Együttalvás: Meddig oké együtt aludni? Hogyan szoktassuk át a kicsit a saját ágyába?

A családok 85%-ában a 6 év alatti kisgyerek átmenetileg vagy rendszeresen együtt alszik a szülőkkel. Van, aki már a baba születését követően az együttalvás mellett dönt, van olyan baba, aki az első időszakban gond nélkül elalszik a saját ágyában, de később, amikor megkezdődik a zűrös fogzási időszak sok felébredéssel, mégiscsak átkerül a szülők ágyába, és olyan is van, hogy a kisgyerek sokáig jól alszik a saját ágyikóban és csak a kiságyból kikerülve kezd el éjszakánként átlátogatni a szülőkhöz. De meddig hagyhatjuk magunk mellett a kicsit? És mi a teendő, ha szeretnénk visszaszoktatni őt a saját ágyába?

A baba, a kisgyerek számára a családi ágy a biztonság forrását jelenti.
Anya és apa ott van éjszaka, a baba számára zavartalan a hozzáférés az anyatejhez, a nagyobbak számára ez jó védelem az irraconális félelmek ellen (nagyjából másfél-2 éves kor között a kicsi elkezd fantáziálni és emiatt olyan dolgoktól is fél, amitől addig sosem, pl. a tárgyak sziluettjétől a sötétben, az álmaitól – ő még nem tudja, hogy mindez nem valóság, a fejében még kicsit összefolynak a valódi és a nem valódi dolgok). Fontos, hogy tartsátok be a biztonságos alvás szabályait.

A kicsi tehát biztonságban érzi így magát, a szülő számára pedig sok esetben kényelmesebb ez a megoldás, mert:

– nem kell este hosszasan altatni,
– nem kell éjszaka a számtalanszor ébredő babához rohangálni,
– sok baba nyugodtabban alszik így, ritkábban ébred, különösen 1 éves kor után,
– az együttalvó baba látja a szülői példát arra, hogyan kell aludni, ezért az alváshoz kellemes élményei kötődnek, ezért később is jobb alvó lesz,
– emellett számos egyéb előnye is van: csökkenti a bölcsőhalál kockázatát (az UNICEF 2016. novemberi több kutatás eredményeit összefogó ajánlása szerint), a baba ritkábban ébred fel teljesen (mert a mélyalvásból a felszínes alvási szakaszba kerülve csak meg kell keresnie az anyukáját és már alszik is vissza, míg a saját ágyban mélyalvásból teljesen felébred, hívja a szüleit, majd visszaalszik, ami összességében hosszasabb folyamat) és az együttalvó kisgyermekeknél ritkább a sötéttől, szörnyektől való félelem, ami a különalvó gyerekeknél még óvodás-kisiskolás korban is gyakran jelentkezik.

Meddig aludjon veletek a gyerek?

Ez igazából kulturális kérdés: Japánban például akár kiskamasz korig is együtt alszanak a gyerekekkel, a természeti népeknél sem csinálnak ebből különösebb problémát (nincs másik szoba, ezért fel sem merül). Maga az együttalvás nem okoz semmilyen hátrányt a gyerek számára. Kétségtelen azonban, hogy amikor már nagyobb a gyerek, kevésbé jól lehet elférni mellette az ágyban. Gondot szokott okozni az is, ha valakinek nem jó a dereka, lumbágós és emiatt nem tud kényelmesen aludni a kicsi mellett, reggelre bemerevedik a dereka.

Nagyon gyakran kellemetlennek érzik az együttalvást azok is, akiket tartózkodóan neveltek, nem engedték meg, hogy bemenjenek a szülők ágyába, az ilyen szülők általában furcsának és illetlennek érzik, hogy a gyermekük mellett aludjanak. Általában náluk szoktak előjönni olyan problémák és kifogások is az együttalvás kapcsán, mint hogy emiatt megy tönkre a házasélet, nem tudnak aludni, nehogy ráfeküdjenek a gyerekre, feszültek lesznek, ha ott alszik a gyerek, nyugtalanul alszanak, nem tudnak aludni, úgy érzik, elrontottak valamit, amiért nem tud a saját ágyában aludni a gyerek.
Semmi gond, ha így érzel! Bár az együttalvás jó mód az altatásra, de nem kötelező.
Ne érezz lelkiismeretfurdalást, ha az éjszakai nyugalmatok érdekében te inkább szeretnéd a saját ágyába szoktatni a kicsit.

Mikor költözzön ki a kicsi az ágyból?

1. Ha már kényelmetlen együtt aludnotok, nem fértek el és más módon (matracon alvással pl.) nem tudjátok megoldani az együttalvást.

2. Ha egészségügyi okokból (derékfájás stb.) nem jó már együtt aludnotok.

3. Ha így sem alszotok jól, nem tudod kipihenni magad, láthatóan a gyereket sem nyugtatja meg (azt azért tudni kell, hogy ha korábban nem aludtatok együtt és a kicsit elsőként átteszed közétek, különösen, ha már elmúlt fél éves, lehet, hogy az első 1-2 alkalommal éberebb leszt, azt hiszi buli van 🙂 és játszani kezd alvás helyett, de ez néhány alkalom után elmúlik).

