Válogatós vagy nem?

„A kislányom nagyon válogatós, csak csokit és tésztát eszik, mit tegyek?” Sajnos egyre gyakrabban hallok olyan kisgyermekekről, akik csak édességet, chipset és hasonlókat esznek meg. Persze ez nem csak a modern kor problémája, hallottam én már olyan ma már harmincas falusi gyerekről is, aki csak cukros teát és tejbegrízt evett 6 éves koráig (akkor iskolába ment és ott a menzán muszáj volt már mást is enni, ha nem akart éhen maradni). Egy biztos: akár tetszik akár nem, sajnos a szülők is hibásak, ha a gyerkőc nem hajlandó rendesen enni.

Szögezzük le: nincs olyan 3 hónapos baba a világon, aki önszántából követelné a cukros teát. Az lehet, hogy a sógörnődtől úgy hallottad, jobban megisszák a babák a cukros teát, ezért eleve azt adod neki. Az is lehet, hogy kipróbáltad a sima teát, úgy láttad, nem ízlik, ezért megcukroztad és ezt elfogadta, tehát nyilván ez jó neki – gondolhatod. A baba ösztönei egyébként táplálkozás-ügyben jól működnek, tehát akkor és annyit eszik, amennyire szüksége van. Aztán jövünk mi és ezt a kifejezetten jól működő rendszert elrontjuk, felkavarjuk a magunk kis elméleteivel.

Válogatós vagy nem?Alaphelyzetben ugyanis egy anyatejes babát nem kell itatni, hacsak nem nyári 40 fokos forróság van. A tápszeres babát viszont kell itatni, de nem instant cukrozott babateával (aminek a valódi teához annyi köze van, mint a Fantának a frissen facsart narancsléhez) és nem is filteres cukrozott teával, hanem forralt vízzel. Neki még nincs szüksége ízekre (mellesleg a felnőtteknek sincs, ki látott már olyan felnőttet, akinek oltotta volna a szomját a kóla? Bezony a felnőtteknek is vízre van szükségük folyadék gyanánt és nem cukrozott töklevekre, hát még a csecsemőnek!)

A következő hiba, amit elkövetünk a hozzátáplálásnál van. Amikor a csemete végre kanalazni kezd, akkor bébiételeket kezdünk adni, ami nagyon kényelmes megoldás. Olyannyira, hogy sokan elfelejtik abbahagyni. Szegény baba már másfél éves, de még mindig nem eszik házikosztot. Valójában abban a pillanatban, hogy elkezdünk kicsit darabosabb ételeket adni, 8-9 hónapos kor táján, a bébiételeket fokozatosan ki kell iktatni az étkezésből és házikoszttal helyettesíteni őket. A legjobb az, ha eleve házikoszttal kezdünk, azaz mi pürésítjük az almát, a barackot, de pl. télen, amikor nincsen nagy szezonális gyümölcs választék, kényelmesebb lehet a bébiétel, mint ahogy akkor is, amikor elmegyünk otthonról. Jómagam a borsópasszírozást „úsztam meg” mindig dobozos bébiétel segítségével, de amikor már bebizonyosodott, hogy nem okoz pocakfájást a gyerkőcnek, akkor már magam készítettem a héjas borsófőzeléket.

Ahogy halad előre a hozzátáplálás, fokozatosan egyre többet kell adni a kicsinek a saját ételeinkből és egyre inkább hagyni önállóan enni. Igen, ez egy nagyon macerás művelet és némi utólagos mosást, takarítást (szélsőséges esetben falfestést :)) igényel, de hoszzú távon azt eredményezi, hogy a 10 hónapos babád már magától eszi meg az uzsonnát jóízűen.

Vissza a válogatáshoz: létezik átmeneti étvágytalanság, ami válogatásnak tűnhet, pl. a baba nem eszi meg a darabos ételt, de a folyósat igen (ezt pl. okozhatja fülfájás, torokfájás, esetleg egy áttörés előtt levő fogacska), ez általában néhány napig tart, aztán elmúlik

Létezik olyan is, hogy a kicsi átmenetileg teljesen elutasítja a szilárd ételt és csak anyatejet vagy tápszert, esetleg vizet fogad el, ilyenkor is általában betegség vagy fogzás áll a háttérben.

Gyakran betegségeket követően is fellép ilyen helyzet. Ekkor nem az a teendő, hogy mindenáron etetjük a babát és azzal, amit elfogad (tejpép, tejbegríz és társai), hanem adunk neki folyadékot és amikor jobban van, akkor a megszokott ételeit. Ha ugyanis mindenáron etetni akarjuk valami finommal, csak hogy jóllakjon, akkor menthetetlenül rászoktatjuk az édességre. Szénhidrátfüggő lesz a gyerek és mivel a szervezete nem viseli jól a hirtelen leeső vércukrot újra és újra követeli majd rajtunk az édességeket.

A gyermekek ízlése nagyjából 6 éves korig alakul. Minél többféle ízzel találkozik idáig, annál változatosabban fog enni később. Nem gond az, ha átmenetileg 1-1 étel nem ízlik neki, de változatos, sokoldalú étkezésre kell törekedni.

A nagyon egyoldalú táplálás hátterében gyakran az áll, hogy az anya aggódik, hogy nem eszik eleget a kicsi. Emiatt aztán azt adja neki, amit biztosan elfogad, míg a végén a kicsi már csak a megszokott ételeket kéri (ők nagyon ragaszkodnak a szokásaikhoz, főként másfél-2 éves kor környékén, a jókhoz is, láttam már olyan gyereket, aki hetekig minden nap csak húslevest és spenótot kért). Ebből az ördögi körből az anyának kell kiszállni, végülis ő a felnőtt 🙂 Rá kell szánni magad, hogy mostantól mást is adsz a kicsinek. És adod.

Igen, sajnos előfordulhat, hogy nem eszi meg. Az is előfordulhat, hogy hisztizni fog. A gyerekek nagyon ragaszkodnak a szokásaikhoz, különösen 1 és 2 éves koruk között, ilyenkor bizony kisebb változásokból is kitörhet a botrány. Csakhogy a gyerek egészsége fontosabb annál, mint hogy csend legyen. Szerencsére a gyerekek ösztönei jól működnek, tehát nem kell aggódni amiatt, hogy ha egy étkezést kihagy, akkor éhen fog halni: annyit biztosan meg fog enni, amennyire szüksége van, aztán pedig fokozatosan egyre többet.

Az étkezés nem csak kötelezettség, hanem közösségi élmény is egyben. Közösségben pedig úgy lehet lenni, ha közösen eszünk a kicsivel, ha az etetés nem arról szól, hogy te aggódsz, vajon eleget eszik-e és próbálod mindenáron belevarázsolni a falatokat, hanem úgy, ha maga ehet, próbálkozhat, maszatolhat, ha kérhet néhány falatot a te ételedből is. Ez a példamutatás ideje is egyben: a kicsi azt látja, hogy te is változatosan étkezel, ezért ő is így fog enni. Ha nem látja, amikor eszel, vagy ha te pizzán és chipsen élsz, akkor ő sem akar majd főzeléket és gyümölcsöt enni.

Gondot okoz a hozzátáplálás? Megoldás itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

54 Comments

  • kitty

    2011. július 25. hétfő

    Elfelejtettem emliteni hogy ennek ellenere hogy nem eszik ugy ahogy kell, 5 percet nem ul egy helyben.Honnan van annyi energiaja?Egessz nap rohangal.

  • kitty

    2011. július 25. hétfő

    Kedves Agi

    Kisfiam 1 eves negy honapos,nem akar a szopizasrol sehogy lemondani,nem is volna gond de mindjart 2 honapja majdnem semmit nem akar enni(keveset eszik barmibol),mar kapom az agybajt ,eggyet gondol es log a cicin,amugy 12 kg.Atmeneti idoszak lehet?Letezik hogy jollakjon cicivel?Nem valogatott mindenbol evett,mar fozni is unok tudva hogy ugysem fog enni,ha nem akarom engedni szopizni nagyon felhaborodik.
    Varom tanacsodat turelemmel,koszonom.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Nem kell aggódnod, ez átmeneti időszak, hidd el, ha éhes lenne, enne többet is.

  • Kkara Katalin

    2011. július 20. szerda

    Szia Kedves Agi,
    Megint en irok Ciprusrol. A problemam a kovetkezo. Kisfiam 11.5 honapos augusztusban lesz egy eves. 6 honapos koratol kezdtuk a hozzataplalast es fokozatosan minden zoldseget, gyumolcsot, fozeleket bevezettunk nala mindent szepen meg is evett. 10,5 honapos koraban bujt ki az elso foga es ugy 2 hettel a fog kibujasa elott etvagytalanna valt, vagyis inkabb egyoldalu lett a taplalkozasa. Azota ugyanis a nap 90%ban csak sajtkremet hajlando enni. Reggelire altalaban eszik egy kis tejpepet de utana muszaj neki sajtot adni mert szo szerint kikonyorgi. Ebed mindennap sajt meg pulykasonka nem hajlando semmilyen fozeleket levest megenni {amit azelott mindig megevett}, vacsora tejpep meg sajt megint. Tizoraira uzsonnara altalaban eszik joghurot, vanilia pudingot, kenyeret nagyon szereti a kulombozo babakekszeket es gyumolcsok kozul most csak a sargadinnyet eszi. Ja es keszul kibujni a 2.foga. Anyatejes baba volt neha nagyon ritkan napi 1x meg szopizik, tapszert sosem itta meg rendes tejet meg nem probaltunk. Ja es maga sem eszik, barmi targyat ha megfog a szajaba teszi de ha pl.kekszet adunk a kezebe azt eldobja nem tudja meg maga enni. Kerdesem hogy mi lehet a problema miert lett egyoldalu a taplalkozasa? Hogyan lehetne ot visszaszoktatni a fozelekekre. levesekre? Szo szerint rosszul van ha egy kanallal is meg kell ennie pedig azelott mindent megevett. Szerepet jatszhat ebben a valtozasban az ido is? Hogy itt Cipruson mar 1 honapja 35 ‘C fok meleg van es nekunk sincs igazan etvagyunk nem meg a kicsiknek? Egyebkent folyadekot rengeteget megiszik tobb mint 1 litert naponta, ami viz vagy cukrozatlan gyogynovenytea.
    Koszonom a valaszodat.
    Katalin

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      A nagy meleg a kicsit is étvágytalanná teszi. Adj neki eleget inni és egyen, amennyi jólesik neki és amit elfogad, ha nem lesz olyan meleg, majd megjön az étvágya is.

