Nem akar magától elaludni

„Letettem a kiságyba, amikor elálmosodott, de nem akart elaludni, csak sírt-sírt. Mit tegyek?” Olyan szép lenne a világ, ha a babát egyszerűen csak le kéne tenni az ágyba, aztán magától szépen álomba szenderülne… A valóságban azonban a kis huncut azonnal rázendít, amint megérzi a feneke alatt az ágyikót. Lássuk, mit tehetünk!

Nem akar magától elaludniÖsszegyűjtöttem néhány lehetséges problémát, ami miatt nem akar a baba elaludni egyedül és ezek megoldásait is.

1. Nagy az ágy 4-5 hónapos korig szokott előfordulni, hogy a baba nem szereti a túl széles ágyat. Az anyaméhben kellemesen meleg közegben állandó ringatózásban teltek a napjai és nem voltak körülötte nagy terek. Éppen ezért a standard méretű kiságy túl széles lehet a számára, egy mózesben vagy bölcsőben szívesebben alszik. Ennek híján kipróbálhatod, hogy hálózsákban altatod, vagy egy nagy szivaccsal vagy párnával, beszűkíted neki az ágyat.

2. Kicsi az ágy Izgő-mozgó babáknál fordulhat elő, hogy imádnak forgolódni az ágyban és zavarja őket, ha nincs elég hely a ficergésre. Ilyenkor a kiságy helyett a járókát nevezhetjük ki alvóhelynek, vagy ha már másfél éves kor körül jár a kicsi, kaphat egy kisheverőt.

3. Besüt a nap Különösen nyári időszakban lehet zavaró, hogy napközben besüt a nap a kicsi szobájába, az esti fektetéskor (még 9 óra körül is) világos van, hajnalban pedig azért nem tud visszaaludni, mert azt hiszi, már reggel van. Ilyenkor érdemes teljesen besötétíteni a kicsi szobáját éjszakára, nappal pedig félhomályt csinálni.

4. Nem elég álmos Vannak olyan időszakok, amikor a baba áttér a napi 4-szeri alvásról a 3-ra (3 hónapos kor körül), a 3-ról a 2-re (6-9 hónapos kor között), majd a 2-ről az 1-re (11-16 hónapos kor között). Ennek az első jele mindig az, hogy a szokott időpontban még nem álmos.
Emellett is lehetnek olyan napok, amikor egyszerűen nincs kedve aludni, mert nem volt annyit a szabad levegőn, vagy egyszerűen csak feldobottabb, mint máskor, illetve betegség vagy fogzás zavarja. Ilyenkor nem érdemes órákig erőltetni, hogy elaludjon. Üljünk le vele még fél-1 óra közös játékra, és ha megint elálmosodik, akkor tegyük le.

5. Fáj a hasa, jön a foga Ha a baba hasfájós vagy fogzik, illetve más betegsége van, az szinte mindig meglátszik az alvási szokásain is. Legyünk vele türelmesek ilyenkor, és tehetünk engedményeket is (ha beteg cicin altatod el stb.), de ezek mindig csak 1-1 alkalomra vonatkozzanak, hogy ne szokjon rá a kicsi.

6. Túlpörgött Amikor a kicsi valóban fáradt, akkor nem gond letenni aludni. Ha viszont már átlépett a holtponton, akkor ugyan még nyűgös lehet, de már nem tud elaludni. Ebben az esetben érdemes várni egy kicsit, amíg megint el nem álmosodik és akkor próbálkozni az altatással.

7. Nem ezt szokta meg Ha eddig kézben vagy cicin altattad, ne várd, hogy elsőre hajlandó lesz elaludni majd a kiságyban. Minden erejével (és hangjával) fog tiltakozni ellene, ha megpróbálod. Türelmesen és következetes magatartással megtaníthatod neki, hogy ezentúl így kell elaludnia.

8. Testközelségre vágyik Egészen kicsi babáknál, de még a nagyobbacskáknál is természetes igény, hogy testközelségre vágynak az elalváshoz. Piciknél ezt azzal segítheted elő, hogy hordozókendőbe teszed az altatáshoz vagy megszoptatod, nagyobbaknál pedig a nagyágyon vagy egy matracon összebújhattok, amíg el nem alszik.

És, ha még így sem alszik a babád, itt tudok segíteni neked, hogy jobban aludjon >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

11 Comments

  • anita

    2011. június 03. péntek

    Sziasztok 9hónapos kisfiam elkövetem azt hibát babakocsiban alszik és ringatom szeretném tudni hogy szoktasam le róla? Elöre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. június 11. szombat

      Egyszerűen: amikor álmos és aludnia kéne, dajkáld meg és félálomban tedd be a kiságyba, ha sír, simogasd meg, de ne vedd ki, ha feláll, felül, fektesd vissza és ezt játsszátok addig, amíg el nem alszik. Az első alkalom nehéz lesz, de minden alkalommal újra és újra ezt követve egyre jobb lesz majd.

