Hónapok óta nem alszik

Létezhet, hogy hónapok óta nem alszik a baba rendesen? Hogy mindig éppen van valami baja, ami megébreszti? Nem lesz attól baja, hogy nem alszik egész éjjel, hanem 1-2 óránként felkel? – kérdezi tanácstalanul néhány hónapok óta kialvatlan kismama.

Hónapok óta nem alszikIgen, létezhet. A legtöbb baba az első 4-6 hétben valamikor hasfájós lesz, valamint még alkalmazkodik a külvilághoz, ezért alszananak nagyon felületesen és ébrednek fel gyakran éjszaka. 2-3 hónapos kor között többnyire rendeződnek az alvásproblémák, ilyenkor a legtöbb baba jobban alszik éjjel és csak enni kelnek fel 3 óránként. Gyanús, ha ebben az időszakban is rendszertelenül, 1-2 óránként kel a baba nappal, ez betegségre (pl. reflux) utalhat.

Néhány családban 3 hónaposan az oltással és növekedési ugrással kezdődnek ismét a gondok, a korábban jóalvó baba gyakrabban kel éjszaka, de ez önmagában nem baj: teljesen normális, ha 6 hónapos koráig a baba éjjel 3-4 óránként felkel enni. Az sem jelent problémát, ha a korábban 6-8 órát egyben alvó baba megint elkezd 3-4 óránként kelni és evés után visszaalszik. Ennek az az oka, hogy ahogy a baba súlya nő, a tápanyagigénye is több lesz és már nem tudja a nappali evésekből pótolni azt.

Valódi alvászavarról akkor beszélhetünk, ha a megszokott 3-4 órás ritmusnál korábban ébred fel, sírva felriad, és az etetéstől sem nyugszik meg, nem alszik vissza. A legtöbb babánál ezzel a jelenséggel, 5 hónapos korában kezdődik az alvási mizéria. Ennek az oka általában a fogzás, majd pedig az egyes mozgásfejlődési állomások belépése környékén 1-2 hétig a baba éjszaka is „gyakorolja” az adott mozgást és ezért ébred fel.

Ehhez 8-9 hónaposan csatlakozik a szeparációs szorongás jelensége is, amikor rádöbbennek, hogy anya nincs mindig ott velük és éjszaka is őt hívják, keresik. Ezen segíthet, ha pár napig Apa fekteti a babát és ő megy be hozzá éjjel – ez az első alkalommal talán nehézkes, de ha következetesen csinálja Apa és nem adja át Anyának a stafétát, akkor idővel kialakul.

Utána jön a fogzás, a mozgásfejlődés, majd a szeparációs szorongás és ez így megy kb másfél éves korig. A babák sokkal felszínesebben alszanak mint mi, tehát nem folyamatos alvásra van szükségük, csak alvásra. Míg egy felnőtt számára az óránkénti kelés fárasztó, addig egy baba ugyanúgy kipiheni magát így is, mert neki rövidebbek az alvási ciklusai, és mindig a éber fázisban kel fel. Ráadásul nála a gyakori ébredés az életbenmaradás eszköze is, ha nem ébred gyakran és sír, akkor nem kap enni, nem takarják be és megfagy stb.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

134 Comments

Comment navigation

  • Varga Petra

    2010. december 09. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 6 hónapos. kb másfél -2 hónapja 3-4 vagy több alkalommal is kell éjszakánként. Van úgy,h 1-2 órát fenn is marad! Tudom,h ez a fogzás időszaka. Védőnő szerint elvileg jövő7re kint lehet a fogacskája de ezt már 2 héttel ezelőtt is mondta! Nem tudom,h mit tegyek! Homeopátiát kap csak ch 15ös chamomillet. Minden este 5 db-t, néha reggel is. Gyógyszerész szerint ezt nem lehet csak alkalmanként, úgy viszont nem hat!
    Mit tehetnék,h nem maradjon fent órákat? Hogy megkönnyitsem fogzását? Ill,h én is pihenhessek?
    Borostyánláncot nem szeretném, mert szerintem az nem kisbabának való és veszélyes. Dentinox pedig az egész nyelőcsövét és gyomrát lezsibbasztja! Várom válaszát és előre is köszönöm!
    Petra

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Moni

    2010. december 07. kedd

    Kedves Ági!
    Kisfiam most 8,5 hónapos. Eleinte lassan gyarapodott, de azért nem volt nagy gond. 4 hónapos korág kizárólag szopizott, 6 hónaposan szinte egyik napról a másikra elutasította a cicit. Ettől függetlenül még a mai napig fejek (naponta 2x) és estére anyatejet kap kb 180-230ml között. Amíg cicizett 9-10 órákat aludt éjjel egyben (1 etetéssel megszakítva), de amióta nem kell neki, azóta éjjelente többször (3-6 alkalom) is felsír, felriad. Négykézlábra áll, de a szeme szinte csukva és sirdogál, nyüszög. A legtöbbször elegendő, ha a visszafektetem és a cumit visszaadom (az is a cicizés elhagyása óta kell csak), de van hogy tovább sír és csak az ölemben alszik vissza. Utána visszkerül az ágyába és alszik tovább. Ezek az ébredések általában kora hajnalban (0-3 óra) vannak. Foga még nem látszik, nappali alvásnál nincsenek ilyen felsírások. A nagyágyba nem szeretném beszoktatni.

    Kérdésem: Lenne ötlet, hogy ez a helyzet mitől lehet? Fejlődési szakasz? Mit csináljak, hogy megoldódjon ez? Vagy előbb-utóbb magától is elmúlik?

    Köszönöm válaszodat előre is!
    Üdv: Moni

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Gabi

    2010. december 02. csütörtök

    Kedves Agi!!!
    Tanacsodat szeretnemkerni fiaim 1 evesek,es mostanig nagyon jol aludtak..jo volt egy egy ejszaka miko kivetel volt de 3honapos koruktol jol aludtak.most egy 1-1,5honapja nagyon rosszul alszanak…este 8-9ko lefektetem es olyan van,h mar 11-12 ko meg is vannak ebredve es ezt csinaljak 20-30 percenkent egesz ejjel.elegge farazto dolog…napkozben sem alszanak tobbet 1-1,5 oranal..es nagyon nyugtalanul.forgolodnak…fogzas miatt van?vagy miert nm alszanak?mit tegyek?

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Ha még nincs kint legalább 6 foguk, akkor a fogzás lehet az oka.

  • edomanci

    2010. november 25. csütörtök

    Kedves Ági!

    Sokszor kaptam már tanácsot tőled. Most is segítséget szeretnék kérni, illetve válaszra várok az éjszakai alvásproblémákkal kapcsolatban…
    Kisfiam 5 és fél hónapos. Már három hónapos kora óta folyik patakokban a nyála, de a kezét és az ujjacskáit csak egy hónapja kezdte el tiszta erővel rágni. már minden homeopátiás szert kipróbáltunk, de totál semmi eredményük nem volt. Még a csodaszerként emlegetett Viburcol kúp sem használt. Most masszírozgatom az ínyét a Dentinox-al, de ez sem a teljes siker záloga, a rémhírekről (garatzsibbadás, fulladással) meg már ne is beszéljünk…
    Óránként, fél óránként ébred éjszaka, úgy hogy este 7-kor fürdik és nyolc, kilenc körül alszik el.
    Semmivel sem tudom úgy kifárasztani napközben, hogy éjszaka ne ébredjen fel. Egy héten kétszer járunk babaúszásra, amit hihetetlenül élvez, tornázunk minden nap. (most kezdi felfedezni a kúszás előnyeit), de semmi… Napközben jól asszik a kiságyban. Éjjel is vissza tudom ott altatni, anélkül, hogy kivenném, kivéve az első, (reggel öt-hat körül eszünk először) evés előtti ébredést. Olyankor úgy megsajnálom szegényt, hogy néha a kezemben ringatás (csak ülve, a franciaágy szélén) sikertelensége miatt beteszem magunkhoz az ágyba. Az első evés után kipiheni a fáradalmakat és 8-ig, fél kilencig alszik vissza…Ez gond? Mit tehetnék, hogy nyugisabbak legyenek az éjszakák? Nem magam miatt… Kisfiamat sajnálom szörnyen, hogy nem tud folyamatosan pihenni..(6 hetes korában kezdte átaludni az éjszakákat és ez megszűnt 3 hónaposan) Normális folyamat ez? Három és fél hónapos kora óta táplálom hozzá, azóta kap tápszert kétszer egy nap (reggel és este)A hozzátáplálás később kezdődött, mint az alvás gondok…
    Néha 1,5-2 órát is beszélget hanyat a kiságyban, aztán mikor elfárad nyöszörög. Olyankor megfordítom, megsimogatom és ha szerencsénk van visszaalszik…
    Mit csinálunk rosszul?
    Köszönöm a tanácsot előre is!
    További sok sikert kívánunk!

    Üdv.,
    Edó

    • Vida Agi

      2010. november 28. vasárnap

      A kisfiaddal nincsen semmi gond, ebben a korban a maximum, amit elvárhatsz tőle, hogy éjjel lefekvés után 5-6 órát alszik egyben és utána 3-4 óránként ébred enni, de ebben a korban még az is normális, ha 3-4 óránként ébred folyamatosan enni a baba éjszaka, mert a nagyobb súlya miatt nagy a tápanyagigénye is, amit nem tud feltétlenül mind nappal magához venni. Tehát ha éjjel felébred, meg kell etetni.

      • edomanci

        2010. november 29. hétfő

        Köszönöm szépen a tanácsot, de azt hiszem ezúttal nem adnék a gyereknek éjjel is tápszert, ha anélkül is visszaalszik…Tejem már egy hónapja egyáltalán nincs, hála a csodás szakirodalomnak, ami gyakorlatilag egyáltalán nem létezik arra az estre, ha a gyermekorvos tanácsára nem eszük éjjel, 6 hetes kora óta. Így, a nagy időkülönbség miatt a test is normálisan reagál és megjön a menzesz. Kár, hogy az éjjeli fejést valahogy elfelejtik tanácsként megemlíteni az embernek, mikor még hasznos lenne…A gyerek sem igényelte az éjjeli evést, mert 3 hónapos koráig minden éjszakát átaludt.
        Nem hiszem, hogy ez lesz a gond…
        Inkább a foga, de a homeopátia nálunk semmit sem ér…Egyébként a gyógyszerészek is mosolyognak az orruk alatt, mikor az ember homeopátiás szerekért megy a patikába és a legtöbb esetben ők maguk is iszonyat szkeptikusok! Mivel gyakorlatilag semmit sem használtak (nekem még az utrica urens sem…)szerintem is csak egy jó adag placebo-t vetetnek az emberrel…
        Szerintem akinek beváltak, az bátran menjen jósnőhöz is! :-)))
        Azért köszönöm!
        Üdv.,
        Edó

        • Vida Agi

          2010. december 07. kedd

          Tavaly 2 napig egyáltalán nem volt hangom, már minden vackot kipróbáltam rá, amikor kaptam rá Homeogéne tablettát, amiből óránként egyet kellett szopogatni és óráról órára jött vissza a hangom. Ennyire hatástalanok a homeopátiás szerek. Hozzáteszem az orvosi egyetemeken létezik homeopátiás oktatás, tehát nem placebóról van szó.

          • edomanci

            2010. december 13. hétfő

            Kedves Ági!

            Én viszont „asszem” emlékművet állíttatok Anette Kast és dr H. Morgenroth részére, a „Minden gyerek megtanul aludni” című, zseniális szerzeményükért! Fogzás ide, placebo oda, -egyébként ezoterikai főiskola is létezik, mégsem járok jósnőkhöz :-)- a gyerekem 2!!!! nap alatt újratanulta az alvást és este háromnegyed kilenctől reggel hétig alszik, egyetlen nyikk nélkül! Ezt a könyvet csakis ajánlani tudom az összes, kedves sorstársnak!
            Mindezek ellenére, minden tiszteletem a tiéd és ha válaszra méltatsz majd más ügyben, azért biztosan borzasztóan hálás leszek!
            Köszönettel,
            Edó

  • Farkasné Andi

    2010. november 12. péntek

    Kedves Ági!

