Mit adj enni a babának?

A baba etetése minden anyuka kedvenc témája 🙂 Egyrészt ott van a sokféle ajánlás (mit adj, mikortól adj, mennyit adj?), a sokféle aggodalom (eleget eszik, elég vitamint kap, nem kéne már ezt vagy azt ennie?), az egészségügyi kérdések (nem allergizál, nem fáj tőle a hasa, elég vitamint kap, nem hal éhen?) a megfelelési vágy (nincs lemaradva, elég önálló már?) és emellett még változatosan szeretnénk adni az ételeket és elég kreatívan is. Most itt egy könyv, ami ezen segít.

Mit adj enni a babának?Magam is belefutottam a gyerekeim születése után jópár babaszakácskönyvbe. Ezek többsége vagy külföldről importált könyv volt, olyan hozzávalókkal, amik itthon beszerezhetetlenek vagy ősrégi hazai kiadvány, ami a friss ajánlásokat nem vette figyelembe. Bajban is van az anyuka ilyenkor, mert egy-egy régebbi könyv pl. már 3-4 hónapos kortól javasolja a pépeket, a másikban a 6 hónaposnak málnát (!) tartalmazó receptet találhatunk, a harmadik meg csak 1 éves kor után adna glutént (a jelenlegi ajánlás az, hogy 6 hónapos kortól mindennap adva, kis adagokban kell bevezetni a glutén, megelőzve ezzel a gluténallergiát).

Ezért örültem neki, hogy végre megjelent egy olyan könyv itthon is „Mit adj enni a babának?” címmel, ami
– igazodik a hazai ajánlásokhoz,
– igazodik a hazai ízléshez,
– nem csak egy fordítás, hanem a benne szereplő összes receptet kipróbálták, letesztelték és ahol szükséges volt, itthon is beszerezhető alapanyagokkal módosították,
– és nem csak recepteket tartalmaz, hanem végigvezet a hozzátáplálás teljes folyamatán az első falatoktól kezdve az olyan problémákon keresztül, mint az, hogy mit tegyünk a válogatós kisgyerekkel, vagy mire ügyeljünk, hogy a gyermekünk elég vitamint vegyen magához az ételeivel és hogyan tápláljuk a túlsúlyos gyermeket.

Az anyukáknak nagy fejtörést szokott okozni a különféle étkezések bevezetése is: „Mit adjak enni vacsorára? És akkor mi legyen az uzsonna?” – kérdezik tőlem is gyakran. Jane Clarke, Anglia legnépszerűbb táplálkozási szakértőjének könyve ezekben a kérdésekben segít, így nem csak ötleteket kaphatunk arra, mi kerüljön 1-1 étkezésnél az asztalra, hanem a napi étkezések megtervezésében is sokat segít. Ami pedig különösen tetszik, hogy más könyvekkel ellentétben ennek nincs vége 1 éves korban, hanem a kisgyermekkorra is sok-sok ötletet ad a gyermek egészséges táplálásához.

A könyvet megtalálhatjátok a nagyobb könyvesboltokban és a Bookline-on is!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.