Idegrendszeri probléma okozza a nemalvást?

Nemrégiben több anyuka is fordult hozzám azzal a kérdéssel, hogy vajon miért nem alszik rendesen 6-12 hónap közötti babájuk. És mindannyian aggódva tették fel számomra az örökzöld kérdést, hogy vajon nem idegrendszeri probléma áll-e a háttérben. Vajon érdemes alváscentrumba, alvásambulanciára menni a baba alvászavarai miatt? Vagy inkább a gyerekorvos segítségét kérjék?

Idegrendszeri probléma okozza a nemalvást?Az alváscentrumhoz való fordulásról korábban már írtam. Úgy gondolom, igazán szélsőséges esetekben, amikor a baba 20-30 percenként felébred éjszaka, és szemmel láthatóan is kimerült, fáradt, étvágytalan, érdemes orvosi segítséget kérni, illetve alváscentrumba elvinni a babát. Ha azonban a baba „szimplán” csak gyakran felkel éjszaka, de jókedvű, kiegyensúlyozott, egészségesen fejlődik, akkor az ébredésnek többnyire nem szervi oka van, hanem életkori sajátosságról van szó.

Mielőtt bárki a szívéhez kapna az „életkori sajátosság” kifejezés hallatán, szeretném elmondani mit értek ezalatt. A babák 6-12 hónapos kor között rohamos fejlődésen mennek keresztül:

  • a mozgásfejlődés révén hirtelen kitágul előttük a világ, mindent elérnek, amit addig csak távolról nézegethettek
  • a szellemi fejlődés révén egyre több mindent tudnak, szeretnének megtenni, és szembesülniük kell az első tilalmakkal is
  • a személyiségfejlődés részeként kialakul az éntudatuk, rádöbbennek, hogy Anya nincs mindig velük és felismerik saját akaraterejüket is, ez a felismerés ijesztő a számukra
  • megkezdődik a fogzás, ami kellemetlen érzéseket okoz, és olykor fájdalmas is lehet
  • a hozzátáplálás az egyes ételek révén emésztési gondokat okozhat

Amikor a baba felsír éjszaka és ezt látható okkal teszi, pl. mert beteg, fogzik stb., akkor jogosnak tartjuk, hogy kivegyük a kiságyból, bemenjünk hozzá, megszoptassuk, visszaaltassuk. Ha azonban csak a szorongás az ok, például a mozgásfejlődés vagy a szeparációs szorongás miatt kel fel a kicsi, akkor nem látjuk, mi a baj és ezért úgy gondoljuk, csak rászokott a baba arra, hogy éjszaka hívjon minket.

A valóság ezzel szemben az, hogy ha a babának nincs semmi baja, akkor nem sír fel éjszaka. Egyéni különbségek vannak abban, hogy melyik baba mikor kel fel és mennyire sír. Egyes babák beérik 2-3 óránkénti felsírással, mások álmát 30-40 percenként megzavarja valami.

Idegrendszeri probléma áll a háttérben? Igen, mégpedig több okból is. Egyrészt a babák idegrendszere még nem elég érett a világ rengeteg ingerének a feldolgozásához, szoronganak a nappal tapasztalt rengeteg történéstől, másrészt rövidebbek az alvási ciklusaik, ezért 45-60 percenként, ha valami gondot észlelnek, felriadnak.

Az 1,5 éves életkorhoz közeledve valamelyest javul a baba alvása és ez az idegrendszeri fejlődésnek, valamint az alvásciklus megnövekedett hosszának tudható be.

Megszokás? Igen, a baba megszokja, hogyan reagálunk, amikor éjszaka bemegyünk hozzá, hogy akkor mi történik. De nem azért kel fel, mert minket ugráltatni akar, hanem azért, mert azt tanulta meg, így kell visszaaludni.

A megoldás csakis az lehet, hogy a megszüntethető okokat kizárjuk (fogzás elleni szerek, rendszeres napirend stb.), és olyan visszaaltatási módokat keresünk, amiket fel tudunk vállalni, ami nem okoz gondot. Ez lehet valamilyen alvástanítási módszer vagy az együttalvás, de vannak egyéb alternatívák is, például, hogy Apa megy be a kicsihez, ha felsír, vagy hogy simogatod a hátát, amíg el nem alszik.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

86 Comments

  • Edit

    Reply Reply 2019. december 19. csütörtök

    Kedves Ági!
    A segítségedet szeretném kérni.
    Kislányom 13 hónapos, még sosem aludta át az éjszakát (legjobb esténk is a 2x-i ébredés) és mostanában 11 és éjfél között rendszerint sírva ébred és csak cicin alszik vissza. Majd egy óra múlva ismét. De ekkor már nagyon nehezen alszik vissza. Sokat vergődik, és többször cicizik. Viszont ezután már alszik szépen és csak reggel 8 körül ébred.
    Napközben már nem cicizik csak reggel és este. Nappal rendesen eszik.
    Ha jön a foga, ha nem, akkor is ilyenek az éjszakák.
    A páratartalom tökéletes (60% körüli)
    Az első ébredéstől köztünk alszik.
    Sok mindenel kísérleteztünk már, eddig hiába.
    Amúgy egészséges, jókedvű kislány.
    Mi lehet a baj?
    Köszönöm válaszod!

  • Kitti

    Reply Reply 2019. július 01. hétfő

    Kedves Ági! A kislányom hasfájós. Eddig este 10től reggel 6-ig szépen aludt, csak 2-kor kelt fel enni. Sokszor még a 6 órás evés után is vissza tudtunk aludni 9-ig. Nappal egész nap nem aludt semmit, csak nagyon ritkán, maximum 30 perceket. Kb 10 órát sírt egy nap. Ma töltötte a 12 hetet, de 5 napja romlott a helyzet. Most már éjjel is 20-30 percenként felsír. Mire pont vissza tudnék aludni, újra sír. Nappal szintén szinte semmit sem alszik, egész nap nyög, nyom, erőlködik és rengeteget pukizik. A gasztorenterológus tud a problémáról, annyit mondott hogy ez a csecsemőkori kólika és majd elmúlik , maximum 1 éves korban. De ezt így nem tudom, hogy lehet kibírni. Valóban csak ez lehet a problémája? A születése utáni 6 hét nehéz volt neki, kórházban volt és 4 hetesen műtötték is. Az alapbetegségével most nincs gond, elvileg attól nem sírhat. Lehet hogy megviselte ez a nehéz kezdés? De miért most lett rosszabb? Vége lesz ennek valaha? Válaszát előre is köszönöm

  • Anita Demir

    Reply Reply 2019. május 16. csütörtök

    Kedves Ági!
    Nekem az a problémam ,hogy a 11 hós kislanyom,soha nem cimizott mindig a mellem volt a cumi is. Ugyis alszik el hogy melletünk,cicizik és utána átteszem a kiságyába.Ez működött is az első hónapokban,viszont egy jo ideje van hogy egyből fel kell ahogy az ágyába akarom tenni es sír hisztizik. Mikor sikerül áttenem 1-2 óra és felkel sír amíg ki nem veszem… régen próbáltam hogy kicsit hagyom sirni hátha vissza alszik,így is volt pár percig sírt es vissza aludt,mostmár képes lenne 1 oraig is sírni ha hagynám. Mindig vigyáztam hogy ne szokjon oda ,de ugye amikor beteg volt vagy vendegsegbe voltunk napokig velünk aludt.Hoyan tudnám az ágyába szokatni,mivel uton a kistesó,11 hetes vagyok most?. Viszont nem tudom sókáig sírni hagyni a kiságyba félek hogy valami maradandó nyomot hagyna ha hagynám hogy fél órákig sirjon még el nem alszik.meghát a szívem szakad érte.A ciciről is le kéne szokatni a kisteso miatt,arra viszont semmi esélyt nem látok,cici függő,azon alszik el csak az nyugtatja meg ,és meg kicsi tej is jön belőle.Mit tanácsolsz mit tegyek? Bocsánat, hogy hosszú lett üdvözlettel Anita

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2019. június 01. szombat

      Nyugodtan aludj vele együtt, ha úgy jól alszik, a várandósság miatt nem kell kiszoktatni az ágyatokból, mint ahogyan a ciciről sem kell leszoktatni. Ő még nagyon picike és egy nehéz időszakban van, amikor ő is sok mindenben fejlődik, változik, most szüksége van a gondoskodásodra. Majd, ha megérkezik a tesó, aludhat kiságyban a ti szobátokban, a nagy pedig veletek, így legalább mindenki kipihent lesz majd, nem fogják egymást ébreszteni a gyerekek és nem kell másik szobába átszaladgálni hozzá.

      • Papp Noemi

        Reply Reply 2020. augusztus 21. péntek

        Kedves Ági,

        Kisfiam mindjart 7 honapos es nagyon rosszul alszik ugy ejjel mint nappal!! Kb masfel 2 orankent forgolodik sir enni nem akar es nehezen is alszik vissza!!! Nem tudom mi lehet a problema foga meg nincs de adok neki fogzasra valo szereket de allandoan ez van van hogy ejjel 1 kor alszik el!!! A karomba alszik el altalaban leteszem de kb 10 perc mulva mar forgolodik is es sirdogal es ha elalszik mejjebben is 2 orankent csak igy ebred!!; Nem tudom mar mit tegyek! Mit adjak neki?

