Miért nem működik a könyörgés és mit tehetsz helyette?

Ha nagyon szeretnél valamit a gyerektől és újra meg újra megkéred rá, gyakran azt veheted észre, hogy ahelyett, hogy megtenné, még inkább ellenáll. Miért nem működik a könyörgés és mit tehetünk helyette, ha azt szeretnénk, hogy a gyerek végül együttműködjön velünk?

A könyörgés, kérlelés, hosszas magyarázás azért nem működik, mert a gyerek érzi, hogy nagyon akarsz tőle valamit, ettől ő feszült lesz és minél jobban akarod, annál inkább nő a feszültség, egymásnak feszültök. Stresszes állapotban pedig nem igazán tud együttműködni veled a gyerek.

De mi ennek a mélyebb oka? Az agy úgy működik, hogy ha kap egy utasítást, megáll egy pillanatra, majd elkezdi feldolgozni a hallottakat.

Gondolj bele, mi történik, ha te kapsz egy utasítást valakitől!

Nem ugrasz mindent mindig mindenkinek rögtön megcsinálni, hanem:
– vagy mész és csinálod, mert mondjuk vészhelyzetről van szó, ezért ösztönösen cselekszel,
– vagy beteszed a feladatot az elvégzendők sorába és ha odaérsz, elvégzed,
– vagy azt mondod „nem”.

Mondjuk a férjed megkér, hogy hozz egy pohár vizet, de te éppen teregetsz. Ilyenkor válaszolsz neki, hogy várjon egy kicsit és amikor befejezted, akkor viszed oda a vizet. A férjed megérti, hogy várnia kell, mert mást csinálsz és válaszoltál is neki.

A kisgyerektől ezzel szemben azt várjuk el, hogy ugorjon azonnal első szóra, ha kérünk tőle valamit.

Azonban ő:

– még nincs birtokában azoknak a kommunikációs készségeknek, amikkel el tudná mondani neked, hogy „oké, Anya, csak befejezem a rajzolást”
– nem tudja priorizálni a feladatokat, nem mindig érti, hogy reggel induláskor a játék kevésbé fontos, mint az öltözés,
– nem tudja eldönteni mi a fontos, mert sok minden ami neked fontos (elérni a buszt), neki egyáltalán nem az (a játék érdekesebb) és mivel ő még a jelenben él, nem látja be a következményeket sem (lekéssük a buszt)

A legrosszabb, amit ilyenkor tehetsz, hogy még könyörögsz neki, nyaggatod, kérleled, egyre emelkedő hangerővel „motivációs beszédet tartasz szelektív hallóknak”.

Mit tegyél könyörgés helyett?

– Menj oda hozzá, érintsd meg és nézz a szemébe, utána kérd meg! Így kapcsolódtok egymáshoz, biztosan tudod, hogy amikor megkérted rá oda is figyelt rád és jobban el is jut hozzá az információ.

– Tedd az időt mérhetővé pl. lehet egy öltözős dal az öltözés idejére, a fogmosáshoz vagy bármi máshoz, amit nagyon lassan vagy nem elég kitartóan csinál.

– Tedd játékossá az adott tevékenységet pl. ahelyett, hogy könyörögnél, menjen már fürdeni, játsszátok azt, hogy felszállhat a mama-taxira és a hátadon lovagolhat el a fürdőbe!

– Használjatok jutalom-táblát! Pl. ha nehezen megy a reggeli elindulás, rajzoljátok le együtt a lépéseit egy A4-es papírra, írjátok fel a napokat és tegyétek fel a hűtőre! Amikor megcsinált valamit a tábláról reggel, betehet oda egy hűtőmágnest, ha mindegyiket megcsinálta, akkor pedig egy különleges hűtőmágnest (vagy lehet ugyanezt matricával is)

– Csináljátok felváltva: pl. te feladod rá a zoknit és ő is feladhatja rád a zoknit, ez játékosabbá teszi az adott tevékenységet! De lehet olyat is játszani, hogy reggel együtt öltözik a kedvenc babájával, feladja rá a pólót és ő is felveszi a pólót stb. Ő lehet az „anyuka”, aki készül a babával együtt az oviba, így máris aktívabb szereplőnek érzi magát a készülődésben.

