Nem alszik a baba

Akinek még nem volt gyereke, az el sem tudja képzelni, milyen hónapokon át a fél éjszakát kényszerből álmatlanul tölteni, vagy félóránként felkelni a bömbölő, hisztiző gyerekhez. Aki pedig éppen benne van ebben az őrületben, el sem tudja képzelni, hogy hamarosan vége lehet. Lássuk hát, hogyan tehetjük könnyebbé…

baba alvás, baba alvászavar, nem alszik a babaElőrebocsátom: tuti receptek szerintem nincsenek. Az igazán kitartó gyerekek képesek akár másfél éven át sakkban tartani a családot, a jobbféléket pedig néhány trükkel jobb belátásra bírhatunk, bár lehet, hogy idővel maguktól megtanulnának aludni. Az olyan közkézen forgó „csodamódszerek”, mint az Aludj jól gyermekem és Aludj velem, vagy a Suttogó néhány családban beválnak, másoknál nem (ezekről az alábbiakban részletesebben írok még), ez egyéni ízlés, szülői kitartás és elsősorban a gyerek személyiségének a függvénye. Úgy gondolom, hogyha kezdettől fogva teret engedtünk a baba egyéni igényeinek is az élet minden területén (igény szerint evett, aludt stb.), akkor valószínűleg az új szokások ellenére lesznek majd és nehezebben szokja meg, jobban megviseli a babát.

Alvásra szoktató módszerek, amiktől jobban aludhat a baba

(itt most a módszereket írom le, amikkel találkozhatsz, az ezekkel kapcsolatos szakmai véleményemet a módszerek ismertetése után találod)

Aludj jól gyermekem!

Az Aludj jól gyermekem! illetve az Aludj velem! című könyvek (iiletve még van más, ugyanerre a módszerre alapozó könyv is) lényege az ún. késleltetett válasz, más néven Ferber-módszer alkalmazása. Lényege, hogy a babát minden este ugyanabban az időpontban, ugyanazon rutintevékenységek után (evés, fürdés stb.) tesszük le még éber állapotban a kiságyába, majd kimegyünk. Ha sír először 1 percet várunk, majd bemegyünk hozzá, hátsimi, elmondunk előre kitalált szöveget (pl. Most aludni kell, aludj szépen, anya nagyon szeret, de most nem játszunk.), aztán kimegyünk. Ha megint sír megint 1 perc kivárás után bemegyünk stb. Egészen addig, amíg el nem alszik. Éjszaka ugyanez. Kivenni az ágyból nem szabad. Következő este már 3 percet várunk, aztán 5- öt, 7-et stb. Pár éjszaka múlva -elvileg- magától elalszik a baba és nem ébred fel éjszaka sem. A könyv szerint ezt a módszert 6 hónapos kor felett lehet kipróbálni. Tapasztalatok és vélemények erről a módszerről

Suttogó módszer

A Suttogó titkai című (úgyszintén sok vitát kiváltott) könyv módszere valamivel humánusabb. Ennél is fontos, hogy este azonos időpontban feküdjön le a kicsi, előtte ugyanazokat a rutinműveleteket végezzük el, azonban itt a lefektetés után, ha sír a kicsi, akkor mellette kell maradni, megnyugtatni (de a kiságyból nem kivenni), ha megnyugszik, kimenni a szobából, ha megint sír, megint bemenni, megint simogatással, szavakkal megnyugtatni, de nem kivenni, és így tovább. A Suttogó szerint előfordulhat, hogy az első éjszaka akár százszor is lejátszódhat ez a nyugtatásos jelenet, de a helyzet éjszakáról éjszakára javulni fog, míg végül a baba átalussza az éjszakát. A könyv szerint ez a módszer 8 hónapos kortól alkalmazható, szerinte ugyanis nagyjából ekkor kezdődik a kisgyermekkor.

Együttalvás

A kötődésre való nevelés, illetve a sokáig tartó szoptatás hívei szerint ez a legjobb megoldás a kimerülés elkerülésére. Ha a baba éjjel felkel és szopival alszik vissza, akkor nagyon kényelmes megoldás lehet, de azoknál a kicsiknél is beválik, akik már nem szopiznak. Feltéve, ha a szülők egyikét sem zavarja, hogy a kicsivel alszik, így is kényelmesen tudnak feküdni (egy 140-es ágynál nem biztos, hogy kényelmesen megoldható) és nem ragaszkodnak hozzá, hogy az ágyban éljenek magánéletet.
Az egészen kicsiknél a közelség igénye miatt jó ez a megoldás, a nagyobbaknál (8-12 hónapos korban) a szeparációs szorongást oldja, de bárhogyan is döntünk, amint a kicsi ki tud jönni a kiságyból, vagy saját ágyat kap, egészen biztosan át fog néha vándorolni hozzánk, hiszen ez természetes igénye.
Ezt a módszert már újszülötteknél is alkalmazhatjuk, amennyiben nem félünk tőle, hogy ráfekszünk stb. Egyes kutatások szerint az együttalvás csökkenti a bölcsőhalál kockázatát is. Egy biztos, pl. amikor magas láza van a gyerekeimnek, vagy nagyon el van dugulva az orruk, én jobban szeretek velük aludni, így észreveszem, ha már alig kapnak levegőt vagy felment a lázuk. Erről a módszerről bővebben az Éjszakai gondoskodás című könyvben olvashatsz!

Egyéb házi praktikák

  • Ha a gond az, hogy csak szopival (teával, tápszerrel) alszik vissza éjszaka a baba: szopi helyett adjunk vizet cumisüvegből, idővel rájön, hogy éjszaka nincs cici és nem kel fel
  • Anya helyett apa fektesse le a kicsit és ő menjen be hozzá éjszaka, ha rájön, hogy éjjel nem lehet anyát zaklatni, akkor nem fog emiatt felkelni.
  • Ha felkel, ne vegyük ki az ágyból, kapjon cumit (ha egyébként is cumizik, ez be szokott válni)
  • Ha a fogzás miatt sírdogál, lefekvés előtt kapjon homeopátiás bogyót (pl. Chamomilla CH15-ből 5 golyócska) vagy homeopátiás kúpot (Viburcol kúp)
  • Ha felkel és játszani szeretne: a legtöbb babánál van ilyen korszak, főként 10-14 hónapos korban fordulhat elő. Általában beválik, hogy azt mondjuk neki, játszon nyugodtan a félhomályban (villanyt semmiképp ne kapcsoljunk), mi visszafekszünk aludni és feküdjünk is vissza.
  • Ha este nem akar elaludni: feküdjünk le vele együtt, ha csend van és látja, hogy mi is alszunk, idővel ő is elalszik.
  • Ha nem tudjuk, mitől kel fel, akkor érdemes kiszűrni a lehetséges rizikófaktorokat: nézzük meg a száját, jön-e a foga (a duzzadt íny, fehér csík az ínyen, esetleg véres íny erre utalhat), a következő éjszaka kapjon homeopátiás bogyót, ha javul a helyzet, akkor a foga volt a ludas a felkelésben, ha nem, akkor más lehet az ok.
  • Léteznek úgynevezett alkati szerek is a homeopátiában, amik pl. a túlságosan szorongó, alvászavaros babáknál, kisgyerekeknél lehetnek hatásosak, érdemes erről egy homeopátiás orvostól tájékozódni, nem egy esetről hallottam, amikor egy ilyen szer hozta meg a javulást.
  • Ha anya hiányzik neki éjszaka: adjuk neki oda a kispárnánkat, sok gyerek, ha érzi az anyukája illatát, visszaalszik magától
  • A legdurvább módszer, amit hallottam, hogy a gyerkőcöt egy külön szobába tették és senki nem ment be hozzá éjszaka, idővel leszokott a sírásról.
  • Ha eddig velünk egy szobában aludt: tegyük át másik szobába, lehet, hogy a mi mozgolódásunk miatt ébred fel
  • Ha eddig külön szobában aludt: tegyük a kiságyát a mi szobánkba, hátha a közelségünk hiányzik neki

Melyik módszer a jó?

Bár a fent ismertetett módszerek többsége a gyakorlatban bevált, azaz végül megtanult „aludni” a baba és nem okozott többé gondot a sok ébredés a szüleinek, a sírni hagyós Ferber-módszernek, van egy nagy hátránya. A magában sírni hagyott baba szervezetében megemelkedik a kortizol (stresszhormon) szintje és mivel a módszer szerint több napon át minden alvásnál hagyjuk sírni a babát 1-1 percre, menjünk ki a szobából, tehát magában sír a baba, a kortizol-szint újra meg újra megemelkedik és vizsgálatok szerint így is marad. Ez nem átmeneti dolog, volt olyan vizsgálat, ami kimutatta, hogy a megemelkedett kortizolszint még 6 (!) évesen is megvolt a csecsemőkorukban sírni hagyott gyerekeknél!

Mit okoz a megemelkedett kortizolszint? Ingerlékenységet, alacsonyabb stressztűrő képességet (könnyebben kiborul a kicsi, nehezebben viseli a változásokat, kevésbé rugalmas, gyakrabban pörög túl stb.).

Ugyanakkor van egy másik probléma is vele: a rendszeres sírni hagyás az anya részéről is nagy erőfeszítésekkel jár, az ösztönei ellen megy, akik végigcsinálják arról számolnak be, hogy meg kell keményíteniük a szívüket, hogy ne segítsenek a babának, ne vegyék fel mégis. Ez az elfordulás, a baba meg nem hallgatása ilyenkor csak átmeneti, kutatások mégis azt igazolják, hogy a kötődés itt kezd el megszakadni. A baba kevésbé bízik a szüleiben, az anya gyakrabban hoz határozott, ámde a kapcsolat ellen ható döntéseket. Már máskor sem siet azonnal az anya a gyermeke segítségére, tovább hagyja sírni, kevésbé figyel oda a kéréseire.
Tudom, most azt gondolod, ez veletek nem fordulhat elő, csak az alvást szeretnéd rendezni és minden másban megmarad a jó kapcsolat, azonban a gyakorlat azt mutatja (és ezt 10 év szakmai tapasztalatával a hátam mögött írom), hogy az anya-gyerek kapcsolatot rongálja a tudatos sírni hagyás MINDKÉT oldalról.

A harmadik probléma pedig: gyakran minden erőlködés és igyekezet ellenére a változás csak átmeneti. Lehet, hogy a sírni hagyással eléred, hogy a babád átaludja az éjszakát, egyszercsak mégis elkezd újra felébredni, mert nem pusztán rossz szokásról van szó, hanem valóban vannak olyan fizikai okok, amik felébresztik őt (éhség, melege van, jön a foga stb.) Sok könyv, amik azt tanácsolják, hogy hagyd sírni a babát 1-1, majd 3-3 percre stb. elfelejtik, hogy az ébredés nem rossz szokás, hanem számtalan ok lehet a hátterében és először ezeket kell orvosolni!

A Suttogó-módszer kétségtelen előnye, hogy itt az anya nem hagyja magára a babát, ez pozitívum, hiszen bár ilyenkor is tiltakozik, sír a baba, ez elsősorban abból fakad, hogy már álmos és nem kapja meg a megszokott gondoskodást. Azonban, mivel ott vagy mellette, segítséget nyújtasz neki, a közelséged révén a kortizolszint ugyan megemelkedik (mint síráskor mindig), de később visszatér az eredeti értékre. Az egyetlen gond itt is az, hogy először mindig az alvászavarok hátterét kell megoldani, anélkül hiába fogunk bele a szokások megváltoztatásába.

Hibák, amiket elkövethetünk

  • Melléfekszünk, amíg elalszik, aztán meg kiosonunk. Általában ebből az szokott lenni, hogy félórákat kell mellette feküdnünk, mert nem akar elaludni. Akkor már jobb, ha a mi nagyágyunkon alszik el és onnan visszük át a saját ágyába.
  • Tévé előtt alszik el: mi nem tudunk nyugodtan tévézni, mert a Teletubbies-t kell néznünk, aztán meg egy órát fekszik a tévé előtt, de nem alszik el.
  • Cumisüveggel a kezében alszik el: tönkremennek a fogai a cukros lében áztatástól és éjszaka felkelvén követelni fogja a cumisüveget
  • Minden este más módszerrel próbáljuk leszoktatni az éjszakai felkelésről: ez teljesen meg fogja zavarni
  • Egyidőben több módszert próbálunk ki, így nem tudjuk, melyik oldotta meg a problémát, plusz a babát is összezavarhatjuk vele.

Amit érdemes a baba születésétől fogva betartani

  • Legyen az estéknek egy adott menete. Nem muszáj mindig 8:00-kor ágyban lenni a kicsinek, inkább azt figyeljük meg, mikor álmosodik el és akkor álljunk neki fürdetni, fektetni.
  • Az este lépései azonos sorrendben történjenek, például fürdés, babamasszázs, öltözés, etetés, esti mese, lefekvés
  • Lefekvés után már ne égjen a villany a szobájában
  • Ha éjszaka bemegyünk hozzá, ne szórakoztassuk, ne beszélgessünk vele, ne gyújtsunk, csak kis fényt, pelenkázni is csak akkor kell, ha bekakilt
  • Lehetőleg éberen fektessük le, de ha bealszik a szopiba, az sem baj
  • Lefekvés előtt már ne „gyorsítsuk fel” a babát, ne bírkózzunk, csiklandozzuk stb., ettől csak felpörög és nehezebben fog elaludni. A lefekvés körüli időszak legyen egyre csendesebb, nyugodtabb, hagyjunk rá bőven időt.
  • Főként 8-10 hónapos kor után fontos, hogy akkor fektessük le este a babát, ha már tényleg álmos. Az előző felébredés után teljen el legalább 2-3 óra (8-10 hós korban)!
  • Idővel rászoktathatjuk, hogy egy kispárnával vagy egy kabala állatkával aludjon el, ez megnyugtatja, és a nappali alvásnál is jól jöhet (persze ez gyerekfüggő, van, aki nem igényli)

Gond-e, ha segítséget kap a kicsi az elalváshoz?

Elvárható-e, hogy a baba egyedül, segítség nélkül aludjon el? Egyáltalán nem! A babának segítségre van szüksége az elalvás előtti ellazuláshoz, ahhoz hogy ki tudja zárni a külvilág ingereit. Mi felnőttek ilyenkor könyvet olvasunk, tévét nézünk, aztán tudunk elaludni, ő azonban még nem képes ezt magától megoldani, ezért a mi segítségünkre szorul. Az ősi ösztönei azt diktálják, hogy az elalváshoz biztonságos környezetre van szüksége és arra az érzésre, hogy álmában nem történhet vele semmi rossz. Sok baba ezt a biztonságérzetet csak az édesanyja közelében tudja megélni, ezért egyáltalán nem gond, ha mellettünk alszik babaöbölben vagy legalább a kiságya a szobánkban van.

Sok babának szűk térre, az anyaméhez hasonló helyzetre van szüksége ahhoz, hogy biztonságban érezze magát (pl. bölcső, mózeskosár, pólya), de emiatt szeret sok baba hason is aludni, mert erre emlékezteti.

Más babák csak cicin tudnak elaludni, ez idézi elő bennük azt a biztonságérzetet, ami az elalváshoz kell. A cicin alvás egyáltalán nem gond, a kicsi idővel kinövi, elhagyja, ahogyan minden mást is.

