Baba sírás: valóban káros lenne?

Ha sírni hagyom a babát, akkor lelki beteg lesz? – teszi fel sok anyuka a kérdést. A helyzet egyáltalán nem ilyen egyszerű, hiszen annyi helyzet lehet, amikor a baba sír, te próbálsz segíteni rajta, de nem tudsz, ezért tovább sír. Minden sírás tanult tehetetlenséghez és bizalomvesztéshez vezetne? Finn tudósok szerint egyáltalán nem így van.

 Baba sírás: valóban káros lenne?Vannak olyan helyzetek, amikor a baba sokat sír, és egyik megoldás sem tudja megnyugtatni. Egy finn, turkui kutatócsoport olyan babákat vizsgált meg, akik az első hónapokat végigsírták, például hasfájás miatt.

Ez a helyzet az anyukák számára ugyan nagyon ijesztő, és úgy érezhetik, az a néhány hét vagy hónap, amikor a baba állandóan elégedetlen és nyugtalan volt, visszavonhatatlan sebeket okozott, azonban a kutatásból kiderült, nincs miért aggódniuk: míg korábban más kutatások azt mondták, személyiségzavart, sőt akár hiperaktivitást is okozhat a csecsemőkori vigasztalhatatlan sírás, addig a Turkui Egyetem kutatóinak vizsgálatából kiderült, hogy ez egyáltalán nem járt náluk hosszútávon negatív következményekkel. Kimutatták azonban, hogy a kezdetben sokat síró, hasfájós babák csecsemőkorban kevesebbet aludtak napi szinten, viszont ritkábban ébredtek fel és mélyebben aludtak.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy „büntetlenül” lehet hagyni a babát magányosan sírni. Ha sír, azzal az elégedetlenségét jelzi, kommunikálni próbál, tehát segíteni kell neki – de legalábbis meg kell próbálni. Még a legelvetemültebb „sírni hagyós” módszereket javasló szakemberek sem javasolják, hogy a 8 hónaposnál fiatalabb babát magában hosszasan sírni hagyják. A Ferber-módszer és a hasonló módszerek is azon alapulnak, hogy néhány percenként vissza kell menni a csecsemőhöz és meg kell próbálni megnyugtatni.

A baba korától is függ, miért sír és mi lehet a reakció a sírásra:

  • Az újszülött számára a sírás az egyetlen eszköz arra, hogy tudassa az igényeit, nem szabad ezeket figyelmen kívül hagyni, reagálni kell rájuk (a legkézenfekvőbb megoldás ebben az esetben a szoptatás szokott lenni, ha éhes, ha álmos, ha rosszul érzi magát – a szoptatás mindig segít rajta)
  • A baba kommunikációja egyre kifinomultabb lesz. 2 hónaposan már meg lehet különböztetni egymástól az „unatkozom”, az „éhes vagyok” és az „álmos vagyok” sírást.
  • 6 hónapos kor tájékára már számos új elemmel gazdagodik a baba kommunikációja, ilyenkor például már sírással jelzi, ha ragaszkodik egy szokásához és nem az történt, amire ő számított (pl. ha szoptatás helyett kanállal próbálod etetni, vagy ringatás helyett az ágyában próbálod altatni)
  • 9-10 hónapos kor körül már sokkal szofisztikáltabb okok miatt is sír, mint az alapvető fizikai szükségletek: például sír, ha nem ér el valamit, hisztizni kezd, ha pelenkázni szeretnéd

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a különféle életkorokban és helyzetekben a megfelelő módon reagálj a baba sírására. Megfigyelhető, hogy ha egészen kis korban mindig segítesz neki, amikor sír, ha nem erőltetsz rá különféle elméleteket (pl. nem próbálod időre etetni, hanem igény szerint eteted), akkor sokkal hamarabb elmaradnak a nagy, látszólag ok nélküli sírások és egyre pontosabban fejezi ki magát a baba.

Nem kell megijedni, ha sír

Minden babának lehetnek rossz napjai, amikor nyűgösebb, sokat sír, és nem tudod megnyugtatni. Ilyenkor úgy érezheted, maradandó károsodást szenvedett a sok sírástól, de így gondolhatod akkor is, ha néha csak nagy sírások árán tud elaludni. Ilyenkor mindig gondolj arra, hogy a sírást ellensúlyozza a szerető családi környezet, az a sok babusgatás, segítség, amit egyébként más helyzetekben megkap.

Azt mondják, ha a sírni hagyod a babát magában, akkor kialakul a „tanult tehetetlenség”, azaz a baba megtanulja, hogy úgysem kap segítséget, és ezért inkább már nem is sír, ez pedig ahhoz vezethet, hogy később sem fog megbízni benned. Ez azonban nem úgy alakul ki, hogy egyetlen alkalommal nem tudtál azonnal berohanni hozzá, csak 5 perc múlva, mert pl. éppen a másik gyerekeddel kellett foglalkoznod. A tanult tehetetlenség tartós hatásai intézeti gyerekeknél szoktak jelentkezni, akik huzamos ideig, gyakorlatilag az esetek nagy többségében azt tapasztalják meg, hogy nem kapnak választ a jelzéseikre. Ha tehát a te gyermeked számos esetben jelzi az igényeit (pl. torkaszakadtából sír, amikor éhes), akkor nála szó sincs tanult tehetetlenségről.

Sír a baba és nem tudod, miért? Segítséget itt kaphatsz >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

45 Comments

  • Gabi

    2012. február 24. péntek

    mitévő legyek ha a baba már nem kommunikál sírással?
    azt hiszem nagyon sok helyzetben rosszul cselekedtem, s most itt szárad a lelkemen mindez…
    kisfiam nem sír ezért sosem tudom mi ép az igénye..nagyon súlyos hibákat követtem el és nagyon fáj, hogy elvesztettem bizalmát…nem tudom hogyan visszaszerezni.