– Van, amikor azért áll ellen a gyerek, mert pl. fél az adott tevékenységtől (azért, mert ijesztő a számára vagy azért, mert fél, nehogy elrontsa). Ilyenkor segít, ha kontrollt kap az adott tevékenység felett, pl. hajmosáskor egy kis kézi tükörben nézheti, hogyan mosod a haját és kis szarvacskákat készíthetsz neki a habból és zuhany helyett odakészíthetsz egy poharat is és azzal is öblítheted a fejét, ettől kevésbé félnek a gyerekek. Körömvágásnál lehet olyat, hogy a levágott körmöket a kezében megfoghatja és megszámoljátok őket, orrszívásnál meg először kiszívhatjátok a macik orrát, aztán ő a tiédet és végül te az övét.

Ne feledd: felesleges egymásnak feszülni, könyörögni, kérlelni vagy kiabálni a gyerekkel, ettől nem lesz együttműködőbb és te is csak feszültebb leszel tőle! Ő nem kis robot, aki gombnyomásra elvégez mindent, nem is szabad tőle ezt elvárni. Sokkal együttműködőbb lesz a gyerek és kevesebb a konfliktus, ha több rutint visztek a hétköznapokba, ha tudja mi mi után jön, mindenre van elég idő, nem kapkodtok, ezért nem is szükséges folyton irányítani őt.

A kevesebb utasítás több: az állandó parancsolgatás és tiltás egyre makacsabbá teszi a gyereket.

És sokkal együttműködőbb lesz attól is, ha rendszeresen kapcsolódtok is egymáshoz (pl. ölelés, puszi, beszélgetés kedves hangon, ha meghallgatod azt is, amit ő mond, nem csak utasítod vagy nagyobb gyerekeknél, ha megkérdezed tőle, ő hogyan szeretné csinálni, szerinte mi lenne a jó)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

12 Comments

 • Réka

  Reply Reply 2023. május 18. csütörtök

  Kedves Ágnes,

  kislányom 3 éves múlt, 2 éves kora óta wc-be pisil. Azonban a nagy dolgokhoz pelenkát kér. Volt egy nehezebb időszaka, amikor a bölcsődében a saját nevelőjével nem ment ki wc-re, de ezt a szorongást oldottuk benne pszichológus segítségével. A nagydolgoknál szól, közösen kidobjuk a wc-be, elköszönünk tőle és ő húzza le. Nincs ezzel semmi baja, de egyszerűen nem szeretne a wc-be végezni a nagy dolgát. Szeptembertől ovis, hogyan tudnám segíteni, hogy ez is menjen neki? Úgy érzem, nyugodt, hogy van pelenka és abba tudja végezni a dolgát. Köszönöm a segítségedet

 • Nikoletta

  Reply Reply 2023. május 17. szerda

  Jó napot kívánok!
  Szeretnék öntől segítséget kérni!
  A kisfiam 12 hónapos nem akarja az ételt se az italt a szájába tenni. Régebben a kezén kívül mást se tett a szájába pl: rágóka vagy játék, de most már a játékokat tárgyakat kóstolgatja viszont enni valót nem se a kanalat. Kanalat ha adok neki ledobja, a kis étel falatokat lesöpri a földre. Meg tapizza a tányérban az ételt, de a szájába nem teszi. Csak kinyitja a száját, hogy tegyem bele. Hiába eszünk elötte mutatom neki, hogy a számba teszem az ételt. Meg tudja enni a falatokat igaz sokszor nem is akarja. Étvágya sincs úgy látom.. Eszik pár falatot és többet nem nagyon akar… Ez lehet a fogzás miatt gondolom. Későn is jöttek ki a fogai 2db van csak az első 9hónaposan a második 10 hónaposan bújt ki. Azóta egy sem de látom, hogy küzd vele. Piszkálja a nyelvével az ujjával a fogínyét és a fülét is tépi. Be van duzzadva a fogínye, de nem akarnak kibújni.
  A védőnőt hiába kérdezem mit csináljak miért nem akar önállósodni nem mond semmit. Kérem segítsen

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. május 21. vasárnap

   Lehet, hogy a fogzás miatt tart tőle. Érdemes fogzáskönnyítő gélt venni és evés előtt 5 perccel bekenni vele az ínyét. Erőltetni nem lehet az önálló evést, direktben tanítani sem szerencsés, inkább most próbáld meg azt, hogy a főétkezéseknél a szokásos módon eteted, két főétkezés között meg pl. napi 2x felvágsz egy kis gyümölcsöt és leülsz eszegetni és ha szeretné ő is kóstolhat belőle. Most már jó meleg nyári idő van, ilyenkor a lédús gyümölcsök szoktak tetszeni a kicsiknek, hátha kedvet kap.

