Kívánós vagy válogatós?

Felnőtteknél is előfordul néha, hogy egy bizonyos ételt kívánnak, mert a szervezetből hiányzik egy bizonyos fajta tápanyag, amire szüksége van. A gyerekek ösztönösen tudják, mi a jó nekik és kérik azt, amire szükségük van. Ez szülői szemmel nézve válogatósságnak tűnhet, úgy nézhet ki, mintha csak egyfélét lenne hajlandó enni a gyerek, minden mást elhagyott volna, éppen ezért fontos, hogy felismerjük, mikor van szó valódi szükségletről és mikor rossz szokásról.

Abból kell kiindulnunk, hogy az átlagos magyar étkezési szokások rosszak: túl sok szénhidrátot, finomított lisztet, édességet eszünk, mindenhez kenyeret, tésztát, krumplit fogyasztunk, amiből valójában jóval kevesebbre lenne szüksége a szervezetnek. Ezek az ételek fogyasztása után a vércukorszint magasra emelkedik, majd visszaesik, amit kellemetlenül élünk meg, ezért újabb szénhidrátokat veszünk magunkhoz a vércukorszint emelése érdekében.

Kívánós vagy válogatós?Sajnos már a gyerekek is nagyon sok kenyeret, csokoládét, édes pudingot, cukros teát stb. kapnak, ezért gyakran találkozom olyan másfél-2 éves kicsikkel, akik már csak ezeket hajlandóak megenni, mert a vércukorszintjük folyton ingadozik. Mondanom sem kell, hogy ezek a korán elkezdett rossz szokások cukorbetegséghez vezethetnek és jó melegágyai a későbbi elhízásnak is. Amikor tehát a baba csak kenyeret kenyérrel eszik és nem fogadja el a gyümölcsöket, tejtermékeket, húsokat mellé, akkor valószínűleg kialakult a szénhidrát-függőség.

Ilyenkor azt lehet tenni, hogy fokozatosan csökkented a tészták, fehér kenyér és édesség arányát a táplálékában, helyette más ételeket kínálsz fel (például fehér kenyér helyett teljes kiőrlésűt, fehér tészta helyett teljes kiőrlésű tésztát stb.). Valószínűleg ez sírást és hisztit vált ki majd belőle, de 2-3 nap alatt rendeződik majd a helyzet és jó étvággyal eszi majd a „rendes” ételeket is.

A másféle függőség

A babákat először gyümölcsökkel kezdjük el táplálni, ezek is szénhidrátok, de tele vannak rostokkal és nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, ezért nem okoznak szénhidrát-függőséget. 1 éves kor után, amikor már sokféle ételt eszik a baba, lehetnek olyan korszakok, amikor egyféle ételt fokozottan kíván. Ezek gyakran a tejtermékek szoktak lenni, mert a növekvő csontozatnak rengeteg kalciumra van szüksége, de előfordulhat, hogy a húsféléket kéri nagyon gyakran a baba.

Ez a fokozott tápanyagigény többféle formában jelentkezhet:
1. Mindent megeszik, de csak úgy, hogy a kedvenc ételt bele kell keverni (például mindenhez kér egy kis joghurtot)
2. Elsősorban az adott csoportba tartozó ételeket eszi néhány héten át (például csak tejterméket és húst kér)

Egyik esettel sincs semmi gond, ha mellette azért néhány alkalommal a többi ételféleségből is eszik: a nagy fehérjetartalmú (hús és tejtermék) étrend mellé azért egyen minden nap szénhidrátot (gyümölcsök, zöldségek vagy teljes kiőrlésű gabonák, burgonya, rizs) is. Erőltetni nem kell és nem szabad ezeket az ételeket, egyen belőlük annyit, amennyit elfogad.

Válogatós?

A valódi válogatás nem az, amikor átmenetileg egyfélét kíván a baba, se nem az, ha néha bizonyos ízek nem kellenek neki. A gond az, ha egyoldalúan táplálkozik, csak édességet, tésztaféléket eszik, és semmi mást nem fogad el. Ez a jelenség gyakran alakul ki azoknál a gyerekeknél, akik korábban rossz evők voltak, csecsemőként lassan híztak, ezért mindenáron etetni akarták őket, hogy hízzanak, nőjenek, és örült az anyuka, ha végre valamit elfogadott a gyerek. Ilyenkor a soványnak tűnő totyogót csokival és édességgel kezdik „felhízlalni”, amit persze elfogad, de egyben függővé is válik, amiről később sokkal nehezebb leszoktatni.

Válogatós gyerekeknél érdemesebb inkább az új ételféleségeket olyanokhoz kötni, amiket ismer és elfogad. Például a tésztára paradicsomos szószt tenni, a kenyeret zöldségkrémekkel megkenni (pl. padlizsánkrém), édességek és tésztafélék helyett zöldségfelfújtat készíteni, amit felkockázva ehet, mint egy süteményt, a gyümölcsöket joghurtba keverve, vagy tejturmix formájában adni.

Egyél hozzá egy kis kenyeret is…

A csecsemők még nem ismerik a szokásokat és többnyire egyszerre csak egyféle ételt esznek: szétszedik a szendvicset és leeszik róla a húst, csak utána eszik a kenyeret. Ez teljesen normális (talán nem véletlen, hogy sok kultúrában külön fogyasztják az ételféleségeket, és számos ilyen diéta is létezik, ami nem javasolja, hogy a fehérjét és a szénhidrátot együtt fogyasszuk). A baba még ösztönösen teszi ezt, nem kell „elrontani”. Teljesen normális és egészséges, ha külön szeretné enni a húst és a krumplit, vagy ha vacsorára már nem kér kenyeret.

Az éjszakai ébredések egyik oka gyakran az éhség, amit anyatejes babánál este gyakrabb szoptatással, tápszeres babánál nagyobb adag vagy sűrűbb tápszerrel próbálnak orvosolni. Ha sűrűsödnek az ébredések, akkor azt tanácsolják, etessük meg laktató étellel a babát lefekvés előtt, hogy ne éhezzen meg éjszaka. Addig nincs gond, ameddig ez az étel könnyen emészthető anyatej vagy tápszer (tejpép), ami nem terheli túl az emésztést este. Azonban az éjszakai ébredésektől tartva sok anyuka továbbviszi ezt a szokást a kenyérrel, felvágottal, főzelékkel sűrített vacsorára is, és azt szeretné, ha este valami laktatót enne a kicsi, hogy jobban aludjon.

