
A nagyobbik fiam pl. sokáig nem fordult meg, nem kúszott, nem mászott, aztán 7 hónaposan egyik napról a másikra kúszni kezdett, 2 nap múlva mászni és a következő héten felállt. 6 hónapig mászott, mire járni kezdett. A kisebbik fiam 9 hónapos koráig nem kúszott, aztán egyik percről a másikra (délelőtt még nem tudott kúszni) elkezdett kúszni, 2-3 hétig csak kúszott, aztán felállt, végül megtanult mászni is, de ezt nem sokáig művelte, mert 1 éves korára már ügyesen lépegetett egyedül is.

Vannak persze olyan esetek, amikor nem átmeneti dologról van szó. Ha valami nagyon gyanús, ha a fejlődési táblázatok szerint már tudnia kéne valamit a babának és ő egyáltalán nem tudja (de még csak nem is mutat hajlandóságot rá, hogy csinálja), akkor lehet gyanakodni és szakember segítségét kérni.

A hasonlítgatást el kell felejteni. Míg a különféle mozgás- vagy beszédfejlődési stádiumokra vannak átlagértékek, amihez tudjuk viszonyítani a baba fejlődését, addig arra nincsen szabály, hogy mikor kellene átaludnia az éjszakát, vagy elhagynia egy-egy szopit. Ezeket a saját ösztönei és a környezete egyaránt befolyásolja, tehát neked éppúgy lehet rá hatásod, mint amennyire neki.

Mire figyeljünk oda?

Mozgásfejlődés A mozgásfejlődés átlagos üteméről és az ezzel kapcsolatos szélsőségekről (azaz, hogy mikor forduljunk orvoshoz) korábban már elég részletesen írta.

Manuális készségek Érdemes szakemberhez fordulni, ha 3 hónaposan még egyáltalán nem nyúl semmilyen formában a játékok felé (ha felé nyújtod, ha fölé lógatod se előre, se oldalra nem nyúl utána), ha 6 hónaposan még nem próbál meg a mellette levő játékok felé nyúlni, ha nem tudja a játékokat megragadni, ha 1 évesen nem tud egyszerre mindkét kezében 1-1 játékot megtartani, ha másfél évesen még nem próbálja a szájához emelni a kanalat (pl. kancsalság okozhatja)

Hallás Ha 3 hónaposan anya hangjára egyáltalán nem reagál, ha 1 évesen nem reagál a nevére vagy egyszerűbb utasításokra, ha korábban jól hallott mindent (1 éves kor után), de mostanában mindent kétszer kell mondani neki vagy csak a hangos beszédet érti meg elsőre (pl. középfülgyulladás szövődményeként kialakult halláscsökkenés állhat a háttérben)

Beszéd Ha 6 hónaposan még nem gagyarászik, 1 évesen még nem beszél babanyelven 1-1 szót sem, 2 évesen még egyetlen érthető szava sincsen (pl. hallásprobléma lehet az ok), ha a korábban nyitott és beszélgető baba hirtelen visszahúzódóvá félénkké válik (pl. autizmus lehet az ok)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

25 Comments

  • Linda

    2011. május 11. szerda

    kedves Ági!Kisfiam 2hónapos,majdnem 6kilo.Tápszeres.Mostmár általában 4 óráként eszik,sőt éjjel egy-egy etetést át is alszik . mit tegyek ? Túlsúlyos? 3és fél kiloval született.

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Nem túlsúlyos, tökéletes a gyarapodása, nincs miért aggódnod, az első hónapban akár 1,5 kilót is hízhat a baba, a másodikban is normális még 1-1,5 kiló gyarapodás.