  • Tőcsér Gyöngyi

    2011. június 23. csütörtök

    Kedves Ági.1 éves fiam még szopik esténként,de szeretném már leszoktatni.Probáltam 11 hónapos korában junior tej italt adni neki de nem akarta inni.Most újra probálkoztam a tejjel de úgyan az a reakció,nem akarja inni.SZerinted hogyan probáljam megerettetni a tejet a fiammal.Még egy kérdés mi a véleményed a kecsketejröl,szerinted adhatom azt is.Elöre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Ha nem szereti, nem kell erőltetni. Kaphat már kecsketejet, de elég a tejtermék is, nem muszáj mindenáron tejet itatni vele.

  • moncsi

    2011. május 23. hétfő

    Kedves Agi!
    bar az en manom mar idosebb, 20honapos, van egy kis gondom vele, remelem tudsz valami hasznosat mondani.
    mar megszoktam, hogy hol tobbet, hol szinte semmit sem eszik, es neha szaladgalni kell a kanallal utanna, de azzal nem tudok semmit sem kezdeni, hogy ha az etelben tobb minden van (teszta zoldseggel, rizotto, levesek) nem hajlando enni csak az egyik osszetevot. peldaul imadja a sima, ures tesztat, de a spagettit mar nem eszi, kikopkodi, mert a feltetben “sok minden” van.
    igy pont az osszetett etelek finomsagat, meg persze a legfontosabb dolgokat (zoldsegek) hagyja ki.
    elotte nem volt ilyen problema, nem tudom miert alakult ki.
    probaltam ugy is, hogy nem keverem ossze neki az alapanyagokat, elkulonitve raktam a tanyerjara, kulon a hus, kulon a krumpli, meg repa, de akkor is kivalogatta, hogy neki csak a hushoz volt kedve, es a tobbit otthagyta.
    mit lehetne tenni? van valami otleted?
    koszonom a valaszod elore is.

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      Válaszoltam a másik helyen, ahol ugyanezt kérdezted.

  • Gabi

    2011. május 13. péntek

    Kedves Ági!
    Hozzátáplálással kapcsolatban szeretnélek megkérdezni, időnként minél több dologról tájékozódik az ember, annál zavarosabb lesz minden. 1.: négy napja kezdtem el az alma kóstolgatását a kislányommal, előtte csak szopizott illetve volt egy időszak, hogy mellette tápszert is kapott. A védőnőm tanácsa szerint 1. nap csak 2-3 kanálkával adjak (így történt), másnap kb. 50 grammot, és harmadnap már 150 grammot adjak az almából. Az 50 gramm kb. el is fogy, miközben a kislányom rettentő gyanakvóan méreget, de ennél több kínálgatás már idegesíti és azóta sem eszik meg többet. Normális, hogy ennyire elutasító egy új ízzel kapcsolatban? Nem szoktam erőltetni, de egy kicsit aggaszt. Kínáltam szopi előtt és két szopi között is, de mindig ez a reakció. Ma próbáltam az őszibarackot is 2-3 kanálkával (ezt boltival), de ugyanezt az arckifejezést kaptam. 2.: az almaevés óta (hétfő) nem volt kaki, csak ma (péntek) reggel, de az a korábbitól eltérően sokkal sűrűbb, mondhatni felnőttes kaki volt. (A védőnőmnek is említettem hogy egy kicsit megfogta a hasát az alma, ő az őszibarackot ajánlotta mellékelni az almához.) Ez a változás már a hozzátáplálás velejárója, vagy csak a kezdeti nehézségek egyike? Az állaga most már így normális, erre számítsak? 3.: ha nagyon nincs széklete, lehet adni a babának glicerin kúpot? Én megvettem nagy előrelátóan, és most olvastam a betegtájékoztatót, hogy ez még ilyenkor nem ajánlott. Viszont fórumokon olvastam, hogy szokták adni piciknek is. 4.: említettem a védőnőmnek, hogy majd szeretném rizzsel sűríteni a gyümölcspépet, amit ő most még (6 hónaposnál) nem javasolt, mert a rizs nagyon hizlal. (???) Azt mondta adjak háztartási kekszet kétnaponta egyet, vagy babapiskótát, ilyenkor ez ajánlatos. Van most ez az új ajánlás, miszerint 4 hónapos kortól adni kellene kekszet a babáknak, mert így megelőzhető a gluténérzékenység. Én nem adtam, nálunk nincs ilyen beteg az ismert felmenők között sem, de most akkor kezdjem el a glutént és adjak neki kekszet? (Nekem őszintén szólva nem szimpatikus ez a lehetőség, másrészt a hozzátáplálási táblázatokban általában csak 7 hótól javasolják a gluténféléket.) 5.: ha mégis adok rizst, akkor azt ugyanúgy be kell vezetni, mint mondjuk az almát? 6.: ha (majd) adnom kell gluténfélét is a lányomnak, akkor erre – akár a kekszek helyett is – alkalmas-e a Milupa hétgabonás tejpép, vagy más gabonás tejpép? Illetve akkor ez most is, vagy csak 7 hónapos kortól adható valójában? Mert a dobozán már 6 hótól ajánlják. 7.: ha jól emlékszem, 7 hónapos kortól adható növényi olaj is a majdani főzelékekhez. Ez az olaj csak napraforgó lehet, vagy már lehet adni extra szűz vagy sütős-főzős olivaolajat is? 8.: mikor adjak neki inni pl. vizet is? Ne haragudj, hogy ennyi mindennel bombáztalak, és nagyon köszönöm a válaszod.

    • Vida Agi

      2011. május 22. vasárnap

      1. Ez nem elutasítás, hanem normális reakció, nem kell erőltetni, idővel magától egyre többet elfogad majd. Egyébként kicsit gyors ez a tempó, első nap elég 1-2 kanállal, a másodikon 1-2 kanállal többel, a harmadikon is elég max.az 50 gramm.

      2. Normális, hogy a szilárd ételek bevezetésével felnőttesebb lesz a kaki.
      Az alma kicsit fog, az őszi- vagy a sárgabarack valóban segíthet ezen.

      3. Igen, lehet, de felesleges, nyugodtan várhatsz 4-5 napot a kakira, ha nem fáj a hasa.

      4. A keksz az glutént tartalmaz, de én nem javaslom, hogy rögtön keksszel kezdj, mert elég sok minden más is van még benne a gluténon kívül. Inkább kezdd gabonapehellyel, teljes kiőrlésű liszttel a glutén adását. Ezt az új ajánlások már 6 hónapos kortól írják.

      5. A rizst is be kell vezetni, 7 hónapos kortól már lehet, valóban nagyon tápláló.

      6. Igen, a 7 gabonás pehely is alkalmas erre, a tejpép nem azonos a pehellyel.

      7. igen, lehet olajakat adni, olívaolajat is.

      8. ha már nem szopizik evés után, akkor adj neki vizet.

      3.

  • Eszter

    2011. május 05. csütörtök

    Kedves Ági,
    az alábbi problémával fordulok hozzád. Lassan már két hónapja tart a „hadiállapot” az ebédeléssel kapcsolatban. Kisfiam másfél éves, korábban jó evő volt. Most azonban az ebédeléssel támadtak gondok. A többi étkezéssel nincs probléma, bármilyen gyümölcsöt megeszik. Önállóan képes már kanalazni. Viszont hónapok óta csak a joghurttal leöntött túrógombócot, smarnit, csirkét, rizst hajlandó kanállal megenni. A sós ételek közül kanállal egyfélét sem. Mert amint meglát bármely levest, főzeléket, rakott dolgokat egyből söpörné le a tányért és dobja el a kanalat. Sós meleg ételek közül a zöldségfasírtokat bármilyen összetevővel szívesen elfogyasztja illetve a rántott sajtot is és a zöldséges tölteléket is. Főtt tésztát nem hajlandó enni. Köretek közül pedig csak a krokettet és a sült krumplit. Már nem tudom mit tegyek, hogyan vegyem rá arra, hogy ez is finom étel. Vele együtt eszek, nem kiabálok ha nem eszi meg, az éheztetéses meg óriás hisztibe csap át. Kérlek, ha van valami jó ötleted ezzel kapcsolatban, írd meg. Köszönöm, Eszter

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Ez, amit ő csinál még belefér az egészséges válogatás kategóriába, hiszen sokféle ételt megeszik, többféle tápanyagot kap a szervezete, de bizonyos ételeket nem kedvel, ami normális is, a felnőttek sem esznek meg mindent. Nem kell erőltetni semmit. Azt meg lehet próbálni, hogy a kedvenc ételeket más ételekkel kombinálod, pl. a kroketthez zöldséges szószt készítesz, amibe mártogathatja stb.

