Nem alszik a baba

Akinek még nem volt gyereke, az el sem tudja képzelni, milyen hónapokon át a fél éjszakát kényszerből álmatlanul tölteni, vagy félóránként felkelni a bömbölő, hisztiző gyerekhez. Aki pedig éppen benne van ebben az őrületben, el sem tudja képzelni, hogy hamarosan vége lehet. Lássuk hát, hogyan tehetjük könnyebbé…

baba alvás, baba alvászavar, nem alszik a babaElőrebocsátom: tuti receptek szerintem nincsenek. Az igazán kitartó gyerekek képesek akár másfél éven át sakkban tartani a családot, a jobbféléket pedig néhány trükkel jobb belátásra bírhatunk, bár lehet, hogy idővel maguktól megtanulnának aludni. Az olyan közkézen forgó „csodamódszerek”, mint az Aludj jól gyermekem és Aludj velem, vagy a Suttogó néhány családban beválnak, másoknál nem (ezekről az alábbiakban részletesebben írok még), ez egyéni ízlés, szülői kitartás és elsősorban a gyerek személyiségének a függvénye. Úgy gondolom, hogyha kezdettől fogva teret engedtünk a baba egyéni igényeinek is az élet minden területén (igény szerint evett, aludt stb.), akkor valószínűleg az új szokások ellenére lesznek majd és nehezebben szokja meg, jobban megviseli a babát.

Alvásra szoktató módszerek, amiktől jobban aludhat a baba

(itt most a módszereket írom le, amikkel találkozhatsz, az ezekkel kapcsolatos szakmai véleményemet a módszerek ismertetése után találod)

Aludj jól gyermekem!

Az Aludj jól gyermekem! illetve az Aludj velem! című könyvek (iiletve még van más, ugyanerre a módszerre alapozó könyv is) lényege az ún. késleltetett válasz, más néven Ferber-módszer alkalmazása. Lényege, hogy a babát minden este ugyanabban az időpontban, ugyanazon rutintevékenységek után (evés, fürdés stb.) tesszük le még éber állapotban a kiságyába, majd kimegyünk. Ha sír először 1 percet várunk, majd bemegyünk hozzá, hátsimi, elmondunk előre kitalált szöveget (pl. Most aludni kell, aludj szépen, anya nagyon szeret, de most nem játszunk.), aztán kimegyünk. Ha megint sír megint 1 perc kivárás után bemegyünk stb. Egészen addig, amíg el nem alszik. Éjszaka ugyanez. Kivenni az ágyból nem szabad. Következő este már 3 percet várunk, aztán 5- öt, 7-et stb. Pár éjszaka múlva -elvileg- magától elalszik a baba és nem ébred fel éjszaka sem. A könyv szerint ezt a módszert 6 hónapos kor felett lehet kipróbálni. Tapasztalatok és vélemények erről a módszerről

Suttogó módszer

A Suttogó titkai című (úgyszintén sok vitát kiváltott) könyv módszere valamivel humánusabb. Ennél is fontos, hogy este azonos időpontban feküdjön le a kicsi, előtte ugyanazokat a rutinműveleteket végezzük el, azonban itt a lefektetés után, ha sír a kicsi, akkor mellette kell maradni, megnyugtatni (de a kiságyból nem kivenni), ha megnyugszik, kimenni a szobából, ha megint sír, megint bemenni, megint simogatással, szavakkal megnyugtatni, de nem kivenni, és így tovább. A Suttogó szerint előfordulhat, hogy az első éjszaka akár százszor is lejátszódhat ez a nyugtatásos jelenet, de a helyzet éjszakáról éjszakára javulni fog, míg végül a baba átalussza az éjszakát. A könyv szerint ez a módszer 8 hónapos kortól alkalmazható, szerinte ugyanis nagyjából ekkor kezdődik a kisgyermekkor.

Együttalvás

A kötődésre való nevelés, illetve a sokáig tartó szoptatás hívei szerint ez a legjobb megoldás a kimerülés elkerülésére. Ha a baba éjjel felkel és szopival alszik vissza, akkor nagyon kényelmes megoldás lehet, de azoknál a kicsiknél is beválik, akik már nem szopiznak. Feltéve, ha a szülők egyikét sem zavarja, hogy a kicsivel alszik, így is kényelmesen tudnak feküdni (egy 140-es ágynál nem biztos, hogy kényelmesen megoldható) és nem ragaszkodnak hozzá, hogy az ágyban éljenek magánéletet.
Az egészen kicsiknél a közelség igénye miatt jó ez a megoldás, a nagyobbaknál (8-12 hónapos korban) a szeparációs szorongást oldja, de bárhogyan is döntünk, amint a kicsi ki tud jönni a kiságyból, vagy saját ágyat kap, egészen biztosan át fog néha vándorolni hozzánk, hiszen ez természetes igénye.
Ezt a módszert már újszülötteknél is alkalmazhatjuk, amennyiben nem félünk tőle, hogy ráfekszünk stb. Egyes kutatások szerint az együttalvás csökkenti a bölcsőhalál kockázatát is. Egy biztos, pl. amikor magas láza van a gyerekeimnek, vagy nagyon el van dugulva az orruk, én jobban szeretek velük aludni, így észreveszem, ha már alig kapnak levegőt vagy felment a lázuk. Erről a módszerről bővebben az Éjszakai gondoskodás című könyvben olvashatsz!

Egyéb házi praktikák

  • Ha a gond az, hogy csak szopival (teával, tápszerrel) alszik vissza éjszaka a baba: szopi helyett adjunk vizet cumisüvegből, idővel rájön, hogy éjszaka nincs cici és nem kel fel
  • Anya helyett apa fektesse le a kicsit és ő menjen be hozzá éjszaka, ha rájön, hogy éjjel nem lehet anyát zaklatni, akkor nem fog emiatt felkelni.
  • Ha felkel, ne vegyük ki az ágyból, kapjon cumit (ha egyébként is cumizik, ez be szokott válni)
  • Ha a fogzás miatt sírdogál, lefekvés előtt kapjon homeopátiás bogyót (pl. Chamomilla CH15-ből 5 golyócska) vagy homeopátiás kúpot (Viburcol kúp)
  • Ha felkel és játszani szeretne: a legtöbb babánál van ilyen korszak, főként 10-14 hónapos korban fordulhat elő. Általában beválik, hogy azt mondjuk neki, játszon nyugodtan a félhomályban (villanyt semmiképp ne kapcsoljunk), mi visszafekszünk aludni és feküdjünk is vissza.
  • Ha este nem akar elaludni: feküdjünk le vele együtt, ha csend van és látja, hogy mi is alszunk, idővel ő is elalszik.
  • Ha nem tudjuk, mitől kel fel, akkor érdemes kiszűrni a lehetséges rizikófaktorokat: nézzük meg a száját, jön-e a foga (a duzzadt íny, fehér csík az ínyen, esetleg véres íny erre utalhat), a következő éjszaka kapjon homeopátiás bogyót, ha javul a helyzet, akkor a foga volt a ludas a felkelésben, ha nem, akkor más lehet az ok.
  • Léteznek úgynevezett alkati szerek is a homeopátiában, amik pl. a túlságosan szorongó, alvászavaros babáknál, kisgyerekeknél lehetnek hatásosak, érdemes erről egy homeopátiás orvostól tájékozódni, nem egy esetről hallottam, amikor egy ilyen szer hozta meg a javulást.
  • Ha anya hiányzik neki éjszaka: adjuk neki oda a kispárnánkat, sok gyerek, ha érzi az anyukája illatát, visszaalszik magától
  • A legdurvább módszer, amit hallottam, hogy a gyerkőcöt egy külön szobába tették és senki nem ment be hozzá éjszaka, idővel leszokott a sírásról.
  • Ha eddig velünk egy szobában aludt: tegyük át másik szobába, lehet, hogy a mi mozgolódásunk miatt ébred fel
  • Ha eddig külön szobában aludt: tegyük a kiságyát a mi szobánkba, hátha a közelségünk hiányzik neki

Melyik módszer a jó?

Bár a fent ismertetett módszerek többsége a gyakorlatban bevált, azaz végül megtanult „aludni” a baba és nem okozott többé gondot a sok ébredés a szüleinek, a sírni hagyós Ferber-módszernek, van egy nagy hátránya. A magában sírni hagyott baba szervezetében megemelkedik a kortizol (stresszhormon) szintje és mivel a módszer szerint több napon át minden alvásnál hagyjuk sírni a babát 1-1 percre, menjünk ki a szobából, tehát magában sír a baba, a kortizol-szint újra meg újra megemelkedik és vizsgálatok szerint így is marad. Ez nem átmeneti dolog, volt olyan vizsgálat, ami kimutatta, hogy a megemelkedett kortizolszint még 6 (!) évesen is megvolt a csecsemőkorukban sírni hagyott gyerekeknél!

Mit okoz a megemelkedett kortizolszint? Ingerlékenységet, alacsonyabb stressztűrő képességet (könnyebben kiborul a kicsi, nehezebben viseli a változásokat, kevésbé rugalmas, gyakrabban pörög túl stb.).

