Az a csodálatos bölcső

A baba 9 hónapig az anyaméhben biztonságban van egy zárt, szűk helyen. Amikor megszületik, ijesztő számára a világ, a hatalmas tér körülötte (egyes pszichiáterek még a felnőttkori agorafóbiát is erre vezetik vissza). És akkor mi, a modern világ aktuális divattrendjére hallgatva kiságyba tesszük, ami csak a nevében kicsi, mert egyébként a babához képest elég nagy…

Az a csodálatos bölcsőMég a nagyobbik fiam születése előtt olvastam egy cikket arról, mennyire fontos a baba számára, hogy az első időkben szűk helyen aludjon. Nyilván az együttalvás erre tökéletes megoldás, de aki ezt nem szeretné, az a bölcsőben vagy mózeskosárban altatással kiválóan helyettesítheti a kiságyat az első pár hónapban.

A fiam is bölcsőben aludt 5 hónapos koráig. Kb. 3 hónapos volt, amikor először kipróbáltuk, mit szól a kiságyhoz, de nem aludt jól benne, ezért visszaköltözött a bölcsőbe, amit 5 hónaposan kinőtt. Viszont még ezután is jobban szeretett szűk helyen aludni, ezért az ágyába beletettük a szopipárnát (azt a hosszú henger alakút), így szűkebb volt benne a hely és íme: máris megint jól aludt! (egészen a fogzás kezdetéig, de ez már egy másik történet :))

Azóta több nyűgösen alvó baba szüleinek javasoltam a bölcső használatát és eddig még mindenkinél javulást hozott. Elsősorban akkor érdemes kipróbálni, ha még az elején vagytok, legfeljebb 4-5 hónapos a baba és kezdettől fogva rosszul alszik. Ha pedig még csak néhány hetes a kis rosszalvó, akkor mindenképpen javaslom.

Nagyon fontos, hogy nem elég egyszer kipróbálni és ha nem válik be, akkor másnap visszavitetni a bölcsőt, hanem egymás után huzamosabb ideig, több napig kell használni, hogy a kicsi hozzászokjon.

Ha még csak most vársz babát, akkor pedig érdemes már most beszerezni, kölcsönkérni egy bölcsőt vagy egy mózeskosarat és kezdetben legalább éjszakára abban altatni a babát, a hatása nem marad el 😉

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

4 Comments

 • petra

  2009. október 26. hétfő

  Szia!

  Szerinted melyik bölcső lenne a tuti, a függesztett bölcső, vagy a lengő bölcső?

  Köszönettel:
  Anita

  Válasz: Mindegy. Nekünk hagyományos volt. A ringatást nem is használtuk soha, olyan jókat aludtak benne anélkül is.

 • Pais-Horváth Péter

  2009. február 15. vasárnap

  Szia!
  Az első gyerekünk (kis-, illetve most már nagylány) gond nélkül aludt a kiságyában. A második, a kisfiú viszont gyakorlatilag szinte folyamatos ringató-lengő mozgást igényelt: ölben, autóban, hintába applikált bébihordóban, stb. A kiságya alá is készítettem egy rugalmas hinta-talpat. Bevált, mindemellett Gazsi fiam nem kis motivációt jelentett ahhoz, hogy a talpas kivitel után lengő bölcsőkkel is foglalkozzam. Ezek ugyanis nem csak kiegyensúlyozottabb (komótosabb) mozgást biztosítanak, de azt hiszem, tovább is biztonsággal maradhat bennük a gyerek. Említett Gazsi fiam egy évesen néha belemászik a nővérének készített függesztett játékbölcsőbe, és magabiztos boldogsággal hintázik benne.
  Amúgy köszönet a blogért, altatás-ügyben hasznosnak bizonyult!
  P.H.Péter

 • B.Szilvi

  2009. február 15. vasárnap

  Sziasztok!

  Mi a szülöi ágy mellé helyezhetö, hozzaerösíthetö babybay mellett döntöttünk és szuper jól müködik! A babám ott fekszik mellettem, bármikor megérinthetem, de mégis a saját ágyacskájában alszik. Lassan kinövi (hosszában, széltében), de az elsö 3 hónapot szépen kiszolgálta! 🙂

 • pgyoresz

  2009. február 09. hétfő

  Szia Ági!

  Nem közvetlen a bölcsővel kapcsolatban, de a kisággyal kapcsolatban kérdeznélek: mennyire fontos, hogy kókusz matracon aludjon a gyerkőc? Kisfiam most 10 hónapos. A születésekor vásárolt kókuszmatrac sajnos nagyon rossz minőségűnek bizonyult (a kókusz rostok kiszúrták a huzatot, már nem tudom lehúzni róla a huzatot, hogy kimossam, mert ragad), pedig nagyon körültekintően vásároltuk. Most le szeretném cserélni. Máshonnan fogok vásárolni, de nem tudom, hogy mennyire kellene ragaszkodnom a kókuszmatrachoz. Bármilyen ötletnek, javaslatnak nagyon örülnék!
  Sok sikert az oldaladhoz, naponta olvaslak, nagyon szeretem!

  Válasz: Nem muszáj kókuszmatracot venni. Bármilyen matrac megfelel, ami kellőképpen kemény. Amit nem szabad venni, az a rugós matrac még a szakértők is azt mondják, hogy akkor inkább egy kemény szivacsmatracot vegyünk (őszintén szólva mi is azt használunk, a kókuszt én azért nem vettem meg, mert az egyik ismerősöméknek anno az volt, hogy lebukizta a baba és nem tudták kitisztítani a rostok közül, mindig bebüdösödött… a szivacsot meg simán lesikálom a kádban, kiteszem száradni a teraszra és kész)