Ágyválasz

Milyen kiságyat vegyek a babának? Mikor költözzön át a baba „rendes” ágyra? Lehet, hogy ha más ágya lenne, jobban aludna? Mi lesz, ha már nem védi a rács és ki tud jönni az ágyból? Ezeket a kérdéseket foglaltam most össze.

A kezdetek: bölcső, mózes, kiságy

baba ágy, gyermek heverő, gyermek ágy, baba alvás, kisgyermekkori alvászavar, együttalvásHol aludjon az újszülött? A legtöbben kiságyat vásárolnak neki, azonban az egészen kicsik jobban szeretnek szűk helyen aludni, a kiságyban védtelennek, elveszettnek érzik magukat, egész egyszerűen túl nagy nekik a tér. Érdemes tehát mózeskosárban vagy bölcsőben altatni az első hónapokban, de segíthet az is, ha egy nagy szivaccsal vízszintesen beszűkíted a teret a kiságyban, és az is, ha alváshoz egy takaróba csomagolod a babát, hogy meglegyen a „pocak”-érzése, ezáltal mélyebben alszik majd.

Ha azt szeretnéd, hogy eközben szokja a kiságyat is (hiszen később úgyis átköltözik majd), akkor a nappali alvások idejére altathatod a kiságyban is akár már a kezdetektől, vagy (ha a bölcsőben sokkal jobban alszik) 2-3 hónapos kortól próbálkozhatsz vele.

5-6 hónaposan már kevésbé fogja szeretni a szűk helyet, mocorogni akar majd, forgolódni és reklamál, amikor nem tud átfordulni, a nagyobb babáknál előfordulhat, hogy egész egyszerűen kinövik a bölcsőt, ilyenkor lehet végleg átköltözni a kiságyba. A kiságyak többségében állítható a magassága: az első időkben még elég a legmagasabb állás, ám abban a pillanatban, hogy felül és próbál felállni a baba, le kell engedni a kiságy alját, mert ha véletlenül olyankor sikerül elsőként felállni a babának az ágyban (és ez a rácsokba kapaszkodva könnyen sikerülhet), amikor te nem vagy ott, kieshet az ágyból.

Mozgékonyabb babáknál bizony előfordulhat, hogy álmukban folyton nekikúsznak az ágy rácsának. Ezt a problémát hivatott kiküszöbölni a rácsvédő szivacs, ám vannak olyan aktívan alvó babák, akiknél még ez sem segít. Ha azt tapasztalod, hogy a baba minden éjjel elmászik az ágyban és a feje koppanására ébredsz fel, sokat segíthet, ha nem kiságyban, hanem egy 1×1 méteres nagy járókában alszik tovább, ahol több helye van a forgolódásra.

Ha már a kiságy is kicsi

A baba nagyjából akkor érik meg a saját nagyfiús/nagylányos ágyikóra, amikor elsőként produkálja a kiságyból kimászás képességét. Ez bekövetkezhet akár már 13 hónaposan is (a nagyobbik fiam szinte még járni sem tudott akkor, de a kiságyból kimászni már igen), de vannak olyan fegyelmezett gyerekek, akik még akár 3 évesen sem másznak ki – pedig már régen ki tudnának.
A másik jel az, ha kinövi a kicsi az ágyat: az átlagos kiságyak általában 110-120 centi közötti hosszúságúak, másfél-2 évesen a gyerekek már nagyjából 90 centi magasak, innentől fogva már nem kényelmes nekik a babaágy.

Az átszokás általában gond nélkül szokott menni, ha bevonod a kicsit is a változásokba: megbeszélitek, hogy ő most már nagyfiú/nagylány és kaphat egy saját ágyikót, együtt kiválasztjátok az új ágyat, vagy ha már van ágy, akkor az ágyneműt. Közösen megágyaztok, kipróbálhatja az ágyikót, belefektetheti az állatkáit, de azt is lehet, hogy a babaszobába is új ágyikó érkezik és a babákat (fiúknál: a plüssmackót vagy a kisautókat) is lefektetitek, ez segít a kicsinek eljátszani, átélni, feldolgozni a változást.

