Miért nem működik a könyörgés és mit tehetsz helyette?

Ha nagyon szeretnél valamit a gyerektől és újra meg újra megkéred rá, gyakran azt veheted észre, hogy ahelyett, hogy megtenné, még inkább ellenáll. Miért nem működik a könyörgés és mit tehetünk helyette, ha azt szeretnénk, hogy a gyerek végül együttműködjön velünk?

A könyörgés, kérlelés, hosszas magyarázás azért nem működik, mert a gyerek érzi, hogy nagyon akarsz tőle valamit, ettől ő feszült lesz és minél jobban akarod, annál inkább nő a feszültség, egymásnak feszültök. Stresszes állapotban pedig nem igazán tud együttműködni veled a gyerek.

De mi ennek a mélyebb oka? Az agy úgy működik, hogy ha kap egy utasítást, megáll egy pillanatra, majd elkezdi feldolgozni a hallottakat.

Gondolj bele, mi történik, ha te kapsz egy utasítást valakitől!

Nem ugrasz mindent mindig mindenkinek rögtön megcsinálni, hanem:
– vagy mész és csinálod, mert mondjuk vészhelyzetről van szó, ezért ösztönösen cselekszel,
– vagy beteszed a feladatot az elvégzendők sorába és ha odaérsz, elvégzed,
– vagy azt mondod „nem”.

Mondjuk a férjed megkér, hogy hozz egy pohár vizet, de te éppen teregetsz. Ilyenkor válaszolsz neki, hogy várjon egy kicsit és amikor befejezted, akkor viszed oda a vizet. A férjed megérti, hogy várnia kell, mert mást csinálsz és válaszoltál is neki.

A kisgyerektől ezzel szemben azt várjuk el, hogy ugorjon azonnal első szóra, ha kérünk tőle valamit.

Azonban ő:

– még nincs birtokában azoknak a kommunikációs készségeknek, amikkel el tudná mondani neked, hogy „oké, Anya, csak befejezem a rajzolást”
– nem tudja priorizálni a feladatokat, nem mindig érti, hogy reggel induláskor a játék kevésbé fontos, mint az öltözés,
– nem tudja eldönteni mi a fontos, mert sok minden ami neked fontos (elérni a buszt), neki egyáltalán nem az (a játék érdekesebb) és mivel ő még a jelenben él, nem látja be a következményeket sem (lekéssük a buszt)

A legrosszabb, amit ilyenkor tehetsz, hogy még könyörögsz neki, nyaggatod, kérleled, egyre emelkedő hangerővel „motivációs beszédet tartasz szelektív hallóknak”.

Mit tegyél könyörgés helyett?

– Menj oda hozzá, érintsd meg és nézz a szemébe, utána kérd meg! Így kapcsolódtok egymáshoz, biztosan tudod, hogy amikor megkérted rá oda is figyelt rád és jobban el is jut hozzá az információ.

– Tedd az időt mérhetővé pl. lehet egy öltözős dal az öltözés idejére, a fogmosáshoz vagy bármi máshoz, amit nagyon lassan vagy nem elég kitartóan csinál.

– Tedd játékossá az adott tevékenységet pl. ahelyett, hogy könyörögnél, menjen már fürdeni, játsszátok azt, hogy felszállhat a mama-taxira és a hátadon lovagolhat el a fürdőbe!

– Használjatok jutalom-táblát! Pl. ha nehezen megy a reggeli elindulás, rajzoljátok le együtt a lépéseit egy A4-es papírra, írjátok fel a napokat és tegyétek fel a hűtőre! Amikor megcsinált valamit a tábláról reggel, betehet oda egy hűtőmágnest, ha mindegyiket megcsinálta, akkor pedig egy különleges hűtőmágnest (vagy lehet ugyanezt matricával is)

– Csináljátok felváltva: pl. te feladod rá a zoknit és ő is feladhatja rád a zoknit, ez játékosabbá teszi az adott tevékenységet! De lehet olyat is játszani, hogy reggel együtt öltözik a kedvenc babájával, feladja rá a pólót és ő is felveszi a pólót stb. Ő lehet az „anyuka”, aki készül a babával együtt az oviba, így máris aktívabb szereplőnek érzi magát a készülődésben.