Mikor ne költözzön ki a kicsi az ágyból?

1. Ha éppen költöztök és úgy gondolod, ez jó időpont arra, hogy a saját szobával együtt saját ágyat is kapjon. Ilyenkor inkább várj egy kicsit a költözés után, amíg megszokja az új környezetet és, amikor már túlvan a változás okozta nehézségeken, akkor kezdd el fokozatosan a saját ágyba szoktatni

2. Amikor testvére születik: nem jó apropó a különköltözésre a testvér érkezése. Ez egyébként is nagy változás a kicsi számára, nem kell emiatt még a biztonságot nyújtó együttalvást is elvenni tőle. Ha még van legalább 3-4 hónap a testvér érkezésééig, akkor természetesen belekezdhettek, de az utolsó hetekben vagy a baba érkezése után közvetlenül semmiképpen sem. Egyébként van előnye is annak, ha a kicsi együtt aludhat veletek a tesó érkezését követően is: az ilyen gyerekek ugyanis jobban viselik a testvér születését és a testvérféltékenységgel kapcsolatos probléma is kevesebb náluk.
Technikailag pedig megoldhatod úgy, hogy a nagy alszik veletek az újszülött meg mellettetek bölcsőben vagy kiságyban.

3. Ha éppen egyébként is rosszul alszik. Ha gyakran ébred, nyűgösen alszik, sokszor felsír éjjel, az az időszak biztosan nem alkalmas az új ágyba szoktatásra (és nem, a különköltöztetés biztosan nem fogja megoldani a gyakori ébredés problémát).

4. Amikor bölcsibe/oviba megy: ez egyébként is nagy változás a számára. Sokan azt hiszik, ha otthon együtt alszik a gyerek, az oviban majd nem fog tudni külön aludni, de ez nem így van, a kicsik kiválóan el tudnak aludni az oviban anya-apa nélkül is, nem kell csak emiatt kiszoktatni őket a közös ágyból. Ha mégis bele akarsz vágni, vagy az ovikezdés előtt legalább 3 hónappal tedd meg, vagy várj az ovikezdés után 3 hónapot!

Hogyan vágj bele?

0. lépés: Szánj rá bőven időt és legyél türelmes! Ez nem megy egy szempillantás alatt, nem biztos, hogy könnyű lesz és a gyerek nem kísérleti nyúl: rosszul viseli, ha egyik nap megpróbáljátok, aztán feladod és újra veled aludhat, aztán másnap mással kísérletezel.
Ha elhatároztad, legyél következetes!

A saját lelkeddel is foglalkoznod kell: ne legyen lelkiismeretfurdalásod emiatt, ne rágódj rajta! Ha elhatároztad, ha szerinted ez a jó döntés, legyél kitartó benne! A kicsi számára is megnyugtató, ha érzi rajtad, hogy tényleg ezt szeretnéd, így ő is együttműködőbb lesz majd.

1. Beszéld meg a kicsivel jóelőre már napközben, hogy mostantól a saját ágyában fog aludni!
Előkészítheted a változást olyan mesékkel is, amikben a szereplők este a saját szobájukban fekszenek le aludni.

2. Segíthet, ha közösen kiválasztjátok az ágyneműjét, berendezitek az „alvókuckóját” (pl. kiválaszthatja a párnát, az alvósállatokat, akikkel aludni fog).

3. Ne változtass a lefekvés előtti rutinon! Most amúgy is sok változás éri a kicsit, elég, ha csak az ágy változik meg, a megszokott mesélés, fürdés stb. ugyanúgy megmarad, mint addig.
Ha ezeken is változtatni szeretnél, akkor várj néhány hetet, amíg a kicsi teljesen megszokja, hogy mostantól a saját ágyában alszik.

4. Kapjon-e heverőt? Sok kisgyerek nem szívesen szokik át heverőre, viszont könnyen elfogadja, ha egy matracon aludhat. Átmeneti megoldás lehet egy matrac, amin a korábbiakhoz hasonlóan melléfeküdve tudod elaltatni és miután elaludt, te átmenehetsz a saját ágyadba.

5. Az elválás néha nehéz lehet. 1-2 éves korban gyakran tapasztalhatod azt, hogy a kicsi elalszik, de amikor ki akarsz menni a szobából azonnal felriad és sír, később pedig sok kisgyerek mintha tudatosan ébren tartaná magát csak azért, hogy ne kelljen anyától elválni.

Ami ezen segíthet:

– Ha esténként apa fekteti le, tőle ugyanis könnyebb elválni,
– Átmeneti tárgyak (alvósállat, rongyi, cumi), amit ölelgethet,
– „Őrzőállatka”, akit minden este rituálisan „megkérsz”, hogy éjszaka vigyázzon a kicsire és számoljon be neked arról, mi történt,
– Mondd el mi történik majd vele: pl. „Most lecsukod a szemed, alszol egy nagyot Brumi macival, szépeket álmodsz és reggel, amikor besüt a napocska az ablakon anya itt lesz megint veled.” Megnyugtatja a kicsit, ha tudja, mi lesz most.
– Segíts neki, hogy ne érezze véglegesnek: sok kicsit megnyugtat, ha nem elbúcsúzol tőle, hanem elmondod, mit fogsz most csinálni, pl. „Anya most kimegy zuhanyozni, felveszi a pizsamáját és lefekszik aludni.”
– Ne azt mondd, „aludj el szépen”, hanem „Hunyd be a szemed és egyszercsak eljön az álommanó.”

