Hason altatni káros? Hason vagy háton aludjon a baba?

A szakmai ajánlások (pl. a WHO és az AAP – Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetsége -) ajánlása általában azt tartalmazzák, hogy biztonságosabb a babát hanyattfekve altatni (elsősorban a bölcsőhalál veszélye miatt) és számos szakember is ezt javasolja. Ugyanakkor a babák többsége jobban alszik hasra fektetve. Most akkor hogyan altassunk? Hason vagy háton? Tényleg annyira veszélyes a hasonaltatás? Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a cikkben.

A bölcsőhalál és a háton altatás

A bölcsőhalál csecsemőkorban (1 éves kor előtt) bekövetkező, minden előzmény nélküli, váratlan halál, amelynek kapcsán sem a kórelőzmény-felvétel, a kórbonctani vizsgálat nem tud kiváltó okot igazolni. A SIDS a csecsemőkori (1 éves kor előtti) halálozások 40-50%-át okozza. Leggyakrabban 1-4 hónapos kor között következik be, utána már csökken az előfordulása, de egészen 1 éves korig előfordulhat. Közép-Európában 10.000 csecsemőből 2,7-et érint.

A csecsemőhalál kialakulásának oka ismeretlen, az eddigi kutatások szerint a légzőközpont fejletlensége, az alvás-ébrenlét zavara és egyes agyi területek mikroszkopikus elváltozásaira gyanakszanak. Azt azonban tudjuk, hogy ezek miatt a babának légzéskimaradásai lesznek és ha ezek 20 másodpercnél hosszabbak, akkor nagyobb valószínűséggel fordul elő a bölcsőhalál. Emellett növeli az esélyt az izomtónus zavar (pl. ha hypotón a baba), a születéskori vagy később fellépő oxigénhiányos állapot, a szívritmuszavar. Sok babánál észleltek bőrszín-eltérést is, ami korábban fellépő oxigénhiányra utal.

Ami növeli a bölcsőhalál kialakulásának esélyét:

– ha a szülők valamelyike dohányzik (akkor is, ha a lakás másik helyiségében teszi azt),
– a szoba túlfűtése, a baba túlöltöztetése,
– ikrek esetében,
– koraszülöttek esetében,
– ha a baba rosszul fejlődött az anyaméhben, korán öregedett a lepény, ezért ún. magzatsorvadás alakult ki,
– ha a várandósság alatt dohányzott vagy drogozott az anya,
– ha a két terhesség között 2 évnél rövidebb idő telt el,
– ha a családban már fordult elő SIDS (ezesetben genetikai oka lehet a dolognak).

A legbiztosabb felkészülés a megelőzés, ezért minden babánál érdemes legalább 6 hónapos (de inkább 1 éves) korig légzésfigyelőt alkalmazni különösen, ha a veszélyeztetett csoportok valamelyikébe tartozik. Nagyon hasznos lehet résztvenni csecsemőújraélesztési tanfolyamon is, ez a légzésfigyelővel együttesen alkalmazva segíthet megmenteni a baba életét.

De mi a helyzet a hátonalvással? Az Egyesült Államokban, ahol az közép-európainál sokkal magasabb (6,9/10.000) a SIDS előfordulása már évtizedekkel ezelőtt azt kezdték tanácsolni a szülőknek, hogy fektessék hanyatt a babákat, ezzel jelentősen csökkentették a bölcsőhalál előfordulását. (Forrás: CNN.com)

Mi van a háttérben? Az, hogy a babák hasonfekve mélyebben alszanak és könnyebben túlmelegszenek, így ha a többi hajlamosító tényező fennáll, könnyebben kialakulhat a 20 másodperces légzéskimaradás. Így egyetlen egyszerű szabállyal sok családnak segítettek.

De akkor most ez azt jelenti, hogy nem szabad soha hason altatni a babát?