Fontos tudni, hogy amire szoktatjuk a babát, az nagyon sokáig megmaradhat, akár éveken át ugyanígy fog elaludni, ezért lehetőség szerint olyan altatási szokásokat alakítsunk ki, amit képesek vagyunk 9-10-15 kilósan is tartani majd. Az újszülöttkor ezalól kivétel, az első pár hetet tekintsük átmeneti időszaknak, amikor minden megengedett, ahogyan jól érzi magát a baba és ahogyan alakul. Ez az összehangolódás időszaka, dédelgessük a kicsit sokat, ismerkedjünk egymással! Amikor már látjuk, mi az, ahogyan jól érzi magát, ahogyan el tud lazulni (de semmiképpen sem 6-8 hetes kor előtt), akkor kezdjük el tudatosan kialakítani az altatási szokásokat.

Az éjszakai felébredések időszaka 1 éves kor után csillapodik, utána pedig fokozatosan megszűnik párhuzamosan azzal, ahogy a kicsi megtanul önállóan elaludni és az idegrendszere is megérik az éjszaka átalvására. A kisgyerekkor folyamán lehetnek még olyan szakaszok, amik megviselik, amikor felkel éjszaka, de ezeknél már sokkal inkább körülhatárolható lesz, miért is kelt fel a kisgyerek (pl. betegség, testvér születése, óvodakezdet stb.)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

434 Comments

  • Agi

    2009. február 19. csütörtök

    Kedves Agi!

    Tanacsra lenne szuksegem. Van egy 8 es fel honapos kisfiam eleg eros akarattal megaldva.
    Az lenne a kerdesem, hogy hogyan tudnank atallni a szopi kozbeni elalvasrol a kisagyban valo elalvasra. Jelenleg ugy nez ki a napunk, hogy delelott alszik egy fel-1 orat seta kozben, utana 3 es fel ora elteltevel delutan itthon alszik, de csak ugy tudom elaltatni, hogy mellefekszem es megszoptatom. Igy pont fel orat alszik. Ennyi alvassal egesz jol elvagyunk estig, amikor a megszokott furdeses rituale utan szopival elalszik az olemben es le tudom rakni. Ejjel altalaban egyszer kell felkelnem hozza, akkor is eszik kicsit, aztan alszik reggelig.
    Probaltam kisagyba letenni amikor mar almosodott, de mindig nagy siras volt az eredmenye, hiaba simogattam, enekeltem. Vorosre uvolti magat, oklendezik es mar alig lat ki a szemen, de csak azert sem alszik. Igy akar egy orat is tud uvolteni. Kisebb koraban meg el tudtam ringatni, de amiota kinyilt szamara a vilag, nem megy. Nezeget, tepi a hajamat, orromat, fulemet es persze nem alszik. Fizikailag sem birom tul sokaig razni a feneket, mert mar 10 kg-nal is nehezebb valamivel.
    Koszonettel.
    Agi

    Válasz:Nem lesz egyszerű dolgod vele. Csináld azt, hogy teljesen lefárasztod, a megszokott idő után inkább 30-40 perccel vagy akár 1 órával is később próbáld meg lefektetni.
    Csináld azt, hogy lefekvés előtt kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz. A lényeg, hogy minden egyes altatásnál következetesen ugyanazt csináld.

    A másik lehetőség, hogy 1-2 napig Apa altassa el és fektesse le éjjel és nappal is, ez általában első alkalommal nagy sírással jár, de ha nem hagyjátok magatokat, teljesen megoldódik a probléma és már neked is elalszik majd cici nélkül is, valamint éjszaka sem kel fel, mert apa miatt nem érdemes 🙂

  • Encike

    2009. február 17. kedd

    Kedves Ágnes!
    6 hónapos kislányom miatt fordulok Önhöz segítségért. Első gyerekem, így kicsit tanácstalan vagyok. Nappal nagyon jó baba, folyton mosolyog, játszik, csak akkor sír, ha éhes, vagy ha álmos. (Még szopizik) Nappal egyszer alszik 1,5-2 órát, és egyszer még délután 1 órát kb. Éjjel is még kétszer kel szopizni, régebben szopi után rögtön visszaaludt. Néhány hete azonban egyszerűen nem akar elaludni. Pontosabban megtörténik az esti rituálé, fürcsi, kajcsi, és cici után elalszik. (A mellkasomon, büfiztetés közben) Hagyni szoktam a mellkasomon kicsit (10-15percet), míg el nem alszik rendesen, utána beteszem a kiságyába. Ott alszik is tovább pici mocorgás után, aztán olyan 20 perc múltán felébred, és nem akar visszaaludni, csak ha paskoljuk a popsiját (hason alszik). Napok óta azonban akkor sem alszik vissza, ha paskoljuk. Illetve visszaalszik, de ha abbahagyom, rögtön felébred. Ez így szokott menni 1-2 órát, mire végre ha kiveszem, és a mellkasomra rakom, akkor hosszas sírás után végre elalszik. Sajnos már nagyon kimerült vagyok, és egyszerűen nem tudom, hogy mi az oka a többszöri felébredésnek. Egyébként reggel 9-fél 10-ig is alszik. Lehet, hogy ez a baj? Kérem segítsen, mit rontok el???
    Köszönettel
    Enci

    Válasz: Ez a 20 perc utáni felkelés azért szokott lenni, mert amikor leteszed aludni, akkor még nem elég álmos. Ebben a korban kb. 3 órát tudnak két alvás között egyhuzamban fentlenni a babák, az esti lefekvés előtt azonban mindig tovább vannak fent, legalább 4 (de inkább 5) órát. Emellett a felriadás fő oka a fogzás lehet, ez ebben a korban gyakori, az, hogy nem tud visszaaludni pedig azért van, mert nagyon érdekli a világ, ébren szeretne még maradni egy kicsit, nem tud már olyan könnyen ellazulni és visszaaludni, mint korábban.

    A fogzáson homeopátiás szerekkel tudsz leginkább segíteni. A http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz ezekről részletesebb leírást.

  • Nicik

    2009. február 12. csütörtök

    Sziasztok!
    Segítsen valaki!
    A kislányom elmúlt 2 éves 2 hónapja, és minden éjjel felkel inni.Ezzel nem is lenne akkora probléma, mert 2szer felkelt, ivott és aludt.De 2-3 hete mostmár 8-9szer is felkel.Tiszta pisi, pedig éjjel 2szer tisztába teszem, és van hogy meg is fázik.Nem tudom mit tegyek, hogy eszokjon erről, és aludjon.Segítsen valaki mert kezdek teljesen kimerűlni.

    Válasz: Ebben a korban sok minden állhat a háttérben. Pl. félelem a sötétben éjjel, túl változatosak a nappalai (ide mentek oda mentek), túl sok tévét néz (vagy a háttérben megy a tévé), jön a leghátsó örlőfoga, beteg lesz (piros a torka, meg van fázva, bedugul éjjel az orra), ezeket kéne végignézned.

  • Agi

    2009. február 05. csütörtök

    Kedves Mindenki!

    Én szeretném bemutatni a mi példánkat az alvás panaszokra. Az én kisfiam 18 honapos. Sosem voltak alvásproblémáink. Mitől?
    Mivel mi olyan tevékenységet folytatunk, amelyben nem lehet szünetet tartani, nincs szabadság, ezért már pici baba korától mindennek részese volt, mert nem volt kire hagyjam, és nem is akartam. Így ingerdús napjai voltak, megszokta hamar, hogy amikor elálmosodik akkor aluszik. Estére, akárcsak minden munkás ember, alig várta, hogy a vacsi után aluhasson. Ugyanakkor nem cipelhettem magammal minden pillanatban, ezért rájött, hogy Anyán kívül még rengeteg érdekes dolog van, ami őt elszórakoztatja. Habár mindig együtt voltunk, nem lett függő, nagyon jól elmarad másokkal, különösen a gyerekekkel, és most már egyedül is kimegy az udvarra és eljátszik, csak amikor megehül jelentkezik. Az ingerdús világának köszönhetően rendkívüli szellemi fejlődésen ment keresztül, sok tárgyat ismer, tudja mire és hogy kell használni, mi a veszélyes, mivel okoz magának fájdalmat, odafigyel a lépésére, mert ha nem akkor esés lesz a vége, és az nem kellemes. pl. ha megehül, tudja honnan kell élelmet szereznie, ha ragad a keze, akkor megmossa amint vizet ér, mégpedig szapannal, ha valami elmozdul a helyéről, visszateszi azt, a játékautóit csavarhúzóval, próbálja javítani, amikor csészéjéből iszik, akkor nem járkál, mert ha igen, akkor magára borítja, enni és inni ad a pónilovának, és a kutyákat is eteti. Igaz, csak nagyon kevés dolgot tiltottunk meg neki, azt ami igazán veszélyes lehet számára. Mivel ő minden kincsem, nem engedtem meg a kényeztetést, mert azzal csak neki ártok. Megkap mindent amire szüksége van, de a hisztinek nincs helye.
    Hiszem s vallom, hogy a baba nem maradhat ki a világ dolgaiból, és ha kellőképpen zsúfolt a napja, nyugodtan és hosszan alszik, hogy pihenjen. Mi az éjszakai alváson kívül, még kétszer alszunk a nap folyamán, egy-két órát.

  • Apuka

    2009. február 04. szerda

    Sziasztok !

    Én egy aggódó apuka vagyok, aki a következő kérdéssel szeretne fordulni hozzátok.
    Kisfiam 11 hónapos. + hónapos koráig tudta anyuka szoptatni, azt követően szinte csak tápszeren nőtt fel. Persze amint lehetett folyamatosan adtunk pépeket és gyümölcsöket neki, alapvetően szereti is őket. Az orvos javaslatára azonban a lefekvés előtti Milumil 3-as megmaradt, jelenleg 250ml formájában.
    Lefekvés ezzel történik, aám alig 3-3.5 óra múlva felébred a gyerkőc és egészen addig megy a balhé, amíg újra nem kap legalább ennyit. (tea nem helyettesíti a tápszert)
    Mindez rendben is lenne, de hajnali 4-5 felé megismétlődik ez, tehát alapvetően 3 óránként a 250 ml tápszert megeszi. Napközben tápszert sohasem kap, már vagy féléves korától.
    Nincs ötletünk, hogyan lehetne leszokni a tápszerről, éjszaka péppel próbáltunk helyettesíteni, de nem működött.
    Biztosan van hasonló tapasztalat, hogyan oldható meg az ilyen helyzet.

    Nagyon hasfájós volt a srác kb 3.5 hónapos koráig, nem lehetett aludni sokat emiatt éjjelente. Most a hasfájás helyett az etetés miatt kell 2-3x kelni hozzá, s pláne nem tartjuk egészségesnek ezt a mennyiséget már néhány órán belül főleg.

    Válasz: Mivel nappal nem kap már tápszert, valószínűéleg a szopási igényét éjjel elégíti ki. Ahogy nő fokozatosan el fogja hagyni ezt a szokását. Megpróbálhatjátok, hogy nappal ismét kap tápszert, ennyi idősen még szüksége van rá (1 éves korig napi 500 gramm javasolt legalább)

  • Anikó

    2009. január 28. szerda

    Kedves Ágnes!
    Olvastam a cikkedet és segítséget szeretnék kérni 22 hónapos kisfiam alvásával kapcsolatban. A gond az, hogy még mindig nem alussza át az éjszakát, általában éjfél és 1 körül mindig felébred, olyankor sír, nyöszög, felül az ágyában. Van hogy ez többször is megtörténik, és feláll, ki akar menni a szobából, tévézni akar. Már mindent megpróbáltunk a férjemmel, egy hete külön szobába is költöztünk és én szaladgálok hozzá éjjel. Egyébként augusztusra várjuk a második babát, addigra jó lenne, ha rendeződne a helyzet.
    Azelőtt általában fürdés után közösen tévéztünk az ágyunkban, ahol ő elszundított és áttettük a saját ágyába. És azután következett az ébredés, sírés, könyörgés a szülői ágyba kerülésért.
    Jelenleg fürdés után játszunk még egy kicsit, tévézünk, aztán a TV is alszik, én mesélek neki félhomályban, és ő több-kevesebb huzavona után elalszik. Az éjjeli lámpát égve hagyom, talán fél a sötétben. De semmi. Ugyanúgy felébred, csak talán kevesebbszer. Olyankor bemegyek, cumiját odaadom, esetleg iszik. Reggel 8-kor kel, napközben egy fél órát alszik, este 8-kor fürdetjük és kb. 9, fél 10 körül alszik el.
    A fogzása még tart, talán két foga hiányzik még. De ez az állapot sajnos két hónapos kora óta fennáll.
    Mi lehet a probléma? És miért mindig éjfél-1 óra körül ébred?
    Előre is köszönöm a segítséget!
    Anikó (Bernát anyukája)

    Válasz: Ebben a korban kezdődik a félelem a sötétben időszaka. Emellett tudnod kell, hogy ő pontosan érzi a változást a családban, hogy jön a testvér, ez is okozhatja, hogy többet szeretne veletek lenni, éjszaka is igényli a közelségeteket.
    Ami segíthet, ha pár napig Apa fekteti és ő megy be hozzá éjszaka, vagy ha ez nem megoldható, akkor aludjatok együtt egy darabig, amíg ki nem növi ezt az időszakot.

  • Tünde

    2009. január 07. szerda

    Kedves Ági!

    Köszönöm a gyors választ!
    Még egy apró kérdés: Nálunk nem válik be az, hogy ha sír a baba a kiságyban akkor kiveszem megnyugtatni mert amikor visszarakom még jobban elkezd sírni mint előtte. Úgy viszont meg tudom nyugtatni, ha a kiságyban fekve (háton, mert hason nem szeret lenni) a kis mellkasánál fogva megringatom kicsit. A kérdés az, hogy ez rázva altatásnak számít?

    Köszönöm a válaszod!

    Tünde

    Válasz: Nem a rázás a lényeg, hanem, hogy segítséget kap az altatáshoz. De lehet, hogy ez beválik, ha megnyugtatja és neked sem zavaró, akkor lehet alkalmazni.

  • Tünde

    2009. január 05. hétfő

    Kedves Ági!

    Én a 8 hetes kislányom nappali altatásához szeretnék segítséget kérni. Az éjjszakáinkkal semmi gond, fürdés, vacsi után sokszor azonnal alszik, akár 7 órát is de a nappali altatás káosz. A problémám az, hogy sajnos hozzá szoktattuk a babát ahhoz, hogy rajtunk aludjon el és hiába tesszük be ezek után a kiságyba 5-10 perc múlva ébred és balhé van. Nappali alvás tulajdonképp leginkább csak a babakocsiban van séta közben vagy anyán a hordozókendőben.
    Alapvetően a gondom kettős: az egyik gondom az, hogy ha a kiságyában altatom és nagyon sír akkor kiveszem megnyugtatni de abban a pillanatban ahogy ágyat ér a kis teste brutális hisztis sírásba kezd. Vegyem ki azonnal újból? Egy délutánt tegnap végig túráztunk így, de minden egyes felvétel, letevés után csak rosszabb lett a helyzet. A gondom másik fele épp ebből fakad, hogy sehogy sem alszik el. Mi van ha az altatás elhúzódik a következő evésig? Akkor alvás nélkül etessem meg újból és játszunk megint, hogy aztán játék után kezdjem megint az altatást?
    Betekerést nem tűri, nagyon ideges lesz tőle, a cumitól az esetek 90%-ban csak még idegesebb lesz.
    Értem én, hogy elrontottam a napi ritmus kialakítását csak azt nem tudom miképp lábaljak ki a helyzetből.