    • Vida Agi

      2012. február 27. hétfő

      Az jó jel, ha a babád már nem sír, hanem legfeljebb csak nyöszörög, amikor valami baja van, ez annak a jele, hogy tudja, hogy segítséget kap, amikor sír, ezért elegendőnek tartja, hogy csendben jelezzen. Ez jó jel, a kommunikáció egy magasabb szintje, ami azért alakul ki, mert jól reagáltál a jelzéseire, elkeseredésre semmi ok 🙂

      • Gabi

        2012. március 21. szerda

        Ági, ez biztos?? Mert nekem meggyőződésem, hogy abbahagyta a sírás kommunikációját velünk, ép azért mert rosszul reagáltunk dolgokra a múltban (volt h sírni hagytuk, amit milliószor megbántam)

        • Gabi

          2012. március 22. csütörtök

          Még annyit hozzzáteszek, gyermekágyi depresszióban is szenvedek immár 7-ik hónapja (de lehet már a terhességem alatt is), most a kicsi a nagyinál van, hogy pozitív neuronokkal töltődjön fel, én pedig most kezdtem egy pszihológussal terápiát, gyógyszert január óta szedek, de lehet váltanom kell majd.
          Decemberben mikor 4 hónapos volt éjszaka mikor felsírt nem etettem meg, nem voltam magamnál, most másképp csinálnám, de már késő siránkoznom ezen.
          4 hónapos korában éjjel nem etettem meg, hanem visszasusogtam, visszaaltattam, aminek az lett a következménye, hogy enni sem kér, ha éhes. Egyébként ha megüti magát nem sír és ha nem vagyok a közelében nem keres, pedig 7 hónapos immár. Az ősbizalmát teljesen elvesztettem, vagy lehet elejétől kezdve nem is tudtam neki biztosítani.
          Több sebet ejtettem rajta, s most nem tudom hogyan helyre rakni.

          • Gabi

            2012. március 22. csütörtök

            Nagyon fáj mindez és beletörök, mert félek az ősbizalmat ami készséges reagálásaimmal megszavazott volna már sosem fogom többé tudni megszerezni.

            • Vida Agi

              2012. március 31. szombat

              Emiatt ne bánkódj, az ősbizalmat el lehet veszíteni, de utána vissza is lehet szerezni, ha válaszolsz az igényeire, odafigyelsz rá, ráhangolódsz.

        • Vida Agi

          2012. március 31. szombat

          Így egy kicsit más a helyzet (ezt az első kérdésedben nem írtad le), ha hagytad sírni, azzal megtanulta, hogy „nem érdemes sírni, úgysem kapok segítséget”. De nem kell aggódnod, ez a folyamat visszafordítható azzal, ha mostantól figyelsz az igényeire, választ kap, amikor jelez, te is kommunikálsz, „beszélgetsz” vele és figyeled az ő jelzéseit is.

  • haramia

    2011. augusztus 18. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisbabám másfél hetes kora óta délutánonként sírni kezd,vigasztalhatatlanul, erősen, alkalmanként 3-4 órán át, de átlagban fél-háromnegyed órát, amiért állítólag a hasfájás a felelős.
    Evéskor habzsol ezért, étkezés során 5 kortyonként megállítom, majd 7 percenként van büfiztetve, amikor büfög is. Evés végeztével, ahogy letesszük vízszintesbe onnantól kezdve a következő etetésig folyik belőle vissza az étel, van hogy csak kis csíkban, de van hogy szökőkút szerűen. Ez általában vizes, híg folyadék, ritkán anyatejdarabokkal, amitől nem tud elaludni, vissza-vissza ébred, csuklik, nyeldekel, öklendezik, eldugul az orra, és sírni kezd, holott látszik rajta, hogy nagyon fáradt. Folyamatosan és keservesen sír, majd hamar megéhezik. Közben ugye fáj a hasa, nehezen távoznak a szelek, görcsöl, lábát húzogatja. Próbálkoztunk:
    -Mecsek baby tea
    -víz itatás
    -Infacol
    -Kanalas etetés
    -Espumisan
    -torna
    -hasmasszázs
    -babakocsis séta
    -felmelegített babzsák
    Semmire nem múlik sem a fájdalma, sem a bukás, sem a hasgörcs. kétségbe vagyok esve, mert a baba az egyébként –jó óráiban tündéri és gyönyörű kisfiam, konkrétan 6 hete sír…
    A tanácsát szeretném kérni, hogy mi lehetne a megoldás, illetve azt szeretném tudni, hogy ugye nem lehet baja a sok sírástól? Nem árt a kis szerveinek?

    • Vida Agi

      2011. augusztus 23. kedd

      A sírástól nem lesz baja, ne aggódj. Ha viszont ilyen súlyos a helyzet, forduljatok orvoshoz, mert lehet, hogy pl. reflux okozza ezt a problémát.