Megfeledkeznek arról, hogy este már csak keveset kéne enni, könnyen emészthető ételeket, különben pont az emésztésünk lesz az, ami nem hagy majd aludni, ami miatt rossz álmaink lesznek. Amikor tehát a kicsi este már nem anyatejet/tápszert kap, vacsorára nem kell a laktató ételeket erőltetni, és egyáltalán nem gond, ha nem kér főzeléket, tésztát, kenyeret a vacsora mellé, mert ez így egészséges.

Ha a gyermeked hisztizik és nem érted miért, ha mindenki osztogatja a tanácsokat és ettől folyton elbizonytalanodsz, ha nem érted, miért akaszt ki néha teljesen a gyermeked és miért mondasz olyasmit neki, amit később magad is megbánsz…Tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

35 Comments

  • menyhart judit

    2011. május 11. szerda

    Kedves Agi!

    Kisfiam 7 es fel honapos mult, kb ket honapja kap rizspudingot es zabkasat, itt Angliaban, ahol elunk, ezeket adjak a babaknak. A gond az, hogy csak ezeket hajlando enni. Nem akar semmi gyumolcsos dolgot, tobb izt probaltam, fintorog mindenre vagy becsukja a szajat, ugy dontottem, hogy nem eroltetem inkabb. Hosszu tavon viszont aggodom, hogy vajon hogyan fogom az izekhez hozzaszoktatni. Szoptatni ket honapos koraig tudtam, lehet, hogy amiatt sem nyitott az izekre, csak a tapszeres dolgokra. Most 8.5 kilo korul van. O az elso gyerekem, teljesen tapasztalatlan vagyok 🙂

    Koszonom a segitsegedet.

    Udv, Judit

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Próbáld meg, hogy minden nap megpróbálsz valamilyen gyümölcsöt is adni, akár a zabkásával is keverheted, így megismeri az új ízt is, de a régiről sem kell lemondania. Idővel a zabkása arányát csökkentheted, a gyümölcsét növelheted, ha már elfogadja úgy, hogy csak egy kicsi van benne.

  • Bea

    2011. április 12. kedd

    Szia Ági!

    6 hónapos kisfiam pár napja elutasítja az ételeket, amiket kanállal ettünk. Próbáltam valamennyire erőltetni, de teljesen összeszorítja a száját. Pedig nagyon szépen ette a gyümölcsöt, a zöldséges pépet, tejpépet. Most mindegyiket elutasítja, csak tápszert eszik, alig 500 ml-t naponta. Sajnos eddig is rossz evő volt, nehezen hízunk. Most 70 cm és 6500 g. Másfél hete kibújt a két alsó fog, amit gond nélkül viselt. Vidám, izgága, érdeklődő baba. Orvosunk megvizsgálta, nem érzékelt kórosat, vérszegénynek sem találta. Szerinte válogatós. Jelenleg kerüljük a kanalat, csak tápszert kap (Humana Baby fit) Lehet egy 6 hónapos baba válogatós, mikor még csak 2 hónapja kezdtük a hozzátáplálást? Mi a véleményed? Esetleg a kanállal lehet gondja? Mit tegyek?
    Köszönöm válaszodat.
    Bea

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Biztosan nem válogatós, inkább valami más állhat a háttérben: fülfájás, szájpenész, torokfájás, nátha vagy fogzás szoktak lenni a háttérben.