Az orvosszakmai ajánlások szerint 1 éves korig ne altassunk hason, azonban vannak olyan orvosi ajánlások is, amik azt mondják, hogy amikor a baba már magától megfordul, képes hasra és visszafordulni, akkor ha esetleg álmában hasra fordul és így magától szívesen alszik tovább, nyugodtan aludhat tovább a hasán, nem kell visszafordítani. Pusztán a hanyattfektetés népszerűsítésével 1994 és 1999 között az USA-ban a bölcsőhalálok számát sikerült évi 5500-ról 3500-ra szorítani, azonban azóta nem történt jelentős változás ebben a számban, ami további kutatásokat indukált. A kutatók arra jutottak, hogy a nem megfelelő altatási szokások legalább ugyanolyan mértékben felelősek a SIDS-es esetekért, mint az altatási testhelyzet. Sok családban bár ragaszkodtak a hanyattfektetéshez, mivel a baba nem igazán akart így jól aludni, bevezettek új szokásokat is az altatáshoz pl. szorosan pólyázás, hintában altatás, együttalvás, aminél viszont nem tartották be a biztonsági előírásokat, így a bölcsőhalálos esetek száma újra emelkedni kezdett.

A megelőzés legjobb módja, ha betartjuk a biztonságos altatás szabályait:

– Jól illeszkedő kemény matracot használjunk.
– Ne használj párnát, nem szabad a babát állatbőrön vagy bármilyen fejet alátámasztó eszközön altatni (ha nem szeretnéd, hogy a matracot vagy a lepedőt lebukizza, tegyél a feje alá jól kifeszített tetrapelenkát, vagy gumival a matrachoz rögzíthető alátétet)!
– Ne legyenek a kiságyban felesleges játékok, alvósállatka, nyálkendő vagy más tárgy, ami alá beszorulhat, amit a fejére húzhat! Ha van rácsvédő, az erősen legyen rögzítve úgy, hogy a baba feje ne kerülhessen alá!
– Ne altasd egy ágyban a testvéreket! (pl. ikreknél a két babát)
– Ha együtt alszol a babával, tartsd be a biztonságos együttalvásra vonatkozó szabályokat valamint altass babaszigetben vagy babaöbölben!
– Ne öltöztesd túl a babát, ne fűtsd túl a szobát! (alváshoz a 21 fokos szoba bőven elég, elalvás előtt szellőztesd ki alaposan a szobát télen is!)
– A baba legyen teljesen dohányfüstmentes környezetben, otthon ne dohányozzatok!
– Ha lehetséges, anyatejjel tápláld a babádat, ez is csökkenti a bölcsőhalál előfordulását, mert az anyatejes babák éberebben alszanak.

Hason vagy háton aludjon a baba?

A háton altatás előnyei

– a baba légutai szabadon vannak,
– a baba szabadon mozoghat, nézelődhet,
– a baba nem alszik olyan mélyen, ezért csökken a SIDS kialakulásának esélye.

A háton altatás hátrányai:

– a baba a mozgásával felébresztheti magát,
– a baba a mozgásával ébren tarthatja magát, nehezebben tud elaludni (ezen laza pólyázással lehet segíteni),
– bukós babáknál fennáll a veszélye, hogy a buki visszacsurog és a légutakba kerül,
– nem érzi fizikailag biztonságban magát, ami kiváltja nála a Moro-reflexet (kapaszkodó reflex, a baba széttárja a karját és nem vesz levegőt), ez olykor affektív apnoéhoz vezet.

A hason altatás előnyei

– a baba könnyebben alszik el,
– a baba mélyebben és zavartalanabbul alszik,
– ha a baba bukik, a buki kifolyik a száján,
– a hasfájós babáknál csillapítja a fájdalmat és segít a nyugodt alvásban, a refluxos babáknál csillapítja a nyugtalanságot és a tüneteket.