  • Mia

    Reply Reply 2018. október 16. kedd

    Ez egy jó összefoglaló! Akinek ilyen problémája van, az mindenféle helyen próbál ötleteket szerezni, hogy megoldást találjon. Engedjétek meg, hogy ajánljak egy cikket, ahol még van pár érdekes dolog. Mivel a gyerekek számára kiemelten fontos, hogy naponta rendesen kipihenjék magukat, úgy gondolom hogy részletesen tájékozódnunk kell a témáról, már akit érint, ugye? 🙂

  • Gál Monika

    Reply Reply 2017. március 31. péntek

    Kedves Ági!
    Végső elkeseredésemben és kimeeülten fordulok hozzád!
    Adott egy 19hós örökmozgó, aki születése óta nem aludta át az éjszakát. Kb 2óránként ébred és csak ölbe ringatva alszik vissza. Az esti altatásnál sem tudom ágyban altatásra szoktatni, hiába próbálom. 😞 1 hónapja nem cicizik, addig egész éjsza rajtam lógott. Elfogadja Apát is, de tőle is a ringatást kéri. A napirendük működik, rengeteg levegőzéssel, sétával.Délben kb 1,5órát alszik. Biztos közrejátszik a fogzás és van benne szepa.szorongás is, de látom, hogy,nagyon rossz így neki, fáradt reggel, nem piheni ki magát, nyűgös délelőtt.(reggel visszük Tesót oviba) És picit én id kimerültem a többrészletben történő 4-5 óra alvástól. Tudnál tanácsolni valamit? Köszönöm szépen!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. április 05. szerda

      Ha ennyire álmosak vagytok, akkor a legjobb egy darabig egyszerűen magatok mellé tenni az első ébredéskor és úgy aludni tovább. Az ölben ringatás helyett ezt el szokták fogadni. Érdemes elgondolkodni azon is, vajon miért ébred ilyen gyakran. Leggyakrabban a fogzás szokott állni a háttérben (ebben a korban jönnek a hátsó fogak, ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, masszírozgatja az ínyét, érdemes lefekvés előtt adni egy kiskanál Nurofent). Néha a bedugult orr is állhat a háttérben, mert a fűtés miatt szárazabb a lakás levegője és gyakran az orr ilyenkor nem is folyik, csak azt lehet látni, hogy amikor mélyálomban van a kicsi, a száján veszi a levegőt. Párologtatás és BabyLuuf balzsam használata lefekvés előtt szokott segíteni ezen.

  • Erna

    Reply Reply 2017. március 02. csütörtök

    Kedves Ági!
    Egy olyan problémával fordulok Önhöz,hogy a 14 hónapos kislányom éjszaka felordít.Januar 1-jén kezdődött es azóta megy.1 éves koráig nyugodtan aludt,nem volt semmi baj.De most egyszerűen elviselhetetlen ez a viselkedése.Amikor felsír átmegyek hozzá,próbálom vigasztalni,ringatni,simogatni vagy magamon altatni,de nagyon ritkán sikerül.Ha netán elalszik rajtam es teszem vissza az ágyába akkor megy az ordítás.Ha apa megy át akkor visít mikor meglátja.Régen szépen visszaaludt egyedül,most nem,ma is 4 órán kereaztül ordított éjszaka.Egyszerűen nem tudom mi tévőek legyünk.Nappal nincs semmi baj,mondjuk sokszor előfordul,h.pl.ha elmegyek a mosdóba vagy a konyhába és kimegyek a látóköréből akkor sír.De ez nem mindig van igy.Eddig olyan jó kislány volt,semmi baj nem volt vele,de mostanában….!Mit csináljak,hogy jobb legyen neki is meg nekünk is az éjszakák?
    Köszönöm a segítséget
    Üdv,Erna

  • Hajni

    Reply Reply 2017. február 07. kedd

    Szia Ági!azt szeretném kérdezni hogy mit kezdjek már azzal ha a fiam állandó nyügös nem piheni ki magát .délelött is alszik levegön és délután kiságyba ilyenkor 40perc a legrosszabb alvás de többször 1,5 óra alvás ez mindig változik.de ha felkel utána max 2 óra amit elvan utána csak nyüg álmos de hiába teszem le nem alszik estig nehéz vele.lesz végre olyan hogy játszik és többet bír ébren?egy éves és eddig csak szenvedek.köszi

    • Hajni

      Reply Reply 2017. február 08. szerda

      Bocsi még hozzáteszem éjjel alszik egyszer ébred hajnalban de soksuor elöfordul átalussza az éjszakát.fél kilenc kilenckor alszik és fél hét hétig mostanában.ha korrábban kel fél kilenckor alszik ha álmos de 11 kor van kinn alvás.elöfordul ha délután alszik keveset fél négykor már ébren van akkor ha nagyon álmos hat után vissza alszik.de általában nem engedem játszunk vagy ül az ölemben mesét nézve.igazából az érdekelne hogy „normális-e” ha ő még hármat is aludna nappal holott egyszer kéne már.könyv szerint de persze az én fiam azt nem olvassa.ha járni fog javul a helyzet?nyüg meg hiszti az egész nap és a jó idö is messze van hogy hat után kivigyem .bocs hogy állandóan kérdezek de a könyvedbe nem mindenre kapok választ.

      • Vida Ágnes

        Reply Reply 2017. február 27. hétfő

        Nem gond, ha még 3x alszik, az a lényeg, hogy aludjon 🙂 Ha elkezd járni, javulni fog a helyzet, mert jobban kifárad majd. Addig pedig hadd aludjon amikor akar és annyit amennyit tud, ki fogja nőni ezt az időszakot.

  • Nicole

    Reply Reply 2017. február 03. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiúnk 6,5 hónapos anyatejes baba, napi 190ml bébiételt eszik hozzátáplálás gyanánt egy nap, két étkezésre elosztva. Burgonyát, sárgarépát, Sütőtököt, almát, őszibarackot kap csak még.
    Kötött napirendje van, ami azt jelenti, hogy délelőtt 9-kor és 11-kor 1 órát alszik, delutan egy órakor eszik egy fél üveg bébiételt, 3-kor fél órát alszik, aztán 6-kor a másik fél üveg bébiétel és 7-kor fürdés, utána alvás.
    Szerencsések voltunk, mert egészen 4 honapos koráig minden rendben volt az alvással. Mindig magától elaludt, sosem kellett altatni, a kezdetektől fogva külön ágyban aludt és csak leraktam az ágyba és egyedül „elaltatta magát”. Éjszaka egyszer kelt fel enni 3-4 óra körül, aztan vissza is aludt. Nappal délelőtt 8-9-ig aludt, 11-13-ig, delután 16-17-ig.
    Igény szerint kap anyatejet, a fent töltött idők aktívan teltek el mindig. Szépen játszott egyedül, soha nem volt sokat ölben és nem is igényelte.
    Forog mindkét oldalra és kúszik is.
    4 honapos kora után valami megváltozott. Sem éjjel, sem nappal nem alszik. Éjszaka van, hogy 5-10 percenként kel. Elalszik, majd sírva felébred. Nem fáj a hasa, fogai nem jönnek, nincs semmi a pelusban, mégsem akar aludni. Ez az idő előrehaladtával csak egyre rosszabb lett. Odafigyelek, hogy este már csak halvány fény legyen és nyugalom, hogy érezze, hogy este van. A napirendet is tartom, igaz hogy már nem hajlandó akkor aludni, de mindig leteszem 9-kor és 11-kor a kiságyba. Látszik rajta, hogy faradt es nem alszik, csak sír és próbálom az ágyban megnyugtatni, beszélek hozzá, énekelek neki, simogatom, de nem veszem ki. Amikor elfárad és elalszik, csak addig alszik amíg fogja az ujjam, ha szépen finoman elveszem es helyettesítem valamivel, egyből észreveszi es sikitva ordít. Éjszaka ugyanez a helyzet.
    Teljesen tanácstalan vagyok, mert nem lett elkényeztetve, sosem volt sokat ölben napközben sem, hiszen külföldön vagyunk vele távol a nagy szülőktől, akik segíteni tudnának és amíg a házimunkat csinálom játszik a járókában.
    Lehetséges, hogy fél valamitől? Előfordul olyan hogy éjjel 11-kor megébred és csak sír, ki sem nyitja a szemét, nem tudom megnyugtatni ölben sem.
    Már most elkezdődhetett nála a szeparációs szorongás? Vagy normális, hogy csak ugy akar aludni, ha fogja a kezem?
    Két hetente megyünk haza 1000kmt oda-vissza, lehet, hogy ez viseli meg ennyire?
    Kérlek segíts, hogy mit tehetnék, mert annyi mindent átgondoltam már, de nincs más ötletem, hogy mit kellene másképp csinálnom. Nagyon megterhelő, hogy nem tudok megszakítás nélkül aludni 1 orat sem és amiatt is aggódom, hogy hatha valami baja van a kisfiúnknak.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. február 27. hétfő

      Félelemről ebben a korban még szó sincs és az utazás sem zavarhatja, valószínűleg inkább a kezdődő fogzás zavarja. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni neki, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Hajnalka

    Reply Reply 2017. január 05. csütörtök

    Szia Ági!muszáj irnom nem tudom mi a baja a fiamnak.egy éves lesz.öt napja minden éjjel kétszer háromszor sírva ébred éjféltől.kiveszem az ágyából nyugtatom mikor ugy látom nyugodt vissza teszem.általában újra sír megint kiveszem hosszanban fogom.majd ha nyugodt leteszem adok neki tápot .vissza alszik így és közbe zenélő körforgója is megy.és ezt van hogy háromszor hajnalba csinálja.nem tudom mi baja lehet nehéz megnyugtatni mellettem nem alszik csak ágyába.egész nap rágja a kezét vagy valamit meg nyálzik de fogat nem látok melyik bújna.hat kinn van már.nappal kétszer alszik keveset.van hogy alig eszik.este nagyon álmos már de van hogy elaludni is nehéz.én idegekkel nem bírom hulla fáradt vagyok.mit tegyek még vele mikor lesz végre jobb? Köszi

    • Hajnalka

      Reply Reply 2017. január 07. szombat

      Szia.még most sem jobb a helyzez hiába adok alvás elött osanitot meg viburcolt.a védőnőm javasolta a deprobe homeót.ezt még nem mertem probálni mert kirobbant neten egy cikk hogy veszélyes.párom se engedte mikor akartam adni neki.végülis én nem alszok több mint egy hete.álzalában 3 óránként riaszt a gyerek.de van hogy kevesebb.nem tudo már mit tegyek.eddig egyszer kelt éjjel enni nem sírt vissza aludt.de egy hete minden este ordít.örülnék ha tippet tudnál adni.vagy idővel elmúlik?