    Nagyon tetszik ez az oldal, sok hasznos dolgot olvastam Tőled, már kérdés és válasz nélkül is csak köszönetet tudok mondani:-)
    A lányom a jövőhéten lesz 10 hónapos. Kb. másfél hónapja küzdünk az éjjeli alvással, lett is eredménye, a két felső fog kibújt (az alsó kettő 6 hónapos korában bújt elő), megtanult felállni, 1 kézbe kapaszkodva jár, néha mászik is, de csak kényszerből, egyszerűen látszik rajta, hogy nem szereti. Egyébként hamarabb tanult meg felállni, mint mászni. Biztos, hogy fogzik, mert folyamatosan rágcsál mindent, ami a kezébe kerül.
    Az éjszakáink változóak, van, hogy egyszer tartós időre, 1-2 órára felkel, egyszerűen nem tudjuk visszaaltatni. olyan is van, hogy többször kel rövid időre, ilyenkor felül, elveszti a cumját, ekkor elég lefektetni, egy kis tea, vagy csak a cumi, és már alszik is. Talán teljesen fel sem ébred, teljes kómás állapotban van. Ha hosszabb időre kel fel, látszik rajta, hogy nem akar játszani, általában nyöszörög, felül, sír, kapaszkodik a rácsos ágyban. Próbáltam itatni, etetni, dologéllel kenni az ínyét, volt, hogy viburcol kúpott is kapott, kivettem, ringattam, megnyugtattam, simiztem, visszatettem…stb. Ugyanezt a férjem is megteszi, ha én már kiütöttem magam. Az ébredési nem egyidőben vannak, van, hogy éjfélkor, van, hogy 2-3 ór körül, de ma hajnal fél 4-től gyakorlatilag 5-ig voltam fenn vele, ő időnként szundikált is közben. Azóta alszik. Este könnyen elalszik, csak néha ül fel, veszíti el a cumiját, de ha kellően fáradt, akkor meg sem mozdul.
    Homeós szerekből kipróbáltam a chamomilla CH15-öt, illetve a viburcol kúpott szoktam adni fürdés után, ezt követi az esti tápszer, kis játék a nagyágyon, ami gyakorlás, mert próbál egyedül megállni, majd szépen pápázik az apjának, a lámpának, a „bim-bam” órának, eléneklem a „Füles Mackó mond meséket…” nyitó és záró dalát, beteszem a hálószákba és alvás.
    nappal 2-szer alszik, mostanában tízórai után kb 2 órát, majd délután 3-5 óra között kb. 1 órát. Gond nélkül elalszik, nem kell altatgatni. ez sem volt mindig így, de most szerencsére rájött, hogy muszáj időt szakítani egy kis pihenésre is:-)
    Szóval a kérdésem az lenne, hogy esetleg ezen „tünetek” alapján más homeós szert próbáljak-e ki, illetve mennyire látod, hogy a viburcol hatásos-e, én nem tudom, hogy egy kúptól át kellene-e aludnia az éjszakát vagy sem. Illetve azt is szeretném kérdezni, hogy meddig adhatók ezek a szerek. Amikor nagyon sírt, illetve enyhe láza is volt, kapott Panadol Baby-t, ettől függetlenül azért megébredt éjjel, csak nem volt fenn sokáig.
    Mit tudok még tenni a nyugodtabb éjszakák érdekében? Egyáltalán lehet-e tenni bármit is? Valójában megszoktuk, hogy felkelünk hozzá, úgyis egyszer elalszik, szüksége van az alvásra, és a kimaradó időt be is pótolja, később ébred reggel. Csak sajnálom, hogy kínlódik, és persze nem szeretném, ha rögzülne, hogy éjjel sertepertélünk körülötte.
    Köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      A leírtak alapján az ő szere nem a Chamomilla, hanem a Belladonna, a D30 higításból óránként 1 golyót kaphat naponta, max. 8 golyót/nap. Ha teljesen át aludni nem is fogja, de az ébredések száma csökkenni fog tőle. Legalább 4 napig kell adni és nem szabad előtte és utána 30 perccel ennivalót adni neki.

  • Bettica

    2010. november 04. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    2,5 éves a fiam és eddig nem volt gond az alvásával. Éjjel 1-2 alkalommal ébredt, de legtöbbször 1 éves kora óta végig aludta az éjszakát. Este lefekvéskor is magától aludt el, nem volt sírás.
    A rituálék megmaradtak (vacsora, kicsi játék, fürdés, öltözés, kakaó, közben mese, majd puszi-betakarás-buksi simi-szokásos szöveg és szobából kivonulás, egyből hasra fordul és pár perc múlva már alszik is), nem történt változás az életünkben, mégis az én jól alvó gyermekem 3 hete éjszakánként 5-6x átsétál hozzánk. Nem sír, nem beszél, csak átjön, néha befekszik közénk és alszik egy keveset, néha csak megáll az ágy szélénél, hogy visszakísérjük az ágyába. Elalváskor sem megy minden olyan simán, mint eddig, többször kisétál a szobájából, hogy visszakísérjük. Igyekszünk az első 1-2 alkalommal higgadtan elmondani neki, hogy alvásidő van, pihenjen, ne sétálgasson, de gyakran a 3-4. alkalom után ez már nagyon nehezen megy, ilyenkor bizony előfordul, hogy picit erélyesebben szólunk rá (szerencsére azért ez még most ritkán fordul elő). Az eddigi reggel 7 órai kelések is már egyre korábban vannak. Kezdünk kifáradni, mert van hogy óránként ébred. Eleinte még a náthára fogtuk, aztán mikor meggyógyult a fogára (16 van, a 4 hátsó még nem bújt ki). De már 3 hét is eltelt és még mindig változatlan a helyzet. Jelenleg nem beteg, jó étvágyú, jó kedélyű, eleven. Bölcsödébe jár 1 éve, ahol szeret lenni, reggel hátra nézés és elköszönés nélkül szalad be a csoportba. Párommal sincsenek párkapcsolati problémáink. Mit tehetnénk? Elrontottunk valamit? 3 hónapos korában már rászoktattuk arra, hogy a saját ágyában aludjon el ringatás nélkül, hátsimit – buksisimit kaphatott, míg el nem aludt, ez bosszulhatja most meg magát? Várjunk még, hátha ez is egy fejlődési szakasz miatt van vagy forduljunk orvoshoz?

    Köszönöm előre is a segítségét!
    R. Betti

    Válasz: Nem rontottatok el semmit, minden kisgyerek csinálja ezt bizonyos időszakokban. Az én fiaim is néha megjelennek éjjel, odabújnak és alszunk tovább, én is ezt csináltam gyerekkoromban. Ezek általában rövid időszakok, amit aztán kinő a kicsi. Számára a családi ágy a biztonságos „fészek”, ahova oda tud bújni. Ebben a korban kezdenek el a kicsik félni a sötétben, ez lehet az egyik oka, erre jó megoldás lehet egy gyenge fényű éjszakai lámpa a szobájában, de nem csak ez a gond, hanem általában az ilyen éjszakai átmászkálás hátterében az is áll, hogy éppen egy fejlődési ugráson megy át, vagy a bölcsiben szerzett élmények ébresztik fel, ezt is kinövi. Segíthet, ha éjszakára Mesélő Hold illóolajat párologtatsz a szobájában.

    • Bettica

      2010. november 16. kedd

      Nagyon köszönöm a válaszát! Időközben rájöttünk, hogy a szoba páratartalma nem volt megfelelő számára (panelban lakunk 🙁 ). Egy párásítót tettünk be a szobába, azóta határozottan jobb lett az éjszakánk!
      Az illóolajat is kipróbáljuk, biztosan jótékony hatással lesz rá (is).

      Üdvözlettel: R. Betti

  • Ica

    2010. november 03. szerda

    Kedves Ági!

    Sokat olvasgatom más szülők tapasztalatait, de hasonlóval még nem találkoztam, ezért kérem a segítségedet. Kisfiam 15 hónapos, 10 hónapos kora óta jár. Születése óta problémáink voltak az alvással, elalvással, de időszakonként más volt a probléma. Kb. 1 éves korában sikerült leszoktatni arról, hogy csak szopizás közben aludt el, most már elalszik úgy is, hogy kellő előkészület után (éneklés, meseolvasás, alvóállatok stb.)a kiságyába letéve elalszik. Nappal egyszer alszik. Az éjszakákat nem alussza át, többször felébred (jó esetben egyszer-kétszer, rosszabban akár 4-szer is). Ilyenkor csak úgy alszik vissza, hogy magam mellé veszem a nagyágyba és szopizás közben elalszik. Próbáltam már a hátsimogatást, ringatást, sírni hagyást, de egyik sem vált be. Ezeket a dolgokat már megszoktuk, az újabb keletű probléma a következő:
    Kb. 3 hónapja heti 3 délelőtt eljárok dolgozni, ebből heti egyszer az apukája vigyáz rá otthoni környezetben, heti 2-szer a mamához viszem. A mamánál ha elálmosodik, akkor viszi az alvójátékát és magától lefekszik a kanapéra, ahol aludni szokott, és 2-3 órát is nyugodtan alszik, jókedvűen ébred, szépen eszik. Itthon viszont az utóbbi hetekben egyszerűen lehetetlen lefektetni, legalábbis egy kínszenvedés. Ha abban az időben akarom lefektetni, amikor a mamánál el szokott aludni, akkor nagyon sír a kiságyában, akár fél óra-háromnegyed órát is, ekkor már nem bírom hallgatni, kiveszem a kiságyból és hagyom még játszani. Ezért próbáltam, hogy jóval később teszem le aludni, hátha nem elég álmos. Ilyenkor is sír, de ekkor már elég fáradt, és előbb-utóbb elalszik. Viszont ha így sírva alszik el, akkor kb. fél óra- 40 perc múlva ordítva ébred, nem alszik vissza, és egész délután nem lehet vele bírni, hisztis, nem akar rendesen enni stb. Este is csinálta pár napig, de úgy tűnik, hogy arról leszokott.
    Kérdésem, hogy mi lehet az oka, hogy „idegen” helyen, „idegen” emberrel szívesen és jól alszik, ráadásul magától kéredzkedik, otthon, velünk pedig nem? A dologhoz még annyi tartozik, hogy eleinte nagyon sírt a mamánál, amikor otthagytam, illetve egy idő után már akkor, amikor beléptünk a lakásba, mostanában már nem sír, sőt úgy tűnik, szívesen marad ott, de amikor megyek érte, nagyon örül nekem, kapaszkodik rám.

    Köszönettel: Ica

    Válasz: Ez azért van, mert tudja, hogy otthon több mindent megengedhet magának, mint a mamával szemben. Ezért van az, hogy az otthon már egyáltalán nem alvó gyerekek a bölcsiben, oviban 2-3 órákat alszanak. Próbáld meg délutánonként a nagyágyon altatni, előtte lehet közösen mesét olvasni, és utána ott a ti ágyatokban aludhat, ez segíteni szokott.

  • Szilvi

    2010. október 27. szerda

    Kedves Mindenki!

    Szeretném veletek megosztani tapasztalatom. 10 hónapos kisfiam eddig max. 10x ha átaludta az éjszakát, elég rossza alvó volt. Többször előfordult az 1-2 órás kelés is éjszaka. Azt hittük, hogy a foga. De kb 1 hete bemérettük a szobát, és megállapították, hogy szinte az egész szobában vízerek vannak össze vissza. Nem is nagyon tudjuk áttenni az ágyat, mert egyrészt kombi ágy, meg kicsi a szoba is. Így leraktak az ágya elé egy árnyékolót, ami elvileg leárnyékolja a rossz sugárzásokat. Azóta nagyon jól alszik, este 8-9 fele tesszük le aludni, és csak 1x kel fel hajnalban szopizni (gondolom éhes vagy szomjas) és utána még reggel 7-8-ig alszik.
    Szóval mindenképp megér egy próbát, hátha rossz helyen van a kicsi ágya. Én nagyon tudom javasolni!
    Üdv,
    Szilvi

  • Vanda

    2010. október 25. hétfő

    Bocsi még egy fontos infó kiegészítéskén. Fél órákat alszik napközben, az eddig 1-3 óra helyett. Elolvastam a cikkeidet, vannak sejtéseim, de „szeretném”, ha megerősítenéd.:-)

  • Vanda

    2010. október 25. hétfő

    Kedves Ági! 5,5 hós a kislányom, 2 hete csak a karomban hajlandó elaludni.
    (2 hós koráig csak kézben aludt, majd együtt nagy ágyban, majd kiságyában simogatva, néha egyedül. Majd jött neki 2 foga, nappal nem aludt akkor.)Ha leteszem az ágyába, veri magát a matrachoz, sír, vagy hasra fordul s órákig játszik, szenved álmosan, de nem alszik el. Az ágyhoz van húzva a kiságya, ma éjjel átkúszott mellém s így aludt. Ha álmos és egyedül hagyom sír, egyébként elvan egyedül. Mi okozhatja? Köszönöm!

    Válasz: Azt az okozza, hogy ezt szokta meg, ezért máshogy nem tud elaludni. Ha következetesen mindig a kiságyban altatod, akkor idővel megszokja és ott is tud majd aludni, valamint, amikor álmos, akkor képes lesz magától elaludni. Ha fektetéskor képes megfordulni és magától csendben még játszani, akkor még nem volt elég álmos, amikor lefektetted. Ebben a korban 2,5-3 órás ébrenlét után fáradnak el annyira a babák, hogy gond nélkül képesek legyenek elaludni, ha korábban fekteted le, akkor csak kínlódás van az altatással.

  • Andrea

    2010. október 14. csütörtök

    Kedves Ági!
    Olvastam pár hozzászólást,és kérdeznék egy frissen kialakult problémánkról.Fiam 7hónapos múlt,1 foga alol már látszik,több nem.Másfél hónapos kora óta végigaludta az éjszakát,kb 2 héttel ezelőttig.Azóta néha hajnali fél 1 felé fölriad,ha csak kicsit pityereg nem megyek be,visszais alszik reggelig,de már kétszer előfordult hogy rögtön úgy ébred hogy torkaszakadtából ordít,de annyira hogy teljesen remeg tőle,lila a feje,folyik a könnye tehát tuti nem hiszti..Először adtam neki cumisüvegből vizet,utána visszaaludt,következőleg,fölvettem kis ringatás után visszaaludt.Nagy meglepetésünkre 2 fejlődési folyamatot átugorva (négykézlábmászás,ülés)felállt a kiságyban.Azóta eza sláger.Kapaszkodik a fejvédőbe,az ágyrácsba és állva ordít.Tegnap este fél9kor elaludt és 11óra után sivalkodva ébredt.Bármit csináltam vele,csak üvöltött,pelenkacsere,szopi,ringatás,leteszem ordít,felveszem akkoris,letettem,cumival,leoltottam az éjjelifényt már fordulis hasra és ordít utánam.Kicsit hagytam sirni,hátha megszunnyad,hát inkább beheregelte magát mégjobban.Kb.4szer mentem be hozzá,adtam neki panadolszirupot,na attól megszunnyadt,meg szereti is az izét.Remélem nem szoktattam hozzá ahhoz hogy valamit mindég kenek a szájába az elalváshoz,de azoktól rögtön javul a helyzet,viszont a panadolt nem lehet csak 3 napig adni.Kérdéseim
    1. ha veszek viborcul kúpot az nyugtatná éjszaka?és azt mikor kell beadni hogy hasson,és mennyi ideig hat?
    2.az ágya fal mellett van oldalról ha kapaszkodik épp szembe néz az ajtóval,amin kibe megyek.Lehetséges hogy megkéne fordítanom az ágyat a falra merőlegesre?
    3.tegnap este az éjjeli fényt is úgy hagytam,nekem úgy tünt ahogy közelítettem az ágyához már kapaszkodott jobban belém,van baldachinja,azt nézte nagyon,és szinte mindég,nappal is,éjszaka is addig forog hogy pont ellentétesen alszik mint ahogy leteszem.Gondoltam arra nem-e fél mostmár a baldachintól?elég sötét mintái vannak,lehet hogy egyszer megijedt tőle mostanában?nem lehet tudni mit lát belőle mikor éjjel felriad,de az biztos hogyha sír az ágyában és hirtelen odamegyek hozzá szó nélkül akkor mégjobban elkezd sírni,látszik hogy megijed tőlem,ezért mindég óvatosan már messziről beszélek hozzá.
    Szerinted mit tehetnék a jó alvás érdekében,nem szeretnék visszaállni az éjszakázásra,sajnos az utobbi 2 hétben se én se a férjem nem tudtunk visszaaludni rendesen.
    válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: 1. A Viburcol kúp jó szer fogzásra, de nem minden babánál hat, meg lehet próbálni.

