Nem alszik a baba

Akinek még nem volt gyereke, az el sem tudja képzelni, milyen hónapokon át a fél éjszakát kényszerből álmatlanul tölteni, vagy félóránként felkelni a bömbölő, hisztiző gyerekhez. Aki pedig éppen benne van ebben az őrületben, el sem tudja képzelni, hogy hamarosan vége lehet. Lássuk hát, hogyan tehetjük könnyebbé…

baba alvás, baba alvászavar, nem alszik a babaElőrebocsátom: tuti receptek szerintem nincsenek. Az igazán kitartó gyerekek képesek akár másfél éven át sakkban tartani a családot, a jobbféléket pedig néhány trükkel jobb belátásra bírhatunk, bár lehet, hogy idővel maguktól megtanulnának aludni. Az olyan közkézen forgó „csodamódszerek”, mint az Aludj jól gyermekem és Aludj velem, vagy a Suttogó néhány családban beválnak, másoknál nem (ezekről az alábbiakban részletesebben írok még), ez egyéni ízlés, szülői kitartás és elsősorban a gyerek személyiségének a függvénye. Úgy gondolom, hogyha kezdettől fogva teret engedtünk a baba egyéni igényeinek is az élet minden területén (igény szerint evett, aludt stb.), akkor valószínűleg az új szokások ellenére lesznek majd és nehezebben szokja meg, jobban megviseli a babát.

Alvásra szoktató módszerek, amiktől jobban aludhat a baba

(itt most a módszereket írom le, amikkel találkozhatsz, az ezekkel kapcsolatos szakmai véleményemet a módszerek ismertetése után találod)

Aludj jól gyermekem!

Az Aludj jól gyermekem! illetve az Aludj velem! című könyvek (iiletve még van más, ugyanerre a módszerre alapozó könyv is) lényege az ún. késleltetett válasz, más néven Ferber-módszer alkalmazása. Lényege, hogy a babát minden este ugyanabban az időpontban, ugyanazon rutintevékenységek után (evés, fürdés stb.) tesszük le még éber állapotban a kiságyába, majd kimegyünk. Ha sír először 1 percet várunk, majd bemegyünk hozzá, hátsimi, elmondunk előre kitalált szöveget (pl. Most aludni kell, aludj szépen, anya nagyon szeret, de most nem játszunk.), aztán kimegyünk. Ha megint sír megint 1 perc kivárás után bemegyünk stb. Egészen addig, amíg el nem alszik. Éjszaka ugyanez. Kivenni az ágyból nem szabad. Következő este már 3 percet várunk, aztán 5- öt, 7-et stb. Pár éjszaka múlva -elvileg- magától elalszik a baba és nem ébred fel éjszaka sem. A könyv szerint ezt a módszert 6 hónapos kor felett lehet kipróbálni. Tapasztalatok és vélemények erről a módszerről

Suttogó módszer

A Suttogó titkai című (úgyszintén sok vitát kiváltott) könyv módszere valamivel humánusabb. Ennél is fontos, hogy este azonos időpontban feküdjön le a kicsi, előtte ugyanazokat a rutinműveleteket végezzük el, azonban itt a lefektetés után, ha sír a kicsi, akkor mellette kell maradni, megnyugtatni (de a kiságyból nem kivenni), ha megnyugszik, kimenni a szobából, ha megint sír, megint bemenni, megint simogatással, szavakkal megnyugtatni, de nem kivenni, és így tovább. A Suttogó szerint előfordulhat, hogy az első éjszaka akár százszor is lejátszódhat ez a nyugtatásos jelenet, de a helyzet éjszakáról éjszakára javulni fog, míg végül a baba átalussza az éjszakát. A könyv szerint ez a módszer 8 hónapos kortól alkalmazható, szerinte ugyanis nagyjából ekkor kezdődik a kisgyermekkor.

Együttalvás

A kötődésre való nevelés, illetve a sokáig tartó szoptatás hívei szerint ez a legjobb megoldás a kimerülés elkerülésére. Ha a baba éjjel felkel és szopival alszik vissza, akkor nagyon kényelmes megoldás lehet, de azoknál a kicsiknél is beválik, akik már nem szopiznak. Feltéve, ha a szülők egyikét sem zavarja, hogy a kicsivel alszik, így is kényelmesen tudnak feküdni (egy 140-es ágynál nem biztos, hogy kényelmesen megoldható) és nem ragaszkodnak hozzá, hogy az ágyban éljenek magánéletet.
Az egészen kicsiknél a közelség igénye miatt jó ez a megoldás, a nagyobbaknál (8-12 hónapos korban) a szeparációs szorongást oldja, de bárhogyan is döntünk, amint a kicsi ki tud jönni a kiságyból, vagy saját ágyat kap, egészen biztosan át fog néha vándorolni hozzánk, hiszen ez természetes igénye.
Ezt a módszert már újszülötteknél is alkalmazhatjuk, amennyiben nem félünk tőle, hogy ráfekszünk stb. Egyes kutatások szerint az együttalvás csökkenti a bölcsőhalál kockázatát is. Egy biztos, pl. amikor magas láza van a gyerekeimnek, vagy nagyon el van dugulva az orruk, én jobban szeretek velük aludni, így észreveszem, ha már alig kapnak levegőt vagy felment a lázuk. Erről a módszerről bővebben az Éjszakai gondoskodás című könyvben olvashatsz!

Egyéb házi praktikák

  • Ha a gond az, hogy csak szopival (teával, tápszerrel) alszik vissza éjszaka a baba: szopi helyett adjunk vizet cumisüvegből, idővel rájön, hogy éjszaka nincs cici és nem kel fel
  • Anya helyett apa fektesse le a kicsit és ő menjen be hozzá éjszaka, ha rájön, hogy éjjel nem lehet anyát zaklatni, akkor nem fog emiatt felkelni.
  • Ha felkel, ne vegyük ki az ágyból, kapjon cumit (ha egyébként is cumizik, ez be szokott válni)
  • Ha a fogzás miatt sírdogál, lefekvés előtt kapjon homeopátiás bogyót (pl. Chamomilla CH15-ből 5 golyócska) vagy homeopátiás kúpot (Viburcol kúp)
  • Ha felkel és játszani szeretne: a legtöbb babánál van ilyen korszak, főként 10-14 hónapos korban fordulhat elő. Általában beválik, hogy azt mondjuk neki, játszon nyugodtan a félhomályban (villanyt semmiképp ne kapcsoljunk), mi visszafekszünk aludni és feküdjünk is vissza.
  • Ha este nem akar elaludni: feküdjünk le vele együtt, ha csend van és látja, hogy mi is alszunk, idővel ő is elalszik.
  • Ha nem tudjuk, mitől kel fel, akkor érdemes kiszűrni a lehetséges rizikófaktorokat: nézzük meg a száját, jön-e a foga (a duzzadt íny, fehér csík az ínyen, esetleg véres íny erre utalhat), a következő éjszaka kapjon homeopátiás bogyót, ha javul a helyzet, akkor a foga volt a ludas a felkelésben, ha nem, akkor más lehet az ok.
  • Léteznek úgynevezett alkati szerek is a homeopátiában, amik pl. a túlságosan szorongó, alvászavaros babáknál, kisgyerekeknél lehetnek hatásosak, érdemes erről egy homeopátiás orvostól tájékozódni, nem egy esetről hallottam, amikor egy ilyen szer hozta meg a javulást.
  • Ha anya hiányzik neki éjszaka: adjuk neki oda a kispárnánkat, sok gyerek, ha érzi az anyukája illatát, visszaalszik magától
  • A legdurvább módszer, amit hallottam, hogy a gyerkőcöt egy külön szobába tették és senki nem ment be hozzá éjszaka, idővel leszokott a sírásról.
  • Ha eddig velünk egy szobában aludt: tegyük át másik szobába, lehet, hogy a mi mozgolódásunk miatt ébred fel
  • Ha eddig külön szobában aludt: tegyük a kiságyát a mi szobánkba, hátha a közelségünk hiányzik neki

Melyik módszer a jó?

Bár a fent ismertetett módszerek többsége a gyakorlatban bevált, azaz végül megtanult „aludni” a baba és nem okozott többé gondot a sok ébredés a szüleinek, a sírni hagyós Ferber-módszernek, van egy nagy hátránya. A magában sírni hagyott baba szervezetében megemelkedik a kortizol (stresszhormon) szintje és mivel a módszer szerint több napon át minden alvásnál hagyjuk sírni a babát 1-1 percre, menjünk ki a szobából, tehát magában sír a baba, a kortizol-szint újra meg újra megemelkedik és vizsgálatok szerint így is marad. Ez nem átmeneti dolog, volt olyan vizsgálat, ami kimutatta, hogy a megemelkedett kortizolszint még 6 (!) évesen is megvolt a csecsemőkorukban sírni hagyott gyerekeknél!

Mit okoz a megemelkedett kortizolszint? Ingerlékenységet, alacsonyabb stressztűrő képességet (könnyebben kiborul a kicsi, nehezebben viseli a változásokat, kevésbé rugalmas, gyakrabban pörög túl stb.).

Ugyanakkor van egy másik probléma is vele: a rendszeres sírni hagyás az anya részéről is nagy erőfeszítésekkel jár, az ösztönei ellen megy, akik végigcsinálják arról számolnak be, hogy meg kell keményíteniük a szívüket, hogy ne segítsenek a babának, ne vegyék fel mégis. Ez az elfordulás, a baba meg nem hallgatása ilyenkor csak átmeneti, kutatások mégis azt igazolják, hogy a kötődés itt kezd el megszakadni. A baba kevésbé bízik a szüleiben, az anya gyakrabban hoz határozott, ámde a kapcsolat ellen ható döntéseket. Már máskor sem siet azonnal az anya a gyermeke segítségére, tovább hagyja sírni, kevésbé figyel oda a kéréseire.
Tudom, most azt gondolod, ez veletek nem fordulhat elő, csak az alvást szeretnéd rendezni és minden másban megmarad a jó kapcsolat, azonban a gyakorlat azt mutatja (és ezt 10 év szakmai tapasztalatával a hátam mögött írom), hogy az anya-gyerek kapcsolatot rongálja a tudatos sírni hagyás MINDKÉT oldalról.

A harmadik probléma pedig: gyakran minden erőlködés és igyekezet ellenére a változás csak átmeneti. Lehet, hogy a sírni hagyással eléred, hogy a babád átaludja az éjszakát, egyszercsak mégis elkezd újra felébredni, mert nem pusztán rossz szokásról van szó, hanem valóban vannak olyan fizikai okok, amik felébresztik őt (éhség, melege van, jön a foga stb.) Sok könyv, amik azt tanácsolják, hogy hagyd sírni a babát 1-1, majd 3-3 percre stb. elfelejtik, hogy az ébredés nem rossz szokás, hanem számtalan ok lehet a hátterében és először ezeket kell orvosolni!

A Suttogó-módszer kétségtelen előnye, hogy itt az anya nem hagyja magára a babát, ez pozitívum, hiszen bár ilyenkor is tiltakozik, sír a baba, ez elsősorban abból fakad, hogy már álmos és nem kapja meg a megszokott gondoskodást. Azonban, mivel ott vagy mellette, segítséget nyújtasz neki, a közelséged révén a kortizolszint ugyan megemelkedik (mint síráskor mindig), de később visszatér az eredeti értékre. Az egyetlen gond itt is az, hogy először mindig az alvászavarok hátterét kell megoldani, anélkül hiába fogunk bele a szokások megváltoztatásába.

Hibák, amiket elkövethetünk

  • Melléfekszünk, amíg elalszik, aztán meg kiosonunk. Általában ebből az szokott lenni, hogy félórákat kell mellette feküdnünk, mert nem akar elaludni. Akkor már jobb, ha a mi nagyágyunkon alszik el és onnan visszük át a saját ágyába.
  • Tévé előtt alszik el: mi nem tudunk nyugodtan tévézni, mert a Teletubbies-t kell néznünk, aztán meg egy órát fekszik a tévé előtt, de nem alszik el.
  • Cumisüveggel a kezében alszik el: tönkremennek a fogai a cukros lében áztatástól és éjszaka felkelvén követelni fogja a cumisüveget
  • Minden este más módszerrel próbáljuk leszoktatni az éjszakai felkelésről: ez teljesen meg fogja zavarni
  • Egyidőben több módszert próbálunk ki, így nem tudjuk, melyik oldotta meg a problémát, plusz a babát is összezavarhatjuk vele.

