Jó-e, ha a gyerek a főnök a családban?

Ki a Főnök a családban? – teszi fel a kérdést az interneten lelkesen körbeosztogatott cikk.
Mert ugye nem jó, ha a gyerek a főnök, ő tudja a helyét, tegye, amit mondanak neki, ne okozzon sok gondot és csak ne parancsolgasson.

De vajon miért parancsolgat a gyerek?
Azért teszi, mert nincs jobb dolga?
Vagy azért, mert kiskirálynak érzi magát?
Direkt bosszant minket?
Vagy (és ezt sokan gondolják) azért teszi, mert mindent megengednek neki és érzi, hogy lehet?

És a nem parancsolgatós gyerek vajon miért nem parancsolgat?

Azért, mert már kisgyerekkora óta éreztették vele, hogy felesleges, az ő igényei nem számítanak?
Már kezdettől órára etették, nem vették fel, tolták a cumit a szájába, hogy csendben legyen.
Aztán jött a rászólás, a büntetés és most már nincs is kedve próbálkozni se, jól megtanulta, hogy ez van ezt kell szeretni.

Vagy azért, mert lelkileg kiegyensúlyozott?
Nem kell parancsolgatnia, dirigálnia, mert jól érzi magát a bőrében, bízik a szüleiben, a környezetében, a helyén van és szabadon fejlődhet. Ha a fának van helye növekedni nem lesznek rajta vadhajtások.

Miért parancsolgat a gyerek?
Mert nem bízik a környezetében.
Nem érzi magát teljes biztonságban,
nincs meg az a vezetés az életében, amire szüksége lenne,
ezért ő próbál meg vezetni.
Persze még kicsi ehhez, ezért a döntései logikátlanok.
Pl. órákig maradj ott az ágya szélén, amíg el nem alszik, miközben a hajadat morzsolgatja és a kisujjadat szopogatja. Csak tésztát, rántott húst és péksütit hajlandó enni.
Ezt nem azért csinálja, mert ki akar tolni veled, hanem azért, mert kapaszkodókat keres és jobb híján a saját maga által kitalált és makacsul el nem eresztett kapaszkodók azok.

Ilyenkor, ha a szokáson próbálsz meg változtatni, az csak ellenállást szül.
A kérdés mindig az, mi váltotta ki ezt a viselkedést?
Miért érzi magát bizonytalannak a gyerek?

Testvére született?
Nemrég kezdte az ovit?
Most költöztetek?

Beszélni tanul és még nem tudja jól kifejezni magát? (ilyenkor a mentális fejlődés jóval előrébb jár, mint a beszéd, a kicsi sok okosat tudna már mondani, de még nem képes rá – mintha külföldön lennél és hiába magyaráznál kézzel-lábbal és magyarul, senki nem értené meg, mit akarsz)
Túl sok a program, a rohanás az életetekben?

Kiegyensúlyozatlan az életetek, sokat aggódsz, stresszelsz a munka vagy családi ügyek miatt?
Feszültségek vannak a párkapcsolatotokban (még akkor is, ha a gyerek előtt nem mutatjátok)?
Van, hogy a sok rohanásban érzelmileg elkallódik a gyerek: mindent megkap, látszólag körülötte forog a világ, de azt pont nem kapja meg, amit igazán igényelne: a szülei osztatlan figyelmét (anélkül, hogy fél szemmel a tévét néznék és a telefont nyomkodnák). A gyereket amúgy nem lehet átverni, pontosan tudja, ha nem figyelnek rá és értékeli, ha megkapja azt, amire igazán szüksége van (érdemes megismerni az 5 szeretetnyelvet, sokat segít)

Ilyenkor, hiába van meg mindene, hiába kapja meg azt, amit akar, nem lesz elégedett. Soha nem lesz elég, mindig többet akar, egyre határozottabban kéri, követeli, mert amit valójában szeretne, az érzelmi biztonságot, még nem kapta meg.

A változás mindig a probléma gyökerénél kezdődik, hiszen ha a gyermek kiegyensúlyozott, kisimult, a késztetés is megszűnik arra, hogy ő dirigáljon.

A gyerekkor pont attól olyan fantasztikus, hogy még nincs felelősség. Nincs aggódás a sárga csekkek miatt, a szülők biztonsági hálót tartanak a gyermek alá és ő szabadon ugrálhat, próbálkozhat, nem tud nagyot esni, mert körbeveszi a család szeretetének védőhálója.