Ugyanakkor van egy másik probléma is vele: a rendszeres sírni hagyás az anya részéről is nagy erőfeszítésekkel jár, az ösztönei ellen megy, akik végigcsinálják arról számolnak be, hogy meg kell keményíteniük a szívüket, hogy ne segítsenek a babának, ne vegyék fel mégis. Ez az elfordulás, a baba meg nem hallgatása ilyenkor csak átmeneti, kutatások mégis azt igazolják, hogy a kötődés itt kezd el megszakadni. A baba kevésbé bízik a szüleiben, az anya gyakrabban hoz határozott, ámde a kapcsolat ellen ható döntéseket. Már máskor sem siet azonnal az anya a gyermeke segítségére, tovább hagyja sírni, kevésbé figyel oda a kéréseire.
Tudom, most azt gondolod, ez veletek nem fordulhat elő, csak az alvást szeretnéd rendezni és minden másban megmarad a jó kapcsolat, azonban a gyakorlat azt mutatja (és ezt 10 év szakmai tapasztalatával a hátam mögött írom), hogy az anya-gyerek kapcsolatot rongálja a tudatos sírni hagyás MINDKÉT oldalról.

A harmadik probléma pedig: gyakran minden erőlködés és igyekezet ellenére a változás csak átmeneti. Lehet, hogy a sírni hagyással eléred, hogy a babád átaludja az éjszakát, egyszercsak mégis elkezd újra felébredni, mert nem pusztán rossz szokásról van szó, hanem valóban vannak olyan fizikai okok, amik felébresztik őt (éhség, melege van, jön a foga stb.) Sok könyv, amik azt tanácsolják, hogy hagyd sírni a babát 1-1, majd 3-3 percre stb. elfelejtik, hogy az ébredés nem rossz szokás, hanem számtalan ok lehet a hátterében és először ezeket kell orvosolni!

A Suttogó-módszer kétségtelen előnye, hogy itt az anya nem hagyja magára a babát, ez pozitívum, hiszen bár ilyenkor is tiltakozik, sír a baba, ez elsősorban abból fakad, hogy már álmos és nem kapja meg a megszokott gondoskodást. Azonban, mivel ott vagy mellette, segítséget nyújtasz neki, a közelséged révén a kortizolszint ugyan megemelkedik (mint síráskor mindig), de később visszatér az eredeti értékre. Az egyetlen gond itt is az, hogy először mindig az alvászavarok hátterét kell megoldani, anélkül hiába fogunk bele a szokások megváltoztatásába.

Hibák, amiket elkövethetünk

  • Melléfekszünk, amíg elalszik, aztán meg kiosonunk. Általában ebből az szokott lenni, hogy félórákat kell mellette feküdnünk, mert nem akar elaludni. Akkor már jobb, ha a mi nagyágyunkon alszik el és onnan visszük át a saját ágyába.
  • Tévé előtt alszik el: mi nem tudunk nyugodtan tévézni, mert a Teletubbies-t kell néznünk, aztán meg egy órát fekszik a tévé előtt, de nem alszik el.
  • Cumisüveggel a kezében alszik el: tönkremennek a fogai a cukros lében áztatástól és éjszaka felkelvén követelni fogja a cumisüveget
  • Minden este más módszerrel próbáljuk leszoktatni az éjszakai felkelésről: ez teljesen meg fogja zavarni
  • Egyidőben több módszert próbálunk ki, így nem tudjuk, melyik oldotta meg a problémát, plusz a babát is összezavarhatjuk vele.

Amit érdemes a baba születésétől fogva betartani

  • Legyen az estéknek egy adott menete. Nem muszáj mindig 8:00-kor ágyban lenni a kicsinek, inkább azt figyeljük meg, mikor álmosodik el és akkor álljunk neki fürdetni, fektetni.
  • Az este lépései azonos sorrendben történjenek, például fürdés, babamasszázs, öltözés, etetés, esti mese, lefekvés
  • Lefekvés után már ne égjen a villany a szobájában
  • Ha éjszaka bemegyünk hozzá, ne szórakoztassuk, ne beszélgessünk vele, ne gyújtsunk, csak kis fényt, pelenkázni is csak akkor kell, ha bekakilt
  • Lehetőleg éberen fektessük le, de ha bealszik a szopiba, az sem baj
  • Lefekvés előtt már ne „gyorsítsuk fel” a babát, ne bírkózzunk, csiklandozzuk stb., ettől csak felpörög és nehezebben fog elaludni. A lefekvés körüli időszak legyen egyre csendesebb, nyugodtabb, hagyjunk rá bőven időt.
  • Főként 8-10 hónapos kor után fontos, hogy akkor fektessük le este a babát, ha már tényleg álmos. Az előző felébredés után teljen el legalább 2-3 óra (8-10 hós korban)!
  • Idővel rászoktathatjuk, hogy egy kispárnával vagy egy kabala állatkával aludjon el, ez megnyugtatja, és a nappali alvásnál is jól jöhet (persze ez gyerekfüggő, van, aki nem igényli)

Gond-e, ha segítséget kap a kicsi az elalváshoz?

Elvárható-e, hogy a baba egyedül, segítség nélkül aludjon el? Egyáltalán nem! A babának segítségre van szüksége az elalvás előtti ellazuláshoz, ahhoz hogy ki tudja zárni a külvilág ingereit. Mi felnőttek ilyenkor könyvet olvasunk, tévét nézünk, aztán tudunk elaludni, ő azonban még nem képes ezt magától megoldani, ezért a mi segítségünkre szorul. Az ősi ösztönei azt diktálják, hogy az elalváshoz biztonságos környezetre van szüksége és arra az érzésre, hogy álmában nem történhet vele semmi rossz. Sok baba ezt a biztonságérzetet csak az édesanyja közelében tudja megélni, ezért egyáltalán nem gond, ha mellettünk alszik babaöbölben vagy legalább a kiságya a szobánkban van.

Sok babának szűk térre, az anyaméhez hasonló helyzetre van szüksége ahhoz, hogy biztonságban érezze magát (pl. bölcső, mózeskosár, pólya), de emiatt szeret sok baba hason is aludni, mert erre emlékezteti.

Más babák csak cicin tudnak elaludni, ez idézi elő bennük azt a biztonságérzetet, ami az elalváshoz kell. A cicin alvás egyáltalán nem gond, a kicsi idővel kinövi, elhagyja, ahogyan minden mást is.

Fontos tudni, hogy amire szoktatjuk a babát, az nagyon sokáig megmaradhat, akár éveken át ugyanígy fog elaludni, ezért lehetőség szerint olyan altatási szokásokat alakítsunk ki, amit képesek vagyunk 9-10-15 kilósan is tartani majd. Az újszülöttkor ezalól kivétel, az első pár hetet tekintsük átmeneti időszaknak, amikor minden megengedett, ahogyan jól érzi magát a baba és ahogyan alakul. Ez az összehangolódás időszaka, dédelgessük a kicsit sokat, ismerkedjünk egymással! Amikor már látjuk, mi az, ahogyan jól érzi magát, ahogyan el tud lazulni (de semmiképpen sem 6-8 hetes kor előtt), akkor kezdjük el tudatosan kialakítani az altatási szokásokat.

Az éjszakai felébredések időszaka 1 éves kor után csillapodik, utána pedig fokozatosan megszűnik párhuzamosan azzal, ahogy a kicsi megtanul önállóan elaludni és az idegrendszere is megérik az éjszaka átalvására. A kisgyerekkor folyamán lehetnek még olyan szakaszok, amik megviselik, amikor felkel éjszaka, de ezeknél már sokkal inkább körülhatárolható lesz, miért is kelt fel a kisgyerek (pl. betegség, testvér születése, óvodakezdet stb.)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

434 Comments

  • Manna

    2008. július 10. csütörtök

    Szia Ági!

    Fél éve olvasgattam az oldaladat,leveleztünk is…természetesen alvásról:))))Kislányom 11 hónapos,3 hete nem adom a chamomillát,mert azt gondolom/gondoltam,hogy nem kell már …4 fogunk van (csak).De nem is ez a lényeg.Szóval ez a harmadik hét,hogy nagyon nehezen alszik el esténként.Előfordult,hogy 40 percig is fetreng,”túrja” a fenekét az égnek,mászkál(mászik) össze-vissza,felkapaszkodik az ágyban.Eddig napközben kétszer aludt,délelőtt-délután 1-1 órát,néha délután 2 órát.Most a nappali alvások is újra 30-40percesek és ennek ellenére nem tudom elaltatni,előfordul az is ,hogy a megszokott este 20-20,30helyett fél tíz van,mire elalszik.Persze ilyenkor,mikor látom,hogy ne is álmodjunk alvásról,akkor fél nyolc helyett fél kilenckor fürdetek.Ja!És eddig jó esetben 2-3 óránként ébredt éjjel,vizet ivott és aludt tovább,most óránként fetreng,nyöszörög,most éjjel ordított,s csukott szemmel van,de nem tud elmélyülni az alvásban.
    Tudom,hogy egy nyaralás megzavarhatja a babákat,most egy hete jöttünk haza,de a nyaralás előtt kezdődött egy héttel az egész.
    Várom a javaslatodat!