  • Ida

    2011. március 11. péntek

    Kedves Ági!
    Még nem írtam erre az oldalra, de látom sokan fordulnak hozzád. A kislányom 18 hónapos, és rendkívül rossz evő. Pár hónapja alig tudok beletuszkolni némi ételt. A napi 5x-i étkezés szinte elmaradt.Nem sokáig szoptattam sajnos, tápszereztünk, hipoallergént, amit szívesen evett. Majd fél éves korában áttértünk a tejalapú tápszerre, adtam tejpépeket, gyümölcsöt, zöldséget, szinte mindent szívesen, jókora mennyiségben meg is evett. Közben tartós hasmenésünk lett.Nem tudtuk, hogy a fogzás miatt lehet-e vagy ételtől. Elgé sok új ételt, összetevőket vittünk be, figyelve az ellergiás reakciókra, de mire kisakkoztuk, hogy a tejalapú tápláléktól alakult ki, már eltelt 1,5 hónap – mivel már csak a tápszer maradt, és még mindig ment a hasa, ami elkerülhetetlen sebesedéssel járt popsiján. Szegénykém már sírt a pelusozásnál.Vissza tértünk a hipoallergén tápszerre. Bár ki nem vizsgálták, csak a tapasztalatok alapján az orvosunk újra hipoallergént írt fel, próbára, és bejött. A hasmenés azonnal elmúlt, de ezzel egyidőben megrekedt a súlygyarapodás, növekedés. Oda jutottunk pár hónap elteltével, hogy a tápszer már nem ment, sehogy. Szerintem megérezhette a szagát és a száját sem nyitotta ki. Itt arra jutotottunk, hogy megpróbáljuk a tejet, tejtermékeket.1 éves kora után megpróbáltuk a sajtot, joghurtot, túrót, tejet és szerencsére nem okozott gondot. Sajnos ezzel együtt bekerült az étrendbe a rudi,( a lelkes rokonság alig várta, hogy adhasson valami édeset a picinek, mert már csak az én gyerekem nem ette a kukit, a ropit megy ilyeneket.Bár én nem bántam.,ami hozta a többi haszontalan nasit. Sosem cukroztuk, sóztuk az ételét, nem teáztattuk (kivéve kamillát betegségnél, minimális cukorral az íze miatt).A tejpépek is elmaradtak, azóta igaz nem próbáltam azokat, gondoltam a természetes alapanyagok mégis jobbak a dobozos poroknál. Mára oda jutottam, hogy a reggeli és esti kakaót elfogadja(2-2,5dl alkalmanként), de napközben semmi. Egy darabig ette a tejtermékeket, naponta a kakaó mellett sajtot, joghurtot, lassan elmaradt a hús, a zöldségek szinte teljesen, már csak néha narancs, és az alma megy cikkekre vágva. Mivel egyre rosszabb a kapható gyümölcsök minősége, már azokat sem tudom adni, mert a narancs túl savanyú, a mandarin keserű, az alma banán, semmilyen, nem eszi meg őket Pedig rengeteget evett belőle.Lehet, hogyha vége a télnek és érnek a szezonális gyümölcsök, jobban fog majd ízleni neki és háhta megeszi.Alkalmanként eszik zöldborsós, sütőtökös, s.répás bébiételt.mind csirkehúsos.És ennyi.Még a gyümölcsös bébiételeket sem tudom adni. A mami húslevese mehet, de már csak a leves tésztával.Az én főztömet egyáltalán nem fogadja el. Gondolom nem ízlik neki, bár szerintünk nincs vele gond.Főztem neki külön, főztem magunknak gyengébben, hogy majd abból eszik.Gondoltam már az édes dolgok, nasik bevezetése lehet a gond, de van hogy azokat sem eszi meg. 2-3 falatot eszik valamiből és nem kér többet.Néha egy virslit elnyammog magában. Van hogy a szájába sem tudom tuszkolni az ételt, hogy legalább kóstolja meg. Azt sem tudja mi az. Ilyenkor feszengés, sírás, hiszti.Erőltetni nem akarom, mert az a visszájára fordul. De 1-1 kiabálásnál teszek a szájába, akkor megeszi és vagy ízlik neki, akkor ehetünk, vagy jelez hogy nem kér.Próbáltuk már az önálló evést, az együtt evést,együtt az én tányéromból, az én kanalammal, egy asztalnál, mesét nézve, ettetünk már babát, cicát, kapott kanalat, villát, hátha motiválja hogy magától ehet.Próbálom nem etetni étkezések között. Próbáltuk a napi 3xi étkezést, hátha nem igényli az 5xit, de az ebéd nem megy így sem.Mástól néha elfogad pár plusz falatot, de ez is változó. Naponta van széklete. 1 vagy 2 is. Ha keményebbnek érzékelem a rákövetkező étekezéseknél a gyümölcsök, zöldségeket próbálom adni inkább.Kb 4 hónaposan kezdődödött a fogzás, mindig 3 fogacska indul megy egyszerre pár nap különbséggel törnek át. Lehet nem tud miattuk enni.Most 3 szemfogunk indult el egyszerre, szét is szakadt mindhárom cumink, annyira rágta, húzta.Hallom néha esténként, hogy korog a hasikája, de ha megetetném, nem kéri. Az orvosunk,védőnőnk azzal nyugtattak, hogy van akinek kicsi az evés igénye, és jól dolgozza fel a szervezete, van aki sokat eszik mégis keveset tud hasznosítani.KÉrdeztem étvágyfokozót, de azt mondta, hogy azt nem írna fel, mert azt csak betegség esetén szokták, és nekünk nincs semmi bajunk.Volt 1 éves kora körül egy általános kivizsgálása kórházban – másból kifolyólag – nem találtak semmit. A súlya és növekedése nem valami magasröptű, de lassan, fokozatosan fejlődik. Megy az étvágytalanság általában 3 napig, a 4-5. napon eszik viszonylag jól (így sem eszik meg 1 üveg bébiételt egyszerre), napi 4xi változatosabb étrend, aztán napokig semmi megint. Abban a korban van,hogy mennyi érdekes felfedezni való van, lehet nem köti le az evés. VAgy pszichésen lehet valami? Vagy az ízlelésével lehet gond? Vagy az emésztésével? Vagy mi lehet a gond? Lehet nincs is gond. Csak nagyon aggódok miatta, napi 5 dl kakaóval nem fog megnőni. Már vettem multivitamin szirupot a gyógyszertárban, az inulint tartalmaz, ami gyorsítja az anyagcserét. Hát nem tudom, már 1 hete szedjük – azt is nehezen, nem akarja meginni – az anyagcserén valamennyit gyorsít, de az étvágya nem jobb. Adjam neki attól továbbra is? A vitaminok miatt persze de az inulin?Csináljak egyáltalán valamit? Mellékes a baba egészsége szempontjából, de a pénztárcánkéból már nagyon nem. Rengeteg ételt, italt dobok ki, mert a maradékot már másnap nem eszi meg, utána kuka.Tápszer a csapban landolt.Idegörlő is, mikor 3-4 féle étel közül nem kéri egyiket sem. Elég ügyesen beszél, alapvető ételeket meg tud nevezni.Már van hogy válogat, külön eszbe jut és kér néha 1-1 dolgot.A kedves doktorunk javasolta, hogy vegyek tejpépet, abba keverjem bele a zöldséget, gyümölcsöt. Most ez jön.Kivizsgálásról ehhez kapcsolódóan nem volt még szó. Ha a tejpépes sem megy, nem tudom,végképp kifogytam az ötletekből. Hogy fog így megnőni? A vitamin, tápanyag hiányról nem is beszélve, meg minden egyben.Valamiért nem eszik, érzem, hogy valamit kihagyunk, ami a megoldás lehet?.
    Kérem segítsen kedves Ági!
    Köszönöm: Ida

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Lehetséges, hogy ő kisebb étvágyú, de emellett kialakult nála az is, hogy mivel te mindig erőltetted, hogy egyen, ezért kicsit most már tart az evéstől, csak a kedvenc kakaóhoz ragaszkodik. Próbáld meg, hogy kevesebbet aggódsz emiatt (különösen, hogy a fejlődése, hízása rendben van) és lehetőség szerint minél több olyan ételt adsz neki, amit maga egyedül ehet meg és etetés helyett, együtt esztek reggelit, tízórait, ebédet, vacsorát stb., hogy jó élményei kezdjenek fűződni az evéshez, és egyre nyitottabb legyen a ti ételeitek felé is. A multivitamin jó ötlet, nyugodtan adhatod neki, így biztosan nem lesz tápanyag hiánya, bár hozzáteszem, vannak olyan időszakok a gyerekeknél, amikor csak egy bizonyos ételt fogadnak el elsősorban (pl. csak tejtermékeket)