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. január 14. szombat

      Lehet, hogy a hátsó fogai jönnek, azt kevésbé lehet észrevenni, csak a kézrágás és a nyálzás a jel. Éjszakára egy kiskanál Nurofen segíteni szokott rajta.

  • Lili

    Reply Reply 2016. december 31. szombat

    Jo napot dr nő nekem olyan problémám van hogykislanyom 13honapos éjszaka többször felkel cumisüvegböl inni sir adig mig nem talalja ha mar ivott jon a többi egész ejel nyöszörög de közben látom h alszik utana tovabb kezdi a sirast az mellet rugdosodik hisztizik közben jah és éjjel 1oráig képes fent lenni akkor is ha fel orat alszik delutanonkent mit tegyek mar nem tudom h rendszerrezödjön az alvasa

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. január 03. kedd

      A nyugtalan alvást ebben a korban általában a járástanulás (ha pont most kezd el segítség nélkül járni) és a hátsó fogak áttörése okozza. Ha azt látod, hogy nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, az ínyét piszkálja, akkor biztosan a fogzás a nyugtalan alvás okozója, ezt homeopátiás szerekkel (ebben a korban már érdemesebb komplexebb szereket kipróbálni pl. Tentoba homeo) tudod kezelni vagy ha azt látod, hogy nagyon fáj neki, akkor lefekvés előtt kaphat egy kiskanál Nurofent is. Ha nem tapasztalod a fogzás jeleit, a nyugodtabb alvásban segíthet este vacsora után egy csésze Rooibos tea a jobb alvásba vagy a Mesélő Hold nevű illóolajkeverék, amit a szobájában párologtathatsz.

  • Szandi

    Reply Reply 2016. december 14. szerda

    Szia!
    Kisfiam 8,5 hónapos. Ez idő alatt 2x aludta át az éjszakát. Általában 2-4x megébred, olyankor iszik egy kis vizet és vissza alszik. Nagyon száraz a levegő a szobában gondoltam veszek egy párásítót hátha nem kel fel annyit inni. De ugyanúgy megébred. Vagyis a szeme csukva van, úgy sír vagy „dünnyög”. Azért kel fel mert tényleg szomjas vagy valami más miatt? ( 2 hónapot voltunk kórházban, nem lehet hogy az ottani élmények miatt) Köszönöm

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. január 03. kedd

      Lehetséges az is, hogy jön a foga és a víz hűsíti, ezért kel fel inni. Az is lehet, hogy éhes éjszakánként és emiatt kel (ebben a korban még az is normális, ha a baba 3-4 óránként felkel éjjel enni. Próbáld meg, hogy amikor elsőként ébred, akkor víz helyett megszoptatod (vagy ha tápszeres, tápszert kap), előfordulhat, hogy utána már többet nem is fog kelni, mert már nem éhes.

  • Moni

    Reply Reply 2016. szeptember 25. vasárnap

    Kedves Ági!
    Szeretném a segítséged kérni alvás-altatással kapcsolatban.
    Kislányom most 13 hónapos. 2 hónapos kora óta egy-két alkalom kivételével (mozgásfejlődéssel járó ébredések pár nap alatt elmúltak) átaludta az éjszakát egészen 1 hónappal ezelőttig.
    Körülbelül ekkor tért át a napi egyszeri alvásra -és a súlya miatt is- úgy gondoltam hogy, megpróbálom úgy altatni, hogy beteszem a kiságyába, simogatom, míg el nem alszik. Ez rengeteg sírással és a kiságyban való felállással jár a mai napig. Ilyenkor megpuszilom, visszafektetem, mondom neki hogy lefekvés, alvás. Van, hogy 10perc, de van hogy másfél óra míg elalszik. Mindig ebéd után megyünk aludni. Eddig napközben kézben ringatással vagy babakocsiban altattam.
    Pár napja indult el, 2 foga van (nem is látszik, hogy jönne a többi) és egy pár napja lett igazán anyás.
    Az lenne a kérdésem, hogy a nappali alatás módjának megváltoztatása okozhatja-e az éjszakai ébredéseket. 3-4-szer is sírva, ordítva kel éjszaka és csak nagyon nehezen alszik vissza. Van, hogy az sem segít éjszaka, ha magam mellé veszem.
    Néha már akkor is üvölt napszaktól függetlenül, ha vízszintesbe fektetem a karomon vagy beteszem a kiságyba.
    Az eddig állandóan jókedvű és mosolygós kislányom egész nap már csak nyűgös és nyafog.
    Mit tehetnék, hogy könnyebben el tudjon aludni és éjszaka ne ébredjen fel sírva?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdv: Móni

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2016. szeptember 28. szerda

      Valószínűleg a járástanulás és a fogzás egyidejűleg zavarja őt és okozza a nyűgösséget és a szeparációs szorongást, ami éjszakai ébredésekhez vezet. Valószínűleg mostanra már megtanulta az újfajta altatást is, de ez kellemetlen élmény neki, ezért tiltakozik, ha vízszintesbe teszed vagy beteszed a kiságyba, mert már a helyzetből eszébe jut, mi szokott ilyenkor történni. Segíthet, ha nem erőlteted tovább a nappali altatást mindenáron, inkább valamilyen más módon próbálod altatni, akár visszatérve a babakocsira és onnan áttéve a kiságyba, vagy úgy, hogy a nagyágyon melléfekszel, összebújva elaltatod és utána kerül át a kiságyba. Néhány nap után, miután elfelejtette a korábbi rossz élményt, talán az éjszakai alvása is javulni fog majd ettől.

  • P. Kriszta

    Reply Reply 2016. május 22. vasárnap

    Kedves Ági,

    Ne haragudj, hogy ide írok hozzátáplálással kapcsolatban, de ide hagy még a rendszer.

    Kisfiam 8 hónapos, kezdetektől tápszeres baba. „Elméletileg” tejfehérje allergiás, ezt a gyerekorvos kb. 3 hónapos korában állapította meg abból, hogy kipattogott a kis arca, más vizsgálat nem volt.
    Azóta ennek megfelelő Milumil Pepti tápszert kap. 5 hónapos korában kezdtem a hozzátáplálást, szerencsére nagyobb részt mindent megeszik, főzeléknél csalnom kell, tennem kell bele egy kis gyümölcsöt az édeskés íz végett.

    Így néz ki egy napi étkezése általában:
    6-7 között: 180 ml tápszer
    10-11 között: 210-230 ml tejpép gyümölccsel
    14-15 között: 180-220 ml hús gyümölccsel vagy zöldséggel vagy főzelék gyümölccsel vagy zöldséggel
    18.00: 180 ml tápszer
    21.00: 180 ml tápszer

    (Fogzási vagy mozgásfejlődési időszakban egyszer ébred éjszaka és akkor is megetetem 180 ml tápszerrel, mert csak úgy alszik vissza, de gond nélkül megeszi)

    Ez így elegendő egy ilyen korú babának?

    Van amikor délelőtt pont a tízórai előtt alszik el és előfordul, hogy 2-3 órát is. Olyankor csúszik minden, ezért, hogy ezt elkerüljük a délelőtti altatásnál néha tápszerrel altatom el, úgy hogy van amikor csak 2 óra telik el a reggeli etetés óta, de megeszi.
    Olvastam az egyik válaszodban, hogy 7 hónapos babának 250 ml főzelék a javasolt adag ebédre. Akkor mi elvagyunk maradva és keveset eszik?

    Üveges bébiételt kap, mert sajnos nem tudok tőle főzni. Ebből az univert, az vált be. A tízórait tejpéppel tunningolom fel, mert magában nem szerette az állagukat, az ebédet (főzi vagy husis) is szoktam zöldséggel, gyümölccsel hígítani, ízesíteni.

    A másik gondom az ivás. Kisebb korában szépen ivott vizet, mégha nem is olyan sokat, aztán később csak játszott vele. Most, hogy igyon is (teát nem issza és én sem akartam a vízen kívül másra szoktatni) kénytelen voltam/vagyok cukormentes rostos itallal megízesíteni neki, amit 1:3 arányban hígítok neki vagy még jobban. Ebből átlagban egy nap olyan 180 ml-t iszik meg.
    Most kapott szelepes, csőrös poharat amibe csak vizet teszek neki. Tud inni belőle, de inkább játszik vele illetve a fogai végett rágja, de azért általában elfogy a víz is belőle.

    Nehéz így változatosan etetni, hogy tejtermékeket nem kaphat, illetve majdnem mindenben van.

    Rágcsálni bio almás-répás puffasztott kukoricát, kölesgolyót, puffasztott rizst kap. Ezeket szépen elnyammogja, mert elolvadnak a szájában. Ezekből mennyit kaphat? Magában a gyümölcsökért annyira nincs oda, ha néha eszik belőlük csak etetőhálón keresztül merem adni neki, mert anélkül nagyobb darabokat tud a fogaival leharapni belőle és öklendezik, félek megfullad.

    Mit lehetne még neki adni, hogy változatosabban tudjon étkezni, illetve, hogy szokja a darabos ételeket is lassan. Lehet már próbálkozni kifli csücsökkel?

    Válaszod köszönöm!

    Kriszta

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2016. június 25. szombat

      Ez így tökéletes. Nem vagytok semmivel elmaradva. Nyugodtan próblkozhattok már a darabos ételekkel is.

  • Krisztina

    Reply Reply 2016. április 27. szerda

    Bemásolom mégegyszer, mert szerintem nem kaptad meg a kérdésemet.

    Kedves Ági,

    Kisfiam 7 hónapos múlt 1 hete. 3 hónapos korától gyógytornára hordtuk mert balra tartotta a fejét és kiflibe feszítette magát. Valamennyit javult de elkezdtünk Dévényre járni, ahol kiderült feszes a háta és egy kicsit a nyaka is.
    Már egy jó ideje forog mindkét irányba, de valahogy nem érdekli őt és nem lehet semmivel sem ösztönözni. Kiskorától háton fekszik, mert senki sem mondta, hogy hason altassam, de azt mondta a Dévényes, mivel feszes a háta nem is maradt volna úgy.