    Egy nagyon mellékes vonal: Van arra valami megoldás, hogy a Szentem ne sírjon ha nem mozog épp a kis segge alatt a babakocsi?:)

    Köszönöm a válaszod!
    Tünde

    Válasz: Itt nem az a probléma, hogy csak rázva tud elaludni, hanem, hogy -mint írod- káosz van a napirendjében. Ebben a korban két nappali alvás között 2 órát van ébren a baba. Azaz megébred, eszik, utána ébren van 1-1,5 órát, és csak utána álmosodik el. Ne tedd le evés után azonnal aludni, hanem tedd le oda ahol ti vagytok, a nappaliba, a konyhába nézelődni, játszani. Ennyi idősen már szívesen nézelődik akár 1-2 órát is a baba. Amikor kezd álmosodni, ne tedd le azonnal aludni, még egy kicsit játszatok együtt (20-30 percet) és csak akkor tedd le aludni, amikor már nagyon álmos, amikor már veled is nyűgösködik.
    Az esti lefektetés előtt is teljen el legalább 1,5-2 óra ébren.
    Lehetőleg hason altasd, mert úgy mélyebben alszik.

    Nagyon fontos a rendszeresség. A kicsi a megszokások, a napi rutin alapján tájékozódik a világban, az éjszakai alvására is kihat, ha napközben a megszokott módon történnek a dolgok. Ebben a korban 4×1 vagy 3×1 óra szokott lenni az átlagos napközbeni alvásmennyiség (néha több). Hagyd annyit aludni, amennyit magától alszik, de amíg meg nem szokja az önálló altatást ne altasd babakocsiban, autóban, rázva stb.

    Lefekvés előtt megbabusgathatod, de utána tedd le, ne altasd el teljesen. Ha sír, vedd ki, nyugtasd meg és aztán megint tedd vissza.
    Megpróbálkozhatsz azzal is, hogy cumit adsz neki az elalváshoz.

    Ha 30 perc után sem alszik el, felélénkül, akkor vedd ki, játszatok még fél órát, amíg el nem álmosodik és akkor tedd vissza megint.

  • Timcsilindi

    2009. január 04. vasárnap

    Kedves Ági!

    Nagyon köszönöm a választ, ma ki is próbálom délután!!!!

    Mikor írtam neked, elhatároztam, hogy változtatok, és megpróbálom „helyrehozni” ezt a nappali altatás kérdést. A másoknak adott tanácsaidból is merítve 2 napja úgy csinálom,hogy szépen „együtt” lehúzzuk a redőnyt, utána leülök vele az ágy szélére, ölembe veszem, éneklek neki halkan egy-két dalocskát, majd átteszem a kiságyába. Simogatom, cumit teszek a szájába, és leülök mellé.
    Na, mind a két nap sírva jöttem ki 1 óra hossza után, mert nem alszik el, dörzsöli ugyan nagyon a szemét, nagyon laposakat pislog, már-már lecsukja teljesen, aztán mégis megondolja magát, játszik a cumival, lebontja a rácsvédőt, hasra fordul, felnyomja magát, kukucskál kifele a kiságyból. De végig dörzsöli a szemét, és laposakat pislog.
    1 óra után kijöttem a szobából, és még fél órát hagytam bent egyedül. Nem sírt, csak néha kicsit nyöszörgött. Fél órva után elkövetkezett a következő evés-idő, vagy pedig elkezdett sírni, ekkor mentem be.
    Tehát én rosszabbul viselem az „átszoktatást”, mint ő. 🙂 Tulajdon képen azért sírtam, mert tudtam, hogyha felvenném a kezembe, pár perc alatt elaludni, így meg szenved szegény. Ja, és végül nem aludt el egyik nap sem, csak délután séta után, kaja után, ahogy következett. De tudom, hogy jól csinálom (?), és csak kitartás kell, és hozzászokik Ő is. Köszönöm a tanácsot, be is fogom tartani, ennyivel fogom kiegészíteni a „módszert”, játszani fogok vele még alvás előtt, megvárom, míg nagyon álmos lesz. Remélem be fog válni mihamarabb!

    Még lenne egy utolsó kérdésem: Az előzőekben írtam már az éjszakai alvásról, ezzel kapcsolatban csak annyi lenne a kérdésem, hogy megviselné-e vajon a kislányomat, ha éjszaka mindig átteném a kiságyát a mienk mellé? De csak éjszakára, mert sajnos állandóra nem tudom megoldani, a szoba elrendezése, kicsinysége miatt.

    Nagyon köszönöm a válszt!! Gratulálok mégegyszer az oldalhoz, és rendszeresen olvasom ezután is!!!!

    Üdvözlettel: Timcsilindi

  • Kriszta

    2009. január 03. szombat

    Kedves Ági!
    Én is a segítségedet szeretném kérni. 4 hónapos a kisfiam, aki tápszert kap sinlaccal és nutritonnal sűrítve,mert refluxos és tejintolerans is egyben. A tápszer aminosavakig lebontott, így a problémáinkat valószínűleg nem ez okozza. A kisfiam általában háromszor vagy négyszer alszik nappal, kb. 2-2,5 órai fennlét után. A nappali alvása ugyanakkor nagyon rövid, mindösszesen negyven negyvenöt perc. Ha ekkor kiveszem az ágyból, akkor fél óra után nagyon nyűgös és nem lehet egy óránál tovább fenntartani. Mindig teljesen kifáradva teszem le. Az elalvással nincsenek is problémáink, csak az időtartammal. 40 perc után felébred, szemeit kinyitja, hason kinyomja magát, teljesen úgy tűnik mint aki kialudta magát, de fél óra múlva jönnek a problémák. Próbáltam már azt is, hogy az ágyában hagyom, de akkor kb. fél órai sírdogálás után tudja csak magát álomba sírni. A másik problémám az éjszakával kapcsolatos. Az esti lefekvés teljesen problémamentes, kb. hajnali fél kettőkor kel fel újra enni (normális ez egyáltalán tápszeres babáknál?), majd újra ébred fél négy körül és onnantól kezdve fél hétig nem nagyon akar visszaludni. A cumit mindig visszaadom, de nagyon fárasztó két órán leresztül hajnalban visszaadogatni a cumit. A kisfiam egyébként 6-szor eszik kb. 130-140 ml-t, 3-szor egy evőkanál sinlaccal sűrítve. Az az érzésem, hogy enne többet is, de ez a tápszer ugyan hamar ürül a gyomrából, de elegendő kcal-t eszik meg.
    Kérlek segíts, mert már a fáradtságtól fizikai tüneteket produkálok és még egy másik gyerekkel is kell foglalkoznom.
    köszönöm
    Kriszta

    Válasz: A 40 perces alvás egyáltalán nem rövid. Ebben a korban a babák átlagosan 3×30-60 percet alszanak napközben, tehát ennyi alvás elég neki. A baba alvásciklusa ebben a korban úgy néz ki, hogy elalvás után mélyalvás következik, majd kb. 45 perc múlva van egy felszínesebb alvási ciklus, amikor ha valami megzavarja az alvást (pl. zaj, éhség), akkor felébred a kicsi, ha nem, akkor visszaalszik. Mivel a kisfiad 40 perc után felébred, ez azt jelenti, hogy vagy már nem fáradt olyankor, vagy pedig valami megzavarja. Mivel 2-2,5 órát van fent előtte,lehet, hogy már éhes, azért kel fel vagy pedig a lakás zajai zavarják (3-4 hónapos korban van egy olyan periódus, amikor a kicsi nagyon zajérzékeny).

    A hajnali felkelés nekem úgy tűnik az időtartama alapján, mintha a fiad úgy gondolná, hogy már reggel van és azért kelne fel. Ezt nagyban befolyásolja az is, mikor fekszik este és hogy mennyi idő telik el az utolsó nappali felkelés és az esti lefekvés között. A hajnalban kelő babák többsége az este 8 körül lefektetett babák körül kerül ki. A nappali alvások között 4 hónaposan a legtöbb baba 2-3 órát van ébren, de az esti elalvás előtt többet, akár 3-4 órát is. Ha nincs meg a 3 óra ébren ilyenkor, akkor nem elég fáradt a baba, mielőtt ágyba kerül, ez is hozzájárul a hajnali keléshez.

    Emellett – nem tudom mikor kezdődött ez a probléma – ennyi idősen már a fogzásra is gondolni kell a hajnali kelés okán. Illetve – nem tudom próbáltad-e -, hogy amikor hajnalban kel, kap enni (lehet, hogy igényel plusz egy étkezést, nem tudhatod) vagy vizet inni (szomjas is lehet)

  • Timcsilindi

    2009. január 02. péntek

    Még valami!
    Elnézést, azt kihagytam, hogy este 7-kor fürdünk, kb. fél 8-8 között van vacsora, és utána alvás. Este általában vacsi után rögtön elalszik a kezemben, és úgy teszem le a kiságyába. Van úgy, hogy felébred ahogy leteszem, de kb. 10-20 perc után magától elalszik a sötétben úgy, hogy néha bemegyek, megsimogato, cumit adok neki, de nem szólok egy szót sem hozzá. Érdekes módon ilyenkor este el tud egyedül aludni.
    Szóval éjszaka 1-4 óra között változóan szokott egyszer enni, és utána reggel kb. 8 -ig alszik általában.
    Talán ezek még fontos infók. 🙂
    Köszönettel: Timcsilindi

  • Timcsilindi

    2009. január 02. péntek

    Kedves Ági!
    Nagyon tetszik a honlap, majdnem minden témát olvasgatom, nagyon sok hasznos dolgot tanultam! 🙂 Itt találtam is már egy kis segítséget a problémámra, amit a Viviennek írtál, de azért leírnám speciálisan a mi problémánkat.

    Pici lánykám most karácsonykor volt 6 hónapos. Már kb. 1 hónapja gondban vagyunk a nappali alvással. Dörzsöli a szemét, álmos, de mégsem bír elaludni. Kicsit lehúzom a redőnyt, Leteszem a kiságyába, leülök mellé egy kicist, simogatom a buciját, megkapja a cumiját, de Ő csak forgolódik, folyamatosan, egyik irányból a másikba, majd hasra vágja magát, aztán megint vissza. Közben dörzsöli a szemét, néha-néha lecsukja a szemét, és aztán megint forgolódik. Van amikor 10-20 perc után csak sikerül szegénynek elaludnia. Ilyenkor végig a kiságya mellett ülök, nem szólok hozzá, csak simogatom, meg ha kiesik a cumija, visszateszem. Ez a jobbik eset. Viszont a legtöbbször 10-20 perc forgolódás után elkezd sírdogálni, majd egyre jobban sírni, és hiába simogatom, nem használ. Ilyenkor megsajnálom, kiveszem a kiságyból, és elkezdem ringatni, esetleg halkan énekelni, és így kb. 10 perc alatt elalszik a kezembe. Hozzá kell tennem, hogy nem fekvő helyzetben van a karomban, mert úgy nem hajlandó, hanem szépen a vállamra fektetve. Úgy alszik el, hogy kinéz magának egy pontot, és azt szugerálja, amíg el nem alszik. Az a baj, hogy egyre nehezebb, van amikor nem elég 10 perc az elalváshoz így sem, és leszakad már a hátam. Nemtudom, hogy mitévő legyek, hogy próbáljam meg rászoktatni a kiságyban való elalvásra.

    Ami még hozzátartozik a történethez, hogy olyan szerencsés helyzetben lehetünk, hogy apa csak minden harmadik nap dolgozik 24 órát, és két napot itthon van. Van úgy, hogy Ő altatja a kislányunkat. Ő viszont egyáltalán nem tudja kiságyban tartva elaltatni, kizárólag kézben. Azért nekem néha összejön, hogy mégis a kiságyban alszik el. Gondolkodtam rajta, hogy jó-e hogy ketten altatjuk felváltva, és az, hogy nem egyformán? Kérlek adj tanácsot, mit tegyünk!

    Egyébként sokszor 20-30 perc altatás után alszik 30-40 percet. Általában 2-2,5 órát tud egyben fentlenni, utána kell neki valamennyi alvás- ezt tapasztaltam.
    Az éjszakák nagyon változóak. Sajnos csak 2 hónapig tudtam szoptatni, ezért Ő azóta tápszeres. Éjszaka még egyszer felkel enni, de ezzel semmi gond nincs, mert odateszem a párnámra magam mellé, megetetem, közben alszunk kicsit :), aztán kajcsi után azonnal visszaalszik, és teszem vissza a kiságyába. De vannak éjszakák, amikor 10x is felébred, olyankor nem sír, csak nyöszörög egy picit, amíg oda nem megyek. Elég ha beteszem a cumit a szájába, és megsimogatom a homlokát, és már alszik is tovább. De ez sokszor megismétlődik egy éjszaka alatt. Nem tudom, hogy mi lehet az oka. Nagyon ritkán egészen felébred, elkezd nagyon sírni, és akkor csak egy kis teával tudom megvígasztalni és visszaaltatni. De ilyen ritkán van.

    Egyébként mostanában megint hason alszik (pici baba korában aludt sokat hason) éjszaka. Egy szobában vagyunk vele. Annak idején, amikor még pocaklakó volt, úgy terveztem, hogy fél éves korában kiköltözünk a szobájából, de most már úgy gondolom, hogy maradunk még egy darabig, pláne, hogy mostanában elég rosszul alszik. Egyébként éjszaka felváltva kelünk hozzá apával. Sajnos elég pici a szoba, és nem tudtuk úgy rendezni, hogy az Ő ágya a mienk mellett legyen. Viszont lehet, hogy éjszakára oda tudnánk mindig tenni, csak azt nem tudom, hogy ez nem -e zavarja Őt meg, hogy éjszaka máshol van az ágya?

    Köztünk is szokott aludni néha, illetve amikor apa 24 órában dolgozik, és nincs itthon éjszaka, akkor néha ott alszik mellettem, apa helyén. Egyébként ezt szeretem a legjobban. Így Ő is meg én is kényelmesen elférünk, éjszaka bármikor megsimogathatom, megérinthetem. Sokat „vándorol” éjszaka, van hogy fejjel lefel ébred a kiságyban is, így meg mellettem több hely van, mint a kiságyban. Az az igazság, hogy szívem szerint mindig ott altatnám magam mellett!!! Viszont hárman nem férünk elég kényelmesen.

    Ja, fogai vannak: ketten alul. Egy hónapja jöttek ki, szinte észre sem vettük. Azóta azért eléggé dörzsölgeti az ínyét, mindent vesz a szájába, és ami kemény, nyomja az ínyéhez.

    Hát talán ennyi info elég lesz, hogy valalmi tanácsot kapjunk az alvással kapcsolatban.
    Nagyon várom a választ, köszönettel: Timcsilindi

    Válasz: Ebben a korban nagyon gyakori ez a probléma, mert a kicsi már nagyon élénk, minden érdekli, minden leköti a figyelmét, ezért csak nehezen tudja átlépni az ébrenlét és az álom küszöbét. Azt javaslom, hogy ne altasd el azonnal, ahogy elálmoodik, várjatok még egy kicsit, 20-30 percet és csak akkor fogj neki az alvási procedúrának, ha már nagyon-nagyon álmos (jobb 20-30 percet még játszani vele, mint az altatással kínlódni ;)) A kiságyban való altatást egyébként jól csinálod, így kell rászoktatni, csak persze következetesnek kell lenni, tehát mindig ugyanúgy csináld.

    Az éjszakai problémákat szinte biztos, hogy a fogzás okozza. Az első 2 fog után általában szinte egyszerre jön a felső 4 metszőfog és ez sok kellemetlenséget okoz. Nálunk homeopátiás szerekkel sikerült ezen javítani, a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz ezekről részletes leírást.