Amit érdemes a baba születésétől fogva betartani

  • Legyen az estéknek egy adott menete. Nem muszáj mindig 8:00-kor ágyban lenni a kicsinek, inkább azt figyeljük meg, mikor álmosodik el és akkor álljunk neki fürdetni, fektetni.
  • Az este lépései azonos sorrendben történjenek, például fürdés, babamasszázs, öltözés, etetés, esti mese, lefekvés
  • Lefekvés után már ne égjen a villany a szobájában
  • Ha éjszaka bemegyünk hozzá, ne szórakoztassuk, ne beszélgessünk vele, ne gyújtsunk, csak kis fényt, pelenkázni is csak akkor kell, ha bekakilt
  • Lehetőleg éberen fektessük le, de ha bealszik a szopiba, az sem baj
  • Lefekvés előtt már ne „gyorsítsuk fel” a babát, ne bírkózzunk, csiklandozzuk stb., ettől csak felpörög és nehezebben fog elaludni. A lefekvés körüli időszak legyen egyre csendesebb, nyugodtabb, hagyjunk rá bőven időt.
  • Főként 8-10 hónapos kor után fontos, hogy akkor fektessük le este a babát, ha már tényleg álmos. Az előző felébredés után teljen el legalább 2-3 óra (8-10 hós korban)!
  • Idővel rászoktathatjuk, hogy egy kispárnával vagy egy kabala állatkával aludjon el, ez megnyugtatja, és a nappali alvásnál is jól jöhet (persze ez gyerekfüggő, van, aki nem igényli)

Gond-e, ha segítséget kap a kicsi az elalváshoz?

Elvárható-e, hogy a baba egyedül, segítség nélkül aludjon el? Egyáltalán nem! A babának segítségre van szüksége az elalvás előtti ellazuláshoz, ahhoz hogy ki tudja zárni a külvilág ingereit. Mi felnőttek ilyenkor könyvet olvasunk, tévét nézünk, aztán tudunk elaludni, ő azonban még nem képes ezt magától megoldani, ezért a mi segítségünkre szorul. Az ősi ösztönei azt diktálják, hogy az elalváshoz biztonságos környezetre van szüksége és arra az érzésre, hogy álmában nem történhet vele semmi rossz. Sok baba ezt a biztonságérzetet csak az édesanyja közelében tudja megélni, ezért egyáltalán nem gond, ha mellettünk alszik babaöbölben vagy legalább a kiságya a szobánkban van.

Sok babának szűk térre, az anyaméhez hasonló helyzetre van szüksége ahhoz, hogy biztonságban érezze magát (pl. bölcső, mózeskosár, pólya), de emiatt szeret sok baba hason is aludni, mert erre emlékezteti.

Más babák csak cicin tudnak elaludni, ez idézi elő bennük azt a biztonságérzetet, ami az elalváshoz kell. A cicin alvás egyáltalán nem gond, a kicsi idővel kinövi, elhagyja, ahogyan minden mást is.

Fontos tudni, hogy amire szoktatjuk a babát, az nagyon sokáig megmaradhat, akár éveken át ugyanígy fog elaludni, ezért lehetőség szerint olyan altatási szokásokat alakítsunk ki, amit képesek vagyunk 9-10-15 kilósan is tartani majd. Az újszülöttkor ezalól kivétel, az első pár hetet tekintsük átmeneti időszaknak, amikor minden megengedett, ahogyan jól érzi magát a baba és ahogyan alakul. Ez az összehangolódás időszaka, dédelgessük a kicsit sokat, ismerkedjünk egymással! Amikor már látjuk, mi az, ahogyan jól érzi magát, ahogyan el tud lazulni (de semmiképpen sem 6-8 hetes kor előtt), akkor kezdjük el tudatosan kialakítani az altatási szokásokat.

Az éjszakai felébredések időszaka 1 éves kor után csillapodik, utána pedig fokozatosan megszűnik párhuzamosan azzal, ahogy a kicsi megtanul önállóan elaludni és az idegrendszere is megérik az éjszaka átalvására. A kisgyerekkor folyamán lehetnek még olyan szakaszok, amik megviselik, amikor felkel éjszaka, de ezeknél már sokkal inkább körülhatárolható lesz, miért is kelt fel a kisgyerek (pl. betegség, testvér születése, óvodakezdet stb.)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

434 Comments

  • Rita

    2010. július 28. szerda

    Sziasztok!

    Első gyermekes anyuka vagyok.Kis fiam most 5hetes.Kezdeti időszakban kb.3-4 h-ig.éjszaka jól aludt.Nappal viszont teljesen kibérelt magának,állandóan cicizett,azon is aludt el,ha leraktam felkelt és látta cici nincs nagyon sírt,cumit kiköpi.Most is meg van még ez a szokása,de most már ha fel kel éjszak,hiába nem beszélek hozzá akkor is cicin tud csak elaludni,én meg úgye várok és csak aztán rakom a kis ágyba.Napok óta alig alszom össz.kb3-4 órát.Fogalmam sincs,hogy csak én jártam -e így,elszúrtam valamit,vagy másoknál is van hasonló eset?Azt sem tudom,hogy mennyi időt várjak ahogy kiköpi a cicit,mikor alszik már olyan mélyen ,hogy az ágyba téve se ébredjen fel.
    Olvastam máshol,hogy a babával együtt szoktak aludni,próbáljam ki ,így legalább alhatok?Meddig tart nála még ez a cici-mánia?
    Köszönöm a segítséget

    Válasz: A másik helyen válaszoltam neked.

  • Barbi

    2010. július 22. csütörtök

    Én egy három hónapos kisfiu anyukája vagyok. Nekünk eddig minden rendben volt a napközbeni alvással, de kb két hete egyik napról a másikra a hosszu 2 etetés közötti alvás megszünt, és fél-háromnegyed óra után felkel, nagyon éber mosolyog, játszani szeretne, de ha felveszem és kimegyünk játszani akkor 5 perc után nyüsszög, és szerintem nem alussza ki magát, de nem tud visszaaludni ha egyszer megébred. Próbálkoztam visszaaltatni de sajna nem járok sikerrel, nem tudom mi történhetett, eddig semmi gond nélkül aludt napközben, néha már fel is kellett ébreszteni mert átaludta volna a következő etetést. Szopizik és pótlást is kap, éjszaka nincs vele gond, 8 kor fekszik, egyszer viszont mindig át kell mennem hozzá, mert megébred és akkor ha nem forditom hasra akkor nem alszik vissza, ez általában fél 5 körül szokott lenni, és utána még elalszik fél 7 ig, akkor eszik először. Eddig alig hallottuk sirni, de most a kevés napközbeni alvás miatt sokszor sír, és ha nem is sír akkor sincsen jó kedve, nem lehet lekötni semmivel, nyekereg egyfolytában…hogyan lehet megtanitani hogy vissza tudjon aludni? Mennyit kellene egy 3 hónapos babának aludni napközben?
    előre is köszönöm a választ

    Válasz: 3 hónaposan két alvás között 2-2,5 órát vannak fent a babák és 45-90 percet alszanak egyhuzamban. Tehát evés után legyen fent legalább 2 órát, utána fektesd le és aludjon, amennyit tud, ha jókedvűen ébred, akkor elég volt neki. Napközben 3 alvás szokott lenni ebben a korban.

  • Zsanett

    2010. július 11. vasárnap

    Szia!

    Én a segítségedet szeretném kérni.Van egy 10 hónapos kislányom és nagyon rossz alvó!Külön szobában alszik.Este 8 óra körül leteszem aludni, és fél 11-kor már felsír, utána pedig félóránként. Jön a foga, de én már kipróbáltam a camomillat (nem segített), a borostyán láncot (az sem), nagyon sokat iszik éjjel és lehet, hogy ezért is kel fel.Hogy tudom leszoktatni az éjszakai ivásról, és mit csináljak, hogy aludjon éjjel?

    Előre is köszönöm válaszod.
    Zsani

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Kriszti

    2010. július 09. péntek

    Kedves Ági!

    A tanácsod szeretném kérni. Kislányom már 2 éves és borzasztó rossz alvó. Ha nagy nehezen elalszik, akkor is még kb. negyed órát meg-megrándul, félelmetes… Már kb. egy éve velem alszik a szülői ágyban, eddig általában a cicin elaludt (nagy nehezen), de most sajnos el kell választanom, mert augusztustól megy a bölcsibe.
    Már 9. napja nem kap cicit, de még mindig keresi, és sajnos csak úgy tudom elaltatni, hogy járkálok vele a szobában (tudom butaság volt rászoktatni, de valahogy muszáj elaltatni). Éjjel nagyon késő alszik el, általában éjfél körül, de gyakran előfordul, hogy hajnali 3-4 óra körül felébred és nem tudom visszaaltatni, ezért reggel 7-1/2 8-ig felvagyunk, játszunk és utána elalszik. Már sok mindent kipróbáltam, de egyszerűen semmi nem segít. A cumit, cumisüveget születése óta visszautasította. Mióta megszületett, én 4 óránál hosszabb időt nem aludtam egyhuzamban, most már nagyon jó lenne, ha végre átaludná az éjszakát. Férjem sajnos ritkán van itthon, mert külföldön dolgozik, ezért rá sem számíthatok.

    Ha van valami ötleted mi lehet a gond, kérlek írd meg.

    Válaszod előre is köszönöm!

    Üdv: Kriszti

    Válasz:Ebben a korban nagyon hektikus a gyerekek alvása, de mivel tőle most vetted el a cicit és a szokásai sem túl jók, ezért ez nála komoly alvászavart okozott. A leggyorsabb megoldás, ha együtt alszol vele, így is altatod el és éjjel, ha megébred, akkor nem kelsz fel vele, nem kapcsolsz villanyt, hanem alszol tovább (legalábbis úgy teszel), 1-2 nap alatt megérti ebből, hogy nincs éjszaka játék. Este is melléfeküdve, meseolvasás után aludjon el. hozzáteszem, a cicit még hagyhattátok volna a bölcsi miatt, a bölcsiben magától leszokott volna, ez így jobban megviseli őt.

  • Kata

    2010. július 07. szerda

    Az én kisfiam most lesz 3hónapos és nagyon sokat sir nyálzik eszi a kezét vagy épp a textil pelus ez mire utalhat?És nem hajlandó aludni napközbe csak fél órákat,azza kb 2,5-3 órát alszik nappal.

    Válasz: A nappali alvása összességében elég. A nyálzás és a rágást az éhség okozhatja, ebben a korban van egy növekedési ugrás. Szoptasd igény szerint néhány napig, akár 1-2 óránként, hogy jóllakjon.

  • shirley

    2010. június 28. hétfő

    Kedves Agi,

    segitsegedet szeretnem kerni a babammal kapcsolatban. Most lesz 8 honapos, es kb. mar 2. honapja probaljuk ugy elaltatni, hogy ne a cicin aludjon be, hanem a sajat agyaban. Valamiert ez meg mindig nem megy neki, valahogy en nem ereztem azt, hogy minden este konnyebb lenne, hanem ugyanugy nehez, sokaig tart, nagyon sokszor sokaig sir, es nem tudom mar, h mit csinaljak… 7 korul furdetjuk, masszazs, aztan furdes utan vacsorazik o is, majd megprobalom letenni ugy, hogy meg eber legyen. Van, hogy bealszik, es nem is ebred fel, de van, hogy felpattan a szeme, ahogy az agyba er, es jokedvuen jatszik meg egy darabig, amig ott vagyunk mellette, de ha elmegyunk onnan akkor sir, mintha a karjat tepnenk ki. Ha felvesszuk, akkor mosolyog, mintha mi sem tortent volna. Mit nem csinalunk jol? hogy kene inkabb?
    Elore is koszonom, udv, shirley

    Válasz: Jól csináljátok, csak egyik nap már fáradt addigra, másik nap nem. Ne az órát figyeljétek fektetéskor, hanem azt, tényleg fáradt-e a kicsi.

  • Leander

    2010. június 26. szombat

    KedvesÀgi!

    Remélem tudsz segíteni! Kislányom most mult 3 hónapos és nagyon rosz alvó. Délelôtt magátol alszik el(1 óra) a cicin.Délután kétszer alszik másfél órát babakocsiba,ugy ringatom el.
    sajnos az esti elalvással van gond, mert sehogyan se hajlandó elaludni. Regen ha hordoztuk pár perc alatt elaludt, de egy ideje ez nem mükôdik. Az hogy megvárjuk, hogy nagyon álmos lesz, akkor szerintem éjjel 2-kor mennénk ágyba. Cumit nem hajlandó elfogadni, es hason nem alszik.Mit tegyek, van valami jó ötleted?

    Válasz: Ebben a korban nappal két alvás között 2-2,5, este lefekvés előtt legalább 3 órát szoktak ébren lenni a babák. Most elég sokat alszik nappal, ami a babakocsinak köszönhető és így persze olyankor alszik el, amikor nappal nem álmos és még délelőtt is altatod (cicin), ezért aztán este nem tud elaludni, mert túlaludta magát nappal és még nem eléggé fáradt. Nappal legalább 2 óra ébrenlét után magától aludjon el a kiságyban, este hosszabban legyen ébren és utána fektesd le. Az első 1-2 nap ez nehezebben fog menni, utána napról napra jobb lesz majd.

  • Eszter

    2010. június 25. péntek

    Kedves Ági!

