Autósülésekről mégegyszer

A múlt heti Babák az autóban cikkem kapcsán kaptam néhány visszajelzést, mely szerint többet szeretnétek tudni a babaülésekről és a babák autóztatásáról.

Autósülésekről mégegyszerNagy általánosságban úgy szokott kinézni a helyzet, hogy a baba először autóba csatolható hordozót kap, ebben szokták autóztatni. A legtöbb családban addig, amíg ki nem növi. A hordozó fő hátránya, hogy félig ülő helyzetben van benne a kicsi, ami nem tesz jót a gerincének, ha huzamosabb ideig csücsül benne (egészen addig gond ez, amíg nem tud magától ülni). Ha hosszabb útra megyünk, akkor 45 percenként pihenőt kell tartani, kivenni belőle a babát, hagyni mozogni, nyújtózni.

A hordozó fő előnye, hogy biztonságos. Az első ülésre is beköthetjük, menetiránynak háttal, ha az utasoldalon nincsen légzsák. A hátsó ülésen menetiránynak háttal kell bekötni.

Mikor váltsunk? Az elsődleges szempont az legyen, hogy kényelmes-e még a babának a hordozó. A nagyobb babák, illetve téli hónapokban a jól felöltöztetett babák már fél éves koruk körül kinőhetik, nem férnek el benne, más babák még 1 évesen is vígan használják.

A másik szempont, hogy szereti-e. Sok baba már 7-8 hónaposan reklamál a hordozó ellen, mert nem lát ki belőle.

Ilyen esetekre jó megoldás a II. számjelzésű, 9 kilótól használható ülés, amit egészen 3 éves korig vehetünk igénybe. Ez részben hátradönthető, ezért a még nem stabilan ülő babát is beletehetjük. 9 hónapos korig az első ülésre is köthetjük menetiránynak háttal, utána már a hátsó ülésre kell bekötni. Hátránya, hogy ezentúl nem tudjuk a babát hordozóval együtt cipelni, előnye viszont, hogy kilát a kicsi az autóból és ez nagyon jól leköti a figyelmét.

Az egészen kicsiknél szokott felmerülni, hogy nem szeretik a hordozót, mert pl. aludni csak hason tudnak. Sajnos biztonsági szempontból nem javasolt, hogy a baba azt autóban hason aludjon. Ha viszont nagyon nem bírja a hordozót, akkor vehetünk autóba köthető mózest is, de meg kell nézni, hogy rajta legyen a biztonsági szabvány E kezdetű jelölése, különben nem biztonságos.

Miért sír a baba? Megtanulhatsz-e az ő „nyelvén” beszélni, vagy várnod kell egymás teljes megértésére addig, amíg meg nem tanul beszélni? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

16 Comments

  • Jucus

    2010. december 29. szerda

    Kedves Ágnes!

    2010. december 3-án inszeminációm volt. Ezt követően Duphastont kellett szednem, amit akkor hagytam abba, mikor 2 héttel később negatív lett a terhességi teszt. Majd azt követően beteg lettem. Szedtem Aspirin komplexet, egy-egy algopirynt, Tantum verde cukorkát is szopogattam a torkomra. Már rég nem voltam ilyen beteg. Amikor elkezdtem köhögni 6-8 szem Ambroxolt is bekaptam, a köhögés csillapítására lándzsás útifüvet és Stodal nevű homeopátiás szert is ittam (még mindig kell). Orrspray-nek Flexonase-t használtam. Mivel antibiotikumot már évek óta nem szedek be, így próbáltam gyógyítani magam. Ehhez járult hozzá, hogy csak 3 napot tudtam otthon maradni, a munka miatt.
    Még az is, hogy nemrég köveket találtak a vesémben és az orvos azt mondta, hogy szedjek Rowatinexet is. A tusfürdőtől viszketni kezdtem és Pimafucort krémet is kellett használnom két alkalommal.
    Hát így összejött minden, amire nem számítottam és megtörtént a csoda, a következő teszt (mivel nem jött meg a menzeszem, csináltam dec. 27-én) pozitívat jelzett. Most vagyok a hatodik héten.
    Minderre még rátett, hogy a férjem is „megelégelve a betegségemet” és a karácsonyi hétvégén pálinkát itatott velem, kétszer, és egy kis bort is, hátha jobban leszek. Arról már nem is beszélek, hogy 2 hete akkorát estem a jeges úton, mint egy ház, és megfájdult a bal oldalam (petefészkem és a vesém is). Nem tudom, mikor estem életemben ilyet, de 3 napig mindenem fájt.
    A leírtakhoz képest a mai teszt is pozitív volt.
    Már nagyon régen vártuk ezt a babát, évek óta küzdöttünk érte.
    Már szinte vicces, amit leírtam, de most egy kissé izgulok a kisbabám miatt. Remélem, hogy nem tettem a gyógyszerekkel rosszat a fejlődésében. Természetesen sok vitamint és gyümölcsöt, zöldséget eszem, így biztosan jót is tettem a picivel.
    Ha megtennéd, hogy leírod a véleményed,tanácsaid, segítenél vele!
    Válaszod előre is nagyon köszönöm, üdvözlettel: Jucus