– Van, amikor azért áll ellen a gyerek, mert pl. fél az adott tevékenységtől (azért, mert ijesztő a számára vagy azért, mert fél, nehogy elrontsa). Ilyenkor segít, ha kontrollt kap az adott tevékenység felett, pl. hajmosáskor egy kis kézi tükörben nézheti, hogyan mosod a haját és kis szarvacskákat készíthetsz neki a habból és zuhany helyett odakészíthetsz egy poharat is és azzal is öblítheted a fejét, ettől kevésbé félnek a gyerekek. Körömvágásnál lehet olyat, hogy a levágott körmöket a kezében megfoghatja és megszámoljátok őket, orrszívásnál meg először kiszívhatjátok a macik orrát, aztán ő a tiédet és végül te az övét.

Ne feledd: felesleges egymásnak feszülni, könyörögni, kérlelni vagy kiabálni a gyerekkel, ettől nem lesz együttműködőbb és te is csak feszültebb leszel tőle! Ő nem kis robot, aki gombnyomásra elvégez mindent, nem is szabad tőle ezt elvárni. Sokkal együttműködőbb lesz a gyerek és kevesebb a konfliktus, ha több rutint visztek a hétköznapokba, ha tudja mi mi után jön, mindenre van elég idő, nem kapkodtok, ezért nem is szükséges folyton irányítani őt.

A kevesebb utasítás több: az állandó parancsolgatás és tiltás egyre makacsabbá teszi a gyereket.

És sokkal együttműködőbb lesz attól is, ha rendszeresen kapcsolódtok is egymáshoz (pl. ölelés, puszi, beszélgetés kedves hangon, ha meghallgatod azt is, amit ő mond, nem csak utasítod vagy nagyobb gyerekeknél, ha megkérdezed tőle, ő hogyan szeretné csinálni, szerinte mi lenne a jó)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

31 Comments

 • Enikő

  Reply Reply 2024. május 07. kedd

  Kedves Ági,

  nagyon tanácstalan vagyok, mert a 2 éves és 4 hónapos kicsi fiam, hirtelen elkezdett dadogni főleg ha izgatott és fáradt. Nagyon ügyesen elkezdett beszélni mindent 80 % százalékban az idegenek is megértettek viszont most nem tudom hogy mi okozza nála hogy ismételi a szavak első 2 betűjét pl. „Ne-ne-nem láttam ” viszont van úgyis hogy szépen kimondja egybe, hogy ” nem”.
  Nekem úgy tűnik mintha Nagyon gyorsan akarna valamit mondani viszont még nem tudja kifejezni magát ahoz képest mint ahogy gondolkozik, az alap természete is nagyon mozgékony ezért gondolom hogy gyorsan gondolkozik is és beszélni is ugy szeretne viszont lehet hogy még nem elég fejlett hozzá és a szótagók ismétlése segíti hogy elmondja amit szeretne…talán…🤷‍♀️
  Szeretném megkérdezni hogy ezt a helyzetet kellene orvosolni vagy magától elnőheti?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2024. május 10. péntek

   Ebben a korban ez gyakori jelenség, az okozza, hogy a gondolataik előrébb járnak, mint a beszédük, ki fogja nőni.

   • Enikő

    Reply Reply 2024. május 15. szerda

    Nagyon szépen köszönöm a választ, megnyugtató. Mikor dadog akkor hagyjam hogy egyedül dadogja el amit akar vagy ha tudom hogy mit szeretne mondani akkor talán segítsem, mert amit utánnam mond azt sose dadogja el…🤷‍♀️
    Vagy az zavaró lenne neki?

    • Vida Ágnes

     Reply Reply 2024. május 16. csütörtök

     A legjobb, ha magától mondja el, mit szeretne, mert ha segítséget kap, az megzavarja és tudatosítja benne a dadogást.

 • Kitti

  Reply Reply 2024. május 06. hétfő

  Kedves Ágnes!