Nem fog leesni? Az új ágy lehet heverő, vagy fából készült ágy matraccal. Léteznek már eleve leesésgátlóval gyártott ágyak is, de lehet vásárolni külön erre a célra való felszerelhető leesésgátlót a nagyobb bútoráruházakban. Meg kell nézni azonban milyet választasz, mert a legtöbbet heverőre nem lehet felszerelni, csak hagyományos ágyra (tipp: ha ágyneműtartós a heverő, az IKEA leesésgátlóját az ágyneműtartó fiók szélére fel lehet csavarozni) Még olcsóbb megoldás, ha egy (vagy két) széket állítasz az ágy mellé.

Alvókuckó Sok kisgyerek szereti, ha nem ágyban aludhat, hanem pl. egy matracon a földön, a saját alvókuckójában, ahova becipelheti a kedvenc párnáit, alvós állatkáit. Ennek az az oka, hogy ő szeretne ura lenni a helyzetnek, annak, hogy hol alszik, az álmainak, az éjszakai félelmének. Nem érdemes hát küzdeni az ilyesféle ötletei ellen, inkább támogatni kell azokat, legfeljebb finoman módosítgatva, segítve azokat. Pl. ha nem szeretnéd, hogy a földön aludjon, kaphat egy baldachint az ágya fölé (egy hulahopp karika és egy régi függöny segítségével gyorsan összerakható), párnákat, amivel berendezheti a kuckót stb.

Akkor most mászkálni fog? Vannak gyerekek, akik miután megkapják az új ágyat, ugyanúgy fegyelmezetten bennmaradnak, mint azelőtt, eszükbe sem jut, hogy ki lehetne jönni belőle, mert a rácsos ágyból sem lehetett. És vannak olyanok is, akiket megcsap a szabadság szele. Nehéz feladat vár rád a szülőre ekkor: meg kell neki tanítanod, hogy bár most nagyobb szabadsága van, de tudni kell élni ezzel a szabadsággal. A gyakorlatban: el kell mondani, hogy amikor alvás van, akkor alvás van és az ágyban kell maradni. Határozottnak kell lenni ebben a kérdésben és újra meg újra vissza kell terelni a kicsit a szobájába, amikor esténként kimászik. Persze lehet, hogy hajnalban néha meglátogat titeket a kicsi – ez teljesen természetes. A 2 év körüli gyerekek többsége fél a sötétben, felébred és tudja, hogy ott vagytok a szomszéd szobában: szeretne odabújni hozzátok. A kisgyermek számára a családi ágy a családi fészek, ott érzi igazán biztonságban magát, amikor felriad, nem szabad megfosztani ettől a biztonságtól, olyan rövid az az idő, ameddig igénye van erre, és milyen jó lesz majd emlegetni, amikor lakli kamasz lesz belőle 🙂

Kisgyermekkori alvászavarok, kezelhetetlen hisztik, állandó huzavona az alvás körül… Segítség itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

15 Comments

  • Gábor

    2012. február 25. szombat

    Kedves Ági!

    Gyermekünk 11 hónapos, és az elalvással vannak gondjaink nekünk is. A problémánk az, hogy csak cicivel tud elaludni és éjszaka is nagyon nyugtalanul alszik, sokat forog és felébred és kéri a cicit is. kb. 1 hónapja kivettük a kiságyából (addig a feleségem járt hozzá át a másik szobába) és most bekerült a feleségem mellé a nagyágyra én pedig átkerültem a gyerekszobába egy kanapéra. Fogzással is sokat küszködünk már 4 foga kint van, próbálkoztunk homeopátiás szerekkel de nem segítettek a nyugodt alváson. Ez lehet a fogzástól, hogy ennyire nyugtalanul alszik és mindig cicit kér este? Próbáltuk visszaszoktatni a kiságyába, de akkor egész éjszaka ordított így mi adtuk fel előbb és visszahoztuk. Feleségem már több mint fél éve csak 2-3 órákat alszik éjszaka azt is 20-30 perces részletekben. Mit lehetne tenni?