    Köszönettel
    Manna

  • Vida Agi

    2008. július 09. szerda

    Heni, a hajnali kelés nehéz ügy, mert most nyár van és világos hajnalban. Nekünk az vált be, hogy nem foglalkoztunk vele. Visszafeküdtünk aludni, ő meg játszott magában, amikor megunta elaludt. Hamar rájött a gyerkőc, hogy ilyenkor mindenki alszik, senki nem szórakoztatja, ezért nincs értelme fentlenni.

  • Heni

    2008. július 09. szerda

    Szia Ági!

    Többször is írtam már Neked, mindig segítettél, ezért merek most is kérdést feltenni – ha már ilyen türelmes vagy 🙂
    5 hónapos kislányom egyre „szebben” alszik, most tanítgatom az egyedül elalvásra is. Nem is ezzel van a gondom, hanem azzal, hogy bárhogyan is alszik éjjel, bármikor tettem le aludni a hajnali ébredéskor (4 – fél 5) nem alszik vissza. Másfél órán keresztül játszik, „énekelget”, beszélget magában, és persze többnyire igényel engem is a játékhoz. Már sok mindent próbáltam. Próbáltam folyamatosan szoptatni, hátha bealszik jó mélyen… Hát nem. Tartottam magam mellett is az ágyban – ott is fent volt 1,5 órát. Vissza tettem a kiságyába (egyébként ott alszik mindig, ez a szomszéd szobában van), ott is játszik, és kurjongat, akár egyedül hagyom, akár nem. Próbáltam a sötétítést is, nem ez a baja. Egyértelmű a diagnózisom: nem álmos. És persze így altatni is nehéz.
    Tudok tenni ellene bármit? Nem szeretek panaszkodni, de ez a hajnali kelés eléggé kikészít, mert mire ő visszaalszik már kezdődik a nap, kel a párom, stb.
    Előre is köszönöm a válaszod!
    Üdv:
    Heni

  • Mimcsi

    2008. július 03. csütörtök

    Szia!!!
    Most 5 hetesek vagyunk. Az lenne a problémám, hogy nappal nem igazán alszik a gyermekem. Ez már a kezdeti időktől fogva így van.
    Az estével nincs gond kb 1/2 8-kor fürdés, kajcsi majd alvás. Hajnali 2-kor kelés, szopcsi majd ismét alvás reggel 6-,7-ig.
    De nappal szinte semmi. Állandóan a cicin lóg. Ha bealszik, leveszem a ciciről. Kb 5 perc – ha nem azonnal – felkel és ordít. Ez így megy egész nap. Próbáltam már tápszert is adni neki, hátha éhes, de utána se alszik el. Napközben forralok vizet számára, ami nem nagyon ízlik neki, hátha szomjas, de nem segít. Teát nem merek még adni neki, mert nem találkoztam olyan teával, ami 4 hónapos kor alatt adható(De szerintem a víz is ugyanolyan jó). Este 5-6 körül már annyira fáradt, hogy a cicin is bömböl, folyik a könnye, torka szakadtából ordibál kb 10-20 percig, majd bealszik max 30 percre. Nappal ez a leghosszabb egybefüggő alvása.
    Napi 2-3 szor kap szoptatás előtt Infacol-t. Vizelet , széklet rendben.
    Mit tegyek, hogy nappal is aludjon egy kicsit magától, ne csak a mellemen.

    Válasz: Szia! Ebben a korban már nem kell egész nap aludnia, nagyjából 4szer alszanak nappal 1-2 órát a babák 5-6 hetesen és egyre többet vannak ébren. Evés után mindig büfiztesd meg alaposan, pelenkázd át (úgyis mindig szopi közben vagy utána kakil), utána tedd le nézelődni, játszál vele, beszélgess vele stb. Ha már fárad, akkor tedd le aludni (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után). Ha nem tud magától elaludni, elalvás előtt kicsit ringasd, hogy ellazuljon (de ne altasd el teljesen) vagy adjál neki elalváshoz (de csak elalváshoz cumit). Tápszert, teát, vizet nem kell (és nem szabad) kapnia egy csak anyatejes babának, ezzel megzavarod a szopizását, cumizavart okozol.
    Ha ezt a napirendet követed, nyugodt lesz a babád és te is, mert tudni fogja, mikor mi következik, mikor van az evés és az alvás ideje és elejét veheted a hasfájásnak is.

  • Kriszti

    2008. június 09. hétfő

    Ja, azt még elfelejtettem, hogy este 1/2 9-9 között alszik el, eddig becsületesen aludt is 6-1/2 7-ig, de mostanában mi is kelünk a tyúkokkal 5-kor! Ez miért lehet? Már kezdek kimerülni!

  • Kriszti

    2008. június 09. hétfő

    Szia Ági!

    Kisfiam 9 hónapos, éjjelente mellettem alszik, még szopik. Nappal rendesen etetem (2 gyümölcs, 1-2 főzelék) és persze szopik is, éjjel 2-3 szor szopik. Kapja a Chamomilla 15 CH-t, 4*5 bogyót.
    Nagyon sokáig éjjelente óránként felkelt, de nemrég tv-mentesítettünk körülötte mindent, ez bevált, azóta nyugodtabban alszik, és csak általában csak 2-szer kel fel szopizni. 3 hete kezdett el mászni és felállni, akkor napi 2*2 órát is aludt nappal. Viszont 1 bő hete csak 45-60 percig alszik nyudotan, utána zokogva ébred fel. Ekkor vagy a mellkasomra fektettem vagy csak mellébújok és úgy csitítgatom. Általában vissza is alszik, akár még egy újabb órára is. Ezt sajnos minden alvásnál „eljátszuk”, nappal és este is (éjjel nem). Nálunk nincs családi cirkusz, nem változtak meg a körülmények (a napirend se), minden olyan, mint eddig volt, ezért nem értem, hogy mi történhetett vele? Még annyit, hogy mostanában nagyon izzadósan alszik, tiszta víz a kis feje alatt a lepedő örökké. Az én kis drágám az aktív babák közé tartozik, egy pillanatig nem marad nyugton, ha ébren van mindig talál magának felfedezni valót. 🙂
    Szóval az lenne a kérdésem, hogy szerinted miért vannak ezek a felébredések, meddig tartanak és mit tudok én csinálni, hogy ne legyenek. Köszi előre is a választ.

    Ui.: Nagyon jó a honlap, sokat olvasgatom a többi témát is!

  • Tamas Andrea

    2008. június 04. szerda

    Hozza kell tennem az elozo hozzaszolasomhoz, hogy a kifejt tej amit a szopizas utan a babamnak adok,mindig egy elozo fejesbol szarmazik es rogton szopizas utan adom oda neki.Amit meg kifejek azt elteszem a hutobe a kovetkezo szopizashoz.

  • Tamas Andrea

    2008. június 04. szerda

    Harom hetes lanyomat nagyon nehez elaltatni.Sokszor szopizas utan ket harom orat is kell ringatni es megsem alszik el.Aztan ujbol etetes kovetkezik es ujbol ringatas, aztan valahogy elalszik.Persze miutan elaludt 3-4 orat is alszik.Miert alszik el ilyen nehezen? 50-60 grammokat szopizik persze kb egy ora alatt mindket mellbol, aztan kifejem a melleimet es a kifejt 50-60 grammot meg odaadom neki.Tehat ehes nem lehet.

  • anett

    2008. május 28. szerda

    Kedves Ági!

    Köszönöm a gyors választ!
    Egy dolgot nem értek,ezzel a módszerrel kapcsolatban.
    Ha amikor beteszem az ágyba és sír, kiveszem és cicire teszem, akkor, hogyan fog leszokni róla? Mert így pont azt éri el a sírásával, amiről szeretném leszoktatni. Ennek ellenére egyszer csak már nem fog sírni, ha leteszem?
    Mert nagyon tetszik ez a lehetőség, a sírni hagyást nem nekem találták ki.

    A másik kérdésem a napközbeni alvás mennyisége. Lehet, hogy 9 hónaposan már csak 1X alszik és az elég?
    Mert ő 7-fél 8 körül ébred, és 11-12 mire elálmosodik úgy igazán, pedig sétálunk, játszunk, mondókázunk…
    Ilyenkor alszik 1-2 órát, de akkor a délutáni alvás már kimarad, mert 5-6 felé lesz megint álmos, és hát ha akkor hagyom aludni,akkor éjfélig is fent lenne.
    Nem kevés alvás ez így napközben? Este 9-fél 10-re alszik el, persze nem mindig tudom rögtön letenni. Éjjel 2-3X kel föl, de akkor szopi közben hamar visszaalszik.
    Szeretném, ha kipihent lenne a kisfiam,mert estére már nagyon nyűgös a fürdetés idejére (nyolcra)

    Nagyon köszönöm a jótanácsokat:

    Anett

  • anett

    2008. május 23. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 9 hónapos. Születése óta álomba szopizza magát, máshogy sajnos nem tud elaludni. Elrontottam (???) az altatását, és szeretném tudni, mit tehetnék a sírni hagyáson kívül.
    Nem az a baj, hogy cicin alszik el, hanem az, hogy napközben kizárólag cicivel alszik, ha fölkelek mellőle, max. 30 percet alszik. A cicimen meg nem alszik mélyen, mert sokszor szopizik 3-4-t és „alszik” tovább, bár inkább csak szundikál. Emiatt délután már nagyon nyűgös, és hát gondolom a fejlődése miatt is fontos lenne a mély, pihentető alvás.
    Este nagy nehezen, sokszori próbálkozás után le tudom tenni a kiságyába, de az altatása eltart 1-2 órát, mert ahogy le akarom tenni, fölébred, akkor vissza a cicire, pár perc szopi, újból próbálom letenni…
    Az éjszakai ébredések után is csak cicivel lehet visszaaltatni, bár akkor könnyebb, gondolom mert még félálomban van.
    Nagyon szeretném, ha jobban aludna napközben, és kipihenné magát, mert mindig sírva ébred, gondolom még fáradt.
    És az is jó lenne, ha esténként nem kéne 1-2 órát ciciznie ahhoz, hogy letehessem. Egyébként velünk egy szobában van a kiságya.
    Mit javasolsz, mit tegyek? Vagy idővel magától megtanul elaludni? Mikortól várható ez el olyan babától, aki eddig mást szokott meg?
    Nagyon köszönöm válaszod!
    Anett

    Válasz: Kedves Anett! Nem bíztatlak: 3-4 éves koráig eltarthat, mire hajlandó lesz magától is elaludni cici nélkül vagy anélkül, hogy melléfekszel.
    A napközbeni alvásnál valóban nagyon fontos, hogy mennyit alszik. A cicin való altatásnak az a „veszélye”, hogy amikor látod, hogy álmosodik, gyorsan elaltatod, és ezért csak 20-30 percet alszik, mert még nem volt elég álmos. Ebben a korban kétszer 1-1,5 órát szoktak aludni a babák, ha ennél többet alszotok (nem mennyiségre, darabszámra!), akkor valószínűleg hamarabb altatod el, mint hogy igazán elálmosodna (kb. 3-4 óra ébrenlét után).

    A másik, hogy ahhoz, hogy mélyen elaludjon 20 percig kell legalább szopiznia. Ha valami ebben megzavarja, akkor újra kezdődik a 20 perc. Ha pl. 10 perc múlva úgy gondolod, hogy most már biztosan alszik és megpróbálsz elszökni, akkor arra tuti felriad, aztán újra kezdődik a 20 perc.
    Hogyan szoktathatod le róla? Ebben a korban már nagyon nehezen. Bármivel is próbálkozol, annak sírás lesz a vége, mert azt szokta meg, hogy így kell elaludni, ha mást csinálsz, akkor ellenkezni fog. Ráadásul ott alszik veletek, ezért látja, hogy ott vagy, addig hisztizik, míg nem kaphat cicit. Megpróbálkozhatsz azzal, hogy ugyanúgy elkezded cicin elaltatni este és nappal, és amikor már majdnem elaludna leteszed, ha sír, kiveszed, megint cici, de megint csak addig amíg el nem szenderedik. Ez első alkalommal akár 1-2 órát is eltarthat, mire elalszik, de ha mindig így csinálod, idővel megtanul cici nélkül is elaludni.

    Más megoldás, amíg egy szobában alszotok nem nagyon van, ha a másik szobában aludna, akkor kipróbálhatnátok, mi van, ha apa megy át hozzá, ez általában be szokott válni (az első alkalommal még sír, de ottvan apa, aki megvigasztalja, tehát mégiscsak más,mintha magára hagynád sírni, de legfeljebb 3-4 alkalom után meg szokott oldódni – nálunk a kisebbik fiamnál nagyon bevált ez a módszer, azóta teljesen átalussza az éjszakát!)

    A napközbeni alvásnál szerintem mindenképpen azzal próbálkozz, hogy fáraszd ki amennyire csak lehet és csak akkor fektesd le, így hamarabb bealszik majd és tovább is alszik.

  • Kriszta

    2008. május 09. péntek

    Köszönöm gyors válaszodat. Otthon én is így főztem, akkor beváltm mert telepakoltam mindenféle háztartási nem veszélyes dolgokkal pl üres flakon és kis fakanál stb, csak itt nincs olyan fiókja, de eszembe sem jutott, hogy ez hiányzik neki, és ezért nem hagy semmit csinálni. Még egyszer köszönöm
    Kriszta

  • Kriszta

    2008. május 08. csütörtök

    Szia!

    Most találtam rá az oldaladra, és végigolvasva sok hasonló problémával küzdő anyukáról olvastam, de csak homeopátiás szerekkel való tanácsokat látok. Ez nekem nem igazán tetszik, mert nem szeretném „szerezni” a gyereket, tudom ez nem gyógyszer, de mégis tartok az ilyesmitől. Szóval a gondom: Zsófi 1 éves múlt márciusban. 6 hónapos koráig teljesen átaludta az éjszakákat,de azóta sokszor felkel inni. (f1,f3,4,f6 és 7-kor kel) leginkább a babateát (alma-citromfű granulátumos) szereti és sokat iszik, napi kb másfél litert. Szóval éjjel felkel, néha sírva, de nem mindig és inni kér, megissza az 1-másfél dl vizet vagy teát, mindegy neki, tehát nem az íz a lényeg, majd egyből elalszik. Most már rám is rám férne egy kiadós alvás. Van valami tanácsod esetleg, ami nem szerek beadásával kapcsolatos? valami alternatív dolog érdekelne esetleg. Fogai folyamatosan jönnek és állandóan párban, tehát mindig egyszerre 2, már 10 van. Nappal nem szokott aludni, bár 2 hete mióta kinn vagyunk Norvégiában, már alszik 2×1 órát, ennek ellenére szinte óramű pontossággal ugyanúgy kel. Próbáltam a párásítót is, hátha száraz a levegő, mert pont fűtés óta nem alszunk, de nincs változás.Túl melegnek sem érzem a lakást, mert bár 24 fok van, de sem a takarót sem zoknit sem hálózsákot nem tűr meg magán és ha hüvösebb van, akkor nagyon hideg a keze meg a lába és többet felkel.

    A másik gondom, hogy nagyon elkényeztettem, most meg már wc-re is csak vele mehetek. Csak ketten voltunk totál egyedül eddig, mert a férjem sajna itt kinn dolgozik és csak mostanra mertem utána jönni, és minden percem Zsófival töltöttem, most meg már nem hagyja, hogy mással is foglalkozzak, csak vele. Hogyan tudnám erről leszoktatni?

    Bármelyik gondomra is válaszolsz az előre köszönöm
    Kriszta

    Válasz: A fogzással kapcsolatos gondokra valóban a homeopátia a legjobb, de nálatok más a gond. A kislányod hozzászokott az éjszakai iváshoz, ahhoz, hogy ha felriad álmából, akkor segítséget kap a visszaalváshoz. Fél éves korban még a legjobban alvó gyerekek alvása is elromolhat. Ennek több oka van: a fogzás, a mozgásfejlődés miatti szorongás, a hozzátáplálás okozta emésztési zavarok, ami mellé aztán 8-10 hónapos kor körül jön a szeparációs szorongás, annak a felismerése, hogy anya nincs mindig velem és ez nagyon ijesztő.
    Írod, hogy folyamatosan fogzik. Ilyenkor mindig azt tanácsolom, hogy mielőtt önálló alvásra szoktatnád, kezeld a fogzást, mert azért azt magadról is tudhatod, hogy fájós foggal, húzódó ínnyel nem megy olyan egyszerűen az alvás. Ha nem akarsz szereket adni, akkor kipróbálhatod a borostyánláncot, aminek fájdalomcsillapító hatása van. Keress rá itt az oldalon, én is többször írtam már róla.
    A másik, hogy változtatni kell az éjszakai megnyugtatási szokásokon. Nem azért kel fel, mert szomjas, hanem mert valami megzavarja az álmát és így tud visszaaludni. Víz helyett találjatok ki mást. Pl. ne vedd ki a kiságyból, hanem tedd a kezed a hátára és tartsd ott, amíg el nem alszik. Ettől ritkábban fog felkelni, mert megtanulja, hogy ivás nélkül is el tud aludni. Az is jó megoldás lehet, hogy Apa feláldozza magát és 1-2 éjszakán át ő megy be hozzá, ha felsír, megnyugtatja a maga módján, döbbenetes eredményt fogtok tapasztalni. A kicsi rájön, hogy nem anya jön, és nem ad inni (de egyébként adhat apa inni, az más, mintha anya adja :o)) és 1-2 éjszaka alatt leszokik a felkelésekről, legfeljebb 1-2 marad (ezt gyereke válogatja). Bármit is válasszatok, valószínűleg kezdetben sírással jár majd, hiszen a kislányod megszokta a korábbiakat, de ha kitartóak vagytok és ragaszkodtok az új szabályokhoz, akkor megtanulja majd.

    Ha mindehhez nincs kedved, akkor dönthetsz az együttalvás mellett is, pláne, hogy egyébként is ilyen ragaszkodó a kislányod. Amíg zavarja a fogzás, addig biztosan jobban alszik majd melletted és neked is egyszerűbb, ha egyszer-egyszer felkel, megitatni úgy, hogy ott fekszik melletted. Amikor pedig már kijöttek a fogai, elmúlik a költözés és az éghajlatváltozás miatti szorongás, megtanul jobban aludni, akkor majd kaphat egy saját ágyat és szépen át fog szokni oda (a fiam magától költözött át, jó játéknak tartotta).