  • Gyongyi

    2010. december 28. kedd

    A testverem kisfia mar 5 eves es babakkal meg ponilovakkal es mas kislanyos jatekokkal jatszik szivesebben.Nem nagyon szereti az autokat es mar nagyon aggodunk e miatt.Forduljunk-e orvoshoz vagy pszihologushoz? Megfog-e valtozni a viselkedese?nem tudjuk mitevok legyunk!hiaba magyarazunk neki hogy a fiuk autokkal a leanyok babakkal jatszanak mert az iden az angyal autot hozott es taviranyitos is hogy keltse a figyelmet de a ponilovak a kedvencei az auto pedig a jatekpolcon porosodik!!!mar mindent kiprobaltunk kerlek adj utbaigazitast!
    elore is koszonom!!!

    • Vida Agi

      2011. január 07. péntek

      Nem kell erőltetni a fiús játékokat. Az, hogy mivel szeret játszani a gyerek, az alap adottságaitól, érdeklődésétől függ. Vannak gondoskodóbb gyerekek (általában a lányok, néha a fiúk is), akik babázni szeretnek, szerepjátékoznak és vannak technokrata érdeklődésű gyerekek, ők többnyire autóznak, vonatoznak, építőznek. Mind a kettő normális, fiúknál és lányoknál is.

  • Kriszti

    2010. november 10. szerda

    Szia Ági!

    A kisfiam 5 hónapos,még nem tartja folyamatosan a fejét,hason fekve szépen emeli,ültetve oldalra bicsaklik egy idő után neki. Aggódjak?

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Ha nem képes 30 másodpercig tartani a fejét ültetve, akkor forduljatok orvoshoz.

  • Linda

    2010. augusztus 04. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 1 éves múlt, és az aggaszt, hogy nem szereti, sőt egyre inkább hárítja a testkontaktust. Lehet, hogy csak ilyen a személyisége, hogy kevésbé igényli, vagy ez valami nagyobb baj előjele? Esetleg nem alakult ki megfelelő kötődés? Aggódom, hogy nem javul a helyzet, és később sem tudok elég közel kerülni hozzá, illetve ő másokhoz…

    Sosem volt bújós baba, és ezt anyaként elég nehezen viselem. Pici korában is csak úgy volt el kézben, ha hassal lefelé, vagy vállunk fölött átnézve tartottuk. Amióta hasra tud fordulni, egy pillanatra sem maradt a hátán, még pelenkázásnál sem, ezért nem is volt nagyon mód szemtől-szembe helyzetekre. Ölben ülve is csak kifelé fordulva marad meg, de úgy sem sokáig, szemben egyáltalán nem, és nem is szereti az ölbéli játékokat, menekül a kezünkből, eltolja magát, és minden erejével ellenkezik. Sosem jön oda, és kéredzkedik fel „csak úgy”, csak akkor, ha valamit el akar érni, és kéri, hogy vigyük oda.
    Ha sír, akkor sem nyugszik meg kézben, akkor is hárítja az ölelést, ez nagyon rosszul esik, és nem tudom, hogy segítsek neki.

    Mindenhol azt olvasom, hogy a testkontaktus nagyon fontos, és a babák imádják az összebújós, érintős, ölbéli játékokat, de ő már azt sem hagyja, hogy (kifelé nézve)lovagoltassuk.

    Egyébként nagyon okos, ügyes, bár a nagymozgásokban picit le van maradva ( 10 hónaposan kezdett mászni, kapaszkodva már néha feláll, de még nem lépeget)

    Mióta egyedül ül,és mozog, azóta (tisztes távolságból) szemkontaktust tart, igényli, hogy a közelében legyünk, nézi, hogy figyeljük-e, kukucsozik, kezdeményez interaktív játékot, de nem bújik hozzánk. És nagyon akaratos, tehát, ha akarata ellenére cselekszünk (ringatás, puszi, odabújás), akkor bizony tiltakozik.

    Lehet ez „normális”? Nem hallottam még nem-bújós babákról. Mit tehetnék, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz? vagy inkább ne erőltessem, tartsam tiszteletben, hogy ő nem igényli a testkontaktust? Miért háríthatja ennyire?