  • Niki

    2011. március 15. kedd

    .Kedves Ági!

    Szeretném a segítségedet kérni!
    Az én kislányom 13 hónapos és elég válogatós! Amit imád az a húsleves, abból megeszi a zöldségeket tésztával. Gyümölcsöt általában szereti, de a zöldségeket nem. Úgy eszi meg ha gyümölcsjoghurtba keverem neki, a húst is úgy eszi meg.
    A húslevesen kívül más főtt ételt nem hajlandó megenni!
    Most egyhónapban kétszer is volt neki hányás hasmenéssel járó vírusfertőzése, jól lefogyott, a doktornőnk is azt mondta most adjam a kedvenceit. De mindig nem ehet gyümölcsjoghurtot. Van bébikaja amit megeszik de az is főként gyümölcsös. Édességet nem eszik csak minimálisat. Inni vizet iszik, meg még szopizik is.
    Ha fogzás van meg valamilyen betegség akkor nem eszik szintén.
    Hogyan érhetném el nála, hogy egyen más főtt ételt? Ha nem adok neki mást és majd megéhezik akkor megenné?
    És ha beteg és emiatt nem eszik akkor mit adjak neki?
    Előre is köszönöm!
    Niki

    • Vida Agi

      2011. március 19. szombat

      Add neki elsősorban a húslevest, és próbálj meg bele újfajta zöldségeket is tenni, pl. zöldborsó, zeller, karalábé, gomba, karfiol, brokkoli stb. Egyébként, ha megpróbálsz neki mást is adni, mint a kedvencek és nem fogadja el, és ilyenkor nem sajnálod meg és adod neki mégis azt, amit szeret, akkor 1-2 étkezés múltán el fogja fogadni a nem kedvenc ételt is, ha viszont mindig megsajnálod ilyenkor, akkor megtanulja, hogy kitartással bármit el lehet érni nálad.

      • Judit

        2011. július 04. hétfő

        Írod, hogy „1-2 étkezés után”
        Ez egy napra (tehát pl. ha nem eszi meg az ebédet, akkor adjam neki ugyanazt uzsinak-vacsira) vagy egymásutáni napokra (pl. csak az ebéd) értendö?

        Mert én is beleestem abba a hibába, hogy „most ezt nem eszi, hátha mást kér majd” de nem szeretném folytatni…

        • Vida Agi

          2011. július 15. péntek

          Ezt egy napra gondoltam. Ha mondjuk ebédre nem fogadja el, akkor ne kapjon mást, várj, idővel éhes lesz majd és megeszi azt is, amit eredetileg nem szeretett.

  • Nati

    2011. március 01. kedd

    Szia Ági!!

    Olyan problémám van hogy a kislányom 22 hónapos ,nem jól eszik reggelire pár falat ebédre is turkál,csak a kedvenceit eszi meg mást nem,egész nap ez megy !!dobálja az ételt,ha valamit nem kap meg hisztizik evésközben is játszani kell.Ha nem adunk valamit a kezébe akkor nem eszik.Csökkentettem a tea mennyiségét is nehogy az telítse el. A mamák persze úgy vannak ha nem eszik adnak neki valami édességet azt persze örömmel elfogadja!!A főzeléket se eszi meg!!Nem tudom mitévő legyek mindig csinálok 3-4 félét és ha az egyik nem kell neki megpróbálok mást hogy legalább valami legyen a gyomrában.
    Most azt kezdtem el a héten hogy ha nem eszi azt amit elétettem ,nem fogadja el akkor hagyom majd ha éhes lesz megeszi:szerinted ez célravezető?? Nem akarok rosszat neki ,de ha megy bölcsibe ott se fogják körbeugrálni hogy egy egy falat lecsússzon játék közben!!
    Kérlek segíts úgy szeretném ha jó evő lenne!!!Előre is köszönöm

  • Gabriella

    2011. február 28. hétfő

    Kedves Ági,

    Segítségedet szeretném kérni.
    Kisfiam, március 10-én lesz 7 hónapos.
    2011. január 5-én kezdtük el a hozzátáplálást. Eleinte nagyon szépen elfogadta az rizspépet, almát, répát, sütőtököt, krumplit, céklát, majd egyszeriben nem ette meg a répát, s.tököt és a krumplit sem. A céklát csak egyszer ette meg. Védőnőnk tanácsára tovább folytattam az új ízek bevezetését és ezeket kihagytam. Következett a meggy, majd a banán. A meggy annyira nem jött be neki, mert savanyú, de rizspéppel úgy ahogy, megette. A banán nagyon ízlett neki. Még amikor apukája ette a banánt, abból is kért és kicsit „megcsócsálta”. 🙂
    Védőnőnk javasolta, hogy próbáljam ki a bébiételeket is, hátha azt megeszi. Kipróbáltuk a spenótot (egy hete), egy üveggel 3-szorra adtam neki (mert ez új étel volt). Akkor megette, bár nem túl szívesen. Tegnap újra szerettem volna neki adni, de csak kifújta.
    Készítettem neki cukkínit. Kétszer szívesen evett belőle, de harmadjára már nem ette meg.
    Nem tudom, hogy mitől lehetett ez, hogy ennyire elutasítja a szilárd ételt. Baby hordozóban eszik (mert még nem tud önállóan ülni), de sokszor csak feszíti magát és forgolódik, evés közben elkezd sírni és sokszor csak a szájában tartja az ételt, vagy hagyja kicsorogni (ha elveszem a kanalat akkor is, ha ott hagyom a szájánál a kanalat, akkor is) és inkább nem eszik, de akkor sem eszi meg az ételt. A hordozóba csak akkor teszem, amikor már mindent elkészítettem, hogy ne kelljen várakoznia. Mikor mondom neki, hogy eszünk, akkor láthatóan örül, de mikor elkezd enni, akkor jön az elutasítás. Eddig a rizspépet, almát és a banánt megette, de tegnap már a banános rizspép sem nagyon kellett neki. Ma ebédre krumplit készítettem egy kis meggyel és gondoltam kipróbálunk új ételként egy-két kanál gesztenyét (persze külön). A krumplit magában nem ette meg, a meggyet sem, de összekeverve sem. Kipróbáltam a gesztenyét, de attól is csak fintorgott. Felbontottam egy répás bébiételt, hátha azt majd megeszi, de azt sem. Attól is csak fintorgott. Utána csináltam neki natúr rizspépet. Abból evett valamennyit. 120ml vízből csináltam, így lett belőle ~160-170ml, és abból megmaradt 60ml. (Nem szoktam ennyi félét neki adni, de már teljesen tanácstalan voltam és kíváncsi, hogy egyáltalán mit eszik meg.)
    Utána megpróbáltam azt, hogy egy cumisüveg cumiján csinálok nagy lyukat, hogy megnézzem, hogy most tényleg az összes ételt elutasítja, vagy pedig esetleg csak akkor, ha kanállal kapja. Beletettem a répás bébiételt, de így sem kellett neki.(Nem fogom erre rászoktatni, ez csak egy próba volt. Biztos, hogy nem hagyom, hogy cumisüvegből egye a szilárd ételt.)

    Nagyon örülnék a jó tanácsodnak, hogy hogyan folytassam tovább.

    Előre is köszönöm válaszod!

    Gabriella

    • Gabriella

      2011. március 04. péntek

      Kedves Ági,

      Elnézést, hogy újra zavarom, de még annyit szeretnék mondani a történetünkhöz, hogy Kisfiam mostanában rettentően nyűgös. Amúgy is eléggé olyan szokott lenni, de most különösen. Múlthéten beteg lett (hörghurut, már dec-jan-ban is beteg volt majdnem egy hónapot, amitől ráadásul szívzöreje lett), de már korábban sem ette rendesen a szilárt ételt. Mostanra pedig már semmit, egy falatot sem. Sajnos két napja én is beteg lettem és olyan gyógyszert kaptam ami mellett nem lehet szoptatni, így jelenleg csak a tápszer maradt. Az utóbbi napokban éjszaka többször ébredt. Korábban este 9-kor vacsorázott, majd éjjel 2-kor evett, és utána reggel 8-kor ébredt. Tegnap 2 óra helyett már 1-kor ébredt, de sehogy sem sikerült megnyugtatni és vissza altatni, így megetettem. Éhes volt, mert megevett egy teljes adagot. Két óra múlva viszont újra felébredt. Tudtam, hogy nem lehet éhes. Az elmúlt napokban, ha felvettem, megnyugodott a vállamon és ha nehezen is, de sikerült vissza altatni. Most viszont nem és a sírás inkább „nyüszizés” volt, így gondoltam, hogy akkor biztos, hogy a foga miatt van. Bekentem az ínyét dentinoxxal. Korábban nem próbáltuk még, de volt itthon. Többször megébredt még, ezért én a mellette levő (egybenyíló) szobában maradtam, majd egyszer csak arra riadtam, hogy megszólalt a légzésfigyelő. Rohantam hozzá és felemeltem az ágyából (közben kikapcsoltam a riasztót). Láttam, hogy pislog és mozog, így vissza tettem aludni.Korábban volt már egy riasztás, de akkor lemászott róla, mert teljesen az ágy tetejébe és keresztbe fordult, de most nem volt az ágy tetejében. A hátacskáján feküdt.Férjem mondja, hogy biztos nem volt semmi gond, csak nem érezte az érzékelő, de én nem tudom, hogy mit gondoljak. Annyira borzasztó érzés, hogy el sem tudom mondani.
      Amúgy már a két alsó fogacskája kibújt, de akkor ette a szilárdat is.