    Ami az „elkényeztetést” illeti, a legtöbb egyévestől nem lehet nyugodtan wc-re menni, sőt még a 2-3 évesek is utánad jönnek. Most még a költözés után néhány héttel ezen ne is akarj változtatni, hiszen most te jelented neki az állandóságot. Aztán lépésről-lépésre több önállóságot kaphat. Pl. kap valami érdekes játékot és megmondod, hogy te most mész pl. főzni, ő meg addig játsszon vele. Ebben a korban max. 10-15 percig vannak el magukban, utána megkeresik anyát, de idővel ez nőni fog. ha nyűgösebb, akkor lehet, hogy csak 1-2 percig fog játszani, de csináld meg ezt naponta többször, bíztasd az önálló felfedezésre, akár egyedül, akár úgy, hogy ott vagy mellette, de mást csinálsz, nem vele foglalkozol. Nálunk pl. a főzés az úgy szokott menni, hogy én főzök, a kicsinek meg van egy fiókja a konyhában és azt pakolja közben.

  • Eszter

    2008. május 07. szerda

    Kedves Ági!
    Végre sikerült beletörődnöm, hogy az anyaság nem jár hosszú éjszakákkal..:) Komolyan nem volt könnyű!
    A másik dolog, amit mondani szeretnék, hogy nagyon jó ez az oldal! Gratulálok minden író-szerkesztőnek, én majdnem minden kérdésemre kaptam választ a cikkekből! Kivéve kettőre: 🙂
    Ha eszem-iszom valamit, az mennyi idő múlva megy át az anyatejbe?
    Szülés után mennyi ideig normális a fájdalmas együttlét?
    Köszönöm, és további jó munkát kívánok! Eszter

    Válasz: Kedves Eszter! Egyedül írom az oldalt :))
    Ha eszel valamit kb. fél nap alatt megy át a tejbe.
    elég sokáig normális, akár 1 évig is eltarthat.

  • jucó

    2008. április 22. kedd

    Szia Ági!
    Régebben írtam ide. A babám már 4és fél hó-s.
    Eddig gyönyörűen elaludt a kisfiam egyedül, el tudtam hagyni a ringatást. Az aludj jól gyermekem módszerrel egy-kettőre ment. Kétszer kel éjjel szopni. Későbbre csúszott az esti lefekvés, fél 8 fürdés, 8 szopi, utána alszik.
    Egyik gondom, hgy bármikor, bármilyen fáradtan,éberen, stb fekszik le este, bármikor kel éjjel 1-2 körül, reggel 5-kor kipattan a szeme (akkor is, ha a szopi akkorra esik, akkor is ha 4kor szopik) és nem alszik vissza. Ebből adódik, hogy 9 körül eddig elfáradt elaludt. Utána 11-dél körül és egyet még du. alszik vmikor.De mostanában minden alvás előtt hisztzik. Hisztizik, mert könnye nem sok jön, és inkább hörög, belellovalja magát és remeg a feje. Aztán ha el is alszik,40 perc. Okok lehetnek? 1. Rászokott a babakocsira, mert a délit mindig ott aludta, és a nappalok hosszabbodásával du. is megyünk az apjával sétáln egyet?
    2. Sajnos már ideges vagyok, ha csak az alvásra gondolok,és egyszerűen nem veszem észre mikor álmos. Régebben másfél órát bírt, most akér hármat is, anélkül, hogy álmosnak látnám. De még csak 4 hónapos múlt… Túlpörög, vagy még nem álmos?
    3. Nem lakott jól? Arra is gondoltam, hogy volt egy fejl-i ugrás 2 hete, akkor 2,5 óránként evett, két ciciből,nagyobbakat is aludt, édesen. Most meg 5 perc alatt végez, utána csak játszik, vagy az ujját kapja be. És! Nem hízik, 2 hét alatt 50 g. Már megkínáltam almával, tetszett neki, ette. eygébként is kinézi az ételt a szánkból már… 🙂 Jelent ez valamit?
    Kérlek, ha tudsz, adj tippet. Köszönöm Jucó.

  • admin

    2008. április 15. kedd

    Mariann, akkor már értem 🙂 ebben a korban még tényleg éretlen a bélrendszer, ezért nehézkes a kakilás, ez egyébként az én kisebbik fiamnál is így volt. Éppen ezért nagyon fontos, hogy soha ne evés után fektesse le aludni, mert a babáknak szinte mindig evés után indul be az emésztése, akkor kakilnak, ezért alaposan meg kell büfiztetni, és amikor kakil segíteni neki. A köldöke körül (kb. 1-2 centire a köldöktől) az óramutató járásával ellentétes irányban érdemes masszírozni, körkörösen, ez serkenti a bélmozgást, valamint kakiláskor felhúzni a térdeit a pocakjához. Ezenkívül érdemes kipróbálni a GripeWatert (nekünk az segített egyedül, a többi hasfájás elleni szer nem), valamint a homeopátiás szerek közül a Chamomilla CH30-at vagy a CH15-öt (ez erősebb), ebből naponta 3*5 golyót lehet adni vízben feloldva a babának.

  • Mariann

    2008. április 15. kedd

    Kedves Ági!

    Nem 5 hónapos, hanem 5 hetes a kislányom, így sajnos még benne vagyunk a hasfájós időszakban 🙁 Beszéltem a gyerekorvossal, sőt, gasztroenterológushoz is elvittük, azt mondta, hogy nincs még hasizma, és éretlen a bélrendszere, ezért kell ennyire dolgoznia a kakiláson (ma éjjel pl. 3 órát szenvedett miatta), és a Normaflore-t ajánlotta.
    Így is ugyanaz a véleményed?

    Mariann

  • admin

    2008. április 14. hétfő

    Kedves Mariann! Először is a hasfájást kéne megszüntetni. A nehéz székelés gond, ezt orvossal kéne megbeszélni, pláne, ha még csak anyatejes a baba, hiszen hamarosan kezdődik a hozzátáplálás és az további problémákat okozhat. 5 hónaposan már nem kéne ilyen problémáknak lennie (a hasfájásos korszak 3 hónaposan ér véget), ha tehát még mindig fáj a kicsi hasa, az orvosi segítséget igényel.

    Gyanítom, hogy a sok sírás hátterében a pocakfájás mellett, a rendszertelen napirend is áll. Napközben a 2-3 óra alvás ebben a korban teljesen normális és elég is, mint ahogyan az éjszakai kétszeri felkelés sem a hasfájástól van, hanem teljesen normális igénye a babának. Ebben a korban kb. 2-3 órát képes fentlenni a baba és utána alszik háromszor 1 vagy kétszer másfél-2 órát (babája válogatja, van, akinek a 2-3szor fél óra is elég). Nagyon fontos, hogy a napirend a megfelelő sorrendben történjen: alvás után mindig evés, majd játék, következzen és soha ne hagyjuk, hogy az evés után aludjon el a baba, mert így az emésztése fel fogja ébreszteni és ezért kevesebbet alszik, nyűgös, fáradt lesz, mert nem elég kipihent a játékhoz, aludna még, de nem tud, mert fáj a pocakja.

    A cici, mint a megnyugtatás eszköze, nem gond, a baj csak az, hogy a kislányod túl sokat nyűgös és ennek az okait meg kéne szüntetni.

    Ezután érdemes foglalkozni azzal, hogy másként aludjon el.

  • Mariann

    2008. április 13. vasárnap

    Szia Ági!

    5 hetes a kislányom, hasfájós. Konkrétan: nehezen kakil, (napjában 3-5-ször egyébként), emiatt sokat sír és erőlködik. Ilyenkor cicire teszem (akár óránként). Ettől megnyugszik, és ingert is kap, gyakran ilyenkor kakil. Az altatás kétféleképp megy: vagy babakocsiban alszik el (általában elég gyorsan, mert nagyon fáradt, de csak addig alszik, amíg mozog a kocsi), vagy cicin, és utána velünk alszik a nagyágyban. Napközben 2-3 órát alszik maximum, cserébe este 8-kor lefekszünk (együtt), és csak a hasfájásra ébred 1-kor és 4-kor hajnalban. Ilyenkor nagyon keveset eszik, talán nem is kelne fel, ha nem fájna a pocakja.

    Az a problémánk, hogy nappal nagyon nyűgös baba, sokat sír, és állandóan cicin lenne. Mit tegyek, hagyjam? Foglalkozzam most azzal, hogy nem túl jó módszerrel alszik el? Az állandó cicizéssel az is a probléma, hogy estére nincs tejem.