    Kíváncsian várom válaszát, és előre is köszönöm.

    Válasz: Ebben a korban sok baba függetlenedik, ezt el kell fogadni. 1-2 hónap múlva majd bújósabb lesz, addig sem kell erőltetni. Az, hogy nem szereti, hogy babusgatod, nem azt jelenti, hogy nem állsz közel hozzá, csak most átmenetileg nem kedveli ezt, úgy érzi, meggátolod a világ felfedezésében.

  • Kiraly Tunde

    2010. május 26. szerda

    Kedves Agi! Az en Dorkam 9 honapos es aggodom mert meg nem all negykezlab es nem kuszik csak hason korbe korbe forog a vedono azt tanacsolta h egy honap mulva ha nem all negykezlab es nem kuszik forduljak szakemberhez!te mit ajalsz??koszonom

    Válasz: 9 hónaposan még nem kell mászni, csak 10 hónaposan. Ha már hason körbe kúszik, akkor idővel előre is fog és ebből már gyorsan elkezdenek négykézlábazni, tehát nem kell aggódnod miatta.

  • Zsu

    2010. február 18. csütörtök

    Szia!
    Az én kisfiam március 3.án lesz 3 hónapos.Eddig ahány orvos látta mind azt mondta nagyon erős és egészséges baba. Néhány hete látta utoljára orvos akkor ellenőrizte, hogy tartja e rendesen a fejét és azt mondták nincs semmi probléma. Viszont már lassan betölti a 3 hónapot és még nem tartja a fejét ha felemelem, hasonfekve sem. Ez normális? Feleslegesen nem akarom orvoshoz cipelni, de úgy tudom a 3. hónapra már tartania kell.
    Előre is köszönöm!

    Válasz: Egyáltalán nem tartja, vagy csak megbicsaklik a feje? Ha egyáltalán nem tartja, akkor korai fejlesztésre lesz majd szükség, egyébként nem.

  • Eszter

    2009. december 20. vasárnap

    Kedves Agi,

    Szeretnem tudni, normalis-e hogy 3 es 4 honapos kora kozott a lanyom fejmerete nem nott. 35 cm volt szuletesekor 3 honaposan 40,2cm, es ugyanennyi 4 honaposan is. Sulyban ebben az idoszakban csak 200 got hizott. Eddig csak anyatejet kapott. (szuletesi suly 3,55kg, jelenlegi suly 5,51kg.

    Szeretnem tudni azt is hogy normalis-e amit csinal kb 3 hete: ket kezet gyakran a fejere teszi, mintha kezbe venne a fejet. Neha akkor ha hirtelen erosebb zaj lesz (csorompoles, porszivo, zene), neha csak ugy. A doktor szerint ha neha mosolyogva teszi akkor nincs gond. Allitolag a fulevel nincs semmi baj.De azert izgat, mert eddig senkivel sem talalkoztam akinek a gyereke ezt tenne.

    Ami meg szinten izgat, hogy neha szopas kozben el kezd a feje remegni, olyan idegrangas szeruen. Eddig nem sokszor eszleltem de eleg remiszto tudd lenni.
    A doki szerint ha rateszem a kezemet es abba marad akkor nincs baj.

    Valaszat elore is koszonom

    Válasz: Tényleg nincs semmi baj a kislányoddal, minden baba csinál néha ilyen furcsának tűnő dolgokat. A fejméret növekedésnek nem kell állandónak lennie.

  • Picúr

    2009. augusztus 09. vasárnap

    Szia Ági!