    Másik gond, de szerintem ezzel összefügg, hogy amint az anyja kimegy a szobából (vagy eltűnik a látóköréből) azonnal sírni kezd. Olvastam, hogy az időszak a leválás időszaka de erre van valami tanácsa mit lehet tenni?

    előre is köszönöm a válaszát és segítségét
    Gábor

    • Vida Agi

      2012. február 27. hétfő

      Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

      Elválás: ha sírni kezd ilyenkor, az természetes, ilyenkor hanggal nyugtassa anya, hogy tudja a baba, attól, hogy anya kiment még ott van. Idővel ezt meg fogja érteni és megtanulja, hogy anya ilyenkor nem tűnik el.

      • Gábor

        2012. február 27. hétfő

        köszönöm szépen a segítséget, próbálkozunk tovább megfogadva a tanácsokat
        üdvözlettel
        Gábor

  • Laura

    2012. február 16. csütörtök

    Kedves Ági!

    A problémám az lenne,hogy másfél éves kislányom kb egy hónapja nem alszik el a cicin(ez nekem nem baj:D ),de helyette nem mellém fekszik hanem a „hátamra fordít” és rám fekszik kb 5-10 percig fészkelődik rajtam 🙁 aztán elalszik,és beteszem a kiságyba.Nagyon nem jó alvó. Kb 5 óra alvás után ébred sír és aztán velünk alszik.Ezzel nem is lenne gond csak amikor álmában is nyugtalan mindig rám fekszik.Ez már nagyon kényelmetlen nekem,amikor egy 11 kg-os baba a nyakamon alszik.Hogyan tudnám erről leszoktatni,vagy valami másra átszoktatni?Kérlek segíts!!!!!!!!!

    • Vida Agi

      2012. február 20. hétfő

      Ezt úgy tudod megtenni, hogy amikor mászik, akkor nagy hagyod, hanem átöleled és melletted alszik el. Elsőre ebből nagy huzavona lehet, de ha következetesen nem hagyod neki és határozottan azt mondod, hogy „nem, nem lehet”, akkor idővel el fogja fogadni.

  • Nóra

    2012. január 28. szombat

    Kedves Ági!
    Kisfiam 2 éves, sajnos születésétől fogva nehézségeink voltak az alvással, pedig kiolvastam minden szakirodalmat (a suttogó áll talán legközelebb az elveimhez), és 2 éve rendszeresen olvasom a cikkeidet is. Létezhet, hogy az önálló alvásra szoktatás egyszerűen lehetetlen a kisfiamnál? Vannak pár napos, esetleg 1-2 hetes periódusok, mikor egész ügyesen elalszik egyedül, ilyenkor azt hiszem, végre révbe értünk! Hiszen már meg is érti, amit mondok neki, de aztán egyik napról a másikra mintha elvágták volna, képes fél-egy órát is üvölteni elalvás előtt. Egyébként jókedélyű, barátságos baba, kiegyensúlyozott a napirendünk, van altatási rituálénk, de valahogy nem megy az alvás. Néha este sem és délután sem. Mikor készülődünk aludni, még édesen mondja, hogy titijja baba, hozza a kis alvótársát, momót, aztán mesélek neki kb 5 percet, beteszem a kiságyba (ilyenkor van hogy napokig jól megy minden, kijöhetek a szobából, hallom még, hogy dödög, de 10-15 perc alatt elcsendesedik) máskor meg ilyenkor kezdődik részéről az időhúzás és tart hetekig a „nem akarok aludni” periódus. És nem értem, ez mitől függ, mert a napjaink egyformán telnek. Hiába próbálok következetes lenni, és határozottan ellenállok minden próbálkozásának, ami a nemalvásra irányul, de egyszerűen nem akar aludni. Persze nem alszik el időben, utána meg 2-3 órát is alszik, délután későn kel, akkor már csúszik az esti lefekvés is… Meddig fog ez vajon így tartani? Elfogadom, hogy a gyerekeknek eltérőek az alvásigényei, de nem hiszem el, hogy 6 óra ébrenlét után egy 2 éves baba ne lenne fáradt. 2 hete kezdtük a bölcsit, eddig reggel szívesen megy, puszit ad, és mondja „anya elmegy”, de ebéd után jövök vissza érted – válaszolok, rámmosolyog és szívesen van a bölcsiben, az ebédet mind megeszi, viszont jövő héttől már az ottalvásra kezdenék a szoktatást. Eddig csak elővették a kiságyat, de nem akart belefeküdni. Néha az az érzésem, hogy otthon is a rácsos ággyal van a gond, szívesebben aludna sima ágyban talán? De ha még a rácsos ágyban sem marad meg fekve, akkor hogyan fog rácsok nélkül??? Ráadásul gondolom a bölcsi miatt nem lenne most jó változtatnunk az otthoni alvási szokásokon, nehogy sok változás érje. De ha én is megyek vissza dolgozni, esküszöm nem fogom bírni idegileg minden nap este eljátszani a szokásos 1 órás huza-vonát alvás előtt. Csodamódszert várok Tőled, bár tudom, hogy az nincs. De érzem, valamit talán mégis nekem kellene jobban csinálnom? Válaszod előre is köszönöm, Nóra