 • Petra

  Reply Reply 2023. április 25. kedd

  Tisztelt Szakértő!

  A kislányom márciusban töltötte a két évet, ugyan azelőtt is volt, hogy éjszaka felriadt és vigasztalhatatlanul sírt rövid ideig, de csak félévente talán kétszer fordult elő, és mindig vissza is aludt, pár hete a helyzet nagyon megromlott. Születésétől fogva egy szobában aludtunk a lányommal. Február elején megszületett a kisöccse, akivel én külön szobába költöztem, így nem keltem fel a családot, ha megyek át szoptatni, pelenkázni, de nem onnantól, hanem kb 2-3 hete a lányom nagyon rossz alvóvá vált. Este 8 előtt visszük lefektetni, kb éjfél és 1óra környékén, néha kicsivel utána felriad. 2-3hete minden egyes este! Az apja van, hogy meg tudja vigasztalni és visszaalszanak, de sokszor arra kelek a szomszéd szobában, hogy szó szerint ordít a gyerek, az apja pedig hiába ringatja, babusgatja, utánam kiabál, de ha az apja megy ki és én maradok bent vele, akkor az apja után is kiabál. Lényeg, hogy mindenki bent legyen vele, de sokszor úgy se alszik el, ha mindketten befekszünk mellé. Forgolódik, csikorgatja a fogát, felsír és ez megy órákon keresztül. A mai nap hajnal 1kor kelt és reggel 9kor altattam vissza. Tanácstalanok vagyunk, hogy mi történhetett. Nem gondolom, hogy az lenne a baj, hogy másik szobába kerültem, hiszen az elején nem jelentkezett ez az alvási probléma. Egész nap kimerült és fáradt a lányom, hisztizik, verekszik, alig eszik. reggel is kel 5-6óra körül, régen inkább 6-7 körül kelt. Kérem segítsen, fáradtak vagyunk és tehetetlenek. Válaszát előre is köszönjük!

 • Klára

  Reply Reply 2023. április 20. csütörtök

  Sziasztok!

  Lenne egy kérdésem!38hetes terhes vagyok most Április 25-én megcsászároznak!

  Az az egy gondom van ,hogy torokgyulladásm lett és sajnos nem igazán szedhető rá semmi!

  A kérdésem az lenne nincs valami tippetek,hogy mit tegyek és ,hogy emiatt a torokgyulladás miatt a császárt elvégzik vagy sem?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. április 22. szombat

   Az orvosoddal konzultálj erről, ennyire késői terhességben már sokkal több gyógyszer szedhető, mint a koraterhességben.

 • Kinga

  Reply Reply 2023. április 18. kedd

  Kedves Ági!
  Kislányom 3 éves. Az esti lefekvések borzalmasak hetek óta. Kiskora óta ugyanaz a rutin, fürdés, mese olvasás, àgyba fekvés. Egyszerüen már meghallja, hogy megyünk fürdeni, kezdődik az időhúzás. Aztan nagynehezen bekerül a kádba, utána könyörgés, hogy szálljon ki. Rohangál, szaladgál mindent is csinál, csak ne kelljen lefeküdnie. Másfél-2 óra ez a rituálé, amíg végre elalszik és sikerült a könyörgés. Kiabálja, hogy nem akar aludni, minden este veszekedéssel telik. Mit lehet tenni ez ellen? Az apukájával sokkal együttműködőbb, ezt velem csinálja. De apukája se tudja minden este megcsinálni az egész procedúrát. Amikor ágybakerük, akkor már engem szeretne, addig nem alszik el, amíg be nem megyek a szobájába.Megvárom amíg elalszik, ott fekszek mellette, igényli. Külön szobája van születése óta és lassan egy éve nagy ágya is van, lecseréltük a rácsos ágyat. Este 10 óra lesz, mire sikerül elaludnia. Segítségedet köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. április 22. szombat

