Mire jó az intimtorna? (INTERJÚ)

4 anyukából 3 vizeletvisszatartási gondokkal küzd a szülést követően, a terhesség során pedig szinte mindenkinek vannak átmenetileg ilyen problémái. Az intimtorna azonban nem csak ezért lehet jó. Rusznák Ágnes intimtorna trénerrel beszélgettem.

Miben segít az intimtorna egy kismamának?

pregnant-1437501Nemrég beszélgettem egy kismamával, kérdeztem, mi foglalkoztatja, miről keres információt a neten. Azt mondta, hogy csak azt keresi, ami a babának a legjobb. Azért végzi az intimtorna gyakorlatait, mert azt olvasta, javítja a baba keringését is. El sem tudja képzelni, hogy szülés után miért ne tudná tartani a vizeletét.

Tegnap levelet kaptam egy anyukától. Elkeseredett hangon számolt be arról, hogy a szülés óta sok kellemetlenséggel kell szembenéznie. Legutóbb autóbuszon utazott, ölében a gyermekével. Érezte, hogy tüsszentenie kell. Megpróbálta visszatartani, de nem sikerült teljesen. Melegséget érzett maga alatt. Még szerencse, hogy ott a betét, amit szülés óta használnom kell – gondolta – különben bajban lennék a leszállásnál.

A vizelettartási nehézség sajnos gyakori probléma. Képzeld el, hogy látsz a játszótéren háromgyerekes anyukákat, akik beszélgetnek, gyerekeket hintáztatnak. Négy anyuka közül 3 vizelettartási gondokkal küzd.

A várandóság ideje alatt a kismama az izmok tudatos ellazításával ott is felkészülhet a szülésre, ahol a világrahozatal megtörténik. Továbbá az edzett izmok később könnyebben regenerálódnak, így a rendszeres gyakorlás a szülés utáni első időkben a gátlások nélküli, örömteli, fájdalommentes szexuális élethez is hozzájárul.

Mikor érdemes elkezdeni?

Az intimtorna a szülés napjáig megtanulható és bátran végezhető. Minél korábban kezded, annál jobb.

A várandósság alatt érdemes-e csinálni? Miben segít?

De még mennyire! A várandósság alatt javítja az anya vérkeringését és ezzel együtt a babának is több oxigén jut.

Nagyon sokat segít a torna a szülésre való felkészülésben. A felkészült izom rugalmas, elasztikus, kevésbé sérülékeny és könnyebben regenerálódik.
A vajúdás során a kismama a tudatos lazítással segítheti a folyamatot. Lazítani az tud, aki tudja az izmokat szorítani is.

A minap találkoztam egy kismamával, beszélgettünk három – négy percet. Láttam rajta, hogy kényelmetlenül érzi magát, hamarosan el is köszönt, azt mondta nem tud állni sokat, mert nagyon érzi a baba súlyát a medence alsó részén. Ez a húzó érzés a relaxin nevű hormon hatása. A relaxin hormont a méhlepény termeli, a szülésig folyamatosan termelődik. Ellazítja az izmokat, ízületeket, ínszalagokat. A legnagyobb hatást a medence, has, méh, területén fejti ki, hiszen ezeknek a szülésig folyamatosan tágulnia kell.

Más kismamák húzó érzést éreznek a keresztcsontban, szeméremcsontban. Ez a húzó érzés a méh tartó szalagjainak fokozott megterhelésére utal, ami a szalagok megnyúlásához vezethez.

Sajnos a tornával nem tudunk hatni a szalagok állapotára. A tartószalagokat csak védeni, óvni tudjuk.
A szalagok védelmét szolgálja az erős izomzat, amely jobb alátámasztást ad, ezért a megtartás feladata nemcsak a szalagokra hárul. Nagyon fontos a sok pihenés a várandóság alatt, de különösen a gyerekágyas időszakban.

A szülés után milyen előnyei lehetnek az intimtornának?

A legfontosabb előnye a tornának az a hat hét, amennyivel korábban kezdheti a gátja helyreállítását, aki a szülés előtt megtanulta a gyakorlatokat.
A szülés minden esetben nyomot hagy a gáton, de van, akinél ez csak átmeneti jellegű és mindössze néhány napot, hetet jelent, de sok anyukánál a kellemetlen tünetek állandósulhatnak.

A tanfolyamon minden kismamának azt tanítom, hogy szülés után minél többet pihenjenek. Az első hat hét a gyermekágy időszaka, amikor minden anyuka kíméletre szorul. A legjobb az lenne, ha a baba etetésén, ellátásán kívül semmi más teendője nem lenne, csak a pihenés.
Első babánál – és szülői segítséggel még csak-csak megoldható, hogy szülés után naponta több órát feküdjön az anyuka, de akinek nincs segítsége, vagy már nem az első babája nagyon nehezen megoldható a fekvő helyzetben történő pihenés.