  • nmlss

    2011. március 07. hétfő

    Kedves Ági,

    Sokszor segítettél már, de most ismét bizonytalan vagyok. A babám immár 13,5 hónapos, mondhatom, hogy mindnet eszik, amit ehet. A tejjel és mindenféle tejtermékkel még bizonytalan vagyok, újból tesztelem, nem érzékeny-e valamire, úgyhogy azok kikerültek az étrendből (eddig sem nagyon voltak benne, mert a joghurt meghajtotta, a tejföl-túró meg megfogta a hasát, a tejjel meg még csak most kísérletezem). A mi ételeinket nem adom neki, azt olvasam nálad is, hogy felvágottat, májast, ilyeneket nem ehet, márpedig a vacsora gyakran az nálunk a tejtermékeken felül. Viszont nagyon szeretne. Van valami jó ötleted ételre, ami hasonló ezekhez, de bababarát? Olyan virsli, vagy szalámi, amit megehetne? Ha együtt ül le a család vacsorázni, akkor a főzeléknek/gyümölcsös rizsnek/zabpehelynek annyi, nem fogadja el tovább.Ilyenkor egy fél kiskiflit nyammog el, ha adok neki, vagy egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret nyers paradicsommal, amire rá-rácsempészek icipici falat sajtot, vajat…Ez így nem gond, hogy ilyeneket eszik? Reggel és este szopizik, illetve napközben tízóraira és uzsonnára is, de az már csak jelképes. A gyerekorvos szerint napi két főzelék kellene (délben és este), és csak három naponta ehetne vacsira hideget..
    Köszönöm válaszod előre is!

    • Vida Agi

      2011. március 18. péntek

      Amit kipróbálhatsz: sajt, vaj, túró, tojás (ha még nem kapott, akkor először csak a sárgája), jó minőségű gépsonka és virsli, sült hús, házilag készült májkrém (pl. csirkemájból, a családnak is jó vacsora és gyorsan készen van), házi húsfélékből is kóstolhat már egy keveset (pl. füstölt sonka, szalámi stb.)

  • Bubko

    2011. február 25. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom 26-án lesz 9 hónapos, tavaly novembertől végétől január végéig szinte nem hízott semmit összesen 230 grammot. Igaz betegek is voltunk a fogunk is folyamatosan jött… (most is)viszont édesanyáméknál voltunk két hetet az alatt meg közel 300 grammot hízott..ami szerintem az etetés formalitása miatt lehetett, mert kompba lett ültetve ami nagyon tetszett neki, azóta inkább abban etetem, aggódom a súlya miatt:( Ma este 7,62 körül mértem. 2700 -al született 53 cm-rel. Januárba a védőnő 73 cm és 7,350 mért. Mit javasolsz mit tegyek? Reggel és este tápszert kap. Tízóraira gyümölcsöt vagy tejterméket ebédre főzit uzsira gyümit. Amióta a kompot kipróbálta (csak eszik benne)azóta felhúzza magát ahol csak lehetséges sőt a járókában vagy ahol gondol egyet és lehetőséget talál fel is áll.

    Köszönöm a segítséged!

    Krisztina

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      A születési súlyához képest teljesen normális a súlya, 1 éves korban 8 kiló a minimum súly, ezt kéne egy átlagos csecsemőnek elérni, neki ez már majdnem megvan és még hátravan 3 hónap, szóval nem kell aggódni miatta. Ráadásul ebben a korban már nem egyenletes a hízás, hanem lehetnek hosszabb időszakok, amikor nem vagy csak alig hízik a kicsi, utána meg hirtelen hízik egy nagyobbat (ez történt most nálatok is). Ha úgy látod, a kompban szívesebben eszik, akkor etetheted ott.

  • Mónika

    2011. január 30. vasárnap

    Szia Ági!

    Még elfelejtettem írni, hogy az egyik arca is piros szokott lenni és sok vizet iszik és már két foga kibújt alul.

  • Mónika

    2011. január 30. vasárnap

    Szia Ági!

    Tegnap előtt már írtam neked, de nem találom sehol a levelem úgyhogy írok még egyszer. A lányom pár nap múlva lesz 9 hónapos. 2550 g-mal és 48 cm-vel született 1 hónappal korábban a kiírtnál. Most 7200 g és 70 cm. Anyatejes baba, a hozzátáplálást 6 hónaposan kezdtük. Hullámzó az étvágya és válogatósnak tűnik. Most nagyon rossz időszaka van, mert lassan 1 hete nem hajlandó csak cicilni és egy kevés gyümölcsöt enni. Ez most még párosul lázzal is (az orvos megnézte, tiszta a tüdeje, nem piros a torka, azt mondta valószínüleg vírus, írt fel Augmentint ha nem múlna a láz, amit még nem adtam neki eddig) és a fogzás is nagyon kínozza. Nem tudok választani a homeopátiás szerek közül sem, mert olyan sok tünet jellemző a lányomra, szinte minden nap más és más. Rendkívül nyűgös, csak ölben akar lenni, gyakran hidegek a végtagjai, savanyú szagú, éjszaka mindig megizzad, csak a hideg gyümölcsöt eszi abból is csak pár kanállal, a meleg ételt nem hajlandó, éjszaka gyakran felébred (gondolom az éhség miatt is hiszen nagyon keveset eszik napközben)ki van pirosodva a popsija, volt egy nagyon enyhe hasmenése is, rágja a kezét vagy ami a kezében van.
    Aggódom, hogy visszaesik nagyon a súlya, így is híznia kellene (bár az orvos azt mondta,hogy vékony típus). Jó ha 100g-ot hízik havonta. Nekem 3 hónapja megjött a menzeszem és aggódom amiatt is hogy továbbra is elég tápláló e az anyatejem. A lányom egyébként nem cumizik, nem iszik cumisüvegből csak pohárból. Próbálkoztam a tápszerrel most ezekben a nehéz napokban de nem hajlandó elfogadni se cumisüvegből, se pohárból. Nem tudom mi tévő legyek. Remélem tudsz valami hasznos tanácsot adni.
    Előre is köszi!

