Hason altatni káros? Hason vagy háton aludjon a baba?

A szakmai ajánlások (pl. a WHO és az AAP – Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetsége -) ajánlása általában azt tartalmazzák, hogy biztonságosabb a babát hanyattfekve altatni (elsősorban a bölcsőhalál veszélye miatt) és számos szakember is ezt javasolja. Ugyanakkor a babák többsége jobban alszik hasra fektetve. Most akkor hogyan altassunk? Hason vagy háton? Tényleg annyira veszélyes a hasonaltatás? Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a cikkben.

A bölcsőhalál és a háton altatás

A bölcsőhalál csecsemőkorban (1 éves kor előtt) bekövetkező, minden előzmény nélküli, váratlan halál, amelynek kapcsán sem a kórelőzmény-felvétel, a kórbonctani vizsgálat nem tud kiváltó okot igazolni. A SIDS a csecsemőkori (1 éves kor előtti) halálozások 40-50%-át okozza. Leggyakrabban 1-4 hónapos kor között következik be, utána már csökken az előfordulása, de egészen 1 éves korig előfordulhat. Közép-Európában 10.000 csecsemőből 2,7-et érint.

A csecsemőhalál kialakulásának oka ismeretlen, az eddigi kutatások szerint a légzőközpont fejletlensége, az alvás-ébrenlét zavara és egyes agyi területek mikroszkopikus elváltozásaira gyanakszanak. Azt azonban tudjuk, hogy ezek miatt a babának légzéskimaradásai lesznek és ha ezek 20 másodpercnél hosszabbak, akkor nagyobb valószínűséggel fordul elő a bölcsőhalál. Emellett növeli az esélyt az izomtónus zavar (pl. ha hypotón a baba), a születéskori vagy később fellépő oxigénhiányos állapot, a szívritmuszavar. Sok babánál észleltek bőrszín-eltérést is, ami korábban fellépő oxigénhiányra utal.

Ami növeli a bölcsőhalál kialakulásának esélyét:

– ha a szülők valamelyike dohányzik (akkor is, ha a lakás másik helyiségében teszi azt),
– a szoba túlfűtése, a baba túlöltöztetése,
– ikrek esetében,
– koraszülöttek esetében,
– ha a baba rosszul fejlődött az anyaméhben, korán öregedett a lepény, ezért ún. magzatsorvadás alakult ki,
– ha a várandósság alatt dohányzott vagy drogozott a baba,
– ha a két terhesség között 2 évnél rövidebb idő telt el,
– ha a családban már fordult elő SIDS (ezesetben genetikai oka lehet a dolognak).

A legbiztosabb felkészülés a megelőzés, ezért minden babánál érdemes legalább 6 hónapos (de inkább 1 éves) korig légzésfigyelőt alkalmazni különösen, ha a veszélyeztetett csoportok valamelyikébe tartozik. Nagyon hasznos lehet résztvenni csecsemőújraélesztési tanfolyamon is, ez a légzésfigyelővel együttesen alkalmazva segíthet megmenteni a baba életét.

De mi a helyzet a hátonalvással? Az Egyesült Államokban, ahol az közép-európainál sokkal magasabb (6,9/10.000) a SIDS előfordulása már évtizedekkel ezelőtt azt kezdték tanácsolni a szülőknek, hogy fektessék hanyatt a babákat, ezzel jelentősen csökkentették a bölcsőhalál előfordulását. (Forrás: CNN.com)

Mi van a háttérben? Az, hogy a babák hasonfekve mélyebben alszanak, így ha a többi hajlamosító tényező fennáll, könnyebben kialakulhat a 20 másodperces légzéskimaradás. Így egyetlen egyszerű szabállyal sok családnak segítettek.

De akkor most ez azt jelenti, hogy nem szabad soha hason altatni a babát?

Természetesen nem. Pusztán a hanyattfektetés népszerűsítésével 1994 és 1999 között az USA-ban a bölcsőhalálok számát sikerült évi 5500-ról 3500-ra szorítani, azonban azóta nem történt jelentős változás ebben a számban, ami további kutatásokat indukált. A kutatók arra jutottak, hogy a nem megfelelő altatási szokások legalább ugyanolyan mértékben felelősek a SIDS-es esetekért, mint az altatási testhelyzet. Sok családban bár ragaszkodtak a hanyattfektetéshez, mivel a baba nem igazán akart így jól aludni, bevezettek új szokásokat is az altatáshoz pl. szorosan pólyázás, hintában altatás, együttalvás, aminél viszont nem tartották be a biztonsági előírásokat, így a bölcsőhalálos esetek száma újra emelkedni kezdett.

