Rosszalkodik a baba? 1. rész

Direkt rosszalkodik a gyerek? – teszi fel magában a kérdést a legtöbb szülő, amikor az 1-2 évesen elsőként kezd el ellentmondani neki, tiltott vagy éppen veszélyes dolgokat csinálni. De vajon képes-e rosszalkodni egy totyogó, aki még azt sem igazán tudja, érti, hogy mi a rossz? És mit tehetünk ellene?

Ahogy a baba önállósodik, egyre több mindent akar felfedezni, mindent megfog, kipróbál, letesztel, megkóstol, megtapasztal határok nélkül. Ő még nem tudja igazán, mi az, ami veszélyes, mi az, amit féltesz tőle, mi az, amiben kárt tehet. Tehát nem tud rosszalkodni a szó szoros értelmében, mert még nem tudja, mi a „rossz”. Ezt te határozod meg. Van, aki már a 10 hónaposnak meg akarja tanítani, hogy nem szabad a távirányítóhoz nyúlni, mert elromlik, van, aki inkább elteszi a távirányítót, hogy ne kelljen folyton a gyerek nyomában lenni, mit piszkál, mihez nyúl hozzá.

A legjobb, ha a fokozatosságra törekszel: tegyél el, mindent, amit nem akarsz, hogy a keze ügyébe kerüljön és zárj el mindent, ami kárt tehet benne, amit viszont nem lehet eltenni, azt fokozatosan meg kell tanítani neki.

És itt jön az első pont, ami súrlódást szokott okozni: te újra meg újra elmondod, mit nem szabad, ő pedig csakazértis csinálja. Most akkor mi van? Nem érti, mit szeretnél tőle? Nem tudja, mit vársz el? Ez a dacolás direkt ellened irányul? Ez akkor most már rosszaság? Ennek az az oka, hogy a kicsiben nagyon erősen él az az ösztönös program, hogy fel kell fedeznie a világot. Ha valamit megtiltasz, az attól őt még érdekli és meg szeretné nézni, ki szeretné próbálni. Ha a tiltásod nem eléggé erőteljes, ha érzi, hogy ellent lehet neki mondani, akkor könnyebben mond ellent, valamint akkor is könnyebben mond ellent, ha túl sok mindent tilos.

Éppen ezért kell fokozatosan felállítani a tilalmakat. Ha a lakásban 1-2 dolgot tilos, mert veszélyes, minden mást pedig szabad, akkor kevesebb a súrlódási pont és nem kell folyton a kicsi nyomában lenni. Számára is könnyebben megjegyezhető egyszerre néhány új tilalom, mint túl sok. Ráadásul a sok tilalom feszültté is teszi őt, mert nem érti, nem tudja, pontosan milyen határoknak kéne megfelelnie, túl sok ponton ütközik korlátokba a felfedező útjai során, ezért feszültté válhat és túlpöröghet vagy éppen inaktívvá válhat.

Sokat segíthet az is, ha néha engedsz: legyen szabad megnézni, megfogni egy-egy tiltott tárgyat felügyelet mellett, mutasd meg neki, mire való, hogyan kell használni, mire kell vigyázni vele kapcsolatban. A legtöbb ilyen különösen érdekes tárgy néhány próba után már kevésbé lesz érdekes, ha a baba megnézheti és nem tiltott gyümölcs többé.

A következő részben arról írok majd, mi áll a rosszalkodás hátterében és hogyan előzd meg ezeket a helyzeteket. Olvasd el itt!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

11 Comments

  • Veronika

    2011. szeptember 09. péntek

    Kedves Ági,

    nem tudom mennyire kapcsolódik ehhez a témához a kérdésem.
    Kisfiam a bölcsőde legproblémásabb gyerkőcéhez ragaszkodik (amúgy a bölcsődében nem panaszkodnak a fiamra és az üzenőfüzetében a jellemzéshez is csak jó van írva). Egymás mellett is ülnek evés közben és igen sok rossz szokást felvesz tőle. Szinte ideges és nem találok más okot, csak azt, hogy a másik kisfiútól látja. Kezelhetetlen a másik kisfiú, sokat panaszkodnak rá a bölcsődében, az édesanyja szintén. Már megfordult a fejemben, hogy szólok a gondozóknak, hogy ne ültessék egymás mellé őket, vagy próbálják elvonni a figyelmét tőle, de nem tudom, hogy jó dolog e beavatkozni a bölcsődei életbe (nem veszik e rossz néven, ha ezt kérem tőlük). Az életben sok hasonló emberrel fogja összehozni a sors és szeretném, megtanítani neki, ezek nem jó dolgok. Hogyan csináljam?

    • Vida Agi

      2011. szeptember 10. szombat

      Különválasztani nem kell tőle, sokféle emberrel fog még találkozni az életben, átvesz tőlük majd dolgokat, szokásokat, szavakat, hangulatokat, ez normális. Most ez a kisfiú érdekes a számára, pár hónap múlva majd más lesz, nem kell különválasztani őket, ha egyébként nem tesznek kárt egymásban.