  Szeretnék tanácsot kérni, kislányom 2 éves múlt Januárban, de az ősz óta nagyon rossz szokássá vált a hajcsavargatás. Hozzá teszem mellé szopja az úját mert nem cumis.
  Voltunk vele pszichológusnál, ott azt mondták kinövi és biztos a kistesó érkezését érezte meg aki Januárban született.
  De valahogy nem akar elmúlni a dolog, sőt lett egy seb az orrán egy kisebb esés miatt és azt is folyamat kapargatja így nem tud begyógyulni.
  Esetleg van valami más magyarázat mért lehetnek ezek a mára már berögzült szokások ? Mit tudnék tenni ?

  Válaszàt köszönöm előre is!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2024. május 10. péntek

   A magyarázat az, hogy ez önnyugtatás. Így dolgozza fel a feszültségét, az érzéseit. Valóban ki szokták nőni. Addig abban segíthetsz neki, hogy amikor tudsz, akkor te vigasztalod meg, veszed fel, simized, hogy meg tudjon nyugodni, nem engeded, hogy az orrát vakarja vagy a haját csavargassa ilyenkor. A te segítségeddel ugyanis könnyebben meg tudja tanulni, hogyan kell megnyugodni, feldolgozni a nehéz érzéseket.

 • Anita

  Reply Reply 2024. március 14. csütörtök

  Kedves Ági!

  A fiam 4éves. Néhány hónapja tűnt fel hogy sokszor elgondolkozik és olyankor szinte semmire nem reagál. Legtöbbször az ebédnél de pl a wc-n ülve is előfordul. Olyan mintha újra lejátszaná az agyában a mesét amit korábban nézett. Ez naponta többször is van és percekig eltart, aztán kizökken és minden ok. Egyébként napi maximum 1-1,5 óra meseidőt szoktam engedni neki reggelente. Ez sok lehet neki ebben a korban? Vagy lehet ez esetleg valamilyen rendellenesség jele? Ami még befolyásolhatja, hogy nappal nem alszik el csak akkor ha nagyon fáradt, órákig is próbálkozhatok bármilyen módszerrel. Este 8kor alszik el és kb 7kor ébred reggel. Ezt én kevésnek tartom de délután 4-5 előtt nem elég fáradt az alváshoz. 5kor vacsorázunk, legkésőbb 7kor már megyünk aludni, hogy pihenni tudjon. Így alszik el 8körül. Mit javasolsz? Előre is köszönöm a választ! Üdv, Anita

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2024. március 24. vasárnap

   Az nem gond, hogy elgondolkozik, megesik, ez nem jelent problémát, ebben a korban nagyon erős a fantázia, szeretnek a gyerekek a fantáziavilágba merülni, ez normális. A nappali alvást sok kisgyerek elhagyja már ebben a korban, ez nem gond, az éjszakai alvásidő pont a korának megfelelő mértékű, tehát ezzel sincsen baj. A WHO ebben az életkorban 1 órányi mesenézést javasol maximum, de meg kell nézni azt is, hogy reagál a gyerek, ha gyakran túlpörgött, ha délután álmos és nem tud elaludni, ha éjjel gyakran kel, az lehet annak a jele, hogy túl sokat nézi, esetleg megnézheted, hogy ha csak napi 1 órát vagy annál kevesebb mesét néz, akkor annak van-e pozitív hatása (nem elég egyszer kipróbálni, legalább 4-5 napig folyamatosan kell)

 • Tóth klaudia

  Reply Reply 2023. augusztus 15. kedd

  Kedves Ági! Azzal a kérdéssel fordulok hozzád , hogy a 11 hónapos babám eltolódott napirendjét hogyan tudnám helyre hozni most jelenleg igy alakul

  Reggel 10 vagy 11 órakor kell anyatejes baba ilyenkor csak anyatejet iszik egészen ebédig néha elfogad mást is az ebéd 14 óra és 14:30 fele szokott lenni mert csak akkor eszik délutáni alvása másfél vagy 2 ora hossza fel kell gyümölcsöt eszik. fél 8-8 körül fürdetés utána vacsi és 22 vagy 23 ora körül alszik el. Előre köszönöm válaszod!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. augusztus 20. vasárnap

   Mivel ő későn alszik el, ezért későn is kel, tehát az egész napirendje el van csúszva. Ezen csak úgy tudsz változtatni, ha reggel elkezded először csak fél órával korábban kelteni, ezzel az egész napirend korábbra csúszik. Ha már sikerült az, hogy este fél órával korábban álmosodjon el (ehhez kell kb. 4-5 nap, addig folyamatosan így csináljátok akkor is, ha még a szokott időpontokban kel), akkor lehet megint fél órával elkezdeni korábban ébreszteni (4-5-6 napon át), így ismét fél órával korábbra csúszik a napirend.