    2. Teljesen mindegy, mert nem ez a baja, hanem az, hogy jön a foga és rohamosan fejlődik a mozgása, emiatt nem alszik olyan mélyen és lefekvés előtt nehezen tud ellazulni.

    3. Ha úgy látod, zavarja a baldachin, próbáld ki, hogy 1-2 éjszakán keresztül nincsen fent.

    Ezeknek a tüneteknek két oka lehet. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    A másik lehetséges ok, hogy nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni)

  • Heléna

    2010. október 13. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam 14 hónapos, és elég rosszul alszik mind nappal, mind éjszaka. Napközben ugyan képes 3-4 órát is szunyálni, de eközben többször felébred, és hol cumival, hol melléfeküdve (a nagyágyon), hol ringatással tudom csak visszaaltatni (különösen, ha beteg), egyébként kialvatlan és sírós lenne.
    Esténként pedig elég későn (22 óra magaságában), és szintén elég nehezen alszik el. Még hullafáradtan is képes felkelni, mászkálni a lakásban. Nagyon sokszor és nagyon sok türelemmel kell próálkozni, mire végre elalszik. Ilyenkor már szabályosan elájul. Ezután az éjszaka első felét a kiságyában tölti (velünk egy szobában), ezután sírva feláll, és magunkhoz vesszük. Eddig ez jó volt így, de amellett, hogy mostanra iszonyú kényelmetlenné vált, alig alszik valamit az éjszaka hátralévő felében. Akár egy órán keresztül is fenn van, forgolódik, nyöszörög, hiába simogatjuk, csitítjuk, kap cumit, teát. A hosszas nyűglődés után végül, általában nekem kell ölbe vennem, és úgy visszaaltatni. Ha nem veszem fel, sír és feszíti magát, folyik a könnye. Nem tudom eldönteni, hogy ez most hiszti-e, illetve számomra egy próbatétel, vagy valóban valami baja van?

    Köszönettel!
    Léna

    Válasz: Ennek 3 oka lehet:
    1. Járás tanulás: A járás tanulás körüli időszakban átmenetileg lehetnek alvászavarok, ezek elmúlnak, amikor a kicsi már stabilan tud önállóan járni.

    2.Fogzik Ilyenkor kezdenek bújni a hátsó fogak, ami komoly fájdalommal jár (nem úgy, mint a metszőfogaknál, itt valóban erős fájdalom lehet). Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

    3. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

    Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyúzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

  • moncsi

    2010. október 12. kedd

    Szia Ági!
    Én már teljesen ki vagyok a babámtól!Nem tudok rájönni mi lehet a baja!13 hónapos már kint vannak a fogai(fent 4,lent 2)de még mindig nem tud éjjel aludni,pedig még este cicizik.Rendesen meg is vacsorázik!Még sosem aludta át az éjszakát mert éjjel felkel a cumi miatt de eddig odaadtam neki és visszaaludt.Mostanában vagy 1 hónapja nem!
    Képzeld felkel de már ül az ágyába. Pedig csukva van a szeme,de ahogy felébred akár egyszer is rögtön felül.Vagy pedig keresztbe van az ágyába dől összevissza.
    Kb.hajnal fél egy 1 körül kénytelen vagyok magunk közé tenni mert csak ordít ha visszafektetem pedig külön alszik már nagyon rég óta és csendes a szobája is.Itt közöttünk is csak forgolódik felhúzza a lábát, mászik közbe meg csukva van a szeme.A védőnőtől kérdeztem azt mondta poénosan „csak nem lesz alvajáró!”Na ez volt a válasz.Gondoltam tőled megkérdezem hogy mit csináljak hogy újra akár cumival is de rendesen aludjon és ne üljön fel éjszaka.
    Köszönöm előre is a választ

    Válasz: Ennek 3 oka lehet:
    1. Járás tanulás: A járás tanulás körüli időszakban átmenetileg lehetnek alvászavarok, ezek elmúlnak, amikor a kicsi már stabilan tud önállóan járni.

    2.Fogzik Ilyenkor kezdenek bújni a hátsó fogak, ami komoly fájdalommal jár (nem úgy, mint a metszőfogaknál, itt valóban erős fájdalom lehet). Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

    3. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok.

  • Andi

    2010. október 11. hétfő

    Kedves Ági!

    A mi lányunk már idősebb egy picit, 2 éves. 2 hónappal ezelőttig (egy-két kivételtől eltekintve) átaludta az éjszakákat, sosem kelt fel. (Saját szobájában, egyedül alszik egészen pici kora óta) Ez augusztus elején megváltozott. Kétszer-háromszor felébred éjjelente. Eleinte ez azért nem volt nagyobb gond, mert körülbelül két percet kellett nála töltenem, nagyon hamar megnyugodott és visszaaludt. Már akkor is kérdeztem a doktornőnket, hogy nincs-e esetleg valami nyugtató, altató hatású szer, mert bár nincs fenn sokáig a kislány, nap közben nagyon nyűgös. Nem mondott semmit, csak találgatni kezdett, hogy mi lehet az oka (ijesztő mesefilmek, sok élmény napközben…). Tudom, hogy fontos lenne kideríteni az okot is, de a dolgok „elfajultak”. Jó két hete amellett, hogy felkel többször, nem igazán hajlandó visszafeküdni. Ha sikerül is rábírni, 10-15 perc után újra hív, és egyre nehezebb rávenni, hogy feküdjön vissza. Már ott tartunk, hogy az éjszaka közepén jó 2 órát fenn vagyunk. Napközben persze sokkal hisztisebb, én türelmetlenebb vagyok vele (mert persze mi sem alszunk), és a párom, aki autóban tölti a napja nagy részét, szintén kialvatlan. Nem jó senkinek! Már mindent kipróbáltunk: szigor, kedveskedés, áthoztuk magunkhoz (ez abszolút nem jön be, játéknak tekinti, elkezd játszani, beszélgetni, nem hajlandó még elfeküdni sem), hagytuk, hogy este tovább fenn maradjon… semmi eredménye. Tudsz valami jó tanácsot adni? Vagy valami tuti szert? Próbáltam vele itatni az Afrikai vörös teát, mert arról olvastam, hogy nyugtató hatású, de nem igazán issza meg.
    Köszönettel:
    Andi

    Válasz: Valószínűleg itt arról van szó, hogy a nappali élményeit éli át újra, ezért alszik ilyen aktívan. Ha nagyon túlpörgött nappal, sokat játszik, sok élmény éri, akkor ez is állhat az ébredések hátterében. Ebben segíthet a Coffea tosta 9CH nevű homeopátiás bogyó,amiből este lefekvés előtt 5 golyókát kell elszopogatni (vagy vízben feloldva adni)

  • zsuzsa

    2010. október 11. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 7 hónapos. Szeretném az általad is leírt módszerrel tanítani elaludni az ágyikójában. Éjszaka viszont kímélném a család másik felét, ezért maradna a vissza-szoptatás, vissza-ringatás még valameddig, amíg nem eszik már jó adagokat szilárdból. Éjszaka nagyon sokszor ébred.
    Igazából azt várom az alvás tanításától, hogy nemcsak nem kell majd ringatni, hanem talán az éjszakai alvás is javulna, esetleg átaludná a ciklusokat jobban.
    Van így értelme, hogy éjszaka egyelőre marad a visszaszoptatás?
    Köszönöm a válaszodat.

    Válasz: Megpróbálhatod, de csak attól, hogy visszaszoptatod, talán a ringatásról leszokik, de ugyanúgy fel fog ébredni, mert nem emiatt ébred, hanem valami más baja van, ami miatt felriad. Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Viktória

    2010. október 09. szombat

    Kedves Ági! Kisfiam 11hónapos és lassan 3hónapja éjszaka, alvás problémákkal küszködünk.5hónapos korától végig aludta az éjszakát,és ez olyan 8-9hónapos korában kezdődött.Nappal is keveseket alszik,de az elején azt gondoltam nem baj hátha éjszaka jobban alszik, és hát nem így lett.Próbálkoztam azzal először hogy minél tovább kitoltam a fürdetést.Akkor este 9kor megfürdettem,általában ilyenkor igényelt még egy tápszert,és következett a vívás, az alvás miatt mert olyan is volt mikor fél 12kor még nem aludt.miután elaludt kb.2-3óra múlva fel kelt mint akit halálra ilyesztetek,utána már nyugtalanul aludt,és ez így ment reggel 5-ig,most ott tartunk hogy este fél 9kor fürdés,utána tápszer,és olyan 10óra felé el is alszik.éjjel 1kor kelés közben üvöltés,3órakkor szintén ugyanúgy kelés, és végül reggel 5kor ébred,már nem is akar visszaaludni csak tízórai után,olyan délelött 11óra felé,és persze akkor sem sokat,déli alvásnál szintén nem sokat.Napközben ennyi is volt az alvás.Szeretném megkérdezni hogy mitől van ez hogy ennyire nem igényli az alvást??

    Válasz: 11 hónaposan általában kétszer vagy egyszer alszik a baba napközben, két alvás között 4-5 órát ébren van és utána 1-1,5 órát alszik. Az éjszakai alvása nagyon kevés, hiszen mindössze 7 órát alszik az ebben a korban szokásos 9-10 óra helyett.
    Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Mónika

    2010. október 07. csütörtök

    Kedves Ági!

    A nappali alvásokkal kapcsolatban kérném segíséged.
    4,5 hónapos kisfiúnk, 7,5 kg, anyatejes. Eddig szépen aludt, volt nappali ritmusunk (3-szori alvás), éjszakákat átaludta (evéssel).
    Most viszont nappal nagyon nehezen alszik el. Nagyon sír. Szinte azt látom, hogy csak végkimerülségben alszik el. Pedig korábban letettem és cumival pár perc alatt aludt is.
    Most ha leteszem hasra, üvölt és egyre jobban hergeli magát. Hanyatt mindent fogdos, figyel és ameddig csak bírja, nyitva tartja a szemét. Próbáltam már korábban letenni, hátha túlpörög, de akkor meg még nem álmos.
    Nagyon óvatos játszunk vele, nehogy felpörgessük alvás előtt, de az sem segít.
    Alapjában véve jól elvan, csöndben, nézelődik, hason játszik, semmi gond. Aztán egyszer csak álmos lesz, nyikorog-sírdogál, megpróbálom lerakni és onnantól kezdődik a „harc” kb. fél-1 órán keresztül. Játszani már fáradt, aludni még nem eléggé. Csak a kezemben van el, de a ringatáshoz, hordozáshoz meg nem szeretném hozzászoktatni…

    Biztos, hogy a fogzás már megkezdődött, mert fehér az ínye, mindent rág, csorog a nyála, de vajon ez csak a nappali elalvást nehezíti?
    Félek hozzászokik, hogy ha már meglátja a kiságyát sírni fog…
    (2 hetes kora óta külön alszik, a saját ágyában).

    Előre is köszönöm a segítséged!
    Üdv,
    Mónika

    Válasz: Az a gond, hogy később álmosodik el, mint amikor te lefektetni próbálod és mivel már nagyon érdeklődő, nehezebben tud ellazulni, kikapcsolni. Próbáld meg, hogy amikor elálmosodik, még egy kicsit fenntartod a figyelmét, 30-45 percet, aztán amikor már nagyon álmos, akkor fekteted le.