  • Judit

    2011. szeptember 06. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányom 15 hónapos, és harap. Csipkedéssel kezdte, de egy ideje áttért a harapásra. Először a vállam-kulcscsontom, mostmár a karom-combom-hasam, ahol ér. És a kis hegyes fogainak hála nagyon fáj, néha fel is sikítok miatta… Próbálok erélyesen rászólni, hogy nem szabad, eltolom magamtól, ekkor sír és megölel, de folytatja a harapást.
    A másik ilyen, amikor altatáskor fel akar mászni az ablakhoz. Ekkor is elveszem és lefektetem az ágyra, mondom hogy nem szabad, de ő csak mászik vissza. Ez már hónapok óta megy, szerintem vagy fél éve… Mit csináljak máshogy?

    • Vida Ági

      2011. szeptember 10. szombat

      Harapás: Szólj, hogy nem szabad és tedd le. Utána pedig ne vedd fel egy darabig, hogy értse, mit nem szabad és hogy ilyenkor nem lehet folytatni.

      Altatás: ha van rá mód, tedd át máshova az ágyat, az ablak közelében egyébként is sokkal nehezebb elaludni. A másik, hogy ne várd meg, amíg felmászik az ablakhoz, elalvás előtt dédelgesd meg, ellazultan kerüljön az ágyba. Ha felélénkül, simogasd, ne hagyd felállni.

  • Marika Gabriella

    2011. augusztus 18. csütörtök

    Kedves Agi!
    Az en fiam 1eves es 9honapos.Par honapja elegge hisztis!!Foleg ha valamit nem engedek meg neki,meg foldhoz is vagja magat!!Folyon mindenrt hisztizik es ordit!!Nemtudom,h mit tehetnek nem konyu vele!!!!Van neki egy ikertestvere elegge megy koztuk a rivalizalas de o nyugisabb…hogyan lehet leszoktatno folytonos ordibalasrol es a hisztirol….?lasan nem lehet emberek koze vinni,mert harap es fut neki mindenkinek!!!Elore is koszonom!

  • Ági

    2011. július 28. csütörtök

    Kedves Ági!
    18 hónapos fiam minden kavicsot szeretne megkóstolni az utcán. Felveszi, megnézegeti, és szeretné a szájába venni. Az első kettőt hagyom is neki, viszont nem tudom rávenni, hogy ne vegye a szájába. Határozottan próbálom tiltani, és elmagyarázni, hogy a kavics mem ennivaló, azt nem szabad megenni.
    Most már ott tartunk, hogy kavics nézegetés közben néha csak a szájához emeli a kezét, mintha bekapná a kavicsot,és hangosan kacagva rámnéz, miközben nem vett semmit a szájába.
    Mit kellene tennem szerinted?
    Előre is köszönöm a válaszod.
    Ági

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Szólj rá, hogy „nem szabad”, nem kell magyarázni. Ez most arról szól, hogy rájött, hogyan reagálsz erre, ezért teszteli, megint ugyanaz fog-e történni. Ha következetesen rászólsz, akkor nem fogja bekapni.

  • hszilvi

    2011. július 28. csütörtök

    Kedves Ági!

    A segítségedet szeretném kérni. Kisfiam 1 éves, nagyon jó gyerek, egyedül alszik el, jó evő, és nagyon érdeklődő. Néhány hete azonban elég gyakran hisztizik. Főként akkor, amikor nem engedek meg neki valamit. Már kisebb korában is jellemző volt rá, ha elvettem tőle valamit, akkor nagyon sírt, de figyelem eltereléssel hamar meg lehetett vígasztalni, de mostanában eldobja magát és hisztizik a földön, vagy szájon üti saját magát és hasonlók. Nagyon jól tudja, hogy pl. a tv-hez nem szabad nyúlni, mert előtte rám néz, mosolyog és után üti a tv-t. PRóbáltam következetesen egymás után 10-szer is elhozni a tv-től és erélyesen rászólni, hogy nem szabad, nem érdekli. Mindig talál valami veszélyes dolgot, és ha elveszem, vagy mostanában már megkérem, hogy Ő adja oda nekem iszonyatosan elkezd hisztizni. Mit tegyek, hogy könnyebben megoldjuk ezeket a súrlódásokat, illetve hogy tudja, nálam hisztivel nem ér el semmit. Sajnos a hisztit nagyon nehezen viselem.

    Előre is köszi a segítséget,
    Szilvi

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ez normális. Várd ki a hiszti végét csendben újra és újra és legyél következetes a szabályokban. A tévé piszkálása egyébként csak a kíváncsiságról szól, ezért itt nyugodtan megpróbálhatod, hogy ottmaradsz vele, megtapizhatja néhányszor felügyelet mellett, utána többet nem lesz érdekes, mert szabad 🙂