    Előre is köszönöm a válaszodat,
    Mariann

  • Eszter

    2008. március 25. kedd

    Jaj de örülök, hogy már válaszoltál is!!
    Amikor ébren van, sokat biciklizik, már régóta nyúl a játékok után, nagyon mozgékony kisbaba. Amikor egyedül vagyok itthon, játszom vele, aztán próbálom kicsit egyedül hagyni, hátha elvan, de nem sok sikerrel, így a főzésről, háztartásról már lemondtam:) Járókánk sajnos nincs, mert kicsi a lakás, a konyhába nem tudom magammal hozni. Az ágyunk tölti be a járóka funkcióját, mert azt sem szeretném, hogy egész nap a kiságyban legyen. Így próbálom rávezetni arra, hogy ha a kiságyba teszem, próbáljon aludni. Túl aggodalmas vagyok? Biztos igen. Sokat segít, hogy írsz! Köszönöm! E

  • Eszter

    2008. március 25. kedd

    Azt elfelejtettem leírni, hogy Kisbabánk 5 hetes kora óta csak hason alszik. Nem lehet, hogy kényelmetlen neki egy idő után? Háton egyáltalán nem akar aludni, csak a babakocsiban. Egyébként most 21 fok van nálunk.
    Szóval köszönöm! Eszter

  • admin

    2008. március 25. kedd

    Eszter, nyugodtan egyen a kisfiad, amikor éhes, nincs maximum idő, amit ki kéne várni. lehet, hogy a 3 hónapos növekedési ugrás zajlik most nála, ilyenkor pár napig többet esznek a babák és gyakrabban. amikor ébren van, mit csinál? játszotok vele? járókában van? nyúl már a játékok után?

  • Eszter

    2008. március 25. kedd

    Kedves Ági!
    Pár napja írtam Neked, és sikerült megnyugtatnod, de azóta a helyzet annyiban megváltozott, hogy ha a kisfiam a 3 órát kivárja, akkor az már nagyon jónak számít. Tegnap pl. f9-kor fürdettünk, utána evés, és így éjfélkor ébredt, utána 2, f4, 6, 8kor. Általában csak az első 3-4 percben eszik, utána cumizik és elalszik. Próbálom ébren tartani, de nem eszik. Nappal evés és pelenkázás után másfél órát végig nyűglődik, és csak utána hajlandó elaludni, de az utóbbi 3 napban már csak kézben alszik el. (Apa itthon volt Húsvétkor, és így látta jónak) Akkor most nem éhes, vagy a fáradtságtól nem tud enni? Mit kell tennem? Mennyi a legkevesebb idő, aminek 2 evés közt el kell telnie? Úgy látom, hogy teljesen ki van merülve, ennek ellenére mindig felébred és nem tudom vissza altatni, a cumit nem fogadja el (szintén 3 napja). A képhez az is hozzá tartozik, hogy elromlott a fűtés itthon, és 1-2 fokkal hűvösebb van. Lehet, hogy fázik?
    Ne haragudj, hogy Rád ömlesztem a kérdéseimet, de mindenki mást mond, és ki vagyunk merülve.
    Köszönöm a segítségedet!!
    Eszter

  • Matajszné Varga Etelka

    2008. március 24. hétfő

    Szia!
    az én kislányom 20 hónapos, ő is jól kezdte az alvást, 5 hónapos koráig végigaludta az éjszakát. utánna kezdődött a sírva, üvöltve ébredéses korszak akár éjszaka 10-15ször is. a párommal teljesen tanácstalanok vagyunk, mert este magától alszik el, kb 11-12-ig, aztán óránként, félóránként ébren van. előfordul az is, hogy csak kétszer van fennt egy éjszaka. sajnos a párom már be sem mehet hozzá éjjel, mert úgy üvölt, hogy be kell hozzá menjek. előfordul az is, hogy felébred 10-kor és ébren van hajnal egyig. szóval az a legnagyobb probléma, hogy nem is ugyanaz a viselkedése, így elég nehéz rá megoldást találni a könyvekből. napközben jól alszik, egyszer 2-2,5 órát, akkor csak ritkán riad fel. már a kiságyáról is lecseréltük a rácsokat, hogy éjszaka ki tudjon jönni hozzánk, de ő inkább addig üvölt, amíg be nem megyek hozzá.
    Mit tegyek, tegyünk?
    köszönettel Matajszné Varga Etelka

  • Eszter

    2008. március 22. szombat

    Köszönöm Ági, hát akkor megpróbálom felkötni a gatyámat.

  • admin

    2008. március 22. szombat

    Eszter, 3 és fél hónaposan teljesen normális, ha 3 óránként enni kér. Ha nem bírod, fektesd magad mellé, amikor felébred és szopizik és aludj úgy tovább.

  • Eszter

    2008. március 22. szombat

    Szia Ági!
    Kisfiam 3 és fél hónapos, és kb. másfél hónappal ezelőtt csúnyán megfázott, hörghurutja lett. Már meggyógyult szerencsére, de az a probléma, hogy azóta sem alszik hosszan éjszaka, és először 2, mostmár 3 óránként felébered és csak a cicitől nyugszik meg. Tehát a nap 24 órájában, mint egy kis óramű, 3 óránként kér enni. Annak örülök, hogy ilyen jó étvágya van, és hogy van mit ennie, de már nem nagyon bírom cérnával, hogy 2 óránál nem alszom többet egyhuzamban. Tegnap este megpróbáltuk, hogy hátha kézben kihúzza, de annyira ordított, mint aki satuban van. Fél óra elteltével megetettem. Nem tudom, hogy mit csináljak. Adjak vizet neki? Nem káros? Nem nagyon ismeri a cumisüveget. Vagy ez normális és túl nagy igényű vagyok?
    Segítségedet előre is köszönöm!
    Eszter

  • Manna

    2008. március 17. hétfő

    Szia!

    Réka nagyon korán ült,forog,kúszni próbál,de nem megy neki,mászásról szó sincs.mérgesen ordít ha hasra teszem.Próbálom játékkal ösztönözni,de nem akar hason lenni.Mendegélni viszont nagyon akar ill.állni.Ha fogjuk a kezéz,felhúzza magát ülésbe,állásba,bejárja a lakást kézenfogva.A napokban is állva fürdik és napközben is úgy akar játszani,hogy inkább lehajol a játékért.
    Tudom ,hogy kúszni-mászni kellene előbb,de mit tegyek?

  • admin

    2008. március 17. hétfő

    Kedves Manna! Nem lehet, hogy most fog áttörni a foga. Általában az áttörés körüli 3-4 éjszaka sokkal rosszabb szokott lenni, ilyenkor előfordul, hogy még a homeopátiás szerek sem hatnak.
    Nyugtalan babáknak érdemes megtalálni a legjobban hozzájuk illő alkati szert, ehhez érdemes homeopátiás gyerekorvos segítségét kérni.
    A mozgásfejlődésben hol tart a lányka? Ha éppen a napokban tanult meg kúszni, vagy most kezdi a mászást, akkor azt is megzavarhatja az alvását.

  • Manna

    2008. március 17. hétfő

    Kedves Ági!

    Kb. 3 hete szedjük a belladonnát.Eleinte jobb volt az éjszaka,aztán olyan volt mint belladonna nélkül(töbször víz ivás,teljes felébredés nélkül)most viszont 3 napja rosszabb a helyzet.Réka 7 hónapos,tudod foga még egy sincs.Most alszik félórát és sír,majd óránként,de éjfél előtt nagyon nyugtalan.(éjfél után is sírogat álmában,de megnyugszik könnyen)most ha elveszem a vizesüveget,sír…ha nem adok neki néhány kortyot teljesen felébred,őrjöng.Most két éjszaka annyira sírt,hogy csak akkor nyugodott meg,amikor felébredt és felvettem.Ha az álomból,alvásból felébred észbe kap,hogy jó helyen van és mosolyog,kedveskedik.Aztán elalszik egyedül egészen könnyen és gyorsan,de kb 5 perc múlva újra sír,ezt képes megcsinálni 20-30percen belül többször.Mintha rosszat álmodna… vagy talán fáj valamije????
    Tudod próbáltuk a sedatif pc-t,chamomillát,belladonnát és együtt alszom vele.Olvastam az oldalon,hogy nyugtalan babáknak van speciális homeopátiás szer.Ezt tanácsolod?Vagy ez így szokott lenni és kinőjük?Tanácstalan vagyok!
    Segítő ötletedet várom!

    Manna

  • Kollár Tímea

    2008. március 10. hétfő

    Szia Ági!

    Most így 1 hét elteltével ismét zargatlak…bocsi, csak hát úgy tűnik, Tőled végre épkézláb ötleteketkapunk mi kétségbeesett anyukák 🙂
    Én voltam az az anyuka, akinek a babája a cicin aludt és evett, emiatt állandóan nyűgös volt.
    Most ott tartunk, hogy kezd kialakulni a napirend, reggel 7-8 között ébred, ekkor cici, játék, 10-11-12 körül alszik először. Most már többnyire elalszik magától ha leteszem (mesélek neki, megölelgetem utána teszem a kiságyba, ahol néhány perces nyüszi után elalszik, cumi továbbra sem jön be, de nem sír). Ilyenkor van, hogy 1-2 órát alszik, ált 13 ébred, ekkor cici, tisztázás (hogy kicsit megélénküljön, majd kb 1 óra játék után séta jön. Ilyenkor vagy bólin egy fél órácskát vagy nem, de általában éhes mire hazaérünk, úgyhogy akkor szopival kezdünk. utána kicsit játszunk, majd 4 körül már kezd nyügizni, ilyenkor megpróbálom letenni. Itt kezdődnek a gondok, mert míg de. szépen elalszik a du továbra is sírás, 1,5-2 órás nyűglődés, ami után többnyire nem alszik, így az egész este már kínszenvedés neki és nekünk is. Mi lehet ennek az oka? Este fél 9ig kihuzzuk valahogy, ekkor babamasszázs és fürcsi-ezeket nagyon élvezi, nem nyüszi- szopi, mese, alvás. éjszaka jól alszik hajnalban vagy kel 5 körül vagy nem ez változó akkor szopizi és alszik 8ig. hoyan altassam du? A körülmények ugyanazok, mint de. mi az a legkésőbbi időpont, amikor még próbálkozzam, hogy ne csússzunk bele egy késői du. alvásba, és ne keverjem meg az éjszakát? Próbáltuk előbbre hozni a lefekvést, de akkor 2x kel hajnalban és nyűgösebb másnap.
    Előre is köszönöm a választ, az eddigi segítségért pedig nem lehetek elég hálás!!!!
    Üdv:Timo

  • Manna

    2008. március 04. kedd

    Kedves Ági(admin)!