  • Vikica

    2010. október 02. szombat

    Szia Ági!Segítene ha válaszolnál, vagy írnál egy-két bíztató szót:) Az én pici lányom (19 hónapos lesz) 2-6 hós kora között átaludt az éjszakákat, akkor fel sem fogtam mekkora dolog ez. Csak az tudja, akinek nem adatik meg az éjszakai pihenés. azóta hol jobb hol rosszabb a helyzet, de átaludt éjszakák nincsenek. nagyon sokáig az emésztéssel küzdött, böfik, pukik kínozták. Aztán a fogzás sem kímélt minket, bár enyhitette a tüneteket a chamomilla, csak áttöréskor voltak óriási virrasztásaink, üvöltéssel kombinálva (pl. nyáron 8 hét alatt 8 fog). Most megvan mind a 16, a maradék 4 még várat magára. A mozgásfejlősésről nem is beszélve, állandóan felült, mejd felállt a kiságyban, annyira gyakorolt (mondjuk ez azóta is így van) egész amíg meg nem tanult járni- ez csak 15 hós korában volt. Szepárációs szorongás, talán a legrosszabb és azt hiszem most újra azzal küzdünk. Próbáltam már mindent amit javasolni szoktál. A helyzetet most súlyosbítja, hogy másfél éves korában visszamentem dolgozni, ő pedig bölcsis lett. Hála isten, gyönyörűen beszokott, szeret bölcsibe menni, szépen eszik, alszik ott is, megszerette a gondozóját, 6-an vannak a csoportban kismanók. viszont az együtt töltött időben nagyon kellek neki, és azt hiszem ő is nagyon kell nekem. Úgyhogy félretettem az elveimet, miszerint mindig próbáltam az éjszakai ébredéskor a kiságyban visszaaltatni( akár órákon keresztül, simogatni, dúdolni, és amikor újra felsír megint menni át hozzá), hogy ne aludjon a mi ágyunkban. Most hogy dolgozom egyszerűen nem engedhetem meg magamnak, hogy nappal fáradt legyek az éjszakázástól, másrészt pedig mindkettőnknek kell a másik közelsége az elszakadás miatt. jobb úgy reggel beadni, hogy előtte hajnalban (ált.4 felé, de van hogy már 2kor) amikor ébred magunk közé teszem és simizem, szeretgetem (ébred éjfélkor is de akkor még vissza szoktam tudni simogatni). Már mondja ha mégis próbálom visszafektetni, hogy „kiszáll, másik szoba”. így próbálom nyugtatni magam, hogy helyes amit teszek, pedig másfél éven keresztül küzdöttem az együttalvás ellen. Most sem alszik jól, van, hogy áthozom magunkhoz és ott randalíroz tovább, rudgos, felül, feláll, kiabál, de van hogy látszik rajta a fáradtság mégis mindig felsír, felül, nem tud aludni mondjuk 2-4ig. Reggel persze tudna, de akkor kelni kell. Nem tudom meddig fog tartani ez az éjszakázás, és már azt sem tudom hogy mi a stratégiám, meddig fog velünk aludni (este egyedül alszik el az ágyában csak ébredéskor teszem át.) Tudsz tanácsot adni? Szeretném még megkérdezni, hogy a kiságyat mikor lehet átcserélni gyerekágyra? Milyen érettségi jelek szükségesek hozzá? Arra gondoltam új ágyban talán jobban aludna, ha megszeretné, mondjuk onnét meg magától átjönne, vagy botorkálna alakásban, nem tudom… bölcsiben fektetőn alszik,nem kiságyban, elfogadta, szereti. Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Ebben a korban bölcsi nélkül is a legtöbb gyerek néha a szülői ágyban köt ki, ez jelenti számukra a biztonságot. Nyugodtan aludjatok együtt, ha ez mindkettőtöket megnyugtat. A heverőt már másfél éves kortól lehet használni, lehet eleve legurulásgátlósat venni, de külön is kapható felszerelhető legurulásgátló, de ez valószínűleg nem oldja majd meg az éjjeli felébredéseket, és az sem garantált, hogy át fog jönni hozzátok magától, nem kell felkelni hozzá.
    Ha éjjel fentvan két órát, annak az az oka, hogy sok élmény éli nappal és túl van pörögve, ezen segíthet a Rooibos tea, amiből este igyon egy csészével.

  • Nóra

    2010. szeptember 27. hétfő

    Kedves Ági,

    Először írok, és szeretném elmondani, mennyire hasznosnak tartom az oldalt. Nekem, kezdő anyukának nagyon sokat segít, és a kérdésekre adott válaszokból is rengeteg információhoz jutok. Most viszont a saját „problémámmal” fordulok Hozzád:
    Kisfiam egy hét múlva lesz 3 hónapos. A nappali alvásaink sosem voltak egyszerűek, nem tud egyedül elaludni, mindig ringatva altatom el, de ha megpróbálom letenni pár perc múlva felébred. (pedig mindig megvárom, a mély alvást). Viszont ha nem teszem le, másfél – két órát is alszik a kezemben.
    AZ éjszakai alvásokkal eddig nem volt gond. Este 9 körül letettük a kiságyába (csak este alszik ott) és 2-3 óra körül ébredt először, akkor megszoptattam, aztán 6 óra körül kért enni ismét. Most pár napja ez teljesen megváltozott. Van, hogy 9-től 11-ig 5-ször sír fel, (olyankor cumit adok a szájába, fogom a kezét, de néha ki is kell venni) aztán nagy nehezen elalszik, 2 körül kel ismét, majd 2 óránként. Ilyenkor megszoptatom, mert máshogy nem nyugszik meg. Az első etetés után már nem teszem vissza a kiságyába, mellettem alszik tovább. (Nekem azzal nincs gondom, hogy nem alussza át az éjszakát, csak nem értem, hogy miért kel mostanában ennyiszer)
    A kérdéseim:
    1. Lehetséges-e, hogy ez már a 3 hónapos növekedési ugrás miatt van? Vagy esetleg a foga jöhet már? Ugyanis a keze nagyon sokat van a szájában, van hogy 4 ujját próbálja egyszerre begyömöszölni a szájába. A harmadik, amire gondolok, hogy 4 napja kapta meg a rota oltást, az zavarhatta-e meg?
    2. Mikor érdemes elkezdeni „tanítani” az alvást ahogy itt olvastam az oldalon: dédelgetem, leteszem, ha sír felveszem, megnyugtatom, aztán ismét leteszem. Eddig korainak gondoltam, úgyhogy ezt nem nagyon próbáltam.

    Köszönöm, hogy időd szánsz a levelem megválaszolására.

    Válasz: 1. Ez a rota oltás mellékhatása lehet. Azt javaslom, hogy az első ébredéskor szoptasd meg, de utána ne tedd magad mellé, mert ha érzi a tejszagot, akkor félálomban felébredve nem visszaalszik, hanem megint csak tejet kér majd.

    2. Valóban korai lenne még, különösen, hogy más a probléma, ebben a korban oka van, ha megébred a baba (pl. beteg, éhes stb.)

  • panna

    2010. szeptember 25. szombat

    Kedves Ági!
    Szeretném a segítségedet kérni, már nem először. 🙂 10 hónapos a kisfiam, ő is többször felkel éjjel. Először az esti kajcsi után kb. 3-4 órával, olyankor általában cumival visszaalszik, igaz csak 1-2 órára, mert akkor újra sír.Olyankor kap tápszert. Ha nem alszik vissza cumival, akkor kap tápszert, mert az megnyugtatja. Aztán jön neki egy hosszabb alvás, kb 4-5 óra. Akkor megint sír. Ilyenkor is megnyugszik a cumira, de kb. fél-1 óránként újra a szájába kell tömnöm. Már kint van 8 foga, ezért nem gondolom, hogy a fogzás miatt. Éhes lenne? Nem fogadja el sem a vizet, sem a teát éjjel. De meddig normális, hogy éjjel eszik? Nem kéne már evés nélkül kibírnia 8-10 órát? Nappal elég jól eszik, kivéve a reggelit. Reggel általában 130-180 tápszert eszik csak, aztán alvás előtt kis gyümölcs, majd alvás után ebéd. (150-200 gramm főzeléket eszik, én főzöm neki.) Ebéd után 2-3 órával megint kap gyümölcsöt, vagy egy kis rágcsát, pl. kölesgolyót. Aztán vacsira főzelék vagy tejpép. Utána 2-3 óra múlva tápszeren alszik el majdnem mindig, akkor 150-250 között eszik, attól függ, mennyit evett vacsira. Szóval szerintem nem eszik keveset. Ennek ellenére lehet, hogy éhes éjjel?
    (pár napja hálózsákban altatjuk, mert sokat mocorgott, de így is el tud mászni az ágyban; kapott alvós állatot is, mégsem működik eddig egyik sem.) Ma kezdjük az apás fektetést és éjjeli kelést, bár már látom, hogy nehéz lesz megállnom, hogy ne menjek be, amikor apával sír.
    Légyszi adj ötletet, mivel próbálkozhatnánk még???? Vagy egész egyszerűen etessem meg és kész? (volt párszor, hogy „rendes” adagot készítettünk neki éjjel, akkor aztán aludt reggelig. De nem marad így? Leszokik majd róla? Reggel próbáljak neki valami mást adni? Akkor viszont a napi fél liter tápszer, amit javasolnak, tényleg csak az éjjeli kajcsival lesz meg. (ja, lehet hogy számít, már egy hónapja áll és közlekedik kapaszkodva, egy hete meg próbálkozik az egyedül állással.)
    Na, jól összekérdeztem mindenfélét, remélem ki tudod bogozni és tudsz segíteni!
    Köszönöm előre!

    Válasz: Szerintem éhes. Etesd meg már az első felkelésnél, és jobban fog aludni.

  • zsuzsa

    2010. szeptember 21. kedd

    Kedves Ágnes!

    Először is gratulálok a munkádhoz! Rengeteg hasznos dolgot olvastam itt, és ha lenne időm, az utolsó betűig elolvasnám, mert sokat merítek még a levelekből is, (ha mást nem, akkor azt, hogy sokan küszködünk anyatársként ügyekkel-bajokkal 🙂 ), hátmég a válaszokból.
    Talán ide illik egyik kérdésem:
    1. 6 hónapos fiam korábban órákat aludt át nappal, de mostanában csak egy ciklust (kb 30 percet), aztán sírva ébred. Olyankor megszoptatom, és jönne a játék, de visszaalszik, akkor visszateszem, de böfi vagy más ébreszti hamar megint. Ez vajon miért van? Létezik, hogy a fogzás ilyen szinten zavarja nappali alvását is? És minden egyes nap? 2 hónapja? Mert este 12-1 óráig felébred óránként, és számomra úgy tűnik, a fogzás az oka. Ringatva szokott elaludni, és aztán ágyba teszem.
    2. 32 hónapos lányom, dackorszaka teljében, délben nem hajlandó ágyba bújni. Óriási cirkuszt rendez. (A kettőt együtt pihentetni művészet 🙂 ). Miből lehet látni, hogy tényleg nincs már szüksége déli alvásra? A kihagyott déli alvás után nyűgös és hisztis, szerintem kell neki még a déli pihenő. De ha nem válik be valami praktikám, mégsem kötözhetem az ágyhoz! Engedjek neki, vagy legyek erélyesebb?
    3. A harmadik kérdés nem az alváshoz kötődik, (bár sokszor érzem úgy, hogy akörül forog minden 🙂 ). Lányom kijelentette, hogy régebben szeretett, de mostmár nem szeret. És nagymamánál marad, és menjek el. Nyilván rosszul érinti az öcsi születése. Engem nagyon megvisel, hogy ilyet mond, és nemcsak a nagymamát, de gyermektelen rokonainkat is emlegeti, hogy hozzájuk költözik. Én (is) nagyon féltékeny vagyok, és mindent megteszek, hogy kettesben is legyünk, semmiben ne legyen hiánya, stb. Ugye, ez csak egy mondás, és elfelejti? Ugye nem is tudja, mit beszél?
    Köszönöm a választ.

    Válasz: 1. Igen, létezik, hogy a fogzás miatt ébred nappal, de hozzáteszem, 6 hónapos korban alszanak nappal a legkevesebbet, mert szellemileg már nem fáradnak el, fizikailag pedig még nem. Amint elkezdenek mászni, sokkal többet alszanak, mint 6 hónaposan.

    2. 2 éves kor után már sok gyerek leszokik a nappali alvásról. Nem kell erőltetni. Ha álmos, akkor magától jelzi és lefekszik majd, ha nem álmos, akkor meg elég neki egy fél óra nyugalom délutánonként, amikor mesét olvastok, mesekönyvet nézeget, vagy mesét néz.

    3. Ezt a tesó érkezése okozza nála. Nem kell foglalkozni vele. Igyekezz minden héten legalább egy alkalmat szervezni, ami csak az övé, amikor ketten vagytok (mondjuk 1 órás séta, vagy közös játszótér, vásárlás stb.), valamint minden nap legyen fél óra, amikor a tesó alszik és csak vele foglalkozol (ez lehet közös főzés, házimunka is, vagy rajzolás, mese stb.)

  • vivili

    2010. szeptember 20. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam most hat hónapos, nekünk a nappali alvással vannak elsősorban gondok. Éjszaka este 8-9-től kb reggel 7-ig alszik, néha egy, néha több ébredéssel, ilyenkor kap cicit, és többnyire visszaalszik (Bár mostanában volt egy pár „kalandos” éjszakánk – gondolom lassan jönnek a fogacskái, és emiatt).

    Nappal viszont nagyon nehezen és nagyon keveset alszik.
    Általában napi 1x, 2x (kivételes esetben 3x), de mindig csak 20-30 percet.
    Születésétől kezdve nehezen ment a nappali alvás, de azért kb 4 hónapos koráig – ugyan délután már nemigen tudott aludni, de délelőttönként 1,5-2 órát is szundított.
    Most viszont már a délelőtti alvása is max félóra.
    A másik problémám, hogy nem tudom rendszeresen mindig ugyanabban az időpontban altatni, mivel nincs fix napirendünk. Anyatejes baba, a hozzátáplálást már elkezdtük, de még mindig ide-oda csúsznak az etetési idők, így az alvás is. Lehet, hogy ez is baj?

    Lehet, hogy normális, ha egy baba napközben nem alszik hosszan (1-2 órát egyszerre), viszont sokszor látom rajta, hogy nyűgös és fáradt, és dörzsöli a szemét is, de mégsem hajlandó aludni.
    Egyébként mindig (éjszaka is) nagyon éberen alszik, minden apró zajra felriad.

    Tehát a fő kérdésem az, hogy normális-e hogy nappal ilyen keveset alszik?
    Mi lesz így később, 1 éves korára már egy percet sem fog aludni nappal?

    Biztosan zavarhatja mostanában a fogzás is, hiszen ebben a korban ez is benne van a pakliban, de a nappali alvással való gongjaink nem most kezdődtek, mostanra csak fokozódtak!

    A válaszodat előre is köszönöm!

    vivili

    Válasz: Nem alszik kórosan keveset, de azt tudnod kell, hogy ebben a korban alszanak a legkevesebbet a babák, mert szellemileg már nem, fizikailag még nem fárasztják le magukat. Amint kúszni-mászni kezd aktívan, sokkal jobban elfárad majd és többet fog aludni is.

  • Judit

    2010. szeptember 20. hétfő

    Kedves Ági!

