Ultrahang hétről hétre: 21. hét

A baba súlya 21. héten már 369 gramm. Egyelőre olyan kicsike, hogy szabadon mozoghat a vízben, ezért ilyenkor még gyakori a farfekvés és a harántfekvés, ami azonban a 30-32. hétig általában megszűnik: a babák többség addigra már fejjel lefelé helyezkedik el, csupán 3-4%-uk marad továbbra is farfekvéses.

Ha most jönne a világra, még nem lenne életképes, de mostantól kezdve hétről hétre nőnek az életbenmaradási esélyei. A tüdeje még fejletlen és a testét borító zsírréteg is nagyon vékonyka. A bőre szinte áttetsző, de ettől a héttől kezdve folyamatosan hízik és nagyjából a 30-31. hétre már mindenütt zsírréteg borítja a kicsit.

Ebben az időszakban nagy élmény a babamozizás, mert a kicsi szabadon mozog odabent és rengeteg érdekességet csinál, az arcvonásai még kevésbé kivehetőek, cserébe megnézhetjük, mi mindenre képes már. Szopizza az ujját, a köldökzsinórral játszik, ásít, sőt még nevetni is tud!

Lássuk, mit csinál odabent a baba a 21. héten:

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

23 Comments

  • Mathe Elvira

    2011. május 12. csütörtök

    Sziasztok. Szeretnek tanacsot kerni valaki orvostol,hogy miert van HOEMELKEDESEM KOZBEN LAZAM IS. 21 hetes tehes mama vagyok,sokat faj a fejem,leszek rosszul is eleg gyakran,majdnem minden nap. Nagyon felek,hogy nehogy tortenjen valami a kicsivel ott bent. valaki szakember valaszat varom!! koszonom!!!

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Enyhe hőemelkedés a terhesség alatt normális, de láz semmiképpen, ezzel fordulj azonnal orvoshoz.

  • csilla

    2011. április 30. szombat

    Sziasztok!

    Szeretném megkérdezni,hogy valaki tud-e segíteni nekem.21hetes vagyok és elküldtek genetikára.Csak az a baj,hogy Debrecenbe kell mennem.Szeretnék kérni valakitől telefonszámot kérni.Előre is köszönöm ha tud valaki segíteni.

    • Éva1981

      2011. május 29. vasárnap

      Szia!
      Nekem van egy telefonszámom, amit a nőgyógyászom adott, szerintem neked is erre van szükséged:
      Debreceni Női Klinika 52/255-144 Genetikai tanácsadás

  • Dorka

    2011. március 22. kedd

    Szeretnék ultrahang képet kérni,de nem tudom kell-e érte fizetni

    • Vida Agi

      2011. április 01. péntek

      Az SZTK-ban is lehet kérni, pár száz Forint szokott lenni.

  • Lenke

    2011. január 11. kedd

    Sziasztok!

    Lehet, hogy furcsa a kérdésem, de az orvosomtól nem szeretnék ilyen témában tanácsot kérni, hisz férfi és hasonlót nem érezhet…
    Jelenleg 20/2 hetes vagyok, és már 2 hete rettentően megnőtt a szexuális étvágyam. A férjem nem bánja és én sem, viszont nem tudom, hogy milyen sűrűséggel lehet, vagyis nem árt e a babucimnak a minden napi együttlét. A doki az eleén azt mondta, hogy ne nagyon legyünk együtt, mert szerinte ezen dolgokat a szülés utánra kell hagyni. Amúgy a várandósággal minden rendben van és semmi – nem észlelek, de azért aggódok, és anyukatársaim segítségét, tapasztalatát kérem.
    Köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Nem árt neki a mindennapi együttlét, nem kell aggódnod.

  • Adrienn

    2010. szeptember 20. hétfő

    Sziasztok.