A hason altatás hátrányai:

– mivel a baba mélyebben alszik, könnyebben túlmelegszik és kialakul a légzéskimaradás,
– ha túl sokat bukik, a légutakba kerülhet (ezt kiküszöbölhetjük azzal, ha nedvszívó anyagra fektetjük, a gumival rögzíthető matracvédők alkalmasak erre).

A köztudatban kevésbé van benne, hogy létezik egy harmadik lehetőség is: az oldalra fektetve altatás. Ezt a legkönnyebben úgy tudod megoldani, hogy az erre a célra tervezett háromszög alakú szivacsot használod, de egy stabil szopipárnával is megtámaszthatod a baba hátát.

Az oldalra fektetve altatás előnyei

– ha a baba bukik, nem nyeli vissza, ezért ebben a helyzetben a legkisebb a fulladás veszélye,
– szabadabban tud mozogni és lélegezni.

Az oldalra fektetve altatás hátrányai:

ebben a testhelyzetben gyakoribb a hasfájás, mint hasonfekve, de kisebb, mint háton.

No, de akkor, hogy is aludjon baba? Hason? Háton? Oldalt?

Az első hetekben érdemes kifigyelni, milyen testhelyzetben tud a babád a legkönnyebben elaludni és hogyan tud a leginkább zavartalanul pihenni. Próbáljatok ki több testhelyzetet és altatási módot, altassátok a babát a közeletekben kiságyban, ha a kiságyban nem alszik jól, érdemes kipróbálni a bölcsőt, nappal elaltathatjátok hordozókendőben, kipróbálhatjátok a fehér zajt, a hanyattfekvő baba aludhat laza pólyában vagy egy takaróba lazán becsomagolva (a szoros pólyázást 2 hónapos koron túl nem ajánlják, mert könnyen túlmelegedéshez vezethet és a babát is zavarja)!

Nagyjából 4-6 hónapos kortól, amikor a legtöbb baba már magától is képes a számára legkényelmesebb testhelyzetet felvenni alváskor, ilyenkor már nem kell csak egyféle testhelyzetet erőltetni és nem szükséges átfordítani, ha megfordult.

Hogyan altassunk biztonságosan hason?

Ha a babád nem tartozik a veszélyeztetett csoportba (egészségesen született, nem volt oxigénhiánya, nem koraszülött) és úgy tapasztalod, bármit próbálsz, a legjobban hason tud aludni, tartsd be a biztonságosan hason altatás szabályait:

– Kemény legyen a matrac!
– Ne használj párnát és ne legyen semmi a kiságyban, ami alá bekerülhet a feje!
– Legyen a baba alatt légzésfigyelő és minden alkalommal kapcsold be!
– Tanuld meg a csecsemő újraélesztést!
– Ne öltöztesd túl a babát, ne használj vastag takarót! A szobát szellőztesd ki lefekvés előtt, melegben legyen bukóra nyitva az ablak!
– Ha a babád soka bukik mindenképpen legyen a feje alatt nedvszívó réteg!
– Ha hason alszik a baba, ne kapjon cumit, vagy ha így alszik el, amikor elaludt, vedd ki a szájából!

Nem alszik jól a babád? Itt tudok segíteni neked >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

14 Comments

  • Básti Krisztina

    2020. augusztus 05. szerda

    Kedves Ágnes!

    Kislányom augusztus 9-én lesz 6 hónapos.
    Kb 4,5 hónapos kora óta fordul hátról hasra, de segítség nélkül csak balra. Jobb oldalra 1-2 alkalommal láttuk magától, de jó ideje csak segítséggel. A segítség annyiban merül ki, hogy a lábát elindítjuk, aztán már magától megy. Hasról hátra pár alkalommal magától ment, de azt is inkább segítséggel. Kell aggódnom, hogy a mozgása elmaradott? Ha igen, mit javasol? Lehet, hogy nem is fogja tudni magától? Ez előrevetít valamilyen jövőbeli problémát? Vagy van még ideje? Mikorra kellene ezeket magától tudnia?
    A gyerekorvosunk 5 hónapos korában azt mondta, még van ideje, a dévényesünk szerint nincs gond, majd menni fog.
    Előre is köszönöm a választ.