A megelőzés legjobb módja, ha betartjuk a biztonságos altatás szabályait:

– Jól illeszkedő kemény matracot használjunk.
– Ne használj párnát, nem szabad a babát állatbőrön vagy bármilyen fejet alátámasztó eszközön altatni (ha nem szeretnéd, hogy a matracot vagy a lepedőt lebukizza, tegyél a feje alá jól kifeszített tetrapelenkát, vagy gumival a matrachoz rögzíthető alátétet)!
– Ne legyenek a kiságyban felesleges játékok, alvósállatka, nyálkendő vagy más tárgy, ami alá beszorulhat, amit a fejére húzhat! Ha van rácsvédő, az erősen legyen rögzítve úgy, hogy a baba feje ne kerülhessen alá!
– Ne altasd egy ágyban a testvéreket! (pl. ikreknél a két babát)
– Ha együtt alszol a babával, tartsd be a biztonságos együttalvásra vonatkozó szabályokat valamint altass babaszigetben vagy babaöbölben!
– Ne öltöztesd túl a babát, ne fűtsd túl a szobát! (alváshoz a 21 fokos szoba bőven elég, elalvás előtt szellőztesd ki alaposan a szobát télen is!)
– A baba legyen teljesen dohányfüstmentes környezetben, otthon ne dohányozzatok!
– Ha lehetséges, anyatejjel tápláld a babádat, ez is csökkenti a bölcsőhalál előfordulását, mert az anyatejes babák éberebben alszanak.

Hason vagy háton aludjon a baba?

A háton altatás előnyei

– a baba légutai szabadon vannak,
– a baba szabadon mozoghat, nézelődhet,
– a baba nem alszik olyan mélyen, ezért csökken a SIDS kialakulásának esélye.

A háton altatás hátrányai:

– a baba a mozgásával felébresztheti magát,
– a baba a mozgásával ébren tarthatja magát, nehezebben tud elaludni (ezen laza pólyázással lehet segíteni),
– bukós babáknál fennáll a veszélye, hogy a buki visszacsurog és a légutakba kerül,
– nem érzi fizikailag biztonságban magát, ami kiváltja nála a Moro-reflexet (kapaszkodó reflex, a baba széttárja a karját és nem vesz levegőt), ez olykor affektív apnoéhoz vezet.

A hason altatás előnyei

– a baba könnyebben alszik el,
– a baba mélyebben és zavartalanabbul alszik,
– ha a baba bukik, a buki kifolyik a száján,
– a hasfájós babáknál csillapítja a fájdalmat és segít a nyugodt alvásban, a refluxos babáknál csillapítja a nyugtalanságot és a tüneteket.

A hason altatás hátrányai:

– mivel a baba mélyebben alszik, könnyebben kialakul a légzéskimaradás,
– ha túl sokat bukik, a légutakba kerülhet (ezt kiküszöbölhetjük azzal, ha nedvszívó anyagra fektetjük, a gumival rögzíthető matracvédők alkalmasak erre).

A köztudatban kevésbé van benne, hogy létezik egy harmadik lehetőség is: az oldalra fektetve altatás. Ezt a legkönnyebben úgy tudod megoldani, hogy az erre a célra tervezett háromszög alakú szivacsot használod, de egy stabil szopipárnával is megtámaszthatod a baba hátát.

Az oldalra fektetve altatás előnyei

– ha a baba bukik, nem nyeli vissza, ezért ebben a helyzetben a legkisebb a fulladás veszélye,
– szabadabban tud mozogni és lélegezni.

Az oldalra fektetve altatás hátrányai:

ebben a testhelyzetben gyakoribb a hasfájás, mint hasonfekve, de kisebb, mint háton.

No, de akkor, hogy is aludjon baba? Hason? Háton? Oldalt?

Az első hetekben érdemes kifigyelni, milyen testhelyzetben tud a babád a legkönnyebben elaludni és hogyan tud a leginkább zavartalanul pihenni. Próbáljatok ki több testhelyzetet és altatási módot, altassátok a babát a közeletekben kiságyban, ha a kiságyban nem alszik jól, érdemes kipróbálni a bölcsőt, nappal elaltathatjátok hordozókendőben, kipróbálhatjátok a fehér zajt, a hanyattfekvő baba aludhat laza pólyában vagy egy takaróba lazán becsomagolva (a szoros pólyázást 2 éves koron túl nem ajánlják, mert könnyen túlmelegedéshez vezethet és a babát is zavarja)!

Nagyjából 4-6 hónapos kortól a legtöbb baba már magától is képes a számára legkényelmesebb testhelyzetet felvenni alváskor, ilyenkor már nem kell csak egyféle testhelyzetet erőltetni és nem szükséges átfordítani, ha megfordult.

Hogyan altassunk biztonságosan hason?

Ha a babád nem tartozik a veszélyeztetett csoportba (egészségesen született, nem volt oxigénhiánya, nem koraszülött) és legjobban hason tud aludni, nyugodtan altasd így, de tartsd be a biztonságosan hason altatás szabályait:

– Kemény legyen a matrac!
– Ne használj párnát és ne legyen semmi a kiságyban, ami alá bekerülhet a feje!
– Legyen a baba alatt légzésfigyelő és minden alkalommal kapcsold be!
– Tanuld meg a csecsemő újraélesztést!
– Ne öltöztesd túl a babát, ne használj vastag takarót! A szobát szellőztesd ki lefekvés előtt, melegben legyen bukóra nyitva az ablak!
– Ha a babád soka bukik mindenképpen legyen a feje alatt nedvszívó réteg!
– Ha hason alszik a baba, ne kapjon cumit, vagy ha így alszik el, amikor elaludt, vedd ki a szájából!

Nem alszik jól a babád? Itt tudok segíteni neked >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field