    A tanácsodat szeretném kérni.
    Kislányunk ugyan még csak 9 napos, de szeretném, ha jó szokással tudnánk kialakítani a napirendjét.
    Bár nehezen tudtunk összeszokni a szoptatásban, mára már nappal szépen 3 óránként felkel és fél óra jóllakik.
    7-8 között megfürdetjük, etetés következik, nyugodtan el is alszik. Éjfélkor azonban felriad és 3-ig nem tudjuk elaltatni, ugyanezt hajnali 5-6-tól 9-10-ig eljátssza. Hiába kap ennivalót (kb. fél órát szoptatom, de néha egy óráig sem tudom elvenni tőle a cicit), büfiztetem, altatgatom, nem tud pihenni utána.
    Nem tűnik hasfájósnak, bár tornáztatni is szoktuk próbálgatni, ha nagyon nyűgös. Inkább etetés után az ujját szopja még, mintha éhes lenne, bár a cicimből utána sem szopik igazán.
    A védőnő javaslatára nem adok neki cumisüvegből sem anyatejet sem tápszert, a cumit sem akarom erőltetni.
    Lenne valami ötleted, javaslatod?

    Előre is köszönettel:

    Eszter

    Válasz: 9 naposan még bármi előfordulhat, ez az alkalmazkodás ideje, a kicsi még nem tudja, mikor van éjszaka és nappal, ezért 1-1 alkalommal előfordul, hogy éjjel felkel és fentvan, nappal meg végig alszik, de ez egyik napról a másikra is változhat. Egyelőre legyél vele türelmes, ha éjjel megébred, hagyd sokáig szopizni, ameddig el nem engedi, utána tedd le az ágyába (jobb, ha bölcsőben vagy mózesben alszik még, mert a kiságy nagyon széles és nem érzik magukat a babák otthonosan benne, túl nagy a tér még neki), ha erre nincs mód, akkor szűkítsd be vízszintesen a kiságyban a teret egy szivaccsal vagy nagypárnával, hogy bölcső szélességű legyen. Valamint altasd hason, mert háton könnyebben felriadnak és éberebben alszanak az újszülöttek.

  • Brigitta

    2010. június 21. hétfő

    Kedves Ági!

    Már sok tanácsát olvastam, viszont a mi problémánkra még nem találtam megoldást.
    Kisfiúnk 4 hónapos múlt és már több, mint egy hónapja jelentkeztek nála a fogzási tünetek. A háziorvos javaslatára Dologélt vásároltunk, ami időnként enyhíti is a fájdalmát, de előfordul az is, hogy kétszer is be kell kenni vele az ínyét, mire használ valamennyire a szer. Mivel szoptatott baba, így elég egyértelmű az ínyfájdalma miatti sírás, ugyanis ilyenkor a cici sem „gyógyítja” meg. Újabban délelőttönként alszik kb.1,5-2 órát, viszont délután az eddigi kb.2 órás alvásból 1x, nehezen 2x fél óra lett. A fő problémánk az, hogy az esti fürdetésre (kb.19:00 óra) már annyira fáradt, hogy nem lehet megnyugtatni, csak a fürdővíz oldja néhány percre a hangulatát.
    Mit javasolna? Mit tudunk tenni? Ha az arcát karmolássza sírás közben az mit jelenthet?
    Előre is köszönöm, hogy végig olvasta levelemet!

    Válasz: A Dologél kb. 2-3 percig hat (anno kipróbáltam a saját ínyemen :)) Az arckarmolászás azért van, mert fáj neki és oda nyúl, ahol fáj.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Évi

    2010. június 21. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisbabám 5 hónapos. Eddig nem voltak alvási problémáink, kialakítottunk nappal is, és este is egy rutint. Nem kellett ringatnom, szopi közben is csak ritkán aludt el. Leraktam a kiságyba, és magától szépen elaludt. Délelőtt is és délután is aludt 2-2 órát.(Kétszer egyet délelőtt és délután is) Pár napja mintha ketté vágták volna. Nem tudom lerakni a kiságyba, azonnal a hátára fordul (hason alvó volt eddig) és háton már nem tud elaludni, és sír keservesen. Nagy nehézségek árán sikerül elaludni, van hogy egy órába is beletelik. Csak akkor veszem ki a kiságyból, ha már nagyon sír, egyébként kicsit vigasztalom, és ismét hasra fordítom, de ilyenkor azonnal a hátára fordul. Ez délelőtt is délután is és este is jellemző. Délután pedig alig alszik, kevesebb mint 1 órát. Észrevettem az ínyén agy apró fehér pontot (alól) és arra gondolok, hogy jön a kis foga. Lehetséges e hogy emiatt változott meg hirtelen az alvási szokása? Mitévő legyek? Hadjam sírni, míg elalszik, vagy vegyem ki a kiságyból? Attól félek hogy akkor hozzászokik, és a végén már csak azért fog sírni, hogy kivegyem. Szerintem szüksége van a délelőtti és a délutáni alvásra is, nem szeretném hogy kimaradjon. Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz: Ebben a korban a legtöbb baba, mintha felkapcsoltak volna benne egy kapcsolót: hirtelen elromlik 🙂
    Tiltakozik az elalvás ellen, mert nagyon érdekli a világ, többet szeretne fentlenni még akkor is, amikor már holtfáradt. Ebben a korban térnek át a babák a 3szori alvásról a kétszerire, többet szeretnének fentlenni, lehet, hogy nálatok is ez a gond. Két alvás között legalább 3 órát már ébrenvannak, este 4-et.

    Ennyi idősen már mindenképpen gondolnod kell a fogzásra is, mint az alvásgondok okára. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Anikó

    2010. június 17. csütörtök

    Kedves Dr-nő!

    A problémám az hogy pár napja kislányom csak a mi ágyunkba hajlandó elaludni, de ott is nehezen, sőt ma már a napközbeni alvást se hajlandó a saját ágyában (Dorottya 20 hónapos)eltölteni.
    Eddig az volt a jellemző hogy este elaludt az ágyában, éjszaka felkelt és addig sirt mig át nem vittem a mi ágyunkba. Hogyan tudnám visszaszoktatni az Ő kis ágyikójába?
    Üdvözlettel
    Anikó

    Válasz: A gyerekek ebben a korban kezdenek el félni a sötétben és a szeparációs szorongás is erősebb, ilyenkor szoknak át a szülői ágyba. Kipróbálhatod, hogy éjszakára kislámpát kapcsolsz neki, adsz egy állatkát és elmeséled, ő fog rá vigyázni anya helyett éjjel, mert anyának éjjel aludni kell, és odaadhatod neki a kispárnádat is, mert annak „anya-szaga” van, ez megnyugtathatja. De ha nem válik be, akkor egyelőre hagyd, hogy ha éjjel felébred, akkor átvándoroljon az ágyatokba, ezt idővel kinövi majd.

  • Mariann

    2010. június 13. vasárnap

    Kedves Ági!
    A segítségedet szeretném kérni, mert úgy gondolom az 1 hónapos kisfiammal már most alvási és szopizási problémáim vannak. Császáros kismamaként elég nehezen indul a tejem, most már napi 500 ml van, de ez is sajnos elég kevésnek bizonyul, mert kisfiam, Bákintka 4170 g látta meg a napvilágot és most már 4500 g a súlya, és borzasztóan haspók. Imád a cicin elaludni, még úgy is ha éhes marad, ez általában akkor derül ki, ha felveszem büfizetni, amelyet általában végigalszik, majd amikor a védőnőm tanácsának megfelelően beteszem a kiságyba felkel és rájön hogy éhes, illetve gyakran bukik is. Folyamatosan mérem a mérleggel, alkalmanként legalább 80-100g tud szopizni ha betartja a 3 órás időközöket, a baj az hogy egyre kevésbé tartja be, így Nekem sincs elég tejem, ilyenkor szoktam tápszerhez nyúlni. Napközben jóformán semmit sem alszik, leszámítva a cicin és a büfizésen való bekábulást, pedig látom rajta hogy álmos, de annyira érdekli a külvilág hogy erővel tartja fenn magát. A ringatás általában beválik úgy hogy el kezd bealudni, de amint beteszem a kiságyba abban a pillanatban fennt van és nem bír visszaaludni. Sírni nincs szívem hagyni, ezért gyakran magam mellé teszem és együtt alszok vele. Az éjszakák viszonylag jók, a fürdi után 8-9 óra felé elalszik és 4 órát alszik folyamatosan, majd 3 óránként kel, akkor viszont – és az olvasottak szerint félek ezt rosszul teszem – magam mellé fektetem és úgy alszunk és kelünk éjjel.
    Hogyan tudnám elérni hogy nappal is aludjon betartve a 3-4 órás ciklust? Szerintem nem lehet kevés az anyatej, napi 4-5 széklete is van, minden pelenkája pisis – lehet hogy túl sokat eszik? Hogyan lehet egy ekkorka babát leszoktatni a cicin való bekábulástól? Szerintem innen ered a probléma – már mindent próbáltam, a pelenkázást is végigaludta a két cici között….
    Köszönöm szépen a előre is a segítséget!
    Üdv,
    Mariann

    Válasz:A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 45-60 percet tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 45-60 oerc ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

    Ne erőltesd még mindenáron a 3 órás ciklust, ebben a korban még sok babának szüksége van akár 2-2,5 óránként is a szopira. A lényeg, hogy felébredés után mindig kapjon szopit, így nem lesz éhes és kialakul fokozatosan a napirend is, mert megtanulja, hogy mindig ugyanaz a sorrend (alvás-evés-játék-alvás)

  • Erika

    2010. május 23. vasárnap

    Kedves Ági!

    Szeretném a tanácsodat kérni! Kérlek mondd meg, hogy szerinted „normális” dolog-e az, ha a 3 hónapos kisfiam egyik pillanatról a másikra csak fél-háromnegyed órát alszik napközben? Ez a változás kb. akkor következett be, mikor elkezdte használni a kezét, kalimpál vele, nyúl a tárgyakért. Nappal a legváltozatosabb helyeken alszik, reggel magától a nagy szülői ágyban teljesen magától elalszik, délelőtt megpróbálom a saját kiságyában elaltatni, legtöbbször cumi segítségével, délután a kis pihenőszékében elringatom. Séta közben (kb. 2 óra) simán elalszik, de már akkor sem végig, ha felébred közben nézelődik. Az esti alvással nincs gond, este 10-től reggel 7-ig alszik, enni már nem kér éjszaka (7-8 hetes kora óta) ráadásul az eseten nagy részében (90-95%-ban) magától alszik el, csak néha-néha kell cumival segíteni. Ha nappal felébred fél óra után nem sír, nyugodtam ébred általában, nézelődik, játszik a maga módján a következő evésig, nem nyűgös. Egyébként sem sír sokat, sőt, bár természetesen van, hogy nála is „elszakad a cérna”:), de általában tök jól elvan egyedül is. Nappal mindig megvárom – a tanácsaid szerint – hogy elálmosodjon és csak azután igyekszem rábírni valamilyen, a fentebb említett módokon rábírni az alvásra. Korábban (még 2 hetes is) 2-2,5 órát is aludt napközben, gond nélkül, ráadásul egyedül aludt el, még cumi sem kellett.
    Szerinted lehet, hogy már csak ennyi a nappali alvásigénye, illetve hogy a mozgás miatt tud nehezebben elaludni?

    Válaszod köszönettel várom: Erika

    Válasz: Igen, ez így normális, hogy rövidebb ideig alszik, ez a korral jár. Mivel nyugodtan, kipihenten ébred, nem kell aggódni miatta.
    Azért alszik el nehezebben, mert jobban leköti már a világ, ezért nehezebben tud kikapcsolni, ellazulni.

  • Laura

    2010. május 23. vasárnap

    kedves Ági!
    Kisfiam 3,5 hónapos lesz és az a problémám,hogy születése óta nagyon rossz alvó.Mindig ugyanaz a rendszer,hasonló időközönte teszem le,de ő mégsem alszik.(Éjszaka alszik,csak 1x kel fel szopizni,aztán hamar vissza is alszik.)Mitől lehet ez?mit csináljak másképp?

    Válasz:
    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz. Mivel ebben a korban már nagyon érdekli a külvilág, nagyon lekötik a figyelmét a külső dolgok, ezért elalvás előtt segíteni kell neki az ellazulásban, abban, hogy kizárja a külvilágot. Ez lehet dúdolás, ringatás, szoptatás, bármilyen más módszer, amit el tudsz fogadni (és el tudod fogadni, hogy hosszútávon ez legyen az altatás módszere), majd amikor már félig elálmosodott, nem élénk, akkor kell letenni a kiságyba. Ha sír, felriad, ki kell venni és megint segíteni neki ellazulni, majd ismét visszatenni. Ez az első alkalmakkor elég sokáig eltarthat, de aztán egyre jobb lesz. A lényeg, hogy mindig ugyanúgy csináld, legyél következetes és kitartó. A babák megszokják az altatás módját, mint ahogyan minden más szokásunkat is átveszik (pl. etetés körülményei, fürdés módja) és ellenkeznek, ha aztán nem úgy történik, ahogyan megszokták, mivel ők a szokások alapján tájékozódnak a világban.