  • Kriszti

    2011. augusztus 13. szombat

    Kedves Ági,
    Végső kétségbeesésben írok Neked. Szó szerint ma már az öngyilkosság és a gyerekem örökbe adása is megfordult a fejemben…:-( Kisfiam 2 nap múlva lesz 7 hetes. Eddig is nagyon rosszul alvó volt, de amit 1-2 napja produkál, az rettenetes. Összeszámoltam: éjszaka (1 hajnali szopival) kb. összesen 7 órát, nappal pedig etetések közötti alvásokkal maximum 2-2,5 órát alszik. Ez még csak hagyján lenne, de közben folyamatosan sír. Semmivel nem tudom megnyugtatni: esetleg ha felveszem, kis ideig csendben van, illetve, ha bemegyek a kiságyához és megsimogatom, megpuszilom, lenyugszik de aztán újra rákezdi. Nem lehet vele játszani, az ágya feletti forgót, színes kendőket nem értékeli, babazenét sem. Mellettem/rajtam sem alszik (soha nem tette eddig), hordozóban sem marad meg, hiába beszélgetek hozzá vagy ringatom. 2 napja látta gyermekorvos, teljesen jól fejlettnek látja, 6 hetesen elkezdett mosolyogni, egy-két torokhangot kiadni. Ha többen vannak körülötte, vagy babakocsiban nézelődhet, kiválóan elvan, csak itthon kezd el üvölteni. Most már olyan szinten vagyok, hogy hagyom az ágyban sírni, de sajnos akár 1 óráig is bírja, és akkor sem fárad el. Esetleg a fáradtságtól beájul, a következő etetésig (3 óránként kap enni), de már nem tudok különbséget tenni a különböző okból történő sírásai miatt. Ettől persze borzalmas anyának érzem magam, rengeteget sírok. Riogatnak azzal, hogy „többemberes” babám van – amit, mivel egyedül vagyok, fizikailag (és sajnos most már lelkileg) nem bírok tovább. Hiába próbálkoznék bármilyen napirenddel, egyszerűen lehetetlen. Iszom a citromfű teát, hogy legalább én lenyugodjak, de semmi eredménye. Úgy érzem, teljesen tönkremegyek, és ezzel a gyerekemnek sem tudok normális életet biztosítani… Mit tudnék tenni?

    • Adrienn

      2011. augusztus 14. vasárnap

      Kriszti! A leírtak alapján valóban többemberes babád van. Várunk szeretettel a Mamamin a Többemberes babák topikban, azt hiszem fogunk tudni lelkileg segíteni neked! 🙂 Üdv, egy 16 hós többemberes kiscsajszi anyukája

    • Era

      2011. augusztus 14. vasárnap

      Szia Kriszti!
      Én is hasonló cipőben jártam mint te,férjem külföldön dolgozik,család semmit nem segített.Egyedül maradtam egy többemberes kisfiúval.Ő sem aludt szinte semmit,sokat sírt,hasfájós volt,rettentő kimerült voltam.Minden reggel hányingerrel keltem,úgy éreztem nem bírom tovább,már most csődöt mondtam mint anya.Ezt tetézte,hogy sajnos csak egy hónapig ment a szopi.Nekem sokat segített ez a blog,hogy olvasgattam nem vagyok egyedül.Aztán egyre jobb lett,2.5 hónaposan elmúlt a hasfájása,egyre jobban kezdtünk összerázódni.Három hónaposan külön szobába költözött,így mindketten jobban tudtunk pihenni.A babakocsizás is segített,nagyokat aludt benne.Most már 1.5 éves a kisfiam,nem mondom hogy nincsen néha nehéz napunk.Most is iszonyat pőrgős,de már elég jó alvó lett,csak a fogzás zavar be néha.Hidd el túl leszel ezen,és ha visszanézel iszonyat büszke leszel magadra,és mindenért kárpótol,amikor majd a kisfiad megölel.:)Bocs,hogy ilyen hosszúra sikeredett,de kitartás!
      Hidd el jó anyuka vagy,ezt az írásod is mutatja.Remélem segítettem valamit.

      Era

    • Vida Agi

      2011. augusztus 17. szerda

      Ne tedd a kiságyba. Miért lenne ott egyedül, egyébként is jobb, ha az ágy csak alvásra van. Amikor ébren van, legyen ott, ahol ti is vagytok, járókában, játszószőnyegen, vagy hordozóban, ahol téged is lát-hall, tud nézelődni. Ha nagyon sír, kösd magadra hordozókendőben, ez is segíthet neki a megnyugvásban. Az is lehet, hogy most zajlik nála a 6 hetes növekedési ugrás és folyton éhes, ha ilyenkor megszoptatod, akkor lehet, hogy utána sokkal nyugodtabb lesz majd.
      Akkor sem történik semmi, ha most akár óránként is szopizik, ha utána nyugodtabb lesz, ez a tejtermelésnek is jót tesz és mindketten nyugodtabbak lesztek majd, később majd beáll, hogy mikor éhes és mikor álmos, te is jobban fogod érteni majd a sírását.

    • Dorottya

      2011. október 01. szombat

      Kedves Kriszti!
      Olvasgatom a blogos cikkeket, kérdéseket, válaszokat, mert minden anyukának kellenek a fogódzók, megerősítések, még akkor is, amikor jól mennek a dolgok. Mert mi más foglalkoztatná egy kisbabás anyát, mint a babával kapcsolatos témák? 🙂 És most olvastam el a te kérdésedet is. Látom, augusztusban írtad, gondolom azótá már sokat változott nálatok a helyzet. Azért írok mégis, hogy tudd, minden kisbabás anyának vannak nehéz időszakai. A második gyerekemmel az egy és három hónapos kor közötti időszak volt számomra a legnehezebb. A harmadik gyerekemmel, aki egy hete múlt két hónapos, szintén ugyanazokat, vagy nagyon hasonló helyzeteket élek át. Az én gyerekem is, nekem úgy tűnik, sokat sír, azaz sírt (éppen néhány napja változik a helyzet). Tudom, hogy most majd azt mondod, no, itt van, kaptam még egy kéretlen tanácsot, de mégis leírom: bármennyire is nehéz, próbálj meg ráhangolódni a babára, próbáld meg figyelni az igényeit. Nekem is sokan mondták, hogy hagyjam sírni, de nem hagytam. Amíg nem jöttem rá, hogy mi a gond, addig is mellette voltam, dajkáltam, énekeltem neki, hordozgattam, ringattam… De közben folyton figyeltem, hogy mikor mit csinál, hogyan ébred, mikor, mi lehet az oka, és végül rájöttem, hogy milyen ritmus jó neki. Persze, hamarosan már más lesz a képlet, mivel a babáknál a változás az egyetlen biztos pont. 🙂 És, itt a blogon is és másutt is sokszor lehet találkozni azzal a mondattal, hogy ez a helyzet amúgy se tart örökké. No, ez nagyon igaz. A második gyerekem most két éves, nagyon rosszul alvó baba volt, rengeteget dajkáltam, hordoztam, de most külön szobában, teljesen önállóan alszik el. Úgyhogy ne csüggedj, néhány hónap és a most rémületbe kergető gondok már messze mögötted lesznek!
      Üdv.,
      Dorottya