    • Dóra

      2020. november 22. vasárnap

      Kedves Ágnes,
      7 hetes a kislányom. Kb 3 hetes kora óta hason alszik mert hanyatt fekve a kezeivel mindig felébresztette magát. A kisfiam is hason alvó volt ugyanilyen okból,- körülmények biztonságosak.
      Viszont a nyugodt hason alvás helyett most egy új problémával szembesültem. Hason fekve is mindig megébred és forgatja a fejét jobbra-balra, dörzsöli az arcát a kezével, így kiesik a cumi is és nem tud nyugodt mély álomba merülni. A cumit viszont keresi, az kell neki hogy lenyugodjon és vissza aludjon. De utána kezdődik megint elölről, megébred, forgatja a fejét.
      Én pedig szaladgálok be hozzá folyamatosan az a baj hogy most már éjszaka is, nem csak nappal.
      Mi lehet az oka ennek a fejforgatásnak?
      Néha biztos vagyok benne hogy a pocakja miatt van, mert a sok forgolódás után pukizik egyet és lenyugszik. De nem hiszem hogy mindig ez az oka.
      Köszönöm

      • Vida Ágnes

        2020. november 29. vasárnap

        A fejforgatást minden újszülött csinálja, cicikereső ösztön, ez teljese normális. Ilyenkor add vissza a cumit és tartsd ott az ujjaddal, hogy ne tudja kiköpni, idővel beszívja majd és vissza tud aludni.

  • Szabó Henriett

    2020. augusztus 05. szerda

    Kedves Ágnes!
    Tanácsodat szeretném kérni!
    2,5 éves a kisfiam és nagyon rossz evő!
    Nem beszél még de mindent megért!
    Nagyon válogatós van egy pár étel amit szeret,de ez nagyon kevés! Semmilyen új ételt nem hajlandó megkóstolni! Húst szinte abszolút nem eszik,gyümölcsöt sem vitaminokkal próbálom pótolni persze az nem olyan mint gyümölcsöt enne!
    Másik nagy probléma nem hajlandó egyedül enni,bárkit megetet kanállal,villával csak magát nem. Mindig Anya etessen..pedig tudja az evőeszközöket használni! Reggel este kap junior italt…kiskora óta a cumisüveget nem hajlandó megfogni a tápszert csak úgy hajlandó meginni ha én tartom…
    Holott pohárbol is tud inni..kis itató pohárból is iszik egyedül..
    Szóval nekem kell ettnem pedig tudom már önállóan kellene ennie…
    A Mamáktól,Apukajától sem hajlandó az ételt elfogadni csak tőlem.
    Régen elkövettem a nagy hibát,hogy mesét néz evés közben tv-n,vagy telefonon..oda adtam neki mert nem evett máshogy..
    Nem tudom ez most összefügg-e ezzel a problémával…
    Ha leülünk ebédelni és látja,hogy eszünk akkor sem eszik… eltolja a tányért…talán 5 alkalommal tudtam rávenni,hogy egyedül egyen de az is csak pár falat volt…

    • Vida Ágnes

      2020. augusztus 23. vasárnap

      Igen, összefügg. Mivel megszokta, hogy képernyő előtt eszik, ezért nem tanulta meg, hogy kapcsolatban legyen az étellel és a saját szervezetével, nem ismerte meg igazán az ételek textúráját, állagát, ízét, csak nyelte és nézte a mesét. Ezt csak fokozatosan tudod megváltoztatni. Főzzetek sokat együtt, vásároljatok együtt, hogy nyitottabb legyen az ételekre! Most egyelőre csak a kedvenceit kapja, de ragaszkodj az önálló evéshez. Ha ez már megy, akkor próbálkozz új ételekkel.