A gyermekkor attól lesz felhőtlen, hogy a gyereknek még nem kell irányítania, vannak, akik bölcsebbek és tapasztaltabbak nála és jó irányba vezetik őt. Példát mutatnak, kiszámíthatóak, bízhat bennük a gyerek. Ha ilyen a környezete jól érzi magát és nem parancsolgat.
Nekünk szülőknek, pedagógusoknak pedig az a felelősségünk, hogy ezt megteremtsük a számukra.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

9 Comments

 • Wilson Barbara

  2020. március 20. péntek

  Kedves Ági!
  Mennyi idõs kortól lehet nevelni a gyereket? Elkezdeni hogy mi az amit nem szabad?
  Konkrétan arra gondolok, hogy az 1 éves fiam nem mindig hajlandó hagyni, hogy átpelenkázzam, elfordul, menne le az asztalról.
  Mondták mások, „ó én a rohanó gyerekrõl is kicserélem a kakis pelust” de ez szerintem nem jó módszer, szeretném ha megtanulná, hogy a pelenkázón nyugodtan fekszünk.
  Már 10 hónaposan egyszer átestünk egy ilyen harcon, kb két hétig tartott, mindig adok neki valamit, amivel játszhat, amíg kicserélem. De ha nem fogadja el, hanem hasra akar fordulni, akkor mondom hogy „nem”, és szépen visszafordítom. Mikor 20adjára is csak elhajítja a játékot, és amint elengedem a vállát, fordulna, akkor erõvel lefogom, amíg feladja… Akkor elkezd zokogni, de úgy marad háton. Ezt játszottuk egy-két hétig, azóta nem csinált ilyet, sikerült valami játékkal, vagy vicces hangokkal, arckifejezésekkel, talppuszilgatással háton bírni.
  De most megint kezdi, minden egyes pelenkázáskor amit adnék neki, ránézés nélkül eldobja, fordulna, menne. Megint maradt a lefogom amíg megérted fiam hogy a nem az nem, illetve a pelenkázón nyugodtan fekszünk amíg anya befejezi.
  Ez mennyire jó vagy rossz módszer? Elég idõs õ már ehhez?
  Köszönöm

 • Nagy Terezia

  2020. január 22. szerda

  Kedves Ági, kisfiam második éve jár oviba. Reggelente nem sír, szépen eszik alszik is. Viszont egyedül játszik. Ritkán játszik más gyerekekkel. A közös foglalkozáson nem vesz részt. Ülve figyeli a többieket. Az összes verset tudja viszont csak otthol mondja el. Karácsonyi fellepeskor se volt hajlandó fel enni a többiekkel a színpadra. Aggódnom kellene? Mikor megkerdem miert nem csak annyit mond nem akarom. Néha mond olyat hogy nem szeretem az ovisokat. De elneveti magát. Viszont eszrevettem hogy jobban szereti afelnottek társaságát. Velük jobban érzi magát. És gyorsan baratkozik velük.

  • Vida Ágnes

   2020. február 06. csütörtök

   Az introvertáltabb gyerekek általában ilyenek, mint a kisfiad. Családi közegben tudnak igazán feloldódni és nem szeretnek nyilvánosan szerepelni, de ez normális. Nem kell erőltetni, inkább lehet abban támogatni, hogy barátkozzon nála nagyobbakkal.

 • Andi

  2019. november 28. csütörtök

  Kedves Ági
  Szoptató édesanya vagyok, kisfiam 6 hónapos, koraszülött volt, korrigalt kor kb 4,5 hónap.
  1, Itt a tél,sajnos a kisfiam meg is fázott.Én már a korábbi hónapokban meg akartam erősíteni a szervezetem, de nem kaptam egyértelmű választ sehonnan:
  – virágport fogyaszthat szoptató anya?
  – ugyanez a kérdésem az aloe vera géllel kapcsolatban is
  Szedem a femibion 2 tablettát, hogy hátha erősítenek,de a természetes források mindig közelebb álltak hozzám,és a fentiek több, illetve jobban hasznosuló vitaminokat stb tartalmaznak.
  2, A hozzátáplálást még nem kezdtük el, de a betegség miatt calcimuscot és sinupretet kell adnom neki. az orvos gyerekteát, cukros baba vizet mondott, hogy ezek valamelyikében oldjam fel.Említettem, hogy anyatejet eszik kizárólag, illetve hogy még a kórházban voltunk, addig  volt, hogy tápszert is.
  Ezeket miért nem lehet anyatejben feloldani?vagy lehet?
  Van itthon egy Kecskeméti édesköménytea, de rá van írva hogy hozzátáplálas után itassuk.van olyan babatea, amit már hozzátáplálás előtt lehet adni?most úgymond tisztán adtam neki ezeket,szegény fintorgott is, de a sinupret után gyorsan adtam külön kis kanál anyatejet,és cicire is tettem.előre is nagyon köszönöm válaszodat!