  • Vandi

    2011. június 30. csütörtök

    Kedves Ági!
    A következő -szerintem témába vágó – kérdéssel kapcsolatban szeretném a véleményedet kérni:
    kislányom 10 hónapos, problémamentes babának tartom „alvásügyileg” 🙂 , könnyen elalszik (régebben teljesen egyedül aludt el, mostanában mellette kell lennem kicsit, és a hátára tenni a kezem illetve legtöbbször az is elég neki, ha látja, hogy a szobában vagyok). Éjjelente azonban néha felsír/ inkább „nyüffent” párat, és azt vettem észre, hogy ha ilyenkor nem rohanok be, akkor 2-5 perc múlva vissza is alszik, ha bemegyek attól jobban felébred és hosszabb idő míg újra el tud aludni. (Nyilván ha nagyon sír azonnal megyek – de ezt a felsírás hangján már hallom, hogy „komolyabb”. )
    Ugye ez még nem lehet neki „lelkileg ártalmas”? Ennyit hagyhatom sírni, vagy ilyenkor is célszerűbb kis lélekápolás miatt bemenni, még ha jobban fel is ébreszti?
    Tudom, kicsit viccesen hagzik az aggodalom 🙂 de engem nagyon érdekelne válaszod.
    Előre is köszönöm!
    Üdv. Vandi

    Ps. a szülésfelkészítő DVD anyag hatalmas segítség volt 😉 nagyon örülök, hogy anno rátaláltam!

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Ne aggódj, 1-2 perc sírástól nem lesz semmi baja. Ráadásul itt ő inkább álmában sír, ami gyakran előfordul, ilyenkor igazából nem is ébred fel, tehát ilyenkor nem hagyod cserben. Örülök, hogy tetszett az anyag 🙂

  • Via

    2011. június 30. csütörtök

    Kedves Ági!

    1 éves kisfiamat (soha nem aludta még át az éjszakát) kb. 1 hónapja szoktattam rá az ágyban elalvásra, eleinte cumival aludt el, most már nappal is és az esti elalvásnál is el tud egyedül aludni, annyi kell neki, hogy ott legyek az ágyánál, és rátegyem a hátára a kezemet. A gondom azzal van, hogy ennek ellenére sem szűntek meg az éjszakai ébredések, 2, 3 vagy 4 órát alszik egyhuzamban, utána felkel. Ilyenkor megkínálom vízzel, van, hogy szinte rögtön visszaalszik, de olyan is, hogy csinál egy kis műsort. A kérdésem az lenne, hogy tudnám elérni, hogy átaludja az éjszakát? Ehhez az kellene, hogy ne legyek bent a szobában, mikor elalszik, és tényleg teljesen egyedül aludjon el? Köszönöm a segítséget előre is.

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Először mindig azt az okot kell megkeresni, ami miatt a kicsi éjjel felkel. Ebben a korban ez 3 dolog lehet:

      1. Járás tanulás: A járás tanulás körüli időszakban átmenetileg lehetnek alvászavarok, ezek elmúlnak, amikor a kicsi már stabilan tud önállóan járni.

      2.Fogzik Ilyenkor kezdenek bújni a hátsó fogak, ami komoly fájdalommal jár (nem úgy, mint a metszőfogaknál, itt valóban erős fájdalom lehet). Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

      3. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok.

      Emellett most, mivel meleg van, felébredhet azért is a kicsi, mert megszomjazik, ez teljesen természetes, ilyenkor meg kell itatni.

  • S. G. Anita

    2011. június 29. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam 9 hónapos. Már sikerült kialakínaom napi rutint:ebéd után arc és kézmosás, fogmosás, kakilás (szorulásos, csak vlem tud, ha felnyomom a lábát) aztán szoktam lefektetni, általában 1 percig nagyon sír, de látom rajta, hogy fáradt és fekve is marad fészkelődik, aztán már csak nyöszörög majd 1-2 perc után elalszik.
    Éjszaka sokat kel fájlalja az ínyét, fent és lent is nagyon duzzadt (lent már 2 metsző kinn van).
    Mostanában hibába teszem le ebéd után ugyanúgy mint eddig, egyből felül vagy feláll és torkaszakadtából fájdalmasan sír, és látom rajta, hogy ez így nem fog menni, mert el sem fekszik, ahogy eddig, és meg sem próbál aludni, ezért kiveszem és vagy kézben vagy cicin elalszik. Ezzel nekem nem is lenne problémám, csakhogy ma ezt látta az anyukám, és teljesen leszidott, hogy milyen elkényeztetett gyerekem lesz mire ovodás korú lesz, merthogy ez csak hiszti és hagyni kell. Véleményem szerint ez részben hiszti, de leginkább fogzási fájdalom, ami éjjel is felkelti, és szeintem szüksége van arra, hogy megnyugtassam. Anyukám szerint hagyni kellene, vagy legfeljebb bemenni és énekelni neki vagy simogatni (de ez nem segít, amíg ott vagyok vele csak sírna, hogy vegyem ki)
    Rosszul teszem, hogy kiveszem, esetleg megszopiztatom? Hisztis kisfiú lesz ettől? Azért kérdezlek, mert, – bár megfogadtam, hogy nem hallgatok senkire(mármint rokonra, barátnőra), csak az ösztöneimben bízok és abban, hogy már 9 hónap alatt én ismerem legjobban a babámat,- mégis érdekel, hogy igaza van-e az anyukámnak?