    6 hónaposan kijött az alsó két foga, most kínozza a többi, ezért éjszaka nyugtalabbul alszik, egyszer fel is kel. Olyankor megetetem (tápszeres kezdetektől), mert pillanatok alatt felébred teljesen és többször volt már rá példa, hogy hajnal 2-3-kor az etetés után sem aludt vissza és annyira nem volt vicces még vagy másfél órát szórakoztatni, hogy utána elaludjon.

    Sajnos a kezdetektől elrontottuk az altatását. Amíg pici volt senki sem mondta, hogy éjszaka ne büfiztessük és pelenkázzuk, így teljesen felébredt és mire le lehetett tenni szinte ismét kelt enni.
    Később ringatással és énekléssel aludt el a kezemben, mikor letettem volna nagy többségben felébredt.
    Decemberben eldöntöttem, hogy alkalmazom a módszered és volt is pár alkalom, hogy eltudtam altatni a kiságyában, többségében innivalóval. Nem cumizik egyébként.

    Most ott tartunk, hogy nappal megint a kezemben alszik, vagy esetleg séta közben, este elalszik a tápon (akkor is sokáig tart ellazulnia, mocorog, csapkodja a lábát) és le lehet tenni, de nappal nem. Nappali alvásból szinte mindig sírva ébred, most, hogy a kezemben van, általában megtudom előzni, de így sem mindig.
    Tudom elrontottam, és éjszaka is lehet a fogzáson, mozgásfejlődésen túl azért kel fel, mert nem tanulta meg magát vissza altatni.
    Egyébként próbálkozik ő, és én sem ugrok azonnal csak ha már beszélget (külön szobában alszik kezdetektől). Nem tudom számít-e de éjszaka álmában sokat csapkodja a lábát a matrachoz (hálózsákban alszik), napközben is szereti ezt csinálni.

    Szeretném őt megtanítani egyedül aludni amíg még nem késő, de nem működik a félálomban leteszem, ha sír kiveszem, megnyugtatom módszer mert a végletekig tudja hergelni magát.
    A kiságyat csak alvásra használjuk, mégis ha beteszem akkora öröm neki, hogy ha félálomban is van, teljesen felébred, sikongat, csapkodja a lábát, így ki kell venni. Velünk még pici korában párszor aludt, de már akkor sem szerette, nem tudott nyugodtan aludni.
    Napközben is teljes csend honol itthon, szinte még levegőt venni sem merünk, este is miután letettük megyünk mi is aludni, nincs tévézés, semmi egyéb zaj.

    Napirendünk olyan szinten megvalósul hogy alvás, evés, játszás, alvás, csak nem mindig eszik alvás után (még nem kér), illetve hol kevesebbet, hol többet alszik mindig altatva.

    Hason alvásra már nem tudom szoktatni, cumizni nem cumizik, hát feszülésből adódóan nagyon nehezen lazul el. Mit javasolsz, mit tudok csinálni?

    Más téma. Fogzásra Chamomillát használtunk, talán az állt a legközelebb a tüneteihez (nyűgösség, rágás), mert nálunk se hőemelkedés, se hasmenés és nyálzás is csak minimális. Több hétig használtuk sajnos sikertelenül. Melyiket tudnád ajánlani még?

    Nagyon szépen köszönöm a válaszod!

    Kriszta

  • Mariann

    Reply Reply 2016. április 25. hétfő

    Kedves Ági!

    Ami miatt Önhöz fordulok nem tudom, hogy probléma e valójában vagy csak én fújom fel a dolgokat.
    Kislányom 4 hónapos és erősen próbálkozunk összehozni egy olyan napirendet, ami leginkább az Ő igényeinek megfelelő. Jelenleg este 8 körül fürdetünk, utána kapja a tejcsit ( cumisüvegből sajnos, mert 2 és fél hónaposan úgy döntött nem kell neki többé a cici) fél 9 ¾ 9 körül kerül az ágyba. Nem kell ringatni altatgatni, megbüfiztetem, megszeretgetem, beteszem a kiságyába, és egy 5 percen belül alszik. Hajnal 2-3 felé ébred a cumiját odaadom, de nyugtalanul alszik tovább, így megetetem és megnyugszik.Ezt követően reggel 6 felé megint ébred, ismét megetetem. Utána viszont nyugtalanul alszik, mert ekkor a szelek bántják, csukott szemmel nyöszörög, húzogatja a lábát, de így, hol nyugodtan, hol nyugtalanabbul, de alszik negyed 9-ig. Úgy gondolom, hogy ezzel semmi probléma nincsen. Viszonyt a nappalok…. Miután felébred onnantól számítva másfél-2 óra múlva elkezd nyűglődni 10 óra körül, beleteszem a cumit a szájába és egyszerűen elalszik.
    A gondom az, hogy fél óra múlva! De percre pontosan fél óra múlva magától ébred, nem sírva, de felébred. Ezt követően ez megy egész nap fél 1- 1 körül van a másik alvás. Elalszik, de fél óra múlva felébred és ahogy telik a nap egyre nyűgösebb kéri a cumiját, nyafog. Ha ekkor kint elaszik babakocsiba viszonylag hosszabbat alszik, de észrevettem h fél óra múlva elkezmozgolódni, van hogy fel is ébred, de a kocsiban visszaalszik. Van még egy félórás alvása 4-5 felé, attól függ mennyit aludt előtte és ha igényli még 6kor leteszem aludni.
    Idegesítő az is, hogy csak kocsiban képes többet aludni fél óránál, nem szeretném, ha ezt szokná meg.
    Próbáltam már MINDENT. Vettünk neki egy bölcsőhintát, hogy hátha abba tovább alszik, altattam Kézben, autóban, sötétben, világosban, de mindenhol felébred pontban fél óra múlva. Próbáltuk húzni az időt, nem hagytuk aludni, de láthatóan szenvedett és célt sem értünk vele. Így napközben 3*4* alszik fél órákat. Normális ez? Kipiheni magát? Alap járaton nem sírós baba maximum csak nyugtalankodni szokott.
    Párszor észrevettem, hogy ébredés után vagy büfizik szegénykém vagy pukizik-kakil. Pedig alaposan megbüfiztetem evés után és soha nem rögtön teszem le aludni. Gondoltam arra is, hogy amiatt ébred fel, hogy a cumi kiesik. Ez sem minden esetben igaz, mert valamikor a cumi a szájában van és úgy is felébred. Éjszaka pedig nem is nagyon cumizik hajnalban kéri, mikor már felszínesebben alszik.
    Még annyi az érdekes, hogy ha cumival a szájában ébred tömködni kezdi a kezét befelé és édesen gagyorászik.

    Nagyjából 7* kér enni a nap folyamán 3 óránként.

    Szeretném kikérni a véleményét vajon mi ébresztheti fel? Mi az, ami miatt nem képes egyhuzamban többet aludni? Mindenkitől azt hallom, hogy az ő gyereke sokkal hosszabbakat aludt/alszik ennyi idősen.
    Válaszát előre is köszönöm!:)

    Üdv:
    Mariann

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2016. április 25. hétfő

      Vannak ilyen babák, akik inkább többször alszanak keveset, nincs ezel semmi gond. Ha ő jókedvűen ébred, utána ébren tud lenni, nem nyűgös, akkor egyáltalán nem gond. A babák alvási ciklusa ebben a korban kb. 45 perc, amiből olyan 30-40 perc a mélyalvás. Amelyik baba kipiheni magát ennyi idő alatt, felébred, a többiek visszaalszanak, de nincs olyan elvárás, hogy 4 hónaposan hosszan és mélyen kéne aludnia, nem kell ezt erőltetned. Később majd 6-8 hónaposan áttér a kétszeri alvásra, aztán meg az egyszerire, akkor majd hosszabban fog tudni aludni.

      • Mariann

        Reply Reply 2016. április 25. hétfő

        Köszönöm a megnyugtató szavakat!

  • Krisztina

    Reply Reply 2016. április 20. szerda

    Bocsánat, még csak annyit az alvás kapcsán, hogy kiskorától fogva szereti a hősugárzó „fehér zaját” általában, ha letettem a kiságyba napközben és erre felébredt, ha a hősugárzót időben betudtam kapcsolni neki, akkor tudott aludni, illetve ha úgy látom hajnalban necces a visszaalvás evés után akkor is beszoktam még kapcsolni neki.
    Okozhat ez bajt a későbbiekben, hogy hozzászokik és majd csak azzal tud aludni?

    Illetve, ha hajnalban felkel és eszik, utána már nem alszik sokat, átlagban olyan 2-2,5 órát. Mindig azért imádkozom, hogy minél később ébredjen enni, mert ellenkező esetben hajnalban már gőzerővel kezdődik a nap 🙁

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2016. április 25. hétfő

      Nem okoz bajt, használd nyugodtan, sok baba szereti és ha belegondolsz: mi történik, ha később is csak így tud elaludni? Okoz ez problémát? Semmit nem okoz 🙂

  • Krisztina

    Reply Reply 2016. április 20. szerda

    Kedves Ági,

    Kisfiam 7 hónapos múlt 1 hete. 3 hónapos korától gyógytornára hordtuk mert balra tartotta a fejét és kiflibe feszítette magát. Valamennyit javult de elkezdtünk Dévényre járni, ahol kiderült feszes a háta és egy kicsit a nyaka is.
    Már egy jó ideje forog mindkét irányba, de valahogy nem érdekli őt és nem lehet semmivel sem ösztönözni. Kiskorától háton fekszik, mert senki sem mondta, hogy hason altassam, de azt mondta a Dévényes, mivel feszes a háta nem is maradt volna úgy.

    6 hónaposan kijött az alsó két foga, most kínozza a többi, ezért éjszaka nyugtalabbul alszik, egyszer fel is kel. Olyankor megetetem (tápszeres kezdetektől), mert pillanatok alatt felébred teljesen és többször volt már rá példa, hogy hajnal 2-3-kor az etetés után sem aludt vissza és annyira nem volt vicces még vagy másfél órát szórakoztatni, hogy utána elaludjon.