    • Vida Agi

      2012. február 05. vasárnap

      A problémát az okozza, hogy a kisfiad is változik. Vannak olyan periódusok, amikor megérti és megcsinálja, amire tanítod, aztán új időszakok jönnek, amikor tiltakozik az elalvás ellen. 2 évesen előfordulhat, hogy 6 óra után sem fáradt, főként, ha nem volt levegőn, nem tudta kiszaladgálni magát, nem érte elég élmény, ami elfárasztotta volna. Ebben a korban már lehetnek olyan napok, amikor egyáltalán nem fárad el délutánra és kimarad az alvás, ilyenkor felesleges erőltetni, elég egy kis csendespihenő. Este is lehet az a nehéz elalvás oka, hogy délután kialudta magát és emiatt este csak később lesz fáradt. A bölcsi sok mindenen fog változtatni, ott jobban elfárad majd, megváltoznak a szokásai is, addig már ne akard új dolgokra szoktatni.

  • Kiss-Tóth Gabriella

    2012. január 27. péntek

    Szia Ági!

    Előre is köszönöm az eddigi hasznos válaszaidat, most is egy számunkra igen fontos kérdéssel fordulok hozzád! Zsombor kisfiam május 29-én lesz 3 éves és ami eddig nagyon jól ment – előző év november végéig – napközben 3-4 órát használtunk kisgatyát és szólt ha pisilnie kell ( a kaksi még nem ment sem a bilibe, sem a wc-be), most pedig hajlandóságot sem mutat erre. Csak a pelus!!! Szeptembertől óvodába megyünk és addig megoldást kellene találnunk. Voltunk már ovi nézőbe és nagyon tettszik neki, de mondtam, hogy csak akkor tud menni, ha már tud pisilni, kaksizni a bilibe, wc-be. Ezzel be is fejeztük ezt a témát. Én ott tartok, hogy már nem próbálkozom, várom a tavaszt és a nyarat, remélem elég időm lesz erre a „nagy” dolog megtanulására és elsajátítására. Szerinted mit tegyek? Előre is köszönöm a választ!
    Gabi Debrecenből

    • Vida Agi

      2012. január 28. szombat

      Szeptemberig még sok idő van, de ami még fontosabb, hogy addig még ott a nyár is. A nyári időszakban a 2 évesek többnyire már valamennyire szobatiszták, de a valódi szobatisztaság ideje 3 éves kor körül magától eljön. Felesleges most erőltetned ezt, a tavaszi-nyári időszakban magától is bekövetkezik majd.

  • Emese

    2012. január 27. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 6 hetes és cici alszik el. Kérdésem az lenne, hogy probáljam meg leszokttni erről vagy leszokik magától. Hallottam másoktól, hogy mindig így fog később is elalduni és nem fogja megszokni az ágyban elalvást. Általában ez nem okoz nekem gondot, viszont van, hogy esténként nem alszik el cicin sem, mert izgatottá válik szopizás alatt és olyankor kezével lábával kapálozik, nyugtalan lesz.
    Mit tegyek?