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Az étvágytalanságot most nála egyértelműen a fogzás okozza. Nem kell erőltetni az evést, egyen, amennyit elfogad. A tünetek alapján az ő szere a Belladonna D30, amiből óránként 1 golyót kaphat, maximum 8 alkalommal naponta.

  • Erus

    2010. december 05. vasárnap

    Szia Ági!
    13 hónapos a kisfiam, 6 hónaposan kezdtem hozzátáplálni. Az a problémánk, hogy azóta sem sikerült a zöldségeket megszerettetni vele. Ebédre csak 4-5 féle 5 hónaposaknak való bébiételt fogad el (az édeseket, gesztenye, sütőtök, alma-banán és a paradicsom). Sokszor próbálok mást adni neki, vagy a mi ételünkből bármit, engedem, hogy belenyúljon a tányéromba, de nem kell neki, inkább éhen marad, de nem eszik mást. Tejtermékeket, kenyeret, kekszet, gyümölcsöket szereti. Próbáltam a gyümölcsökhöz csempészni nagyon kis mennyiségű zöldséget és észreveszi, sokszor be sem kapja, vagy ha igen, ki is köpi az ilyen falatot.
    Ez meddig normális? Csak attól félek, nehogy hiánybetegsége legyen, mert már tápszert is csak 1-2-szer eszik naponta. Meg biztos a fogak szempontjából is jobb lenne ha használná és rágna velük.
    Köszönöm a segítséget!
    Erus

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Ha főként gyümölcsökön, húson, tejterméken és gabonán él, akkor semmi baja nem lesz tőle, ha a zöldségeket nem eszi.
      A gyümölcsöket add neki darabosabb változatban, ha azokat szereti, ez a fogainak jót tesz, ezenkívül kínálgasd az édesebb zöldségekkel néha (pl. sárgarépa), de nem kell erőltetni.

  • Ildi

    2010. november 30. kedd

    Kedves Ági!

    A kislányom 10 hónapos,és nagyon válogatós,nem hajlandó semmi zöldséget megenni,csak úgy ha gyümölcs van hozzákeverve.Paradicsom,krumpli,sütőtök,gesztenye,répa,spenót ezek mennek,a többi zöldség nem még gyümivel sem.A másik probléma,hogy tápszeres baba Beba HA tápszert eszik,viszont az életkorának megfelelő követő tápszertől begörcsöl,szorulása lesz,ez igaz még az alma,répa,banánra is.Husit,gabonapelyhet,sajtot(néha megeszi)joghurtot,turó rudit,kölesgolyót szokott még enni,és egyre több dolgot elfogad abbol is amit mi eszünk kifli, húsleves stb..A kérdésem az lenne,hogy tudnám rávenni arra,hogy elfogadja a többi zöldséget,vagy főzeléket gyümi nélkül?(ha nem a gyümi íze érvényesül ezt a kevés zöldséget is elutasítja).Csak nagyon ritkán fogad el házilag készített fözelékeket,inkább csak a bébiételeket eszi kiegészítve egy kis husival.Félek,hogy valami hiánybetegség alakúl ki nála főleg,hogy a tápszer is a csecsemőkori.Ráadásul sokszor előfordul,hogy begörcsöl a pocija bizonyos ételektől,gyümiktől.Egyébként a súlya 8 kiló,és 72 cm.Ha van valami ötleted,kérlek segíts nekünk.Köszönettel:Ildi

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Nem kell aggódni, emiatt nem lesz hiánybetegsége, hiszen mindent eszik, csak nem a megszokott módon.
      A megszokott ízeket fokozatosan próbálhatod neki házi készítésben is adni (vagy először a házit keverve a bébiétellel), de semmit nem kell siettetni, mivel mindent eszik már most is, amire szüksége van.

  • Vera

    2010. november 27. szombat

    Kedves Ági!Kislányom 7 hónapos.Azt szeretném kérdezni,hogy gluténtartalmú ételt,tojást,gyéb allergén ételeket mikor kezdjek el bevezetni neki?”Allergiás” család vagyunk..A nagyobbik gyereknél pár éve mindenre azt ajánlották minél később,most meg azt mondták minél előbb,mert találkoznia kell allergénekkel.A nagyobbik 2 évesen diétázott is a tej miatt:((

    köszi
    Vera

    • Vida Agi

      2010. november 28. vasárnap

      A tej és a glutén teljesen más ebből a szempontból. A tejnél minél később találkozik vele, annál jobb, ezért érdemes 1 éves korig a nem allergiás gyerekeknél is várni vele. A gluténnál a korai találkozás nem befolyásolja a későbbi allergiát, ezért most már azt mondják 6 hónapos kortól lehet adni bizonyos gabonákat, 9 hónapos kortól pedig szinte mindent be lehet vezetni fokozatosan.

      • Vera

        2010. december 04. szombat

        Szia!
        Köszönöm a választ.Még egy kérdésem lenne.Tegnap délután vettem észre hogy a pici szájánál 2 pici piros pötty lett,az egyik pofijánál meg pirosas folt,de ez is olyan fura,mintha áttetszenének halvány rózsaszín pöttyök a bőrén.Mivel rágott játékokat is pont akkor azt hittem attól olyan.
        Amikor pelenkát cseréltünk láttam,hogy van a hasán egy fél kiskörömnyi csalánkiütés,bőrből kiemelkedő folt.Ma is látszzik halványabban.
        Nagyon vigyázok a hozzátáplálással pont az allergiák miatt.Tápszert sose kapott csak szopik+csak bioboltból vásárolt zöldség,gyümi+bio allergénszegény bébiétel.Csak vízzel mossuk,bioboltos samponnal a fejét,testápoló natür shea vaj,ruháit mosódióval mosom.Tegnap reszelt almát evett,aztán hippes bio sütőtök-krumplit, később bio alma-öszibarack rizsdarával+szopi.Ezek voltak a foltok előtt.Mást nem evett ujat mostanában,ill.csak brokkolit-krumplival,azt nagyon szereti.Evett főzöttet+hipp bio brokkoli brumplit.Megnéztem még egyszer alaposan az összetevőket,nem láttam most se semmi allergizálót.A zöldségesekbe csak zöldség+olaj,a gyümölcsösbe alma,barack,örölt rizs, rizskeményítő, c vitamin, savanyúságot szabályozó anyag:kalcium karbonát.Mi üthette ki?Szerintem én sem ettem olyasmit,most éppen se tojást,tejet egyáltalán nem iszom, halat viszont ettem máskor is,de nem vettem észre semmit.Mi üthette ki?
        köszi
        Vera