    És ha már kérdezek, az okoz valami későbbi gondot, hogy én segítek neki kakilni? (de nélkülem 1 hétig sincs széklet és szenved is)

    Előre is köszönöm a válaszát!

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Ez szerintem nem hiszti, hanem arról van szó, hogy egy kicsit talán már később feküdne le aludni, mint eddig, amikor lefekteted, még nem elég fáradt. Próbáld meg fél-1 órával később fektetni.
      Abban igaza van anyukádnak, hogy ha segítséggel altatod el a babát, akkor később is igényelni fogja ezt, amikor már nem jön a foga és akkor már nehezebb lesz leszoktatni róla.

      Nem gond, ha ilyen módon segítesz neki, de ezen segíthetsz úgy is, ha minden nap kap valamilyen rostosabb ételt (pl. sárgabarack, őszibarack)

  • Balazs Reka

    2011. június 26. vasárnap

    Kedves Agi!

    Kisfiam 7 honapos es 2 hetes 9, 500 kl es 72 cm hosszu magyon aktiv es boldog kisbaba. Problemank az evessel van. Anyatejet kapott 6 honapos koarig es utana almat murkot fove es nyersen es narancsot kostolgattam vele. 6 honapos es 3 hetes koraban mar tobb fajta fozeleket es gabonapelyhet is evett anyatejjel pepesitve szopasok kozott. 7 honapos koraban bepirosodatt a torka es az orvosnom ajanlasara nem eroltettem az etelt tehat csak neha almat vagy muroklevet kapott es anyatejet. masfel hetet volt beteg. Azota semmit nem akar enni meg azt sem amit ezelott nagyon szeretett. turelmesen probalkozok kedvenc kiskanalaval de sehogy sem sikerul etetnem. Mit etehtek ilyen esetben

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      Nem kell tenned semmit, várj türelmesen, amíg teljesen elfelejti a betegség okozta kellemetlenségeket, ez akár 2-3 hétig is tarthat, addig próbáld kínálgatni azokkal, amit elfogad, aztán kezd megint adni a többi ételt.

      • Balazs Reka

        2011. július 05. kedd

        Koszonom szepen valaszod! azota javult kicsit a helyzet gyumolcsot ujra eszunk es a deli etelekbol is par kanallal megkostol!

  • Zsófi

    2011. június 19. vasárnap

    Valóban, az intézeti gyerekeknél sokkal látványosabb a kár, amit a sírni hagyás okoz. De azért, mert egy kár nem olyan látványos, még kár…
    Idézek Ágitól:
    „Ha tehát a te gyermeked számos esetben jelzi az igényeit (pl. torkaszakadtából sír, amikor éhes), akkor nála szó sincs tanult tehetetlenségről.”

    Tanult tehetetlenség nem csak abban a formában alakul ki, hogy nem fog enni kérni, mert úgysem kap. Hiszen előbb-utóbb mindig kap enni! Ez ezért nem helytálló példa szerintem.
    Sír, mert éhes… vár… sír… egyre idegesebb, és anya is egyre idegesebb… majd kap enni a gyerek, szóval van hatása a viselkedésének, eléri vele a célját.
    Kérdés, hogy közben mi történik.
    MIT ÉREZ a gyerek, amikor igényeit sírással jelzi nekünk?
    1.Hogy a világ nyitott és próbál megérteni, vagy hogy
    2. a világnak elege van belőlem?

    Messzebbre vezet ez… később vajon mennyire mer/akar kezdeményezni komolyabb dolgokban, ha az elemi szükségletei idegesítőek a felnőtteknek?!

    Linket lehet betenni? Ranschburg Tanár Úr fantasztikus előadása éppen erről SZÓL, minden anyukának szívből ajánlom:

    http://www.youtube.com/watch?v=aAMis5NOdG4

    • kikka

      2011. július 01. péntek

      egy anyuka megerzi mikor sir mert gondja van a babanak.nm ertek teljesen eggyet hogy minden sirasnal fel kell venni.tobb esettben lehetelen is pl tobbes ikrek eseteben,megse szendvednek lelki karosodast.

  • judit

    2011. június 17. péntek

    Kedves Ági!
    Az én kislányom 11 hónapos és mostanában eléggé sokszor sír ha altatni akarom, pedig nagyon álmos és majd leragad a szeme. Megnyugtatni pedig csak úgy tudom ha adok neki inni ezzel nem is lenne gond de este és éjszaka rengeteget inna de félek a sok folyadéktól baja lesz ez a másik amiért sír és van úgy hogy annyira hogy képes meghányatni magát. Nekem a kislányom az első gyerekem és tanácstalan vagyok. Remélem sikerül megnyugtató választ kapnom.

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Semmi baja nem lesz a sok folyadéktól, ebben a melegben minden baba gyakrabban kér inni, ez normális. A hányás is előfordul, a fiam is csinálta egy időbe, hogy ha dühös volt, valami miatt, aztán kinőtte.

  • Kriszta

    2011. június 11. szombat

    Kedves Ági!

    Nálunk olyan probléma lépett fel, hogy Ákos fiam, aki most már 3,5 hónapos nem hajlandó mostanában egyedül elaludni. Még egy hónappal ezelőtt semmi gond nem volt vele, aludt, felkelt, evett, játszott másfél órát, és szépen leraktam. Most ahogy bejött ez a nagy meleg, nagyon nyűgősen viselte, és többször úgy tudtam csak elaltani, hogy kézbe vettem, és ha tovább sírdogált, cicire raktam. Ilyenkor egyébként nem csak szopizott, hanem evett is. Hozzá szokhatott volna, hogy csak így képes elaludni, és mindig követeli a cicit? Általában másfél-két óra fentlét után kezd el nyűgösködni, és sírni? Mitévő legyek, kérlek adj tanácsot.

    Előre is köszönöm válaszod!