6. Ha éjszaka felébred, menj be hozzá, nyugtasd meg és feküdj vissza! Jól szokott működni az is, ha ilyenkor apa megy be hozzá és ő nyugtatja meg, tőle könnyebben el tud válni a kicsi.

7. Nappal is éjszaka is? Egyszerre csak egy lépést tegyél! Ha a gyermeked nappal és éjjel is a közös ágyban alszik, elsőként csak éjjel változtass ezen, nappal maradhat a családi ágyban a kicsi (az a tapasztalat, hogy ott jobban alszanak a gyerekek nappal és ezt nem jó megbolygatni)

8. És, ha átjön hozzátok hajnalban? Ha már nem kiságyon alszik, ilyen bizony előfordulhat, de ezt ne érezd kudarcnak! Ez átmeneti állapot: jelzés arra, hogy ő még igényli a közelségeteket, ha felébred. A legtöbb kisgyerek a kisiskolás kor végéig, néha átmegy a szülőkhöz hajnalban, ez a biztonságra való igényt jelzi, nem kell leszoktatni róla. Ha este a saját ágyában alszik el, később, ha már nem riad fel hajnalban, megszűnnek a hajnali látogatások.

Hidd el, akkor nagyon fog hiányozni majd 🙂

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

128 Comments

Comment navigation

 • Alexa

  Reply Reply 2024. április 15. hétfő

  Kedves Ágnes,

  Gyermekem most 3,5 éves, már beszéltünk párszor róla, videócheten is, és már 18 hónapos korában is láttuk, hogy gyorsan fejlődik minden területen.
  Most ott tartunk, hogy 6 éves kornál tart a biológiai kora, viszont kronológiailag pedig még csak 3.5.
  10 hónapos koráig 7 órát aludt összesen egy nap.
  10 hónapos korától végre megvolt a napi 12 óra alvás, 1 db délutáni alvással. 11-1 ig aludt mindig percre pontosan.
  Azóta ezt tartottuk gyönyörűen, viszont hónapok óta láttam, hogy már nincs szüksége valószínűleg a nappali alvásra, de én igyekeztem még nem elhagyni hiszen még csak 3 a valós kor…aztán már 40p-re tolódott ki az amúgy 5 perc alatt elalvó gyermekem altatási ideje, s nyűgösebbek lettek a nappalok és már csak este 10 kor tudtam letenni.
  Így, úgy döntöttem elhagyom az altatást próbaképp. 16.napja nem alszik délután és így este 7kor teszem le és reggel 6 kor ébred. Nekünk családilag ez szuper!
  Ő is, és mi is sokkal jobban bírjuk így a napokat, és kiegyensúlyozottabb a hangulata is.
  Kérdés: Ha utazunk valahova, és elalszik majd mert a kocsi elringatja, és/ mert szeretnénk este ha tovább maradna fent egy családi összejövetelen vagy bármi más miatt, nem gond-e? -Szét nem fogja szedni a következő napot mert amúgy is mindig 6kor ébredt amióta világ a világ..-de ez hogy szokott működni egy pl 5-6 éves gyermeknél? Nem baj ha egy nehezebb nap után mégis alszik s később fekszik le este? Ezt hogyan értelmezzem? Alkalmazkodás lépjen fel itt mert már nem igazán az időszerű rutin fog számítani?

  ELőre is köszönöm a választ, hogy mi történik egy 6 éves gyermek alváselhagyási ideje után közvetlenül, már sosincs alvásra szükségük vagy sokszor előfordul, hogy még néha kidőlnek?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2024. április 21. vasárnap

   Nem gond, ha néha speciális helyzetekben még alszik délután. A nagyobbaknál is a délutáni alvás elhagyása után még előfordulhat, hogy ha jobban elfáradnak 1-1 helyzetben bealszanak mégis délután.

 • Dóri

  Reply Reply 2023. március 23. csütörtök

  Kedves Ági!
  A Kisfiam 21 hónapos, nagyon régóta (kb 5 hónapos kora óta) elalszik úgy délután, hogy hálózsák, redőnyhúzás, ölelés, puszi és beteszem a kiságyába. Volt egy rövidebb időszak, amikor egyben aludt 2,5 órát, de most 4 hónapja kb 30-40 perc után felébred, és csak mellettem alszik vissza. Utána alszik még 1,5-2 órát, de közben megébred párszor, akkor alszik vissza, ha ott vagyok.
  A gond főként az, hogy a 4 éves nagytesó viszont nehezebben alszik el nappal (mese, ének, kb 25-30 perc), ott kell lennem mellette. Szóval, ha beteg és itthon van, akkor szerencse, ha elalszik, mire a kicsi ébred. Én a 2 szoba közt ingázom, attól függően, h ki szól. 🙂
  Próbáltam már egy ágyon kettőjüket altatni, de nem igazán jött össze…
  Hogyan tudnám a nappali alvás első ébredésekor megszoktatni a Kisfiammal, hogy aludjon tovább a kiságyban?

