Tervezzünk előre! De hogyan?

„2 hónap múlva vissza kell állnom a munkába, addig meg kéne tanítani a babát kanállal enni”
„Kórházba kell mennem egy műtétre, de a baba még főként anyatejet eszik”
„El kéne hagyni a szoptatást, mert úgyis visszamegyek mindjárt dolgozni”
„Meg kell tanítani egyedül elaludni, mert bölcsibe megy”
„Le kell szoktatni az éjszakai ébredésekről, mert munka mellett nem fogom bírni”
„Ki kell szoktatni az ágyunkból, mert jön a kistestvér”
„Mindjárt óvodába megy és még nem szobatiszta, így nem fogják felvenni” – Hogyan oldjuk meg azokat a helyzeteket, amikor szorít az idő?

Vannak kényszerhelyzetek, amikor valamit meg kéne tanítani a babának 1-2 hónapon belül, mert rajtunk az időnyomás. Például azért, mert bölcsődébe megy a kicsi, vagy érkezik a tesó, vagy jön a nyaralás, vagy anya visszaáll a munkába. És ilyenkor meg kellene tanulni nappal főzelékeket enni, egyedül elaludni, cici nélkül aludni, éjszaka nem felébredni, egyedül aludni a kiságyban, elhagyni a cumit, bilibe pisilni stb. Normális esetben ezek maguktól alakulnának, de így, hogy időre kell, jobban aggódunk miatta.

Először is: mérlegelj!

Azért nehéz ez a helyzet, mert lelkiismeretfurdalásod van. Amiatt, hogy a baba fél éves korában vissza kell menned dolgozni. Azért, mert műtét vár rád és úgy érzed, ezzel cserben hagyod a gyermekedet. Azért, mert el kell küldened bölcsődébe. És azért, mert „megcsalod” a kistestvérével. A félelmeid és az aggódásod pedig megnehezíti, hogy tisztán lásd a helyzetet. Úgy érzed, valami végetér és ezért végleges döntéseket kell hoznod, pl. lemondani a szoptatásról, hiszen munka mellett már nem lesz ugyanolyan, a bölcsiben meg nem kaphat anyatejet. Vagy le kell mondani az együttalvásról, mert a testvér érkezése mindent megváltoztat.

Egyáltalán nem szükséges azonban véglegességben gondolkodnod. Fontosabb, hogy gondold végig, vajon mi az, ami a babád korának és szükségleteinek megfelelő:

– Nem várható el, hogy a 6-7 hónapos baba étkezései főként főzelékekből álljanak. Ha napközben nem tudod szoptatni, akkor kapjon lefejt tejet vagy tápszert cumisüvegből és mellé a korának megfelelő mennyiségű kanalas ételt. A bölcsődék ebben partnerek, hiszen a legtöbb baba ebben a korban még nem eszik minden étkezésnél kanalas ételt, ha pedig más vigyáz a babádra, akkor előre beszéld meg vele pontosan melyik étkezésre mit fog kapni.

– Nem várható el, hogy egy 2 év alatti kisgyerek maradéktalanul végigaludja az éjszakát. 1 éves kor alatt még 3-4 óránként felébredhet enni, és sok baba másfél éves korig még igényli a hajnali evést. Ha éjjel ennél gyakrabban ébred, vagy hosszasan ébren van, akkor pedig érdemes az alvászavar okát megkeresni és kezelni.

– Nem várható el, hogy a 3 év alatti kisgyerek maradéktalanul szobatiszta legyen nappalra. Még, ha hamar is lett nagyjából szobatiszta, néha előfordulhat, hogy elmerül a játékban és bepisil, de állhat felfázás vagy szorongás is a bepisilés hátterében. (itt olvashatsz a szobatisztaság érési folyamatáról)

– Nem feltétlenül szükséges az együttalvó kisgyereket kiszoktatni az ágyból csak azért, mert érkezik a testvér, hiszen az éjszakai szoptatásokat így is meg lehet oldani, a testvér születése okozta szorongáson azonban sokat segít, ha a nagyobb testvér továbbra is a szülőkkel aludhat. Különösen praktikus ez, ha a kistestvér érkezésekor a nagyobbik csemete még gyakran felébred.

– Előfordulhat, hogy az intézmény (pl. bölcsőde) vár el olyasmit, amit kora szerint a gyermeknek még nem kéne tudnia. Például elvárják, hogy 2 évesen szobatiszta legyen vagy 1 évesen önállóan egyen kanállal. Tudnod kell, hogy ezek irreális elvárások a bölcsi részéről, amik az ő dolgukat megkönnyítik, azonban a gyermek érdekét nem szolgálják. Lehet törekedni rá, hogy a kicsi néha ráüljön a bilire, és odaadni a kezébe a kanalat evéskor, azonban nem szabad erőltetni és nem kell a tökéletességre törekedni. Más kisgyerekkel is elő fog fordulni, hogy néha még bepisil a bölcsiben, más kisgyerek sem fog tudni tökéletesen enni kanállal – és ezt a bölcsiben is pontosan tudják.