    Üdvözlettel

    Kriszta

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Igen, ha változtattál a szokáson, azaz egyszercsak a korábbi altatási mód helyett elkezdted cicin altatni, akkor azt megszokta és most már nem akar másként elaludni. Egyébként ez egyáltalán nem gond, ha ő el tud így aludni pár perc alatt és te is jól érzed így magad, akkor nem gond a cicin alvás. Ha viszont zavar, akkor amikor álmos, dédelgesd meg és amikor már nem olyan éber, tedd le a kiságyba és menj ki. Ha sír, a hátát simogathatod, amíg el nem alszik, ezzel pár nap alatt megtanulja, hogyan aludjon el magától. Valószínűleg most a melegben szomjas is, azért kéri a szopit, nyugodtan adhatod neki többször is, de ha nem akarod, hogy elaludjon rajta, akkor ne várd meg, amíg mélyen elalszik.

      • Kriszta

        2011. július 06. szerda

        Kedves Ági!

        A válaszod köszönöm. Sajnos most meg azzal küzdünk, hogy hintába raktuk többször mielőtt elaludt volna, most meg úgy tűnik, hogy abban tud elaludni. Gondolom még most is fennáll az a tanácsod, hogy a hátát simogassuk elalvásig. Ebben az esetben viszont sírnom kell hagyni, mindaddig, míg el nem alszik? Annyira nehéz ezt hagyni és hallgatni…

        Válaszod ismételten köszönöm!

        Kriszta

  • Heni

    2011. június 10. péntek

    Kedves Agi!
    Kisfiam 15.-en lesz 6 honapos. A problema a kovetkezo lenne:
    2 honappal ezelott egy csupamosoly edes baba volt,aki mindig jokedvu,mindenkire mosolyog,5 hetes kora ota atalussza az ejszakat. Viszont nem tudom mi tortent vele 2 honapja. 🙁 hetfotol-vasarnapig,ebredestol-lefekvesig allandoan rinyal. Direkt nem ugy irtam,hogy sir,mert ez nem az az igazi babasiras,joval inkabb hiszti. 5 percet sincs el maganak,se fekve,se olben,se egyedul,de meg ugysem,ha jatszok vele. Ha viszem magammal mindenhova a hordozoba,akkor is 5 perc utan megy a rinya. Raadasul mostmar ejszaka is kezdi. Itt van pl a ma ejszaka. Hajnal 3/4 2 kor felkelt..porog-forog a kisagyban,nem hajlando visszaaludni. Cumit beteszem,3 perc csond,kikopi,rinya megy tovabb. Aztan vegul kivettem,mondom megetetem,ivott 3 kortyot,rinyal tovabb,tehat nem volt ehes.viszatettem a kisagyba,utana visszaaludt. Raadasul ez meg egy jo ejszaka volt,mert ujabban minimum 3x-4x felkel. Lenyeg a lenyeg,nem tudom miert fordult igy ki magabol es fogalmam nincs,hogy mit kene vele csinalni. 🙁 De mar en sem surun mosolygok es nekem sincs jokedvem mostanaban.
    Koszonom a segitseget!

    • Vida Agi

      2011. június 11. szombat

      Ezt az általános nyűgösséget a kezdődő fogzás okozhatja. Ha azt látod, hogy nyálzik, mindent megrág, akkor ez a helyzet. Homeopátiás alkati szerekkel segíthetsz rajta, erről bővebb leírást itt találsz: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

  • mandula

    2011. június 03. péntek

    KEDVES ÁGI !

    ALIG VÁRTAM, HOGY FOROGJON A KISLÁNYUNK ÉS MÁR NAGYON JÓL MEGY NEKI SŐT MÁR KÚSZIK IS HÁTRAFELÉ ÉS KÖRBE-KÖRBE. MA 7 HÓNAPOS.KÉT NAPJA VISZONT AZT VETTE A FEJÉBE , HOGY AZ ÁGYBAN IS MEGFORDUL. EZZEL KAPCSOLATOS A KÉRDÉSEM : MIT TEGYEK, HA MÉG SOHA SEM ALUDT HASON ÉS VISÍT , MERT MINDIG HASRA FORDUL. EGÉSZ ÉJSZAKA MEGY A CIRKUSZ, ALIG ALSZIK ÍGY Ő IS ÉS MI IS.NEM JÖTT MÉG RÁ , HOGY HA ELFORDÍTJA A FEJÉT, MILYEN KÉNYELMES NEKI ÉS PIHEN IS. MOST IS VOLT EGY HATALMAS CIRKUSZ ÉS GONDOLTAM ÍROK GYORSAN. A HASÁT KELLETT SIMOGATNOM, AMI TUDOM, HOGY NEM JÓ , MERT EGYEDÜL KELLENE ELALUDNIA….DE MÁR ÉN IS KÉSZ VAGYOK. VAN ESETLEG VALAMI GYAKORLAT, VAGY NEM IS TUDOM………?
    KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGED!

    SZÉP NAPOT KÍVÁNUNK!

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      Ez gyakran előfordul, miután a baba rájött, hogyan kell megfordulni – és általában pár nap után elmúlik, mert hozzászokik a baba. Legyen nappal is sokat hason, hogy megtanulja, mit kell csinálni ilyenkor. A hassimogatás nem gond, ez segít neki az ellazulásban elalvás előtt.

  • kriszta

    2011. június 01. szerda

    Kedves Ági!

    Korábban már írtam neked,de nem kaptam választ.
    16 hónapos a kisfiam, van hogy gyönyörűen átalussza az éjszakát, de mindig van 1 héten 1-2 nap amikor éjszakázunk.
    A helyzet néha egyre rosszabb, tegnap pl. hajnal fél 3tól szinte félóránként,óránként felsírt, nem lehetett magára hagyni, végül a férjem a szobájában aludt, majd magunk közé tettük, de ott is nehezen aludt el.