  Este, esti rutin után szintén elalszik egyedül a kiságyában (a nagytesót később kísérem be a szobába), viszont ugyanúgy első ébredés után (kb 23 óra után) mellettem alszik vissza a kanapén. Hogyan tudnám megszoktatni vele azt, hogy a kiságyban aludjon egész éjjel? Próbáltam azt, hogy kiveszem, kicsit ringatom és visszateszem, de kb 10 perc múlva újra sír. Egyszer próbáltam, hogy matracot teszek a kiságy mellé, de sírt, hogy vegyem ki, akkor is a kanapén aludtunk vissza végül.

  Nagyon köszönöm a segítséged!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. március 25. szombat

   Próbáld meg a kicsit napközben a ti ágyatokban altatni, mivel ő igényli a közelséget, együttalvást, itt talán mélyebben aludna. Éjszakára meg ki lehetne próbálni, hogy lassan saját ágyat kap, ahol mellé tudsz kicsit feküdni vagy leteszel egy matracot a földre és ott altatod el és ha szükséges vissza. Idővel most már úgyis kiszokna a kiságyból, ezért nem szükséges ragaszkodni hozzá, hogy mindenáron a kiságyban aludjon el és vissza.

 • Kallay Boglárka

  Reply Reply 2022. december 30. péntek

  Kedves Ági.
  Szeretnék tanácsot kérni alvás ügyben.
  A kisfiam most 18 hónapos. Már régóta küzdünk az alvással. Ha mondhatom ezt éberalvó. 4 hónapos korától nem alszik jól nem tudom hogy mi váltotta ki ezt. Egy ideig aludt a kiságyban de voltak ejszakák hogy 4x-5x kelett felkelnem hozzá. Utána elkezdődött a fogzás időszak es át raktam magam mellé. Onnantól kezdve odaszokott es ez maid napig tart. Már a kiságyat is lecseréltük gyerekágyra és külön szobája is van de jelenleg ott tartunk hogy az ágyat áthoztuk magunkhoz hátha így jobban laszik. De minden éjjel felkel hol inni hol csak úgy megébred. Nincs alvó maci vagy rongyi de két cumival alszik el 1 a szájában 1 meg a kezében. Napközben a nagy ágyban alatatom el és ott is hagyom este meg fürdés,mese és elaltatom magam mellett és át teszem a,saját ágyába de van hogy megébred olyankor mellé fekszem hogy aludjon vissza. Ha nem szerencsém van és alszik tovább akkor ejszaka gondol egyett megébred és átjön hozzám. Mit tegyek vagy mit csinálok rosszul?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. január 07. szombat

   Nem csinálsz semmit rosszul. A gyerekek a szüleik közelében érzik magukat a leginkább biztonságban. Ha melletted alszik el, de aztán átviszed az ágyába, később is fog tudni ott aludni, amikor megérik rá.

 • Nikolett

  Reply Reply 2022. július 16. szombat

  Kedves Ágnes!
  Tanácstalan vagyok alvás kérdésben. 14 hónapos a gyermekünk, eddig velünk egy szobában aludt éjszaka, külön kiságyban, napközben pedig a saját szobájában lévő kiságyban. Egyik este nagyon nehezen akart elaludni, ezért átvittem a saját szobájába (esti rutin maradt), ahol 2 perc alatt elaludt. Létezik, hogy jobban szeretne ott aludni, vagy a puszta véletlen műve? Azóta a saját szobájában alszik már, 3. éjszaka. Viszont azt vettem észre, hogy szeparációs szorongáshoz hasonló dolgokat produkál napközben. Mászik az ölembe, bújik, ha a család vendégségbe jön mindenkitől fél, játszótéren is sírás van, ha más gyerkőc is van ott, kapaszkodik a nyakamba. Ez lehet ténylegesen szeparációs szorongás, pont most, vagy az okozza, hogy nem velünk alszik? Mit tegyek, altassam továbbra is a saját szobájában, vagy vigyem vissza magunk mellé (nem jelent gondot az egy szobában alvás)?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. július 22. péntek

   Lehet, hogy a ti zajaitok zavarták eddig az alvásban, ez előfordul ebben a korban. Maradhat a szobájában ezentúl is. Viszont közben ez az újsütetű önállóság előidézte az életkorából egyébként is fakadó szeparációs szorongást, ez normális, dédelgesd sokat, babázz vele, érezze, hogy ott vagy neki és kinövi majd.

 • MoraRita

  Reply Reply 2022. május 25. szerda

  Kedves Ági!

  Szeretném a segítséged kérni abban, hogy a két éves még mindig cicis babámat miképp szoktathatnám a saját ágyába? Sajnos én is sáros vagyok, mert a legkönnyebb módot választottuk ezzel a cicin elalvós összebújós verzióval. Mostanra már kezd egyre nehezebben tartható lenni, és a kis tesó is úton van, bár még van bőven időnk a születéséig. A kiságy hibába van a mi szobánkban, közvetlenül az ágyunk mellett nem igazán hajlandó belefeküdni. Általában hangos sírás rívást eredményez a legtöbb próbálkozás. Próbálkoztunk meseolvasással de szinte abszolút nem köti le, még cicizés mellett sem – inkább ő maga nézegetné, aprítaná a könyvet -. Kinevezett alvós állat, vagy rongyi szintén nincs, amivel maradásra tudnám bírni. Apa nem igazán segített az altatásoknál, így a kicsi ‘anyafüggő’ ‘cicimatrica’ Hogyan tudnék segíteni neki megtanulni a kiságyban önállóan elaludni?

