Babaszoba: Hogyan rendezzük be?

Kelengyéről szóló sorozatunkban most a babaszoba berendezéséről írok részletesebben.

Babaszoba: Hogyan rendezzük be?Babaszoba

Kiságy, bölcső Kezdetben jobban alszanak a babák bölcsőben vagy mózeskosárban, ahol szűkebb a hely. Amíg éjszaka ébred enni, addig praktikusabb, ha veletek egy szobában van, így nem kell kicsattogni hozzá a másik szobába, lámpát gyújtani, így Te is jobban tudsz aludni. A bölcsőt általában 4-5 hónaposan növik ki, és ekkor már sok gyereket zavar az is, hogy egy szobában vagytok, felébred a zajaitokra, ilyenkor már átköltözhet saját ágyba, saját szobába.

A kiságynál fontos szempont, hogy legalább két szintben állítható legyen a fekvőfelület magassága. Abban a pillanatban, hogy a baba mászni kezd, engedjétek le, különben hamar rájön, hogy fel tud kapaszkodni rajta és ki fog pottyanni az ágyból!

Nem találsz a bútoráruházakban az elképzeléseidnek megfelelő babaszobát? Nincs kedved heteket várni a megrendelt bútorokra? Kicsi a hely, ezért méretre szabott bútorokra van szükséged? Megoldás itt

Matrac A kókuszmatrac nagyon egészséges a gerincnek. Előnye az is, hogy ha rápisil vagy ráhány a baba, akkor nem kell szárogatni (bár egyes típusok meg éppen túl lassan száradnak). Attól sem lesz semmi baja a gyereknek, ha szivacsmatracot vesztek, ebből is lehet kapni keményebbet és jóval olcsóbb megoldás. Külön vágathattok egyet a bölcsőbe, egyet pedig a kiságyba.

Fejvédő Mindenképpen tegyetek fejvédőt a kiságyba, lehetőleg körbe, ne csak a fejéhez mert a picik már egészen zsenge korban hajlamosak elmászni éjszaka és a túloldalon ébredni fel 🙂

Ágynemű Párna nem kell, a feje alá tetrapelust lehet tenni a buki felfogására. A vastag dunna se praktikus (fulladásveszély). Egy sima babatakaró, esetleg huzatba húzva, lehetőleg nem műszálas, bőven elég. Nyárra egy vékony flaneltakaró vagy egy tetrapelus bőven elég.

Bababútor – Hiperszuper babagarnitúrákat lehet kapni csillagászati árakon, de szerintem felesleges kiköltekezni rá. Amíg kicsi a baba, addig elég egy komód a ruháinak, meg az egyéb eszközöknek, pár hónap múlva meg a legnagyobb gond úgyis a játéktárolás lesz, inkább arra tartogassátok a pénzeszközöket.
Túlságosan berendezni nem érdemes a szobát, mert hamarosan jön a tesó, elszaporodnak a játékok, nagyobb ágy kell stb. és akkor nem lesz hely hova tenni. Az a jó, ha rugalmasan bővíthető a berendezés.

Pelenkázó Lehet venni, de ha van egy fölös komód otthon, akkor csináltathattok is. A leghelytakarékosabb a kiságy végére helyezett merev pelenkázó lap.

a cikksorozat következő részében arról lesz szó, mit vásároljunk babaetetéshez

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.