      Előre is nagyon köszönöm válaszod és segítséged!

      Üdvözlettel,

      Gabriella

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      A problémát több dolog is okozhatja, de leginkább az, hogy egy kicsit elsietitek a dolgokat. Nem kell siettetni semmit: kapjon mindenből 1-2 kanállal, mindig annyit, amennyit elfogad, nem kell mindenáron nagy adagokat belediktálni, ráértek még. Ha azt tanulja meg, hogy az evés öröm, akkor így is fog hozzáállni később is.

      Emellett a kezdődő fogzás is okozhat gondokat, az ételek csíphetik az ínyét, és ettől is lehet nyűgösebb.

      • László-Szűcs Ágnes

        2011. április 27. szerda

        Kedves Ági,

        A kislányom most 5 hónapos, tejem sajnos nem sok volt, ezért már szinte a kezdetektől tápszert is kapott az anyatej mellé. Most 7080 g, 3260 g-al indultunk, tehát a születési súlyát már bőven megduplázta. A védőnőnk tanácsára 4 hónapos korától elkezdtük a gluténmentes tejpép bevezetését,ami nagyon jól ment, több ízt is kipróbáltunk, szereti. A kérdésem és problémám a gyümölcsök, és elsőként az alma bevezetésével kapcsolatos. Már kb. 3. hete elkezdtem kóstoltatni az almát. Kezdetben csak simán almareszelőn reszeltem le, de úgy nem szerette, ezért kipróbáltam párolva, majd anyatejjel turmixolva is. Többszöri kóstoltatás után sem jártam eredménnyel, sőt. Az elején még a szájába vette, de most már azt sem, a zárt szájába beleerőltetni pedig nem szeretném, de ennek az az eredménye, hogy egyáltalán nem almázunk :). A védődőnk tanácsára most az almát délelőtt, 2 evés között kínálom, tehát a baba nem túl éhes. Lehet ez a probléma? Vagy próbálkozzunk másik gyümölccsel? Esetleg hagyjunk ki néhány hete és próbáljam meg akkor újra?
        Gondolom, az alma fontos alap-gyümölcs, de lehet, hogy az én babám nem szereti?

        Köszönöm szépen előre is a segítséget!

        Üdv: Ági

        • Vida Agi

          2011. május 01. vasárnap

          Ha nem szereti az almát, ne erőltesd, kezdd el a répát, krumplit, sütőtököt és más gyümölcsöket. van olyan baba, akinek nem ízlik az alma, pár hét múlva majd visszatérhetsz rá megint.

          • László-Szűcs Ágnes

            2011. május 02. hétfő

            Kedves Ági,
            köszönöm szépen!

  • Judit

    2011. február 26. szombat

    Kedves Ági!

    Megint tanácsért és segítségért fordulok hozzád. A kisfiam pár nap múlva lesz 1 éves és szeretném leszoktatni az instant teáról (kamilla+kömény+ánizs tartalmú, de cukros!), ami nem megy nekem. Mivel nagyon hasfájós volt, így a doktor néni javaslatára 5-6 hetesen elkezdtem itatni (persze mellett szopizott 8,5 hónapig) és azóta is nagyon szereti. Az a gond, hogy az ebéd utáni alváshoz is elengedhetetlen és napközben is elkortyolgat 2 dl-et. Próbáltam vizet tenni a cumisüvegbe, de nem issza meg, inkább egész nap nem iszik semmit. 🙁 Csak tápszert, reggel és este. Most a csőrös itatóval próbálkozom, de az sem teával sem vízzel nem akarja kipróbálni. A babaszakácskönyvedet előszeretettel forgatom és találtam benne egy tea receptet. A kérdésem még az lenne, hogy ha ízlik neki ez a tea, felválthatom a másikat? Ez nem árt annyira a fogának? Mert látom, hogy cukor nincs benne. Hol tudom az alapanyagokat beszerezni? Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Próbáld meg először csak egy kicsit jobban higítani a teát és úgy adni neki, aztán fokozatosan egyre jobban higítani. Ha más tea ízlik neki, akkor áttérhettek arra.

      Az itatópoharat nem kell erőltetni, ha nem tetszik neki, nyugodtan be lehet vezetni fokozatosan a cumisüveg mellé a „rendes” poharat.

  • Sziszi

    2011. február 24. csütörtök

    Szia Ági!

    Kisfiam 28 hónapos,pár hónapja elkezdett válógatós lenni!Előtte igazából mindent megevett,persze voltak kedvencek amiket szívesebben evett!Volt idő amikor csak üvegeset tudtam adni neki mert mást nem nagyon fogadott el!Szerencsére ez már megszünt,de most már ott tartunk,hogy meg sem kóstólja amit elé teszek ha az nem tetszik neki!Ez főleg az ebédnél szokott előfordulni!Főzeléket már egyáltalán nem akar enni,a húst csak rántott hús formájában,amit imád az a húsleves,a csirkepaprikás nokedlivel,a csirkés rizottó,és nagyon szereti a tésztákat valamilyen szósszal!Egyébként meg nem eszik édességet és szereti a gyümölcsöket!Másik probléma,hogy nagyon szépen eszik egyedül,de csak ha a kedve úgy akarja!Általában nekem kell megetetnem és mindig kell hogy legyen valamilyen játék a kezeügyében(ezt sajnos mi rontottuk el)Sajnos nem mindig eszik együtt a család,tudom ez fontos dolog!Segítségedet,tanácsodat szeretném kérni,hogy hogyan tudnék változtatni ezeken a dolgokon! Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 04. péntek

      A kislányodnak nincs semmi baja, csak megvan már a saját egyedi ízlése, mint ebben a korban a legtöbb gyereknek. Általában az szokott lenni, hogy pár hónapig az egyik étel a kedvenc, aztán jön egy másik. Mivel ő elég változatosan eszik így is, ezért nem kell mindenáron erőltetni, hogy mindent megegyen, idővel majd magától változik ez.
      Az önálló evésnél a sarkadra kell állni, azaz, ha ő már tud önállóan enni, akkor nem kell megetetned és kész. Segíthet, ha vele együtt eszel, tehát te is akkor eszel, amikor ő. Ha nem etetőszékben eszik, hanem felülhet a nagy székre melléd, vagy kis asztalnál kis széken ehet, ahol önálló „nagylány” lehet. Nem kell aggódni, ha nem engedsz az akaratának, 1-1 étkezésnél talán csak kevesebbet eszik majd, de aztán rájön, hogy ha nem eszik egyedül, akkor éhenmarad.

  • Anita

    2010. december 07. kedd

    Kedves Ági!

    A segítségedet szeretném kérni a 11 hónapos kislányom táplálásával kapcsolatban. 6 hónapos koráig csak szopcsizott, így később kezdtük el a hozzátáplálást. Nem ment simán, mert nem volt hajlandó túl sok mindent megenni. Most ott tartunk, hogy szinte csak bébiételt hajlandó enni, abból is a gyümölcsöset és a husisat gyümölccsel. Főzeléket egyáltalán nem, csak a borsót, répát, karfiolt, brokkolit eszi meg megpárolva vagy levesből, de csak néhány falatot. Egy napi étkezés így néz ki: reggel szopcsizik, de már nagyon kevés tej van, így kap még falatkákat, kifli belseje, vaj, csirkemellsonka, sajt, tízóraira gyümölcsös bébiétel joghurttal, ebédre husis gyümölcsös bébiétel, ehhez még falatkázunk, mint a reggelihez, uzsonnára gyümölcsös bébiétel túróval, vacsira próbálok valami zöldséget, főzeléket, de nem igazán sikerül, kóstolgatja a mi vacsoránkat, próbálok olyat főzni, amiből tud enni, de általában bébiétel a vége, utána még elalvás előtt szopcsizik, de jelentéktelen mennyiséget. Most próbáltam a babatejet a védőnőm tanácsára, de nem hajlandó meginni, amúgy csak vizet iszik pohárból. Mit tudnál nekünk tanácsolni, mit tegyek, hogy zöldséget is egyen? Lehet valami probléma, ha nem eszik elég zöldséget? A babatejjel az anyatejet próbálnám helyettesíteni, mert szerintem hamarosan semmi nem lesz, baj ha nem issza és anyatej sem lesz?

    Előre is köszönöm a válaszodat!

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Semmi baja nem lesz, ha csak kevés zöldséget eszik, a gyümölcsöt meg szépen elfogadja. A babatejet nem kell erőltetni, ameddig anyatejes, utána meg ihatja 1 éves kor után a rendes tejet, de akkor sem történik semmi, ha nem iszik tejet, csak tejtermékeket eszik. Emellett kóstolgassa nyugodtan a ti ételeteket és fokozatosan kezdje el inkább azokat kapni bébiétel helyett főétkezésekkor.

  • Gabi

    2010. október 29. péntek

    Kedves Agi!!
    Az en fiaim 11 honaposak multak.mar megeszik a darabosat,meg nm nagyon esznek onalloan.Nekem az a gondom,h az egyik fiam ezen a heten nm nagyon evett.Lassan a tejen kivul semmit se akar megenni.Nem tudom,h mi lelte.mostanig egy joghurt nm volt eleg nasira se es most meg egyett sem eszik meg.Pl a tegnap regge megivott egy uzeg tejet reggelre evett 3 kanal joghurtot,delre vagy ket kanal levest,es uzsira gyumit evett vmi 5 kanallal.estere ujra megitta az uveg tejet es meg kert…vajon mi az oka?