    Egy olyan gondomlenne, hogy ma voltamgenetikai tanácsadáson ahol ulh is csináltak és a leleten egy olyan mondat van, hogy idézem: A jobb kamrában 1 hyperechogén papilláris izom. Aztán bementem az orvoshoz és ő azt mondta, hogy nem kell agódni nincs semmi gond. Na én ezért tobbet szeretnék tudni errol, tényleg nem kell agódni?? Egyébként genetikára 0,75 Afp érték miatt küldtek, de a 12 hetes uh is negatív volt illetve a kombinált tesztem is.

    Koszonom

    Válasz: Tényleg nem kell aggódni, ez csak azt jelenti, hogy azon a részen volt egy világosabb folt, ezek általában a következő ultrahangra eltűnnek.

  • Ildi

    2010. július 26. hétfő

    Sziasztok,
    én most leszek a 21. heten és nem érzem a kicsi mozgásait. A múlt héten voltam dokinál és minden rendben van a picivel. Néha érzem nyilalásokat meg mintha görcsöt kapnék néhány percre de semmi több. A kérdésem az lenne, hogy ez normális vagy csak én vagyok figyelmetlen?

    Válasz:Lehet, hogy vastagabb a hasfalad, azért nem érzed még a mozgást, de nem kell aggódnod emiatt.

  • Niki

    2010. június 23. szerda

    sziasztok! Az én kérdésem az lenne hogy az mitől van hogy ngyon nagy rendszerességgelég a gyomrom és bármit teszek nemhasznál? előre is köszönöm….21 hetes anyuka

    Válasz: Ez azért van, mert a méhed nyomja a gyomrot, valamint a hormonok miatt. Szedj Rennie-t.

  • Julcsi

    2010. június 03. csütörtök

    Sziasztok!

    Mi a 21.hét 3.napnál tartunk:) Intenzíven mocorog, és úgy látták picilány lesz…
    Ma voltunk a 2. genetikai ultrahangon és mindkét alkalommal kicsit sokalták a magzatvizet:( Ma ugyan megnyugtattak, hogy ez annyira nem veszélyes, persze utána olvastam(lehet, hogy nem kellett volna).
    Elküldtek terheléses vérvételre+TORCH vizsgálatra, remélem minden rendben lesz…
    Volt valakinek hasonló esete????

  • Mono

    2010. február 19. péntek

    Szia!
    A problemam a kovetkezo! A 19 hetben bekerultem a korhazba, verzessel, es gorcsokkel es veteles veszellyel, ott kaptam infuziot, es gyogyszert 5 napon keresztul, panaszmentes lettem! Angliaban elunk, es mindez Mo-on volt, ott vigyaztak ram, de mondtak hogyha visszajovunk akkor szoljak a tortentekrol az itteni orvosoknak! Szoltam, de semmi!!!
    Nem foglalkoznak velem, es azzal sem hogy mit szedtem, nem mondanak semmit, mit lehet, mit nem, es miert faj a hasam alja! Szeretnek segitseget kerni hogy akkor en hogyan csinaljam tovabb, mire figyeljek, kivel beszeljek, mit tegyek??!!
    A gyogyszer amit szedtem a Pipolphen, + az Elevit-et szedem de lassan ez is elfogy, itt meg nincs! Hogyan tovabb? A Baba jol van, rengeteget mozog, es erzem is, de aggaszto hogy nem tudom mit tehetek azert hogy a Kicsinek ne legyen baja!!
    Minden segitseget orommel fogadok! Elore is koszonom! 21 hetes Mami!

    Válasz: Szedjél magnéziumot és keress valamilyen más, ott kapható terhesvitamint, valamint lehetőség szerint pihenj sokat.

  • Csalók Katalin

    2010. február 15. hétfő

    Szia Ági!!
    Már megint én vagyok, mert sajnos még most sem érzem, hogy mozogna a picikém. 21. hetes és 4 napos vagyok és nem éreztem semmit kb. egy hete. Nagyon idegesít, hogy nem érzem. Még annyira kicsi lenne, vagy van vmi probléma?? A héten kell menjek dokihoz, már alig várom, legalább meghallom a szívverését és megtudom mi a helyzet vele.
    Köszönöm 🙂

    • szunyogh nikolett

      2011. február 14. hétfő

      szia!
      Bocsi,hogy hozzászólok én is 21 hetes vagyok és nem érzem,hogy mozogna a babym! 🙁 mindenki mondja hogy simogassama pocimat hátha érezni fogom…csak azt érzem ha megsimizem mintha csobbanások lennének a hasamban meg kororg! normális ez?