    A problémánk a következő. 7 hónapos a kisfiam, és elég rossz alvó. Napközben szinte alig alszik, kétszer-háromszor (inkább csak kétszer) fél órát, néha csak 20 perceket. Mivel egész pici újszülött kora óta nem működött a magától elalvás, így kényelemből rászoktunk arra, hogy köztünk alszik el. Szinte csak cicin alszik el. Cumit nem fogad el, cumisüveget nem ismeri (nem iszik mást anyatejen kívül), így más nem jön szóba amit adhatnék neki. A ringatás, és ha sétálgatunk vele úgy, hogy az ölünkben van, nem altatja el. Cicin egyébként elég hamar elalszik, ha fáradt. A probléma ott kezdődik, ha be akarom tenni a kiságyába. Abban a pillanatban felébred, nem tudok elég óvatos lenni, akármennyi vigyázva is teszem be, azonnal felébred. Valószínűleg megérzi, hogy már nem vagyok ott, nem érzi a testem melegét. Utána már hiába simogatom, felébred, és sír. Alapvetően nem is lenne amúgy gond, hogy velünk alszik, de nekem a sok kényelmetlen póztól már fáj a hátam.
    Tisztában vagyok vele, hogy mi rontottuk el, hogy az elején nem következetesen a kiságyában hagytuk magától elaludni, de akkor is (és most is) úgy tűnt, hogy ez teljesen reménytelen, végkimerülésig sír, de nem alszik el. Ehhez meg természetesen nincs szívünk. Szóval nálunk olyan mint esti fektetés nincs is, hiába próbálom kialakítani az esti rutint (fürdetés, pici játszás, mese, alvás).

    A másik gondom pedig az, hogy még így, hogy köztünk alszik is rengetegszer felébred. Ha elalszik kb. este 9-kor, éjfélig legalább 10-szer felébred, 15-20 percenként. Kap egy kis cicit, és már alszik is újra. Mikor elalszik kimegyek a fürdőbe tusolni stb, mire visszajövök már fenn van, visszaaltatom, aztán 15-20 perc múlva újra felsír, megint cici, és ez így megy kb. éjfélig, ameddig én is el nem alszom. Utána olyan 2 óránként ébred fel cicizni. Ez az amit a kiságyban nem is tudnék kivitelezni, mert ehhez mellé kell feküdnöm. Ha kiveszem a kiságyból, majd visszateszem, akkor ő már felébredne, nem alszik vissza. Így hogy ott vagyok mellette, egyből bekapja a cicit, és szinte már azonnal alszik is tovább. Nem hiszem, hogy éhes lenne, mert tényleg inkább csak cuminak „használ”. Próbáltam már, hogy minden egyes alkalommal visszapakoltam a kiságyba, de a vége mindig az lett, hogy tizedik alkalom után már feladtam, és inkább hagytam köztünk. Tudom, gyengeség.
    Arra is gondoltunk, hogy mi zavarjuk a babát, mert hát természetesen este aférjemmel mi még fent vagyunk 8-9 után is, és persze nem kiabálunk, de azért van egy kis alapzajunk. Áttettük ezért a saját szobájába, de az eredmény ugyanez volt, csak éppen a két szoba között rohangáltam. Ekkor került vissza a kiságy, hozzánk, de igazából csak dísznek áll itt, nappal teszem bele, olyankor eljátszik benne 25-30 perceket, de arról, hogy abban aludna, hallani sem akar egyelőre.

    A hosszúra nyúlt bevezető után abban kérném a segítségét, hogy milyen módszerrel tudnám azt elérni, hogy ha nem is alussza át az éjszakát (nem is várom még el tőle egyáltalán, a nagyfiam is 1 évesen aludta át először), de legyen legalább éjszaka egy kicsit hosszabb (2-3 órás) alvása, ne csak félórásak. Abban biztos vagyok, hogy nem a fogzás gyötri, mert 2 hetes kora óta ugyanígy működik, akkor pedig még biztosan nem ez volt a problémája. Fogzásnak egyébként egyelőre még nincs jele.

    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel

    Judit

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Kábé

    2010. szeptember 20. hétfő

    Azt tapasztaltam, kétféle gyerek van. Az alvós, meg a nemalvós. Nagyfiam 3 éves, iker fiaim 1 évesek. Nagyfiam születésétől azt vártuk, mikor alszik majd „rendesen”. Egy éjszaka átlag 3-4-szer felkelt, de ez néha több volt, máskor kevesebb. Egyik „okozatból” a másikba értünk, hol fogzott, hol a nagymozgások, hol a szeparációs félelem… Emlékszem, mindig csak vártam, vártam, hogy mikor fogunk átaludni egy éjszakát. Pár hónappal 3 éves kora előtt történt meg a dolog. Így 3 éves kora körül kezdte el és azóta is mindig problémamentesen átalussza az éjszakákat, pedig egy szobában van az ikrekkel, akik átlíag fejenként 2x felkelnek (és mivel nem egy időben, így az nekem 4x-es kelést okoz, hoppácska), de pl. az ikrekkel már nem is táplálok semmiféle reményeket. Amíg bele nem nőnek a megfelelő korba, addig úgyis mindig nyígnak valamin, ez van. A homeopátiás szereket amit az első fiamnak adtam, remélve, hogy majd alszik, inkább magamnak kérem a dokitól, hogy kevesebb alvással is bírjam. 🙂

  • Szilvi

    2010. szeptember 17. péntek

    Kedves Ági!

    Azt elfelejtettem írni az előző hozzászólásomban, hogy akkor ha a kisfiam csak 3-4 óránként ébred fel.(pl. tegnap letettük aludni este 8 körül és 11 körül megébredt, majd hajnali 4 körül),akkor az nem valószínű, hogy a fogzás miatt van, ugye? Viszont akkor mi a teendő? Jó az, ha úgy csinálom ahogy leírtam, hogy felveszem-leteszem? De akkor ez mennyi idegig fog még ilyen sokáig tartani (1-2 óra). Mert egy párszor már megcsináltam. Elég fárasztó, és már néha nagyon fogy a türelmem. Viszont volt, hogy többször is így utána hüppögve aludt el, és még elég sokáig kb. fél órán keresztül álmában hüppögött. Akkor lehet cicit kellett volna neki adnom? Ezt honnan tudja az ember? Olyan nehéz eldönteni! Együtt aludni nem nagyon szeretnék vele, mert én úgy egyáltalán nem tudok aludni, minden mozzanatára felébredek, az nem sokat segítene. Már odaraktam az ágyába egy tetra pelust, amivel előző éjszaka együtt aludtam.
    A másik dilemmám, hogy én a nappali alvásai előtt mindig beteszem a szoba hintánkba,ami egy kicsit elringatja, ellazítja, és egy 10-15 perc vagy valamikor még korábban el is szundít benne. Nem várom meg míg elalszik, mikor még félálomban van, kiveszem a hintából, van hogy fel is ébred, és így beteszem a kiságyba. Ugye ez nem baj, hogy így segítek neki elaludni? Végülis nem alszik el benne.
    Köszi!
    Szilvi


    Válasz:
    Ha 3-4 óránként ébred, akkor éhes és meg kell etetni. Alvászavarról akkor beszélünk, ha 3 óránál rövidebb időközönként ébred és rendszertelenül, ilyenkor lehet szó a felvesz-letesz módszerről.
    A szobahinta nem gond, a babának kell segíteni az elalvás előtti ellazulásban, erre ez jó módszer.

  • Szilvi

    2010. szeptember 17. péntek

    Kedves Ági!
    Olvastam az egyik válaszodban, hogy sok babánál meg szokott maradni egy éjszakai vagy hajnali evés másfél éves korig. 8 és fél hónapos kisfiam mostanában hajnali 4-5 körül ébred fel, és sír. Nem nagyon tudom eldönteni, hogy enni kér-e, mert az éhes sírását a napirend betartása miatt (alvás után mindig evés) nem nagyon ismerem, úgyhogy max. vizet adok neki, amit szívesen iszik, de utána még nem akar sokáig elaludni, sír. Ilyenkor mindig azt csinálom, amit javasolni szoktál,hogy nem hagyom sírni, kiveszem, megnyugtatom, majd visszateszem és így tovább. De elég sokáig tart. 1-2 hónappal ezelőtt, ha 5-kor kelt akkor adtam neki cicit, de a 4 órát már korainak találom az evésre. 2 napja is 1,5 óráig (hajnali 3.30-tól 5-ig) tartott míg visszaaludt. Én azt gondolom, ha utána tud aludni még 2-2,5 órát, akkor nem lehet olyan nagyon éhes. Nem szerettem volna, ha rászokik az éjszakai/hajnali evésre, és eldöntöttem magamban, hogy 6-nál előbb nem adok neki cicit. De akkor ezek szerint normális, hogy enni kér? Nem csinálok nagy bajt vele, ha nem adok neki enni? Egyébként az utóbbi hetekben volt, hogy többször átaludta az éjszakát és 6 körül ébredt először. De volt olyan is, hogy éjjel 1,2 körül megébredt, de cumival, hátsimivel vissza lehetett altatni.
    A másik kérdésem, hogy fogzásra, lehet-e, hogy nappal adom neki a Chamomillát és éjszakára pedig egy Viburcol kúpot? Nem lesz sok? Chamomillából is mi az erősebbet használjuk, a 30 CH-t és abból adunk 2-3x egy nap.
    Válaszod előre is köszönöm!
    Szilvi


    Válasz:
    Teljesen normális, ha megéhezik és hajnalban enni kér, ilyenkor enni kell neki adni, nem pedig mindenáron visszaaltatni.
    Igen, lehet a kettő szert kombinálni.

  • Rita

    2010. szeptember 09. csütörtök

    Kedves Ágnes

    A lányomnak kinn van az alsó két foga a felsők még nem bújtak ki, ez okozhatja az állandó éjszakai felkelést?.
    Mindent rág, de olyat is csinál éjszaka hogy felül a kiságyba és el kezd tapsolni, mászni.
    A cumit nem kéri, visszaaludni nem nagyon akar,mert keservesen felsír, és csak szopival lehet megvigasztalni.
    Mit tehetnék? Adom neki a chamomillát akkor kicsit nyugodtabb vagy próbáljam ki a fogzásra való homeopátiás kúpot hát ha attól jobb lesz az alvás?,Mert ez igy elég fárasztó,próbáltam magunk közzé is venni de az sem segít mindig.Mostanában már kétóránként fel sír?!
    Üdv. K.né Rita

    Válasz: Igen, ez a fogzás miatt lehet. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Fné D. Ágnes

    2010. szeptember 05. vasárnap

    Kedves Ágnes!

    Abban kérném a segítségét, hogy a most 2,5 hónapos kislányom elég láthatóan elfeküdte a fejének az egyik oldalát. A szülést követő 3 héten Anyukám segített, mert nem tudtam felkelni, viszont Ő folyamatosan a bal oldalán altatta kislányomat. Utána, mikor már láttuk, hogy a felformája változott, megfordítottuk a másik irányba is, de még semmi változás nem történt. Illetve háton fekszik, nem az oldalán. Próbáltam pelenkát összetekerni és a fejecskéjéhez tenni, hogy ne tudjon balra fordulni, de addig nem alszik el, ha elalvás után teszem oda, vagy felkel, vagy addig izeg mozog, míg eltúrja onnan, és a fülecskéjét folyton begyűri. Már babapárnát is vettünk, de azt fél perc alatt kiszedi maga alól. Abban kérném a tanácsát, hogy milyen módszer lehetséges még, ami hatásos, illetve mennyi időbe telik amíg „visszahúzódik” az elaludt bal oldala. Vagy nem fog? Mit tehetünk?
    Köszönettel, Fné D. Ágnes

    Válasz: Ha folyamatosan a másik oldalán vagy háton altatod, akkor szépen elmúlik ez az elfekvés, de amint forogni fog (5-6 hónapos kor körül), maga fog elforogni az ágyban és a másik oldalán is aludni, és akkor is szépen visszaáll majd az elfeküdt fele az eredeti állapotra.

  • Anett

    2010. szeptember 02. csütörtök

    Kedves Ági!

    Először is elmondanám, hogy megvettem az Álomba ringató könyvedet, és nagyon tetszik!!!! A könyvben van egy kérdőív, ami alapján be lehet sorolni, hogy kb milyen is az én gyerkőckém, de nálunk ez sajnos nem igazán tiszta, mert két csoportra is ugyanannyi válasz jött ki! (b és d)Szóval, a „problémám”, hogy nem igazán jöttem rá, hogy melyik módszert kellene választanom.

    Hédi lánykám 8 hónapos, és eddig egyetlen egy éjszakát sem aludt végig, sőt mostanra már kezd rémálommá válni az éjszakai nemalvás. Hédi napközben 2-3 alkalommal alszik egy egy órát, aztán du 4 után már estig fent van. Kb 8 körül szoktuk letenni aludni, olyankor alszik egy-másfél órát, és kezdődik a szenvedés, mert fél óránként felkel. Van amikor elég a cumi, de van amikor inni is kér, ilyenkor vissza alszik, de a 3-4 alkalom után már nem hajlandó visszaaludni, de altatni sem engedi magát. Ilyenkor a tápszer szokott segíteni, de van, hogy az sem. (Napközbe és este is kézben alszik el viszonylag hamar). Már megkezdtük a hozzátáplálást, reggel és este tápszert kap, napközben bébi ételt, vagy én főzök neki valamit. Fogzás is elindult, alul is és felül is kint van már 2-2 foga, és úgy látom, hogy megint elindult fent kettő. A sokadik felébredés után már nyűgös, nem találja a helyét, a kiságyban dobálja magát, és sír ha vissza próbálom altatni. Ha felébred, akkor egyből feláll a kiságyban, és általában sír. Cumi nélkül nem is tud vissza aludni!

    Kérlek segíts, hogy szerinted milyen módszert használjunk az altatásnál, és mivel tudnánk kicsit leszorítani az ébredések számát.

    Köszönettel: Ené Anett

    Válasz: Ameddig fogzik, addig nem alvásra kell szoktatni, hanem a fogzáson segíteni, ezzel máris kevesebbszer fog felébredni. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Sárgabarackocska

    2010. szeptember 01. szerda

    Kedves Ági!