    Válasz: Lehet, hogy fogzik, fáj a torka, ezért nehezebben nyel, de az is lehet, hogy több fehérjét kíván átmenetileg a szervezete, vannak ilyen időszakok a gyerekeknél, amikor egyféle tápanyagból kíván a szervezet nagyon sokat.

  • helga

    2010. október 05. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányunk 11 hónapos lesz, kicsit később kezdtük a hozzátáplálást, és lassan haladtunk, még most is sokat szopizik. A kérdésem, hogy a főzelékeket úgy adom, hogy a felét turmixolom a felét összetöröm egy ideje, és ezt jól fogadta. (Bár nem eszik sokat)A továbbiakban csak törjem össze? Az önálló étkezéssel az a problémánk, hogy az etetőszékben szinte nem is eszik, csak az ölemben az asztalnál kanalazom a szájába, vagy már darabokat is adok, és a kezemből szépen harapja a mi ételünket, de ha odateszem elé ő nem teszi a szájába, csak a kezébe veszi, és szétmarcangolja ezzel elvan sokáig, de véletlenül sem teszi a szájába kivéve a kölesgolyót.Így hogy eszi majd a darabosat?
    Még egy kérdés, mikor lehet héjastól a zöldborsót és a sárgaborsót, és egészben vagy azt is törve kell?
    Köszi a választ : Helga

    Válasz:Ha keverve már elfogadja, akkor lehet már csak törni is a zöldségeket. A borsót, babot, lencsét már kaphatja héjastól is és nyugodtan mehet egészben, nem kell összetörni. Az nem gond, ha nem akar már etetőszékben enni, annál hamarabb lesz önálló. Az sem gond, ha most még egyedül nem csipeget el, csak ölben ülve, később ezt is megkedveli majd. Ültesd magatokhoz, amikor esztek, tegyél elé is ételt, hadd próbálkozzon, de még nem kell ilyenkor rendesen ennie, ehhez még kicsi, elég, ha csak kísérletezik és kifigyeli, ti hogyan csináljátok.

  • P.Tünde

    2010. szeptember 27. hétfő

    Kedves Ági!

    Sajnos még mindig a rossz evők táborába tartozunk és most egy újabb problémánk adódott. Kisfiam 10.-én lesz 15 hónapos. Nehézkes evése mellett kezd leszokni a a reggeli és esti tápszerről. (reggel 80-100ml, este 50ml) Ez már 2 hete megy, próbáltam váltani másik tápszerre, babatejre, tejet és kakaót is próbáltam, de semmi. A tejtermékekkel is sajnos hadilábon állunk, szinte nincs kedvenc étele a rántottán és a kölesgolyón kívül. Már virslit adok neki amit ugye még nem kéne, de legalább azt szívesen eszi. Szóval a küzdés megmaradt és nincs szívem kiéheztetni. Visszatérve az eredeti gondomra (mert sajnos a többiről is ódákat tudnék írni)félek, hogy nem tudom mi lesz ha nem fogyaszt tejet, vagy annak megfelelő italt. Csak a vizet issza, azt sem nagy mennyiségben. Se tea se, gyümölcslé, se semmi. Nem eszi még a tejbegrízt sem, sőt a rudit csoki nélkül is max. egy felet. Találkoztál már ilyen babával? Már többféle étvágygerjesztőt próbáltunk, de nem sok sikerrel jártunk. Szerinted mit tehetnék még? Lehet, hogy csak átmeneti? Mert nagyon úgy tűnik, hogy nem javul a helyzet. Kérném a tanácsodat. Köszönettel.

    Válasz: Nem kötelező sok tejet inni, ha a gyerek eszik tejterméket és húst. Igyon, amennyit elfogad a tápszerből, és a tejtermékeket tedd bele abba, amit megeszik (pl. a rántottába lehet sajtot reszelni, a virslit lehet sajtosan megsütni, a főzelékekbe joghurtot tenni, rántott sajtot készíteni, rakott zöldséget sajttal, tejfellel, tejfeles kenyeret kenni, körözöttet adni stb.) Örülj neki, ha vizet iszik, ez a legegészségesebb megoldás.

  • Nemes Bea

    2010. szeptember 08. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam most múlt egyéves, és pár hete nem hajlandó enni, válogat. Az okát igazából nem értem, mindent megtettünk, hogy ez ne következzen be, vannak közös családi étkezések, én főzök neki, édességeket nem adtunk neki.
    Ennek ellenére az etetéssel gondjaink vannak. A reggeli még jól megy, eszik vajas, lekváros kenyeret babatejjel. A tízórai rendszerint valami gyümölcs, de ezt már ki-kihagyjuk, mert úgy vettem észre, hogy elveszi az étvágyát ebéd előtt. Így ebédre kapja az én főztömet, és után a gyümit. A babás főzelékeket már el is felejtettem, egy-két kanálnál többet nem kért, így átálltunk a felnőtt konyhára. A leveseket általában megeszi, így próbálok neki zöldséget és húst is adni, amennyit sikerül. A másodikféle szinte sosem kell neki. Kóstolás nélkül csücsőrít és löki el a kezem, a kanalat, ha elé teszem a falatokat csak játszik vele, ledobálja. Próbáltam már, hogy csak másodikat adok, hátha jóllakik mire odaértük, de a helyzet ugyanez. Délután kap uzsira joghurtot, estére pedig megint kenyeret valami feltéttel, pl tojáskrémmel.
    A gondom az, hogy az „új” ételeket nagyon nehezen fogadja el, pl idénygyümölcsöt, most szőlőt nem is tudok neki adni, mindenre kóstolás nélkül csücsörítés és fintorgás a válasz. Mit lehet ez ellen tenni és hogy tudom legalább elérni, hogy a szájába vegyen falatokat? Mindezek mellett a gyerekorvos állandóan piszkál, hogy a gyermek kórosan sovány, emiatt pláne nagyon aggódom. (egyévesen 8,9 kg volt)
    Válaszod előre is köszönöm!
    Bea

    Válasz:Ebben a korban még nem kell kétfélét ennie. Ha nem szereti már a babafőzeléket, annak örülni kell, add neki nyugodtan a felnőtt ételeket és minél többet egyen maga, darabos ételeket, felcsipegetve a tányérról.

  • Timi

    2010. szeptember 07. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 15 hónapos és az utóbbi 2-3 hétben nagyon válogatós lett. 16 fogacskája van, még a leghátsók hiányoznak. Eddig szépen evett, nem volt válogatós, most meg nem tudom mi lett vele. Reggelire 1-2 falatot hajlandó bekapni, pedig 2, néha 3 fajta ételt is készítek neki. Ebédre csak a levest hajlandó megenni, a másodikat nem kéri. Új ételeket fozok neki, igyekszek változatosan étkeztetni, mártásokat csinálok a husihoz stb., de hiába. (Ami azt illeti a darabos étellel nincs gond, eszi szépen és már egyedul is egész szépen eszik.) Uzsonnánál ugyanaz a helyzet, mint a reggelinél. Eddig imádta a joghurtot, felvágottat, rántottát, spenótot, stb., és hirtelen levesen és tejen kívul alig eszik mást. Kicsit csipeget pl. a lekváros kenyérbol, de nem sokat. Vacsorára mivel pici kora óta nem szereti a kásákat, tápszert kap (tejérzékeny). Vízzel itatom, megvannak a kedvenc gyumolcsei és azokat bármikor megeszi, édességet végképp nem kap – néha sósat.
    Mi vele a gond? Miért nem akar enni? 1 hete voltunk a védononél és kiderult, hogy fogyott 10 dkg-t. Azóta ha látom, hogy nem evett uzsonnára tejet csinálok neki és azt megissza az egészet. Nem tudom jol teszem-e, de nem szeretném, hogy fogyjon megint. Van aki azt mondja ne adjam neki a tejet délután, de nincs szivem éheztetni, akkor megint lefogy. Mit tegyek? Segíts kérlek, tanácstalan vagyok. 🙁

    Koszonom a válaszod!

  • Betty

    2010. augusztus 08. vasárnap

    Szia Agi!

    Kisfiam 8 hónapos. 6 hónapos koráig csak anyatejet kapott és igen jó ütemben hízott, nőtt. (Jelenleg több, mint 10kg és 80-as ruhákat hordunk.)
    A problémám az, hogy kisfiam csak gyümölcsöt hajlandó enni, az anyatej mellet, főzelékről hallani sem akar. Hogy ne csak rövid időre lakjon jól, elkezdtem neki Holle Bio rizskását keverni a gyümölcshöz. Most viszont azt mondta a háziorvosunk, hogy ez is egyfajta „műkaja” és hogy szerinte ne adjam neki. Mit tegyek? Krumpli-almát megette eleinte, talán arra vissza tudunk térni, de mi legyen a zöldségekkel és a hússal? Milyen gyakran próbálkozzak és mivel? Tápszerezni nem szeretném.

    Előre is köszönöm válaszod, Betty

    Válasz: Nyugodtan adhatod a rizskását, ha azt szereti. A húst adhatod almapürével, gyümölcspépekkel is. A zöldségeket a gyümölcsökkel keverve vezesd be. Először alma-krumpli, aztán alma-répa-krumpli, sütőtök-alma-krumpli stb.