    Ebben a korban napközben 3 alvásra van szüksége a kicsinek, és két alvás között legalább 2 órát szoktak ébrenlenni. Akkor tedd le aludni, amikor már nagyon álmos és legalább 2 órája ébrenvan. Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Zsu

    2010. május 18. kedd

    Kedves Agi!
    Kislanyom 7 honapos. Szuletese ota eddig csak haromszor aludta at az ejszakat, az oltasok utani ejjel…el tudod kepzelni, milyen faradt lehetek. Valtozo, hogy hanyszor es milyen idokozonkent kel fel ejjlente. Mostanaban azt veszem eszre, csukva van a szeme, almaban nyoszorog, ha hagyom percekig, sirni kezd, legtobbszor azt is almaban. Cumival, simogatassal, neha halk beszeddel megnyugtatom, az esetek tobbsegeben visszaalszik. Ha nem, ujra kezdodik 10 perc utan…ezt birom egy ideig, majd megszoptatom, ez altalaban ejjeli 3-4 ora korul szokott lenni, de ezutan is felebred par ora mulva. Sirni nem hagyom, nem ertek vele egyet. Mar nagyjabol minden ejjel sikerul, hogy eberen alszik el, nem a cicimen. Napkozben sem hagyom a cicimen elaludni. Erdekes az is, hogy este, ahogy elalszik, pontosan 45 perc utan ebred fel eloszor, neha magatol visszaalszik, neha nem. Az ezutan kovetkezo ebredesek esetlegesek, de mostanaban ugy tunik, masfel orankent. Apa nem ert velem egyet, azt mondja, hagyjam sirni, majd atalussza az ejjelt. Szoval ebben a dologban sajnos az O segitsegere nem szamithatok.
    Lehet ilyen idosen meg, hogy megehezik ejjel?
    Kosoznom a valszt elore is!

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • anita

    2010. május 07. péntek

    köszönöm, de nem kérek választ. Két napja kiderült, hogy siket a kisfiam. Amit írtam, az mostmár nem probléma, van ennél sokkal nagyobb.

  • anita

    2010. május 01. szombat

    Szia Ági!
    Kisfiam 11 hónapos. 8 hónapos koráig átaludta az éjszakát (este8-6-ig) aztán ez teljesen eltűnt, éjjel minimum 3x, de van hogy óránként, félóránként felébred. Már 8 foga van és egy hétig nagyon be volt most duzzadva a következő fog fölötti íny, de eltűnt a duzzanat és semmi sem történt. Eddig mindig tudtam, hogy a fogzás miatt sír éjszaka, de reménykedtem, hogy enyhülni fog a fájdalom 8 fog után és végre alszunk egy kicsit. VAgy legalább néha jobb lesz a helyzet. Lehetséges, hogy még mindig a foga miatt nem alszunk? De azért remélem nem 3 éves koráig fog ez a nemalvás eltartani, mert mióta jön a foga (3 hónapja)egy napot sem aludt(unk) át.

    Már 8 és fél hónapos korától kezdve áll és most már bútorok mellett lépked. Minden felkeléskor állva sír a kiságyban. Persze a szeparációs szorongás sem enyhül, nappal még két lépésre sem távolodhatok el tőle, mert ordít. Amúgy is meglehetősen sírós-hisztis baba, egész nap ultrahangon visítozik. A nyugodt, szépen evő babából mára asztalcsapkodós hisztizős nemevős lett. És én nem tudom mit tegyek.

    A szopizást most hagytuk abba. Már csak reggel és este szopizott. Aztán mikor hajnalban egyre korábban ébredt sírva és nem akart tovább aludni, már a szopizás sem nyugtatta meg és állandóan megharapott, vettem az adást és leálltam vele. Most meg az esti szopi sem kell neki, vagy megharap, vagy rázza a fejét hogy nem kell.

    Szóval nagyon fáradt vagyok és nem tudom mit tegyek. Homeopátia, borostyánlánc nem vált be. Hajnalban, mikor 4-5-körül nem akar tovább aludni magunk mellé veszem, de csak ide-oda vetődik és bár nagyon fáradt, nem alszik vissza. Ha látja hogy alszunk, az sem érdekli. Az éjjeli felkelésekkor kap vizet, lefektetem, visszakapja a cumit, melléülök éa földre és erősen fogom a kezét. Vagy elfogadja vagy tépi ki magát és felül-feláll. Nem tudom mit csináljak. Kérlek segíts!

  • Valaki

    2010. április 22. csütörtök

    Valamiért törölték a hozászolásomat biztos nem tudott válaszolni rá a „SZAKEMBER”
    Ennyit erről

    Válasz: Hozzászólást nem törlünk, viszont a kérdésekre 1 héten belül válaszolok, mivel heti 300+ kérdés jön. Ha korábban még nem szóltál hozzá, akkor nem jelenik meg a hozzászólás csak a válasszal együtt. Köszönöm a bizalmadat 🙂

  • Apuka

    2010. április 19. hétfő

    Sziasztok !
    4 hónapos kisfiam van aki pontos napirend szerint aludt el.
    Ez így néz ki: este fürdetés 7 -kor majd cici és büfi és eközben vállon bealvás majd be a kiságyba kb. 8 -kor az oldalára fordítva kispárnával kitámasztva hogy ne boruljon el és így aludt 4-5-6 órákat 1 hónapon át.
    Háton nem aludt csak kb. 1 órát mert elkezd a kezeivel ficeregni és ez felébreszti ezért kezdtük az oldalára forditani, meg azért is mert így még a tejcsi, nyál ki tudott folyni, ugyanis volt olyan hogy elalvás után 2 órával fuldoklásra kelt jó pár éjszaka.
    Napközben 2x másfél órát alszik kb.
    Aztán mostanában már 2 hete ezt a napirendet nem tudjuk tartani mert kb. 2 óra alvás után felkel és nagyon nehezen alszik vissza sír hisztizik válon kell cipelni fél órákat mire nagy nehezen visszaalszik de akkor is csak egy-másfél órára és kezdődik elölről az altatási folyamat (ráadásul már most 8 kiló fölötti a baba). A kisfiam atópiás dermatitiszes amire most exxema repairt használunk.
    Lehet a kezeivel ezért kezd el ficeregni mert viszket szegénynek a fejbőre, arca.
    De ezelőtt ez nem volt hatással az alvására. Születésétől fogva megvan neki ez a bőrbetegsége hol kiújul hol enyhébb.
    Bőrgyógyásznál gyerekorvosnál már voltunk de igazából nem tudnak vele semmit se kezdeni. Szteroidos krémet írtak fel neki amit mi csak akkor használunk ha nagyon eldurvul a helyzet.
    Az éjszaka egyik felében az apuka másik felében az anyuka vigyáz a gyerekre és ha megébred vagy fel kell vissza altatja.
    Az anyuka keveset alszik napi 3-4 órákat azt se egyben.
    Mit kéne máshogy csinálni ?

    Válasz: Ennek két oka lehet: az egyik, hogy nőtt a táplálékigénye, ezért megint megéhezik éjszaka (mivel ő maga is nő, ezért a táplálékigénye is egyre nagyobb). Ha az első ébredéskor megetetitek, akkor elképzelhető, hogy nem ébred fel utána megint és könnyebben visszaalszik (amennyiben ez volt a probléma)
    A másik ok a kezdődő fogzás lehet. Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor jó eséllyel ez a helyzet. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Erika

    2010. április 15. csütörtök

    Az én kislányom 7 hónapos és ringatással alszik el. Nem tudom, hogy erről hogy szoktassam le,éjszaka gyakran felsír, nappal meg csak 30 percet alszik, de előtte el kell ringatnom. Azt tanácsolták ez nem jó, mert még 2 éves korában is ringatnom kell, ha így szoktatom. Mit tegyek, ez normális? Megváltozik majd vagy én kell lassan megszoktassam az egyedüli elalvásra.

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Anita

    2010. április 09. péntek

    kedves Ági!
    Tanácsodat szeretném kérni,mert már totál elfáradtam agyilag és testileg is.Kislányom 14 hetes,és nappal ha nehezen elalszik a kiságyba(most szoktatom)fél óra múlva felébred.A babakocsoba és a bébiülőbe alszik órákat,de a kiságyban pont fél óra múlva sirva ébred.Esténként 10 óra körül alszik el,pedig fürci után beájul cicin,és megint fél óra múlva riadó.Akkor kipattanik a szeme,letenni nem lehet,csak kézben marad el.Reggel 9 körül ébred jókedvüen,éjjel 3 óránként eszik,de akkor visszarakom a helyére és alszik tovább.Próbáltam a suttogó módszert,de nem vagyok a hive.
    Mit tegyek?
    Köszönöm válaszod,Anita

    Válasz:A megoldás a napirendben keresendő. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 3 hónaposan 2-2,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3-4 óránként eszik, két evés között általában 45-90 percet alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 2-2,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 2-2,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

  • Zsuzsi

    2010. április 06. kedd

    Kedves Ági !

    Én is egy kis segítséget kérek. Olvastam hogy az a legjobb ha ő maga alszik el, nálunk ez nem működik, vagyis úgy isten igazából nem is próbáltam ki, mert amint ellépek a kiságytól bömből. 4 hónapos a kislányunk, kezdettől fogva nagyon hasfájos volt, volt, hogy 6 naponta kakilt és így csak ringatás és éneklés árán aludt el. Este nem volt sok gondunk, főlleg mostanság, hiszen 9-10 körül elalszik ( de énekkel és ringatással ) és 3-5 körül kel fel először, viszont nappal nem akar aludni. Úgy kezdtük, hogy 10 perces alvásaink voltak aztán 20 és most már 30 percet alszik. 12-13 óra körül elmegyünk egyet sétálni, de akkor is óramű pontossággal 30 perc után felkel és sír, ilyenkor jobb esetben sok ringatás (babakocsiban ) árán sikerül visszaaludni és alszik 4-5 órát, de ez csak hébe-hóba megy. A szomszédunk már kiakaszt mert alandóan azt hajtogatja, hogy hadjan sírni majd elalszik, egyszer ki is próbáltam, de már annyira sírt, hogy alig kapott levegőt. Többet nem próbálkoztam ezzel. Kérlek adj tanácsot. Előre is köszönöm a válaszod.
    Zsuzsi

    Válasz: A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz. Mivel ebben a korban már nagyon érdekli a külvilág, nagyon lekötik a figyelmét a külső dolgok, ezért elalvás előtt segíteni kell neki az ellazulásban, abban, hogy kizárja a külvilágot. Ez lehet dúdolás, ringatás, szoptatás, bármilyen más módszer, amit el tudsz fogadni (és el tudod fogadni, hogy hosszútávon ez legyen az altatás módszere), majd amikor már félig elálmosodott, nem élénk, akkor kell letenni a kiságyba. Ha sír, felriad, ki kell venni és megint segíteni neki ellazulni, majd ismét visszatenni. Ez az első alkalmakkor elég sokáig eltarthat, de aztán egyre jobb lesz. A lényeg, hogy mindig ugyanúgy csináld, legyél következetes és kitartó. A babák megszokják az altatás módját, mint ahogyan minden más szokásunkat is átveszik (pl. etetés körülményei, fürdés módja) és ellenkeznek, ha aztán nem úgy történik, ahogyan megszokták, mivel ők a szokások alapján tájékozódnak a világban.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.

  • Dóróné Erdei Mónika

    2010. április 05. hétfő

    Szia
    Kislányom 16 hónapos nyolc órakor beteszem a kiságyba álltalában elalszik de tíz órakor minden nap óramű pontosságal felkel és ordít ha el is alszik csak egy egy óra hosszára de mindig órdítva kel fel. Olyankor kiveszem a kiságyból magam mellé veszem de nem hagyja abba a sírást. Már mindet kipróbáltunk minden kúpot homeopátiást , gyógyszertári nyugtató kúpot , sedatif pc-t már nagyon nehezen bírom,mivel nem tudjuk mi baja lehet! Kb nyolc hónapja tart ez előtte jó alvó volt.voltunk hasi ultrahangon minden más vizsgálaton de nem találtak semmi baját. Napközben teljesen nyugodt kiegyensújozott baba. Délben leteszem aludni másfél két órát alszik nyugodtan minden gond nélkül.Segítséged előre is köszönöm. Dóróné Mónika

    Válasz: Ennek két oka lehet:
    1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

    2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

    Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyúzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

  • szilvia

    2010. március 11. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 10 hónapos.Este eszik beszélgetünk 10 percet és lerakom az ágyikójába.Egyedül elalszik mint a nagyok.Reggel ébred fél hétkor.Ez így tökéletes:-)
    A nappali alvás viszont nem túl jó.Nem panaszkodom, mert nincs okom, de a nappali alváson szeretnék javítani.Délelőtt 10-kor és délután 4-kor fekszik le, de csak ha lefekszem vele.Igazán ezzel sincs gond mert 10 perc és alszik.Csupán annyi a gond, hogy 35 perc múlva amikor mély alvásba csúszna akkor megébred és nem tud visszaaludni.HA vele vagyok, ha nem csak sír és sír,sír.Nagyon fáradt mert a szemét dörzsöli.Ha az ölembe veszem akkor egy idő után (10 perc)megnyugszik és újra alszik.Miért ébred vissza?Miért kell maghoz venni?Illetve mit tudok vele tenni hogy aludjon tovább?35 perc alvás nem elég mert utána nyűgös ezért szeretném hogy többet aludjon.Ha visszaaltatom akkor alszik másfél órát és nevetve ébred amit imádok!:-)Miért nem tud nappal egyedül visszaaludni hiszen éjszaka ez megy neki mert néha hallom hogy fent van de visszaalszik magától.
    Vagy esetleg ezt majd kinövi?Általában a gyerekek hány hónapos korukig igénylik a délelőtti alvást?