A szülés után az alhasi szervek visszahúzódásához is időre van szükség. Kilenc hónapon keresztül a szervezet azért „dolgozott”, hogy a méh egyre jobban kitáguljon, a baba kényelmesen elférjen. Kitágult a hasfal, megnyúltak a hasizmok. Szüléskor a gát izmai extrém mértékben megnyúltak, hogy a baba átférjen. A regenerálódáshoz is időre van szükség. Ha azt szeretnénk, hogy szülés után a hüvely újra feszes, tónusos legyen, olyan, mint előtte, minél hamarabb, akkor pihenni és tornázni kell!

Mikor lehet elkezdeni a szülés után?

A torna a szülés napján kezdhető, persze nem teljes erővel, hanem csak nagyon óvatosan, lassan, keveset. Gátmetszés és császármetszés esetén is javasolt hamar elkezdeni a gyakorlatokat, mivel a torna hatására javul a keringés a gáton, ami segíti a gyógyulást.

A szülést követően „állapotfelmérést” végzünk. Az első feladat a katéter nélküli vizeletürítés.
Kezdetben csak a bemozgatás a cél. Pisilés előtt végezz vizelet-visszatartó szorítást. Majd próbáld meg a hüvely izmait is megmozdítani, végül a végbél záróizmodat is. Amikor azt tapasztalják a kismamák, hogy a gáton lévő izmaik megmozdulnak, az jó érzéssel tölti el őket, egyre bizakodóbbak lesznek a rejtett izmok használatával kapcsolatban.

A szülés utáni első 5 napban csak nagyon óvatosan, egyszerre csak keveset tornázzunk, de naponta többször is. A szoptatás utáni pihenőidő kezdete jó alkalom erre. Az egyéni programnak csak egy részét csináljuk ilyenkor, 2 – 3 ismétléssel, alacsony intenzitással.

A 2. hétig már egyre nagyobb erőre törekszünk, de még kevés ismétlésszámmal. A 3. héttől a maximális erő elérése a cél, és megemelkedik az ismétlésszám 5 – 6-ra, naponta 2 x.

Hány alkalomra van szükség, hogy elsajátítsuk a szükséges tudást?

A Kriston Intim Torna gyakorlatait 12 órás tanfolyam keretében tanítom. A legeredményesebbnek a 4 x 3 órás tanfolyamot tartom, hetente 1 alkalommal. Így van elegendő idő a gyakorlásra két foglalkozás között.
Szervezek tanfolyamokat 1 – 1 hétvégére is, ilyenkor péntek – szombat – vasárnap 3 x 4 órában tanulunk.

A tanfolyam végén személyre szabott egyéni programot adok, és egy gyakorlást segítő CD-t. Ezek alapján a tanítványok már otthon egyedül is tudnak tornázni.
Nem mindenki szeret otthon, magányosan gyakorolni, ezért minden héten egy 60 perces gyakorló órát is tartok. Ezen az órán intenzíven „csak intimtornázunk”.

Az enyhébb panaszok – kis mértékű elcsöppenő vizelet köhögés, tüsszentés, egy jóízű nevetés következtében – már 2 – 3 hét gyakorlással enyhülnek, és kb. 10 hét alatt megszűnnek.
A súlyosabb problémák javulásához hosszabb idő szükséges, de határozottan állítom, hogy nincs olyan probléma a gát területén, amin a torna ne javítana!

Milyen előnyei lehetnek ennek a tudásnak később, a kisgyermekes évek múltán egy nő számára?

A legnagyobb előny a megelőzés!

Sajnos az életkor előre haladtával minden szövetünk gyengülésnek, sorvadásnak indul. Látjuk ezt a tükörbe nézve az arcunkon, lassan leszokunk az ujjatlan felsők viseléséről az „integető izom” miatt, a kockás hasnak már csak a vízszintes csíkjai látszanak, a láb vénás problémái sokaknak kellemetlenséget, fájdalmat okoznak, a láb deformitásai a megereszkedett talpszerkezetnek köszönhető.
Ezekre a problémákra, ha nem is fogadjuk el őket, de keressük a megoldást. Botox, ráncfelvarrás, zsírleszívás, bütyök eltávolító műtét.

Balgaság lenne arra számítani, hogy a medencefenék izmaink életünk végéig tökéletesen fognak működni. Sajnos egy idő után azok is gyengülnek, sorvadnak, megereszkednek. De egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tempóban, mely életkorban!

A rendszeres gyakorlással, és napi 8 – 10 perces tornával nagyon sokáig fenntartható, megőrizhető a gátunk fiatalos ereje!

Hol találnak bővebb információt a kismamák a Kriston Intim Torna tanfolyamokról?

Bővebb információ a www.intimtorna-rusznak.hu oldalon található, az aktuális tanfolyamok időpontját pedig a www.intimtornablog.hu oldalra teszem ki.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.