  • Csilla

    2010. június 14. hétfő

    Kedves Agi!
    Kisfiam 7,5 honapos, 2 honapja kezdtuk el a hozzataplalast, 6 honapig szopizott is a tap mellett.
    Almapurevel kezdtuk es mindenfele mas gyumolcsel amit a korahoz aktualis lehet adni, imadja is az osszeset. Babarizzsel is szoktam keverni a gyumiket. Probaltam nala krumlit, repat boltban kaphato zoldsegkeverekeket (mindig bio-t veszek mindenbol) de szornyen utalja oket, csak akkor eszik zoldseget ha van benne gyumolcs, lassan mar rendes egytaleteleket is kene ennie, de semmi sem izlik neki, eleinte Baba is Mama is elvezte az etetest nagy kacagas volt meg lathatoan nagyon elvezte, most hogy mast is kap mar vege, latszik rajta hogy inkabb nem akar kanalazni… A csalad is mondogatja, hogy hat nem eleg gyumolcsot es zoldseget adni a babanak, de hat nem akarom eroltetni. Szakacskonyvedet is elolvastam, olyan kedvem lenne valami finomsagot csinalni neki. Az ivas is csak 100%os (altalam higitott) almaleval megy, igazabol ezt en adom neki, nem o szomjas, csak ha nem iszik, szekrekedese van (miota szilardat is eszik), es hat a vizet, a kamilla teat nem issza, persze volt mar ra pelda, hogy ivott vizet. Sajnos edeskomeny teat itt ahol en lakom nem lehet kapni, azt nem probaltam.Kerdesem az lenne hogy eroltessem a nem gyumolcsos eteleket vagy elerheto lenne az egyre kevesebb gyumi hozzaadasaval mas etelek megszerettetese vagy hagyjam es ez majd a jovoben valtozik magatol ha majd tobb mindent ehet es esetleg velunk ul az asztalnal? Elore is koszonom a valaszod!

    Válasz: Türelem. 7,5 hónapos még szopizó babánál nem kell semmit erőltetni. Egyelőre kapja a gyümölcsöket és a zöldséget-gyümölcsöt vegyesen. Fokozatosan lehet kicsit több zöldséget és kevesebb gyümölcsöt adni a főzelékbe, valamint a gyümölcsöket lehet hússal is adni. Ahogy nő és változik, úgy az ízlése is változik majd. Inni vizet kapjon, nincs szükség másra. És igen, egyelőre még neked kell kínálnod, önállóan inni, ha szomjas, majd csak 1 éves kora körül fog tudni.

  • FoNo

    2010. május 06. csütörtök

    Szia Ági!

    Sajnos egyik rokonomnak sikerült hozzászoktatni a málnaszörphöz úgy a 11 hónapos lányom hogy a sima vizet már nem fogadja el. Meleg napokon inkább egész nap nem iszik, ha vizet adok, de ha málnaszörp, akkor 2-3 decit is megiszik. Mit javasolsz, hogyan szoktassam vissza? Hagyjam pár napig szomjazni? Már nincs nagyon tejem, így onnan nem jut elég folyadékhoz… Köszönöm, Nóra

    Válasz: Következetesen adj vizet néhány napig, ne félj: a babáknak jók az ösztöneik, ha szomjas, ha szüksége van rá, akkor meg fogja inni, nem fog kiszáradni emiatt.

  • Aliz

    2010. április 26. hétfő

    Szia Agi!

    En is tanacsot szeretnek kerni a 16 honapos kisfiammal kapcsolatban. Regen jo evo volt, de ez mar honapok ota nincs igy, habar kinalom mindenfele zoldseggel, gyumolccsel, eszik a mi etelunkbol, kap sajatot, maszatolhat is, olben is eszik,a szekeben is, nem eroltetek semmit, mert tudom, nincs ertelme. Fejlodik igy is, aktiv es eletvidam, bar talan kicsit sovanyka. Ami inkabb aggaszt, az az, hogy ha egy etelfele tul szilard(pl kis kocka fott repa), azt nem ohajtja megragni, hanem kikopi, pedig foga van 10 is, es ha a kedve ugy tartja, szepen tud ragni is. Marmost szerintem azert ebben a korban boven ehetne akar mar egyedul is, szilard etelt is, nemcsak pureket…Hogyan tudnam kicsit batoritani ebben? Nem szeretnem meg 4 eves koraban is turmixolni az etelt…
    Masreszt tenyleg eleg keveset eszik, van, hogy egy nap egy-ket falatnal tobbet nem, es ez mar honapok ota megy, nem hiszem, hogy igy megkapja a vitaminokat, asvanyi anyagokat, amire szuksege lenne.
    Tudnal ebben esetleg tanacsot adni?
    Koszonettel:
    Aliz

    Válasz: Próbáld meg, hogy turmixolod a főzelék egyik felét, de a másikat villával töröd össze és összekevered. Ha ezt már így megeszi, akkor növelheted a darabos étel arányát. Ezenkívül adj neki kézbe vehető ételeket tízóraira, uzsonnára, pl. kölesgolyót, ami szétolvad a szájában, mégis szilárd.

  • Vica

    2010. április 13. kedd

    Kedves Ági!

    Először is köszönöm a sok cikket a hozzátáplálással kapcsolatban, mi már kezdettől fogva a tanácsaid alapján „etettünk”, és se csokifüggés se válogatósság nincs. Kislányunk minden félét megkóstol, de mióta elkezdett járni (1 évesen), a közös családi étkezés egyre nehezebben megvalósítható. Az etetőszékről már rég lemondtunk, egyszerűen nem ül meg benne, vagy az ölemben szokott ülni, vagy mindhárman az ő kisasztalánál eszünk. Most 20 hónapos és a dolog egyre rosszabb, mert most már ott se ül le, mindig fel-le rohangál, játszik valamivel, és már mi is egyre nehezebben tudunk enni, mert egyszerűen nem hagyja. Nem akarom kényszeríteni, hogy odaüljön velünk, mert akkor meg már azért nem fog enni, de mit lehetne tenni? Már próbálkoztam minden féle rituáléval (etetjük a babákat, együtt „megfőzzük” az ételt), de eddig sikertelenül. Jól jönne a tanács.

    Válasz:Ez életkori dolog, az én fiaim is csinálták ebben a korban, hogy nem tudtak nyugton maradni az evés idejére. A kicsi jó darabig állva evett, viszont addig legalább egyhelyben volt. Azt meg kell neki mondani, hogy titeket hagyjon addig, ehet ölben is vagy ti a nagy asztalnál, ő pedig a mellé állított kicsinél vagy feltérdelve a nagynál. Nem kell ügyet csinálni belőle, ha közben rohangál, de ti ne rohangáljatok, ragaszkodjatok hozzá, hogy az asztalnál kell enni, a jó példa a legjobb nevelés ebben a korban.

  • kata

    2010. április 01. csütörtök

    Szia Ági!
    1.5 évesek vagyunk. Kisfiam eddig rengeteg zöldséget evett. Mostanság viszont már alig tudok mit készíteni neki ebédre, mert kitúrja és csak a tésztát eszi meg,ha pont az a köret. Nem tudom mi lehet, esetleg csak átmeneti. Mit tegyek? Belevarázsolni se tudom, mert csináltam neki zöldséges fasirtot, de a borson kivül mást nem kért. Most ott vagyunk, hogy borsón és kukoricán kívül mást nem eszik ha zöldségről beszélünk. A másik fontos kérdésem. Ő pici korában ekcémás volt, és biorezonenciával kimutatták hogy a keményítős dolgokra allergiás, azaz nem ettünk babánt és burgonyát. Tojást is most kóstóltattam meg vele,de nem eszi. A túró is kiüti.Ez besorolható vmilyen ételallergia kategóriába? (tejet nem adok neki mert kap kefirt, sajtot, joghurtot, azt szereti, a tej pedig hurutos megbetegedések táptalaja). Mit adjak neki enni ha nem kér zöldséget és mégis vitamint egyen ebédre? Köszönöm válaszodat!

    Válasz: A zöldségeket megpróbálhatod belevarázsolni másként az ételeibe (pl. spenótfelfújt, levesek, paradicsomszószos ételek). Ilyen átmeneti válogatósság azonban előfordul ebben a korban, kinövi majd.
    Valószínűleg ő több ételtípusra allergiás, érdemes lenne egy alaposabb vizsgálatban utánanézni, pontosan mikre, mert erre az óvodában szükség lesz.