  • Petra

    2011. május 16. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 11 hónapos, és cca 1 hónapja mondhatni napközben nem- vagy alig alszik. Korábban álom baba volt: bevittem a szobába, betettem a kiságyba és magától elaludt, teljesen kiskora óta, külön szobában, egyedül. 1,5 hónapja felállt, a következő két hétben- a fáradtságtól, gondolom- szépen beállt a délelőtti, délutáni 1-1,5 óra alvás. Aztán egyik napról a másikra a napközbeni alvás rémálom lett. Ha már csak a szobája felé viszem sír, leveti magát, feszeng, hisztizik. Ha a kiságyába berakom, sír, ha ringatom, éneklem neki akkor is, próbál kiszabadulni a kezemből, ellök magától. Látszik rajta, hogy álmos, nem ezzel van a gond, csak egyszerűen nem tud/ akar elaludni és már nem tudom, hogyan segítsek neki. Babakocsiban, vagy autóban simán elalszik, de nem akarom ehhez szoktatni, meg hát vannak napok, amikor sétálni sem lehet kimenni. Lehet, hogy a foga is nő, 1,5 hete mászni is elkezdett, meg mostanában anyás is, de ettől még nem látom indokoltnak, hogy ennyire ne aludjon, mert volt olyan nap, hogy egész nap összesen 10 percet aludt. Az estével nincs általában gond, 1/2 9-től reggel 1/2 7-7-ig alszik, csak a nappalok nehézkesek. Tudsz mondani valamilyen jo, új ötletet? Vagy valami bíztatót, hogy mi miatt és meddig tarthat ez?

    Előre is köszönöm a segítséget

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Ebben a korban szoktak áttérni a gyerekek a nappali 1 alvásra, fektesd kicsit később, mint szoktad, amikor már nagyon fáradt, lehetséges, hogy akkor könnyebben elalszik majd és csak 1x egy nap.

  • kata

    2011. február 20. vasárnap

    Sziasztok.
    Elkövettem azt a hibát, hogy ringatva altatom a kisfiamat amióta megszületett. Most 6 hónapos, és 8 kg, lassan itt lenne az ideje, hogy megtanítsam egyedül, magától elaludni. Hogyan tudnám ezt megtenni?

    Köszi:
    Kata.

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Ha már nagyon álmos, lefekvés előtt kicsit dédelgesd meg, annyira, hogy ellazuljon, de ne altasd el teljesen. Ha már félig alszik, akkor tedd le a kiságyba, ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, ha ellazult, megint tedd vissza és így tovább, amíg el nem alszik. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz. A lényeg, hogy minden egyes altatásnál következetesen ugyanazt csináld.

  • Emese

    2011. február 12. szombat

    Sziasztok!
    11 hónapos kisfiam eddig mindig kiságyban aludt el, mellé ültünk, kicsit rázogattuk a fenekét, és pár perc múlva már aludt is. Pár hete, mióta megtanult felállni, nem hajlandó az ágyában aludni. Leteszem, feláll, visszateszem, megint. Már sír az álmosságtól, akkor kiveszem, az ölemben pár perc alatt elalszik. Miért csinálja ezt, hogyan szoktathatnám vissza? Köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. február 18. péntek

      Úgy tudod visszaszoktatni, ha következetesen nem veszed ki, hanem addig játsszátok ezt a visszafektetősdit, ameddig el nem fogadja, hogy márpedig aludni kell és kész. Az első alkalommal ez sokáig eltarthat, de ha következetesen mindig ugyanazt csinálod, akkor megszokja, megtanulja majd.

  • Árvai Katalin

    2011. január 28. péntek

    11 hónapos lányom még szopizik, és általában szüksége van rá ahhoz hogy elaludjon, de nem igazán éhes már olyankor, csak az összebújás kell neki. A cumit kilöki a szájából. Ha magam mellé szeretném venni az ágyban, az nem tetszik neki, nem nyugszik meg rá. Így áltlában ölben, mellen alszik el. Ha leteszem úgy, hogy még nem alszik, panaszos sírásba kezd. Apának nem nyugszik meg, hiába veszi ő is ölbe, ringatja, énekel neki, semmi hatás. Ha néha mégis sikerül, letéve neki is sírni kezd. Ezek a problémák fogzási időszakban sokkal erősebbek, de normál időszakban is cicin alszik el, csak akkor nem sír fel, ha leteszem.
    Szeretnám már, ha más is el tudná altatni, nem csak én, mert lenne pár alkalom, mikor nem vagyok itthon lefektetéskor.

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Az a gond, hogy megszokta a cicin elalvást, ezért tőled mást nem fogad el. Ha kitartóan nem adnád neki, akkor pár nap után elfogadná, de ez mindenképpen azzal jár majd, hogy nehezebben fog elaludni, mint eddig. Ugyanez vonatkozik az Apával való elalvásra is: el kell fogadni, hogy ha ő altatja, akkor az első 1-2 alkalommal akár 1-2 óra is eltelhet, mire el tud aludni a kicsi és addig sírni fog, nyűgös lesz, de ha az elsőn túlesnek, utána már sokkal könnyebb lesz majd, mert a kicsi elfogadja, hogy nincs ott anya és megtanul magától elaludni.

  • Móni

    2008. június 25. szerda

    Sziasztok!

    4 hetes kisfiam szintén nehezen alszik el (3/4 – 1,5 óra) és sokat sír. 2 hetes koráig az ágyunk melletti bölcsőben aludt, most ár a külön szobájában. Nagyon szeret cicizni és az evések elhúzódtak 1 órát is. Erős szopási reflexét már a kórházban észrevették és kérdezték, hoztam-e cumit. Itthon aztán már megismerkedett vele és sokszor csak ezzel csitul el, azonban még sokszor kiesik a szájából és ide-oda tologatjuk. 6 hetes koráig fogom még bebugyolálni, mert a kézrángásaitól megijed és újra kezdődhet az altatás. Így többet és nagyon jól alszik, nem riad fel.
    Akkor fejezi be a sírást, ha a vállamra fektetem. A hálószobába már csak szükség esetére vinném be. Nem akarnám még jobban elrontani.
    Mit tehetek?

    Válasz: Próbáld meg hason altatni.
    Előre is köszönöm.