    Sajnos a kezdetektől elrontottuk az altatását. Amíg pici volt senki sem mondta, hogy éjszaka ne büfiztessük és pelenkázzuk, így teljesen felébredt és mire le lehetett tenni szinte ismét kelt enni.
    Később ringatással és énekléssel aludt el a kezemben, mikor letettem volna nagy többségben felébredt.
    Decemberben eldöntöttem, hogy alkalmazom a módszered és volt is pár alkalom, hogy eltudtam altatni a kiságyában, többségében innivalóval. Nem cumizik egyébként.

    Most ott tartunk, hogy nappal megint a kezemben alszik, vagy esetleg séta közben, este elalszik a tápon (akkor is sokáig tart ellazulnia, mocorog, csapkodja a lábát) és le lehet tenni, de nappal nem. Nappali alvásból szinte mindig sírva ébred, most, hogy a kezemben van, általában megtudom előzni, de így sem mindig.
    Tudom elrontottam, és éjszaka is lehet a fogzáson, mozgásfejlődésen túl azért kel fel, mert nem tanulta meg magát vissza altatni.
    Egyébként próbálkozik ő, és én sem ugrok azonnal csak ha már beszélget (külön szobában alszik kezdetektől). Nem tudom számít-e de éjszaka álmában sokat csapkodja a lábát a matrachoz (hálózsákban alszik), napközben is szereti ezt csinálni.

    Szeretném őt megtanítani egyedül aludni amíg még nem késő, de nem működik a félálomban leteszem, ha sír kiveszem, megnyugtatom módszer mert a végletekig tudja hergelni magát.
    A kiságyat csak alvásra használjuk, mégis ha beteszem akkora öröm neki, hogy ha félálomban is van, teljesen felébred, sikongat, csapkodja a lábát, így ki kell venni. Velünk még pici korában párszor aludt, de már akkor sem szerette, nem tudott nyugodtan aludni.
    Napközben is teljes csend honol itthon, szinte még levegőt venni sem merünk, este is miután letettük megyünk mi is aludni, nincs tévézés, semmi egyéb zaj.

    Napirendünk olyan szinten megvalósul hogy alvás, evés, játszás, alvás, csak nem mindig eszik alvás után (még nem kér), illetve hol kevesebbet, hol többet alszik mindig altatva.

    Hason alvásra már nem tudom szoktatni, cumizni nem cumizik, hát feszülésből adódóan nagyon nehezen lazul el. Mit javasolsz, mit tudok csinálni?

    Más téma. Fogzásra Chamomillát használtunk, talán az állt a legközelebb a tüneteihez (nyűgösség, rágás), mert nálunk se hőemelkedés, se hasmenés és nyálzás is csak minimális. Több hétig használtuk sajnos sikertelenül. Melyiket tudnád ajánlani még?

    Nagyon szépen köszönöm a válaszod!

    Kriszta

  • Jázmin Timea

    Reply Reply 2016. március 29. kedd

    Kedves Ági!

    Most 7 hónapos kisfiam 2 hónapja nem alszik rendesen éjjel. Ekkor kezdett forgolodni és a fogai is ekkor kezdtek bújni. Jelenleg 6 foga van, viszont még mindig rosszul alszik. Az elmult 3 hétben eljezdett mászni, felült és a napokban fel is állt. Lehet ez az oka az éjszakai 30-60 perces kelléseknek? Vagy probáljak meg több tápszert adni neki éjszakára? Jelenleg 7200 gramm és 200 ml kap este.

    Válaszát előre is köszönöm!

    Előre

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2016. április 25. hétfő

      Meg lehet próbálni, hogy többet eszik este, vagy laktatóbbat kap (pl. tejpépet), de ez nem mindig segít. A sok mozgás is lehet gond, de ez el fog múlni pár hét után, csak addig van az, hogy felébreszti magát a saját mozgásával.

  • Verebes Viktória

    Reply Reply 2016. február 23. kedd

    Kedves Ági.
    Kislányunk 4 hónapos múlt, és egy ideje az esti elalvás után kb. fél órával, álmában felsír, de valami keservesen. Van, hogy meg tudjuk nyugtatni, de van, hogy nem, és felébred, és akkor játszunk még másfél órát és utána tudjuk csak vissza altatni. Nyöszörög sokat éjjel álmában. Különben egyszer kel éjjel enni. Nappal jól alszik, és legtöbbször mosolyogva, vagy gőgicsélve kel. Valami baj érheti nap közben, vagy ez normális? Anyatejes, napirendes baba, velünk egy szobában alszik a saját ágyában, egy láva lámpa világít éjjel.
    Másik kérdésem, hogy mostanában csinál olyat, hogy egy egy családtagra nem néz rá. Még az édesapjával is csinálja. Pedig imádja az apját, kacag mikor meglátja de egyet gondol és módszeresen kikerüli a tekintetével. Ha közel hajol hozzá látszik, hogy direkt fölé, vagy mellé néz. Vajon ez miért lehet?
    Válaszát köszönöm.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2016. március 27. vasárnap

      Kezdődik a fogzás, ez okozhatja ezeket a felsírásokat.
      Az, hogy elnéz családtagok mellett azért van, mert most kezdi felismerni, hogy ők mások, mint anya, és a tekintetével anyát keresi.

  • Ibolya

    Reply Reply 2016. február 17. szerda

    Szia az en kislanyom egy eves egy honapos de pici kora ota felkel ejel minden oraba es hajnal 5 oratol nem is alszik vajon miert

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2016. február 19. péntek

      Ilyen esetben, amikor ilyen hosszú időn át óránként felkel a kicsi éjjel érdemes mihamarabb alvásambulanciához fordulni. Gyakran van orrmandulaprobléma vagy pl. reflux a háttérben, ennek jobb utánajárni.

  • Rami

    Reply Reply 2016. január 23. szombat

    Kedves Ági,

    A segítségedet szeretném kérni. A kisfiam a napokban töltötte be a 3 hónapos kort és sajnos az utóbbi hetekben megváltoztak az alvási szokásai. Két hónapos koráig jellemzően csak egyszer kelt fel 3-4 óra között, gyors éves és vissza is aludt. Az utóbbi két hétben azonban hamarabb kel és többször, ráadásul nem minden esetben eszik is (anytejes), csak picit cicire rakom és szinte azonnak vissza alszik. Most már ott tartunk, hogy felkel éjfélkor, 2 órától pedig óránként és 5 körül már vissza se alszik. Január elején kapta meg a két hós oltását, szerencsére nem lázasodott be tőle. December vége óta eléggé rágja a kis öklét és nyála is folyik. Elég sokat olvastam ebben a témában, de tanácstalan maradtam, hogy mi okozza a gyakori ébredést az éjjel. Napközben szinte nincs is el magában, elég hamar sírva fakad, ha lerakom a szőnyegre vagy a pihenőszékbe, így sokat szórakoztatom őt jellemzően kézben és a kevés alvással elég kimerítő. Ez a növekedési ugrásnak köszönhető elsősorban? Vagy más áll a háttérben?

    Köszönöm szíves valaszod!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2016. január 24. vasárnap

      Valószínűleg a növekedési ugrás áll a háttérben. Néhány napig tedd nappal gyakrabban mellre, akár 1-2 óránként is, ettől megnő a tejtermelés, jobban jóllakik a baba és ritkulnak az éjszakai ébredések is.

  • Ancsa

    Reply Reply 2015. október 24. szombat

    Kedves Ági!

    Én is éjjeli sírás miatt fordulok Hozzád: már 6 hónapos a babánk, s két hónapja már alig marad ki éjjel, hogy fel ne sírna. Néha csak kissé, néha szívet tépően… Úgy tűnik sokszor, mintha aludna. Este 1/2 10-10 között először, s örülünk, ha utána nyugodtan alszik. Sokszor nappal is így ébred. De látszólag szívesen alszik el, este is leteszem, elköszönök, s alszik, de mégis olyan, mintha erőltetve altatná vissza magát: összeszoratja a szemét, s félrehajtja a fejét. Mosolyogni nemigen látom szegényt álmában, pedig pici a lakásunk, s az ágyunk végében alszik. Egy hetet a szüleimnél voltunk, s akkor mellettem aludt, de akkor is felsírt, s negyed órán át ismételten rákezdett a kezemben.
    Alszik ilyenkor? Mi válthatta ki ezt a szorongást? Álmodnak az ilyen kicsi babák egyáltalán? Nyugodtabbá tudom tenni valahogy az éjjeleit?

    Köszönettel: Ancsa

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. október 25. vasárnap

      Ez nem szorongás, szimplán csak a fogzás megkezdése bántja. Mivel mélyen alszik, ezért álmában sírdogál csak, nem ébred fel ilyenkor. Fogzás elleni szerekkel segíthetsz rajta, de ha nem ébred fel, akkor igazából nem kell semmit tenned ilyenkor, hiszen csak álmában csinálja és lehet, hogy ha nem egy szobában aludnátok, észre sem vennéd.

  • Krisztina

    Reply Reply 2015. október 09. péntek

    Kedves Ági nem tudom mit csinaljak az 1 honapos kisfiammal nappal nagyon csendes de éjszaka mindig felsír és nem alszik visza eves után csak nehezen és ha sír kiveszem a Mózes kosárból akkor megnyukszik…mit csináljak hogy éjszaka Legyen nyugodtab…és pelenkázás közbe is mindig ordit…A terhesség elején voltak valami problémáim és stresszes voltam és most megint vannak és egy kicsit idegesen vagyok mind általában ez lehet vajon az oka? Köszi szépen előre a választ

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. október 10. szombat

      Valószínűleg hasfájós kicsit és az emésztése miatt lesz éber és nem tud visszaaludni. Szokott segíteni, ha az éjszakai etetések előtt adsz neki Gripe Watert.