  Válaszod előre is köszönöm ♥️

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. május 26. csütörtök

   Ebben az esetben 2 lehetőség van:
   – az ágyatok mellé ugyanolyan magasságú gyerekágyat vagy matracot tenni és arra átszoktatni először, aztán ha ott már jól alszik, akkor kicsit odébb tenni az ágyat, majd végül a szobájába, amikor már megszokta,
   – a szobájába letenni egy matracot a földre (vagy egy nagyméretű heverőt venni) és ott melléfeküdve elaltatni, majd ha elaludt kijönni mellőle.

 • Zita

  Reply Reply 2022. május 12. csütörtök

  Kedves Ági!

  Azt szeretném kérdezni, hogy mi a teendő akkor ha a baba (6 honapos) nem tud egyedül aludni. Napközbeni alvasoknal is mellette kell feküdöm, ha megébred egyből keresi a cicit, legtöbbször cicivel a szájában alszik (cumija nincs, nem fogadja el) . Ha kiosonok max 10 perc és felébred. Ugyan ez este/éjszaka. Hogy tudnám megszoktatni vele hogy egyedül is tudjon aludni? Az elalvással nincs gond, cicin altatom ringatva kb 10 perc és alszik. Ha leteszem (a mi ágyunkban alszik nem kiságyban, de ez engem nem zavar) kicsit megébred és akkor alszik vissza ha érzékeli hogy ott vagyok, általában cicivel, vagy hogy hozzám ér. Így sajnos az alvási idejében sem tudok semmit itthon csinálni.
  Köszönöm válaszod.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. május 15. vasárnap

   Most annyit tudsz tenni, hogy cicin altatod, ha elaludt, kimész. Ha felébred, nem gond, ne altasd vissza. Legyen ébren, amíg tud, a következő alváskor ugyanez, amíg meg nem szokja. Néhány nap alatt megszokja, hogy nem vagy végig vele és mélyebben tud majd aludni, és egyre hosszabbak is lesznek az alvások. Addig néhány napig felborul a napirend, de utána sokkal jobb lesz majd mindkettőtöknek.

  • Vitus Brigitta

   Reply Reply 2022. december 31. szombat

   Kedves Ági!
   A kislányom most 16 hónapos , eddig nsgyon jól müködőtt a külön szobába alvás , viszont volt egy hosszabb betegsége amikor mindig kikaptam az ágyából és most csak úgy tud elaludni és visszaaludni éjszaka ha kiveszem a kiságyból , és emiatt sokszor beraktam közénk mert 30 perceket kellett ringatnom így oda is szokott hozzánk !
   Mit tudok tenni hogy leszokjon erről a kézben elalvásról, és ismét a szobájában aludjon ….

 • Adri

  Reply Reply 2022. április 20. szerda

  Kedves Ági!
  A tanácsodat szeretném kérni 15 hónapos kisfiunkkal kapcsolatban. Születése óta a saját szobájában alszik kiságyban, az első 1-2 hónapban én is szobájában aludtam egy kanapén, lényegesen egyszerűbb volt így az éjszakai ébredés/etetés kezelése és így apuka is ki tudta magát pihenni. Kb. 2 hónap után visszaköltöztem a hálószobánkba, bébiőr-t bekapcsoltuk és ha néha meg is ébredt éjjel, átmentem megnyugtattam vagy ha éhes volt megetettem és visszatettem a kiságyába…4 hónapos korától végig is aludta nagyjából az éjszakákat max 1-2 ébredés volt…esténként pedig a kanapén altattam el és utána tettem be a kiságyba. Ez a szokás így is maradt, kanapén elalszik velem, beteszem a kiságyba. 6hónapos korától viszont éjjelente elkezdett sokat ébredni, mindig csak cumisüveggel aludt vissza 3-4-5 ébredéssel…ezen túl vagyunk idő közben, amióta többet eszik nap közben nincs gond azzal, hogy éhes lenne. Csak idő közben ugye, mivel sokat kelt éjjel, visszaköltöztem a szobájába, egyszerűbb volt így mint egész éjjel jönni-menni. Az altatásokkal nincs gond, mesét olvasok kislámpát lekapsoljuk odabújik és már alszik is. De mostanság kb. 2hónapja, altatás után ha visszateszem a kiságyba 1,5-2 óra után felébred és csak mellettem hajlandó visszaaludni. Ezt követően már nem is tudom visszatenni a kiságyba(amint megpróbálom felébred), ezzel viszont esténként elég kevéske szabadidőm van töltekezni stb…és ha felébred rögtön sír keservesen…az altatással nincs baj, szívesen is csinálom, de ezek a korai ébredések elég strapásak(2 alkalom volt összesen, amikor átaludta az éjszakát az elmúlt 2 hónapban, de semmit sem csináltunk másképp aznap) 🙁 mi lehetne a megoldás arra, hogy ha meg is ébred, ne akarjon azonnal kijönni a kiságyból? :/
  Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. május 02. hétfő

   A korai ébredéseket gyakran a fogzás okozza. Az a gond, hogy mivel melletted alszik vissza, ezért ébredéskor is ezt keresi, mert ez ad neki biztonságérzetet. Logikusan két megoldás lehetséges:
   1. ne ébredjen fel és akkor nem kell este visszaaltatni,
   2. magától aludjon vissza.