    Remélem tudsz nekem segíteni

    Válasz: A gyerekek többsége 10-13 hónapos koruk között átállnak a napi egyszeri alvásra. Talán neki is segítene, ha már csak 1x aludna, azaz a délelőtti alvást csúsztatnátok 1-2 órával későbbre, így egyszer, de hosszabban aludna. A felriadás oka általában a fogzás szokott lenni, ha még nincs kint 6 foga, akkor ez a helyzet. Alkati homeopátiás szerekkel segíthetsz rajta, erről bővebb infót a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Kispál Katalin

    2010. március 10. szerda

    Szia!
    Nem tudom mi tévő legyek hogy 12 hónapos kisfiam csak úgy alszik el,hogy ringatni kell és esténként felsírva felül az ágyába és akkor ki kell vennem ,meg ringatni és akkor vissza alszik.Mit tudok csinálni és hogy tudom erről leszoktatni vagy majd kinövi?
    Köszönöm Kéti!

    Válasz:Ezt úgy lehet megcsinálni, hogy amikor álmos, akkor nem altatod el. Elalvás előtt egy kicsit meg kell dédelgetni, segíteni ellazulni, hogy ne teljesen éberen kerüljön az ágyba, hanem csak félálomban, majd le kell tenni a kiságyba. Ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik. Ezáltal megtanulja az önálló elalvást. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

  • Zsuzska

    2010. március 09. kedd

    Kedves Ági,

    A segítségedet szeretném kérni a kisfiam alvásproblémájával kapcsolatban. Bence 2,5 hónapos, az éjszakai alvása minden édesanya álma, este 7 körül fürdetés, 8 körül már kidől és reggel 5-6-ig alszik, ilyenkor eszik-büfizik és max. 1 óra múlva már alszik tovább még 2-3 órát. Na, de a nappali alvások katasztrófák, ha összeadom a napközbeni szundizásait jó ha van 1 óra, már rengeteg dolgot-módszert kipróbáltam, de sajnos egy sem vált be. Nagyon nyűgös és sírós baba ami az alváshiányának tudható be. A reggeli felkelés után felöltözik, eszik, kicsit játszunk-beszélgetünk-zenét hallgatunk, aztán amikor elkezd ásítozni már kb 2 órája ébren van, beteszem a kiságyba, ha elfogadja a cumit akkor azzal ha nem akkor anélkül elvan a kiságyban, redőny lehúzva, csend a lakásban ( próbáltam már megnyugtató zenével is) nézelődik, mereng, nem zavarom, néha benézek, aztán látom elaludt, kb 2-3 perc hallom, hogy felsír, bemegyek megnyugtatom, akkor kezdi újra aztán ezt játsza addig amíg el nem jön az evés ideje, akkor már azért sír, eszik-büfizik, olykor elalszik a kezemben, leteszem, max. 5 perc felsír, megnyugtatom, sír, elszunnyad stb….! Ezt így folyatjuk egészen estig, de akkor már ringatom is, levegőztetem is ( ott is pár percre szunnyad el), ha elmegyünk boltba ott is ébren van többnyire. Szóval fogalmam sincs mit tehetnék, délután már potyognak a könnyei a fáradtságtól, de egyszerűen bármit próbálok nem megy. Sajnos már hetek óta ez van, azt hittem pár nap múlva majd megváltozik a helyzet, de nem. Eleinte napközben is aludt aztán olyan mintha valami felborította volna. Arra is gondoltam már, hogy heti 1-2 alkalommal meglátogattuk-juk a nagyszülőket, barátokat és ilyenkor nem a kiságyba került nagyon nyűgös lett és nem vagy nagyon nehezen aludt el. Elképzelehtő, hogy ez borította fel az alvásait? Megszokta a kiságyat és hopp amikor nem otthon voltunk akkor összezavartam? Nagyon megköszönném ha a tapasztalataidból-tudásodból merítve tudnál Nekem segíteni.

    Köszönettel, Zsuzska

    Válasz: Egy alapszabály: a kiságyba játszani ne tedd soha. Kapjon járókát, vagy teríts le a földre egy vastag takarót vagy babaszőnyeget és ott játsszon. A kiságy csak alvásra legyen. Amikor ébren van, legyen mindig veletek és ne mindig ölben.
    Akkor fektesd le aludni, amikor már nagyon fáradt, ebben a korban ez kb. 1,5 óra ébrenlétet jelent. Ne az álmosság első jeleire tedd le, hanem amikor már tényleg nagyon álmos.

    Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

    Az, hogy néha elmentek, nem zavarja meg, emiatt nem kell aggódni.

  • B. Ildikó

    2010. február 12. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom, Csillag február 19-én lesz 4 hónapos. Születése után 3 héttel kezdődött egy hasfájós időszak, amit egész jól átvészeltünk, bár egy „gyógymód” sem vált be 100%-osan (Gripe Water, tornáztatás, hason alvás). Ez az időszak nagyjából 2,5 hónapos koráig tartott, szép fokozatosan csengett le. Egyébként a legutóbbi időkig mintababa módjára viselkedett, szépen beállt a rendszer, majdnem mindig 3 óránként evett, 140-180 ml-t, szépen elaludt, mikor elérkezett az alvás ideje, kapott cumit, és 2 percen belül önállóan elaludt a kiságyában. Az utóbbi héten azonban valami megváltozott: mintha újra hasfájás gyötörné, keservesen sír napközben is több alkalommal, főként evés előtt (valamikor nem fogadja el a tejet 3 óra elteltével sem), vagy evés után. A legrosszabb azonban az esti, fürdetés utáni evés, valamikor egyszerűen kénytelen voltam elhagyni, mivel annyira sírt, mikor etetni próbáltam, hogy felhagytam a próbálkozással… Egyébként szépen gyarapodott mostanáig: 2750 grammal született, és most már több mint 7 kg (pontosan nem tudom, majd hétfőn méri legközelebb a védőnő). Viszont aggaszt, hogy nem tudom olyan gyakran megetetni, mint eddig, naponta már csak 5x eszik (éjjel 3-4 körül, reggel 7-kor, 10-kor, 13-kor, 16-kor, és sajnos az este 7-kor történő etetés a sírás miatt elmarad 🙁 ), ráadásul örülök, ha megeszi az eddigi minimális 140 ml-t, mert van olyan, hogy napközben is nehéz megetetnem. Nem tudom, mi történt, eddig nagyon szeretett enni, nem volt gond. Főleg az esti fürdés utáni evés elmaradása aggaszt. Etessem meg előtte? Szerinted eleget eszik a korához és a súlyához képest? Tudom, hogy a baba nem egy robot, nem lehet elvárni, hogy úgy működjön, mint egy svájci óra, de mégis aggódom, hogy vmit talán elrontottam, és hogy nem eszik eleget (Egyébként csak anyatejet kap, cumisüvegből, mert sajnos 1 hónap keserves, kitartó próbálkozás ellenére sem ment neki a szopizás, még tanácsadó is próbált segíteni, hasztalan. Ezért fejem és üvegből kapja a tejecskét, mást nem kapott sose). Előre is köszönöm a válaszodat!

    Tisztelettel: B. Ildikó

    Válasz: 4 hónaposan teljesen jó az ötszöri etetés, ha ő többször nem kéri, emiatt ne aggódj. Valószínűleg csak az a baj, hogy nagyon kíváncsi már a világra, és nem érdekli a szopizás, ez ebben a korban gyakori. Szoptasd félhomályos szobában fekve és jobban szopizik majd.

  • Orimama

    2010. február 04. csütörtök

    Szerintem már a szülés előtt fel kellene készülni arra, hogy teljesen megváltozhat majd az alvásrendünk, ahogy az egész életünk megváltozik egy baba érkezésével. Arra, hogy esetleg hosszú hónapokig, évekig nem aludhatunk majd egy huzamban 7-9 órát.
    Vannak rendkívül szerencsés anyukák, akiket olyan babával áld meg a sors, aki átalussza az egész éjszakát születésétől fogva. Ők nem tudnak többet nálunk, ilyen típusú a babájuk, ekkora mázlisták, szerintem ezer az egyhez.
    A nagy többség viszont éjszaka többször fel kell, hogy keljen, akár minden órában. Nekik véleményem szerint minden lehetőséget meg kell ragadniuk napközben az alvásra, miközben a baba is szunyókál. Apa hideget eszik, nem porszívózunk, vagy kivételesen nem sikáljuk ki a klotyót.
    Nekünk kell felvennünk a baba ritmusát, nem várhatjuk el tőle rögtön az elején, hogy ő alkalmazkodjon hozzánk. Mi sem szeretünk aludni, ha nem vagyunk fáradtak, a legjobban az esik, ha a párunkhoz bújva szenderülhetünk álmunkba, ha ehetünk, amikor éhesek vagyunk. Szép lassan, fokozatosan lehet közelíteni a mi életritmusunkhoz a baba életét.
    Vannak olyan gyerekek, akiknek nagyobb a testkontaktus iránti igényük, mint az átlagnak. Ők szeretnek hordozókendőben szemlélődni és aludni, cicizni orrba-szájba, és igényük van az éjszaka során is az anya közelségében. 9 hónapig bennünk éltek, szerintem az a normális ha az első kilenc hónapban (vagy ki tudja meddig) a lehető legtöbbet vagyunk testközelben velük és erre az alvás során is sort kerítünk. A babát egyre inkább érdekli majd más és önállósodik, mert ott a biztos bástya, az anyukája, akihez bármikor hozzábújhat.
    Jobb lenne, ha az időnket alvásra fordítanánk napközben amikor a babánk alszik, ahelyett hogy az interneten más anyukák tapasztalatait, tanácsait böngésszük kétségbeesve. Azzal csak még jobban elbizonytalanodunk és a babánkon teszteljük egy részét az olvasottaknak, ezekhez inkább használjunk kísérleti nyulakat. Azok az anyák nem a mi babánkat gondozzák, és lehet, hogy ha az életben találkoznánk, szóba se állnánk velük annyira antipatikusak lennének számunkra…
    Engem kárpótol a másfél éves zombi időszakért, hogy a babám naponta többször azt mondja: Nagyon szeretlek anya! Mert számíthat rám napközben, és este, éjszaka is.
    Elsősorban magadra hallgass! Ne az anyukádra, anyósodra, anyukádra, barátnődre, szomszéd nénire, anyukákra a játszótérről, vagy a netről! A te gyereked, a te kezedben a kulcs!

    UI: Elnézést Ági, ezzel nem a tanácsaid ellen ágálok, csak nekem nincs blogom, ahol megpróbálok megváltást nyújtani a kétségbeesett anyukáknak! Gratulálok a tiédhez! 🙂

  • Edina

    2010. január 21. csütörtök

    Kedves Ági, kisfiam jövő héten lesz 5 hónapos, kb. két hete nagyon rosszul alszik éjszaka, állandóan felébred, másfél max. két órát alszik két ébredés között. Ilyen korban lehet ez már a fogzás jele, a nyáladzáson kívül más jelet én még nem vettem rajta észre. Sok mindent összeolvastam már, és elbizonytalanodtam, hogy lehet, hogy nem tud magától elaludni? Nappal 3x alszik, szintén másfél-két órákat, de legtöbbször 45 perc után vissza kell altatnom. Az elaltatás úgy zajlik, hogy redőny leengedés, bebugyolálás, cumi és kb. 5 percig fogom a karomban. Amikor leteszem még nem alszik teljesen, mert mindig megmozdul, néha a szemét is kinyitja egy pillanatra, de ekkor én már mehetek ki a szobából, nem kell neki segítség. 45 perc után, amikor felébred, ki kell vennem, mert keze lába mozog és hiába susogok, stb, nem köti le, ismét fogom kb. 5 percig a karomban és megint ugyanaz, mint fent. Esti elalvásnál szintén fel kell 45 perc után, majd jön a másfél, két óránkénti felkelés. Enni kb. 3,5 – 4 óránként adok neki. Sajnos éjszaka nem mindig elég neki az 5 perc karomban tartás és olyankor még nyugtatgatni is kell, nem alszik olyan simán vissza, mint nappal. Most akkor nem tud önállóan elaludni szerinted? A másik kérdésem az, hogy minden alvás után kb. 2 órát van ébren, az utolsó alvásnál is célszerű a 2 órás ébrenlét? Tehát felébred, evés, utána játék, később fürdés és alvás, vagy az utolsónál már nem kell két órát ébren hagyni? Olvastam az oldaladon, hogy az esti rutin ne legyen több 45-60 percnél. A harmadik kérdésem pedig az lenne, hogy szeretnék vele rendszeresen havonta 1 hétre vidékre a nagyszülőkhöz utazni, neki is jól jönne a társaság, nekem is a segítség. Ha ez rendszer lenne, akkor is féléves kor után megviselnék ezek a havi utazások? Ajánlod vagy nem?
    Előre is köszönöm a válaszod!

