Jó-e, ha a gyerek a főnök a családban?

Ki a Főnök a családban? – teszi fel a kérdést az interneten lelkesen körbeosztogatott cikk.
Mert ugye nem jó, ha a gyerek a főnök, ő tudja a helyét, tegye, amit mondanak neki, ne okozzon sok gondot és csak ne parancsolgasson.

De vajon miért parancsolgat a gyerek?
Azért teszi, mert nincs jobb dolga?
Vagy azért, mert kiskirálynak érzi magát?
Direkt bosszant minket?
Vagy (és ezt sokan gondolják) azért teszi, mert mindent megengednek neki és érzi, hogy lehet?

És a nem parancsolgatós gyerek vajon miért nem parancsolgat?

Azért, mert már kisgyerekkora óta éreztették vele, hogy felesleges, az ő igényei nem számítanak?
Már kezdettől órára etették, nem vették fel, tolták a cumit a szájába, hogy csendben legyen.
Aztán jött a rászólás, a büntetés és most már nincs is kedve próbálkozni se, jól megtanulta, hogy ez van ezt kell szeretni.

Vagy azért, mert lelkileg kiegyensúlyozott?
Nem kell parancsolgatnia, dirigálnia, mert jól érzi magát a bőrében, bízik a szüleiben, a környezetében, a helyén van és szabadon fejlődhet. Ha a fának van helye növekedni nem lesznek rajta vadhajtások.

Miért parancsolgat a gyerek?
Mert nem bízik a környezetében.
Nem érzi magát teljes biztonságban,
nincs meg az a vezetés az életében, amire szüksége lenne,
ezért ő próbál meg vezetni.
Persze még kicsi ehhez, ezért a döntései logikátlanok.
Pl. órákig maradj ott az ágya szélén, amíg el nem alszik, miközben a hajadat morzsolgatja és a kisujjadat szopogatja. Csak tésztát, rántott húst és péksütit hajlandó enni.
Ezt nem azért csinálja, mert ki akar tolni veled, hanem azért, mert kapaszkodókat keres és jobb híján a saját maga által kitalált és makacsul el nem eresztett kapaszkodók azok.

Ilyenkor, ha a szokáson próbálsz meg változtatni, az csak ellenállást szül.
A kérdés mindig az, mi váltotta ki ezt a viselkedést?
Miért érzi magát bizonytalannak a gyerek?

Testvére született?
Nemrég kezdte az ovit?
Most költöztetek?

Beszélni tanul és még nem tudja jól kifejezni magát? (ilyenkor a mentális fejlődés jóval előrébb jár, mint a beszéd, a kicsi sok okosat tudna már mondani, de még nem képes rá – mintha külföldön lennél és hiába magyaráznál kézzel-lábbal és magyarul, senki nem értené meg, mit akarsz)
Túl sok a program, a rohanás az életetekben?

Kiegyensúlyozatlan az életetek, sokat aggódsz, stresszelsz a munka vagy családi ügyek miatt?
Feszültségek vannak a párkapcsolatotokban (még akkor is, ha a gyerek előtt nem mutatjátok)?
Van, hogy a sok rohanásban érzelmileg elkallódik a gyerek: mindent megkap, látszólag körülötte forog a világ, de azt pont nem kapja meg, amit igazán igényelne: a szülei osztatlan figyelmét (anélkül, hogy fél szemmel a tévét néznék és a telefont nyomkodnák). A gyereket amúgy nem lehet átverni, pontosan tudja, ha nem figyelnek rá és értékeli, ha megkapja azt, amire igazán szüksége van (érdemes megismerni az 5 szeretetnyelvet, sokat segít)

Ilyenkor, hiába van meg mindene, hiába kapja meg azt, amit akar, nem lesz elégedett. Soha nem lesz elég, mindig többet akar, egyre határozottabban kéri, követeli, mert amit valójában szeretne, az érzelmi biztonságot, még nem kapta meg.

A változás mindig a probléma gyökerénél kezdődik, hiszen ha a gyermek kiegyensúlyozott, kisimult, a késztetés is megszűnik arra, hogy ő dirigáljon.

A gyerekkor pont attól olyan fantasztikus, hogy még nincs felelősség. Nincs aggódás a sárga csekkek miatt, a szülők biztonsági hálót tartanak a gyermek alá és ő szabadon ugrálhat, próbálkozhat, nem tud nagyot esni, mert körbeveszi a család szeretetének védőhálója.

A gyermekkor attól lesz felhőtlen, hogy a gyereknek még nem kell irányítania, vannak, akik bölcsebbek és tapasztaltabbak nála és jó irányba vezetik őt. Példát mutatnak, kiszámíthatóak, bízhat bennük a gyerek. Ha ilyen a környezete jól érzi magát és nem parancsolgat.
Nekünk szülőknek, pedagógusoknak pedig az a felelősségünk, hogy ezt megteremtsük a számukra.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.