    A véleményedet illetve segítségedet szeretném kérni 3 témában 5 hónapos kisfiam alvási „mizériájában.”
    1. Napközben minden etetés után bealszik, egy huzamban 2 órát nem bír fent lenni. Próbáltam már húzni az időt, de ezzel csak azt értem el, hogy nagyon nyűgös lett és csak nagy kínok árán tudtam elaltatni. Ilyenkor általában 1 órát alszik. Utána kipihenten, mosolyogva ébred. A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy rendben van-e így, hogy egy 5 hónapos baba ilyen gyakran alszik napközben illetve, hogy 2 óránál többet nem nagyon tud fent lenni?
    2. A másik kérdésem az esti lefekvéssel kapcsolatos. Nálunk minden este nyűgösen telik el. Az esti program úgy néz ki, hogy fürdés(ez kb. 7-8 között) utána vacsi és szinte egyből utána alvás. A fürdést még élvezi, de amint beteszem a kiságyba és próbálom etetni(cumisüvegből kapja a kajcsit) kitör a hiszti roham és csak énekléssel, ringatással tudom megnyugtatni (utána pedig szépen eszik) .Talán nem is éhes vagy csak túl fáradt, ahhoz, hogy egyen? Vagy rossz az egész esti programunk?
    3. Ha valaki megkérdezi, hogy átalussza e már az éjszakát a gyereket nem tudok neki határozott választ adni. Hol igen, hol nem. És persze a hol nem miatt szeretném megkérdezni, hogy vajon miért??Amúgy általában nem vészes max 2x kel fel. Ekkor adok neki enni, mert csak így tud visszaaludni. Ilyenkor megeszi a 80-100ml is. Már próbáltam csak vizet adni neki, ez kb 20-30 percig segített is de utána újra kezdődött az egész. Eddig betudtam annak, hogy növekedési ugrása van, de az létezhet, hogy ilyen hosszan és ilyen össze vissza? Este próbálom „megtömni”, 6 után sűrűbben adok neki de még így is volt, hogy nagy mennyiség elfogyasztása után sem aludta át az éjszakát. Viszont arra sem szeretném rászoktatni, hogy a kb 3x van vacsora pluszba még esti „nasi”.
    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz:
    1. Ez az alvás tökéletes, nem kell semmit erőltetni, Örülj neki 🙂
    2. Valószínűleg azok közé tartozik, akik este fáradtabbak, ezért nyűgösebb.
    3. 5 hónaposan még teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként kel a baba enni. Ez attól függ, hogy mennyire éhes. Vannak növekedési ugrásai (ahogy nő a súlya, egyre nagyobb a tápanyagigénye). Amit elvárhatsz tőle az nem a 10-12 óra alvás egyben, hanem az, hogy 5-6 órát egyben alszik és csak utána ébred fel. Ez a maximum 1 éves korig, utána már javulni fog. Azt nem szokja meg, hogy este sokat eszik, ez majd rengeteget változik akkor, ha szilárdat eszik, az étkezési szokásokat akkor kell majd kialakítani.

  • Norka

    2010. szeptember 01. szerda

    Kedves Ági!

    Előző válaszaid alapján,lenne egy újabb kérdésem. Kislányom 13 hónapos múlt,napközben gond nélkül elalszik magától,igaz már csak napi 1-szer,sajnos még nem mindig bírja ki ebéd utánig,ilyenkor nagyon nyűgös délutánra. Viszont az éjjeli alvással a kövekező gondunk van: töbször sírva ébred,mi mindig odamegyünk,mert sírni hagyni nincs szívünk,de amikor már belefáradunk,akkor valamelyikünk lefekszik az ágya mellé és érdekes módon akkor megnyugszik és reggelig alszik gond nélkül. Mit tanácsolsz,mit csináljunk,mert nem szeretnénk ha hozzá szokna,hogy együtt alszunk,hiszen születése óta külön szobában alszik,soha nem volt ilyen gondunk. Le fog szokni erről?Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Ebben a korban szinte minden gyerek elkezdi azt, hogy jobban szeretne veletek aludni, ezt a szeparációs szorongás okozza. Vagy átköltözhetsz hozzá egy matraccal és aludhatsz mellette, így legalább mindketten alszotok, vagy néhány napig este Apa fektesse le és ő menjen be hozzá éjjel, ez szinte azonnal meg szokta oldalni az ébredéseket, mert a kicsi rájön, hogy Anya nem fog jönni.

  • Bálint Katalin

    2010. augusztus 28. szombat

    Kedves Ági!

    Köszönöm a jótanácsokat, nekifogok a hasznosításuknak. Az előző válaszaid alapján újabb kérdésben szeretnék segítséget.
    Jobb-e a cumisüveg helyett, az eddig el sem fogadott játszócumira szoktatni? Félálomnál kivenni a c.üveget és helyette a játékcumi?
    Így legalább nem enne alvás közben és a fogai sem romlanának később.
    Vagy kár ilyen korban már rászoktatni?

    Köszönöm
    K.

    Válasz: Rá lehet szoktatni, nyugodtan, ha csak alváshoz kapja, idővel magától leszokik majd róla.

  • Bálint Katalin

    2010. augusztus 27. péntek

    Kedves Ági!

    Tanácsot kérnék a 8 hónapos kisfiam ügyében. 2-6 hónapig végig aludta az éjszakát, kb. 8-tól 5-6ig. Mivel a születésekor lassú súlygyarapodású volt és csak későn adhattam neki tápszert, így sajonos rászokott, rászoktatt? hogy az ágyban cumisüveggel aludjon el. Az elején ez nekem is kényelmes volt, de néhány hete már sikeresen leszoktattam az elalváskori cumisüvegezésről.
    Viszont kb. 2 hónapja minden éjjel felébred 2kor, 4kor és sír; persze 6-ra pedig kialudta magát és kelünk.
    Hiába nyugtatom, sétálok vele, vagy hagyom őt 15 percig is sírni, csak a cumisüveg nyugtatja meg. A sírása nem „fájdalom-hanú”. Azt is kitapasztaltam, hogy se a benne lévő víz, vagy tea nem érdekli, csak, ha tápszert kap.
    Azt hiszem nincs ez így jól. Külön szobában alszik az első naptól. Pórbálom leszoktatni, de már nincs ötletem. Természetesen már folyik a hozzátáplása, de néhány hét múlva csaknem alhat el szalámis kenyérrel a szájában?
    Fogai még nem bújtak ki, de ha csak az íny irritálás lenne a célja, akkor mást, esetleg játékcumit vagy teát is elfogadna nem?

    Tanácstalan vagyok, kell a cumisüveg függőségét kezelni vagy ez nem akkora gond?

    Köszönöm a segítségét!

    Válasz: Az a gond, hogy rászokott a cumisüvegre, megtanulta, hogy cumival alszunk el, ezen kell változtatnod.

    Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Norka

    2010. augusztus 23. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 1 éves múlt. Kb.2 hete 5-6-szor is felkel éjjel sírva,ilyenkor megitatom,utána alszik is tovább,de őszintén szólva már nagyon ki vagyok merülve. Napközben is csak egyszer alszik már másfél órát. Az éjszakai itatást a szopi elhagyása végett vezettem be,de nálunk fordítva sült el a dolog,nemhogy nem kel fel a vízért,hanem többször kel,mint előtte. Szerinted mi lehet a probléma,elvileg mindent kizártam(nem éhes,nem fázik,nincs melege)?

    Válasz: Ennek 3 oka lehet:
    1. Járás tanulás: A járás tanulás körüli időszakban átmenetileg lehetnek alvászavarok, ezek elmúlnak, amikor a kicsi már stabilan tud önállóan járni.

    2.Fogzik Ilyenkor kezdenek bújni a hátsó fogak, ami komoly fájdalommal jár (nem úgy, mint a metszőfogaknál, itt valóban erős fájdalom lehet). Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

    3. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok.

  • Zsuzsa

    2010. augusztus 19. csütörtök

    Kedves Ági!

    Végső kifáradás szakaszában kérek Tőled tanácsot! Kislányom születésétől fogva rossz alvó volt. Nappal alig aludt, cserébe éjszaka 2* evett és szépen visszaaludt. Aztán 3 hónapos korától fogva nappal gyönyörűen elalszik magától, este szintén, viszont éjszaka gyakran felkelt. Cumit visszaadtam a szájába és visszaaludt. Az ébredések gyakorisága elérte a 15-20 alkalmat, ezért 11 hónaposan – a fizikai kimerültség határán- úgy döntöttem magunkhoz veszem. Tehát néhány alkalommal vissza tudtam adni a cumit, de éjfél felé már az sem volt elég, jött közénk. Kb. 1 hónapja nyaralni voltunk. Egy hétig teljesen együtt aludtunk. Hazaérve a nappali alvások nem változtak, viszont este egyáltalán nem akart a szobájába maradni. Más megoldást nem látva velünk alszik el.
    Van még egy érdekesség: ha apa későn ér haza, és csak én altatom este, zokszó nélkül bemegy aludni. Azt veszem észre, hogy apával akar lenni, azért nem alszik egyedül.
    Bölcsődébe készülünk, mert visszamegyek dolgozni. Tanácsodat szeretném kérni, hogy hogyan próbáljam az önálló esti alvásra rászokatni, és arra, hogy próbálja végig aludni az éjszakát?
    Köszönettel:
    Zsuzsa

    Válasz: Azokon az estéken, amikor Apa is otthon van, fektesse le ő, közös játék után már a fürdetést is csinálhatja Apa ilyenkor, ezt szokták szeretni a gyerekek.

  • Andrea

    2010. augusztus 19. csütörtök

    Kedves Ági!

    Lányom a napokban múlt 6 hónapos. Eddig elég „kerek” volt úgymond napirendünk, kiszámítható volt többnyire a napközbeni alvása.
    Pár napja viszont, mintha minden összezavarodott volna. Tualjdonképpen minden etetés után aludt 2 óra fentlét után egy fél órácskát, akár 45 percet is.
    Érzem, hogy most váltott, de összevissza. Tegnap napközben nem aludt csak 3*fél órát, az addig kora délutáni nagy alvását, ami korábban 3 óra volt egyben, most már csak 2 , ugyancsak kihagyta.

    Sajnos ez engem annyira „lesúlytott”? hogy tisztára összevazarodtam, mert így az etetések ideje is átrendeződött, és napirendi elemek is – 4É. Gondolom idővel átáll egy másik napirendre, de mégis az lenne a kérdésem, hogy nekünk kellene erőszakosabbnak lennünk a nappali alvásával kapcsolatban?? Megmondom őszintén, hogy soha nem szorítottuk keretek közé, akkor tettük le aludni, amikor láttuk az álmosság jeleit, és akkor szépen el is fordult az oldalára, és aludt. MOst viszont álmosnak tűnik, letenném a kiságyába, és sírni kezd, de már játszani sem akar, enni sem akart…Szóóóóval. Tanácstalan vagyok.

    Rendben van az,hogy egy hat hónapos nem alszik nagyot napközben és ennyire „kiszámíthatatlan” lett?

    Másik kérdésem, hogy más témában is kérdeztem Tőled, de a kérdésem még mindig rendszer moderációra várakozik…Remélem arra is sikerül majd választ adnod, és nem vész el az éterben. Mert én látom a többiek hozzászólását és kérdéseit, amik később íródtak, de magamé csak ezzel a megjegyzéssel szerepel a honlapon.

    Köszönettel és üdvözlettel: Andrea

    Válasz: Erőszakosnak nem kell lenni, csak határozottnak. Ebben a korban általában áttérnek a babák a kétszeri alvásra, ebben van egy átmeneti időszak, amikor egyik nap még 3x alszik a baba, a másik nap pedig már csak kétszer. Mindenképpen törekedj arra, hogy 2 óránál picit tovább legyen fent, ebben a korban általában már 2,5-3 órát tudnak ébrenlenni, és 4 óránként esznek, tehát ha 45 perces alvásokkal és 3 órás ébrenlétekkel számolsz, akkor az etetéssel együtt pont 4 órás ciklusok jönnek ki. Az utolsó alvás ilyenkor általában már csak 20-30 perc szokott lenni, vagy késő délután már nem alszik el egyáltalán a baba.

    Ha még nem írtál ezzel a névvel és e-mail címmel hozzánk hozzászólást, akkor az írásod először moderációs sorba kerül, azért nem látod, de megvan és mi látjuk, ha pedig elolvastam, válaszolok rá. Ha legközelebb kérdezel és ugyanezt a nevet, e-mail címet adod meg, akkor már azonnal meg fog jelenni a hozzászólásod (erre a spam hozzászólások miatt van szükség)

  • Judy

    2010. augusztus 17. kedd

    Kedves Ági !

    Sajnos csak most hívta fel egy anyuka a figyelmemet a honlapodra és arra milyen jó tanácsokat tudsz adni az édesanyáknak .Mindegy…jobb most mint soha ,hátha nekünk is tudsz segíteni 🙂 !
    Kisfiunk Ádám éppen egy éves .
    Mindig is voltak gondjaink az alvással,bár azt kell hogy mondjam ahogy itt olvasgattam ,hogy a mi problémánk majdhogynem nem is az.Kb.: 5 hónapos koráig mindössze 1x, hajnal 5kor ébredt enni ,de alkalmaztuk a suttogós módszert,éjjel 11kor mindig megetettem őt és így bírta ki 5-ig amikor is megint evett .
    Sajnos csak 5 hónapos koráig tudtam szopiztatni,utána tápszert kapott. Nagyjából ebben az időszakban kezdődött ,hogy óránként kellett felkelnem hozzá cumit visszaadni a szájába ,amitől azonnal megnyugodott és visszaaludt.
    Napközbeni alvással nem volt soha gondunk,egészen mostanáig naponta kétszer szundiztott ,most ebéd után alszik 1-1,5 órát.Azt hiszem ez is normális .
    7-10 hónapos kora között rengeteget sírt éjjel,nem lehetett őt megnyugtatni (hozzáteszem hogy ebben az időszakban egyedül voltam vele,mert a férjem elutazott,és én is teljesen kivoltam,ingerült voltam stb.),gyakran aludtam az ő szobájában és vettem át a saját ágyamba ,ott nyugodtan aludt .
    Ezek az előzmények .
    A gondunk jelenleg az ,hogy az elmúlt hetekben 2 alaklommal volt hőemelkedéssel,lázzal járó hasmenése ,először 3 napig,jelenleg 5 napja tart ,bár láz nélkül ,nem tudjuk mitől van azelőtt a fogzás nem viselte meg .Amúgy a kedélye nagyon jó ,most tanult meg önállóan járni ,egész nap dumál. Viszont a hasmnés nem múlik,kap viburcolt, néha nurofen szuszpenziót ,próbáljuk diétáztatni amit nehezen visel sikítva követeli a kaját (mamma,hammamma!!!!!!! ) majd van olyan hogy nem hajlandó mégsem megenni kiüti a kezemből viszont éjszaka 3-4 alkalommal enni kel fel,és nem fogadja el a babatejitalt,éjjel 3kor főzeléket kell neki adnom ,olyan mintha kialudta volna magát ,pörög ,sikongat mikor már jól lakott ,szaladgál a szobában ,alig tudom elkapni …..
    Majd amikor kicsit felveszem ,megszeretgetem sétálok vele 10-15 percet akkor visszaalszik ám másfél – két óra múlva megint kezdi….ez normális dolog ?Erre van vmi homeopátiás cucc szerinted ?
    Jó lenne ha tudnál segíteni .
    Előre is hálásan köszönjük.