    Szerinted ilyenkor hagyjam sírni? Vártunk kb.5 percet mindig de nem hagyta abba, az együttalváshoz nem szeretnénk hozzászoktatni, igazából az se nyugtatja meg.Hajnalban mellettem aludt és akkor is sokszor felsírt.
    Este pedig, eddig magától percek alatt elaludt, mostanában már akkor is sír..

    Most volt nemrég torokgyulladása,még nem teljesen gyógyult, illetve 4 foga is jön egyszerre,lehet ez a gond?
    Köszönöm segítséged!

    Kriszti

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      Ha 4 foga is jön, akkor biztosan ez a gond. Homeopátiás szerekkel sokat segíthetsz rajta, ehhez segítséget itt találsz: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

      Sírni ne hagyd, mert a foga miatt kel, ez a baja, ezen kell segíteni.

  • Adry

    2011. május 30. hétfő

    Sziasztok. A Kislányom most csütörtökön lesz 8 hetes. Az a problémám van, hogy hetek óta sír a Picúr, s sokszor nem tudom semmivel sem megvigasztalni. Van hogy ok nélkül elkezd sírni, s hiába rakom cicire, egyet-kettőt szív (jó esetben) majd tovább ordít kétségbeesetten. Aztán tápszert próbálok, arra is ugyanígy reagál, aztán, tea, majd cumi… s egyik se kell. pelus baja sincs, s mégis csak sír és sír… hiába dajkálom az se segít. Egyedül, ha fürödni megyünk, akkor végig csendben van, de öltözésnél, már megint sír. Aztán tornáztatom a lábát (mert nem akarom, hogy csípőficamos legyen) s arra is megnyugszik, főleg, mikor a pocijához húzom fel a lábát, de egy 10-15 perc torna után újra rákezdi…
    Doktornál is voltunk, s eleinte a hasfájására kipróbáltuk az infacol-t, utána a Normaflore, utána az espumisan cseppeket. Egyik se használt. Aztán már az miatt is mentünk dokihoz, mert 4-5 nap telt el úgy, hogy vagy nem kakilt, vagy csak épp egy kis borsónyi volt elkenődve a pelusban. Erre kaptunk Laevolac hashajtó szirupot illetve Probinul neutro étrend kiegészítőt. Amitől pár nap múlva akkorát kakilt, hogy 2 pelus is kevés lett volna rá…
    Ezután úgy látszott, hogy sokkal jobban van. Vidámabb, nyugodtabb… de most hétvége óta megint nyűgös, s ugyanígy sír egyfolytában. S nem lehet semmivel se megnyugtatni. Ja és kaki, most már van úgy mindennap nagyon sok is, s mégse javult:( Ráadásul, 3 hét alatt 700g-ot hízott, s ez miatt is kaphattuk azt a hashajtó gyógyszert. Ha bármi ötleted van, hogy hogyan nyugtathatnám meg a Picúrkám, akkor nagyon szépen köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Milyen a napirendje, milyen gyakran és mennyit eszik, mennyit és hogyan alszik, szokott-e nézelődni, játszani?

      • Adry

        2011. június 08. szerda

        Köszönöm a Válaszod! Nos, most pár napja vezetem már, hogy hogyan eszik, s mennyit. Úgy egy evészetre 100ml tápszert eszik, de ha szopizik, akkor úgy 50ml-t eszik, amitől megnyugszik egyből, de félóra-óra múlva újra éhes, s olyankor még 60-80ml tápszert belőtyöl, s utána nyugszik csak meg úgy, hogy kb. 3-4 órát evés nélkül kibír, de közben azért néha itatni kell. Mi elsőnek vízzel próbálkoztunk, de Ő is pont olyan, mint én: Megissza a vizet, ha annyira muszáj, de se a szomját, se az étvágyát nem csillapítja… Így teát szoktam adni Neki, ami épp csak enyhén ki van főzve (csipkebogyó tea) illetve baba teát. Ezeket nagyon szereti, s így, ha ezeket issza, s ezek mellett akár 5-7 órát is kibír evés nélkül, s nem viszem túlzásba a teát sem, mert napi 200 legfeljebb 300 ml-t iszik. De így , hogy a teát adom neki, sokkal nyugodtabb, vidámabb, egyre többet gagyarázsik, nagyon sokat nézelődik, s sokat van fent is. Ugyanakkor este 9-10 fele, mint valami robot, egyből elalszik, még akkor is, ha előtte az egész délutánt átaludta (1-2 felkeléssel), s csak fürödni keltettem fel.
        Mondjuk, most tegnap múlt épp 2 hónapos, s most 1 hét alatt alig 50g-ot hízott, hogy így teát adok neki, illetve 100ml-re csökkentettem az ennivalóját, illetve betartom a minimum 3 óra szünetet két evészet között. De így is a születési súlya 3800g volt, a hazaadási súlya 3700g volt, s most 2 hónaposan 5900g. Már a kórházból hazaadás előtti éjszakén nagyon éhes baba volt. mert ott is 30g-ot szopizott, s addig ordított, míg még 40g pótlást nem kapott, ami megnyugtatta kicsit, de 10 perc múlva újra ordított, s még 40ml-t kapott, amitől végre megnyugodott. Már akkor nagy étkű volt. De növekszik is hozzá, mert születésénél 52cm volt, most meg 2 hónaposan 59cm. De a doktor nagyon ellenzi a teát. Csak vizet ajánl, de ha azt adok neki, akkor az egész napot végig ordítja, s csak arra nyugszik meg, ha fürdetem, vagy újabb adag ennivalót kap. ezért inkább én teát adok neki. Ráadásul én is, meg főleg öcsém gyümölcsléken, teákon nőttünk fel, már alig másfél-2 hónapos korunk óta, ezért adok én is bátrabban teát a Picúrnak. Így az utóbbi pár napban már nyugodtabbak vagyunk. Szóval este 9-10 fele elalszik, s utána legközelebb 01-03 óra között kel fel újra, de ott van, hogy 20-30 ml-t szopizik, s annyi is bőven elég neki, s kitart 4-6 óráig. onnantól viszont szinte folyamatosan fent van, s elnézelődik, gagyarászik, majd 9-10 között eszik újra, s elalszik, majd van hogy 14-15óra felé kel fel újra, hogy éhes (meg közben 1-2szer, hogy kicsit igyon)ezután megint vagy elnézelődik, vagy 18óra fele ismét elbóbiskol, s 19-20óra között fürdetem, majd etetés, s ismét alvás.
        Meg persze, amikor tudom, tornáztatom kezét-lábát, mert koordinálatlanul mozog, illetve anyukám, s a Párom nővére csípőficamos volt, s nehogy előjöjjön nála is, ezért tornáztatnom kell:)