  • Kecséné balla diána

    Reply Reply 2015. augusztus 08. szombat

    Kedves Ági!!😊van 1-10 hónaps kisfiam aki ejel felsír és nemtudom megvigasztalni magan k8vül van nemreagál semmire ,napközben ahogy kimegyek tőle a szobából azzonal sir fél percet sincs el magába sokszor azt erzem rossz anya vagyok és nemtudom hová tenni hogy ez hiszti vagy mi lehet nála sajnos segitségem sincs hogy ezlenne a gond hogy fojton együt vagyünk vagy valamit rosszul csinalok sajnos segitségre szorultam 😕de próbálom megoldani a hejzetet előre is köszönöm

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2015. augusztus 16. vasárnap

      Nem vagy rossz anya, ez egy ilyen időszak. Most anyásabb, furcsa neki, ha kimész a szobából és nem mehet utánad. Nem is kell ezt megtiltani neki, ahova tudod, vidd magaddal, vagy hadd menjen utánad, tedd biztonságossá a lakást, hogy közlekedni tudjon, őt is megnyugtatja majd, ha tudja, hogy anya nem tűnt el.

  • Márti

    Reply Reply 2014. október 14. kedd

    Kedves Ági,

    kislányom 16 hónapos. Éjszakánként még mindig 3-4-szer kel fel. 8 fél 9 körül alszik el, az első felébredése hajnali egy körül van, aztán onnantól még legalább 3* felkel. Mivel mellette alszom (férjem csak hétvégén van itthon) ezért amint meghallom, hogy elkezd nyöszörögni, vagy felülni, egyből cicire teszem és alszunk is tovább. Így nekem sem fárasztó ez a sok felébredés. Elaludni is cicin alszik el. Viszont attól félek, hogy így sosem fogja végigaludni az éjszakát?!
    Illetve az utóbbi pár hétben hajnali 3-tól ébred fel először, és onnantól fogva fél óránként nyöszörög, félálomban van. Reggel fél nyolcig alszik, nem látom rajta, hogy fáradt lenne, vagy nyűgös. 12 foga van kint.
    Nem kóros az alvási szokása, és van remény az éjszaka átalvására?
    Köszönöm, Márti

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. november 09. vasárnap

      Ebben a korban a kisőrlő fogak áttörése miatt gyakrabban kelhetnek a babák, ez nem probléma. Idővel magától javulni fog majd a helyzet.

  • Betti

    Reply Reply 2014. október 14. kedd

    Kedves Ági!

    2 éves kisfiam alvási és elalvási szokásai okoznak egyre nagyobb problémát.Először is nagyon későn,éjjeli 1 óra fél 2-kor alszik el és akkor is nagyon nehezen,sokszor 1 óra 1,5 óra altatás után ami még mindig cicizéssel történik.Viszont elég kevés már a tejem és kb. 20 perc után kellemetlenné sokszor fájdalmassá válik de kitartok még egy ideig hátha szerencsénk lesz és el bír aludni hamarabb de egy idő után elfogy a türelmem és akkor már sajnos robbanok mint a bomba!Próbálkoztam már sok mindennel a cici helyett,kis rutinjaink vannak elalvás előtt,plüss állatok is,mesélés stb. ezeknek örül is de csak a cicivel tud elaludni.Ha ráveszem,hogy már fáj Anyának és hagyni kell a cicit,(van hogy le is tapasztom)akkor megérti de akkor még hosszabb idő az altatás,úgy sokkal több türelmem van mintha rágódna az üres cicin de azért sok és főleg amiért az éjszaka közepén vagyunk.Aztán persze reggel 10 óra előtt nem kel fel de ha valami miatt muszáj vagy pl. kimarad a delelés mert nem vagyunk otthon ő akkor is ugyanúgy éjjeli 1-2 körül alszik el.Próbáltam már a du-i alvást lerövidíteni,több időt „fárasztani” játszótéren,több séta stb. de mindig ugyanaz a végeredmény.Ez nem hiszem,hogy normális,hogy egy ilyen pici gyerek olyan sokáig ne álmosodjon el.Aztán ami még érdekes,hogy először úgy tűnik,hogy álomba zuhan,cicizni kezd,megnyugszik,el is lazul és egyszer csak a semmiből elkezd mocorogni,forgolódni teljesen felélénkül elkezd énekelni,számolgatni,nevetgetni és onnan még legalább 1 óra küzdelem mire elalszik.Azt mondják keltsem fel reggel 8-kor és akkor biztos elalszik előbb de volt rá példa és este semmi sem változott de lehet ahhoz nem 1-2 nap kellene mire átállna?Csak őszintén félek ettől mert az a pár órás nehézség pont úgy meglenne a reggeli hisztinél amiért felébresztem(mindig nehezen viseli)csak nem este hanem délelőtt.Egyre jobban belefáradok és tanácstalan vagyok,nem tudom hogyan segíthetnék magunkon már egyre jobban rágörcsölök ha közeleg az altatás…

    Előre is köszönöm válaszod!

    Betti

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. október 15. szerda

      A megoldás valóban az, hogy kezdd el reggel korábban felkelteni, de egy próba nem próba. A bioritmusnak kb. 4-5 nap kell, mire teljesen átáll az új időszámításra, amíg megszokja a kicsi, hogy korábban kelünk és korábban fekszünk este. Az nem gond, ha néha nappal nem alszik, de mindig legyen egy kis csendespihenő.

  • T.Dia

    Reply Reply 2014. szeptember 11. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam 20 hónapos, 1-2hete hisztizni kezdett, amit igyekszem a legjobb tudásom szerint kezelni, főként nyugtatni, sajnos csak több kevesebb sikerrel. Már többször előfordult, hogy éjjel sírva felébred, bár nem vagyok biztos benne, hogy tényleg ébren van. Mellettem alszik, ilyenkor kis simogatással pillanatok alatt visszaalszik. De előfordult már altatás közben is, akkor nem nyugodott meg azonnal. Fogzásra használunk homeós bogyókat, most nem latom, hogy használna, pedig nagyon nyáladzik napközben. A szobában egy apró fény világít, nincs teljesen sötét. Tud tanácsot adni, mit tehetek, hogy nyugodtabb legyen és biztonságban érezze magát? Egész nap mellette vagyok, mindig figyelek rá. Idegenektől nem szokott félni, de néhány játéktól igen. Félek, hogy esetleg rosszul kezelem a természetét, és most elrontok vmit, mert ezektől eltekintve tökéletesen jó gyerek. Válaszát köszönöm! Üdv,

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. szeptember 16. kedd

      Ne aggódj, nem rontasz el semmit. Egyszerűen azért nyűgösebb most, mert szeparációs szorongása van, nehezen válik el tőled, attól fél, téged veszít el ilyenkor ezért sír. Ha együtt alszotok, az elég arra, hogy biztonságban érezze magát. Amikor éjjel sír és látszólag nem tudni miért, nincs ébren ilyenkor, vagy kinyitja a szemét, de semmire nem reagál, az a pavor nocturnus nevű jelenség, amit kisgyerekkorban gyakori. Általában akkor lép fel, ha a kicsi túl fáradtan fekszik le este, tehát arra kell figyelni, mindig azonos időpontban feküdjön, ne pörögjön túl, ha nappal jobban elfárad, feküdjön hamarabb le este. Ezenkívül segíthet még este, lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea.

  • Rami

    Reply Reply 2014. augusztus 01. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom most 8 hónapos és nagyon sokszor felsír éjjelenként (fejsimogatás, cumi és visszaalszik). 6 és fél hónapos korába kezdődött amikor megtanult kúszni, mászni ülni majd egy hetére rá felállni. A mozgásfejlődésnek tudtam be a dolgot. Akkor volt, hogy háromnegyed óránként keltem hozzá, mert felsírt. Aztán jött egy hét amikor megint jó volt minden és átaludta egy hang nélkül az éjszakát és most megint felsír többször is. Ez még mindig lehet attól, hogy hirtelen ilyen sok mindent megtanult? A napirendje most változik, mert a 3-4 kisebb alvást már nem igényli inkább a 2x hosszabbat. Nappal sajnos nem alszik el nyugodtan, ha éppen itthon vagyunk és a kiságyába kell aludni, akkor mindig sírdogál. Magától nem tud még elaludni, lehet ez lenne a gond amikor éjjel felkel? Hogy tudnák neki segíteni?

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. szeptember 09. kedd

      Valószínűleg a fogzás okozza a problémát, nem a mozgásfejlődés. Ilyenkor jön a felső 4 metszőfog, szinte egyszerre, ez lehet a nyugtalan alvás oka.

  • horvath ildiko

    Reply Reply 2014. június 06. péntek

    Kedves Agi!

    Az en pici lanyom 10 honapos.A 6.hettol a 4.honapig egesz jol aludt ejszaka de azota ejszakankent min 2x de van mikor 4x is felkel es csak tapszerrel alszik vissza.Eddig 5 fogacskaja van.Valoszinu hogy jon a kovetkezo is meg a mozgasa rohamosan fejlodik naprol napra.Igazabol en erre gondolok hogy ez okozza az alvaszavart nala. A kerdesem az lenne hogy mit tegyek hogy ne egyen ejszaka is mert a vedono igyis megjegyezte mar tobbszor is hogy a sulya a skala felett van a diagramon.Probaltuk mar visszaaltatni de tapszer nelkul nem hajlando.
    Nagyon koszonom elore is valaszod.