    Segítséged előre is köszönöm
    Emese

    • Vida Agi

      2012. január 28. szombat

      Nem kell erről még leszoktatni 6 hetesen, ha most még etetés után alszik el. Ha viszont már etetések után nem alszik a következő etetésig végig, akkor vezesd be, hogy mindig evés-játék-alvás-evés legyen a napok sorrendje, így nem evés közben fog elaludni. Ebben a korban a babák alvás után kb. 1 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
      Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

  • Orsi

    2012. január 26. csütörtök

    Kedves Ági,

    Kislányom 22 hónapos, és sajnos a mai napig a mi ágyunkban alszik, ami a kisebbik gond, de napi két órát vesz el az életemből az ő elaltatása. Régen cicin aludt el, de terhes lettem ismét és le szoknunk róla, azóta tápszert kap cumisüvegben (tudom, hogy rossz a fogaknak, majd leszoktatom)és az után kellene aludnia, de nem alszik, forgolódik, gebeszkedik. Így hát betesszük a kiságyába, ahol is végtelen ordításba kezd, majd 5-10 perc után kivesszük és akkor talán elalszik, de mindez altatásonként minimum egy óra, és minden áldott nap így megy ez. Nyáron nem volt gond mert sokat voltunk levegőn és szépen elaludt, de a téli időszakba most, hogy nem tudunk kint lenni olyan sokat ez ilyen keserves lett. Ezért nem is fektetem korán, hogy minél jobban fáradjon, de itthon ez is kevés, elég eleven gyerek. Szeretném őt nyugalomban elaltatni, nekem is rossz hogy hisztizik ezért állandóan. Nem tudom mit tegyek, a férjemmel teljesen tanácstalanok vagyunk.

    Válaszodat köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. január 28. szombat

      Ebben a korban már legalább 6 óra, mire annyira elfárad a kicsi, hogy el tudjon aludni. Legyetek minél többet friss levegőn és altatás előtt szellőztesd ki alaposan a szobát, hogy könnyebben menjen. Az is segíthet, ha este apa fekteti, az első alkalommal még nehezebb lehet, de tőle jobban elfogadja majd, hogy már aludni kell, anyával hosszabban ellenkeznek.

  • Dóri

    2011. október 25. kedd

    Kedves Ági!
    Nekem a problémám az, hogy kislányom csak úgy tud elaludni, hogy a kezét a számba teszi. Érzem is lányomon, hogy Őt ez megnyugtatja. Csak sajnos nem tudom leszoktatni erről. Van, mikor sikerül azt csinálni, hogy fekszem mellette és fogom a kezét és elalszik. De vannak napok, mikor ez a módszerem nem jön be! Hanga lányom júl.5-én töltötte be az 1.évet. Olyan ciki, mikor vendégségben vagyunk, elfárad és elszeretne aludni, jön az ölembe és amint fölveszem már teszi is a kezét a számba. Látom, hogy furcsán néznek az ismerősök, hogy így alszik.Nincs ötletem hogyan szüntethetnénk meg!
    Jön a kistestvér is, akit február végére, március elejére várunk. Jó lenne, hogy mire megszületik a kisfiunk addigra ne így kelljen elaltatni Hanga lányunkat.
    Sokszor úgy működik nálunk az altatás, hogy együtt alszik velünk, mikor elaludt betesszük az ágyába. Sajnos hajnalban 4-5 óra körül kell fel és már nem alszik vissza az ágyában. Át kell vinni magunkhoz.
    Pedig a lányunk cumizik is. Azt hinném elég neki az alváshoz.
    Remélem tudsz nekünk segíteni!!! szeretnénk nyugodtan aludni a saját ágyunkban!
    Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. október 31. hétfő

      Ezt azért csinálja, mert ezt szokta meg, hogy így nyugtatja meg magát, amikor fáradt, nyűgös, álmos. A megoldás tehát az, hogy valami másra szoktatod át, valami mást kap, amivel megnyugtathatja magát. Próbáld meg, hogy valamivel helyettesíted neki a kezedet, például egy pelussal, plüssállattal, cumival, amit újra meg újra visszaadsz neki, amikor álmos, a kezedet pedig távoltartod tőle, nem adod oda. Első alkalommal ez nehéz lesz, de ha kitartasz mellette, akkor idővel megszokja majd, hogy mostantól ezt nem lehet.