    Vasárnap írtam,hogy változás van a nappali alvásunkban is.Ha leírok egy örömhírt,biztosan rácáfol a lányom.Két napja reggel megint 6-kor ébred(7 helyett)és így már 9 körül álmos.Újból félóra alvás,majd ébredéstől számítva két óra múlva alvás.

    Mitől ennyire változékony ez az egész?Ja!Vasárnap éjszaka félóránként sírogatott..szóval ne örüljek előre.Ezt üzeni a lányom.

    Persze nem aggódom már annyit mint régebben,de nem értem,hgy mitől van az,hogy egy kicsit így,egy kicsit úgy alszunk?(tudod,7 hónapos Réka és még egy foga sincs)

    Ja!A belladonnát nem adhatom cumisüvegből,kevéske vízben?Elég nehéz beadni,mert harcos lányka ő:))))))

    Üdv
    Manna

  • admin

    2008. március 04. kedd

    Timi, 1-2 nap és megszokja az új módit, csak kitartónak kell lenni! ;o)

  • Kollár Tímea

    2008. március 04. kedd

    Szia Ági!

    Köszönöm tegnapi gyors válaszod! Nagyon jó, hogy van valaki, aki konkrétan ad tanácsot, mert a sok módszer között gyakran elveszik az ember…
    A tegnapi nap után most ott tartunk, hogy ma 1,5 órás küzdelem után végre alszik a ded, igaz elég felületesen, sokszor forgatja a buksiját, de talán nem ébred meg. Kipróbáltam, hogy ha álmos csak úgy leteszem, de az a baj, hogy csak nyüglődik és néhány perc múlva sírni kezd. ilyenkor kap cumit, kiveszem, megnyugtatom, majd visszateszem és indul az egész előről. Egy idő után már kézben is sír, szerintem tudja, hogy leteszem, ha csende marad…
    A cumi hol jó hol nem, szerintem akkor alszik be, mikor már teljesen kimerült, ekkor le tudom rakni anélkül, hogy jobban felébredne. Ha ez sikerült, akkor általában 1-1 órácskát alszik, aminek én nagyon ürülök, mert már ezzel is teljesen máshogy alakulnak a napjaink. A legnehezebb az,amikor a kezemken is sír, mert tudom, hogy cicin 3-4 szívás után aludna, de akkor kezdhetném az egészet előről…szóval a legnehezebb következetesnek lenni…talán egyre kevesebbet küzdünk majd…
    Még egyszer nagyon köszönöm! Üdv: Timi

  • admin

    2008. március 03. hétfő

    Tímea, az tényleg nem jó, ha az evés és az altatás összekeveredik, a babát is megzavarja, neki kiszámítható rendre van szüksége, így pedig nem tudja, hogy hol kezdődik az evés és hol az alvás. Azért nyűgös délelőtt meg délután, mert álmos és a cicin nem tudja kialudni magát, mégpedig azért, mert ott nem merül mély álomba, hanem csak felületesen alszik. Ennyi idősen kb. 2-3 óra ébrenlét után kéne alvásnak következnie, eszerint kellene kialakítanotok a napirendet. Szopizás után mindig játék jöjjön, ha elfárad, tedd be a kiságyba és ott aludjon. Ha el tud aludni cumival is, az jó, ha csak alváshoz kapja meg, nem fog rászokni, hanem idővel nem kell már neki és leszokik róla. Amikor lefekteted, a kezét tedd oda a cumi elé, így idővel rájön majd, hogy ha kiesik, akkor hogyan kell visszatenni. De ha mélyen elaludt, akkor már nem fog kelleni neki, ez tévhit. Lehet, hogy pont az kell neki, hogy nyugodtan aludjon el, hogy félálomban ne akarja senki letenni, amitől felébred, hanem ő maga aludjon el egyedül a kiságyában, így sokkal mélyebben fog aludni.

    Az önmagában nem gond, ha csak 20-30 percet alszik napjában többször, a baj az, hogy nyűgösen ébred, tehát nem aludta még ki magát, fáradt.

    Sírni semmiképpen nem hagynám.

    Üdv,
    Ági

  • Kollár Tímea

    2008. március 03. hétfő

    Szia!

    Az én nagy problémám nem az, hogy nem tudom, miért nem alszik a 3,5 hónapos babám (csak cicin hajlandó aludni, bár önmagában ezzel nem lenne gondom). A baj az, hogy így az evés és az alvás teljesen összemosodik, nem is eszik, nem is alszik igazán jót. Ennyi idősen semmilyen napirendünk nincs, reggel a mosolygósan kelő, víg kedélyes babám délre már nyűgös, 2 szopi-alvós periódus után, a du. pedig általában egy katasztrófa…1-2 körül szopi (nálunk ez szundival általában 1-1,5 óra), majd gyorsan séta, mert nem tudom, meddig bírja cici nélkül…ha elalszik a kocsiban, akkor 3 órát is (amíg tolom), de ha nem, akkor max 45 perc, majd ordítva hazaloholunk, és csak a cicin nyugszik meg. Egyébként nincs alvás napközben – gondolom a cicin mindíg pihen egy keveset. Az egész akkor kezdödött, mikor 1,5 honaposan majdnem teljesen elment a tejem, és csak úgy jött vissza, hogy Manócska igény szerint szopizott-mindíg, amikor csak kérte. A tej visszajött, de azóta romlik a többi, mert nem állt vissza az eredeti napirendre-előtte de. 1 órát, du pedig 3 aludt teljesen magától, az éjszakát pedig átaludta-igaz akkor még többet volt az ágyában is- én pedig nem erőltettem, mert féltem, h ismét csökken a tejci. Most gyakorlatilag csak az éjszakát tölti ágyban, ha napközben berakom, hogy orr játszunk, akkor elvan egy darabig, de kint sokkal jobbakat tudunk játszani.
    Szeretnék egy kis rendszert vinni az életünkbe-nagyon jó, h megtaláltam az oldalt, most próbálom az ágyában altatni, ha látom, h fáradt, és igyekszem nem hagyni a cicin aludni, ill. csak ha már jól lakott, akkor egy kicsit…
    Amit eddig elértem, h a cicizések így lerövidültek átl. 45 percre, és Manócska már a karomban, hozzám bujva is elalszik, igaz cumival, amit eddig mindíg kiköpött…
    A gond az, hogy ha leteszem (20-30 perc)után, akkor mindíg felébred és sír, nem nyugszik meg, bármit csinálok (babazene, cirógatás, ének, mese, cumi, apa-már mident bevetettünk, 4-5 napig kozekvensen ugyanazt próbáltuk, hogy ne keveredjen meg szegény), csak nálam…félek, hogy ez sem az igazi, hiszen majd 7 kg, és letörik a karom. Már 5 hete próbálkozunk…
    Szerinted hagyjam sírni egy kicsit az ágyában? Állítólag az sem jó, ha cumira szoktatom -félek már megtörtént-igaz csak alváshoz, mert így akkor is felébred, ha a cumi kiesik a szájából…Teljesen tanácstalan vagyok…
    Az éjszakák viszonylag jók, mert este később fekszik (10 körül babamasszázs, fürcsi, szopi után-igaz ilyenkor is cicin alszik el, de ha felébred is mikor lerakom, mindíg visszaalszik, es csak hajnal 5kor kel cicizni, majd reggel 7-8 között, ált. vidáman ébred.
    Nagyon várom a tanácsokat, mindenre nyitott vagyok!
    Előre is köszönöm:Timo

  • admin

    2008. március 02. vasárnap

    Manna, gratulálok, ez jó hír! addig adjad, amíg nem bújik ki a következő foga.

  • Manna

    2008. március 02. vasárnap

    Szia Admin!

    Próbálgatjuk a belladonnát,látványos eredmény azonban nincs.Az viszont tény,hogy nyugodtabban alszik a kislány.egy picit:)))ill.a reggel 6 helyett 7-kor kelünk,este 7-től.Az jó nem?(persze néhányszor iszogatunk az éjjel,de nem ébred fel teljesen)
    Tudom,hogy a homeopátiás szerek lassan hangolják át a szervezetet,de mégis..meddig adjam golyókat?

    Ja!A nappali alvása két napja megváltozott.Eddig kétóránkétn aludt félórákat,most kétszer alszik(de. és du.)majdnem egyórát.Én ennek is örülök.

    Mit javasolsz?
    Szép napot kívánok!
    Üdv
    Manna

  • admin

    2008. február 26. kedd

    Nappalra 1-1 szemet, éjszakára hármat.