 • Tina

  Reply Reply 2023. július 18. kedd

  Jonapot lene.egy olyan.kerdesem hogy mestualcio rendesen.meg van.hogy ugy.lehete terhes valaki?

 • Vanessza

  Reply Reply 2023. július 12. szerda

  Kedves Ágnes!

  Kisfiam lassan 10 hónapos és már másfél hónapja reggel fél5-5 között kel es nem lehet vissza altatni sehogy. Jól ébred általában a 9,5-10 órát megalussza.
  Este 7-fél8 között alszik el.

  Ez idővel fog változni hogy ilyen korán kel vagy nekem kellene későbbre kitolnom az esti alvását?
  Nem lesz belőle probléma hogy ilyen korán kel reggel?

  2x alszik napközben körülbelül 2x másfél órát, a délutáni alvásból negyed4-fel4 között ébred fel.

  Válaszát előre is köszönöm:)

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. július 16. vasárnap

   Mivel korán fekszik, ezért korán is kel, ez normális. Baja nem lesz ettől. Ebben a korban sok baba éjjel 10-11 órát alszik, ez normális. Ha nem megfelelő neked, told ki az esti alvását, de ezt úgy csináld, hogy 6-7 napon keresztül folyamatosan később fektesd, amíg át nem áll, nem fog elsőre sikerülni és a nappali alvást is érdemes ugyanúgy eltolni, mint az estit, hogy átálljon a bioritmusa.

 • Vica

  Reply Reply 2023. június 19. hétfő

  Jó napot. Más témával kapcsolatosan írok, de tanácsot szeretnék kérni egy szakembertől. Hallottam a Pavor nocturnus jelenségről, de nem tudom, hogy a 3 és fél hónapos babám ez élte-e át két napja, ugyanis hajnalban kezdett ébredezni fél 6-kor, azt hittem az éhség miatt kezd ébredni ( mint máskor, amikor félálomban megetettem és szépen alszik tovább), azonban ez más volt. Miután megitta a tejecskéjét, nem aludt vissza, de magánál sem volt, zaklatottnak tünt, feszült, sirdogált és kb 40 percig tartott ez az állapot, majd szépen elaludt és reggel kelt, mintha semmi sem történt volna, utána nappal sem vettem észre rajta semmi szokatlant. Normális az ilyen jelenség pár hónapos babánál? Nem szükséges ezt kivizsgálni? Ez hajnalban történt, de a Pavor nocturnus jelenség az esti elalvás óráiban történik, ha jól olvastam, ezért nem tudom, hogy erről a jelenségről beszélhetünk-e ebben az esetben. Korábban nem tapasztaltam ilyet nála…. Még annyi, hogy előtte lévő nap lehet nagyobb nyüzsgés volt a házban. Válaszára töltött idejét előre nagyon köszönöm.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. június 25. vasárnap

   Ebben a korban is van ilyen jelenség, bár ez még nem pavor nocturnus, viszont mivel az ilyen korú babáknak felszínesebb az alvása, ezért ha valami zavarja az alvásukat (pl. extra fáradtság, fájdalom stb.), előfordul, hogy félálomban sírdogálnak, de nem kelnek fel teljesen.

 • Réka

  Reply Reply 2023. május 18. csütörtök

  Kedves Ágnes,

  kislányom 3 éves múlt, 2 éves kora óta wc-be pisil. Azonban a nagy dolgokhoz pelenkát kér. Volt egy nehezebb időszaka, amikor a bölcsődében a saját nevelőjével nem ment ki wc-re, de ezt a szorongást oldottuk benne pszichológus segítségével. A nagydolgoknál szól, közösen kidobjuk a wc-be, elköszönünk tőle és ő húzza le. Nincs ezzel semmi baja, de egyszerűen nem szeretne a wc-be végezni a nagy dolgát. Szeptembertől ovis, hogyan tudnám segíteni, hogy ez is menjen neki? Úgy érzem, nyugodt, hogy van pelenka és abba tudja végezni a dolgát. Köszönöm a segítségedet