  • Vida Ágnes

   2019. december 08. vasárnap

   Igen, mindkettőt lehet szoptatás alatt is fogyasztani.
   Nyugodtan teheted a gyógyszert anyatejbe is ugyanúgy feloldódik.
   Felesleges teát adni az anyatej mellett, nincs rá szüksége a babának. Az anyatej nagyon jó immunerősítő.

   • Marianna

    2020. január 19. vasárnap

    Kedves Ági!

    Segítségedet szeretném kérni. Kisfiam 20 hónapos, eddig semmi gond nem volt az alvással. Saját ágyában szépen elaludt, éjszaka is csak akkor kelt ha szomjas volt, Viszont 2 hete nem hajlandó elaludni, illetve csak nagyon nehezen. Ha elringatom és el alszik amint leteszem elkezd sírni, így ilyenkor még bent maradok vele míg elalszik, de van hogy még ilyenkor sem alszik el. Ekkor magunk mellé vesszük és köztünk alszik el. Éjszaka ébred akkor nem alszik vissza csak ha magunk mellé vesszük. Eddig olyan szépen aludt a saját ágyában, nem tudom mi lehet a gond. Félek hogy megszokja a nagy ágyon alvást. A mamánál gond nélkül alszik.

    A segítséget előre is köszönöm.

 • Melinda

  2019. november 28. csütörtök

  Kedves Ági!

  2,5 éves lányunk hónapok óta 2-3 alkalommal ébred éjszaka. Korábban átaludta az éjszakát, de egy éve, a költözésünk óta nem. Nem kell ecsetelnem, hogy most 2:15 van, pontosan 45 perce ébresztett minket ordítva. Nincs se túl meleg, se hideg a szobájában. Próbáltunk sötétet és éjszakai fényt is. Kialakult esti szertartásunk van, meseolvasás után egyedül alszik el. De éjjel ezek a felébredések már az elviselhetetlenséget jelentik. Hónapok óta nem aludtunk 2-3 óránál többet egyhuzamban, így nehezen teljesítünk a munkahelyen is. Már azon gondolkozom, hogy valamilyen altatótablettát íratok fel neki. Sedatif PC, citromfű tea nem használt eddig. Száz cikket elolvastunk, semmi sem segített. Kezdünk összeesni…..

  • Vida Ágnes

   2019. december 08. vasárnap

   Mivel egyértelműen a költözés váltotta ki, ezért nagy eséllyel az áll a háttérben, hogy korábban vissza tudta magát altatni, amikor ébredt, mert megvolt a biztonságérzete, az új helyen azonban nincs meg a biztonságérzet, ezért ébredéskor segítséget kér. A megoldás tehát az lehet, ha valamilyen módon biztonságérzetet tudtok neki teremteni éjszaka. Pl. kaphat egy őrzőmanót, akiről elmesélitek, hogy az ágya mellé ül és ő fog vigyázni rá álmában (pár napig meséljetek róla, hogy megbarátkozzon vele), de segíthet egy varázstakaró is, ami megvédi őt éjjel, vagy akár ha nagyon fáradtak vagytok, akkor az együttalvás is szóba jöhet.

  • Zsuzsa

   2019. december 16. hétfő

   Kedves Ági!

   December 31-én lesznek 7 hónaposak a fiú ikerpárosom. Az idősebbik fiam hátról hasra fordul mindkét irányba, körbeforog hason, viszont hasról hátra még nem, nem is kúszik. A kisebbik fiam már fordul hátróp hasra és vissza és már kúszik is.
   Tudom nem minden gyerek egyforma, lehet a súlyuk is közben játszik ebben, a nagyobbik 9kg, a kisebbik 7,5 kg.
   Leginkább az zavar, hogy nem akar hasról hátra fordulni, pedig már ebben a korban kellene nem vagy én tudom rosszul?
   Háton már nem nagyon van el, inkább hasra fordul, de így hamar elfárad és sokszor sír, de mikor visszafordítom hátra, akkor rögtön ismét hasra fordul.
   Mit csináljak? Vigyem valahova vagy majd fejlődik a saját ütemében? Tudok neki segíteni valahogy a mozdulatban?
   Nagyon köszönöm a válaszod!
   Minden jó!

   Köszönettel
   Zsuzsa