    Ildiko

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2014. június 14. szombat

      Normális, ha 10 hónaposan még megéhezik éjszaka. Ha viszont gyakrabban ébred fel, mint 2 óránként, akkor azt nem éhség, hanem a fogzás okozza, ezen homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni, amiről bővebb leírást találsz itt: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

  • Petra

    Reply Reply 2013. november 07. csütörtök

    Szervusz Ági!
    3 és fél hónapos kisfiam éjszaka nagyon jól alszik, kb. egy hónapja már csak egyszer ébred fel enni, különben fel sem sír. Ez az egy ébredés is a legtöbbször 5 után történik. Nappal viszont nagyon rosszul alszik születése óta. Most már 4 óránként eszik, így csak 3-szor alszik napközben, Délelőtt 1-1,5 órát, ebéd után kint a teraszon kb. 3 órát és késő délután kb. 30 percet. Ezt a napirendet kb. 3 hete tartjuk, így működik a legjobban, azt hiszem, ezzel nem lehet gond, de minden alvás ringatással (sajnos ehhez hozzászoktattuk!) kezdődik és sok-sok felriadással, ébredéssel, visszaalvással, ordítással folytatódik. Egyedül a hosszú, kinti alvásnál tudom letenni, különben felébred 10 perc múlva és nem tudom visszaaltatni. A kezemben is ébredezik, de akkor gyorsan tudok reagálni és visszaaltatom. Különben szerintem kényelmetlen neki már a kezemben. Mi állhat a probléma mögött? Fény, zaj stb… nem zavarja, hiszen kint alszik a legjobban és hallatszanak az autók, szomszédok, stb… Miért nem tudom letenni bent a szobájában? Az ágyát szereti, hiszen éjszaka jól alszik. Rádiót is kapcsoltam be neki, nem sokat segít. Kivárom a „mélyalvást”, de ez sem használ, főleg késő délután, amikor csak rövidet szundít. Illetve másik kérdésem, hogy a ringatásról mikor kéne leszoktatni? Tudom, jó volna minél hamarabb, de meddig igényli testileg-lelkileg? Nagyon vágyik a testközelségre, 2 hónapig napközben csak a hasamon tudott aludni, sem az ölemben, karomban, vagy mellettem…
    Előre is köszönöm válaszod!
    Petra

    • Vida Agi

      Reply Reply 2013. november 16. szombat

      Azért alszik kint jobban, mert oxigéndúsabb a levegő. Ben meg azért alszik rosszul, mert kint kialussza magát, ezért estére még nem elég fáradt az utolsó alváshoz. A ringatásról úgy tudod leszoktatni, hogy alvás előtt kicsit dédelgeted, aztán tedd le a kiságyba és simogasd vagy tartsd a kezed a hátán, amíg el nem lazul. Első alkalommal ez még sokáig fog tartani, mert nem tudja, hogyan altassa magát, de aztán minden alkalommal egyre jobb lesz.

  • Kovacs Boglarka

    Reply Reply 2013. október 27. vasárnap

    Tisztelt Agnes!

    Azzal a kerdessel fordulnek Onhoz (kisfiam 18 honapos) hany honapos koraig normalis ez a morgas elalvasnal es ebredesnel, valamint az hogy ebredes utan uti a hatat a kisagy tamlajaba. Kicsit aggaszto mar. Esetleg tehetek erte, ellene valamit?

    Koszonettel: Bogi

    • Vida Agi

      Reply Reply 2013. december 09. hétfő

      Így altatja és nyugtatja magát, ez önmagában normális, de mivel a háta ütögetése esetleg sérülést okozhat, ezért érdemes felkínálni neki valami mást, amivel nyugtathatja magát. Alvósállatka, cumi, stb.

  • hegedus katalin

    Reply Reply 2013. július 23. kedd

    tanácsra lenne szükségem….

    7 hónapos kisfiam már 3 napja éjjel keservesen sir,de a szemecskélye csukva van.a pici lábait is vagdossa..lehet e a fogaktol.mert még mindig nemjött ki neki,kenem neki géllel,de semmi.gondoltam arra is hogy telihold van lehet hogy azért nyugos.de ez egyre rosszab minden éjjel 10 percenként felkel,napközt nagyon elvan,de a szájában mindig ott a keze.sokat nyáladzik.
    szeretnék tanácsot kérni bárki aki tudna valami ötletet azt megöszönném….kata

  • Zita

    Reply Reply 2013. május 29. szerda

    Kedves Ági!Kisfiam 2 hónapos múlt már ügyesen átaludta az éjszakát,de mióta megkapta a két hónapos szurit azóta minden este nagyon nehezen alszik el,sír nagyokat nyel,ha elalszik is pár perc múlva fent van! 🙁 Ez lenne az egyik problémám a másik,hogy két hetes kora óta csak hason alszik,ha a hátára fordítom a kezeit ökölbe szorítja és olyan mintha félne.Hogyan szoktassam át a háton fekvésre/alvásra??Plusz még az ujját is szopja néha már vörösre a cumi pedig nem kell 🙁 Válaszod előre is köszönöm!! 🙂

    • Vida Agi

      Reply Reply 2013. június 01. szombat

      Sajnos a 2 hónapos oltás okozhat ilyen tüneteket.
      Amikor a hátára fordítod, az számára bizonytalan testhelyzet, megijed és néha még a Moro-reflex is jelentkezik ilyenkor. Ezt idővel kinövi majd.
      Nem kell átszoktatni mindenáron a hátonfekvésre, ha nem szereti. Ha a bölcsőhaláltól tartasz, kölcsönözz vagy vegyél egy légzésfigyelőt, ébrenlétben pedig idővel magától is megkedveli majd a hanyattfekvő helyzetet.

  • Timi

    Reply Reply 2013. május 07. kedd

    Kedves Ági

    Kisfiam 1 éves lesz 1 hét múlva.Születéseóta jó alszik éjszaka a mi szobánkban,de a saját ágyában.Kb 3 héttel ezelött éjszaka úgy elkezdett sírni,hogy alig bírtam megnyugtatni.Ezt 2-3 éjszaka megcsinálta és utánna oda vettem magam mellé az ágyba.Utánna meg is szünt,de egy hete megint rosszul alszik.Már nem felsír csak nyöszörög,olyankor oda adom a cumit és végig alussza az éjszakát.Egyáltalán nem síros,hisztis baba.A kérdésem az lenne,hogy mitől alszik „rosszul”?

    • Vida Agi

      Reply Reply 2013. május 27. hétfő

      Ebben a korban szokott áttörni a 7.-8. fog, vagy ha ezek már korábban áttörtek, akkor gyakran a kisőrlők okozzák a problémát. Figyeld meg, hogyan viselkedik a kicsi nappal. Ha nyálzik és az ínyét piszkálja, masszírozza, mindent a szájába vesz, akkor ez a helyzet. Homeopátiával, vagy duzzadt íny esetén lefekvés előtt egy kiskanál Nurofennel tudsz segíteni rajtuk.

  • Turán Apolka

    Reply Reply 2013. április 30. kedd

    Kedves Ági!
    Tanácsot szeretnék kérni! A kislányom 10 és fél hónapos. Lassan két hete küzdünk az esti alvással, és napról napra rosszabb. Megvolt a kialakult napirendünk: fél 8-kor fürdés, utána cicin elalvás és utána beraktam a kiságyba. Este 3 óránként kelés (születése óta, reggel 7 kor kelés. Na ez már nem megy. Már ott tartunk, hogy este 8 után fürdés, aztán cici, és ha tele a poci, jön a kópézás. Fél 10-nél hamarabb nem alszik el, ringatással se. Akár mennyire fáradt (szem és fül dörzsi), akkor se. Ha elalszik, volt hogy 40 percenként kelt, de általában óránként. Reggel 5-kor már nem alszik vissza,csak nagyon ritkán, nagy nehezen. Logikusan a fogzásra gondoltunk, de nem nyáladzik és nincs ezen kívül semmi gond vele. Mi lehet a baj? Mit tegyek? Előre is köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2013. május 30. csütörtök

      Ebben a korban a délutáni alvás után már 5-6 órát is ébren tudnak lenni folyamatosan a babák, valszínűleg este nyolckor még nem fáradt eléggé, ezért nem tud elaludni. Próbáld meg eleve később fürdetni. Az óránkénti ébredést leggyakrabban a fogzás okozza (azért azt nézd meg, nem éhes-e vagy szomjas). Nem csak a nyálzás lehet tünet, hanem ezek is utalhatnak fogzásra: piros popsi, mindent a szájába vesz, piros arcocska, nyűgösség, hőemelkedés, szája körül piros kiütések, étvágytalanság, hasmenés, megváltozott széklet. Ameddig az első 6 foga nem jön ki, addig szokott ilyen nehézkes lenni az alvás. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz rajta segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Maria

    Reply Reply 2012. szeptember 07. péntek

    Kedves Agi!

    Kisfiam 9,5 honapos, ket honapos kora ota egyedul alszik el. Par napja ugy nappal mint az esti elalvasnal keservesen sir, ilyenkor bemegyek hozza simogatom a hatat, enekelek, ha kimegyek kezdodik elolrol, kb 20-30 perc utan elalszik.
    Jelzem, hogy most bujnak a felso fogai 4 egyszerre, felallt , a jarast probalgatja, nagyon mozgekony baba.
    A siras oka szeparacios szorongas lehet vagy fogzas/mozgas tanulas? Mit tehetek, hogy siras nelkul, magatol aludjon el ujbol?

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. szeptember 16. vasárnap

      Minden baba átmegy azon a korszakon, amikor megpróbál ellenkezni az esti lefektetés ellen. Ha kitartóan és következetesen megnyugtatod ilyenkor, de aztán aludni kell (nem veszed ki, nem engedsz meg neki még egy kis játékot, nem próbálod szórakoztatni stb.), akkor idővel rájön, hogy felesleges ellenkezni. Ezt az időszakot kiválthatja bármelyik ok, amit leírtál, de a megoldás minden esetben ugyanaz.

  • Nikoletta

    Reply Reply 2012. augusztus 30. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam 6 hónapos és az utóbbi időben (3-4 hete) többször felsír éjszaka. ( egyébként 10 hetes korától végigalussza az éjszakát). A sírás abbamarad mihelyt megkapja a cumiját és már alszik tovább. Most az a gondom, hogy nem tudom a fogzástól van e ez, vagy esetleg én szoktattam rá hogy cumival aludjon vissza. Ha ez utóbbi akkor hogyan tudom erről leszoktatni? Volt aki javasolta, hogy hagyjam sírni, de biztos ez a megoldás?
    Nappali alvásnál nincs ilyen gond.

    Köszönöm előre is a válaszodat!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. szeptember 16. vasárnap

      Tévhit, hogy a cumi miatt ébred a baba. Valami más ok miatt ébred fel, és mivel azt szokta meg, hogy cumival alszik vissza, ezt kéri. Dew ez önmagában nem gond, ha nincs semmi baja a babának, magától is vissza tudja magának adni a cumit és alszik tovább. Valószínű azonban, hogy fogzik. Ennek a fő jele az, hogy nappal nyálzik és mindent a szájába vesz. Ha ezt tapasztalod, akkor homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni rajta.