  • Trixi

    2009. január 01. csütörtök

    kedves Ági!
    Nekünk is hasonló gondunk van mint sok fentebbi sorstársunknak! Nekem ké ma épp 8 hónapos ikerbabám van. A kislány egyelőre jól alszik éjjel, csak ritkán sír fel, ilyenkor vagy a cumi, vagy egy kis „SSSSS” hangra alszik tovább. DE a kisfiú borzasztó. Koraszülöttek voltak, tehát az elején muszáj volt 3 óránként éjjel is etetni őket sokáig. Amikor már nem kellett ez, akkor hagytam aludni őket, a kislány elég hamar aludt volna hajnalig, de a kisfiú 3 körül rendszeresen ébredt. Mivel egyszerre szoptatom őket (mert nem bírtam volna idővel az elején 1,5-2 órás szopikat (mert nem tudtak szopizni)) ezért eleinte a kislányt is megetettem éjjel. majd kb 3 hós korukban azt gondoltam, h most már ki kéne bírni reggel 6ig, akislány simán kibírta, a kisfiúnka kellett cumit adnom éjjel többször, de csak felkeltem, cumi be a szájába és aludt tovább. ja igen velünk egy szobában de külön kiságyban alszanak az elejétől fogva. Ez egyre jobb lett, olyan 5-6 hós koruk körül elértünk oda, h a kislányhoz minimálisan kell felkelni, akisfiúhoz akár 5-6szor is, de néha csak 2-3szor, de csak cumi be a szájába, alszik tovább. Kb 1,5 hónapja kezdődött a pokol: a kisfiú gyakorlatilag egész éjjel sír, csukott szemmel, tehát álmában. Közben kijött 2 foga és elkezdett mászni ami még nem tökéletes. Gondolom, h ezek miatt van a nyugtalanság. Sokszor forog, felhúzza a térdeit mintha mászna és sír csukott szemmel. Nappal délelőtt alszanak séta közben 40 perc 1 órát, du a saját ágyukban sötétített szobában kb1,5-2 órát. Ilyenkor délután is van néha felsírás, van h többször is, de ilyenkor mindkettőnél, tehát a kislánynál is előfordul. Ilyenkor cumi és „popsiveregetés”-re általában 5 perc alatt visszaalszanak. Néha van, h nagyobb sírás van, de pl ilyenkor volt h sok puki jött és épp szorulása volt a kislánynak, tehát akkor érthetően ez az ok. Este fürdés fél 8 körül, majd szopi és szépen egyedül elalszanak a kiságyukba. A kisfiú kb fél 12ig szép csendben alszik, bár két napja már ilyenkor sem aztán kezdi a fent írt sírást, mocorgást. Próbálkozom cumival, magam mellé venni, vizet adni, Dentinox gélt adni, vagy végső esetben ringatni a hasamon fekve az ágyba. Egyik sem hoz tartós eredményt: 5 perctől fél órás időszakokig alszik csak vissza, vagyis hagyja abba a sírást, mert ugye álmában sír csak. Próbáltam már szoptatni is az éjszaka közepén (nappal egyébként utál szopizni, ha rajta múlna már csak kanalas kaját enne), elfogadja, szopik is egész sokat és utána kicsit jobban alszik, van h egy órát is. de igazából nem hiszem, h óránként kéne etetnem, vagy egyáltalán kéne etetnem egy 8 hónapos gyereket aki 3 hós kora óta nem eszik éjszaka. Totál ki vagyok fáradva, az elmúlt 1,5 hónapban minimalisat aludtam. Kipróbáltuk a Vibrucol kúpot, semmi, még Germicid C kúpot is adtam neki (orvos vagyok) abban nyugatató van, a legtöbb gyerek totál bealszik tőle, ez sem hozott javulást. próbáltam nézni a homeopatiás alakti szereket, de a fogzás nálunk egyik kategóriába sorolható tünetekkel sem jár. Gondoltam, h a mi éjjeli neszeink zavarhatják esetleg, de igazából álmában sír, szóval nem hiszem, h külső dolgok zavarnák, inkább a belső: fog, mozgásfejlődés. De MIT CSINÁLJAK???? Van még valamilyen ötleted esetleg amit nem próbáltam. Köszönettel: Trixi

    Válasz: Megpróbálhatod, hogy másik szobában altatod, vagy máshova helyezed az ágyát, ez néha sikerülni szokott, illetve az ilyen sokat mocorgós babáknál az is be szokott válni, hogy hálózsákban vagy jól bebugyolálva alszik, így nyugodtabban alszik, nem tudja a saját mozgása felébreszteni.

  • Horváthné Vizsi Hajnalka

    2008. december 11. csütörtök

    Kedves Ági!

    Ismét a tanácsodra van szükségem. 4 és fél hónapos kisfiam újabban éjjelente is felkel szopizni (3 hós koráig szinte este 10-től reggel 6ig, 7ig aludt), ami persze nem baj, csak az a gond, h nagyon nehezen alszunk vissza.
    (Az elalvással nincs gond, mert már elalszik a kiságyában egyedül, vagy úgy h énekelek neki.)
    Nehezen büfizik. Ha éjjel elalszik szopi közben és megpróbálom átrakni a kiságyába, 5 perc múlva felébred és keservesen sír.
    Ha ilyenkor felveszem vagy jön egy büfi vagy nem, de ált. nem. Ilyenkor megnyugszik vagy elalszik a vállamon és újra leteszem, és minden kezdődik elölről. ÁLt. 1 – másfél órába telik, amíg végre jön a büfi és akkor nyugodtan elalszik. Adom neki a Gripe Water-t is , de nem nagyon segít a büfizésnél.
    Napközben is van h szopi után 2-3 órával is büfizik, ez miért van?

    Kérlek adj tanácsot, h mi lehet a baj, vagy mit csinálok rosszul és min kellene változtatni?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Hajni

    Válasz: Az nem gond, ha később büfizik, ilyen előfordul, nem ez a gond. Első körben az szokta ebben a korban okozni a problémát, hogy napközben egyre ritkábban eszik a kicsi és egyre kevesebbet, egyre gyorsabban, mert annyira érdekli már a világ, hogy napközben nincs ideje rendesen enni. Ezért a sok büfi is, mert gyorsabban eszik. Viszont emiatt nem lakik jól eléggé, ezért éjjel bepótolja, ami nappal kimaradt. Szóval próbáld meg nappal gyakrabban szoptatni, illetve a szoptatási időkre nyugodt környezetet teremteni neki, hogy ne hagyja idő előtt abba a szopit. Az is segíthet, ha esténként gyakrabban szoptatod, így jóllakik mire ágyba kerül.

  • Szilvi

    2008. november 27. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 3 hónapos múlt. Nem túl jó alvó. van esti rutinunk: fél 8 kürül fürdik(előtte min. másfél óra ébrenlét), fürcsi, szopi, ott elalszik a cicin, így teszem az ágyba. 11-ig, éjfélig alszik szépen, de hajnalba 2-3 óránként felkel, szopizik, nehezen tudom visszarakni.(fél, 1 óra) Már fél hét körül nyüszög, 7 kor ébred, még akkor is, ha előtte egy fél órával raktam le. Nappal még elég sok az alvásigénye, másfél egy órák után álmosodik el. általában cicin, vagy cumin, de mindig ölben alszik el. Min lehetne változtatni, hogy többet aludjon egy huzamban éjszaka.?
    Üdv. Szilvi

    Válasz: Nem neked kéne altatnod, hanem meg kéne tanítani magától elaludni. Ehhez azt kell tenned, hogy elalvás előtt megdédelgeted, megszeretgeted, segítesz neki ellazulni, de nem altatod el teljesen, hanem félálomban leteszed a kiságyba. Ha sír vedd ki, nyugtasd meg, aztán megint amikor félálomba kerül, tedd vissza és így tovább, amíg el nem alszik. Első alkalommal akár 1 órát is eltarthat mire így elalszik, de ez minden alkalommal egyre csökkenni fog, mert megszokja, hogy ez az elalvás új módja. Este, napközbeni altatásnál és éjszaka is ezt kell tenni. Ha következetesen csinálod, akkor 2-3 nap alatt eredményre szokott vezetni ez a módszer, mert amikor éjjel megébred, magától vissza tud majd aludni.

  • Mónika

    2008. november 23. vasárnap

    Kedves Ági!

    5 hónapos kisfiammal kapcsolatban kérném a segítségét. Jelenleg: 7260g. Éjszakánként óránként másfél óránként felébred. Szemét teljesen csukva tartja és sír. Felnőtt számára olyan mintha rosszat álmodna. Testhelyzet változtatásra vagy pár korty víz után néha egy kis simi is elég és már alszik is vissza.
    Születésétől kezdve külön szobában és nagyon nagyon rosszul aludt. 6 hetes koráig csak anyatejet kapott. A kevés anyatej miatt hozzátáplálást kezdtünk BABE HA Startot. Ettől sokat bukott és 8 hetes korában a Milupa Aptamil Prev.-et kapta.
    Sajnos ettől meg kínozták a szelek és a széklet robbanás szerűen jött ki. Nagyon sokat tekergett, éjféltől kezdve 4x 5x kelt reggelig.
    Mivel mind a két szülő tejcukor érzékeny a háziorvos javaslatára a Sinlac pépet próbaként főétkezésnek adtuk. Az anyatej ekkor már csak napi 50-60g volt. Az éjszaki ébredések sűrűsödtek és sajnos 4 nap után már nem kérte a Sinlacot (elkezdett fogyni) ezért további javaslatra a Humana HA1-et kapta, mely nem változtatott az éjszakai nyugtalanságán. Próbáltuk még a Milupa Pregomin tápszert is, melytől erősen besavasodott, lehelete nagyon szúrós szagú volt. Előfordult, hogy savat hányt. Éjszakai nyugtalansága nem változott.
    A háziorvos szerint a foga kínozza (mert ebben a korban csak az lehet a probléma), de nincs megduzzadva az ínye, fehér csík nem látszik az íny alatt. Próbaként egy teljes Viburkol kúpot is beadtunk neki, de változás nem volt.
    Reggel mosolygósan vidáman ébred. Napközben 2-3 órát alszik általában délután. Délelőtt nem tudom az alvásra rávenni. Dörzsöli ugyan a szemét, de nem tudom elaltatni sehogyan. Ha néha sikerül azt csak nagy sírás után. A súlyához képest keveset eszik napközben és volt úgy, hogy az éjszaka akarta bepótolni amit napközben nem evett meg. 1 hónapja lázas volt és akkor egész éjszak nem aludt. Így napközben pótolta be az alvást a család. Ennek következtében a napi ritmus egy kicsit felborult, amit lassan sikerül visszaállítani.
    Úgy tudom az éjszakai 1 esetleg 2 felkelés még általános lehet ebben a korban. A mi esetünk azonban 6-7x-i felkelés születésétől fogva megoldást igényel.
    Együttalvásnak a híve nem vagyok, de már lassan ott tartok, hogy magunk közé veszem.

    Kezdek a végkimerülés állapotába jutni és már nem tudom, hogy kihez fordulhatnék segítségért.
    Kérlek adj nekem tanácsot, hogy mit csináljak.

    Válaszodat előre is köszönöm!
    Mónika

    Válasz: Ha a szemét csukva tartja, akkor nem ébred fel, hanem álmában sír, az egészen más. Ebben a korban még nem álmodik rosszat a baba, ez csak másfél éves kor körül kezdődik. Az alvás úgy működik, hogy éberebb és mélyebb alvós szakaszok váltogatják egymást. A babánál kb. 45-60 percenként vannak éberebb szakaszok, ha ilyen szakaszba ér, és valami zavarja, akkor arra felébred. Ő most már tudja, hogy ilyenkor aludni kéne, ezért zárva tartja a szemét, de az éberebb szakaszbe érve sír, mert valami baja van. Pl. az emésztése miatt, de ebben a korban a legjellemzőbb mégiscsak a fogzás miatti nyűglődés. A gond, hogy most még csak álmában sír fel, de 1-2 hónap múlva már fel is fog ébredni, és nem akar visszaaludni, ezért most kell kezelni a problémát, még mielőtt hozzászokik, hogy minden elalváshoz segítséget kap.

    A gond az lehet, hogy tejérzékenyként tápszert kap, amit nem visel jól az emésztése. Emiatt ébredt fel korábban gyakran, ahogy írtad. Ha ennek még mindig vannak jelei nála nappal is (emésztési gondok, pukizás, nehéz székelés, tekergőzés stb.) akkor én a Gripe Watert javaslom vagy a homeopátiás szerek közül a Chamomilla CH30-ből 3×3 golyócskát.

    Szerintem is a foga kínozza. A csík a fogon, a duzzadt íny csak az áttörés előtti napokban látszik, a fogacska azonban már hetekkel korábban nyomja az ínyt és kellemetlenséget okoz. (ha emlékszel hogyan jött ki a bölcsességfogad, akkor tudod, hogy az sem egyik napról a másikra jött ki, hanem hónapokon át néha fájt néha nem, a babánál is pont így van ez) A fogzást jól lehet kezelni homeopátiás szerekkel, viszont itt fontos, hogy a kicsi a neki megfelelő alkati szert kapja. A http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt olvashatsz erről bővebben.

  • Tündi

    2008. november 23. vasárnap

    Kedves Ági!
    6 hónapos kislányom van. 1 hónapos korától 4,5 hónapos koráig végig aludta az éjszakát. Utána kezdett vége lenni a szép életnek. 4 hónapos koráig szopott, azóta tápszer. Napi egy étkezés kanalas, de nem mindig akarja megenni. 4 óránként eszik, kevesebbet mint az előírt (ha annyit adok neki, amennyi elő van írva, akkor visszabukik) ezért éjjel is eszik 4 óránként. Eddig még ezt is kibírtam, de kb 2 hete óránként kel fel. Ez kezd egy kicsit- nagyon fárasztó lenni. Egyenlőre elég kivennem a kiságyból, és a vállamon vissza is alszik, de félek, hogy ez is tovább fokozódik majd, és nem alszik vissza. Olvastam előző válaszaidban, hogy a fogzás, és a mozgás igény. 2 alsó fogunk már van, és úgy látom, hogy jönnek a feslők is. Hason alszik, és éjjel úgy ébred fel, hogy ficánkol, és a lábait felhúzza. Nappali alvások is kezdenek csökkenni, eddig napi 2-3X aludt 50 perceket, most már csak fél órákat.
    Tudnál e segíteni? Én nagyon hiszek a homeos készítményekben, pl.: viburcol. Adhatom neki több napig? Vagy javasolnál valami mást? Létezik, hogy 6 hónaposan kezdődik ez a mozgásintenzivitás miatti felébredés? Vagy mitől lehet? Meg lehet állítani, vagy csak rosszabb lesz?
    Várom válaszod, tisztelettel és köszönettel: Tündi

    Válasz: A nappali fél órás alvások ebben a korban normálisak, ha elkezd mászni, akkor fog megint többet aludni. Egész egyszerűen most már nem fárad le annyira napközben, nincs több alvásra szüksége. Idővel át fog állni a kétszeri kicsit hosszabb alvásra (1-1,5 óra)

    Szerintem is fogzás áll a háttérben, az alsó két metszőfog után szinte egyszerre szokott áttörni a felső 4 metszőfog és ez hetekig (vagy akár 1-2 hónapig is) problémát okozhat. A homeopátiás szerek közül az ő alkatának, tüneteinek megfelelőt érdemes választani, és azt folyamatosan lehet adni, amíg a fogacskák át nem törnek. Ezeknek az alkati szereknek a részletes leírását a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találod.
    A Viburcolt is lehet folyamatosan adni, de ez egy komplex szer, akkor érdemes használni csak, ha a többi nem vált be.

  • Timi2

    2008. november 09. vasárnap

    Köszönöm szépen a választ, reméltem, hogy „csak” a fogzásról van szó. Ma éjszaka 4x kelt fel, ráadásul az is a bajom, hogy ha felébred, feláll az ágyában, de még visszafeküdni ugye nem tud, így hát fel kell vennem, kicsit megnyugtatom, majd visszateszem. Ezt még ki is bírnám, ha sír is kicsit, de van egy 5éves kislányom is, aki miatt nem akarom hagyni sírni. Azt csak nappal tudom megtenni. Kénytelen leszek „elrontani”? A homeopátiás szert ki fogom próbálni, köszönöm!

