Először mindig rombol

Jó dolog, amikor a baba végre érdeklődni kezd az építőkockák, az építkezés iránt. Az anyukák és apukák szemében máris megjelenik a nagy közös családi legópartyk képe: alig várják, hogy együtt rakhassák a kockákat a kicsivel. Az első próbálkozások azonban általában kudarcba fulladnak.

Először mindig rombolTudni kell, hogy két építőkocka összeillesztése nagyon nehéz, jó kézügyességet és koncentrációt igénylő feladat. Viszont, ha tud gyakorolni, hamarabb megtanulja a baba a módját.

A kezdeti próbálkozásokhoz nem kell méregdrága legót venni, elég a nagyméretű puha fa vagy gumikocka (pl. Clementoni), ez utóbbi azért is jó, mert nyugodtan a szájába veheti a baba.
Ha már ezekkel jól elboldogul, áttérhetünk az egymába illeszthető, nagy darabokból álló építőkockákra.

Az első próbálkozások általában úgy néznek ki, hogy anya építi a tornyot, a baba meg lerombolja. Ez a látszólag haszontalan folyamat valójában nagyon hasznos, miközben te építesz a kicsi kifigyeli, mit kell csinálni. Ugyanez érvényes testvérek esetén is. Ha a nagyobb építkezik, a kicsi pillanatok alatt elsajátítja a “tudományát”. Addig azonban át kell élned, hogy a nagy által szépen megépített tornyok és várak a baba rombolási szenvedélyének esnek áldozatul.

Mire a baba már maga kezdi összerakni a kockákat, újabb akadályok állnak az útjába. Éppen a dackorszak kezdetén van, és nagyon türelmetlen. Naponta tapasztalhatod, hogy össze akarja illeszteni a kockákat, de ha nem sikerül, elégedetlenkedni kezd és végül inkább mégis a rombolás mellett dönt. Ez a fejlődésének fontos része, ezért felesleges közbeavatkozni, de azzal segíthetsz rajta, ha odamész a babához ilyenkor és türelmesen megmutatod neki, mit kellett volna csinálnia.

Másfél éves korra általában már ügyesen legóznak a babák, ekkorra már ügyesen megépített saját építmények születnek.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.