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. május 21. vasárnap
  • Brigi

   Reply Reply 2023. június 14. szerda

   Jó Napot!
   Válaszolt a kérdesemre az élőzéskor,hogy 4,5 eves a kislanyom és sokszor sirva vagy igy nyafogva kèr dolgokat, semmi nem jó.Ha nem ugy van valami ahogy ő szeretné sokszor elkezd üvölteni.Azt mondta hogy lehet regebbi kommunikacios hiba koztunk es idegrenszeri.Mikor kicsi volt is ilyen volt,első gyermekként szerintem nem láttam àt ha álmos vagy éhes stb.Nagyon szabálykövető voltam.Szoval abszolut azt gondolom ettől lehet.Nagyon vartam hogy vegre beszeljen hogy tudjam mi a baj.Miert elégedetlen sokszor.Hasfájos is volt,És azóta is így fejezi ki magát.És mi a teendő?Mit tudok tenni azert hogy ez valtozzon?Kell szakember?Mar sokszor nagyon nem tudjuk hogy kezeljuk ezt a sok sirast meg ahogy reagal dolgokra evek ota.Ovodaba nagyon okos ugyes.Utcan vagy ha megyunk valahova ott is szofogadonak mondanam,nem hisztizik.Kiemelkedően ugyes mindenbe sport fejleszto fuzetek stb.Szoval nincs semmi lemaradasa.Korahoz kepest szerintem sokkal fejletebb.Igy is szoba johet az idegrenszeri is?Koszonom elore is valaszat.

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2023. június 18. vasárnap

    Igen, így is szóbajöhet, az idegendszeri éretlenségnek nincs köze ahhoz, hogy milyen okos egyébként a gyermek más területeken. Valószínűleg ez a fajta hangnem neked szól csak, egyfajta kitüntetett kommunikáció feléd. A pszichés részén gyermepszichológus segíthet, az idegrendszeri éretlenségen pedig TSMT torna. Az is lehet, hogy a torna megoldja az előbbi problémát is, túllendíti a gyereket ezen a korszakán.

 • Nikoletta

  Reply Reply 2023. május 17. szerda

  Jó napot kívánok!
  Szeretnék öntől segítséget kérni!
  A kisfiam 12 hónapos nem akarja az ételt se az italt a szájába tenni. Régebben a kezén kívül mást se tett a szájába pl: rágóka vagy játék, de most már a játékokat tárgyakat kóstolgatja viszont enni valót nem se a kanalat. Kanalat ha adok neki ledobja, a kis étel falatokat lesöpri a földre. Meg tapizza a tányérban az ételt, de a szájába nem teszi. Csak kinyitja a száját, hogy tegyem bele. Hiába eszünk elötte mutatom neki, hogy a számba teszem az ételt. Meg tudja enni a falatokat igaz sokszor nem is akarja. Étvágya sincs úgy látom.. Eszik pár falatot és többet nem nagyon akar… Ez lehet a fogzás miatt gondolom. Későn is jöttek ki a fogai 2db van csak az első 9hónaposan a második 10 hónaposan bújt ki. Azóta egy sem de látom, hogy küzd vele. Piszkálja a nyelvével az ujjával a fogínyét és a fülét is tépi. Be van duzzadva a fogínye, de nem akarnak kibújni.
  A védőnőt hiába kérdezem mit csináljak miért nem akar önállósodni nem mond semmit. Kérem segítsen

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. május 21. vasárnap

   Lehet, hogy a fogzás miatt tart tőle. Érdemes fogzáskönnyítő gélt venni és evés előtt 5 perccel bekenni vele az ínyét. Erőltetni nem lehet az önálló evést, direktben tanítani sem szerencsés, inkább most próbáld meg azt, hogy a főétkezéseknél a szokásos módon eteted, két főétkezés között meg pl. napi 2x felvágsz egy kis gyümölcsöt és leülsz eszegetni és ha szeretné ő is kóstolhat belőle. Most már jó meleg nyári idő van, ilyenkor a lédús gyümölcsök szoktak tetszeni a kicsiknek, hátha kedvet kap.