  • Timi2

    2008. november 08. szombat

    Sziasztok!
    Kislányom 7ésfél hónapos. Kb. 2 hete minden éjszaka 1x 2x felébred, ma például este 11-kor, éjjel 2-kor, hajnali 5-kor, és 7-kor. 2 hónapos korától mostanáig, 7 hónapos koráig végigaludta az éjszakát, este 8-tól reggel 7-ig! Nagyon el voltam kényeztetve!
    A szopizás terén: reggel, du., és este szopizik, 2 napja adok neki uzsonnát is délután, mondván, hogy éhes. Viszont ugyanúgy felkel, szopizik kicsit, majd visszateszem aludni. Mindig egyedül alszik el az ágyában, kivéve mostanában. A fogai még nem jöttek ki, lehet, hogy az? Vagy esetleg a frontra érzékeny? Már egy hete kába vagyok!
    Ez így normális?
    Timi

    Válasz: Ez így bizony normális. Az esetek 80%-ban a korábban jól alvó babák egyszercsak „elromlanak” amikor közeledik az első fogak áttörése. A fogzásra való homeopátiás szerek enyhíthetnek a dolgon. Ezeknek a leírását a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alól töltheted le.
    Mivel korábban jól aludt, az a nagy veszély áll fent, hogy a korábbi jó szokásokat, most „elrontjátok”, azaz eddig egyedül aludt el, de most te altatod el, amire rászokik és utána már nehéz lesz leszoktatni róla. Tehát most még az elején elkaphatod a dolgot és visszaszoktathatod a régi alvási-elalvási módszerre (biztos ellenkezni fog, de kitartónak és következetesnek kell lenned), de mindemellett a fogzást is kezelni kell.

  • Kolczonay Judit

    2008. november 07. péntek

    Kedves Ági,
    még annyi lemaradt az elöző levelemből, hogy éjjel sötétben alszunk a kisfiammal és egy szobában alszunk és az esti vacsi alatt gyakran bealszik a baba és így – már alvósan – teszem le a kiságyba.
    Folyt.köv. 🙂
    Köszönettel
    Judit

  • Kolczonay Judit

    2008. november 07. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam most 8 hónapos. Kb 1 hónapos koráig szopizott csak. Egyedül nevelem, ill. anyukámmal lakom, így ketten vagyunk Hubával.
    Már szépen mászik, ül és feláll a kiságyban. Van 6 foga, ami 6 hónapos korában jött ki – 2 alúl elől és 4 felűl elöl.
    Napirendünk a következő:
    Reggel 7 körül szokott ébredni Huba, 8felé reggeli, délelött 10-12 között alszik fél-másfél órát.
    Délben ebéd, 14-16 között megint alszik fél-másfél órát.
    Este f8-kor fürdés – a nap fénypontja, mert imádja a vizet, aztán öltözködés (keserves sírással) és 8 felé vacsi.
    Éjjel 1 felé és 4-5-6 körül ébred. Mindkétszer adok enni neki tápszert.
    Kérdésem az lenne, hogy ennyi idősen jó ha még eszik éjjel vagy próbáljam meg leszoktatni róla? Az éjszakai ébredéseknél minig zokogva ébred és addig „üvölt”, amig valami nem kerül a szájába: próbálkoztam vízzel is, vissza is aludt töle, de attól gyakrabban, többször ébred fel utána.
    Ahogy olvastam itt az oldalon, az esti rutinnál eösször a vacsit írod és utána a fürdést – mi pont fordítva csináljuk. Hogy tudnám felcserélni a kettőt, hogy ne zavarjam össze vele Hubát?
    Napközben nagyon sokat sír és egyáltalán nincs el egyedül, a járokában korábban egy ideig el volt, de most már ahogy beteszem keservesen sír, ameddig ki nem veszem.
    Napközben gyakran felébred sírva félóra alvás után és utána már nem alszik vissza és utána szinte már végig sír a következő alvásig még ha kézben is van.
    Nézegetem, hogy jön e foga, de nem úgy tünik.
    Mi lehet a baj?
    Ill. még azt szeretném megkérdezni, hogy, hogy lehetne rávenni a bébit, hogy kanállal egyen (mármint, hogy én etessem kanállal)?? Szépen megeszi kanálról a fözeléket, de pár kanál után elveszti érdeklődését és csak cumiból tudunk enni!

    Köszönettel
    Judit

    Válasz: Ennél többet nem várhatsz el tőle éjszaka, ebben a korban, ha 5-6 órát egyben alszanak éjjel az teljesen jó.
    A napközbeni unatkozásról-sírásról tudnod kell, hogy ebben a korban kb. 10-20 percet van el a baba egyedül. Egyre jobban igényli a változatosságot, különösen, ha már kúszik-mászik, akkor egyre többet szeretne szabadon lenni és egyre kevésbé viseli el a járókát.
    Emellett ez a szeparációs szorongás időszaka is, rájön, hogy nem vagy ott mindig vele, sír, ha nem vagy ott és keres téged, ezért átmenetileg önállótlanabbnak tűnhet, de a mozgásfejlődés előrehaladtával ez csökkenni fog.

    Az evést nem szabad erőltetni, ha csak pár kanállal eszik semmi gond, utána kapjon tápszert (soha ne gyümölcsöt, főzeléket cumiból, mert ezzel összekavarod!). Idővel megjön a kedve a többi ételhez is és akkor többet fog enni belőle. Kínáld meg gyakran különféle ételekkel, ne csak akkor, amikor evésidő van, hanem akkor is, amikor te eszel, pl. adj a kezébe kiflit majszolni, ennyi idősen már kaphatja, és ettől megjöhet a kedve a többi ételhez is (plusz a kellemetlen fogzási tüneteket is enyhíti a rágás)

    A fogzás jele a nyálzás és, hogy a baba mindent rág. Az ínyén csak közvetlenül az áttörés előtti napokban láthatsz bármit is, de maga a fogzás akár hetekig is eltarthat.

  • Linda

    2008. november 04. kedd

    Kedves Ágnes!

    Köszönöm a gyors választ, és megpróbáljuk amit javasoltál.
    Linda.

  • Linda

    2008. november 03. hétfő

    Kedves Ágnes!

    Mi is alvászavarral küszködünk, kislányom (második gyermek) 8 hónapos, és még egyszer sem aludta át az éjszakát. Már én is elég kimerült vagyok a sok felébredéstől. 5 hónapig szoptattam, akkor a mellre helyezéssel aludt vissza, most már cumizik, és ezzel nagyjából vissza tud aludni. Min. 10 perc, max. 1-2 óra is van sokszor amire visszaalszik, egy éjjel 5-6, néha 10-12-szer is fel kelek hozzá. Felsír, nyöszörög, mocorog sokat. Hason fekve alszik a kiságyban, ezt szokta meg újszülöttként. Elalvással nincs gond, csak az átalvással. Most még a mi hálószobánkban alszik, de szeretnénk átenni a saját szobájába, de így nehéz lesz, ha ilyen sokat fel kell kelnem hozzá, és nem alszik rendesen.
    Most jelenleg náthás, eldugul az orra, ezért nem alszik jól. 4 foga van, elég korán kibújtak. Estére próbáltam adni neki Viburcol kúpot, néha Panadolt, hátha a foga jön, éjjel amikor ébred dentinoxszal dörzsöltem be, de nem használt egyik sem (vagyis nem a foga jött éppen.)
    Próbáltam már laktató tápszert adni, hátha éhes, és ezért ébred fel. Nem tudom mit tegyek.
    Az első kislányom már 3-4 hónaposan átaludta az éjjelt, este 8-tól reggel 6-ig.
    A nappali alvása sem állt be, összevissza alszik, most úgy állunk, hogy nappal csak a babakocsiban az udvaron tud fél óránál többet aludni egyszerre. Napközben is nyűgős, mert fáradt, de keveset alszik nappal is. Néha a hordozóban pilled el, akkor is kb 20 percig. Ha megpróbálom áttenni a kiságyba azonnal felébred, ezért inkább hagyom abban aludni, vagy marad a babakocsi. A nagyobbik lány napközben oviban van, így a zaj sem zavarhatja. Éjjel sincs semmi zavaró zaj a lakásban, a tesó szépen alszik a másik szobában.
    Szeretném a segítségedet, tanácsodat kérni, mit tegyek, hogy nyugodtan aludjon.
    Köszönettel.

    Válasz: Első körben próbáld meg mi történik, ha átteszed a saját szobájába, lehet, hogy a környezetváltozás önmagában segíthet és tudnod kell, hogy a ti zajaitok (szuszogás stb.) is zavarhatja.
    A legtöbb babánál a 8.-9 hónapos kor a kritikus, ekkor szinte minden babánál vannak alvászavarok, ami általában akkor csillapodik, amikor a kicsinek már kint van 6 foga (a felső 4 metszőfog kibújása kritikus) és már huzamosabb ideje mászik, stabilan áll, kapaszkodva sétálgat.
    Tehát a fogzással kapcsolatos egyszeri próbálkozások ezért sem sikerülhetnek, mert a fogacskák folyamatosan törnek át (a felső 4 metsző áttörése eltarthat 6-8 hétig is), ezért javaslom, hogy homeopátiás szereket adjunk erre, de nem véletlenszerűen, mert ezek nem tüneti szerek, hanem „megtanítják” a szervezetnek, hogyan küzdjön meg a kellemetlenségekkel (betegséggel), ezért folyamatosan kell őket adni, hogy hassanak és azt kell adni, ami az ő alkatához illő, ún alkati szer, a többi hatástalan lesz. A www. kismaamblog.hu/fogzas. pdf alól válaszd ki a számotokra megfelelőt.

    Ha náthás, kend be éjszakára a hátát BabyLuuf balzsammal, így nem dugul majd el éjjel az orra és emiatt nem kel majd fel.

    A mozgásfejlődés miatt is zaklatott lehet a kicsi éjszaka, erre azt javaslom, hogy hálózsákban altasd, úgy nem tud annyit mozogni álmában és nem ébreszti fel magát.

    Ha majd már meggyógyult, akkor azzal tudsz neki segíteni, hogy a szokásait megváltoztatod. Most jelenleg azért kell hozzá bemenned éjjel, mert megszokta, hogy segítesz neki az elalvásban, visszaalvásban és ehhez kér tőled segítséget. Meg kell tehát tanítanod neki, hogy aludjon vissza önállóan, segítség nélkül. ezt úgy teheted meg, hogy nem altatod el soha, hanem lefekvés előtt kicsit megszeretgeted, aztán leteszed az ágyba. Ha sír kiveszed, megnyugtatod, aztán visszateszed. Ha megint sír, megint kiveszed, megnyugtatod és így tovább. Első alkalommal akár 1-2 órán át is tarthat, mire végre elalszik, de aztán egyre jobb lesz a helyzet. Éjjel, ha felkel, ugyanez a teendő. Ezt következetesen, napokon át, minden elalvásnál kell csinálni, különben nem ér semmit.
    A másik lehetőség, hogy nem te fekteted le pár napig és nem te mész be hozzá éjjel, hanem Apa (tudom, ezt nehéz megoldani, de megéri, mert kapásból meg szokta oldani a problémát). Első alkalommal ez is nehéz lesz, de te maradj a háttérben, ne beszélj, ne is lásson a kicsi arra az időre. Ez már első éjjel javulást szokott hozni, 2-3 nap alatt pedig teljesen meg szokta oldani a problémát.

  • Anna

    2008. október 27. hétfő

    Kedes Agnes! Koszonom szepen a gyors valaszt. Azota mar alszik jol a babam, altalaban csak hajnali 5-6 korul ebred egy cicire, szoval tenlyeg megszokta h csak hajnalban van, elotte nem.
    Koszonom, a valaszod nagyon megnyugtatott.
    Anna

  • Roxána

    2008. október 26. vasárnap

    bocsánat, véletlenül küldtem el az előzőt…
    folyt köv.: pont éjjel szekírozzam a gyereket, amikor lehet h fáj a foga, rosszat álmodott, megijedt vagy mit tudom én és arra lenne szüksége h mielőbb segítsek neki megnyugodni és visszaaludni.
    Ne haragudj, kicsit bonyolult vagyok.
    Köszönöm ha válaszolsz!
    üdv Roxána

    Válasz: Éppen ezért tanácsolom mindig azt, hogy először a baba problémáját oldjuk meg és csak utána következzen a szokások megváltoztatása. Tehát ha fogzik, akkor a fogzást kezelni kell és csak ezután tanítsuk önállóan visszaaludni.

  • Roxána

    2008. október 26. vasárnap

    Ja, ne haragudj de az előbb elfelejtettem még valamit.
    A cikk végén írod, h idézet: „az éjszakai felébredések időszaka 1 éves kor után csillapodik, utána pedig fokozatosan megszűnik párhuzamosan azzal, ahogy a kicsi megtanul önállóan elaludni”
    Akkor most van értelme egyáltalán küzdeni, h magától aludjon el ha ez egy érési folyamat része és magától is eljut ide? A kislányom már 9,5 hónapos, szóval már nincs olyan sok hátra egyéves koráig…
    Igazából nagyon hezitálok az éjszakai átszoktatással kapcsolatban. Egyrészt nagyon fáraszt és idegtépő az éjszakázás, másrészt viszont nagyon aggaszt, h

    Válasz: Ez gyerekfüggő. Van olyan baba, akinél a kiskorban kialakított rossz szokások megmaradnak akár óvodáskorig vagy azon túl is. A „jó” alvás részben tanult, részben idegrendszeri folyamat. Ha a szokások rendben vannak, nincsenek nagy szélsőségek (pl. csak porszívóra alszik el a baba), kiegyensúlyozott a család, nem sokat beteg a kicsi stb. akkor idővel szépen kinövi ezt a korszakot.
    Általában 1 éves kor után javul a helyzet, jelentősen azonban csak akkor, ha már minden fog kibújt, azaz 1,5-2 éves kor környékén.

  • Roxána

    2008. október 26. vasárnap

    Kedves Ági!
    SOS segítséget szeretnék kérni!
    Már írtam neked egyszer amiatt, h a kislányom rengetegszer kel éjjelente. Mindig cicin aludt el, napközben is. Azóta annyi a változás, h napközben már nem kap cicit (nagyon bezavart az etetésekbe), eddig elringattam és aztán tettem az ágyába mert különben csak hiszti volt. Úgy tűnt ezt megszokta, de 2 napja nem tudtam a kezemben elaltatni. Így ma elhatároztam, h kitartok és a kiságyában altatom az általad ajánlott módszerrel. Hát nehéz volt…de sikerült. Viszont most nem tudom hogyan tovább. Az éjszakák továbbra is nehezek, kb. 5-6x kel.
    Elég ha fokozatosan haladok és előbb megszokja, h nappal elaludjon az ágyában és csak ha ez már megy akkor térjünk át este is. Vagy ezzel csak összezavarnám?
    Köszi a segítséget!!!!
    Roxána

    Válasz: Nem zavarod össze. Általában azt javasolják, hogy először éjszaka tanítsd meg neki az elalvást és utána nappal, mert nappal élénkebb és lehet, hogy a sok huzavona hatására végül nem fog aludni napközben. Ha még éjszaka sikerült bevezetni az új szokásokat és elalszik magától, akkor érdemes bevezetni a nappali elalvásnál is.