  • Márta Anikó

    Reply Reply 2012. június 03. vasárnap

    Kedves Doktornő!

    Kisfiam 8,5 hónapos s kezdek aggódni érte, a problémám a következő, napközben amikor elaltatom (változó hosszúságot alszik 30perc s 1,5 óra között) mindig sírva kell fel s ez vonatkozik az éjszakai alvásra is, már megpróbáltam minden, átrendeztem a szobát, lehúzom a redőnyt ritkán hagyom a redőnyt napközben van egy alapzaj, este már nincs hogy tudja megkülönböztetni a nappalt az éjszakától, éjszaka általában egyszer kétszer kell fel kivéve mikor fogzik de ha kell akkor ordítva. Amikor este altatom morogva alszik el! Nagyjából napirendünk van én nyugodt vagyok nem idegeskedek. Napközben mosolygós jókedvű de idegeskedek mit ronthatok el hogy mindig sírva kell fel s morog mikor altatom. Doktornő kérem segítsen adjon tanácsot. Mit rontok el?
    Tisztelettel egy aggódó anyuka.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. június 12. kedd

      Nem kell aggódnod. A morgást azért csinálja, mert ezzel a hanggal nyugtatja magát, ez normális. A sírva ébredés oka a fogzás lehet, nem te rontod el.

  • Ancsa

    Reply Reply 2012. január 30. hétfő

    Kedves Ágnes!

    Gyermekem pár nap múlva 9 hónapos.Sajnos kezdettől fogva nem alszik éjszakánként.Kezdetben óránként, félóránként felkelt.Volt olyan időszak, amikor 10-15 percenként.Ezek a kisebb-nagyobb időközök mai napig fennállnak.Mi is mindent kipróbáltunk már.Mikor a foga jött azt észrevettük.Már 6 foga van.
    Kb.7,5 hónapos korától viszont arra „szokott rá”, hogy nem csak „simán” felkel, hanem sírással ébred.Nem hosszú sírás, csak éppen felsír, de ezt többször éjszaka.Velünk egy szobában, kiságyban alszik, viszont már az sem segít, ha magunk mellé vesszük éjszakára.
    Már tényleg nem tudunk mire gondolni.Kérlek adj valami tanácsot.
    Tisztelettel és köszönettel:
    Ancsa

    • Vida Agi

      Reply Reply 2012. február 05. vasárnap

      Mi történik, ha ilyenkor nem mentek oda hozzá?

  • Etus

    Reply Reply 2011. november 15. kedd

    Kedves Ági!

    Mi is mozgásfejlődési ugrás után vagyunk, kb. két hét alatt mászik ül és áll!
    8 hónapos a kislányom, szerencsére az éjszakai alvással nincsen problémánk, csak néha kis fogzás 20-5ig-6-ig alszik. Napközben 5.30-6-kor kel ezután 10-kor alszik fél órát v. 45 percet Délután pedíg, ha szerencsém van akkor rögtön evés után cicivel elalszik kb 30-60 perc közötti időre, ha nincs szerencsém akkor délután 4-ig huzakodunk ezen az alvás dolgon, de olyan sziten, hogy ,ha ringatom rájön, hogy aludni akarom tenni és hisztérikusan üvölt! Ez meglehetősen kimerítő, mármint a sok esetben 3 óra altatás, neki is , nekem is!
    Kérdésem: Egy 8 hónapos gyermek idegrendszeri fejlődéséhez elegendő-e ennyi alvás? Erőltessem-e amikor nem akar aludni? Nem hagyja, hogy napirendet alakítsak ki….eddíg tökéletes rendszerhez volt szokva, most, hirtelen teljesen széthullott!
    Előre is köszönöm válaszod!
    Etus

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. november 20. vasárnap

      Ebben a korban általában 2×30-90 perc nappali alvás van. Ha kipihenten ébred és jókedvű, kiegyensúlyozott, akkor ennyi alvás elég neki.

  • Kocsi Szilvia

    Reply Reply 2011. szeptember 13. kedd

    Kedves Ági!Kislányom most 8,5 hónapos és kb.7 hónapos korátol sokat ébred éjjel addig csak egyszer ébredt , kapott inni és vissza aludt.Viszont most akár 2 óránként is felébred már nem elég a cumi vagy tea, ki is kell venni az ágyábol és igy alszik vissza,de lehet felébred 1 óra mulva megint.Most kezdtük el használni a Vibrucol kúpot egy éjszaka után semmi változás.Lennél kedves valamilyen tanácsot adni,mert már nem tudom mivel próbáljak többet elérni az alvásában.köszönettekl Szilvia

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. szeptember 19. hétfő

      A homeopátiás szereket legalább 4 napig kell adni, mire kiderül, van-e hatása, addig adjátok neki.
      A felébredésnek lehet oka a fogzás (ha mindent a szájába vesz, nyálzik és még nincs kint legalább 6 foga, akkor ez okozhatja), de állhat a háttérben új mozgásforma (ha mostanában tanul kúszni, vagy mászni, esetleg próbálkozik felállni vagy kapaszkodva járni), vagy szeparációs szorongás is.

  • Iwettke

    Reply Reply 2011. február 28. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom kb. 1,5 hónapos kora óta átaludta az éjszakákat. 8 hónapos és 10 napos korában kezdődtek a problémák. Kibújt az egyik alsó metszőfoga, amivel látszólag nincs probléma, legalábbis úgy látjuk, hogy nem fáj neki. Viszont azóta minden éjjel legalább 3x felsír (állva sír a kiságyában), nem tud egyedül visszaaludni. Elég annyi is neki, hogy bemegyek, hasára fordítom, megsimogatom a hátát, betakarom, és már alszik is. Elég gyors mozgásfejlődésen ment át mostanában, a forgás után azonnal elkezdett mászni, rá egy hétre meg már felállt.
    Szerinted valahogy megszüntethető az éjszakai felsírás?
    Próbáltunk adni neki Nurofen szirupot egyik nap, másik nap meg Viburcol kúpot(hátha fáj a foga), de nem segített. Próbáltuk a Camomilla homeobogyót is (azt hittük Anya-hiány van), de ettől sem lett jobb.
    Kérlek, segíts!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. március 05. szombat

      Ha még nincs kint legalább 6 foga és nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

      • Kitti

        Reply Reply 2019. július 01. hétfő

        Kedves Ági! A kislányom hasfájós. Eddig este 10től reggel 6-ig szépen aludt, csak 2-kor kelt fel enni. Sokszor még a 6 órás evés után is vissza tudtunk aludni 9-ig. Nappal egész nap nem aludt semmit, csak nagyon ritkán, maximum 30 perceket. Kb 10 órát sírt egy nap. Ma töltötte a 12 hetet, de 5 napja romlott a helyzet. Most már éjjel is 20-30 percenként felsír. Mire pont vissza tudnék aludni, újra sír. Nappal szintén szinte semmit sem alszik, egész nap nyög, nyom, erőlködik és rengeteget pukizik. A gasztorenterológus tud a problémáról, annyit mondott hogy ez a csecsemőkori kólika és majd elmúlik , maximum 1 éves korban. De ezt így nem tudom, hogy lehet kibírni. Valóban csak ez lehet a problémája? A születése utáni 6 hét nehéz volt neki, kórházban volt és 4 hetesen műtötték is. Az alapbetegségével most nincs gond, elvileg attól nem sírhat. Lehet hogy megviselte ez a nehéz kezdés? De miért most lett rosszabb? Vége lesz ennek valaha? Válaszát előre is köszönöm

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2019. július 14. vasárnap

          Ez valóban pocakfájásnak tűnik, de nem biztos, hogy pusztán csak kólika, mert annak ennyi idős korra el kéne múlnia. Lehet valamilyen allergiának a jele is (ha tápszeres, akkor tejallergia, laktózallergia jele is lehet, ha anyatejes, akkor arra lehet érzékeny, amit te eszel, az anyatejen keresztül). De az is lehet, hogy pusztán csak abból adódik a dolog, hogy még nem mozog eleget, ezért nem működik tökéletesen az emésztése még. A babamasszázs, a rendszeres tornásztatás segíthet rajta és, ha ez sem elég, a Gripe Water használata is jó lehet (ez nem a légbuborékokra hat, mint a legtöbb hasfájásra való szer), hanem a fájdalomra.

  • Elek Attila

    Reply Reply 2010. október 14. csütörtök

    Kézcsók!
    Lenne egy olyan problémám,hogy a kislányom 19 hónapos és minden éjszaka 3-4 alkalommal felsír,de nagyon sír.Nem tudjuk mi lehet ennek az oka.Ez a probléma már hónapok óta tart.Mit tanácsol mit tegyünk? Kiságyban alszik mellettünk.Mellénk az ágyba nem nagyon szeretnénk szoktatni.Próbáljuk arrébb rakni a kiságyát,vagy csináljunk neki kis lámpát?Nem tudjuk.

    Várjuk mielőbbi válaszát.

    Köszönettel:Elek Attila

    Válasz: 19 hónaposan a legtöbb kisgyermek azért ébred éjjel, mert fél a sötétben, erőltetni, sírni hagyni ilyenkor már nem lehet. Amit megpróbálhatsz:
    1. Éjszakára kislámpát kapcsolni a szobájában (a legjobb a lávalámpa, attól nincs túl világos és nincs túl sötét sem)
    2. Vacsora előtt kicsivel Rooibos teát itatni 1 csészével, ez kellemes gyümölcsízű, nem gyógytea, nincs benne koffein, és enyhe nyugtató hatású (legalább 4 napon át érdemes próbálni, hogy segít-e nála)
    3. Mesélő Hold illóolajat lehet párologtatni éjszakára a szobájában (illoolajok.hu-n kapható)
    4. Együtt vagy egy szobában aludni (sok kisgyereket csak ez nyugtat meg)

Leave A Response

* Denotes Required Field