  • Réka

   Reply Reply 2023. június 13. kedd

   Kedves Ági! Köszönjük a segítséget! Megoldódott, kicsit “tudományosabb” könnyvvel megértette, mi a nagy wc zés 😀

 • Petra

  Reply Reply 2023. április 25. kedd

  Tisztelt Szakértő!

  A kislányom márciusban töltötte a két évet, ugyan azelőtt is volt, hogy éjszaka felriadt és vigasztalhatatlanul sírt rövid ideig, de csak félévente talán kétszer fordult elő, és mindig vissza is aludt, pár hete a helyzet nagyon megromlott. Születésétől fogva egy szobában aludtunk a lányommal. Február elején megszületett a kisöccse, akivel én külön szobába költöztem, így nem keltem fel a családot, ha megyek át szoptatni, pelenkázni, de nem onnantól, hanem kb 2-3 hete a lányom nagyon rossz alvóvá vált. Este 8 előtt visszük lefektetni, kb éjfél és 1óra környékén, néha kicsivel utána felriad. 2-3hete minden egyes este! Az apja van, hogy meg tudja vigasztalni és visszaalszanak, de sokszor arra kelek a szomszéd szobában, hogy szó szerint ordít a gyerek, az apja pedig hiába ringatja, babusgatja, utánam kiabál, de ha az apja megy ki és én maradok bent vele, akkor az apja után is kiabál. Lényeg, hogy mindenki bent legyen vele, de sokszor úgy se alszik el, ha mindketten befekszünk mellé. Forgolódik, csikorgatja a fogát, felsír és ez megy órákon keresztül. A mai nap hajnal 1kor kelt és reggel 9kor altattam vissza. Tanácstalanok vagyunk, hogy mi történhetett. Nem gondolom, hogy az lenne a baj, hogy másik szobába kerültem, hiszen az elején nem jelentkezett ez az alvási probléma. Egész nap kimerült és fáradt a lányom, hisztizik, verekszik, alig eszik. reggel is kel 5-6óra körül, régen inkább 6-7 körül kelt. Kérem segítsen, fáradtak vagyunk és tehetetlenek. Válaszát előre is köszönjük!

 • Klára

  Reply Reply 2023. április 20. csütörtök

  Sziasztok!

  Lenne egy kérdésem!38hetes terhes vagyok most Április 25-én megcsászároznak!

  Az az egy gondom van ,hogy torokgyulladásm lett és sajnos nem igazán szedhető rá semmi!

  A kérdésem az lenne nincs valami tippetek,hogy mit tegyek és ,hogy emiatt a torokgyulladás miatt a császárt elvégzik vagy sem?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. április 22. szombat

   Az orvosoddal konzultálj erről, ennyire késői terhességben már sokkal több gyógyszer szedhető, mint a koraterhességben.

 • Kinga

  Reply Reply 2023. április 18. kedd

  Kedves Ági!
  Kislányom 3 éves. Az esti lefekvések borzalmasak hetek óta. Kiskora óta ugyanaz a rutin, fürdés, mese olvasás, àgyba fekvés. Egyszerüen már meghallja, hogy megyünk fürdeni, kezdődik az időhúzás. Aztan nagynehezen bekerül a kádba, utána könyörgés, hogy szálljon ki. Rohangál, szaladgál mindent is csinál, csak ne kelljen lefeküdnie. Másfél-2 óra ez a rituálé, amíg végre elalszik és sikerült a könyörgés. Kiabálja, hogy nem akar aludni, minden este veszekedéssel telik. Mit lehet tenni ez ellen? Az apukájával sokkal együttműködőbb, ezt velem csinálja. De apukája se tudja minden este megcsinálni az egész procedúrát. Amikor ágybakerük, akkor már engem szeretne, addig nem alszik el, amíg be nem megyek a szobájába.Megvárom amíg elalszik, ott fekszek mellette, igényli. Külön szobája van születése óta és lassan egy éve nagy ágya is van, lecseréltük a rácsos ágyat. Este 10 óra lesz, mire sikerül elaludnia. Segítségedet köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. április 22. szombat