    • Vida Agi

      2011. június 10. péntek

      Szerintem azért sír ennyit, mert éhes. Mivel folyton teáztatod, de attól nem lakik jól, csak becsapod, mert tele lesz a pocak, de aztán hamar megéhezik megint. Egyáltalán nem gond a hízás. A babák az első hónapban 1-1,5 kilót is hízhatnak, a 2.-ban 800-1200 grammot, a harmadikban 600-800 grammot. Tehát teljesen téves megközelítés, hogy kevesebbet és ritkábban kap enni és teáztatod, mert akkor kevesebbet kér. Akkor kell etetni, amikor éhes (kb. 3 óránként) és annyit egyen amennyit elfogad. A napi átlagos tápanyagigény 5 kilós súly alatt 150gramm/testsúlykilogramm/nap, 5 kg felett 120 gramm/testsúlykilogramm/nap. Ha annyit ehet, amennyit elfogad és akkor, amikor kéri, akkor rendesen fog gyarapodni és nem lesz sírós sem. Ne akarj okosabb lenni, mint a baba ösztönei.

      • Adry

        2011. június 12. vasárnap

        Én nem akarok okosabb lenni a Pici ösztöneinél. Én nem sajnálom az ennivalót. Csak a gyerekorvosunk rám parancsolt, hogy egy evészetre 80g-nál ne adjak többet:( Én persze ki is voltam akadva, mert annál jóval többet eszik, így azért csak annyit tettem, hogy minimum 3 órákat megvártam, s utána adtam újra enni neki, ha épp kérte, s annyit, amennyit Ő szeretett volna. De nem csapom be teával, mert nem egyszer a tápszert kínálom, nem kell, de a tea igen. S persze van, hogy fordítva:) Sajnos valamiért nem lehet beszerezni sehol sem a gripe water-t:( pedig már hetek óta azt vadásszuk:( de szerencsére most az, hogy megvárom a minimum 3 órás szünetet két evészet között, s Mecsek baby teát adok neki inni, ha szomjas (meg persze néha más baba teát is, mert ezt szüneteltetni kell néha), de így már sokkal kevesebbszer riad fel, s kevesebbet sír. Bár tegnap volt, hogy épp már 4. napja nem a mecsek baby teát kapta, s olyan nagy fájdalma volt, mint még eddig sosem:( kétségbeesetten sírt, s nem bírtuk sehogy sem megnyugtatni. gyorsan csinált a Párom neki Mecsek baby teát, abból ivott, majd hasra fektettem, s folyamatosan maszíroztam a hátát, s az oldalát, s lassanként megnyugodott, s el is aludt. azóta ismét jókedvű, vidám. És köszönöm a Tanácsodat:) Én bízok a Picúr ösztöneiben is. Meg szerencsére mindig tudatja velem, ha valami nem finom neki (nagyon fintororg, a többszöri naponként bepróbált új tápszerre), vagy épp kiköpi azt, amiből többre akkor már nincs szüksége. Így mindig tudom, hogy mennyi az elég Neki.

  • Szilvia

    2011. május 26. csütörtök

    Kedves anyukák!
    A második fiammal több mint 2 hónapig éjszakáztam,ami nálunk annyit jelentett,hogy este 8után elkezdett sirni és hajnal 3ig be sem felyezte.Azért tartott 2 hónapig,mert annyi idő kellett mig rájöttem,hogy NEM TUD kézben aludni és CSAK hason alszik nyugodtan!Addig meg szegényt körülugráltuk,ringattuk,görcsolókat adtunk,szoptattam szinte óránként,emésztettem magam,hogy milyen anya vagyok…
    Most 1 éves,kieggyensúlyozott,nyugodt,mosolygós,jó kedvü és már vagy 6 hónapja 8-5ig alszik majd 9kor kezdjük meg a napot!!!
    Egy kis sirás nem árt nekeik!!!És ne hibáztassátok magatokat,ha nem jöttök rá azoonnal,hogy mi a gond!!!
    Üdv Szilvia

  • kriszta

    2011. május 24. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 16 hónapos, már elég régóta önállóan alszik el,éjszaka viszont ha felébred van hogy 1-2 óra is eltelik mire vissza tudjuk altatni.
    Mostanában csinálta azt,hogy lefekvéskor is sírt amíg be nem mentünk hozzá, és akkor nem lehet otthagyni,mert hiába nyugszik meg, ha kimegyek a szobából megint sír. A múltkor „kipróbáltam” hogy nem mentem be, és pár perc sírás után elaludt. Szerinted ezzel nem okozok neki törést, illetve éjszaka is kipróbálhatom, hogy hagyom sírni?

    Köszi a választ!

    • Edina

      2011. május 24. kedd

      Szia, bocsi a beleszólásért, de szerintem ha 10 percig sírni hagyod, nem lesz semmi baja. Én így szoktattam le a kisfiamat (5hó) az állandó kézben lévőségről. És mégis egy boldog vidám baba. 🙂

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      Ha úgy látod, nála működik ez a módszer, akkor nyugodtan használhatod éjszaka is.