  • Timi

    2010. március 31. szerda

    Szia Ági,
    eddig a lányommal kapcsolatban segítettél, most a fiammal van gond (?). 3 éves, 13 kg, 98 cm. 2 éves korában 12 kg volt és 90 cm. Sosem volt „jóevő”, de eszeget, ha olyanja van. 2 éves korában panaszkodtam a gyerekorvosnak, hogy nem eszik jól, és javaslatára vért vettek tőle. Kínkeservvel sikerült (üvöltött, rúgott, sikított, stb.), és nem volt vashiányos. A biztonság kedvéért azért kapott FerroKid-et, amitől nem evett jobban… És eltelt egy év, csak 1 kg-t hízott. Nincs kedvence, nem eszi mindig ugyanazt. Nem „neveltem” válogatósnak, gonosz anya vagyok: ami van, azt kapja, nem csinálok neki más kaját, sosem csináltam. De! Van úgy, hogy nem eszik mást egész nap, csak egy joghurtot… És minden este megiszik egy pohár tejet (ilyenkor hallom, hogy üres a gyomra, ahogy iszik). Zöldséget sosem evett, gyümölcsből hébe-hóba egy-egy kivi, banán lecsúszik, illetve nyáron a cseresznye és a málna. Húst kvázi csak a chilis babban eszik. Igencsak bekorlátozom a nagyszülőktől kapott édesség elfogyasztását (eldugom és elajándékozom), de nem tudok mindig mindenhol ott lenni… Péksüteményt nagy átlagban mondjuk hetente 2-3 alkalommal eszik. Ha valamit eszik, az a joghurt, vagy a darapapi (szigorúan cukor nélkül). Sosem tömtem bébiétellel (de azért néha kapott), és mindig kínálgattuk a saját kajánkból is. Hozzáteszem, kb. hetente egyszer „normálisan” eszik.
    Egyébként nagyon régóta egyedül eszik, nagyjából fix időpontban vannak az étkezések, vacsorázni együtt szoktunk, ebédelni a húgával szokott (ő 15 hónapos, már ő is egyedül eszik, de mellé még odaülök, és nagyon jó evő! És tőle sem kap kedvet a bátyus:(), reggelizni meg szinte soha nem reggelizik. Nem használok „segédeszközöket” (autót, toronyórát, tévét) az evéshez és nem kínálok alternatívákat.
    Nem tudom, lehet-e jelentősége, de hozzáértők szerint kommunikatív gyerek, koránál jóval fejlettebb szókinccsel, de még nem szobatiszta (pelenkát kap még akkor, ha megyünk valahová, egyébként wc-t használ). Éjjel kb. 10-11 órát alszik, délután pedig 2-4 órát. Délelőttönként eléggé el szokott fáradni, és vacsi után is már nagyon bújós.
    A házidokink szerint, „majd eszik, ha éhes lesz, fiam!”, a gyerekorvos szerint hát „csak meg kéne nézni megint azt a vasat”, anyósom szerint biztos valami rejtett baja van, és most jön a szokásos kérdés: szerinted? Mit csináljak másképp? Mit rontottam el?
    Válaszodat köszönöm,
    Timi

    Válasz: A fiadnak semmi baja. Egészséges, átlagos mértékben eszik és a súlya is rendben van, a vasa is rendben volt. A hízás alkati dolog is, mint ahogyan az étvágy is az. Szerintem továbbra sem kell erőltetni a dolgot, egyen, amennyi jólesik neki, úgy, ahogyan eddig is és ne hallgass mások véleményére 😉

  • Pirosildi

    2010. március 26. péntek

    Kedves Ági!

    Szeretnék segítséget kérni Tőled.
    10 hónapos a kislányom, s napi energiabevitelének legalább 90%-a még mindig anyatej. Van, hogy óránként-kétóránként is szopizni szeretne (ilyenkor mindig mellre is teszem, éjszaka is 2-3szor), ám ezen kívül nem igazán eszik szilárd táplálékot. A gyümölcsös bébiételeket fogyasztja (amiből napi rekordunk 1 üveg vagy picit kevesebb, esetleg ennek megfelelő mennyiségű házilag készített gyümölcspép). Szivesen megeszi a tejpépet is, maximum napi fél-egy adagot.
    Zöldséget sajnos egyáltalán nem kér, egyértelműen tiltakozik az új ízek ellen (fejét rázza nemlegesen, kiköpködi, eltolja a kanalat, elfordítja a fejét), hiába próbálkozom néhány nap elteltével ismét. Igaz, nem erőltetek semmit.
    Mi a véleményed, mit kéne másként csinálnom? Legyek határozottabb, kínáljam akár naponta többször a nem óhajtott étellel?
    Hozzáteszem, a gyümölcs-és tejpépet is 8 hónapos kora óta fogyasztja, az első fogacskák megjelenésével egyidőben, addig csak öklendezett a gyümölcsökön.
    Jelenlegi súlya 8300 g (születési súlya 3060 g volt), aktív, örökmozgó baba, sokat mászik, táncol, ugrabugrál, megfelelő kapaszkodó mellett jár.
    Megfelelő ez a súly számára? (7 hónaposan 7600 g -ot nyomott, igaz, akkor még nem mászott…)
    S egy újabb idevágó kérdés: a napokban derült ki, hogy úton van a kistesó. Mi a helyzet ilyenkor a szoptatással, Neked milyen tapasztalatod van, mit javasolsz?
    Nem szeretném elválasztani, inkább rábíznám a saját tempójára (pláne így, hogy nem is egy nagyevő).
    Válaszodat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Pirosildi

    Válasz: Aggodalomra semmi ok. Az ilyen sokáig szopizó babák általában nehezebben kezdenek el enni, de egyáltalán nem gond, ha az anyatej a fő tápláléka 1 éves koráig, minden másból csak keveset eszik. Amit próbálj becsempészni az étrendjébe, az a hús, nyugodtan keverheted a gyümölcshöz is, mert a vasutánpótlás miatt erre napi szinten szüksége van.
    A terhesség alatt nyugodtan szoptathatsz tovább. A 3.-4. hónapban megváltozik a tej íze, ilyenkor sok baba abbahagyja a szopizást, de van, aki végig szopik, ez sem jelent gondot.

  • kata29

    2010. március 19. péntek

    szia Ági,
    sok mindenben egyet értek a cikkeddel, valóban a szülők görcsös akarása a legnagyobb gátja annak, hogy a gyerek válogatós. DE! A kislányom (már 7 éves) egész kicsi kora óta elutasította a gyumölcsöket, kínálgattam, én nagy gyümölcsös vagyok, meg is kostolta alegtöbbet, van, amit néha meg is evett, de pl. a citrusféléket a szájaba se volt hajlandó venni.
    aztán 4-5 éves korában egyszer egy téli időszakban grapefruitmagkivonatot adtam neki a virusok ellen, s már az első adagtól a szája körül nagy vörös foltok jelentkeztek. elvittük allergiavizsgálatra, de nem mutatott allergiát. Az orvos szerint, valószínűleg ételérzékenység, ami okozhat panaszokat, de nem olyan heceseket, mint az allergia. aztán felkutattam egy tesztet, food-detective a neve (van egy site-juk, de nem merem belinkelni, hatha reklámnak számítana, de így fellelhető, írd meg, ah megírhatom, hiszen szerintem hasznos lehetne sok anyukanak)), ami egy csepp vérből kimutatta, hogy a kislányom nem csak a citrusfélékre érzékeny. ételintoleranciája van az élesztőre, a teljes tejre, a durum búzára stb.
    s ezeket ugyan kapta addig, de kétségtelen nem volt soha kenyer ledvelő, s tejet se kért magától soha. azaz úgy tűnik, megérezte, mi jó neki, mi nem. Azóta elhagytuk az étrendjéből az inkriminált összetevőket, és egy csomó addig megmagyarázhatatlan probléma megszűnt. még az éjszakai ébredesei is:-))))))))))))). és a gyakran visszatérő hasmenéses betegsége, enyhe ekcémája!:-)
    ezzel csak arra szeretnék utalni, hogy a válogatosság mögött néha az egészséges ösztön áll, ami a gyerekekben még jobban megvan, mint bennünk!!

  • evica

    2010. március 11. csütörtök

    Kedves Ági,
    nagyon szuper a honlapod, már régóta böngészem és sok hasznos dolgot találtam rajta. Most mégis – 3 hónap tipródás után – úgy döntöttem én is kérdezek. Van egy egy éves gyönyörű kisfiam, akinél a hozzátáplálás már az elején is döcögős volt, de úgy gondoltam, majd jobb lesz ez. Mostanra ott tartunk, hogy az etetőszékbe néha be sem akar ülni, ha mégis 1-2 falat után kiszáll (becsatolást nem tűri, én meg nem erőltettem). Az ölünkben megeszik még egy pár falatot és ennyi. Már próbáltam, hogy kis katonákat tettem elé, kapott saját tányért, kanalat, villát, de az sem vezetett sikerre. Ha a mamáknál vagyunk ott egy kis műsort adnak neki evés közben, de én ezt itthon nem csinálom, mert szerintem, ha éhes anélkül is eszik, nem? 1 hete amúgy járkál is, nem kéne pont most többet ennie, mikor többet mozog. Hogyan taníthatnám meg neki hogy az etetőszékben eszünk?
    Köszönöm a válaszod!

    Válasz: Szerintem ne akard megtanítani az etetőszéket, ha nem szereti. A kisebbik fiam is utálta, ezért nagyon hamar rászokott, hogy kisszéknél, kisasztalnál eszik, így jobban érezte magát. Erőltetni tényleg nem kell, egyen minél többet egyedül és te is egyél vele, ezzel jó példát mutatsz neki.

  • Tímea

    2010. március 10. szerda

    Kedves Ági!
    Az egyéves kisfiammal kapcsolatban fordulok hozzád segítségért… A problémánk az, hogy kb. 2-3 hete alig hajlandó enni valamit. Eddig legalább a tápszert megette reggel -este, de most örülök, ha 60 ml-t elfogyaszt. Ráadásul valószínűleg laktózérzékeny (a „sima” tápszertől állandóan görcsölt a hasa, a laktózmentest viszont jól tolerálta), bár a dokink szerint a legtöbb gyermek a laktózérzékenységet pont egy éves korára kinövi.
    Kisfiam hetek óta egyáltalán nem fogadja el kanállal az ételt. Ennélfogva semmiféle levest sem eszik, kizárólag egyedül csipegeti a falatokat. Ez erősen lekorlátozza a kínálható ételek változatosságát, mert ugyebár csak olyat adhatok neki, amit csipegetni lehet. A gyümölcsökkel is gondban vagyunk. A banántól fáj a hasa, a reszelt almát kanállal nem eszi meg, ha vékony szeletekre vágom, kiköpködi. A savanyított tejtermékeket sem tudom bevezetni (pl. joghurt), mert a kanál ki van zárva. Próbáltam evés előtt Dentinox géllel bekenni az ínyít, de hiába… A kenyérféléket sem szereti. Egyedül a biokekszet, és a mákos tésztát/nudlit fogadja el feltétel nélkül. Inni csak tiszta vizet adok neki.