  • Timea

    2020. július 31. péntek

    Kedves Ági!
    Elöször is köszönöm azt a sok hasznos infót és impulzust, amit kapok Öntöl! 🙂
    Kérdésem a következö lenne: babánk pár nap múlva lesz 6 hónapos, hasra magától még nem fordul, ha mi gyakorlunk vele, 3-5 perc múlva már nagyon megeröltetö neki. Rajtunk fekve szeret hason lenni, de azt sem túl sokáig.
    Hasonló, vagy fiatalabb kórú babák már átfordulnak, viszont ezek a babák fiúk. Nincs épp az ismeretségi körünkben lány baba :D.
    Lehetséges, hogy a fiúk hamarabb fordulnak? Talán màsabb az izomzatuk?
    Nincs a mi babánknak semmi blokádja, jól van, a gyermekorvos is nagyon elégedett. Nem hasonlítgatjuk màssokkal, csak felmerült bennem ez a kérdés, hogy lehet a fiúk hamarabb fordulnak hasra?
    Vàlaszát elöre is köszönöm!

    Tímea

    • Vida Ágnes

      2020. augusztus 23. vasárnap

      A mozgásfejlődés nem függ a nemtől, a fiúk között is vannak lustábbak, átlagosak és gyorsabban fejlődőek.

  • Kata

    2020. július 12. vasárnap

    Kedves Ági,

    A szakvéleményét szeretném kikérni a babám súlygyarapodásával kapcsolatban. 7 hetesek leszünk holnap.
    3600 grammal és 52 cm-rel született, a kórházból 3300 grammal jöttünk haza. A születési súlyát két és fél hetesen nyerte vissza és 1 hónapos korára 4000 gramm. A következő héten 100 gramm gyarapodás majd a következő hetén 50 gramm(egy jó kiadós kaki és pisi után) nem voltam biztos abban, hogy valós az érték ezért másnap reggel a reggeli szopi előtt lemértem és 125 gramm gyarapodás volt az előző héthez képest. Nem tudom melyik a valós érték de még így is elég kevésnek gondolom a gyarapodást. Hosszban pedig most 58,5 cm. Kizárólag anyatejes kisbaba, nappal 2-3 óránként eszik, ahogy ő igényli, éjszaka 3-4 óránként. Az első hetekben volt zöldes kaki és hasfájás így elhagytam a tejtermékeket és a gond megoldódott, azóta szép sárga a kaki napi 4-5 és pisis pelus 6-7. Jól alszik, vidám baba, rengeteget mozog, hason gond nélkül forgatja a fejet jobbra balra és kétszer megfordult hasról hátra, nagyon érdekli minden, szeret nézelődni a fejét is viszonylag sokáig megtartja csak egy picit megpihenni teszi le, majd újra emeli. Férjem is és én is alacsonyabb és sovány termetűek vagyunk. A gyarapodásáról mi a véleménye?

    Várom válaszát!
    Tisztelettel,
    Kata

    • Vida Ágnes

      2020. július 13. hétfő

      Semmi gond a gyarapodásával. Sok szakember nem javasolja a heti méricskélést, mert sok benne a bizonytalanság és csak túlaggódáshoz vezet. A havi gyarapodás az, ami számít. Ha 400 gramm felett van és egyébként kiegyensúlyozott a baba, akkor nincs gond.

      • Básti Krisztina

        2020. augusztus 05. szerda

        Kedves Ágnes!