        • Vida Agi

          2010. december 07. kedd

          Ezt kozmetikumok is okozhatták, akár a tiéd is (pl. új testápoló, dezodor, tusfürdő) vagy mosószer, öblítő.
          A szájkörnyéki pöttyöket a fogzás miatt csípősebbé váló nyál is okozhatta.

          • Vera

            2010. december 07. kedd

            Kedves Ági!
            Csak vízzel -a fejét biosamponnal -mossuk a babának és natúr shea vajjal kenjük a bőrét.A ruháit külön mosódió héjjal mosom.Tegnap rájöttem mitől lehetett piros az arca.Miután tegnap sütőtököt adtam pici napraforgóolajjal,piros lett a pofija a kislánynak,ahol hozzáért a tök.A tök bioboltos én sütöttem,az olaj dm-es biotermék alnaturás.Miután megette fél órával már nem látszott.Más főzelékbe is szoktam ugyanilyen olajat tenni,ugyhogy szerintem a sütőtők volt.Olajból ekkorának nem jó a napraforgó,mert az is olajos magból van,allergizálhat?inkább kukorica vagy más olaj kéne?Ma adtam banánt-ez is bio és kissé piros lett a szájánál.Egyszerűen ilyen érzékeny a bőre és ezt kinövi,vagy ezeket nem szabadna akkor adni,ez is allergia?:(
            köszönöm
            Vera

          • Vera

            2010. december 07. kedd

            Ja és én se használok semmi újat,én is natur olivaszappant használok+shea vajat.

          • Vera

            2010. december 12. vasárnap

            Kedves Ági!Megint én vagyok.Sajnos úgy tűnik a bőrpír kezd állandósulni,mert most már nem múlik el.
            Csak az arca jobb felén piros,most úgy mint amikor ki van pirulva-de erősen piros- a gyerek,de csak az arca azon fele.Nem pöttyök,hanem folt és a bőr nem meleg mint kipiruláskor hanem hideg.Kezdek elkeseredni
            Vera

          • Vida Agi

            2010. december 16. csütörtök

            Nem kell elkeseredni, lehetséges, hogy a szabad levegőn a hidegtől pirosodott ki, ha egybefüggő a folt, akkor ez attól lehet, hogy a hideg kicsípte az arcát, érzékenyebb bőrű gyerekeknél előfordul ilyen, zsírosabb krémmel (pl. fémdobozos Nivea vagy DM-ben kapható direkt erre való kenőcs) Célszerű séta előtt is mindig bekenni az arcát, szeles vagy nagyon hideg időben fordulhat ilyen folt elő.

  • dóra

    2010. november 13. szombat

    Kedves Ági!
    Kislányunk 23 hónapos, mindig jól evő kisgyerek volt ill babának sem volt az evéssel gondunk. Kb. egy hónapja azonban szinte egyáltalán nem akar húst enni,ha szeletben készítem. Ha rakott ételben ill. fasírt formában van, megeszi. Főleg a csirke és a pulyka esett ki a pikszisből,a sertéshúst még valahogy lecsúszik. A főzelékféléket eszi, ha tejfölt kaphat rá, de kb. egy hete csak a tejfölt enné. Emellett viszont képes lenne vajas kenyéren élni. Joghurtot szívesen eszi, a sajtot csak reszelve és vagy zöldségkrém alá vagy kizárólag sült formában.Játék közben sokat főzőcskézik,általában húst főz (pedig nekünk nem tűnik fel, hogy nagyon tömni akarnánk:). Lehetséges-e, hogy eljátsza, hogy már evett és ezért nem kívánja a húst? Egyáltalán, meddig tarthat ez el? Ja, a nagy gyerekkedvenc, a bundás hús sem menő…
    Válaszodat előre is köszönöm:
    Dóra

    • Vida Agi

      2010. november 17. szerda

      Igazából nincs itt olyan nagy probléma, átmenetileg minden kisgyerekkel előfordul, hogy egy-egy ételt nem szívesen fogyaszt, aztán pedig megjön hozzá a kedve. Mivel ő sok ételben megeszi a csirkét is, csak úgy magában nem, ezért semmiről nem marad le, egyelőre ne akarj neki rántott húst és sülteket adni, kapja a többi ételhez keverve, rakott ételekben stb.

  • csupakabra

    2010. november 12. péntek

    Kedves Ági!
    A kisfiam 13 hónapos és az utóbbi 3-4 hónapban nagyon vicces étkezési szokásokat vett fel…Az aggaszt,hogy általában egész délelőtt nem éhes, bármivel kínálom (gyümölcs, kifli, bébiétel, zöldségek), kikapargatja a nyelvéről, délután 2 körül eszik először (kizárólag krumplit és husit fogad el ilyenkor), és délután 5-6 körül eszik utoljára. Ilyenkor,ha olyan a kedve talán még gyümit is eszik.De többször hallottam már,hogy álmában korog a gyomra. Még szopizik,de naponta kb. 3-szor csak. Szerinted hogyan tudnám színesíteni az étrendjét? Valóban hagyni kell nem enni egész délelőtt,ha ő nem látszik éhesnek és nem fogadja el az ételt? Vagy csak nem találom el az ízlését és azért nem eszik délutánig?
    Előre is köszi a választ!
    Eszter

    Válasz: Látszólag mindent eszik, csak szokatlan időelosztásban. Valószínűleg ennek az az oka, hogy délelőtt nagyon éber és bármit érdekesebbnek talál, mint az evést. Ha van rá mód, ilyenkor igyon valami táplálóbb dolgot, például gyümölcsturmixot, joghurtitalt, tejet, de ha többször szopizik ebben az időszakban, az is elég lehet. Nyilván emellett a hízására is figyelni kell, ha láthatóan fogy ettől, akkor keressetek fel egy orvost.