    • Vida Agi

      2011. január 03. hétfő

      Elég izgalmasan hangzik a történeted, de nem kell aggódnod, az első 6 hétben az embrió fejlődését semmilyen külső tényező (gyógyszer, alkohol stb.) nem károsíthatja.

  • W Mariann

    2010. december 29. szerda

    Szia Ági! Ezt a II. számjelzésű ülést/ hordozót hol lehet beszerezni? Az én kisfiam 7 hónapos, 10 kiló és 76 cm. a jelenlegi hordozóját igencsak kinőtte széltében és hosszában, de még nem ül. Mindenhol kutattam, de a Brendonban, Tégelben is furán néztek, mikor ilyet kerestem. Azt mondták, a hordozók egyenméretek, a legelső ülés meg megkívánja, hogy ülni tudjon a pici. Mi Keszthely Miskolc távon járunk haza így az ülést semmiképp nem használnám, de pont ezért kényelmetlen szegénynek a jelenlegi hordozó. Tudnál tippet adni, hogy hol keressem az általad említett ülést? Előre is köszönöm. És köszönöm azt a rengeteg segítséget is, amit a blogodon keresztük kaptunk Tőled az első 7 hónapban. Sőt, az előtte levő 9-ben is. Túlzás nélkül állítom, hogy Te voltál/vagy a legnagyobb támaszunk. Boldog Újévet kívánunk!

    • W Mariann

      2010. december 31. péntek

      Kiegészítésként azt kérdezném még, hogy 7 hónaposan ugye még csak menetiránynak háttal köthetem? Ezek az ülések beköthetők így? Köszönöm a választ!

      • Vida Agi

        2011. január 07. péntek

        Én a Mária babadiszkontban vettem a 9-18 kilós ülést, ez nem hordozó, hanem ülés, de dönthető a háta, tehát majdnem a hordozóhoz hasonlóan ül benne a baba, és van hozzá egy emelőpárna is, amivel akár már újszülött kortól használható. 9 hónapos korig csak menetiránynak háttal lehet bekötni.

        • W Mariann

          2011. január 07. péntek

          Köszönöm szépen! Utánajárok! Szép napot!

  • Fulop Timea

    2010. szeptember 08. szerda

    Kedves Agi!

    Olyan kerdesem van, hogy szeretnek autoval utazni a babaval, de egyedul! Meg csak 4 honapos! Eleg jol el van a hordozoba es az autoban is! De mivel nem lehet kikapcsolni az utasoldali legzsakot a kocsiba igy csak a hatso ulesen menetiranynak hattal ulhet! De igy nem latom ot es nem merek igy elindulni vele! Nem mennek hosszu utra csak 20-25 perc lenne! Mi a megoldas??

    Koszonom
    Timi

    Válasz: 20-25 percre nyugodtan elmehetsz így. Egyébként lehet bababoltban olyan tükröt kapni, amit a középpanelre lehet felszerelni és látod belőle a hátsó ülésen a babát. Én rengeteget autóztam mindkét gyerekkel, ennél hosszabb utakra is mentem velük, ha esetleg unatkoztak vagy sírtak valamiért, akkor megálltam.

  • NetAnyu

    2009. augusztus 07. péntek

    Sziasztok!

    Ezek itt a legfrissebb szabályok.
    De remélem, nem a büntetési tétel nagysága szabja meg, mennyire figyeltek a biztonságra.

    Tájékoztatjuk, hogy a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény módosítása alapján 2009. augusztus 1-jétől a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, a bukósisak és a mobil rádiótelefon használatára vonatkozó rendelkezések megsértői közigazgatási eljárás keretében közigazgatási bírság fizetésére kötelezhetők. Az eljárás határideje 30 nap, amely egy alkalommal 30 nappal meghosszabbítható.