    Ági! Kérlek segíts valami jó tanáccsal, mert félek, hogy kisfiam nem jut elég vitaminhoz és fehérjéhez. A súlya is áll. Gondolom a fogzással együttjáró immungyengeség miatt mostanában sokat betegeskedik. Egyébként laborvizsgálat alapján a vérképe rendben van. Mivel próbálkozzak etetésénél (a laktózérzékenységet is figyelembe véve)?

    Előre is köszönöm a segítséged!
    Tímea

    Válasz: Ez ebben a korban gyakori, hogy a kicsi jobban szeret egyedül enni és nem akar kanállal enni. Adj neki olyan ételeket, amiket maga ehet. Pl. a levesből feldarabolva a répát és a többi zöldséget, spenót helyett spenótfelfújtat felkockázva (tej nélkül, csak tojással készítve), margarinon párolt zöldséget (pl. bébirépa, brokkoli, kukorica stb.) Sok fehérje van a babban, borsóban is. A tejtermékeket lehet adni másként is,mint a megszokott, pl. tejfeles kenyér, de ha kap tápszert, akkor nem kell a fehérjebevitel miatt aggódnod.

  • Lukács Anita

    2010. március 08. hétfő

    Szia Ági,

    Egy kis segítségre lenne szükségem. Honnan tudhatom biztosra, hogy hozzátáplálásra van már szükség? Kisfiam most múlt 3 hónapos, 5 kg (születési súlya 2,5 kg volt), csak anyatejet eszik. Az elmúlt egy hónapban vissza szokott a 3 óránkénti szopizásra (éjjel-nappal), pedig eddig a 4 órákat is kibírta. Most olyan 80-120g okat eszik egy – egy alkalommal. A hízása is visszaesett 120g/hét re. Elég nyugodt baba, nyöszörög és nyugtalan, ha éhes, de igazán soha nem szokott sírni. Aggódom, hogy ez a mennyiség már nem elég neki, és ezért gyakrabban éhes és nem hízik eleget (szerintem). Szerinted mit tegyek? Előre is köszönöm a segítséget!

    Válasz: Nincs okod aggodalomra. Egyrészt már megduplázta a születési súlyát, ezután pedig eleve vissza szokott esni a gyarapodás mértéke, 1-1 hétre akár le is állhat, de ha a 400 grammot eléri egy hónapban, akkor nem kell aggódni. Másrészt 3 hónaposan van egy növekedési ugrás, amikor átmenetileg gyakrabban kér enni a baba, valószínűleg ő is ezért eszik most gyakrabban. A testsúly megduplázása után testsúlykilogrammonként már csak 120 gramm körül szoktak enni a babák naponta, tehát, egy 5 kilós baba kb. 600 grammot eszik/nap.

  • zsuzsi

    2010. március 04. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam 10 hónapos még szoptatom őt,igaz szerintem már azért nincs olyan laktató mennyiség bennem azért lelkes szoptatós vagyok.Eszünk is már darabos ételeket,pépeset is,de gyermekem annyira rossz étvágyú.Próbálom már a gyümölcsöt joghurttal,túróval ez néhány napig nagyon ízlett neki,de most azt sem eszi. 6 foga már van,felül 4,alul 2 ,most ismét mindent rág,sokat folyik a nyála a napokban hőemelkedése is volt.Még csak 7,3 kg (2550 gr.született) és ránézésre jól néz ki,68 cm mégis aggódom,mert az 5x-i étkezés kínkeserves,csak 4-5 kanállal sikerül aztán eltolja,elfordul.Tápszert sose kapott még.Mit tanácsolsz,mit próbáljak ki,hogy kicsit jobb evő legyen,esetleg hízzon is valamit?Egyébként jó kedélyű,izgő mozgó fiúcska,már a bútorok mellett megy,rengeteget mászik egész nap mozog.Válaszod köszönöm!
    Zsuzsi

  • bettibea

    2010. március 04. csütörtök

    Szia Ági!

    Rég írtam neked, igazából minden rendben, zajlik az élet!
    Nagyon örülök ennek a cikknek, mert hasonló a problémám, ha egyáltalán az. Gellért fiam, aki most volt 2 éves, pár hónapja nem eszi meg a gyümölcsöket, de meg se hajlandó kóstolni őket. Eddig az alma és a banán mindig lement, de pár hete az sem. Mindennek szépen mondja a nevét, de nem kéri. Mitől lehet ez szerinted?
    Alapjában véve jó evő, sosem voltak evési problémáink, egészen kicsi korától kezdve mindent megevett válogatás nélkül, én főztem neki első perctől, ezért nem értem. Vagy ez csak egy ilyen korszak, majd elmúlik?
    Kap vitaminokat, joghurtot, tejet, tejterméket eszi, sőt eddig a paradicsom volt az egyik kedvenc, most meg semmilyen zöldség és gyümölcs nem megy…Tanácstalan vagyok….

  • B.Szilvi

    2010. március 04. csütörtök

    Szia Àgi,

    lenne néhány kérdésem a témával kapcsolatban:
    a fiam 15 hónapos és csak vizet kap inni a tejen kívül.
    A nagyszülök szerint kellene adnom neki gyümölcslevet, teát is, de mivel napi szinten eszik almát, banánt, zöldségeket, nem hiszem, hogy ez szükséges volna! Mi a véleményed?

    Ùjabban evés közben kéri az autóját, amit az asztalon tologat és mivel így jobban lecsúszik az étel, odaadom neki. Tudom, hogy ez trükközés, de így többet eszik. Helytelenül teszem?

    Márk nem igazán szereti a kenyeret, ha katonákat csinálok neki, leszedi róla a szalámit, sajtot és külön megeszi, a kenyeret meg egyszerüen félretolja. Ìgy aztán vagy a szájába teszem a falatot vagy elöször kap vajaskenyeret és ha elfogyasztotta, amit elé tettem, akkor kapja meg a feltétet, paradicsomot. Hogy szoktassam rá, hogy egyben egye meg a falatokat?

    Válaszodat elöre is köszönöm!
    Szilvi

    Válasz: Nem kell neki mást innia (a felnőtteknek sem kellene, ez csak rossz szokás, a szomjat nem oltja a sok cukrozott lötty) Ebben a korban a legtöbb gyerek még szétszedi a falatokat, baja nem lesz tőle, hadd csinálja.
    Az autós megoldással nem értek egyet, ez pont olyan rossz szokás, mintha tévét nézne evés közben. Nem kell elterelni a figyelmét, csak hogy jobban egyen. Egyen annyit, amennyit magától trükközés nélkül meg tud enni.

  • gyongyver

    2010. március 04. csütörtök

    szia Agi!nekem is lenne egy kerdesem,a kisfiam most toltotte be a masfel evet,es ugy 2 hete nem issza meg a tejet a dobozos milli volt mostanig!nem tudom hogy megunta-e vagy megcsomorlotte tole,mert egyaltalan nem issza mi azelott reggel,este az etele volt!mit tegyek,eroltetni nem akarom!azt is mondjak hogy mar akkora hogyha nem issza meg sem lessz semmi!mit adjak neki helyette,mert en tejbegrizet,rantott tojast ,virslit,jaurtot adok neki reggelire meg vacsorara a tej helyett!!elore is koszi a valaszod!GYONGYVER

    Válasz: Ha kap tejbegrízt, joghurtot, sajtot és tejtermékeket, akkor nem kell tejet innia mindenáron, ha nem szereti.

  • kata

    2010. március 04. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kemény voltál, de igazad van. A legtöbb esetben tényleg az anya „rontja” el a babát, meg a szokásait. Én is mindig főztem neki, és sose kínáltam „finomsággal”, édességgel, hiszen ha rászokik és elkezdi követelni, akkor ne csodálkozzunk, mi kóstoltattuk meg vele. Csak sajnos sok szülő ennyire nem vezeti vissza, hanem marad a ténynél, hogy ezt nem kéri, meg csak azt kéri.

  • iditta

    2010. március 04. csütörtök

    szia Ági,
    légyszi nézd meg a kérdésemet a Hogyan hagyjuk el a nappali alvásokat? írásodnál! a helyzet most már kritikus, kezdek kétségbeesni és kimerülni 🙁
    köszönöm,
    iditta

  • jve

    2010. március 04. csütörtök

    Szia Ági!

    Kisfiam elmúlt 1 éves, és a védőnő is tanácsolta, hogy tápszer helyett próbáljuk meg a tehéntejet. De bizony nem igen ízlik neki 🙁 Issza, és amikor már észreveszi, hogy ez nem az, amit korábban ivott, akkor „szájzár” 🙁 Ő egyébként tápszeres baba volt, nem tudtam szoptatni.

    Megkóstoltam és összehasonlítottam a két italt: a tápszer édesebb, mint a normál tej, viszont én nem szeretném sem cukrozni, sem kakaózni a tejet. Mit tegyek? Adjam neki és majd apránként megszereti?

    Köszönöm a válaszod!

    Válasz: Add neki és majd apránként megszereti.