  • Szilvi

    2010. október 27. szerda

    Szia Ági!

    Én most olyan problémával fordulnék hozzád, hogy 10 hónapos kisfiam, aki eddig nagyon szépen ette az almát és a banánt is, az almás csirkét nagyon szerette. Pár hete mintha nem akarná megenni a gyümölcsöket. A szőlőt azért még megeszi, de a többi gyümölcsöt nem nagyon. 6 hónaposan kezdtem el a hozzátáplálást, addig csak szopizott. A zöldségeket, főzelékeket nagyon szereti, bár abból is inkább a tökfőzeléket, paradicsomos krumplit eszi meg, de a többiből is, ha nagyon éhes megeszik egy normál adagot, kb 150 g-ot. Bár nem tudom ennyi idősen ennyi elég-e neki. Hajnalban, reggel, délben este, szóval kb. napi 4x szopizik még. A reggel, este mindig fix. Szóval nem tudom, hogy ez most csak átmeneti, és esetleg most nem kívánja ezeket az ízeket? De akkor mit adjak neki tízóraira és uzsira? Bár a tízórai általában nincs is. Az nem baj? A másik problémám, hogy nem nagyon akarja inni a vizet, pedig 6 hónapos kora óta próbálkozom. Nem szeretném teával,vagy más gyümölcslével nagyon kínálni, nem akarom, hogy azt szokja meg. Azért nem izgattam magam eddig, mert szopizik. De most azért már megkérdezném, hogy ez mennyire normális?
    Köszi szépen!

    Üdv,
    Szilvi

    Válasz: Teljesen normális az étkezése, az adagok is rendben vannak. Nem kell erőltetni a vizet sem, hiszen még 4x szopizik, így abból elég folyadékhoz jut. A gyümölcsökkel az lehet a gond, hogy esetleg jön a foga és ezek jobban csípik az ínyét. Ez átmeneti dolog, addig is néha kínáld meg vele, vagy tedd hozzá más ételekhez a gyümölcsöket (pl. krumpli-alma, gyümölcsjoghurt stb.), de nem kell erőltetni.

  • Évi

    2010. október 20. szerda

    Még annyi, hogy semmi édeset nem eszik egyébként, se sósat, erre mindig vigyáztam. A natúr joghurtot is én ízesítem neki gyümölccsel vagy korpával vagy túróval stb. Szénhidrát függősége még remélem nincs.

  • Évi

    2010. október 20. szerda

    Szia Ági,

    Nekem meg kenyérfüggő lett a 13 hós kisfiam, már az esti főzelénél, alig várja, hogy végezzen, mert tudja, hogy az jön utána..ami azért alakult ki, mert mi is eszünk ilyenkor, és kenyérdarabkákat eszeget a saját tányérjából, míg mi is eszünk. Imádja a kenyeret. baj ez?
    2. másik kérdésem az, hogya reggeli szopit szeretném kiváltani tejitallal, de nem tetszik neki. Ő reggel 6-kor kel, és nehezen tudom elképzelni, hogy akkor már kenyeret egyen joghurttal, mert mi ilyenkor mindig bevisszük a mi ágyunkba és szopi után ott marad köztünk játszani. Ha nem akarja a tejitalt, mivel próbálkozzak? Vagy ültessem le 6-kor, esetleg fél 6-kor székbe reggelizni?
    3. az esti vagy reggeli szopit érdemes előbb kiváltani? Hajnalban már nem mindig kel fel, de azt nem is akarom megvonni tőle, ahogy tanácsoltad korábban.
    4. 13 hósan, ha még kétszer alszik (mert korán kel), napi 5 étkezés a normális? Este 8-fél 9-kor alszik el egyébként.
    5. Meddig ajánlott napi 2 meleg étkezés? Mert mi estére kenyeret eszünk, és így nehezebb neki a főzeléket enni, ha látja, hogy mi nem azt esszük.

    Köszönöm megint előre is
    Évi

    Válasz: 1. Nem baj. Az a baj, ha már csak a tésztafélét eszi meg.

    2. 13 hónaposan már kaphat rendes tejet is (3,5%-osat vagy házi tejet), de ihat ilyenkor banánturmixot, vagy akár kakaót is.

    3. igazából a legjobb, ha magától hagyja el, de ha muszáj, akkor talán az estit érdemesebb kiváltani.

    4. Igen, ez teljesen jó.

    5. Nem szükséges a kétszeri meleg étkezés, elég ebédre.

  • Eme

    2010. október 19. kedd

    Szia!
    Azt szeretném kérdezni, hogy mikortól számít problémának a túlsúly, egyáltalán mikortól beszélhetünk túlsúlyról a csecsemőnél. Konkrétizálva: az én kislányom 9 és fél hónapos és most 72 cm és 10 kiló. Az orvos és a védőnő mindig megállapítják, hogy tyű mekkora, de nem mondanak semmit. A múlt hónapban majdnem 800 gr-ot hízott.
    Én nem különösebben aggódok, csak szeretném tudni, hogy ez még normális-e. Igazából rengeteget mozog (szinte egyfolytában), és nem eszik annyira sokat… reggel-este tápszer (240 ml), délelőtt gyümölcs kb. 250 gr. ebéd-uzsonna: főzelék, szintén 250 gr. körül. Válaszodat előre is köszönöm! Esetleg írhatnál erről is cikket, biztos sokunkat érdekelné… 🙂 Üdv: Eme

    Válasz: Aggodalomra semmi ok, normálisan táplált csecsemő nem tud elhízni. Mivel ő nem csak súlyos, hanem hosszabb is az átlagnál, ezért egyáltalán nincs miért aggódnod.