  • Manna

    2008. február 26. kedd

    Admin!

    Megvan a belladonna 15ch.Hogyan adjam a kicsinek?nappal mennyit?Éjszakára mennyit?

    Köszi!

  • Manna

    2008. február 25. hétfő

    Timi!

    Nem vagyok biztos abban,hogy ételallergiáról van szó a kislányom esetében.Bár lehet.Ő „még „csak 7 hónapos.Bébiételeket,tejpépeket eszik il.néhány házi kaját.Azt olvastam,hogy fogzás idején van ilyen tünet a száj körül.A gyerekorvosunk látta,de nem tett említést róla.

    Nálatok mióta vannak a pöttyök?Fogzás idején volt?

  • admin

    2008. február 25. hétfő

    Manna, szerintem is a Belladonnát érdemes kipróbálni. napközben is kaphatja, és éjszakára is adjad.
    A fogzást tényleg érdemes kizárni.
    Nagyon haragszom :o)))

  • Timi

    2008. február 25. hétfő

    Szia Manna!
    Ezek a tünetek nállunk is jelen vannak..az orvos azt mondta alergia ,valamikor jobban látszik valamikor eggyáltalán nem,próbáltam figyelni mitől lehet de nemsikerült rájönni azt észre vettem hogy a bolti zacskós kakotol jobban ki jön de mástol is előjön…ha nyalja a száját akkor is…

  • Manna

    2008. február 24. vasárnap

    Ja!

    Kiütéses a szája körül.Pici piros pöttyök,néha jobban máskor halványabban látszódnak.Sudocremmel kenegetem,attól javul.Ez is már hónapok óta látható.

  • Manna

    2008. február 24. vasárnap

    Szia Admin!
    Segíts légyszíves!Nem tudom,hogy melyik típusba tartozik a lányom,a homeopátiás szereket illetően.A chamomillát próbáltuk,igaz csak estére de nem volt jó.Olvasva az általad ajánlott cikket,talán a belladonna lenne jó.Bár ebből sem stimmel minden.Réka jellemzői:
    -nappal élénk,összesen 2órát alszik(félórás elosztással)
    -sokat iszik(gyakran itatom,ill.megkínálom)
    -éjszaka félóránként,óránként sírogat(néha felordít)
    -nincs hasmenés
    -volt 2 nap hőemelkedés,de ez sem jellemző
    -nem kell ringatni,ölbe venni
    -napközben jól eljátszik
    -az ínye 3 hónapos korától olyan mint most,picit duzzadt,kicsit fehér
    -gyerekorvos szerint alsó kettő és a felső két szemfog helye van felpuhulva
    -nem izzad
    -sokat mozog
    -nincs nagy étvágya,de a súlya megy(7,63kg)

    Hirtelen ennyit tudok leírni.Mit javasolsz?
    Egyébként nem vagyok biztos a fogzásban.Őrület!
    De először ezt próbálom kizárni.

    Köszi a segítséget,remélem nem haragszol!

  • admin

    2008. február 23. szombat

    Manna, ez sajnos egy elég változó életkor, lehet, hogy egyik nap jól alszik a másik nap meg nem. A kisebbik fiam is ezt csinálja: egyik nap szinte átalussza az éjszakát, csak hajnalban kel fel, a másik nap meg képes lenne félóránként kelni. De ilyenkor mindig valami baja van, most éppen alul jön a két kettes metszőfoga. Alkati szert adok rá, a következő éjjel már jól alszik.

  • Manna

    2008. február 22. péntek

    Szia Admin!

    Azt hiszem a négyóránkénti étkezés jobban beválik nálunk.Maradok ennél a variációnál.Ami a védőnő mondatait megkérdőjelezte,hogy pár nappal ezelőtt látta a kislányomat és teljesen jólfejlődő babának látta.Én is annak látom.Jó a kedve,élénk,nem fáradékony,nem sápadt…és még sorolhatnám.
    Ezért tartottam felháborítónak az ötletet a vérszegénységről.

    Ami az alvást illeti:)))))))elhamarkodtam a jó hír bejelentést.
    Csak két éjszakánk volt kirívóan jó.Elalvás után nem kellett 30 vagy 40perc múlva bemenni és megitatni Rékát.Most megint.Ha így kezdjük az estét,akkor biztosan óránként felsír és vizet iszunk,majd alszunk tovább.Így hogy mellettem van,nem probléma.Neki is jó,mert nem ébred fel a sok sírástól.

    Abban bízom,hogy a keddi és szerdai jobb alvás már előjel,hogy nyugodtabban fog Réka aludni.Vagy csak reménykedem?

    Üdv
    Manna

  • admin

    2008. február 21. csütörtök

    Manna, nyugodtan ehet 4 óránként, az enyém is úgy evett. Ebben a korban általában megáll a hízás. A vérszegénység, vagy legalábbis a vashiány viszont nagyon gyakori, mert a szervezet magzati korból hozott vasraktárai fél éves korra kiürülnek. Nekem mindkét gyerek vashiányos lett ennyi idős korra, 1 hónapig kaptak vascseppeket, utána meg már a husiból meg a zöldségből-gyümölcsből tudtuk fedezni a szükségletet.
    Megpróbálhatod, hogy két evés között is megkínálod pár falattal, hátha ő többször szeret kevesebbet enni, nem pedig négyóránként sokat, de szerintem nem baj, ha csak fél üvegeket eszik meg, ha utána elégedett és jókedvű, rosszabb, ha meg akarod tömni mindig. Végülis Te sem eszel mindig ugyanannyit minden étkezésre…

  • Manna

    2008. február 21. csütörtök

    Kedves Ági! És Mindenki!

    Képzeljétek el,hogy 2 napja elalvás után nem kel fel félóra múlva Réka!(Csak egy óra múlva)Nagyon örülök neki.Remélem lassan kialakul az alvása.
    Majd írok még erről.

    Más.
    Mostanában nem akar igazán enni.Félüveg bébiételt eszik meg egy étkezés alkalmával, általában egy nap talán egyszer eszik meg egy egész üvegnyi kaját.Most 7,50kg,nem repülnek a kilók,mint kisebb korában.Nem is ez a lényeg.
    Felhívtam a védőnőt,hogy mégis,egy ekkora babának mennyit kellene enni egy-egy étkezéskor.(A BÉBIÉTELES ÜVEGHEZ VISZONYÍTVA)
    Nos annyira kiborított.Idézem:”Jó a súlya a kicsinek,de talán vérszegény,labort kellen csinálni és majd ő megis beszéli a gyerekorvossal.”Mondtam neki,hogy semmi baja a kicsinek-a párom szerint sem(ő doki)-semmi szükség rá.”De ebben a korban nagyon sok a vérszegény gyerek és attól nem esznek”mondat ő és kötötte az ebet a karóhoz.Persze a kérdésemre nem kaptam választ.
    Majd letettük a telefont.

    Szóval egy egyszerű kérdés miatt,kiborultam.
    Megfogadtam,hogy nem hívogatok senkit,veletek fogok fórumozni.
    A kérdésem tehát:mennyit egyen a kicsi és milyen gyakran?Négyóránként evett eddig,szopizni is úgy szopizott anno,de mostanában próbálkozom a tízórai és uzsonna bevezetésével is.

    Azért írtam az alvás témákhoz,mert itt többen olvassák:)))))

    Üdv
    Manna

  • admin

    2008. február 19. kedd

    szega, onnantól kezdve, hogy szabadon járhat-kelhet, a kisgyerek pontosan jelzi mit akar. ha éjszaka felkel, akkor bizony hozzátok fog átmenni. kicsit korai még neki ez a szabadság, másfél-2 évesen érnek meg rá, de nálunk is ebbena korban be kellett szüntetni a kiságyat, mert a fiam kimászott belőle (meg ő sem fért már el rendesen). ha jól értem, az esti lefekvéssel nincs gond, csak az éjszakákkal. ha felsír éjszaka, akkor hagyd, hadd menjen utánad, esetleg még oda is feküdhet melléd aludni, lehet, hogy így jobban alszik majd. másfél (de legkésőbb 2) éves korra az idegrendszer megérik a hosszas alvásra, egyre jobban fog aludni a kicsi.
    a fogzás is aktuális lehet mostanában. ilyentájt jönnek a kisőrlők, nagyőrlők, szemfogak, amitől csúnya gyulladt lehet a kicsi ínye és hajlamosabb lehet a szájfertőzésre is. mindenképpen nézz bele a szájába, hogy nem látod-e ennek a jeleit.

  • szega

    2008. február 18. hétfő

    Sziasztok!
    A mi Marcink már 15 hónapos, és még nem aludta át egy szó nélkül soha az éjszakát. A gondom az, hogy mivel nagynövésű, és sűrűn forgolódó tipus, Ő már nem rácsos ágyban alszik, hanem egy alacsonyabb „francia” ágyon, így ez meglehetősen más helyzet, mint mikor a „hagyd a rácsos ágyban sírni, majd megunja” szituációk. Ha ott hagyom egyedül, simán felkel, és vagy kijön utánam, vagy rendetlenkedik a sötétben a szobájában. Valaki tud erre megoldást, vagy ötletet? Köszi