Mit adj enni a babának?

A baba etetése minden anyuka kedvenc témája 🙂 Egyrészt ott van a sokféle ajánlás (mit adj, mikortól adj, mennyit adj?), a sokféle aggodalom (eleget eszik, elég vitamint kap, nem kéne már ezt vagy azt ennie?), az egészségügyi kérdések (nem allergizál, nem fáj tőle a hasa, elég vitamint kap, nem hal éhen?) a megfelelési vágy (nincs lemaradva, elég önálló már?) és emellett még változatosan szeretnénk adni az ételeket és elég kreatívan is. Most itt egy könyv, ami ezen segít.

Mit adj enni a babának?Magam is belefutottam a gyerekeim születése után jópár babaszakácskönyvbe. Ezek többsége vagy külföldről importált könyv volt, olyan hozzávalókkal, amik itthon beszerezhetetlenek vagy ősrégi hazai kiadvány, ami a friss ajánlásokat nem vette figyelembe. Bajban is van az anyuka ilyenkor, mert egy-egy régebbi könyv pl. már 3-4 hónapos kortól javasolja a pépeket, a másikban a 6 hónaposnak málnát (!) tartalmazó receptet találhatunk, a harmadik meg csak 1 éves kor után adna glutént (a jelenlegi ajánlás az, hogy 6 hónapos kortól mindennap adva, kis adagokban kell bevezetni a glutén, megelőzve ezzel a gluténallergiát).

Ezért örültem neki, hogy végre megjelent egy olyan könyv itthon is “Mit adj enni a babának?” címmel, ami
– igazodik a hazai ajánlásokhoz,
– igazodik a hazai ízléshez,
– nem csak egy fordítás, hanem a benne szereplő összes receptet kipróbálták, letesztelték és ahol szükséges volt, itthon is beszerezhető alapanyagokkal módosították,
– és nem csak recepteket tartalmaz, hanem végigvezet a hozzátáplálás teljes folyamatán az első falatoktól kezdve az olyan problémákon keresztül, mint az, hogy mit tegyünk a válogatós kisgyerekkel, vagy mire ügyeljünk, hogy a gyermekünk elég vitamint vegyen magához az ételeivel és hogyan tápláljuk a túlsúlyos gyermeket.

Az anyukáknak nagy fejtörést szokott okozni a különféle étkezések bevezetése is: “Mit adjak enni vacsorára? És akkor mi legyen az uzsonna?” – kérdezik tőlem is gyakran. Jane Clarke, Anglia legnépszerűbb táplálkozási szakértőjének könyve ezekben a kérdésekben segít, így nem csak ötleteket kaphatunk arra, mi kerüljön 1-1 étkezésnél az asztalra, hanem a napi étkezések megtervezésében is sokat segít. Ami pedig különösen tetszik, hogy más könyvekkel ellentétben ennek nincs vége 1 éves korban, hanem a kisgyermekkorra is sok-sok ötletet ad a gyermek egészséges táplálásához.

A könyvet megtalálhatjátok a nagyobb könyvesboltokban és a Bookline-on is!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.