    Válasz: Ezeknek a tüneteknek két oka lehet. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    A másik lehetséges ok, hogy nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni)

    Az utolsó alvásnál kötelező, hogy legalább 2 órát ébrenlegyen van még többet is, mert ilyenkor igényli igazán a hosszú fentlétet az éjszakai lefekvés előtt.

    Nem gond az utazás, nyugodtan mehettek.

  • Lívia

    2010. január 13. szerda

    Kedves Ági!

    Mi is segítségre (tanácsra) szorulunk. Kislányunk 11 hónapos és 6-7hónapos koráig, önállóan, külön szobában szépen aludt. Igaz este elringattuk, de addigra olyan fáradt volt, hogy ez kb 3 percet vett igénybe. Kijött már 7 foga ami nagyon sok álmatlan éjszakát okozott azóta. Egy-egy fog több napig, akár 10 napig is szenvedtetett bennünket, ilyenkor homeopátiás szerekkel (kúp, chamomilla, pulsatilla stb) csillapítottuk a fájdalmát. Most viszont két hete egy szemhunyást sem alszunk, tegnap éjjel húztam a strigulákat, hogy hányszor ébredünk a sírására és reggel 17-et számoltam.:-( Végül feladtuk és adtunk egy fájdalom csillapító kúpot, de még így is folytatta….Ami a leginkább érthetetlen számomra, hogy nem ül fel, nem áll fel az ágyban sőt még a szemét sem nyitja ki! Mindig álmában sír. Mi lehet az oka? Cumit adunk neki, (sokszor az apukája megy inkább be hozzá), volt,hogy bevittük közénk a hálóba és ott is felsírt időről-időre, más ötletünk nincs! Kérlek adj tanácsot ha van valami amit megpróbálhatnánk még.
    Nagyon köszönöm előre is!
    Szép napot!
    Lívia

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Szilvi

    2010. január 09. szombat

    Rengeteg kérdést,problémát olvastam az oldaladon.Látom nem én vagyok az egyetlen aki segítségre szorul.
    A kislányom 8 hónapos.6 hónapos koráig minden egyes éjszakát végigaludt.Nálunk igazán már nincs gond az ágyban alvással.Miután elaludt holt fáradtan, rengeteget forgolódik,dobálja magát.Innentől fogva rendszeresen felébred (1,5 óra)és felül.Meg sem próbál egyedül visszaaludni.Rendszeresen bemegyek visszafektetem,betakarom és alszik.Ez éjszakánként 3-szor van.Viszont 3-4 körül felébred újra és már nem megy a visszaaltatás.Próbáltam énekkel beszélgetéssel és egy kicsit le is nyomtam az ágyikóba,de csak sír és sír.Ha ott hagyom akkor potyogó könnyekkel sír.Egyszerűen nem alszik vissza.Ha felveszem a kezembe elalszik de nem bírom lerakni.Próbáltuk, hogy magunk mellé tesszük,de ez sem jön be.Csak úgy hajlandó aludni ha a mellkasomon fekhet esetleg félig ülő pozícióban.Bár hozzá teszem hogy akkor is rendszerint visszaébred,mintha nem lenne fáradt!?Foga azért nem lehet szerintem a probléma, mert akkor nem ugyan abban az időben kelne fel mindig.Mi lehet a probléma,mit csináljak?Nem kelhetünk mindig 4-kor!:-)Érdekes viszont hogy nappal nem alszik többet egy pocsék éjszaka után!délelőtt és délután is 40 perc alvás van.
    Most 7 kor fektetem mert akkor fáradt.Ha 8-kor altatom ordít és negyed 10 körül alszik el,de akkor is felkel csak akkor 5-kor és már nem hajlandó aludni.Tudnál nekünk segíteni?

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

  • viktória

    2010. január 04. hétfő

    Kedves Ági !

    Azt szeretném megkérdezni ,hogy 4 hónapos kisfiammal eddig egy szobába aludtunk ,mehetünk -e másik szobába ? A nappaliba ahol mi aludnánk ,rálátok a kiságyra és légzésfigyelőnk is van ! Nem viseli meg a babámat ,hogy külön alszunk tőle ?

    Válasz: Az a jó megoldás, ami mindenkinek jó! Ha ti a külön szobát igénylitek, egy próbát megér! Ha pedig még a szoba is egybe nyílik, nem is leszel tőle olyan távol!

  • Zsuzsa

    2009. december 27. vasárnap

    Kedves Agi!

    A problemank a kovetkezo. 4 honapos kisfiunk nem hajlando lefekudni aludni este. Mar lehet latni, hogy nagyon almos, megis harcol hogy ebren maradjon. Mostanaban mar kihuzza hajnali 1-ig is. Az esti rutin: 7 korul furdes, masszazs, probalok neki meset olvasni, de par perc utan nyuglodni kezd, szopi, es utana pedig ha betesszuk az agyba akkor kiborul. Apa mellkasan ugyan elalszik egy ora seta utan, de ez nem megoldas. Mit tehetunk?

    Válasz: Ez azért van, mert már tudja, hogy este van és le kell feküdni. Lefekvés előtt legalább 2,5 órát legyen ébren, csak utána menjetek fürdeni. A meseolvasást hagyd el, csak még jobban felcsigázza az érdeklődését, inkább fürdés után öltözés és szopi. Hagyd sokáig, kényelmesen szopizni ilyenkor, így hátha mélyen elalszik. A masszázs is gond lehet. Mivel ilyenkor élénkül a vérkeringés, ezért lehet, hogy emiatt nem tud elaludni. Próbáld meg, hogy a nap egy másik időszakában masszíroztok.

  • Izabella

    2009. december 15. kedd

    Kedves Ági!

    A tanácsodat szeretném kérni a kisfiam alvásával kapcsolatban.
    A kisfiam 4,5 hónapos és kb. 2 hónapos kora óta végigalussza az éjszakát este kb. fél 9-től reggel fél 8-ig egyfolytában. Csak szopizik, nappal másfél óránként, ami kb. 8-9 alkalmat jelent, nagyon sokat van cicin, éjjel semmi. Próbáltam ritkítani nappal, de reklamál érte, gondolom éhes, így termelődik a tej. Evései úgy néznek ki, hogy a nap elején csak szopizik és aztán játszik, aztán ahogyan megyünk beljebb a napban egyre inkább elkezdene aludni a cicin evés után, ha pedig elveszem tőle, ha nem aludt elég mélyen, akkor visszakérné, ha elég mélyen aludt, akkor az ölemben folytatná az alvást, ilyenkor ha tudom, átteszem a kiságyába, de ez csak ritkán sikerül, ha mégis összejön, akkor alszik fél-másfél órát. Az áttevés minden esetben csak akkor sikerül, ha elég mélyen alszik el, egyébként nem alszik egyáltalán evés után. Minden evés után újrapróbálom, mivel minden evés után egyre jobban látom rajta, hogy elaludna a cicin, de a legtöbbször nem sikerül így a próbák vége az, hogy 3 körül elmegyünk sétálni, amikoris a kocsiban alszik fél, egy órát. Este minden esetben átteszem a kiságyába szopi és némi mélyalvásra való várakozás után- ez korábban háromnegyed óra volt, mostanában már kb. 15 perc szopival együtt, szerintem elég későn tesszük le aludni, ezért hamar el is tud aludni ilyenkor.
    A problémám az, hogy a kisfiam eddig nagyrészt a cicin aludt el, és azután tettem be az ágyába, így zajlott az esténk a nappalunk is, viszont szeretném már átszoktatni az önálló elalvásra. Az a kérdésem, hogyan tegyem ezt? Lehetséges, hogy ennyi éjszakai alvás után nincs szüksége nap közben alvásra? Vagy én csinálok valamit rosszul? Szoktassam nappal mindig azonos időben való alvásra? Sajnos vagy nem sajnos nincsen cumija, próbáltam rászoktatni a cumival alvásra, de még nem sok sikerrel és nem tudom megtudná -e szokni mégis az elalváshoz.
    Kezdettől szerettem volna arra szoktatni, hogy itthon aludjon a kiságyában, ezért sokszor nem a séta volt a fő programunk, inkább csak a legutolsó megoldásnak alkalmaztam mindig, volt, hogy itthon is maradtunk, ha úgy sikerült elaludnia, hogy egyben aludt 2 órát és már túl késő lett volna a sétához.
    Mit csinálok rosszul? Hogyan tudnám leszoktatni a cicin elalvásról? Szerinted elfogadható ez az alvásigény? Nagyon szeretném rászoktatni arra, hogy aludjon nap közben is egy kicsit -úgy hallottam jó minél hamarabb rászoktatni erre- és arra is, hogy önállóan elaludjon. Egyébként külön szobája van tőlünk -légzésfigyelőzünk- és kezdettől ugyanazon a helyen van szopiztatva a szobájában egy fotelban, én szoktam hozzá mindig ingázni, a fürdetését is kb. ugyanabban az időben szoktuk végezni és ugyanolyan sorrend szerint.
    Várom válaszod
    köszi
    Iza

    Válasz: Ebben a korban még mindenképpen szüksége van 3 nappali alvásra. Nagyjából úgy kéne kinéznie a napirendjének, hogy 2-2,5 órát ébren van, aztán alszik és ha felébredt, eszik. A babának kb. 20 percre van szüksége az elalváshoz akár cicin, akár anélkül és segítségre van szüksége az ellazuláshoz elalvás előtt. Próbáld meg azt, hogy reggel eszik, játszik, amikor már nagyon fáradt (legalább 2 órája van ébren), akkor kicsit megringatod, dédelgeted, majd leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Bnicky

    2009. november 02. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3hónapos és folyamatos a küzdelem az alvással. Rettentő nehezen alszik el és aztán nagyon hamar felriad és sír! Van , hogy annyira fáradt, hogy csak sír és sír, de mégsem tud aludni!


    Válasz:
    A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 3 hónapos kor körül a babák már alvás után kb. 2-2,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni.

    Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 2 óra ébrenlét után), segíts neki az ellazulásban, dédelgesd meg, és amikor már félálomban van, de még nem alszik teljesen, tedd le (ha szereti, akkor hason) a kiságyba, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

  • Hanna baba

    2009. október 20. kedd

    kismamablogba kispapa ir… szerdan lesz 7 hetes a babank…elso baba…nappal mint egy kis angyal… eszik, alszik rendesen… eljon az este, mintha radobnak… sem enni, aludni nem akar… ezt ugy mindem masodik ejjel csinalja… csak uvolt, csak sir, elszunyal, 10 percet alszik s felebred… probaltuk hagyni sirni… o volt a kitartobb… probaltuk olben altatni… elalszik… letesszuk felebred… probaltuk a babakocsiban altatni…. mukodott vagy ket ejjel… aztan abban is csak addig alszik amig mozog a kocsi…. lassan kipurcanunk… s az otletekbol is kifogytunk… egyszobaban alszik velunk es sajnos meg nagyon nincs is lehetoseg kulon szobaba fektetni. megkoszonem az ujj otleteket vagy tapasztalatokat a rutinosabb szuloktol….

    Válasz:A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1,5-2 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 2 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

    Az a gond, hogy most nappal jól alszik, kipiheni magát, éjjel meg ébren van, azaz összecseréli a nappalt az éjszakával. Ezért járjatok el a fentiek szerint és megfordul a dolog. Éjjel nem szabad átpelenkázni (csak ha kakis), lámpát gyújtani és büfiztetni, csak szopizzon csendben, aztán tegyétek vissza az ágyba.

  • Krisztina

    2009. október 18. vasárnap

    Kedves Ági!

