Sportolási lehetőségek babával

A legtöbb anyuka szeretne lefogyni, de legalábbis formában maradni a szülés után is, de 1-2 (vagy több) gyerkőccel a sarkában már nem tud az ember olyan könnyedén eljárni sportolni, mint korábban, ezért némi leleményességre van szükség ahhoz, hogy a gyerekekre és a rendszeres testmozgásra is jusson erő és energia.

Sportolási lehetőségek babávalJó lehetőség a baba-mama torna (már ahol van), de ez azért korántsem annyira hatékony zsírégető edzés, mint amire szükség lenne a fogyáshoz, ráadásul amint totyogókorba lép csemeténk egyre kevésbé lesz türelme kivárni a torna végét.

Kézenfekvő megoldás a tempós séta babakocsival vagy kenguruval. Érdemes a sétához részletes edzéstervet is készíteni, ha van rá mód pulzusmérővel ellenőrizni, hogy kellőképpen dolgozunk-e, így ez valóban hatékony edzésre ad módot. 3 kerekű babakocsival (illetve olyannal, aminek jó a rugózása) akár futni is elmehetsz, sőt lehet kapni kifejezetten futáshoz gyártott babakocsikat is.

Itt is problémát okozhat, amikor a gyerkőc már totyog és esze ágában sincs babakocsizni. Nagyjából 1 éves kor után már valóban szükség van a leleményességünkre ahhoz, hogy megoldjuk a sportot. Előnyben vannak azok az anyukák, aki heti 3-4 alkalommal kölcsön tudják adni a porontyot a nagymamának, de a többieknek is vannak jó megoldások.

Az én kedvencem a biciklizés, a gyerekek is imádják. Az örökmozgó kicsit teljesen lenyűgözi, ha a biciklivel viszem, a babakocsiban, autóban 20 perc után már nagyon unatkozik, de a bicikli gyerekülésében akár egy órát is elvan.

A naggyal (3 éves ) kiválóan lehet futni járni.
Ő teker a biciklivel, mint az őrült, én meg alig győzöm utolérni. Kellett 1-2 alkalom, mire összeszoktunk, de most már fel tudjuk venni egymás tempóját.

Szólnom kell még a fitnesztermekről is. Egyre több helyen van itt mifelénk gyermekmegőrző, és most már több helyen azért sem néznek rád csúnyán, ha a gyerkőc a teremben játszik, amíg anya edzi magát. A probléma az, hogy a totyogó korú babákat nem igazán lehet ilyen helyekre bevinni, mert mindent megnéz, szétpakol, bajba keveredik, elcsatangol. Hallottam olyan helyről, ahol a közeli játszóházba lehetett bevinni a gyerekeket arra az 1-2 órára, ahol hozzáértők vigyáztak rájuk. 2-3 éves kor között már meg lehet vele beszélni, hogy játszon magában, amíg anya aerobikozik (ez is a gyerek természetétől függ persze), de 1-2 éves kor között ez nem működik még igazán, addig marad megoldásként, hogy valakinek a segítségét veszed igénybe a testedzés idejére, vagy pedig közösen sportoltok, már amennyire ő hagyja és akarja 🙂

A videóra való ugrálást a tévé előtt viszont elbűvölve nézik a lurkók, 2 éves kora körül már be is állt mellém tornászni, 2 és fél évesen pedig ő akarta kiválasztani, melyik kazettát tegyük be, így együtt tudtunk mozogni, és mindketten élveztük a dolgot.

Összességében, ha az ember eltökélt a mozgásszegény életmód felszámolásában, akkor gyerek mellett és akár vele együtt is lehet mozogni, csak el kell kezdeni. Ha konkrét céljaid vannak, pl. fogyni szeretnél, akkor sokat segíthet egy terv is, amiben részletesen mondjuk 1 hétre előre megtervezed, melyik nap mit sportoltok majd. Napi fél óra mozgás már 1-2 hónap múlva látványos eredményeket hozhat, és minél változatosabban alakítod ki, annál jobban fogod élvezni a dolgot.

Mindez azért jutott eszembe, mert ma egy parkban sétáltunk és megfigyeltem két kisfiút, akik a teniszpálya szélén játszottak a kisautóikkal, miközben az anyukák teniszeztek – óriási ötlet, én is ki akarom próbálni! Már csak egy teniszpartner kéne…

És Te hogyan oldod meg a babával való közös sportot? Oszd meg bevált módszereidet a többi kismamával!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

4 Comments

  • Kirus

    2008. november 21. péntek

    Én táncolni járok. Pocakosan is táncoltam Patrikkal, van egy country tánccsoportom, és a férjem country zenész. Így szerencsém van, sokat jártunk együtt fellépni. Persze nem tudok sok helyre elmenni, de minden hétfőn 19-21-ig apa vigyáz a Manóra, és akkor gyakorolhatok a többiekkel. Feltölt egy kicsit, és levezetek egy halom feszültséget. Csak ajánlani tudom, bármilyen műfajban. Néha Patrikot is magammal szoktam vinni, nagyon szeretni, ha sokan vannak körülötte, így jól érzi magát. Persze akkor csak rövidebb ideig maradunk 🙂

  • Csilla

    2008. november 01. szombat

    Sziasztok! Én görkorizom, babakocsival (21 hónapja lassan), persze sajnos időjárás függő, a telet ki kell hagyni és az esős hűvösebb napokat. Olyankor futni is lehet. De nagyon tudom ajánlani mindenkinek aki tud és szeret korizni, a legjobb alakformáló. Most hogy jön a kistesó (remélem, jövőhéten már lesz szívhang) állandóan azon agyalok hogy tudom majd űzni kedvenc sportomat miután megszületik.

    Válasz: Két gyerekkel is sok mindent meg lehet oldani 🙂 Tanúsíthatom. Amíg a kicsi kicsi, addig ráhagyod apára és elmész a naggyal sportolni. Később mehettek úgy, hogy a nagy biciklivel vagy kismotorral és a kicsit tolod magad előtt.
    De olyan is van, hogy hármasban ugrálunk a tévé előtt 🙂
    Két gyerek minden kreativitát kihoz az anyukából 😉

  • Zöldi Ágnes

    2008. augusztus 21. csütörtök

    Futás, babakocsival. Mindenkinek ajánlom, akinek van futó múltja, és nem akarja abbahagyni ezt az életmódot. Pár hetes kortól kezdtük, akkoriban majd minden nap. Bizony még heti 2-3 alkalommal most is elmegyek a 2,5 éves lányommal babakocsis futni, mert ő kéri. Néha kiszáll, és ő is szalad melettem, ha a közlekedés engedi. Ez az életforma a kicsiket is megmérgezi! :-))

    Ja, és nem kell hozzá extra felszerelés, kezdetben egy 20 kilós batárral róttam a köröket, mindegy volt, fő a mozgás, a jó közérzet. Az alvásidőben meg a kicsit is elrigatta a kocsi hatalmas gumikereke.

    • Kriszti

      2011. május 12. csütörtök

      Agnes!
      En par napja kezdtem a futast a babakocsival (esernyore csukhato sportbabakocsi, nagyon NEM extra gyartmany). Dombos reszen lakom, talan ebbol adodik, hogy hosszu idon keresztul kell tartani a kocsit, nehogy leguruljon. Szoval ettol nekem kenyelmetlen a karom helyzete. Mit tanacsolsz? Milyen testhelyzetben fussak? Mire figyeljek oda?
      Koszi!