   Az elsőben esetleg segíthet este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea (pl. vacsora után) vagy a Mesélő Hold illóolajkeverék párologtatása, hátha akkor elmarad az ébredés.
   A második azért nehéz, mert most veled alszik és hosszadalmas lenne egyelőre mást bevezetni.

   Van egy harmadik út is: visszaaludni vele ilyenkor és reggel korábban ébredni, így reggel lehetne az énidőd az este helyett.

 • Angéla

  Reply Reply 2022. április 10. vasárnap

  Kedves Ági!
  Tanácsot szeretnék kérni. Kisfiunk 8 hónapos, 4 hónapos koráig a kiságyában aludt úgy,hogy szopizás közben elaludt,majd áttettük a kiságyba és ott aludt tovább. Aztán egyszer beteg lett,akkor magam mellé vettem és azóta sír,ha a kiságyába szeretném tenni. Nappal és éjszaka is együtt alszunk és szeretném visszaszoktatni a kiságyába, de nem tudom,hogyan. Mennyi idő után érti meg egy ekkora baba,hogy a kiságyban kell aludni? Mindig elmondom neki,hogy ott is biztonságban van és ha felébred jövünk hozzá. A köntösömet is oda tettem mellé, hogy érezze az illatom,de nem segített.
  Köszönettel, Angéla

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. április 18. hétfő

   Ez nem igazán így működik. Ő már nem emlékszik arra, hogy korábban a saját ágyában aludt és nem fogja megérteni magától, hogy ott kéne aludnia. Melletted érzi biztonságban magát és mostanra ezt meg is szokta, amin nehéz változtatni, viszont most még 8 hónaposan ez nem lehetetlen. Elsőként nappal kezdd el újra az ágyában altatni, nyugodtan elaludhat cicin (ülve szoptasd) és amikor már alszik, akkor tedd az ágyába. Ha azt már megszokta, akkor tudod elkezdeni éjjel is ugyanezt. Szokott segíteni, ha az ágya a ti szobátokban van az ágyatok mellett, így a közelben lehet, de nem egy ágyban veletek.

 • Réka

  Reply Reply 2022. február 09. szerda

  Kedves Ágnes!

  A segítségét,tanácsát szeretném kérni,9 hónapos kisfiam alvási szokásával kapcsolatban.
  Kisfiam jó étvágyaú, 10 kilós, mászó-álló (8 hónaposan kezdett el mászni, rá 3 hétre fel is állt), boldog, kiegyensúlyozott baba. Nappal kétszer alszik és 4 és 1/3 fog vidám tulajdonosa. 🙂
  4 hónapos koráig a kiságyában,a saját szobájában aludt, az esti rutin: vacsi-pancsi-szopi után. Szopizni a mi ágyunkba tettem le(fekve cicizett) elaludt,majd átvittük a kiságyába.
  Nagyjából 4 hónapos korában azonban,elkezdett nagyon sűrűn ébredni éjszaka , fél-óra ,de volt, hogy 10-20 percenként is,ami számomra elég megterhelő volt, így a kiságyát átvittük a mi szobánkba, az én oldalamon egy szintbe állítottuk az ágyunkkal és kivettünk pár oldal rácsot,hogy éjszaka szopi után könnyebben vissza tudjam tenni az ágyába,ne kelljen emelgetni.
  Mostanában már ott tartunk, hogy a kisfiam egyáltalán nem akar a kiságyában aludni,csak közvetlenül mellettem,velem hajlandó, szinte teljesen belém bújik. Másfél-két óránként még mindig felkel,van hogy( igazából a legtöbbször)csak cicivel hajlandó vissza aludni, akár egy órán át is képes sírni utána, hiába nyugtatom,simogatom,ringatom.
  Valószínűleg én”rontottam”el, már az elején,ott,hogy nem léptem ki a komfort zónámból(ahogy a könyvében is írja) és nem alkalmaztam következetesen a felveszem,ha sír-megnygugtatom-leteszem módszert.
  Az elmúlt hetekben,ha felébred már rám is mászik,a fejemre,a felső testemre és úgy keresi a helyét”rajtam”. Ilyenkor megvárom, amíg elalszik, vissza teszem a kiságyába,de amikor felébred elkezd üvölteni és szabály szerűen kitör a kiságyból, mászik is vissza hozzám. Nagyon-nagyon sok közelséget, szeretetet(az összeset 🙂 ) adunk neki, ezért is állunk értetlenül e jelenség előtt. Ismerősök azt mondják egyszerűen elkapattuk ??!!
  A kiságya középső rácsait, már megpróbáltuk egyszer visszatenni, nem hajlandó megmaradni egy percet sem benne,inkább torka szakadtából üvölt, hiába vagyunk ott vele és próbáljuk nyugtatni.
  Nagyon hálás lennék,ha tanácsot,javaslatot tudna adni, hogy ebben a helyzetben mi lenne a megoldás. Elnézést, hogy ilyen hosszasan írtam.
  Előre is nagyon szépen köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. február 19. szombat

   Ez nem elkapatás, hanem természetes a baba részéről. A ti közeletekben érzi biztonságban magát, egyedül meg nem. Mivel most a fogzás miatt eleve rosszul alszik, engedd el a kiságyba tételt és aludjon veled, aztán amikor majd javulni kezd a helyzet és nyugodtabban alszik melletted is, akkor lehet újra próbálkozni.