    Kislányom egy hét múlva lesz 6-hónapos! Már négykézlábra áll kúszik és már egyre ügyesebben mászik! Már egy ideje gyakorolgatja a felülést négykézlábról ami 2 napja sikerült is neki! Szépen ki tudja nyomni magát ráül a két lábára vagy közéjük! De persze közbe azért kapaszkodik! De úgy még nem tud egyedül felülni hogy elöl van a két lába! De ha megfogja a kezem szépen fel tudja húzni magát! Kérdésem az hogy amit a lányom meg tud csinálni az már egyedüli felülésnek számít vagy sem! Egyébként nem ültetem még a babakocsiba sem!
    Mikor szabad a babakocsiba úgy ültetni hogy kb. 3/4-ig van felemelve a háttámla?
    Válaszod előre is köszönöm meg az előző kérdéseimre is a hasznos tanácsokat!

    Válasz: Ha már fel tud magától ülni akármilyen módon (a technika itt nem számít), akkor ülhet a babakocsiban is.

  • Anita

    2009. július 21. kedd

    Szia Ági!
    Kisfiam 2 hónapos. A szakkönyvekben olvasottaktól eltérően (hogy a babák inkább hason szeretnek feküdni) ő születése óta a hátán érzi jól magát. Doktornéni tanácsára minden nap többször a hasára fektetjük, aminek oltári nagy visítás lesz a vége. Sokszor annyira zokog hogy még oldalra sem tudja fordítani a fejét és beütögeti az arcát. Pedig a vállamon már 1 hónaposan is stabilan tartotta a fejét és a mellkasomon kitolja magát. Ha sikerül jó kedvében megtartani, az alkarján támaszkodva rövid időre megtartja a fejét. Ilyenkor bíztatjuk, segítünk neki támaszkodni ha elengedi magát stb… Félek, ha ennyire utál majd később is hason lenni, hogy fog majd megtanulni mászni? Fontos ezzel kínozni a gyereket, csak mert rossz nézni hogyan szenved hason fekve.
    köszi

    Válasz: Nem kell emiatt aggódnod. Napjában 2-3x tegyétek hasra, amíg bírja, néhány percre, egyébként nyugodtan lehet háton, ha azt szereti. Idővel egyre tovább szeret majd hason is lenni és 4-5 hónapos korára egészen megkedveli majd. Ennél többet 2 hónaposan még nem kell tudnia, mint amit most tud.

  • Manycsi

    2009. május 15. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 7és fél hónapos. Nagyon mozgékony baba, pillanatok alatt hasra fordul, négykézlábra áll. Hason és háton fekve is „kúszik”. A problémám az, hogy a hasáról még nem fordul vissza a hátára. Másik dologban is kérem a véleményed: ha két kézzel megfogja a mutatóujjamat, gyorsan felül, és gyakran fel is áll (nem én huzom fel). Egyedül azonban még nem ül fel. Ha az ujjamnál fogva felül, vagy felültetem nagyon ügyesen és stabilan üldögél hosszu ideig, és két kézzel játszik. Kérdésem az, hogy nem árt-e a gerincének ha felültetem és hagyom ülve játszani? Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Ha már fel tudja húzni magát, akkor nincs gond, ülhet nyugodtan.

  • ildiko

    2009. április 28. kedd

    kislánom 8honapos. 4 honapos kora ota fel akar allni es jarni. az anosom rendszeresen járatja is. kicsit aggaszt mivel azt mondrak elgorbulhet a lába es a gerince van okom aggodalomra han honapos kortol lehet felallitani.koszi

    Válasz: Ameddig nem tud magától felkapaszkodni és megkapaszkodva járni, addig nem szabad járatni, mert az rosszat tesz az egyensúlyérzékének, nem fejlődik megfelelően a lábizmai, karizmai, amiket a mászásnál használna, összességében teljesen felesleges és káros szokás járatni egy ilyen kicsi babát. És valóban: a gerincét is túlterheli, a lábizmai pedig ennyi idősen még nem tudják megtartani a súlyát, ezek ugyanis a több hónapos mászás-kúszás révén fejlődnek ki.