    Ádámanyuka ( Judit) és Ádámapuka (Péter)

    Válasz: Az a gond, hogy a mostani problémát a betegség okozza, erre még rátesz egy lapáttal a járástanulás is, ami amúgy is kicsit túlpörgeti a babákat. A hasmenős dolog miatt forduljatok mihamarabb orvoshoz, ezt ne házilag akarjátok kezelni. Igyon napközben is sokat.
    A járás miatt lehet, hogy nagyobb az energiaigénye, hiszen most sokkal többet mozog, mint előtte, adj neki nappal többet enni és táplálóbbakat, nagyobb adagokat. Mivel a burgonya és a rizs is székletfogó, ezért ezeket adhatod nyugodtan nagyobb adagban és a pocak is jobban megtelik tőle.
    Ez a pörgés 2-3 hétig tart általában, utána hozzászokik az idegrendszer az új mozgásformához. Ha mégsem, akkor segíthet a Coffea tosta 9CH nevű homeopátiás szer.

  • Juhász Renáta

    2010. augusztus 16. hétfő

    szia a segítségedet szeretnénk kérni mert én már a kimerülés határán vagyok.Kisfiunk most 10 hónapos és még sosa sem aludta át az éjszakát.Régen 3 óránként kelt megszoptattam és visszaaludt anyatejes baba,mostanában jópár hónapja 2 óránkét kel.Feláll az ágyban éjszaka és sír a cicit már nemfogadja el. Ha adok neki vizet cumisüvegből megissza de nagyon nehezen alszik vissza.általában nagy sírás közepette alszik csak el.Nem értem hogy mi a baj.Miért nem tud vissza aludni éjszaka és miért kel majdnem óránként.Egyszobában alszik velünk.Lehet az a baj hogy általában reggel fél hétkor kel utána kb 9 ig fenntvan és utána alszik vissza kb 1,5 órát majd ebéd után 13-15-ig megint alszik.Sokat sétálunk vele,tehát a levegőn is van.Minde féle szert kipróbáltunk de nem hatott semmi sem(chamomilla,virburcol)
    Az lenne a baj hogy együtt alszik velünk?
    vagy az a baj hogy kiveszem és adok neki enni(tápszert ha már nagyon sír éjszaka
    Kérem adjon ötlete hogz mivel lehetne segíteni ezen.
    Tudom hogy van a szerpentácios szorongás,fogzás,mozgásfejlődés
    Azt szeretném tudni mit csináljak hogy javuljon a helyzet.
    Köszönöm a válaszát.

    Válasz: Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Laura

    2010. augusztus 16. hétfő

    Tisztelt Ági.

    Az én kis-lányom 2 és fél éves azóta nem aludtunk végig csak max. 3 éjszakát.
    Kb 2 éves koráig vele aludtam a szobájába.
    Akkor is fel kelt este 8 kor van fekvés.
    (De már ez is kb 1 órás herce-hurca. Mindig ki talál valamit, mi kell neki.
    Próbáltam a mesét, éneklést de kb 2 órán keresztül kellet ezeket tenni, mire el aludt. Fél éve vissza költöztem a hálószobánkba, de a műsor ugyan az. Olyan éjfél körül fel ébred és utána kb 2 óránként.. (ki próbáltam, hogy nem mentem át, nem jött be addig sírt amíg át nem mentem vagy át jött hozzánk, és ott aludt tovább) de két óránként fel sír vagy iszit kér vagy a cumit keresi.
    Mi kipróbáltuk, hogy kapcsoltunk neki kis lámpát aminek halvány fénye volt.(nem jött be, csak fel kelt játszott). Próbáltam, délben nem le fektetni,de akkor meg olyan 5-6 körül el alszik és 9-10 fele fel kell.
    Délben 1-2 órát alszik. Mert ha tovább akkor finoman fel keltem. Azt is ki próbáltam, hogy később fektettem este, de akkor se alussza végig az éjszakát.
    Enni jól eszik, inni is eleget iszik nappal. Egész nap rohangál és játszik.
    Néha furcsa dolgokat mond, hogy azért nem alszik,mert mumus van a szobájába.
    Erre ki találtam, hogy imádja a lovakat tele raktuk a szobáját pacis képekkel, és mikor azt mondja, hogy mumus van ott, akkor én azt mondom, hogy a pacik a falon azért vannak ott hogy vigyázzanak az álmára, és hogy a mumus nem létezik.
    Mindig mondom neki, hogy nem kell félni, mert anya apa itt van vele..
    Nem tudom mit tegyek még hogy végre egyszer végig aludjon egy éjszakát..
    Kismama vagyok és szükségem lenne pihenésre, mert hiába megy át a párom nem segít..
    A válaszodat előre is köszönöm…

    Válasz: Ebben a korban a legtöbb kisgyermek azért ébred éjjel, mert fél a sötétben, erőltetni, sírni hagyni ilyenkor már nem lehet. Amit megpróbálhatsz:
    1. Éjszakára kislámpát kapcsolni a szobájában (a legjobb a lávalámpa, attól nincs túl világos és nincs túl sötét sem)
    2. Vacsora előtt kicsivel Rooibos teát itatni 1 csészével, ez kellemes gyümölcsízű, nem gyógytea, nincs benne koffein, és enyhe nyugtató hatású (legalább 4 napon át érdemes próbálni, hogy segít-e nála)
    3. Mesélő Hold illóolajat lehet párologtatni éjszakára a szobájában (illoolajok.hu-n kapható)
    4. Együtt vagy egy szobában aludni (sok kisgyereket csak ez nyugtat meg)

  • Orsi

    2010. augusztus 16. hétfő

    Kedves Ági!

    Kérlek írj valami jó tanácsot, mert úgy érzem kezd rémálommá válni az életünk.
    Kisfiam két hét múlva egy éves lesz. Külön szobában alszik. Már kint van a két alsó és 4 felső foga, és most nem tűnik fogzósnak.
    Az altatást következetesen mindig az ágyában csináltam, kivéve amikor időnként cicin aludt el. 8 hónapos koráig nem volt különösebb gond, hason alszik, és a hátát simogatva vagy csak ott tartva a kezem mindig pár perc alatt elaludt, és éjjel csak egyszer kelt fel szopni.
    8 hónapos kora óta kétszer kel fel enni, egyszer hajnali kettő körül, és egyszer 5 körül. (Este f8-8 körül fektetjük, és csak este és éjjel szopik). Többször próbáltam már elhagyni a két órás etetést, de olyan, mintha éhes lenne, mert ha sikerül cici nélkül elaltatnom, akkor cuppog álmában, és 20 percenként újra felébred, addig, amíg nem kap szopni. Az apja is mindig éhes éjjel, és felkel enni, lehet, hogy ennyi idősen ő is??
    Egyébként kiegészítő információ, hogy reggelire joghurtos gyümölcsöt, tízóraira gyümölcsöt, ebédre húsos főzeléket, uzsonnára főzeléket, vacsorára rízspépet és anyatejet kap. Lehet éhes ezután hajnali kettőkor?? Ha nem, akkor miért ébred fel 20 percenként, és mit csináljak?
    Sokszor van, az is hogy ha megetettem, akkor se alszik vissza, hanem egy órát ordít, és ilyenkor semmi se segít. Az 5 órás etetés után általában visszaalszik, de sokszor nem, hiába magyarázom neki, hogy még éjszaka van, csicsi, stb…
    Az utóbbi pár hétben viszont a nappali altatások is borzalmasak. Reggel 8 körül még viszonlag simán el szokott aludni, egy kis hátsimivel. 11 körül megint nagyon fáradt, régen ilyenkor aludt is, de mostanában hiába fektetem le, egyből pattan fel. Ha erőltetem, ordít. Ha nem erőltetem, akkor némi álldogálás után állva ordít, és nyújtogatja a kezét, hogy vegyem fel. Ha felveszem, a kezemben tornássza magát egyre feljebb, bújik és ordít. Ha ott hagyom, egyedül, vagy vele maradok, és nem veszem fel, képes egy órát ordítani, nem alszik el.
    Ilyenkor két dolog szokott történni, vagy hagyom ordítani, amíg olyan fáradt lesz, hogy végül ringatással el tudom altatni, vagy kiveszem az ágyból, játszunk még egy kicsit, közben nyűglődik, hogy fáradt, és később kezdődik minden előről.
    Ezzel a nyűglődéssel telik mostanában majdnem az egész nap, és már rongyokból vannak az idegeim.

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

    A nappali nemalvás oka is lehet a fogzás, ezért elsőként mindenképpen ezen segíts.

  • Kriszta

    2010. augusztus 16. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 6 és fél hónapos, 1 hete van az ,hogy éjszaka már csak 1 szer kel fel enni, illetve 2 éjszaka teljesen átaludta az éjszakát és csak reggel 9-kor kapott enni.
    Az lenne a kérdésem, hogy akkor éjszaka most már ne adjak neki enni?
    Vagy ez még változhat, azaz ha nem tudom visszaaltatni, akkor megszoptathatom hajnalban?
    Tegnap pl. reggel 6-kor kelt először és akkor meg kellett etessem. Magától ki fog ez majd tolódni reggelig?

    Nappal még 4-szer szopizik és délben kap főzeléket, ill. napközben gyümölcsöt.

    Előre is köszönöm válaszod!

    Válasz: Amikor nem kel fel, akkor ne adj neki enni, de ha felkel, akkor adjál. Legalább egy éjszakai (vagy hajnali) evés meg szokott maradni másfél éves korig, tehát nem kell és nem szabad elhagyni az éjszakai evéseket 6 hónaposan.

  • Simon Ágnes

    2010. augusztus 16. hétfő

    Szia!

    Ágnes vagyok, remélem nem gond, hogy tegezlek?!
    Van egy 16 hónapos kisfiam aki 6 hónapos koráig jól aludt, de ma már akár 30 percenként is kel éjszaka, sír és csak egy kis ivással(vizzel)nyugszik meg és alszik tovább, egyszerűen már nem tudom mit tegyek, hogy kicsit kevesebbet keljen fel!
    A nappali alvással nincs gondom, igaz nem nagy evő a fiam de nem hiszem hogy éhes, már 8 foga van és nem gondolom, hogy attól kelne fel.Tudnál ebbe segíteni vagy tanácsot adni?Előre is köszönöm válaszod!
    Ágnes

    Válasz: Ennek két oka lehet:
    1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

    2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

    Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyúzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

  • Verocska

    2010. augusztus 14. szombat

    Tisztelt Ági!

    Kisfiunk 22 hónapos és eddig 2szer!!! aludta át az éjszakát (6 és 18 hónaposan)! Leveleidből rájöttem, hogy nem tanítottam meg egyedül visszaaludni!Ennek oka, hogy ha felébred rögtön felül/feláll és hangos sírásba kezd. Sírás közben viszont nem vesz levegőt, ezért nem merem sírni hagyni!A ringatás,éneklés,szopizás rögtön megnyugtatja!Kb 1 éves korától ringatva alszik el, előtte minden!!! alkalommal szopizás közben.
    Kistesót tervezünk a közel jövőben és a kérdésem arra irányulna, hogy mikor kezdjem el az elalvás tanítását illetve hogy legyek okosabb?

    Ui:Sokat elemeztük Férjemmel azt a 2 napot és bizton állítjuk, hogy semmi új,más,jobb vagy rosszabb nem történt!

    Köszönöm megtisztelő figyelmét!

    Válasz: 22 hónaposan a legtöbb kisgyermek azért ébred éjjel, mert fél a sötétben, erőltetni, sírni hagyni ilyenkor már nem lehet. Amit megpróbálhatsz:
    1. Éjszakára kislámpát kapcsolni a szobájában (a legjobb a lávalámpa, attól nincs túl világos és nincs túl sötét sem)
    2. Vacsora előtt kicsivel Rooibos teát itatni 1 csészével, ez kellemes gyümölcsízű, nem gyógytea, nincs benne koffein, és enyhe nyugtató hatású (legalább 4 napon át érdemes próbálni, hogy segít-e nála)
    3. Mesélő Hold illóolajat lehet párologtatni éjszakára a szobájában (illoolajok.hu-n kapható)
    4. Együtt vagy egy szobában aludni (sok kisgyereket csak ez nyugtat meg)

  • Nóra

    2010. augusztus 12. csütörtök

    Kedves Ági!

    Már többször segítettél tanácsaiddal és ezt köszönöm szépen. 🙂
    Sajnos ahogyan korábban is, most is az alvással és az elalvással van gondunk.
    Kisfiam most lesz 9 hónapos és még egyetlen éjszakát sem aludtunk végig. Korábban a felvesz-letesz módszerrel szépen sikerült elaltatni, de mostanában tiltakozik ellene, sír, nem nyugszik meg sem simogatásra, sem ölelgetésre, sem ringatásra. Addig „dolgozik”, amíg cicire nem kerül. Így sikerül nappal és este elaltatni (bár néha többször vissza kell venni) és éjszaka is az ébredések során csak így tud visszaaludni. Szedünk homeopátiás készítményeket: chamomillát ch 30-asból kétszer ötöt és néha viburcol kúpot is, de még ilyenkor is kétszer legalább felébred éjszaka. Ha nem használunk kúpot, akkor képes akár 4-5 alkalommal is felkelni és ilyenkor csak nagyon nehezen alszik vissza. Sokszor már feladom és magam mellé veszem, ilyenkor viszont képes „automatára kapcsolódva” reggelig szopizgatni, cumizgatni a cicimmel.
    Reggel mindig nagyon korán ébred (6 körül), általában sírdogálva és ilyenkor már nem lehet visszaaltatni.