  • Marcsi

    2008. október 25. szombat

    Kedves Ágnes!
    Kisfiam hétfőn lesz egy hónapos, és az a gondom, hogy nem tud magától sem elaludni, sem pedig megnyugodni. Ha elalszik szopi közben, és böfiztetés után leteszem, kb. két perc múlva úgy ébred, mint aki kialudta magát. Minden este órákat küzdünk az elalvásáért, de akkor sem tud lenyugodni. Tegnap kipróbáltam a cumit, amivel viszont az a baj, hogy félek, cumizavart okoz a szoptatásnál, ill. ha mégis megtartjuk, akkor folyton kiesik a szájából, amire megintcsak felébredhet.
    Lehetséges-e, hogy a 17 hónapos testvér sikítozása, zajongása zavarja meg ennyire a nyugalmát?

    Válasz: 1 hónapos korban még nem igazán a tesó a fő ok a nem elalvásra (de ez is közbejátszhat a kicsi nyugtalanságánál). Inkább az lehet a gond, hogy evés után rögtön lefekteted. Evéskor mindig beindul a kicsi emésztése, kb. 20-30 perc múlva pisil vagy kakil, és ez ébreszti fel az álmából. Ezért azt javaslom, ne fektesd le azonnal, hanem előbb büfiztesd meg alaposan, pelenkázd át, legyen ébren, ameddig bír és csak utána fektesd le. Ezáltal megtanul egyedül elaludni és nem szokja meg, hogy mindig cicin alszik el. Cumit nyugodtan alkalmazhatsz, de csak elalváskor, így nem fog gondot okozni. Ha kiesik, egy összetekert textilpelussal megtámaszthatod a cumit, hogy ne essen ki.

  • Anna

    2008. október 20. hétfő

    Sziasztok!
    Nekem is az ejszakai ebredessel van gondom. Eddig csak cicin aludt el a kisfiam, most kezdtem el leszoktatni errol (7 honapos). Nappal mar konnyen elalszik magatol, de ejjel meg mindig probalkozik. Elterveztem h 4 ora a hatar, elotte nem adok neki cicit, utana igen (a hajnali keles belefer es akkor mar nincs szivem nem adni neki, hisz olyan reg evett). Szoval elotte csak ringatom, leteszem, kimegyek es ujra…stb mig el nem alszik (a vegen mar ki se veszem, csak simogatom, amikor mar kozel van az alvashoz). Szoval vartam h ez naprol napra javuljon, de nem. Elso ejjel 10 perc alatt visszaaludt, masodikon 2 es fel orat tartott, aztan fel orat aztan megint 1 orat, ma ejjel fel orat. Tehat ossze-vissza vagy hamar elalszik vagy sokara. Kerdesem lehet osszezavarom azzal, h ha hajnalban kel akkor mar kap cicit? Masok reggelig kitartanak? De ugy erzem, ha hajnalban nem adnek neki, a visszaaltatas reggelig tarthatan (amikor mar amugy is ehes). Varom a tapasztalatokat, koszonom: Anna

    Válasz: Teljesen jól csinálod, nem zavarod össze vele. Ha következetesen mindig úgy csinálod, hogy csak hajnalban kap cicit, akkor éjszaka idővel már le fog szokni róla, de gyerekfüggő, hogy ez meddig tart el, mire megtanulja.

  • Erika

    2008. október 17. péntek

    Kedves Ági!

    Köszönöm a választ. A vizzel nem csak egyszer próbálkoztam, hanem többször, de sajnos nekünk eddig nem vált be. Azért még majd próbálkozom újra.
    Nálunk még az a gond, hogy cicin alszik el, igy apa nem tudja lefektetni. De amikor fél óra múlva újra ébred, akkor már általában ő megy fel hozzá és sikerül is neki visszaaltatni elég gyorsan. Csak az a baj, hogy ez sem tart sokáig. Ugyanúgy ébred 1,5-2 óra múlva. Közben rájöttem, hogy ha mellém fektetem, akkor gond nélkül, cici nélkül is visszaalszik…szóval ez még „krónikus anyahiány”-ra utal. 🙂
    De azért majd próbálkozunk.
    Még egyszer köszi a választ.
    Üdvözlettel
    Erika

  • Erika

    2008. október 15. szerda

    Kedves Ági!
    A segitségedet szeretném kérni. A kislányom 1,5 hét múlva lesz egy éves. Még mindig cicizik reggel, délben, este és persze éjjel is több alkalommal. És most már kezdek fáradni…
    Sajnos nekünk is problémák vannak az alvással. Kezdetektől fogva lefekvés után fél órával ismét ébred a lányom. Cicin alszik el és persze ilyenkor is a cicit kéri, attól tud visszaaludni. Éjjel általában egy max. kétszer kelt. Ez igy rendben is volt. Szeptemberben beteg volt és azóta nagyon rosszul alszik. Mindössze 1,5-2 órát alszik és ébred. Persze minden alkalommal megint cicizni akar. Már próbáltam neki vizet adni, ivott is egy keveset, utána visszatettem az ágyába, de nem akart visszaaludni. Nyűglődött, forgolódott, aztán magára hagytam a szobájában. Elaludhatott és én is, de másfél óra múlva megint ébredt. Akkor már nem érte be a vizzel, persze adtam neki cicit. És tulajdonképpen ezt játszuk egész éjjel.
    Általában későn kel, 8 körül, mivel nem alussza ki magát rendesen éjjel. Délben gond nélkül alszik 2-2,5 órát, csak ezek az esti elalvások ilyen nehézkesek. Már betettem a szobájába egy órát, de sajnos az sem segit neki visszaaludni.
    Próbáltam már választ találni arra, hogy miért ébred fel mindig fél órával a lefekvés után, de nem tudom mire visszavezetni. Esetleg Te tudnál segiteni? Illetve hogy milyen módszerrel próbálkozzak, hogy nyugodtabban aludjon éjjel és kipihenje magát. Ez sem neki, sem nekem nem jó hosszú távon.
    Előre is köszönöm a segitséget!
    Üdvözlettel
    Erika

    Válasz: Jó nyomon indultál el, csak hamar feladtad. Jó megoldás, ha vizet adsz neki, amikor felkel, csak éppen ez elsőre nem szokott még látványos javulást hozni. Ha következetesen 3-4 éjjelen át mindig vizet kap és soha nem kap cicit, akkor el fog tudni aludni cici nélkül is és egyre ritkábban fog kelni, mert visszaalszik magától, cici nélkül is.
    Azt is kipróbálhatjátok, hogy este Apa fekteti le és 2 éjszakán át ő megy be hozzá. Az első éjszaka még nehéz lesz, de általában a 2.-3. éjszaka már jelentős javulás szokott bekövetkezni.

  • Anikó

    2008. október 05. vasárnap

    Kedves Ági!
    Nagyon köszönöm a gyors választ! Ki fogom próbálni a tanácsodat, bár egyelőre nem tudom, hogyan fogom kivitelezni, hogy a kislányom lefeküdjön akár a nagyágyon és én mellé tudjak feküdni 🙂 ugyanis akármilyen fáradt, még nem nagyon tudtam rávenni, hogy 2 pillanatnál tovább maradjon fekve :DDDD de felvértezem magam és hajrá!

  • Anikó

    2008. október 04. szombat

    Kedves Ági!
    Sajnos későn vettem észre ezt a weboldalt, ha hamarabb látom, talán nem jutunk el idáig. Bár többször próbáltam a védőnőtől és a doktornőtől is segítséget kérni, de mindig csak odáig jutottunk, hogy én vagyok a hibás, hogy nem hagyom/hagytam sírni a kisbabámat.
    13 hónapos a kislányom és a nappali és esti elalvással is gondjaink vannak.

    Előzmények: Igazából már eleve rosszul indultunk, mert a kislányom újszülött korában egy jó darabig nem büfizett, ezért csak hosszú ringatás után mertem lerakni. Szépen hozzászokott, így egyenes út vezetett a kézben történő altatáshoz. Sajnos csak 3 hónapos koráig tudtam szoptatni, és eleve kevés tejem volt, ezért plusz tápszert is kellett kapnia. Talán ez miatt is nagyon hasfájós volt 3 hónapos koráig, ezért is sokat volt kézben, főleg éjszaka. Ezen kívül anyósom hozzászoktatta napközben a babakocsiban történő altatáshoz, és már eljutottunk odáig, hogy nem is elég ringatni vagy tologatni, az udvaron a fűcsomókón kell „döcögtetnem” napközben, hogy elaludjon.
    Kb. 2 hónapos koráig azért viszonylag rendben mentek a dolgok, szépen aludt nappal is és este is. Viszont utána teljesen felborult minden, pedig mindent ugyanúgy csináltam. Nagyon sokáig szinte alig aludt napközben, (átlagosan 2x 30 percet), és 7 hónapos koráig délután és este egész egyszerűen nem volt álmos és éjszaka 1-ig, 2-ig fent volt és viháncolt. De utána viszont aludt legalább reggel 9-ig egyhuzamban. 7 hónapos kora után este viszonylag hamar aludt el, kb. 11-kor, viszont többször felkelt enni. Aztán 10 hónapos kora körül egyik napról a másikra nem ette meg a tápszert, akkor leszokott az éjszakai evésről is, de így is felkelt többször.

    Most a nappali altatás kétféleképpen történik, vagy a babakocsiban altatom, vagy próbálom „kifárasztani”, persze ez a házimunka rovására megy, de így is csak teázva hajlandó elaludni. A különbség, hogy a babakocsiban néha előfordul, hogy alszik akár másfél-2 órát is, de nem egyhuzamban, hanem többször felkel és tologatni kell, csak úgy alszik vissza. A kiságyban napközben viszont szinte percre pontosan 45 percet alszik, és soha nem alszik vissza, pedig látszik hogy nem piheni ki magát, és ilyenkor szörnyű a délután. 2x vagy 3x alszik egy nap, átlagosan háromnegyed órát és nagyon éberen.
    Az este pedig úgy történik, hogy fél 8 körül fürdés, vacsi, játék a mi szobánkban az ágyban és csak teázva alszik el 10-11 körül. Már annyira hozzászokott, hogy amikor álmos lesz, már ő jön az ölembe és kéri a teát. Kb. egy hónapja külön szobában alszik, de az elalvás ugyanúgy történik, mint előtte. Az éjszaka zsákbamacska, ritkán előfordul, hogy végigalussza, de átlagosan 2x-3x felkel, és ilyenkor vagy csak a kezemben alszik vissza, vagy teázik. Sosem cumizott, ezzel nyugtatni nem tudom, ha a kiságyban próbálom teáztatni, az sem jó, mert elkezd forgolódni, úgy persze nem jön a tea és kezdődik a hiszti. Kispárnát is próbáltam, de nem szereti, lemászik róla. Nehezíti a dolgokat, hogy szörnyen akaratos kislány, mostanában egyre többet hisztizik, (ha hidegfront van,vagy szeles idő, akkor főleg) és ha nem úgy történnek a dolgok, ahogy szeretné, akkor nagyon kiabál, és dobálja magát. Ez éjszaka különösen problémás, mert teljesen felébreszti magát, és akkor sose alszik vissza.
    A reggeli ébredés időpontja is teljesen változó, ez sokszor felborítja a napirendünket.
    Mostanában tapasztaltam kislányomnál, általában este, hogy amikor elalszik, hasonló izomrángásai vannak, mint pl a felnőtteknek, mikor azt álmodják, hogy zuhannak. Ennyi idős korban ez normális?

    A fogzás 3 hónapos korától kezdődött és nagyon megszenvedünk vele. Eddig 8 foga van kint, most jön az első rágófog. Kb. 7 hónapos korában próbáltam a chamomillát, de hasmenése lett tőle,(gondolom a kamillától,de lehet, hogy már nem annyira érzékeny rá, mert pár hónappal később, amikor székrekedése volt, akkor már nem volt ilyen intenzív hatása a kamillateának) ráadásul most olvastam, hogy a 15 CH való leginkább fogzásra, nekem akkor a patikus 9 CH-t adott. Én nem értek hozzá, lehet, hogy nem is a megfelelő szert kaptuk ?? Olvastam a homeopátiás szerek listáját, de az ott felsorolt tünetek egyike sem jellemző igazán a kislányomra, láz és hasmenés eddig csak 1x fordult elő, az arca nem pirosodik. Most a dentinox gélt használjuk, Viburcol kúpot (ami vagy használ, vagy nem) és ha nagyon fáj neki, akkor a Panadol szirupot.

    Biztos vagyok benne, hogy egy évesen változtatni a berögzült szokásokon valószínűleg nehéz munka lesz, de a kislányom érdekében is szeretnék egy normális rendszert kialakítani és nem szeretném mégegyszer elrontani.
    Bocsánat a „kisregényért” és előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Kedves Anikó! Először is a legfontosabb, hogy a 2-3 alvás sok ebben a korban, talán azért is olyan nehéz elaltatni. Ebben a korban 1 nappali alvás szokott lenni, ahhoz viszont tényleg nagyon ki kell fárasztani. Az a baj, hogy megszokta, hogy ha megébred, akkor segítesz neki a visszaalvásban, ezért most már magától nem akar visszaaludni. Szóval ahhoz, hogy jól aludjon, meg kell tanítanod egyedül visszaaludni. Ez nem lesz egyszerű menet, különösen, hogy már ilyen akaratos.
    Először is próbáld meg teljesen kifárasztani estére (4-5 órát legyen legalább ébren egyhuzamban), menjetek friss levegőre, mozogjon sokat. Az esti rutin mindig ugyanúgy történjen, vacsora, fürdés, öltözés. Bevezethetitek az esti mesét (ebben a korban még nem túl hosszút, csak amennyit türelemmel végighallgat, mi versikéket szoktunk mondani), ez még lehet ölben.
    Utána ivás, ha igényli és irány az ágy. Ha sír, akkor kiveszed megnyugtatod, kicsit megdédelgeted, aztán visszateszed, ha lefeküdt, simogatod a hátát, ha sír, megint kiveszed és így tovább. A másik lehetőség, hogy ha sír, akkor Apa megy be hozzá (így hamarabb el fog aludni, mert tudja, hogy Apával nem lehet akármit megcsinálni).
    Ha éjjel felkel, akkor kaphat inni (vizet, nem teát), de aztán ugyanez a menetrend.
    Az első este akár másfél órát is eltarthat az altatás és biztosan hiszti is lesz, de legyél kitartó, mert másnap jobb lesz.
    Amikor este már el tud így aludni, következhet a nappal.

    Ha ez nem megy, vagy nem akarod csinálni, akkor ebben a korban már csak az együttalvás marad, mint lehetőség. Úgy is kipróbálhatod, hogy este a nagyágyban melléfekszel, és ha elaludt, átteszed a saját ágyába, ha éjjel megébred, akkor meg megint csak átteszed a nagyágyba és veletek aludhat reggelig, így nem szokik át teljesen hozzátok, és amikor már megint jól alszik éjjel, akkor a kiságyában fog aludni.

    Nappal is lehet együttaludni a nagyágyon, ilyenkor melléfekszel, úgy altatod el, amikor elaludt, te mehetsz a dolgodra, ő meg aludhat a nagyágyon (mi körbe szoktuk barrikádozni összetekert takarókkal, hogy ne guruljon le.

    Az izomrángás miatt ne aggódj, ez gyakori ebben a korban, a mozgásfejlődés és a gyorsan fejlődő izomzat velejárója. Sok sikert 😉 Ági

  • ildi

    2008. szeptember 29. hétfő

    Szia!