  • T. Annamária

    2009. április 19. vasárnap

    kedves Ági!
    a kislányom a jövő héten lesz 10hónapos. szépen fejlődik, egy valami aggaszt.
    2és fél hónaposan emelte a fejét, egy hónap múlva átfordult, 5hónaposan már vissza is. 7 hónaposan kúszni kezdett, 8 hónaposan ült, két hét múlva ügyesen mászott és egyben fel is állt. azóta kapaszkodva lépeget, gagyarászik, huncut…
    ami aggaszt, hogy két ujjal még nem fogja meg a tárgyakat. 3hónaposan lökdöste a fölé lógatott dolgokat, utána már mindig elkapta a zenélő forgóján az állatokat.
    ügyesen és erősen fog, és el is tudja engedni a kezében levő tárgyakat.
    de az apróbb dolgokat még mindig marokkal akarja megfogni.
    hogyan segítsem?
    időnként elkapja pl.a hajamat is, de azt is marokkal, a hüvelykujja nem vesz részt abban, hogy megfogjon egy-egy hajszálat.
    köszönöm a segítséget.

    Válasz: Ebben a korban az apróbb dolgokat még marokkal fogják meg a gyerekek, másfél éves kor után tudják már ujjbeggyel is megfogni.

  • Ágica

    2009. március 20. péntek

    Szia

    Kislányom 1éves.Igazából minden mozgás formát kicsit később tanult meg mint társai.
    5hósan fordult oldalra,7hósan fordult meg,9hósan ült egyedül.10hósan a mászás helyett a fenekén kezdett el csúszni ebben nagyon ügyesen közlekedik,mindent el ér ,minden hová eljut ahova akar.Néha négykézlábra áll,de nem mászik.Nem ül fel egyedül csak kis segítséggel,nem áll fel egyedül csak ha fogom és lépkedni még nem igazán tud,talán valami hasonlót próbál ha vezetni próbálom.Amúgy rendkívül okos,sok szót mond,kézügyesége is jó.szóval mással nincs gond.Szeinted nincs e elmaradva nagyon a mozgása?
    Üdv Ági

    Válasz: De, kicsit el van maradva, érdemes lenne megnézetni szakemberrel.

  • nikolett

    2009. február 13. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam, egy hét múlva lesz 8 hónapos. Sokat gagyog, nagyon mozgékony baba, szives játszik a játékokkal, néha mind a két kezében játék van, úgy játszik. Sokat hemperg, forog oldalra, hasra. Már 4 hónapos korától próbál felülni, kb egy hónapja, ha megkapaszkodik valamiban fel is ül, pl. takaróba. Ha párna van a feje alatt, akkor kapaszkodás nélkül. Egy ideig ül, elvan az előtte lévő játékkal, de aztán okvetlen egy tőle messzebb lévő tárgy érdekli, és emiatt hasra dől. Már többször sikerült felállnia úgy, hogy a karunkba kapaszkodott. Állva stabilan tartja magát egy ideig. Az aggaszt, hogy kevés ideig ül megtámasztás nélkül. Talán a mozgékonysága miatt? Miatt, hogy mindig az kell neki, ami tőle messze van? Előre is köszi.

    Válasz: Ez így teljesen normális, hiszen a nagy célok viszik előre az embert 🙂 És ez ilyen kicsi korban is teljesen igaz! Attól fejlődik a baba, hogy újabb és újabb célokat akar elérni és ezért lehetetlennek tűnő vállalkozásokba is belemegy. Ha ellenne az egyhelyben nézelődéssel is, akkor soha nem tanulna meg mászni, felállni, járni… ebben a korban még a legtöbb baba nem tud stabilan ülni huzamosabb ideig, erre 10-11 hónapos korban képesek nagyjából (és akkor is legfeljebb 10 percet tudnak egyhelyben ülni – bár nem sok 10 hónapost láttam, aki ennyit egyhelyben maradt volna :))