    Szeretném segítségedet kérni 22 hónapos kislányom alvásával kapcsolatban. Már régóta leesésgátlós gyerekágyban alszik, de elzártuk a lyukat, ahol le tud jönni az ágyról, szépen meg is szokta, magától el is aludt, úgy, mint a kiságyban, át is aludta már régóta az éjszakákat. Kistestvére most 2 hónapos, az elején voltak gondok, mert nagyon korán ébredt, vagy felébredt hajnalban, de már ez is rendeződött. Mivel szépen aludt, gondoltam jót ötlet lesz már a lyukat kinyitni neki, hogy magától le-fel tudjon mozogni az ágyában. Az elején többször lejött és vissza kellett tessékelni az ágyába. Ezt is nagyjából megszokta. Most olyan gondom van, amit nem tudok megoldani. Egyáltalán nem hajlandó az ágyában elaludni, se délután, se este. Azt szeretné, hogy ott maradjak vele. Ha délutáni alvásnál ott maradok, nem alszik, csak forgolódik, és játszik. Olyan, mintha nem is lenne álmos. Ha kihozom a mi szobánkba a nagy ágyra, ott sem alszik. Este szintén engem követel, hogy „mama, mama”, és kétségbeesetten sír, ha kijövök a szobából. Próbáltam, hogy felkapcsolok neki egy kislámpát, vagy hogy nyitva hagyom a szobájának az ajtaját, de ez sem segít. Egyik este úgy aludt el, hogy befeküdtem mellé az ágyba, és amikor elaludt, akkor kijöttem. ezzel az a baj, hogy így délután nem tudom elaltatni, mert a kistesóját nem hagyhatom egyedül. Szeparációs szorongás lenne nála? És ha igen, akkor hogy tudom ezt a helyzetet megoldani? Válaszod előre is köszönöm! Kriszta

    Válasz: Ezt minden gyerek csinálja egy darabig, a szeparációs szorongás is okozza, valamint a figyelmedet szeretné megkapni, ami a testvérkével függ össze. Próbáld meg a két gyerek alvását úgy összehangolni, hogy a kicsi aludjon, amikor a nagyot altatni kell, így nem lesz ennyire markáns ez a probléma.

  • Kriszta

    2009. október 18. vasárnap

    Kedves Ági,
    3 hónapos a fiam, és napközbeni alvásgondjaim vannak. Este 7-től torna, fürdés, majd szopi, legkésőbb fél 9-kor alszik, éjjel egyszer kel enni, 2-4 között, utána alszik pont negyed 8-ig. Ezzel nincs is baj, szerintem ideális:)
    A gond akkor kezdődik, amikor 10-fél 11 között elfárad, már csak nyűglődik,semmi nem jó neki, látszik, hogy majd leragad a szeme, de nem alszik, sehogy. (Ritkán babakocsiba, de ott sem mindig). Hisztizik evésig (kb12óra) majd ájultan alszik 3 órát. Délután ugyanez ismétlődik, egészen estig. Azt gondoltam, elég neki a 3 óra, de nyilván nem, mert nem zavarna a nem alvás ha nem járna folyamatos fáradt sírással, hiszen ilyenkor bármit csinálok, semmi nem jó neki, semmivel nem lehet lekötni. Van valami ötleted, hogy mit csinálhatnék?


    Válasz:
    Nem szabad az álmosság első jeleire elaltatni, hanem ilyenkor még játszani vele, lekötni a figyelmét, amíg jókedvű (ebben a korban az kb. 2-2,5 órányi ébrenlétet szokott jelenteni, de a több vagy a kevesebb sem gond, hanem azt kell figyelni, jókedvű, élénk-e még a pici, ha játszol vele) A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz. Mivel ebben a korban már nagyon érdekli a külvilág, nagyon lekötik a figyelmét a külső dolgok, ezért elalvás előtt segíteni kell neki az ellazulásban, abban, hogy kizárja a külvilágot. Ez lehet dúdolás, ringatás, szoptatás, bármilyen más módszer, amit el tudsz fogadni (és el tudod fogadni, hogy hosszútávon ez legyen az altatás módszere), majd amikor már félig elálmosodott, nem élénk, akkor kell letenni a kiságyba. Ha sír, felriad, ki kell venni és megint segíteni neki ellazulni, majd ismét visszatenni. Ez az első alkalmakkor elég sokáig eltarthat, de aztán egyre jobb lesz. A lényeg, hogy mindig ugyanúgy csináld, legyél következetes és kitartó. A babák megszokják az altatás módját, mint ahogyan minden más szokásunkat is átveszik (pl. etetés körülményei, fürdés módja) és ellenkeznek, ha aztán nem úgy történik, ahogyan megszokták, mivel ők a szokások alapján tájékozódnak a világban.

  • András

    2009. október 11. vasárnap

    Kedves Ágnes!

    Aggódó apuka vagyok. Kislányunk 3hetes. Ennyi idő alatt 600gr-ot hízott, 3150gr-al született. Nagyon jó étvágya van és ez is gond. Az anyatejből ugyanis annyit szopizik hogy fuldoklik tőle, és fél órás bufiztetés után is képes megfulladni a feleslegtől. Ezért 1 szopizásra maximum 100ml-t tejet engedett neki adni az orvosunk. Ez oda vezetett hogy éhes marad, ami miatt egész nap összesen 2órát ha alszik, a többit végégsírja, jobb esetben csak nézelődik, gügyög, rosszabb esetben görcsöl a sírástól. Éjszaka 2×2órát alszik összesen, de nagyon kínkeservesen. A cumit nem fogadja el. A párom teljesen kimerült, és lassan én is. Mit lehet tenni?

    Üdvözlettel: András

    Válasz: Ennyi idősen még nem szabad korlátozni mennyit eszik a baba. Egyen, amennyi csak jólesik neki és büfiztessétek rendesen, legalább 10-15 percet. A bukizás természetes, ezt majd kinövi.

  • Nati

    2009. szeptember 25. péntek

    Szia!

    Egy olyan problémával fordulnék hozzád hogy a kislányom 4 hónapos 3-4 óránként eszik ,de éjjel még nem alussza át az éjszakát.Minden este fél8 fürdés evés és 9felé már alszik de Felkel 2kor 5kor és 7után nem akar aludni. Sok ismerősöm van akinek kisebb a babája és már nem kel fel éjjel. Nem tudom mit tegyek. Lehet hogy nem lakik jól és ezért kel fel??
    Előre is köszi a segítséget

    Válasz: Nati, a gyermeked rendeltetésszerűen működik 🙂 Normálisan ebben a korban úgy kell aludnia egy babának, hogy alszik egyben 5-6 órát, utána pedig 3-4 óránként kel fel enni. Ez nálatok tökéletesen megvan. Az ismerősök gyerekeivel ne foglalkozz, minden baba más (függ az alkatától, attól, milyen gyors az emésztése stb.), de az életkori átlag az az, amit a kislányod is csinál, tehát nincs okod az aggodalomra.

  • Tyukodi Bernadette

    2009. szeptember 11. péntek

    Kedves Ági!
    Tanácsot szeretnék kérni. 18 hónapos fiam pár hete nem akar a saját szobájában aludni. Eleinte éjjel sírni kezdett de pár perc múlva abbahagyta, később már be kellett menni hozzá mert ordított most meg ott tartunk hogy este nem akar elaludni (egyébbként pár hetes kora óta külön alszik és az esti procedúra után szépen betettem a kiságyába és elaludt, reggelig)ha az ölembe el is alszik, de mikor az ágyába akarom tenni felébred és minden kezdődik előlről. Köztünk nagy kinlódásal elalszik és úgy viszem a szobájába de van amikor éjjel megébred és akkor is minden kezdődik előlről. Mit tanácsolsz!

    Válasz: Ezt minden baba eljátssza 1-1,5 éves közötti korban, a szeparációs szorongás jele. Próbáld meg úgy altatni, hogy beteszed az ágyába és simogatod vagy fogod a kezét, amíg el nem alszik.
    Ha ez nem sikerül 4-5 alkalom után sem, akkor egyelőre altasd melléfeküdve, majd az ágyába áttéve, amíg el nem múlik ez a korszak nála. Kényelmesebbé teheted mindezt, ha egy matracot teszel az ágyad mellé és ő ott alszik, vagy ha az ő szobájába teszel egy matracot, ott altatod melléfeküdve és ha elaludt, kiosonsz mellőle.

  • Nemeth Beata

    2009. június 30. kedd

    Kedve Agi!

    Kisfiam 6 honapos, es amiota megszuletett, nem alussza at az ejszakat. Az esti elalvassal nincsenek gondok, furdetes, eves, altatodal, s elalszik egyedul, altalaban 21.00 – 21.30 korul… „egeszen” hajnali kettoig. Ha nem adok neki enni, akkor remesen bombol – probaltam mar nehany ejszakan keresztul sirni hagyni, de nem mukodott. Probaltam csak vizet adni, de ket ora utan, ismet felebredt, s sirt. Az ejszakai eves utan pedig pontosan 4 ora mulva ismet ebred, a reggeli miatt. Tapeszerrel etetem, csak otven napig tudtam szoptatni, ketszer naponta, mert nem volt tejem:-( Nehany napja mar este is levest eszik, arra gondoltam, hogy az „uj vacsoraval” at tudja aludni az ejszakat, de sajnos nem igy tortent. Mit tegyek? Ketsegbe vagyok esve:-(
    Koszonettel,

    Nemeth Bea

    Válasz: Kedves Bea, az a helyzet, hogy 6 hónapos korban teljesen normális, ha éjjel még 4 óránként megéhezik a babád. Ezen nem kell változtatni, nem kell leszoktatni róla, mert akkor éhezni fog. A leves korántsem olyan laktató, mint a tápszer, akkor lesz laktató számára csak a hozzátáplálás, amikor már szilárd ételeket, kenyeret, burgonyát, rizst eszik, addig a tápszer laktatóbb neki.
    Általában 1 éves korig legalább 1 éjszakai vagy hajnali étkezés meg szokott maradni, ez teljesen normális igénye a babának.

  • Zsolt

    2009. június 24. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányunk 16 hónapos, de anyuka még 1 éjszakát nem tudott mellette aludni. Mostanában ha elalszik akkor is általában 2-3 szor kel éjjel (még szopizik). A legnagyobb baj viszont, hogy bizonyos esetekben ha a fejünk tetejére állunk sem akar elaludni és nem sír, hanem üvölt, mint a fába szorult féreg. Próbáltunk enni/inni adni, espumisan cseppet, Dologéllel bekentük az ínyét, tisztába lett rakva, de ha bömböl, akkor semmi nem használ. Tegnap is fél éjjel 12-ig csinálta ezt, majd anya kezében egyik pillanatról a másikra bealudt és fogalmunk sincs, hogy mi lehetett a baja. Van esetleg valami ötlet, javaslat, hogy mit próbáljunk meg? Már nagyon kivagyunk…

    Válasz: Ebben a korban a fő gond a fogzás szokott lenni, amíg ki nem jönnek az őrlőfogai, addig általában gond szokott lenni, aztán javul a helyzet. A fogzásra homeopátiás alkati szereket érdemes adni, ezekről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhattok. Ha az ínye meg van duzzadva és napközben is dörzsöli, akkor éjszakára Nurofent kaphat.

  • Évi

    2009. május 23. szombat

    Kedves Ági!

    Ez a téma jobban fedi a problémámat, szóval bocsánat de inkább itt is megkérdezem:

    Három hetes a kislányom és e hét csütörtök óta minden napunk számomra eléggé szokatlanul telik. Az éjszakák nyugodtak, 2szer kel fel enni és utána nyugodtan visszaalszik. A gond a reggel 8 órási etetésnél kezdődik, amikor is szopizás után szegénykém nyüglődik össze-vissza (mintha fájna a hasa) és nem tud elaludni. Közben folyamatosan nyújtogatja a száját, mintha éhes lenne. A csütörtök volt az a napunk, amikor először nem tudtam mire vélni a dolgot, adtam neki folyamatosan enni amikor kérte. . . (mondjuk főleg csak cuclizott rajtam)ennek az lett az eredménye, hogy estig összességében aludt talán 3 órát, én teljesen kimerültem hiszen enni is alig volt időm, és a mellbimbóm is eléggé megsínylette. . . egy nyugodt éjszaka után, mikor másnap reggel mintha kezdődött volna az egész elölről, délutánra anyukám tanácsára (bár nagyon ellene voltam) de adtam neki játszó cumit. Így elalszik nagy nehezen (a nappaliban velünk a babakocsiban, az ágyában így sem hajlandó) mondjuk többször fel kel így is, és ha kiesik félálomba a cumi a szájából, egyből elkezd nyüglődni. . . nem értem ezt az egészet. (4. napja a helyzet nem változik…)A cumizástól elmúlik a hasfájása? Vagy más lehet a baja? És akkor éjszaka miért nincs vele probléma. . . . (ennek persze örülök, csak nem látom az összefüggést)
    Van bárkinek bármilyen ötlete?
    Köszönöm előre is. . . !