    1 éves ikerlányaim miatt írok. Teljesen felborult a ritmusuk, nem tudom, hogy miért.
    Eddig szépen aludtak. Letettem őket, kijöttem a szobából, már aludtak is, fel sem ébredtek reggelig. Pár hete viszont annyira sírnak, ha kifelé indulok a szobából, vagy ha csak elfordulok tőlük. Az a baj, hogy egymást is hergelik, mire a egyik aludna, a másik felkiabálja. Egy gyerekszobánk van, nem tudjuk őket külön tenni. Ha szerencsém van és a férjem hazaér altatásra, akkor Ő a mi szobánkban altatja az egyik lányt, a másikat pedig én a gyerekszobában. De, ha egyedül vagyok, akkor van, hogy 2 órát is szenvedek, mire mindkét lány elfárad, és elalszik, addig ülök a földön a két kiságy között. Egy gyerekkel még ellennék, de nem tudok kettészakadni.

    Válasz: Ez a szeparációs szorongás. Próbálj meg néhány hétig együttmaradni velük, amíg el nem alszanak, ettől megnyugszanak majd. Esetleg letehetsz egy matracot a földre a gyerekszobában és ott lefekhetsz velük, így melletted alhatnak el.

  • Roxána

    2008. szeptember 19. péntek

    Kedves Ági!

    Köszönöm a gyors választ! Tudnál esetleg tanácsot adni, h melyik homeopátiás szer lenne megfelelő a kislányomnak, mert egyik szer leírása sem igazán illik rá. Mint írtam nem nyálzik, nincs hőemelkedése, nem megy a hasa, sőt inkább székrekedésre hajlamos, nem piros a pofija, rágcsálni szokott.
    Az esti ciciről nem szeretném leszoktatni teljesen, mert még úgy érzem szüksége van rá. Csak azt szeretném elérni, h ne 10, hanem csak 2-3 alkalommal ébredjen este.
    Köszönöm, üdv

    Válasz:
    Van olyan szer, ami kifejezetten székrekedésre hajlamos babáknak való. Általában a Chamomillát és a Pulsatillát szokták javasolni. A Chamomilla inkábba annak jó, amelyik baba sokat akar kézben lenni, a Pulsatilla pedig inkább az általános nyűgösségre való.

  • Roxána

    2008. szeptember 15. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom 8 hónapos és kb. 1hónapja alszik nagyon rosszul, minimum 10 alkalommal ébred éjszakánként.
    Igazából nem vagyok benne biztos mi okozza, ezért kérem a segítségedet.
    Úgy 5 hónapos koráig nem volt semmi baj, nagyon jól aludt 8-9 órákat egyhuzamban, aztán 5 hónaposan kezdett 2-3 alkalommal ébredni, ami még teljesen elfogadható volt, de a mostani helyzet már nagyon kimerítő!!! Cicin alszik el (általában nagyon gyorsan és könnyen) aztán amikor ébred van, h egy kis ringatás elég és már alszik is tovább, máskor meg csak a cici jó. Eleinte visszarakom a kiságyába, de amikor már nagyon kivagyok, odaveszem magam mellé a nagyágyba, de sajna ettől még továbbra is ébred. 🙁
    Tudom, h most van a fogzás és a szeparációs szorongás időszakában.
    Foga még nincs, nem nyálzik különösebben, rágcsál de azt sem túlságosan, nem piros az arca, nincs hőemelkedése, nincs hasmenése (inkább székrekedésre hajlamos).
    Nappal nem különösebben nyűgös, bár rövidebb ideig van el egyedül, de ha vele foglalkozom akkor vidám, mosolygós.
    A nappali alvással nincsen különösebben gond, általában jól alszik.
    Azt még hozzáteszem, h 5 hétig nyaralni voltunk és 1 hete jöttünk haza. Ez a gyakori ébredés a nyaralás 3.hetében kezdődött. Reméltem, h a megszokott otthoni környezet talán segít, de egyelőre ennek semmi jele. 🙁
    Remélem minden fontos infót leírtam és esetleg van valami ötleted!
    Előre is köszönöm a segítséget!
    üdvözlettel Roxána

    Válasz: Szinte tipikus, amit leírsz. A legtöbb babánál 5-6 hónapos korban kezdődnek az ébredések, és 8-9 hónapos korban lesz a legrosszabb a helyzet. A háttérben többféle ok áll: egyrészt a felső 4 metszőfog szinte egyszerre bújik, amíg ezek nincsenek kint, nem fog jelentősen javulni a helyzet. A másik a rohamos mozgásfejlődés, ami egyrészt lelkileg megviseli a babát (hirtelen olyan dolgokat is elér, amit eddig nem tudott, oda is el tud menni, ahova eddig nem), másrészt álmában is „gyakorolja” a mozgást és ezzel felébreszti magát.
    A megoldás két részből áll. Egyrészt, ha látod, hogy napközben sokat rág, akkor adjál neki fogzásra valamilyen homeopátiás szert (ezeknek a leírását a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt nézheted meg). Ha ez nem javít a helyzeten, akkor meg kell tanítanod egyedül elaludni. Csak úgy fog megtanulni egyedül aludni (és nem felébredni éjjel), ha megtanítod egyedül, cici nélkül elaludni és visszaaludni. Este ne cicin altasd le, hanem vacsora utána fürdesd meg, kicsit dédelgesd (énekelhetsz neki stb. ahogy szeretitek) és már ellazult (de nem teljesen alvó) állapotban tedd le a kiságyba. Ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, és tedd megint vissza. Ezt játszátok addig, amíg el nem alszik (első alkalommal akár 1 órát is eltarthat, de legközelebb már jobb lesz). Ha éjjel felkel, adhatsz neki egy korty vizet (hátha szomjas), de utána ugyanez a teendő. Az első éjszaka még -készülj fel- nehéz lesz, de a következő éjszaka már sokkal jobb, ha ugyanígy csinálod.
    A másik megoldás lehet erre, hogy 2-3 napig Apa fekteti le este és ő kel fel hozzá éjszaka. Első alkalommal talán ebből is sírás lesz, de már azonnal érződik a hatása, mert “apa miatt nem érdemes felkelni”:)

  • Hajni

    2008. szeptember 11. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nem gondoltam volna, hogy ilyen portálokon fogok segítséget kérni valaha, de sajnos 2-3 hét alatt ez a sokadik hely ahova kénytelen vagyok írni, és senki nem tud konkrét tanáccsal szolgálni.
    Van egy 7 éves lányom, akivel minden o.k. volt anno, és az esti rituálék stb. miatt viszonylag hamar átaludta az éjszaka nagy részét. Az éjjeli, esti lefektetés körüli szopizások sem jelentettek gondot, hamar sikerült ezekről leszoktatni, és egyedül is elaludt könnyen.
    Azt hittem a másodikkal is ilyen egyszerű lesz, mert a kisebbik lányom 6 hónapos koráig is minden simán ment, este fél8-tól hajnali 4 ig aludt, (volt hogy 5-6-ig is!:-), de a most 7 és fél hónapos csemetém 3-4 hete Páli fordulatot vett, és valami (számomra ismeretlen!?) okból egyik napról a másikra a napi 16 óra alvás helyett csak 11 órát alszik, éjjel 1-2-3 óránként fent van, s cicizik, 2-3 naponta este csak ordítások közepette alszik el és napközben is már-már egészségtelenül nyugtalan.
    A fogzás tűnt a legvalószínűbbnek, mert hallottam, hogy máshogy sír, fáj valamilye. 1 hete ki is bújt az első fog, 1 napig nyugi volt (bár Nurofen szirupot adtam neki akkor), de utána újra folytatta a megmagyarázhatatlan hisztériát.
    Lehet hogy egy másik fog jön? Ha mind a 20 tejfoga így fog kibújni, azt senki nem fogja kibírni a családból, de legfőképp én nem!
    Az esték, meg éjjelek még érthetőek, de hogy nappal nem bírom lerakni, csak ölben van el, babakocsiban fél óránál többet nem bír ki, így 2 hete csak kenguruban hurcolászom, de 8 és fél kilójával leszakad a derekam, főleg, hogy hulla vagyok, az éjszakázások miatt.
    Próbáltam a Viburcol nevű homeos kúpot, de után a 2 napig magas láza volt szegénykémnek, így azt abbahagytam.
    Nem tudok normálisan házimunkát végezni, csak ha 45 percet alszik, gyorsan összecsapok mindent, és pihenésre, férjemre, meg a nagyobik gyerekre végképp semmi időm nem jut.
    Lehet pont egybeesik a fogzás azzal is, hogy ebben a korban csak anya létezik számukra, ami jó valahol, s örülök, mert kamaszkorukra, meg visszasírjuk ezt az időt, de igazából nem is az zavar, hogy végre kimozdulhatnék, mert nem csak szopizásról szólnak a mindennapok, (erre pont most senkivel nem marad meg), hanem a legnagyobb bajom, hogy nagyon sajnálom, s nem tudom hogy tudnék segíteni rajta.
    A türelmem is véges néha, mert nem látom a kiutat, s félek hogy fél év múlva hogy fog minden visszaállni, hogy fog megint jól aludni, mindnet előlről kell kezdeni?? stb.
    Nem gondoltam volna, hogy így változnak a gyerekek, s hiába bármilyen (suttogó stb.) módszer, ha egyik napról a másikra felborul minden, (lehet soha nem is derül ki, hogy miért) és tényleg semmi nem használ.
    Előre is köszönöm a választ!
    Üdv.: Hajni

    Válasz: Kedves Hajni! Jó hír, hgy nem vagy egyedül, minden második kismama emiatt panaszkodik nekem. A jóalvó babák (főként fiúk) egyik napról a másikra elkezdenek rosszal aludni fél éves kor körül. Nyugi, nem mind a 20 fogánál lesz ez. Az első 6 fog a kritikus, utána 2-3 hónap szünet múlva bújik a következő kettő, de ez már nem szokott annyira vészes lenni, utána 14-18 hónapos kor között az őrlőfogak szoktak még kalamajkát okozni, de az mindig csak az áttörés ideéig tart.
    Mit tehetsz? Meg kell tanítanod rá, hogy egyedül aludjon el, illetve ha felébred, egyedül visszaaludjon. Csak úgy fog megtanulni egyedül aludni (és nem felébredni éjjel), ha megtanítod egyedül, cici nélkül elaludni és visszaaludni. Este ne cicin altasd le, hanem vacsora utána fürdesd meg, kicsit dédelgesd (énekelhetsz neki stb. ahogy szeretitek) és már ellazult (de nem teljesen alvó) állapotban tedd le a kiságyba. Ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, és tedd megint vissza. Ezt játszátok addig, amíg el nem alszik (első alkalommal akár 1 órát is eltarthat, de legközelebb már jobb lesz). Ha éjjel felkel, adhatsz neki egy korty vizet (hátha szomjas), de utána ugyanez a teendő. Az első éjszaka még -készülj fel- nehéz lesz, de a következő éjszaka már sokkal jobb, ha ugyanígy csinálod.
    A másik megoldás, hogy 2-3 napig Apa fekteti le este és ő kel fel hozzá éjszaka. Első alkalommal talán ebből is sírás lesz, de már azonnal érződik a hatása, mert “apa miatt nem érdemes felkelni”:)

  • Heni

    2008. szeptember 11. csütörtök

    Szia Ági!

    Ismét Hozzád fordulok, hátha van megint jó ötleted. Janka hét hónapos, és két napja tanult meg felállni – aminek természetesen nagyon örülök, és büszke vagyok rá :). Csak amióta ezt meg tudja csinálni a napközbeni altatás katasztrófává vált az én szememben. Ugyanis az eddig jól bevált „beteszem a kiságyba és öt perc múlva alszik” (amit egyébként nem kis munkával értünk el) teljesen felborult. Bármilyen álmos is, látszik rajta, hogy nagyon fáradt, amint bekerül a kiságyba, máris felébred, megörül, és kezdi is a felállást gyakorolni, végetérhetetlenül. Persze a kiságy rácsai miatt itt tudja a legkönnyebben megcsinálni, és borzasztó boldog a sikerélmény miatt. Én meg meghasonulok, mert nem tudom, hogy hagyjam, hadd gyakoroljon, és majd idővel nem lesz ez olyan nagy szám, és újra fog aludni, vagy ne hagyjam, hanem fektessem vissza, hiszen a kiságy nem játékra való. Teljesen mindegy, a végén én adom fel – és visszahozom a nappaliba, és csak a következő szopinál alszik be 🙁 – amit pont hogy el szeretnék kerülni, hogy visszaszokjon rá.
    Kérlek adj valami jó ötletet, vagy csak bíztatást, hogy nem lesz ez most már mindig így!
    Előre is köszönöm, üdv, és gratula a szuper oldalhoz!

    Heni

  • Eniko

    2008. szeptember 03. szerda

    Kedves Agi!

    Kislányom 8 hónapos, de meg egy éjszakát sem aludt át egészen. Az első hónapokban három, négy óránként ébredt meg ejszaka szopizni es mindig vissza aludt. De öt hónapos korától többször is megébred óránként, másfélóránként és csak szopizással alszik visssza. Különben alszik este tiztől reggel kilencig többszöri ébredéssel. Semmi mást nem fogad el teat, vizet csak a cicit, ha megébred. Hat foga van eddig és mászik.
    Hogyan tudnám leszoktatni ezekről a gyakori felkelésekről.

    Válasz: Csak úgy, ha megtanítod egyedül, cici nélkül elaludni és visszaaludni. Este ne cicin altasd le, hanem vacsora utána fürdesd meg, kicsit dédelgesd (énekelhetsz neki stb. ahogy szeretitek) és már ellazult (de nem teljesen alvó) állapotban tedd le a kiságyba. Ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, és tedd megint vissza. Ezt játszátok addig, amíg el nem alszik (első alkalommal akár 1 órát is eltarthat, de legközelebb már jobb lesz). Ha éjjel felkel, adhatsz neki egy korty vizet (hátha szomjas), de utána ugyanez a teendő. Az első éjszaka még -készülj fel- nehéz lesz, de a következő éjszaka már sokkal jobb, ha ugyanígy csinálod.
    A másik megoldás, hogy 2-3 napig Apa fekteti le este és ő kel fel hozzá éjszaka. Első alkalommal talán ebből is sírás lesz, de már azonnal érződik a hatása, mert „apa miatt nem érdemes felkelni”:)

  • Judy

    2008. augusztus 07. csütörtök

    Szia!

    Köszi a gyors választ! Nem jó hír, hogy nem növi ki, remélem azért idővel kezelhetőbbé válik a probléma… Megpróbálom kialakítani nála a napirendet, bár eddigi próbálkozásaim erős ellenállásba ütköztek (picit akaratos a csöppem), de igyekszem 🙂

    Még egyszer köszi a segítséget!
    Judit

  • Judy

    2008. augusztus 06. szerda

    Szia!