  • Éva

    2009. február 05. csütörtök

    Kedves Ági!
    Köszi a válaszodat, megerősítetted a doki által mondottakat. Tanácsadáson ugyanezt elmondta, hogy nyugi, hogy mikor-mit kell tennie egy babának, az csak nagy vonalakban fogalmazható meg. A babák nem olvassák el a szakkönyveket, meg határidő naplójuk sincs, mint a könyvelőknek (ezzel rám utalt viccsesen) és ezért nem is tudják, hogy na, most február 02-e van, most kell hasra fordulnom :o)
    A védőnénire mondottakat visszavonom, időközben megkerült, influenzás, és nagyon vigyázatos módon csak telefonon „rendel”, vagyis így keresi meg a körzetében a kismamákat és ad tanácsot.
    Még egyszer köszönöm a választ.

  • Éva

    2009. február 02. hétfő

    Kedves Ági!
    Balázs ma hat hónapos. Ahogy a babás kiadványokat olvasom, úgy látom, már „elvárható tőle”, hogy forogjon a hasáról a hátára. Hát ezt nem teszi. Hatalmas lendülettel oldalt fordul,a pelenkázón meg egyenesen hentereg egyik oldaláról a másikra, de nem fordul át. Egyébként kibújt két foga, aranyosan gagyarászik nagyjából kialakult a napirendje, elkezdett mást is megenni, mint az anyatej (szívesen is veszi, örül a kistányérnak, természetesen szoptatom is, ameddig csak tudom). Hordjuk babaúszásra, ahol nagyon ügyes, aktív. Itthon is az,tehát nem lusta, hatalmas pancsik vannak, meg kalimpászás a nagyágyon.
    Viszonylag nagy súllyal született (4620g), most tíz kiló, és 74 cm.
    Lehet a „nagysága” az oka annak, hogy nem fordul át, vagy kezdjek aggódni.
    A védőnőt elvitte a cica, több mint egy hónapja nem is láttuk. Tanácsadásra másik körzetbe hordom és más a kijáró védőnő is, így egy kicsit nehézkes. Ma megyünk doktor nénihez is, de én azért sokat adok a szavadra, mert egyenlőre mind a terhességem, mind pedig anyaságom során többet „tanultam” itt a honlapodon,mint a védőnőtől. Légyszi válaszolj. Köszönöm szépen.
    Éva

    Válasz: A nagy súlya lehet az ok, a nagy babák általában lustábbak is egyben. Ha már próbálkozik vele az jó, 1-2 hét és sikerülni fog neki 🙂

  • Tünde

    2009. január 23. péntek

    Szia Ági!

    Kisfiam 5 és fél hónapos, és még egyetlen egyszer sem fordult a hasáról a hátára, sem fordítva. Nem szeret hason lenni, ha hasra teszem „repülőzik”, egyáltalán nem támaszkodik a kezére, soha. A tárgyak után nyúl, mindenkire kedvesen mosolyog, gagyog, de ha mozgásról van szó, azon kívül hogy örömében dobálja kezét lábát, nem csinál semmit. Ez már megkésett mozgásfejlődés, vagy még belefér. Az orvosunk szerint talán nem ártana megnézni egy gyermekneurológusnak. Van-e félni valónk?

    Válasz: Ha repülőzik, az már jó, az a korának megfelelő mozgás. A forgás 6 hónapos kor körül szokott kezdődni, úgyhogy ezzel még ráértek. Ha nagyon aggódsz, a Gekko játszóházakban szakemberekkel kivizsgáltathatod és játékos fejlesztőgyakorlatokat is tudnak ajánlani, de még korai az aggodalmad.

  • Rita

    2008. december 16. kedd

    Szia Ági!