 • Czébely Vanessza

  Reply Reply 2021. október 27. szerda

  Kedves Ági!
  Két kisfiú édesanyja vagyok. A nagy fiamról szeretnék mesélni kicsit, aggódom. 2 éves múlt júliusban, de még soha nem aludta át az éjszakát. Valamivel egy éves kora után döntött úgy, hogy már nem alszik mellettem/velem, hanem a saját kiságyába ment át egyedül ami az én oldalamon volt oldalrács nélkül szorosan a mi ágyunk mellett. Igazából az, hogy nem alszik éjszaka csak bosszantó, de ez folyamatosan rosszabb. Ha felkel, üt, rúg, visít, szinte magán kìvül ordít és nagyon nehéz megnyugtatni ilyenkor.Vannak éjjelek mikor nem ennyire dúrván csinálja, van,hogy csak vergődik és sírdogál,nem enged magához senkit, ne érjen hozzá senki, nem alszik majd a fordolódásba egyszer csak belealszik. Nem beszél csak szavakat mond, egyre többett utánoz. Bölcsis. Testvérfèltékenységet nem tapasztaltam, imádja az öccsét.
  Az alvással kapcsolatban már mindent megpróbáltam amit csak a neten olvastam. Kimerűltünk, a pici sem tud így pihenni. Én sem. Van, hogy a pici nagyon megijjed, de a nagyot is csak én tudom megnyugtatni. Szeretnék utána járni mi lehet a gond, mert szerintem ez már kicsit aggasztó, de tanácstalan vagyok. Az étvágya is rettentő. Darabosat nem vagy csak nagyon ritján hajlandó enni, csak levesek, főzelékek mennek és a bolti tej, ha éjszaka felkel akkor is tejet kér. Gyerek orvosunk szerint ha nem veszít a súlyából hagyjuk. Köszönöm válaszod!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2021. november 14. vasárnap

   Az ennyire nyugtalan alvásnak gyakran túlpörgés az oka. Ha túlingerlő a környezet, a kisgyerek éretlen idegrendszere nem tudja feldolgozni a sok élményt és ezért alszik nyugtalanabbul. Ami segíthet:
   – a nappali alvásnál pihenje ki magát,
   – ne túlfáradva kerüljön este az ágyba,
   – korlátozzátok minimálisra a mesenézést legalább az esti órákban ne nézze, de jobb, ha napközben is legfeljebb 10 perceket néz és csak korának megfelelő meséket,
   – ne legyen háttértévézés vagy más mesterséges inger körülötte, ami a háttérben megy, amíg játszik,
   – alaposan kiszellőztetni a szobáját lefekvés előtt,
   – ne legyen a szobájában éjszakára semmi, ami hangot adhat, világíthat (mobiltelefon, tablet, tévé stb.)
   – segíthet még este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea.
   A rossz alváshoz a bölcsis élmények is hozzájárulhatnak, mivel még nem tudja elmondani, mi történt vele, ezért bölcsi után menjetek még ki a szabadba sétálni, játszóterezni, szaladgálni, mert így tudja levezetni a feszültséget, ami a nap közben érte.

  • Turcsikné Slenk Renáta

   Reply Reply 2022. február 04. péntek

   Kedves Ágnes!