    Bocsi, ha hosszú voltam, de csak így tudom feltenni a kérdéseimet, azaz:
    – Gond-e, hogy csak cicin alszik el és vissza? (már a cumit is elutasítja) Ha igen, tehetek valamit ellene?
    – Vajon mi lehet az oka, hogy az eddig bevált technika (felvesz-letesz) becsődölt?
    – Mi lesz akkor ha már nem lesz tejcsi, vagy már nem akar szopizni?
    – Mit tehetek az éjszakai felébredések ellen? (este jól megetetem, nem alszunk vele egy szobában, igyekszem félálomban levenni a ciciről és az ágyába tenni…)

    Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

    Válasz:
    1. Nem gond, ha cicin alszik el és vissza.
    2. Azért nem működik, mert nem a szokás a baj, hanem a fogzás.
    3. Ha szoptatsz, nem fogy el a tej. Ha már magától nem akar szopizni, akkor felkelni sem fog.
    4. Meg kell találni a homeopátiás alkati szerét, ami tényleg segít neki, ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz

  • Edit

    2010. augusztus 12. csütörtök

    Az előző hozzászólás/kérdés is tőlem származik. (5 hós kislány hajnalban ébred)

    Kiegészíteném azzal, hogy eddig a susog-ütöget módszer (Tracy Hogg- Suttogó mindent megold könyv alapján) szerint tanítottuk aludni, és ez most is elég szokott lenni napközben, de sokszor nem igényli, mert elalszik magától is.

    De a hajnalok… ott nem segít semmi.

    Próbálkoztunk először a susog-ütögettel. Most 3 napja az ébredj, hogy alhass módszerrel.(1 órával a szokásos ébredése előtt fel kell kelteni a babát, hogy kizökkenjen a rossz alvási ritmusból) Így 3-kor keltem, de rötön vissza is alszik utána gond nélkül.

    Még 3 napig próbálkozunk vele, nem tudom, lesz-e eredmény. Eddig nem volt. Tegnap estére bebugyoláltam, így aludt is 7-ig, persze sok felébredéssel 4-től. (korábban 6 körül már nem is tudtam visszaaltatni, amikor nem volt bebugyolálva)

    A felvesz-leteszt még nem próbáltuk, de őszintén szólva nem is bírnám el a kicsit (6 kiló fölötti a súlya) órákig felvenni-letenni. Így hát ez nem játszik. Ha csinálok valamit, szeretném rendesen csinálni, de mivel nem bírom a kicsit sokáig tartani, vagy le-föl venni, ezt nem tudnám csinálni. Ráadásul most lejjebb tesszük az ágylapját, mert a megdöntés miatt már túl közel lenne az ágy széléhez és félő, hogy kiesik rajta.Így még nagyobbat kellene hajolni hogy felvegyem a kicsit.(Én hátfájós vagyok sajnos.)

    Köszönettel.

  • Edit

    2010. augusztus 12. csütörtök

    Kedves Ági!

    Problémám:

    A kicsim minden hajnalban felkel először midnen esetben 4-kor, jobb napokon utána óránként 1-szer kel fel 7-ig, a rendes felkelésig, rosszabb napokon 4-től 7-ig húszpercenként-félóránként is felébredhet.

    Ilyenkor nyöszörgéssel, néha sírással jelzi, hogy felébredt és kiesett a szájából a cumi. A cumit vissza szoktam tenni mindig a szájába. Aztán sokszor újra kiesik és én újra visszateszem. Napközben is cumival alszik el, de akkor nem szokott gond lenni, ha kiesik a cumi, olyankor alszik tovább, mintha mi sem történt volna.Ez innentől már kellék kategória, amiről le kell szoktatni?

    A kislányom ma éppen 5 hónapos. Kb. 2-3 hete teljes mértékben a 4 órás napirendet tartjuk. Napközben általában szépen alszik 9-11-ig, 13-15-ig és 17-18-ig fél órát kb. Azért vannak kivételek front, fogzás, stb. miatt.
    Sokat szenvedtünk a nappali alvásokkal korábban, jó egy hónapig, de azóta magától is elalszik, ha már fáradt és berakom a kiságyba és cumit adok neki. Ilyenkor magától, hamar elalszik. Kb. azóta tanult meg cumizni, korábban mindig kiköpte, 2 hónapja kb.

    Kb. 2 hete jöttünk rá, hogy refluxos. Azóta kap gyógyszert napi 4*1-et, minden meg lett emelve, kiságy, pelenkázó, pihenőszéket hasznájuk azóta. Persze azért, hogy a mozgásban is fejlődjön, szoktam a hátára is rakni teljesen egyenes „terepen”, ilyenkor gyakorol, hasra fordul. A reflux miatt sosem hányt, szépen gyarapszik, most 6 kiló fölött lehet kicsivel a 62 centijéhez. Szépen eszik, napi 800-900 ml között általában, vagy többet.

    3 hónapos koráig minden nap hajnali 4-kor megetettem, teljes adagot bevágta mindig.Ez rögzülhetett benne? De nem éhes, mert nappal szépen eszik. 7,11,15,19,23 órakor kap enni minden nap a 4 órás napirend óta. 18.30-kor fürdünk, utána evés és alvás. 23-kor álometetés. Születés után 2-3 nappal besárgult, kb. 1 hónaposan nőtte ki teljesn.

    Mi lehet a megoldás a hajnali kelések megszűntetésére?

    Szüksége van a 7-ig alvásra, mert ha hamarabb kel, már nyűgös és fáradt 2 óra ébrenlét után. És persze nekem is szükségem lenne egy kicsit több alvásra.

    Előre is köszönettel!

    Válasz:A kislányod éhes hajnalban. Nem a cumi miatt ébred, hanem megéhezik. Ahogy nő a baba súlya, a táplálékigénye is nő, ezért előfordul, hogy megint felkel hajnalban enni, holott korábban már elhagyta. Etesd meg ilyenkor és aludni fog.

  • Lillanyuka

    2010. augusztus 08. vasárnap

    Kedves Ági!
    Lilla lányom most lesz 5 hónapos. Sokat olvastam már tőled, hogy ebben a korban történő éjszakai felriadások a fogzásnak köszönhetőek. A segítségedet szeretném kérni, mert lassan a végkimerülés szélére kerülünk a párommal együtt. Sajnos Lilla 1-1,5 óránként kell éjjel, keserves sírással, nem használ nála a Vibrucol sem!! A többi homeotápiás szer között nem találtam számára megfelelőt, mert nála a tünetek közül az állanó rágicsálás, nyálzás, és éjjel a folytonos pukizás szerepel, de nem dagad az arca, nem lázas…stb.
    Minden hajnaban menetrendszerűen megérkezik a „pukiparádé”, amit keserves sírással jutalmaz meg a lányom. Egyre nehezebben tudjuk visszaaltatni Őt. Sokat mocorog éjjel, de még nem fordult hasra, csak pörög a saját tengeje körül, megrág mindent (a takarója minden reggel csupa nyál, néha már attól félek, hogy megeszi az egészet), és hirtelen felsír. Egy ideig megnyugtatta, ha cumit adtam neki, de azt is olyan idegesen szívta-rágta, hogy hallani lehetett ahogyan csikorog a gumi! Mostanra már a simogatás, sem használ, van, hogy 2 órán keresztül is ringatjuk, simogatjuk, de Ő nem tud aludni, csak visszaszunnyadni a karunkban.Éjjel is tartja az átlag 3 óránkénti evést, bár egyre durvábban eszik, szinte fáj.
    Eddig a hasfájásnak voltunk kiszolgáltatva, most pedig ennek. Sajnos nem tudom mivel enyhíthetném Lilla kínjait, illetve mivel tudnám hosszabb időszakra éjjeli alváshoz jutattni Őt és Magunkat is.
    Tanácsodra lenne szükségünk, hogy átvészeljük ezt az időszakot is.

    Válasz: Ha a baba puffadt, akkor az ő szere a Magnesium phosphoricum D6, késő délutántól lefekvésig óránként 1 golyót kapjon, éjjel, ha megébred, szintén 1 golyót (műanyag kanálban, vízben feloldva kell adni, akár előre is feloldhatsz több adagot kanalakban, mert kb. 10 perc alatt olvad szét a golyó a kanálban.

  • Lucababa

    2010. augusztus 06. péntek

    Kedves Ági!

    Köszönöm szépen a válaszodat, tegnap este kipróbáltam, kapott cumisüvegből 70 milli Sinlacot fürdés után, utána megszoptattam. Csak egyszer ébredt fel egész éjszaka:)))
    Köszönöm szépen az elaltatásra vonatkozó tanácsodat, már alkalmazom a leírtakat, mert olvastam egy másik cikkedben/válaszodban. Alakulunk! De köszönöm a megerősítést, most még jobban ráhajtok az eredményességre.
    A kérdésem még. Okozhat az bármiféle problémát, ha a sinlacot, (vagy esetleg, ha beválik a szoptatás melletti esti kiegészítés )tejpépet cumisüvegből adom a babának? Napközben 2-szer kanalazik már.

    Válasz: Nem, ez nem gond.

  • Lucababa

    2010. augusztus 05. csütörtök

    Kedves Ági!

    6 és fél hós babánk egy hónappal ezelőttig végigaludta az éjszakát, azóta viszont az éjszakai ébredések száma 2 és 12 között van. Most éjszaka volt olyan, hogy fél óránként felébredt. Néha elég neki, ha felveszem, visszaalszik, de szinte 2 óránként meg kell szoptatnom, csak úgy alszik vissza (teljes adagot eszik, nem csak kortyolgat). Néha csak 2-szer ébred, de akkor is csak szopira alszik vissza.
    Tudom, hogy fogzás, meg fejlődési ugrás…, de éjszaka pl. adtam neki Nurofen szirupot, attól sem javult a helyzet. Kb egy hónapja rengeteget mozog, mászik, forog…, éjszaka is ezt csinálja, de azt írtad egy blogodban, hogy ennek sem szabad hónapokig eltartania, mármint, hogy emiatt ébred.
    Teljesen kész vagyok már az éjszakázásoktól (egyedül vagyok), férjem hajnaltól estig dolgozik. Kaptam 4 doboz Sinlacot egy barátnőmtől. Nekik hasonló esetre azt mondta a doki, hogy este adjanak a babának, hátha nem lesz olyan éhes éjszaka. Hogyan próbáljam ki? Az esti programunk olyan, hogy 4-5 között eszik valami gyümölcsöt 6-kor fürdik a baba (ezt ő igényli már pici kora óta), utána játszunk, fél 8 körül szopik, utána ágyikó. Mikorra iktassam be a sinlacot? Fürdés után, már nem nagyon szeret kanalazni. Lehet neki cumisüvegből is adni? (nincs cumizavara, szokott kapni lefejt anyatejet is abból, ha nem vagyok otthon).A lefekvés előtti szoptatást nem szeretném elhagyni a sinlac kedvéért. Szerinted akkor is ér valamit, ha korábban kapja? Mondjuk a fürdés előtt gyümölccsel?
    Köszönöm a válaszod előre is:)

    Válasz: Kipróbálhatod a Sinlacot fürdés előtt vacsorára, hátha segít. Ha mégsem, akkor az alábbiak segíthetnek:

    Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Nóra

    2010. augusztus 04. szerda

    Kedves Ági!

    A véleményedre és a segítségedre lenne szükségem. Folyamatosan olvasom a cikkeidet , a hírleveleket, és nagyon hasznosak.Sokszor írsz a fogzásról, és a szeparációs szorongásról illetve az alvási gondokról.Azt hiszem nálunk ez egyszerre jelentkezett. A kisfiam most 7 és fél hónapos. A gondok kb 1 hónapja kezdődtek. 6 hóanposan gyönyörűen átaludta az éjszakát, nappal 2-2órát aludt, délelőtt, délután,semmi gond nem volt.Kezdődött azzal, hogy éjszakánként 5-6 szor felsírt, visszaalszik de csak cumival, vagy ha inni kap.Egy hét múlva kezdtek lecsökkenni az alvási idők, ma már délelőtt csak fél órát, délután jó ha egy órát alszik. Három hete pedig már csak ringatásra hajlandó aludni, pedig eddig leraktuk a kiságyába és elaludt. Egy hete pedig a legújabb probléma, hogy ha felkelek a játszószönyeg mellől és 5 percre ott hagyom, és nem vele foglalkozom, ordítani kezd. Pedig két méterre vagyok tőle, és beszélek hozzá. Illetve egyfolytában az ölemben lenne.Most jön alul két foga, sajnos egyszerre, és mozgásfejlődésben pedig ott tartunk,hogy hason, körbe körbe forog, de sem előre kúszni, sem mászni nem tud, egy kicsit ez is aggaszt, .Próbálkozik vele de nem megy neki, ilyenkor szintén hisztis lesz. Ülni stabilan tud,és legszívesebben csak így játszana de nem engedem neki, mert egyedül felülni még nem tud. Egyébként jókedvű barátságos, baba. A fogzásra kap (chaomillát, és viburcolt), éjszakánként, a harmadik felsírás után magunkhoz vesszük, de ott is folyatatódnak a gondok.Teljesen tanácstalan vagyok, mit tehetek?

    Válasz: Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    A napközbeni alvása pont elég, ebben a korban a legtöbb baba 3×30-60 percet alszik, vagy 2x 1-1 órát. Ilyenkor alszanak nappal a legkevesebbet, mert nem tudnak még annyit mozogni, hogy elfáradjanak, a játék pedig már önmagában nem fárasztja el őket. 7-8 hósan növekedni szokott ennek a mértéke, amikor mászni kezdenek, mert akkor már fizikailag lefárasztják magukat.

Comment navigation