Babaszoba: Hogyan rendezzük be?

Kelengyéről szóló sorozatunkban most a babaszoba berendezéséről írok részletesebben.

Babaszoba: Hogyan rendezzük be?Babaszoba

Kiságy, bölcső Kezdetben jobban alszanak a babák bölcsőben vagy mózeskosárban, ahol szűkebb a hely. Amíg éjszaka ébred enni, addig praktikusabb, ha veletek egy szobában van, így nem kell kicsattogni hozzá a másik szobába, lámpát gyújtani, így Te is jobban tudsz aludni. A bölcsőt általában 4-5 hónaposan növik ki, és ekkor már sok gyereket zavar az is, hogy egy szobában vagytok, felébred a zajaitokra, ilyenkor már átköltözhet saját ágyba, saját szobába.

A kiságynál fontos szempont, hogy legalább két szintben állítható legyen a fekvőfelület magassága. Abban a pillanatban, hogy a baba mászni kezd, engedjétek le, különben hamar rájön, hogy fel tud kapaszkodni rajta és ki fog pottyanni az ágyból!

Nem találsz a bútoráruházakban az elképzeléseidnek megfelelő babaszobát? Nincs kedved heteket várni a megrendelt bútorokra? Kicsi a hely, ezért méretre szabott bútorokra van szükséged? Megoldás itt

Matrac A kókuszmatrac nagyon egészséges a gerincnek. Előnye az is, hogy ha rápisil vagy ráhány a baba, akkor nem kell szárogatni (bár egyes típusok meg éppen túl lassan száradnak). Attól sem lesz semmi baja a gyereknek, ha szivacsmatracot vesztek, ebből is lehet kapni keményebbet és jóval olcsóbb megoldás. Külön vágathattok egyet a bölcsőbe, egyet pedig a kiságyba.

Fejvédő Mindenképpen tegyetek fejvédőt a kiságyba, lehetőleg körbe, ne csak a fejéhez mert a picik már egészen zsenge korban hajlamosak elmászni éjszaka és a túloldalon ébredni fel 🙂

Ágynemű Párna nem kell, a feje alá tetrapelust lehet tenni a buki felfogására. A vastag dunna se praktikus (fulladásveszély). Egy sima babatakaró, esetleg huzatba húzva, lehetőleg nem műszálas, bőven elég. Nyárra egy vékony flaneltakaró vagy egy tetrapelus bőven elég.

Bababútor – Hiperszuper babagarnitúrákat lehet kapni csillagászati árakon, de szerintem felesleges kiköltekezni rá. Amíg kicsi a baba, addig elég egy komód a ruháinak, meg az egyéb eszközöknek, pár hónap múlva meg a legnagyobb gond úgyis a játéktárolás lesz, inkább arra tartogassátok a pénzeszközöket.
Túlságosan berendezni nem érdemes a szobát, mert hamarosan jön a tesó, elszaporodnak a játékok, nagyobb ágy kell stb. és akkor nem lesz hely hova tenni. Az a jó, ha rugalmasan bővíthető a berendezés.

Pelenkázó Lehet venni, de ha van egy fölös komód otthon, akkor csináltathattok is. A leghelytakarékosabb a kiságy végére helyezett merev pelenkázó lap.

a cikksorozat következő részében arról lesz szó, mit vásároljunk babaetetéshez

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.