   Valószínűleg az esti elválással van a baja, ezt próbálja elkerülni. Próbáld meg kicsit játékosabbá tenni az estét, pl. nem kötelező fürdeni menni, hanem felszállhat a hátadra és odapaciztatod a kádba. Kedvére fürödhet, amikor a végét szeretnéd, akkor tegyél be egy fürdős dalt és mire vége, addigra szálltok ki a kádból, így mérhető lesz az idő. Utána lefektetheti és elaltathatja a babáit, ezzel ő is kicsit megnyugszik. Utána lehet még kicsit lefeküdni együtt és úgy mesét olvasni, aztán lámpaoltás után még kis mese a sötétben. Most arra törekedjetek, hogy ne legyen veszekedés, laza legyen az egész, hogy ne legyen olyan stresszes a lefekvés, így idővel könnyebb lesz ellazulnia és hamarabb el fog tudni aludni.

 • Fanni

  Reply Reply 2023. április 14. péntek

  Kedves Ágnes!

  A kisfiam 23 hónapos. Mióta megszületett nagyon jó alvó. 3 hónapos korától végig alussza az éjszakát. Mindig ugyanakkor volt álmos, szinte perce pontosan minden nap azonos időben aludt napközben és este is. Úgy altattuk, hogy mikor eljött ez ah idő kicseréltük a pelust, betettük a rácsos ágyba, kapott cumit és a kis takaróját és kimentünk. Pár perc múlva már láttuk, hogy alszik. Ha nem sikerült neki azonnal, akkor szépen elsimizte magát vagy cumikátott és elaludt magától.

  Bölcsibe jár 2 hónapja, ahol szintén nagyon jó alvó és a cumi már nem is kellett neki az alváshoz, mert anélkül is könnyen elaludt, így 1 hónapja mi sem adunk már neki sem nappali alváshoz sem éjszakaihoz, de nem is kéri. 2 hete a rácsos ágyat is lecseréltük, mert már nagyon kicsinek találtuk neki, eleinte nagyon szépen elaludt a nagy ágyban, nem volt gond. Hagytunk neki 5 napot, hogy stabilan aludjon benne, utána szedtük szét a rácsos ágyat.
  Azonban 1-1,5 hete nem akar lefeküdni ebbe az ágyba, nem marad meg benne. Nagyon nehezek az altatások, mert sehogy nem tudom rávenni, hogy ott magától elaludjon. Amíg mesélek neki ott fekszik, hallgatja de utána már megy is tovább jatszani.

  Az óraátállításig 8 kor már minden esetben aludt (ebben a nagy ágyban is), de azóta este negyed 11 hogy képes elaludni, pedig látom rajta, hogy nagyon fáradt. Úgy érzem mindent megpróbáltam. Kértem szépen, győzködtem, könyörögtem, hogy feküdjön az ágyban, nem kell aludni csak maradjon bennr, mert tudom hogy akkor 5-10perc és elaludna. De ez mindig veszekedésbe torkollik, vagy ha nem engem, hogy lemenjen es vihet 1 játékot az ágyba, akkor hisztitik, sír, hogy le akar menni. Felvenni sem lehet még ilynekor, hogy elringassam, csak este 10 után marad meg a kezembe. Arra is gondoltam, hogy a kistakarójával való arc simigatásról is leszokott es a pluss macija sem érdekli alvásnál, hogy lehet ez a baj, hogy nincs egy olyan eszköze, amivel el tudja magát altatni.

  Mit lehet még bevetni, hogy legyen egy csak alváshoz használatos dolog, ami segít neki ellazulni? Vagy hogy lehet egy dacoló gyereket be szoktatni a nagy ágyba? A bölcsiben nincs ilyen probléma.
  Ezek az esti könyörgések, hogy aludjon meg küzdelmek nagyon nehézzé teszik a napok végét, kimeríti őt is teljesen és engem is. Reggel nagyon nehezen ébred időben.

  Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. április 17. hétfő

   2 éves kor előtt nem igazán szerencsés lecserélni a kiságyat, mert pont ez történik, ami vele is: rájön, hogy ki lehet jönni a rendes ágyból és még nem tud élni a nagy szabadsággal 🙂 Tegyétek vissza a kiságyat pár hónapra, amíg megérik rá. Vagy meg lehet próbálni azt, hogy mellettetek alszik el, esetleg megpróbálhatod újra bevezetni a takarót és a macit.

Leave A Response

* Denotes Required Field