   Valószínűleg az esti elválással van a baja, ezt próbálja elkerülni. Próbáld meg kicsit játékosabbá tenni az estét, pl. nem kötelező fürdeni menni, hanem felszállhat a hátadra és odapaciztatod a kádba. Kedvére fürödhet, amikor a végét szeretnéd, akkor tegyél be egy fürdős dalt és mire vége, addigra szálltok ki a kádból, így mérhető lesz az idő. Utána lefektetheti és elaltathatja a babáit, ezzel ő is kicsit megnyugszik. Utána lehet még kicsit lefeküdni együtt és úgy mesét olvasni, aztán lámpaoltás után még kis mese a sötétben. Most arra törekedjetek, hogy ne legyen veszekedés, laza legyen az egész, hogy ne legyen olyan stresszes a lefekvés, így idővel könnyebb lesz ellazulnia és hamarabb el fog tudni aludni.

 • Fanni

  Reply Reply 2023. április 14. péntek

  Kedves Ágnes!

  A kisfiam 23 hónapos. Mióta megszületett nagyon jó alvó. 3 hónapos korától végig alussza az éjszakát. Mindig ugyanakkor volt álmos, szinte perce pontosan minden nap azonos időben aludt napközben és este is. Úgy altattuk, hogy mikor eljött ez ah idő kicseréltük a pelust, betettük a rácsos ágyba, kapott cumit és a kis takaróját és kimentünk. Pár perc múlva már láttuk, hogy alszik. Ha nem sikerült neki azonnal, akkor szépen elsimizte magát vagy cumikátott és elaludt magától.

  Bölcsibe jár 2 hónapja, ahol szintén nagyon jó alvó és a cumi már nem is kellett neki az alváshoz, mert anélkül is könnyen elaludt, így 1 hónapja mi sem adunk már neki sem nappali alváshoz sem éjszakaihoz, de nem is kéri. 2 hete a rácsos ágyat is lecseréltük, mert már nagyon kicsinek találtuk neki, eleinte nagyon szépen elaludt a nagy ágyban, nem volt gond. Hagytunk neki 5 napot, hogy stabilan aludjon benne, utána szedtük szét a rácsos ágyat.
  Azonban 1-1,5 hete nem akar lefeküdni ebbe az ágyba, nem marad meg benne. Nagyon nehezek az altatások, mert sehogy nem tudom rávenni, hogy ott magától elaludjon. Amíg mesélek neki ott fekszik, hallgatja de utána már megy is tovább jatszani.

  Az óraátállításig 8 kor már minden esetben aludt (ebben a nagy ágyban is), de azóta este negyed 11 hogy képes elaludni, pedig látom rajta, hogy nagyon fáradt. Úgy érzem mindent megpróbáltam. Kértem szépen, győzködtem, könyörögtem, hogy feküdjön az ágyban, nem kell aludni csak maradjon bennr, mert tudom hogy akkor 5-10perc és elaludna. De ez mindig veszekedésbe torkollik, vagy ha nem engem, hogy lemenjen es vihet 1 játékot az ágyba, akkor hisztitik, sír, hogy le akar menni. Felvenni sem lehet még ilynekor, hogy elringassam, csak este 10 után marad meg a kezembe. Arra is gondoltam, hogy a kistakarójával való arc simigatásról is leszokott es a pluss macija sem érdekli alvásnál, hogy lehet ez a baj, hogy nincs egy olyan eszköze, amivel el tudja magát altatni.

  Mit lehet még bevetni, hogy legyen egy csak alváshoz használatos dolog, ami segít neki ellazulni? Vagy hogy lehet egy dacoló gyereket be szoktatni a nagy ágyba? A bölcsiben nincs ilyen probléma.
  Ezek az esti könyörgések, hogy aludjon meg küzdelmek nagyon nehézzé teszik a napok végét, kimeríti őt is teljesen és engem is. Reggel nagyon nehezen ébred időben.

  Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. április 17. hétfő

   2 éves kor előtt nem igazán szerencsés lecserélni a kiságyat, mert pont ez történik, ami vele is: rájön, hogy ki lehet jönni a rendes ágyból és még nem tud élni a nagy szabadsággal 🙂 Tegyétek vissza a kiságyat pár hónapra, amíg megérik rá. Vagy meg lehet próbálni azt, hogy mellettetek alszik el, esetleg megpróbálhatod újra bevezetni a takarót és a macit.

Leave A Response

* Denotes Required Field