    Válasz: Ennek semmi köze a hasfájáshoz. Egész egyszerűen csak nem akar azonnal elaludni, hanem ébren szeretne lenni. Evés után ne tedd le azonnal, hanem legyen ott veletek a szobában, játszatok vele, nézelődjön, ameddig bírja ébren és csak utána tedd le. Cumit ébrenlétben soha ne adj, hogy ne szokja meg, csak elalváshoz.

  • Iby-Bors Kinga

    2009. május 03. vasárnap

    Kedves Ági,

    Két nap múlva lesz 6 hetes első kislányunk (nagy baba, majdnem 5kg), akinél sajnos nem nagyon talájuk az esti lefektetés módszerét, éjszaka háromszor eszik (22, 1.30 és 3.30 körül, amikor cicin könnyen visszaalszik a saját szobájában, tőlünk külön). Kezdetben azt gondoltuk ez hasfájás, de most már szinte biztos vagyok benne, hogy nem (ha kézben van vagy foglalkozunk vele, akkor nem sír, viszont nem akar elaludni). Napközben viszonylag van egy napirendünk (bár most már kezd ez is egy kicsit felborulni), eddig reggel 6 körül keltünk, evett, kicsit „játszott”, ami általában 45-60 perc szokott lenni evéssel együtt, aztán elaludt cicin vagy a vállamon suttogó (sisegő) módzserrel. Ez ismétlődött kb. 9-kor, 12-kor, 15-kor és 17-kor. Aztán rendszeresen megébred 18 óra környékén és tanácstalanságunk innéttől kezdődik, mert este kilencig el kell foglalni, szinte egyfolytában kézben van. Próbálkoztam különböző sorrendekkel (először eszik, fürdik, aztán próbálom elaltatni, de ez 7-től kilencig tart, vagy próbáltam kicsit etetni, fürdetni, megetetni és elaltatni, de ez sem működött). Az esti rutinból a mese hiányzik, nem igazán tudom mit mesélhetnénk egy ilyen kicsi babának, van rá ötleted esetleg? Esetleg keveset van fent napközben (egyenlőre nincsenek játékai, adjak neki vmit?) vagy egyszerűen normális, hogy este ennyi időt velünk akar lenni vagy az a baj, hogy külön szobában van nem velünk? Feltétlenül kézben kell egyfolytában lennie 18-21 között, mert ez a 3 óra nekem soknak tűnik. Segítségedet és tanácsodat előre is köszönöm. Kinga

    Válasz: Kicsit túlbonyolítottad a dolgot 🙂 Az a lényeg, hogy este a baba tudja már, hogy este van, és mindjárt jön az esti hosszú alvás, ezért ilyenkor tovább van fent, mint nappal. A kora esti felkelés után etesd meg, aztán tedd le nézelődni. Ha már unja magát, akkor kicsit szórakoztasd, de ne vedd fel. Anno a nagyfiam ugyanezt csinálta, nálunk az oldotta meg a helyzetet, hogy hordozóban kivittük a nappaliba és ott volt velünk, a hordozóból tudott nézelődni, látott minket, nagyon tetszett neki.
    A játékok már ilyenkor szoktak tetszeni neki. A legjobbak ebben a korban a játékhídak, amiket a kiságy fölé lehet lógatni, de az is jó, ha pl. a hordozó fogantyújára lógatsz mindenféle színes figurát, csörgőt stb. 8 hetes kor körül az ügyesebb babák már felé is nyúlnak.
    A zenélős játékok is érdeklik már őket ebben a korban, ezenkívül szívesen nézegetnek kontrasztos képeket (pl. egy nagy piros vagy fekete betűs reklámújságot – a kisebbik fiam ennyi idősen mindig a CBA szórólapot olvasgatta, ez néha 30-40 percre is lekötötte a figyelmét :))

    Mindenképpen legyen ott este veletek, hiszen ti érdekesek vagytok neki, egyedül már unatkozik.

    Mesét még nem kell olvasni neki, de mondhatsz versikéket, énekelhetsz gyerekdalokat, ez is jól leköti a figyelmét.

    Teljesen normális, ha ebben a korban este már 2-3 órát ébren akar lenni, ezzel kifárasztja magát az éjszakai alváshoz.

  • Tóthné Rózsa Petra

    2009. március 15. vasárnap

    Bocsánat azt még elfelejtettem hogy nappal sem alszik csak esetleg de. 2x 20 percet vagy du. 1 órát.
    Egy kicsit már fáradtak vagyunk de ő teli van energiával nem nyűgös nagyon jó kedvű kisbaba mindig mosolyog .

    Petra

  • Tóthné Rózsa Petra

    2009. március 15. vasárnap

    Szia Ági.
    6 hónapos kislányom Emma még egyszer sem aludta végig az éjszakát. 4 hónapos koráig még éjjel is evett de már csak reggel 6 óra körül.5 hónapos kora körül azt hittük a foga csigázza és minden homeopathiát kipróbáltunk még a kúpot is. de hiába meg sem tudom számolni hányszor kell hozzá fölkelni egy éjjel. Nem mindig ébred föl csak sereg-forog az ágyában és nyöszörög ha sokái hagyom fölébred és sír. Nem tudom mit csináljunk ha van vmi ötleted kérlek segíts.

    Petra

    Válasz: Ezeknek a tüneteknek két oka lehet. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    A másik lehetséges ok, hogy nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni)

    Emellett az is gond lehet, hogy amikor megébred, nem tud magától visszaaludni,mert megszokta, hogy mindig altatjátok. Ezért meg kell tanítanod magától elaludni és ha felébredt, visszaaludni. Csináld azt, hogy lefekvés előtt kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz. A lényeg, hogy minden egyes altatásnál következetesen ugyanazt csináld.

  • n.niki

    2009. március 01. vasárnap

    Kedves Nicik!Amikor az én lányom volt ennyi idős ő akkor aludt ilyen rosszul amikor nem aludt ebéd után és „túl sok volt az élmény”számára.Először nem akart soha aludni de azért nagynehezen sikerült rávennem a délutáni alvásra.Na meg persze cumisüvegben mindig ott volt mellette a víz ha megszomjazott.Ott én mindig arra figyeltem hogy mindig kézközelben legyen és így szépen lassan nyugodtak lettek az éjszakák.

  • Mária

    2009. február 27. péntek

    Kedves Ági!

    Nekem is hasonló problémám van. Kislányom 2,5 hónapos és nem igazán akar aludni napközben. Ha leteszem a kiságyba-mert meg lehet vele tenni- kap egy pelust a szemecskéjére, hogy kizárjuk az ingereket és cumit. De az alvása szinte soha nem tart tovább 20 percnél. Kipróbáltam, hogy karban történő altatással tovább alszik-e. NEM. Mindig kipattan a szeme és úgy néz ki, mint aki aludt 2 órát. Persze fél óra múltán ismét álmos és nagyon nyűgös. Kipróbáltam, hogy mi van, ha akkor fektetem le mikor már nagyon álmos, ill. mikor még kevésbé. Az eredmény mindig ugyanaz. 20 perc! Mi történik 20 perc elteltével?! Teljesen mindegy, hogy hasra teszem, hátra vagy az oldalára… Egyszerűen nem akar aludni, pedig nagyon nagy az alvásigénye. Nyűgös, mert fáradt és ez kihat az étkezésére is. Fáradtan nem akar enni! Nem tudom mit tegyek. Normélis dolog ez? (Éjszaka csak egyszer kel fel enni. Alszik 9-től reggel 6-ig, 7-ig)
    Válaszod, köszönöm!

    Válasz: A baba alvásciklusa úgy néz ki, hogy 20 perc elalvás után mélyalvási szakasz következik, ami kezdetben még elég rövid 20-30 perc közötti lehet. Ezután felszínesebben alszik a baba, ha valami felkelti (zaj, hasfájás, fogzás stb.), akkor felriad rá.

    Sosem szabad „kísérletezni” a babán, azaz egyszer kipróbálni valamit, aztán legközelebb másként csinálni. Minden új dolgot legalább 3-4 alkalommal kell egymásután kipróbálni, hogy kiderüljön, beválik-e.

    Ilyenkor az a gond, hogy nem eléggé fáradt, amikor lefekteted, azért alszik ilyen röviden. Ebben a korban a babák kb.3-4x 1-2 órát szoktak aludni. Próbáld meg, hogy etetés után ezentúl alaposan megbüfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ha már nagyon álmos (kb. 1 óra játék után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit (ha kell) az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.

  • Monyka2

    2009. február 26. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom (most 9 hónapos) 4 hónapos koráig átaludta az éjszakát. Azonban azóta éjszaka 6x-7x is felkel. Felül az ágyában, és csukott szemmel sír. Olyankor kézbe veszem, és kb.1 másodpercen belül már lóg keze-lába, alszik, mint a bunda! Kb.2 hete sikerült a kiságyban való elalvásra szoktatni, azzal már nincs baj. Azt még hozzá kell tennem, hogy 2 hónapos korától velem aludt, volt, hogy 1 hónapon keresztül csak cicin egész éjszaka. Már 2 hete nem szopizik, csak éjszaka kerül cicire 1x-2x, amikor már sokadjára ébredek, és van, hogy állva elalszom, amikor már nem birom, magam mellé teszem. Arra gondoltam, hogy engem akar, velem akar aludni, ezért ez a sok ébredés. Csak az a baj, hogy mellettem ugyanúgy felébred, sír, és ritkán úgy is visszatudom altatni, hogy rázom a fenekét (hason alszik legtöbbet), az is több-kevesebb sírással sikerül. Van, hogy fél 5-től reggelig, szinte 10-15 percenként is felsír. A fogzás most erősödött újból, a napokban bújt ki a 2 fölső foga, 2 egymást követő napon. Napközben már rutin szerűen zajlik az etetés:reggeli, ebéd, tízórai,vacsora, azokat az ételeket eszi, amelyeket készítek a családnak, nincs külön „kímélő” étel Neki. A reggeli ébredés után kb.4-4és fél óra elteltével alszik 2-2és fél órát, majd 4 óra elteltével egy fél órás-órás szundi következik. Így legkésőbb fél 10-kor már ágyban van, alszik. A vacsora fél7-7körül történik, majd elalvás előtt fél órával 100-120ml forralt pici cukros tejcsit kap. Talán ez lehet a baj? Mert éjszaka alvás közben vagy közvetlen elalvás előtt nagy erőlködve nagyon sok szél távozik tőle. Lehet, hogy elég a vacsi? Félek, hogy éhes marad. Olvastam, hogy megoldás lehet, ha apával alszik el és Ő ébred hozzá. Éppen megoldható lenne, de a kislányom apa kezében is sír, és pár perc elteltével, ha átveszem, egy másodperc alatt elhallgat, „énekel” kicsit és már alszik is, sokszor olyan mélyen, horkol. Mégis felébred! A szobában egy sólámpa ég, körbetakarva, hogy csak halvány fénye legyen, azt gondoltam az is baj lehet, hogy felébred, körülnéz, nem lát és ezért kezd sírni, de a sötétben is ugyanúgy telt az éjszaka. Nem az volt a baj. A kislányom egyébként nagyon élénk, születése óta. Nincs olyan dolog, ami ne keltené fel a figyelmét. 3-4 hónapos koráig rendszeresen éjszakánként felkeltünk játszani 1-2 óra hosszát. Napközben „sokat”TV-zik, sokszor csak hallgatja, ha játszik, nem nézi. A nappaliban van a TV, ahol a járóka is és közvetlen átnyitva a konyha, ezért vagyok vele ott napközben, az a legnagyobb helység, lehet kúszni-mászni. A hálószobában nincs TV. Az nem zavarhatja. Egyébként mesét néz (bebe tv). Egy nap kb.5-6 órát megy a mese összesen. Baj lehet ez is? Megoldás lehet, ha éjszaka egyedül hagyom aludni a szobában, és, ha éjszaka felkel hagyom had sírja álomba magát? Félek, hogy lelki sérülést okozok ezzel. Egyébként mennyi ideig szabad sírni hagyni? Már minden lehetséges megoldást kipróbáltam, egyik sem vált be, és már teljesen kétségbeesett és tanácstalan vagyok. 5 hónapja pár órákat alszok éjszaka, napközben elég nagy háztartást kell karban tartanom, és a kislány is sok figyelmet és törődést igényel, és már teljesen kimerült vagyok testileg, lelkileg és szellemileg is. Már nem tudom kihez fordulhatnék segítségért, az egész családot kikérdeztem már, de még senki nem találkozott ilyen helyzettel.
    Remélem elég az információ, hogy tudj Nekem tanácsot adni.
    Várom válaszod!
    Köszönettel:
    Mónika

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok. (igen, Apa kezében is sír először, de ha kivárjátok a végét, akkor abbahagyja és elalszik és ha éjjel mindig ő megy be, akkor hamarabb megjavul az alvása, mintha te)

    Nem szabad sírni hagyni semeddig. Ha sír, meg kell nyugtatni.