    Kislányom 6 hetes és eléggé változó az alvás nálunk… Vannak olyan napok, mikor egyáltalán nem alszik, pedig látom a szemén, hogy iszonyú fáradt (úgy vettem észre, ezek azok a napok, amikor hidegfront jön), ilyenkor délután már egyfolytában sír, és semmilyen módszerrel nem tudom megnyugtatni. Ez eltart addig, amíg a hidegfront itt van, és ha megérkezik a szép idő, onnantól végigalussza a napot, szinte csak enni kel fel pár napig, a szopiba is bealszik, annyira kómás… Ha véletlenül kitart a jó idő, akkor délelőtt van ébren, és délután alszik, ami egy egész jó napirend lenne… Az éjszakák egész jók, 7-8 között fürdés, szopi, utána 1 körül és 4 körül kel, szopizik és alszik tovább (frontos napokon mellettem, egyébként az ágyában).
    Ebből nekem leginkább frontérzékenynek tűnik (először hasfájósnak gondoltuk, de Infacol mellett is ugyanezt produkálta). Erre van valami javaslatod? Ha ez valóban frontérzékenység, mikorra nőheti ki (ha egyáltalán)? Az apja is frontérzékeny (fejfájós), valószínű onnan örökölhette…

    Előre is köszönöm,
    Judit

    Válasz: Ne akarlak bíztatni 🙂 a frontérzékenységet nem szokták kinőni, maximum később másként jelentkezik.
    Az összevissza alvást viszont érdemes kordában tartani, mert így sosem lesz napirendje. Ebben a korban 3-4 alkalommal alszanak a babák napközben 1-2 órát (néha többet). Úgy rendezheted össze a napirendjét, hogy szopi után ne hagyd elaludni, hanem büfiztesd meg (így nem fog fájni a hasa) alaposan, aztán tedd le nézelődni, játssz vele (ha nagyon elalszik és végig is alussza a következő etetésig, akkor hagyhatod, ne ébresztgesd, de ha ilyenkor 20-30 perc után felébred, akkor csak azért aludt el, mert az anyatej nyugtató hatású).
    Ha már „játszott”, álmosodik (szemét-fülét dörzsöli, nem tudod már semmivel lekötni, mert nyűgös), akkor tedd le a kiságyba és magától aludjon el (kicsit megdédelgetheted előtte, de ne altasd el). Ha felkelt, kapjon enni és így tovább.
    Ez legyen minden nap a menetrend, így valóban álmosan kerül az ágyba és 1-2 nap alatt megtanulja, mikor van az alvásidő, evésidő, játékidő, valamint ez a rendszer elég rugalmas is, ha többet alszik vagy kevesebbet, azt is tudja követni.

  • Hajni

    2008. augusztus 06. szerda

    Szia!
    Köszi a gyors választ, én is épp azon gondolkodom, hogy valószínű, változtatni kell a napi rutinon. Idáig 1.5-2 óra ébrenlét után kezdtem rajta látni a fáradtság jeleit, akkor letettem aludni, és aludt is. Van egy olyan gyanúm, hogy most már többet bírna, de még mindig ugyanolyan gyakran jelentkeznek a fáradás jelei: dörzsöli az orrát, szemét, türelmetlenebb, ásítozás, laposakat pislog, csak épp elaludni nem tud. Amikor nagy nehezen sikerül, akkor is csak félórát. Valószínűleg kipihentebb lenne, ha kevesebbszer, de többet aludna.
    Tudnál néhány ötletet adni, hogyan változtassak a napjainkon? Egyáltalán, hogyan célszerű felépíteni a napirendet. Ilyenkor még működhet a 4É, vagy már kinőttünk belőle? (csak anyatejet kap, kb. 3-4 óránként éhezik meg)
    Előre is köszönöm!
    Hajni

  • Hajni

    2008. augusztus 05. kedd

    Sziasztok!
    Kisfiam augusztus 9-én lesz 5 hónapos. Egy hete a napjaink eléggé nehezen alakulnak. Nyűgös, nehezen alszik el, legtöbbször csak velem tud elaludni (együtt a nagyágyon), sokszor emellett még szopit is igényel, és így is csak félórákat alszik. (akkor is, ha végig ott vagyok mellette). Látszik, hogy nem aludta ki magát, türelmetlen, nem tudom egyedül hagyni, mert amint kimegyek a szobából sírni kezd, de ha ölbe veszem, akkor már mosolyog. Mostanában a babakocsit sem kedveli, a hordozókendőben viszont nagyon jól elvan, ott el is tud aludni, de ott is csak félórát. Pár hónapja erősen nyálzik, most még inkább, sokszor át is kell öltöztetnem. Sokat vakarja az ínyét is, (bár semmi nem látszik rajta), és jobban izzad, mint eddig. Gondolom, a fogzás gyötri. Ami érdekes, hogy éjszaka nagyon jó alvó, épp ezekben a napokban kezdett 6 órákat aludni a lefekvés után, majd még egy 3 órás, majd egy 2-3 órás alvási fázis van reggelig. Este, ha nem alszik be a szopiba, akkor sincs baj, ha ébren teszem le, sokszor önállóan elalszik.
    Kérdésem az lenne, hogy lehet-e a fogzástól olyan gond, ami csak napközben zavarja? Vagy valami más van inkább a háttérben. Milyen homeopátis szert kellene használni, ha egyáltalán erre lenne szükség. (Nem tudtam besorolni)
    Idáig is mindig figyeltem arra, hogy ha lehet, ő önállóan aludjon el, de nem hagytam sírni, ha valami baja volt, segítettem neki (együtt alvás). A következő alvásnál már minden ment a régi kerékvágásban. Most viszont már több napja, napközben egyáltalán nem tudom betenni a kiságyába, mert amint odafektetem, segélykérően néz rám, és sír, a cumit sem fogadja el. Próbáltam a kiveszem, megnyugtatom, visszateszem módszert, de kb. félóra elteltével, mikor már iszonyúan álmos, akkor már azt sem engedi, hogy visszategyem. Próbáltam hason is, az sem válik be, olyankor aztán tényleg nagyon felpaprikázódik, és irány a nagyágy…
    Attól félek, hogy így nagyon el kezd majd tőlem függni, és a végén már egyáltalán nem megy az önálló elalvás, amivel idáig nem volt gond. A napirendünk is teljesen felborult, hiszen sokszor a szopi közben alszik el. (én is a 4 É-t használom)
    Úgyhogy teljes a tanácstalanság. Egyébként nagyon tündéri, mosolygós baba.
    A tanácsokat előre is köszönöm!
    Üdvözlettel:
    Hajni

    Válasz: Lehet a fogzástól is, nem szükségszerű, hogy csak éjszaka legyen ettől gond vele. Hányszor alszik napközben? Nem lehet, hogy azért nem tud elaludni, mert az egyik nappali alvást már el szeretné hagyni és még nem álmos a szokott időpontban? Pl. 3 alvásról át akar térni 2-re és csak később álmosodik el

  • Katalin

    2008. július 25. péntek

    Köszönöm szépen a gyors választ, kipróbáljuk!
    Kati

  • Katalin

    2008. július 24. csütörtök

    Sziasztok!
    Szeretnék én is segítséget kérni. 11 hónapos a kisfiam, és éjszaka nagyon sokszor felkel. Nem sír, csak nyöszörög, csak jelzi, hogy fönt van. Magától nem alszik vissza, csak akkor, ha megitatjuk. Utána pár perc alatt elalszik, mi persze nem. Van úgy, hogy 8-szor, 10-szer felkel egy éjszaka. Utána borzasztó a nappali helytállás. Fájdalmat nem látunk rajta. Egyébként sohasem a kezünkben alszik el, ébren tesszük le a saját ágyába. Tehát az elalvással semmi gond nincsen. A Sedativ PC-t (homeopátiás szer) lehet neki adni ilyenkor? Én más megoldást már nem tudok kipróbálni, bár sokmindennel próbálkoztunk már.
    Üdv, Kati

    Válasz: Megpróbálhatjátok a Sedatif PC-t. Reggel felkelés után kell adni egy szemet vízben feloldva (csak úgy oldódik fel, ha kicsit összetöröd) és este lefekvés előtt.

  • Erika13

    2008. július 17. csütörtök

    Szia!

    Köszi a gyors választ!
    Az a baj hogy én egyszerre altatom a 2 gyereket, és így ezt elég nehéz lesz kivitelezni, + apjuk folyamatos műszakba jár.
    De ha apa veszi ki a kiságyból, vagy más akkor is rögtön csendben marad, csak vissza ne tegyék a helyére. És ez így van velem is, ha kiveszem éjjel a kiságyból minden OK cici nélkül is, csak vissza ne tegyem oda. És én direkt az alvás szokás miatt, a kiságyban mindig csak altattam, vagyis ott nem kellett játszania, ellenie soha.
    De azért ki fogom próbálni, max apjuk a tesóval a másik szobában fog aludni!

    Mégegyszer köszi szépen a választ!

    Szia

    Erika

  • Erika13

    2008. július 17. csütörtök

    Sziasztok

    Nagyon jó hogy rátaláltam erre az oldalra!!!!!!!!!!!!!!
    Így legalább tudom, hogy nem csak az én gyerkőcöm nem alvós.

    Az én kisebbik fiam Áronkám már lassan 9 hónapos, de még nem fordult elő hogy átaludta volna az éjszakát. És sajna a nappali alvások is mindig sírással kezdődnek. Délelőtt csak félórákat alszik, még akkor is ha éppen sétálunk és a babakocsiban aludt el. Délután – ebéd után van hogy félóra óra múlva már mennem kell mert sír. Ilyenkor magammellé veszem és cici a szájába és pár perc és alszik is, de ma pl. kivételes alkalom volt mert simán aludt sírás nélkül 1,5 órát. De az éjjszakák a legnehezebbek. Nálunk a fürcsi este 7-kor van, előtte 6-kor vacsi, majd fürdi után cici és kiságy=alvás, de ilyenkor is előszőr körbeforog az ágyban mint a ringispír, majd sírás elalvásig, pedig én mindig is a kiságyában altattam el amennyire lehetett mindig ébren raktam be, majd éneklés, és várjuk a csodát hogy elaludjon, majd pedig kitudja hányszor felsír reggelig sajna, ilyenkor csak a cici nyugtatja meg, a cumit sosem fogadta el. És ujjabban sajna tegnap este pl. elalvás után 3/4 óránként sír, ja és persze hajnalban mikor már a cici sem segít, akkor oda veszem magam mellé cici a szájba és így alszik tovább.
    Tudom hogy ez nem igazán jó, mert így van hogy már 4-en alszunk az ágyban, mert a nagyobbik, aki már lassan 2,5 éves lesz is apjába csimpaszkodva alszik és vándorol a saját ágya és a mi ágyunk között (igaz a 3 ágy egybe ér)
    Most a legujjabb hogy holnaptól B1 vitamint fog kapni a kis drágám, most ezt találtam a neten, hogy a legújabb kutatások alapján ez segíthet az alvás kérdésben.
    De azért szívesen meghallgatnálak titieket is, hogy ti min változtatnátok a helyemben, hogy végre átaludja az éjjszakákat, vagy legalább csak többórás alvás után sírna.
    Ja és a kiságyban sajna nem tudom sírni hagyni, mert újabban 4kézlábra áll és ahogy ringatja magát előre-hátra beveri a bukóját a rácsba.

    Minden tanácsot szívesen veszünk!!!!!!!!!!!

    Sziasztok

    Erika

    Válasz: Az a baj, hogy a fiad megszokta a cicin való elalvást és most már enélkül nem tud se elaludni, se ha felébred visszaaludni. Nem az a baj, hogy felébred, mert a felnőttek is felébrednek éjszaka többször, hanem, hogy nem tud segítség nélkül visszaaludni. A gyakori felébredés ősi ösztön, így tudta az ősember kontrollálni a környezetét, hogy álmában ne falja fel egy medve. Ez az ösztön működik a babában is. Mire kisgyermek lesz, megtanulja, hogy magától visszaaludjon, ha felébred éjszaka, de ilyen kicsi korban még ezt nem tudja, pláne, ha eddig te altattad el.
    A teendő tehát annyi, hogy este kellőképpen álmosan (legalább 4 óra teljen el az előző felkelés óta) tedd le a kiságyba, majd menj ki. Ha sír, vedd ki az ágyból, nyugtasd meg, majd tedd vissza. Ezt játszátok addig, amíg el nem alszik. Az első alkalommal ez akár 1-1,5 órát is eltarthat, és biztosan nagyon fel lesz háborodva miatta, mert már álmos és nem ezt szokta meg, de a második alkalommal már rövidebb idő is elég lesz és 1-2 napon belül pillanatok alatt magától el fog aludni. Ha éjszaka felkel ugyanez a teendő. Általában már az első éjszaka ritkábban kel fel a kicsi, de a második éjszaka már sokkal jobb szokott lenni és kb. 1 hét alatt teljesen rendbejön a helyzet.

    Ha ez nem tetszik, akkor kipróbálhatjátok, mi történik, ha Apa fekteti le este, illetve ő megy be hozzá éjszaka. Ez általában első alkalommal nagy tiltakozást vált ki, de 2-3 nap alatt teljesen rendezi a helyzetet, ugyanis apának nincs anyatejszaga…

  • Eszter

    2008. július 17. csütörtök

    Sziasztok

    Köszönöm a gyors választ. Nagyon tanulságos. Lenne még kérdésem, ha nem probléma.
    Mostanában az én jóalvó 3 és fél hónapos kisfiam elkezdett éjszaka többször felkelni. Már heteken keresztül este nyolc körül feküdt, 2-3 körül ettünk egyszer, utána reggel nyolc körül legközelebb. Most pedig egy hete kb. felkel kétszer. (12-1 és 4-5) Tudom, hogy valaki örülne, hogy ha csak ennyiszer kelne fel a gyereke, de ez mitől változhatott így meg.
    Nappal pedig egyre kevesebbet alszik, és nyűglődve alszik el a drágám. például tegnap össz. kétszer aludt kb. félórára- 1 órára. Ez így jól van??
    A következő kérdésem pedig, hogy kb. két- három hete benne van az ökle a szájában folyamatosan. Lehet, hogy jön ennyi idősen a foga??
    Nagyon szépen köszönöm előre is a segítséget.

    Üdv

  • Eszter

    2008. július 16. szerda

    Sziasztok!

    Most találtam rá erre az oldalra, nagyon tetszik. 3 és fél hónapos a kisfiam. Nagyon jó baba általában, nincs komoly baj az elalvással. Pár hete azonban volt két napja, amikor egyszerűen nem akart elaludni csak ha felvettük. Mi ennek nehezen ugyan, de megpróbáltunk ellenállni. KB. két nap után abbahagyta. Feladta??
    Lehetséges az, hogy mémely időközönként a gyerekek próbálkoznak, hátha kézben maradhatnak egész nap. Lesz még ilyen nála??

    A véleményeket előre is köszi

    Üdv

    Válasz: Nem arról van szó, hogy próbálkozik 🙂 Amikor egy jó alvó gyerek elkezd rosszul aludni, felkel vagy nem tud elaludni, akkor annak mindig valami oka van. Ez lehet egy időjárási front, fogzás vagy más dolog. Ilyenkor tulajdonképpen segítséget kér az elalváshoz, azért sír. Ha segítesz neki ebben, amíg a probléma tart, elképzelhető, hogy rászokik és amikor már nincs semmi baja, akkor is sírni fog, ha nem altatod el. Ezt szokták sokan tévesen úgy értelmezni, hogy a baba azt akarja, hogy felvegyék.
    Én azt javaslom, hogy ha a gyereknek problémája van, akkor igyekezzünk megoldani (fogzás elleni szerek stb.), 1-1 alkalommal lehet neki segíteni az elalvásban is, de ne csináljunk rendszert belőle, hogy ne szokjon rá.

  • Cane

    2008. július 12. szombat

    Sziasztok! Örülök, hogy megtaláltam ezt a lapot!
    A kisfiam 5 hónapos múlt, eddig 4 hetes kora óta végig aludta 9-től 6-7-ig az éjjeleket.
    6 napja 1x-2- felébred, sírdogál, mint amikor reggel cicit kér. Ráteszem a mellemre 10 perc szopi után visszatéve alszik tovább. Csak cicizik, még semmi mást nem eszik, iszik. Szerintetek éhes, vagy fogzik?
    Várom a véleményeteket, köszi: Cane

    Válasz: Ha nappal rendesen eszik, megszokott mennyiségben és nem kér gyakrabban, akkor két lehetőség van: szomjas (kánikulában ez előfordulhat), de ennél még valószínűbb, hogy fogzik! Ebben a korban kezdődik kb. a babák 80%-ánál. Homeopátiás szerekkel próbálkozz meg ellene, amíg át nem törik az alsó két metszőfoga, illetve nem enyhülnek a tünetek. A http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz leírást a szerekről.