    Az én kisfiam 15 hónapos és még csak annyit mond, hogy apa el baba ill. valami anyaszerüt probálgat. Viszont hihetetlen jó a metakomunkikációja babakora óta mindent megértet velünk. Attól tartok lehet emiatt nem is nagyon hajlandó beszélni. Hogy tudnám motiválni a beszédre? Vagy majd jön magától? Sokat mesélek neki, énekelünk, járunk zenebölcsibe. Mindent megért és megmutat, amit kérdezünk.
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: A fiúk lassabban tanulnak meg beszélni, viszont sokkal jobb a metakommunikációjuk. Ha mesélsz neki, énekeltek, mondókáztok az épp elég inger neki, ha fontosnak tartja majd, akkor fog beszélni is.

  • Timi

    2008. december 11. csütörtök

    Az én kisfiam hat hónapos lesz 19.-én! Ülni még nem tud magától de felhúzza magát, kúszni próbálkozik (igazából a hátán fekve már képes elmászni az ágyon). Hátról nagyon szépen hasrafordul, hasról hátra viszont nem. Egy hónapja nagyon erőszakosan fel akar állni. Ha az ölemben ül, ha fekszik és ha fogom a kezét akkor is. Az volna a kérdésem hogy hagyhatom neki? Nem fognak sérülni a csontjai? Nagyon sok helyen azt hallom hogy hagyjam mert ő tudja hogy mi az amit elbír, de kicsit aggódom, viszont annyira tetszik neki ha fel tud állni.

    Válaszát előre is köszönöm! Kellemes Ünnepeket Kívánok!
    Timi

    Válasz: Hagyhatod neki. Amit már tud csinálni és magától csinálja, azt lehet hagyni.

  • krisztina37

    2008. november 29. szombat

    A kislányom majdnem 7 hónapos,már jó ideje képes az oldalára fordulni,de tovább nem.”Gyakorlom” vele a megfordulást gyermekorvosunk tanácsára,csak egy kicsit kell lökni rajta és megfordul,de önállóan soha(nekem az az érzésem,hogy egyszerűen nem akar).Ha felültetem néhány másodpercig megül.Egyébként meg folyton jár a keze-lába.
    Nincs megkésve a mozgásfejlődésben?(más oldalakon ha utánanézek,szinte megijedek,miket írnak ehhez hasonló esetekről-talán már kellett volna szakemberhez fordulnom?)

    Válasz: Szerintem még időben van, de ha nagyon aggódsz, akkor érdemes elmenni egy Gekko Játszóházba, mert ott szakemberek kivizsgálják és segítenek a fejlesztésben is (http://www.gekkonet.hu/)

  • Hajnalka

    2008. november 20. csütörtök

    Kisfiam most 13 hónapos, 8 foga van már, aug eleje óta áll, két hete lehet vezetgetni. És nem mond semmi értelmeset. Nyár végén mondott valami anyához hasonló szót, meg a tesó nevét, most csak a „Kisvakond-nyelv” van…Ez baj?
    Köszi a választ

    Válasz: Egyáltalán nem. A babanyelv olyan 2 éves korig meg szokott maradni, utána már egyre inkább az értelmes szavakat vagy arra hasonlítóakat használja a kicsi. A fiúk egyébként később kezdenek csak el beszélni, mint a lányok.

  • Bődyné Enikő

    2008. november 18. kedd

    Kedves Ági!

    Egy ideig meg voltam ijedve, hogy nem kúszik, nem mászik, de a most 8 hónapos kisfiam stabilan ül, néha felül, feláll, ha fogom a kezét már jár. Ülő pozícióból szinte mindent megcsinál. Ami a beszédet illeti még nem rakott össze eddig semmilyen szótagot, csak intonál, sikongat, néha gurgulászik a torkával. Pedig mondókázok neki, énekelünk, járunk zenebölcsibe. A hallásával tuti semmi baj, a légy zümmögését is hallja esküszöm. Hallgat a nevére is, akkor most van félnivalóm, vagy majd ha ő akar elkezd gagyarászni? Köszönöm a segítséget!

    Válasz: Nincs semmi félnivalód, ebben a korban bőven elég, ha már sikongat meg dumálgat, az első egyszerű szavak 1 éves kor körül szoktak megjelenni.