      • Vida Agi

        2011. február 20. vasárnap

        Igen, ez normális.

        • szunyogh nikolett

          2011. február 24. csütörtök

          Köszönöm szépen:)

    • Csalók Katalin

      2011. február 20. vasárnap

      Ma kaptam egy levelet, h válaszom érkezett, pedig már egy éve irtam a kérdést. de nem ez a lényeg….
      Mindenkinek azt ajánlom, hogy menjen orvoshoz, ha nem érzi a gyerekét mozogni. Nekem is mindenki azt mondta, hogy első gyermek, nem érzed meg olyan hamar, blá blá blá….és 22 hetesen mentem kontrolba és a gyerekem meg volt halva. Természetesen meg kellett szüljem..nem kellemes, sőt még 2 két hetet hordtam is meghalva, de nem lett semmi bajom, külsőleg…belülről sokat vivodtam…de túltettem magam rajta, már ahogy lehet. Most megint állapotos vagyok, rettegek minden kontroltól. Menjetek orvoshoz, ha nem érzitek, ha első, ha második..nem kell hallgatni senkire.
      Nikolett menj orvoshoz.
      Nem normális dolog.
      Sok egészséget mindenkinek és könnyű szülést

  • Csilla

    2009. december 30. szerda

    Szia!
    ismét kiváncsi lennék a véleményedre:)21+2 km vagyok, és az lenne a kérdésem, h ilyen korban, normális az h 2-3 napig nem érzem a babát mozogni?de semmilyen szinten?ezelőtt kb két hét óta napi rendszerességgel intenziven éreztem minden nap többször is naponta,de most 3 napja semmi, ill nagyon apro mozzanatok max, és nem is vagyok benne biztos h az valóban Ő vagy esetleg bélmozgás v vmi más. kell ez miatt aggodnom?

    Válasz: Nem, ez természetes, nem kell miatta aggódnod. Most még olyan pici, hogy néha egészen hátra mászik a méh belső felére, ezért nem érzed elől a mozgását.

  • kriszta p

    2009. november 11. szerda

    Szia, jelenleg a 13.hetben vagyok. Az orvosom már a 16.hétben szeretné, ha mennék 4D ultrahangra, amit a rendelojében fog csinálni. Az a kérdésem, hogy ez nem túl korai? Én szeretném ezt az ultrahangot, viszont ahogy tudom, nem ingyenes, és akkor szeretnék menni, amikor már a pofijábol is lehet látni vlmit, amirol képet is kaphatnék… Vagy a 4D onmagában ingyene és csak a képek + CD, stb. vannak megfizetve??? Ezzel most nem vagyok tisztában. Koszi a válaszod.

    Válasz: Nem. Az ár a vizsgálatot tartalmazza, és ahhoz kapod még ajándékba a képeket és a videót.

  • Eszike

    2008. december 28. vasárnap

    Akkor itt az idő, hogy bejelentkezzek! 🙂
    Köszönöm szépen a választ!

  • Eszike

    2008. december 28. vasárnap

    Szia!

    Szeretném megkérdezni, hogy szerinted melyik héten érdemes 4D-s ultrahangra menni?
    Mikor csinálják a legjobb felvételeket?
    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Szerintem a 21-28. hét között a legjobb, akkor még az egész babát lehet látni és már nem annyira soványka. A 28. hét után már jobban látszik a pofija, de kevesebbet mozog, és gyakran alszik, ezért akkor már kevésbé látványos a babamozi 🙂

  • Era Brandhuber

    2008. október 12. vasárnap

    Fantasztikus,mar mi is alig varjuk ,hogy menjunk a 4D ultrahangra