   Azóta követem az oldalad mióta megszületett a babám, az altatás tréningedet is megvettem, aminek kb a feléig jutottam el, röstellem az én hibám. Viszont a segítségedet szeretném kérni!
   Van egy lassan 19 hónapos fiam, akinek az alvása mostanában totál felborult és kezdünk az apukájával kiborulni tőle. Soha nem volt egy álom alvó a gyerekem, voltak rosszabb korszakok is és kevésbé rossz korszakok is. Volt hogy, 3-4 alkalommal kelt volt hogy egyszer sem. Megpróbáltam őt arra szoktatni hogy egyedül aludjon el és hagytam sírni, két hét után sem sikerült szívtelen dolognak éreztem. Aztán ráálltam arra a módszerre hogy elalvás előtt köztünk volt a gyerek és egy fél óra múlva kb mikor láttam hogy álmos beraktam a kiságyba,újabb fél órás-órás harc volt, de éjjel így is felébredt persze én az első nyekkenésre ugrottam/ugrok nyilván ez is hiba. Ekkor bekerült közénk a gyerek ha ébren tudtam addig maradni ameddig ő vissza alszik akkor vissza raktam a kiságyba őt,ha nem akkor velünk aludt reggelig. A férjem egy időben unszolt hogy aludjon el köztünk és berakom őt utána a kiságyba, egy ideig ez is jól működött, de most valahogy minden felborult. Általában 1* kel fel éjszaka, de hosszú távon fárasztó. Arról nem beszélve hogy elég nagy már és lassan az 180-as ágyon nem férünk el hárman😅 A napirend az szinte ugyanaz minden nap. Reggel fél 8 körül kelünk általában egy fél órát-órát lustizunk, fél 9 körül reggeli utána elpakolunk és játszunk vagy főzünk közösen, utána játszunk megint ebéd és utána alvás. Aztán uzsonna és játszunk és általában egy órát kint vagyunk a levegőn, ekkora már az apja is haza ér akkor közös játék, vacsora utána még egy kis játék fürdés majd készülödés a lefekvéshez összebújunk hárman, és ha elaludt át rakom a kiságyba. A reggeli lustinál és este szoktunk tv-t nézni. Az is próbléma nála hogy este is iszik elég sokat lefekvés előtt is, sőt van hogy éjjel is, tudom hogy ez probléma, hogy lehet hogy emiatt is kel éjjel, ezt hogyan lehet kiküszöbölni? A dackorszak már jelen van sajnos nekem mostanában kevés a türelmem és szégyellem is magam emiatt, nem tartom magam mindig jó anyának. Mostanában fogunk elköltözni anyósoméktól, ők nem laknak itt de sűrűn haza járnak és elég feszült vagyok olyankor, fogalmazzunk úgy hogy anyuci kicsi fiát nem akarja elengedni és nem egyszer tönkre is akarta tenni a házasságunkat. Az új lakásba lesz külön szoba a Botinak és már szeretném ha ott is aludna, de tartok tőle hogy nem fogom tudni átrakni őt. Ami még érdekes hogy cumi fanatikus, azokkal is alszik, nem ragaszkodik egy plüsshöz sem vagy nyunyihoz.
   Két napja a délutáni alvásunk is megborult, eddig 1* kelt fel akkor is általában amint ott voltam mellette vissza aludt, most két napja 2*-3* is. A délutáni alvás legrosszabb esetben másfél óra jobb esetben majdnem 3 óra,ez ritkább. Este pedig olyan fél 9 és 9 között alszik el általában, de előrfordul hogy akár a 10 óra is. Kezdek félni nehogy valami baja legyen. A fogai folyamatosan jönnek neki, szeparációs szorongás is néha vissza jön. Tudom hogy sok mindenben én vagyok a hibás és nagyon haragszom magamra emiatt.

   A segítséget nagyon szépen köszönöm előre is.

   Üdvözlettel
   Turcsikné Slenk Renáta

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2022. február 04. péntek

    Valami zavarja az alvását, ami miatt most újra ébred, addig nem szabad semmit változtatni, amíg ez meg nem oldódik. Nézz bele a szájába, valószínűleg a fogzás zavarja most.
    Az ágyból való kiszokást akkor kezdjétek, ha újra jól alszik. Első körben jó a korábbi megoldás, hogy amikor elaludt, a kiságyába kerül be, hogy megszokja. A későbbiekben, ha már ezt megszokta és a költözésen is túlvagytok, akkor lehet elkezdeni az esti meseolvasással való altatást a saját ágyában.

 • Eszti

  Reply Reply 2021. október 12. kedd

  Kedves Ági. Tanácsot kérnék tőled. Két gyermekem van egy 6 éves kislány és egy 4 éves kisfiú. Születésük óta együtt alszunk. (A kistesó születése miatt úgy döntöttünk, hogy a különalvást egyszerre fogjuk elkezdeni, a testvérféltékenység elkerülése miatt). Ez a jelenlegi helyzet mindenkinek megfelelő, nyugodtan telnek az éjszakák. A külön szobáról egyelőre hallani sem akarnak.
  A nagycsoportos kislányommal adódtak most gondok az óvodában, vigasztalhatatlanul sír utánam, aggódik, hogy megyek-e érte (soha nem fordult elő, hogy késve érkeztem volna), láthatóan szorong emiatt. Egyéb változások is történtek, vegyes csoport miatt megváltozott a társaság, kicsit most nem találja a helyét, úgy érzem. Óvónők tanácsára beszéltünk a pszichológussal,aki a különalvás megkezdését javasolta. Szerinte a gond forrása, hogy a kislányom nem tanulta meg kezelni a szeparációt, az elválást tőlem és ebből adódhat ez az óvodai probléma. Abszolút nem kérdőjelezem meg az állítását mert érzem, hogy neki valamiért most nehezen megy az elválás, viszont nem vagyok biztos benne, hogy segít a mostani problémán, ha még az együttalvás lehetőségét is megvonom tőle. Nagyon érdekelne, hogy te mit javasolsz. Előre is köszönöm a válaszod.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2021. október 24. vasárnap

   Szerintem nem az együttalvás miatt van a probléma, hiszen eddig is együtt aludtatok és nem okozott gondot az elválás. Az óvodai környezet megváltozása viszont általában ilyen problémákat okoz. Tehát jól érzed, hogy nem az együttalváson kell változtatni, ez inkább tovább rontana a helyzeten.

Comment navigation

Leave A Response

* Denotes Required Field