    …közigazgatási bírság kiszabására kerül sor, amelyek jogszabályban rögzített összegei a következőképpen alakulnak:

     Menet közben kézben tartott mobil rádiótelefon használat miatt a járművezetővel szemben lakott területen 10 ezer, lakott területen kívül 15 ezer, autóúton vagy autópályán 20 ezer forint bírság szabható ki.

     A gyermekbiztonsági rendszer használatának elmulasztása miatt a járművezetővel szemben lakott területen 15 ezer, lakott területen kívül 30 ezer forint, autóúton vagy autópályán 45 ezer forint bírság szabható ki.

     A biztonsági öv és a bukósisak használatának elmulasztása miatt a járművezetővel illetve a jármű utasával szemben lakott területen 10 ezer, lakott területen kívül 20 ezer, autóúton és autópályán 30 ezer forint bírság szabható ki.

    A közigazgatási bírság kiszabása esetén közúti közlekedési előéleti pont kiszabására nem kerül sor.

  • andante

    2009. július 15. szerda

    Én is úgy tudom,hogy a hátsó ülésre is csak menertiránynak háttal lehet bekötni kedves ircsó.

  • veszter

    2009. június 23. kedd

    Kedves Ági!

    Nem a babahordozó az első gyerekülés, ami használható. Létezik minősített autósülés mózeskosár formában is, amiben fekszik a baba. Hosszabb utakra 9 kg-ig ez az ajánlott. Több cég gyárt ilyet (pl. Chicco, Römer).

    veszter

  • Verus

    2009. május 15. péntek

    Kedves Agi!
    Mi Olaszorszagba keszulunk menni a nyaron. Hosszu az ut, 12-15 ora autoval. Kislanyom 10 honapos lesz mikor megyunk (most 9 honapos), mar nagyon szepen ul megtamasztva, meg egyedul is, de igen kisnovesu, csk 66 cm es 7,5 kg. Az a gondom, hogy nem tudom eldonteni hordozoban vigyuk meg vagy kocsiulesben. Olyan ulest vettunk ami 9-36 kg-ig hasznalhato, lehet donteni a tamlajat, de meg igy is eleg fuggoleges a hordozohoz kepest. Szerinted kibirja igy ulve a 12 + orat vagy jobb lenne meg a hordozo? Nem tudom nem-e megterhelo a gerincenek ilyen sokaig ulni.

    Válasz: Ha már ül magától,akkor mehet az ülés, ha még nem, akkor a hordozó.

  • Vica

    2009. április 07. kedd

    Kedves Ági!

    Ismét köszönöm a gyors választ! 🙂
    Vica

  • Vida Agi

    2009. április 07. kedd

    Vica, ha már tud ülni támasztékkal, akkor lehet használni, mert itt végülis arról van szó, hogy a gerince meg tudja-e tartani már a kicsit fékezésnél. A kg-ban megadott határokat azért mondják, mert ez egy bizonyos életkort feltételez, amikor már stabilan ül a pici, de pl. az én fiam 5 hónaposan volt 9 kiló, amikor még nagyon nem tudott ülni, tehát ezek az értékek nem 100%-ban irányadóak.

  • Vica

    2009. április 07. kedd

    Szia Ági!

    Ezt a II-es számú ülést lehet használni kilenc kiló alatt is? Kislányunk 8 hónapos és 7 kiló, de mindig fel akar ülni a hordozóban. Ugyanez a kérdésem lenne a biciklisüléssel kapcsolatban. Mindenhol mást olvasok, van ahol 8, van ahol 12 hónapos kortól ajánlják a biciklis ülést, máshol 9 kilótól, van ahol azt írják: ha már stabilan ül, máshol: ha már magától fel tud ülni. Örülnék, ha a te véleményedet is leírnád, kis városban lakunk, és jól jönne, ha már el tudnánk kerekezni a boltba, postára stb., de semmiképp sem akarnám túl korán elkezdeni.

    Előre is köszönöm!

  • Vida Agi

    2009. március 31. kedd

    Igazad van, javítottam.

  • ircsó

    2009. március 30. hétfő

    „A hordozó fő előnye, hogy biztonságos. Az első ülésre is beköthetjük, menetiránynak háttal, ha az utasoldalon nincsen légzsák. A hátsó ülésen menetiránnyal megegyező irányban kell bekötni.”

    Szia Ági4

    Én úgy tudom, hogy a hordozót menetiránynak háttal szabad bekötni a hátsó ülésen is, mert fékezésnél a pici baba feje előre esne. Rosszul tudom?

    üdv.ircsó