        Kislányom augusztus 9-én lesz 6 hónapos.
        Kb 4,5 hónapos kora óta fordul hátról hasra, de segítség nélkül csak balra. Jobb oldalra 1-2 alkalommal láttuk magától, de jó ideje csak segítséggel. A segítség annyiban merül ki, hogy a lábát elindítjuk, aztán már magától megy. Hasról hátra pár alkalommal magától ment, de azt is inkább segítséggel. Kell aggódnom, hogy a mozgása elmaradott? Ha igen, mit javasol? Lehet, hogy nem is fogja tudni magától? Ez előrevetít valamilyen jövőbeli problémát? Vagy van még ideje? Mikorra kellene ezeket magától tudnia?
        A gyerekorvosunk 5 hónapos korában azt mondta, még van ideje, a dévényesünk szerint nincs gond, majd menni fog.
        Előre is köszönöm a választ.

        • Vida Ágnes

          2020. augusztus 23. vasárnap

          Nincs semmivel elmaradva, a forgást is gyakorolni kell, de 6 hónaposan még nem kell tudni minden irányba forogni, ezt neki kell kifejlesztenie és begyakorolnia. 6 hónaposan még csak elkezdeni kell az átfordulást, ha valamelyik irányba át tud fordulni a baba az elegendő ebben a korban.

  • Edit

    2020. július 10. péntek

    Kedves Ágnes!
    Olyan kérdésem lenne Ön felé, hogy kisfiamat elvittük cirkuszba, és olyan negativ élmény volt szamara, hogy azota fél elaludni. Már ott ki is mentünk vele, mert fel óra után jelezte, hogy nem tetszik neki. (Hangok és a fények allatok miatt szerintünk) Ha alvasra kerul a sor, sír egyfolytában, meg sem hallgat minket, hiába nyugtatjuk, a szobába be sem akar jönni, alvásról hallani sem akar, estenként úgy alszik el, ha kocsiba tesszük, és kerülünk vele…éjszaka mindig sírva ébred, rá 3 órájára rá…akkor is a szobából ki kell jönni vele azonnal, nem tudjuk ott visszaaltatni. Éjszakai fény van. Mindig azt szeretné ilyenkor, hogy a család összes tagja ott legyen mellette, ott kell őrizni játszás közbe, vagy sokszor a házból is ki szeretne menni éjszaka is vagy sétalni vagy kocsikázni…mit tehetünk ilyenkor? Citromfű teával próbálkoztunk már. Mennyi idő míg a rossz emlékek törlődnek? Kisfiam 27 hónapos. Köszönettel segítségét. Horváthné Edit

    • Bezák Katalin

      2020. december 27. vasárnap

      Kedves Ági😊segitséget szeretnénk kérni van egy 3 hetes pici kislányom nagyon hasfájós adtunk neki espumisan cseppet de sokat sajnos nem segitett éjszaka sem alszik jól de napoal sem sokat sir már nemtudjuk mit tegyünk szopizik van hogy kevés neki a tejem olyankor táppszerel szoktuk kiegésziteni a legtöbb amit megeszik 90 ml de az áttlag 70 ml..köszönöm a segitséget.

      • Vida Ágnes

        2021. január 09. szombat

        Az a baj, hogy a tápszert nehezebb emészteni és ez ráerősít a hasfájásra is. Azt kéne megfigyelnetek, milyen típusú a hasfájás. Az Espumisan a levegőnyelés okozta hasfájásra van, aminek a fő jele, hogy a baba tekereg, nagyokat büfizik főként evés után. A másik típusú hasfájás oka, hogy a kicsik még ebben a korban érzékenyek a saját bélmozgásaikra és nem mozognak, ezért nehezebben megy az étel megemésztése. Ilyenkor sokat pukiznak, fájdalmas a kakilás, sokat húzzák fel a térdüket és jellemzően nem evés után kicsivel sírnak, hanem vagy közben vagy evés után 1-2 órával kezdődik a nyűgösködés. Erre nagyon jó a pocaktorna: hanyattfekteted, a két térdét felhúzod a pocakjához és lassan kifelé körözteted a combjait, hogy a térde a pocakot masszírozza közben, ez segít kakilni, pukizni és utána már nem sír a baba.