  • Móni

    2010. október 17. vasárnap

    Az én lányom 7 hónapos, két hónapja kezdtük el a hozzátáplálást már szépen eszegetett de 1-2 hete szinte csak az édes dolgokat eszi meg (gyümölcs,tejpép) a többit szinte bele kell erőszakolni hogy egyen pár kanálal. Mit tegyek ezzel? A másik az hogy a darabost hogy kell bevezetni? Most ha egy kicsit is nem tökéletesre turmixolom öklendezik. Gondolom még nem érett a darabosra. Mikor lesz az és hogy csináljam?

    Válasz: Legyél következetes: mindig kapjon a főzelékből is, de utána egyen gyümölcsöt, Valamint a gyümölcsöket kombináld zöldségekkel is, úgy, hogy 1/4 legyen a zöldség 3/4 a gyümölcs, ha így megeszi, növelheted a zöldség arányát.

    Még korai lenne bevezetni a darabos ételeket, ráér 9 hónapos kor körül, amikor már több foga van. 8 hónaposan már el lehet kezdeni néha kölesgolyót adni, ha azt már megrágja, akkor a többi is menni fog. A darabos ételekre úgy lehet rászoktatni, hogy a főzeléket nem pépesíted teljesen, hanem fele-fele arányban tumixolsz, illetve töröd össze villával a hozzávalókat és a kettőt összekevered. Ha ezt így megeszi, utána már csak 3/4-1/4 arányban legyen a pépes és a darabos étel, míg a végén már csak villával törd össze. Emellett el lehet kezdeni pl. kölesgolyót adni uzsonnára, tízóraira, amit saját kézzel tud enni, és ha nem rágja meg, akkor is szétolvad a szájában. Emellett puha gyümölcsöket kis darabokra vágva is lehet adni (sárgadinnye, barack, szőlő lehúzott héjjal, banán stb.)

  • nyaradie

    2010. október 15. péntek

    Szia Ági!

    Megint a segítségedet szeretném kérni. A kislányom 13,5 hónapos. Eddig szépen ette a főzelékeket, gyümölcsöt, kenyeret, kifli, nem volt semmi gond, inkább az volt a jellemző hogy a darabos étel nem kellett neki. Néhány hete kanalat is kikövetelte magának és néha ő is evett vele. Kb egy hete nem hajlandó főzeléket enni, már egyből nyüszög, csak a kezébe fogható dolgokat, azok közül is főleg a húst (fasírt, húsgombóc), hiába teszek mellé zöldséget, abból keveset eszik, eldobja, csak a bébiétel.Az igazi, darabos gyümölcs sem kell neki, cTejterméket nem igazán szereti, a túrót hol megeszi hol nem, tejpépet szerintem megunta, joghurtot néha. így elég keveset eszik, mert a türelme is elfogy. Megpróbáltam, hogy csempészek közben egy kis főzeléket, több kevesebb sikerrel. A súlya egyébként rendben. Naponta még 3x szoptatom. 4 foga van és 4 jön egyszerre, de már nagyon régen.

    Mit tanácsolsz, mit adjak neki enni? Nem baj, hogy ennyire csak a hús érdekli? Vagy ez csak azért van, mert újdonság? Lehet összefüggés, hogy most már nagyon sokat vezetteti magát itthon is nem csak a játszótéren?

    Bocs hogy hosszú lettem. Nagyon várjuk a válaszod.

    Sz

    Válasz: Ez teljesen normális. Adj neki sok darabos ételt, zöldségeket is darabosan adhatod, nem kell a főzelék. Ebben a korban egyébként sem kell mindenáron a főzelékhez ragaszkodni, kaphatja azt, amit ti esztek, és eheti darabosan, ha úgy szereti.

  • Vera

    2010. október 13. szerda

    Szia Ági!

    Nagyon aktuális nálunk most ez a téma. Kislányom 11 hónapos múlt, és eljutottunk odáig, hogy almát, Sinlac tápszert és kenyérhéjat hajlandó csak enni. (Reggel , este még rendes tápszert iszik.) Súlyproblémája nincs, én úgy gondolom nem éhezik, csak szeretnék neki zöldséget is adni, de egyre nehezebb. Néhány hete még kb 10-20 kanállal megevett egy főzelékből, a vége felé azt is cirkuszok árán, mindig valami játékkal le kellett kötnöm a figyelmét, valami újat adnom a kezébe, hogy „ne vegye észre” hogy eszik. Ma már nem hajlandó egy kanállal sem bevenni a főzelékből, szorosan összeszorítja a száját, fejét elfordítja. Most jön a felső fogacskája, nagyon erősen kimarta a nyál a száját, hasmenése van, és már látszik az egyik felső fog, szóval nem tudom, hogy írhatom-e ezt a viselkedést a fogzás számlájára, vagy már hiszti is van benne. Esetleg a kenyérhéj megnyugtatja az ínyét? Arra is gondoltam, hogy unja a kanalazást, ezért már darabokat is adok elé, csak még elég ügyetlen, nem tudja rendesen a szájába venni, illetve órákig tartana egy étkezés, nincs hozzá türelme. Egy ideig én adtam a darabokat a szájába, így szinte mindent elfogadott, de ma már ezt sem. Nem tudom hol rontottam el, próbáltam azt is, hogy ha nem evett, visszamentünk játszani a szobába, gondoltam előbb-utóbb csak elfogadja, ha éhes, de nem vagyok benne biztos, hogy így kellene „büntetnem”. Vagy esetleg tényleg csak a fogzás, és türelemmel ki kell várni ezt az időszakot, és újra enni fog? Már enyhén sózom is az ételt, hátha az íze nem tetszik neki. Teljesen tanácstalan vagyok..

    (A fogzással kapcsolatban ugye nem baj, ha az alsó kettő után nem a sorrendben következő középső felsők jönnek, hanem a mellette lévők?)

    Válaszodat előre is köszönöm.
    Vera

    Válasz: Ez a fogzás miatt van, elmúlik majd. Pontosan ebben a sorrendben kell jönnie a fogaknak, ez a normális.