– Nem szükséges leszoktatni a babát a szopizásról csak azért, mert anya visszatér a munkába, vagy mert bölcsődébe kell mennie, a reggeli és esti szopizás továbbra is megmaradhat. Ez segít oldani a kicsiben az új helyzetből adódó szorongást és mindkettőtöknek jót tesz a kötődés szempontjából is.

Másodszor: Mikor kezdjem el szoktatni?

Egy baba életében 1 hónap is nagy idő. Ha egy 6 hónapos még szinte egyáltalán nem fogadja el a kanalas ételt, az nem jelenti azt, hogy 7-8-9 hónaposan nem fogja elfogadni. Gyakran neki sem kell állni a szoktatásnak, mert mire elérkezik a bölcsődekezdés vagy anya munkába állásának ideje, addigra magától is megtanulja a gyermek, amit tudnia kellene.

Teljesen felesleges hónapokkal korábban nekiállni a szoktatásnak. Sokan már az újszülöttet is azért fektetik le kötelezően este 8-kor, mert ha majd oviba megy, akkor úgyis időben kell feküdnie. Ez teljesen felesleges. Bőven elég a bölcsőde/óvodakezdés előtt 1 héttel rászoktatni a kicsit az időben fekvésre és kelésre, ennyi idő alatt pont átáll a bioritmusa. Fontos továbbá, hogy amikor rá kell szoktatni erre, akkor az esti rutint is ehhez igazítsuk, mert ez segít igazán abban, hogy megtanulja az esték új menetrendjét.

A bölcsiben való önálló elalvást gyönyörűen megtanulja a kicsi, amikor a bölcsiben van. Erre nem lehet szoktatni, mert anyával egészen másként viselkedik, mint idegenekkel. Ha valamilyen átmeneti tárgyra (plüssállat, pelus, cumi) van szüksége az elalváshoz, legyen ott vele, ha pedig eddig cicin aludt el, akkor keressünk neki egy állatkát, amivel együtt aludhat a bölcsiben.

A hozzátáplálásnál elég a baba korának megfelelő tempóban haladni, nem kell semmit siettetni. Amennyiben anyatejes a baba és 6-7 hónapos kortól szeretnél visszamenni dolgozni, vagy más vigyáz rá, viszont még nem eszik elegendő főzeléket ahhoz, hogy csak azt kapjon, érdemes napközben lefejned a tejedet és azt kaphatja a baba akkor, amikor nem vagy vele. Ha a cumisüveggel nem tud megbarátkozni, akkor pohárból (ha a sima vagy csőrös pohárból nem tudod megtanítani inni, akkor a szívószállal is meg lehet próbálkozni, többnyire gyorsan megbarátkoznak vele a babák) vagy kiskanállal kaphatja az anyatejet.

Lehetnek sürgős helyzetek, például műtét, orvosi eltiltás, amikor azonnal abba kell hagyni a szoptatást, vagy amikor rövid ideig nem veled van a baba. A szoptatást 1-2 napos műtét esetén sem kell teljesen abbahagyni, elég kihagyni azt a néhány napot, amikor gyógyszert kapsz, addig fejni a tejet, hogy ne csökkenjen a mennyisége és aztán visszatérni a szoptatáshoz. Ha hosszabb időtartamról van szó vagy orvosi ajánlásra teljesen el kell hagynod a szoptatást és a baba még nincs 1 éves, akkor anyatej helyett mindenképpen tápszert kell kapnia, ha 1 éves elmúlt, akkor tejtermékeket és tejet kaphat, a szoptatás lelki oldalát, az összebújást, a cicin való elalvást pedig sok testi kontaktussal, öleléssel és egy alvósállatkával lehet helyettesíteni.

Sokat segíthet a felkészülésben a mesélés, a bábozás, a rajzolás. Meséljünk róla rövid történeteket, mi minden történik a bölcsiben vagy a testvér érkezésekor! Mondjuk el, mi történik majd vele, mit csinál majd ő addig! Bábokkal mutassuk meg, hogyan fekszenek le a gyerekek aludni a bölcsiben! Rajzoljuk le azokat az új helyzeteket, amikkel találkozhat és minden képről mondjuk el micsoda.

Mi lesz, ha nem sikerül?

Ez a kérdés minden anyuka fejében ott motoszkál. Titkos félelem az ismeretlentől és a kudarctól. De vajon kudarc-e az, ha nem sikerült határidőre megtanulnia a babának megenni 150 gramm főzeléket vagy leszoknia a szopizásról? Egyáltalán nem! A gyermeknevelés nem versenyfutás, képtelenség határidőre ráerőltetni olyasmit a kisgyerekre, amire még nem elég érett.

Mi a legrosszabb, ami történhet? Esetleg néha még becsurog a pisi az oviban? Vagy segíteni kell a kicsinek az evésben? Esetleg első éjszaka nehezebben alszik el majd a kicsi szoptatás nélkül? – ha végiggondolod a reális lehetőségeket, kiderül, hogy valójában mégsem annyira ijesztő a helyzet. Kezdeti nehézségekre pedig akkor is számíthatsz, ha 100%-ig felkészültél, hiszen a változás mindenképpen nehéz. Többet segít, ha a nyomást és a megfelelési kényszert félreteszed és nyugodtan vágsz bele az újba, ez az, ami mindkettőtöknek a legtöbbet segít majd az átmenetben.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.