Hogyan szoktassam le a szopizásról?

Sok anyuka már várandósan elhatározza, hogy szoptatni fog. Hat hónapig kizárólagosan, aztán pedig igény szerint, ameddig tart. Az elején sokszor nehezen indul, küzdeni kell a tejért, a kisebesedets ciciért, a bealvós, hasfájós, szopisztrájkoló babáért, de aztán beindul, megy a szoptatás, elindul a hozzátáplálás, sorra jönnek a fogak, a kicsi már tud pohárból inni, kanállal eszi a levest, 16 foggal rágja a csirkecombot, csak éppen a szopizást nem akarja elhagyni. Meddig fog még szopizni? Szoktassam le róla? Vagy magától elhagyja? De mégis: mikor? És mit tegyünk, ha muszáj elhagyni a szoptatást?

Ha hagyjuk a kicsit a maga tempójában igény szerint szopizni, akkor egyszerűen magától elhagyja a szopizást. Hihetetlen, de így van. A kisebbik fiammal egy este leültem a szokásos elalvás előtti szopira, az egyik kezét rám tette, a másikkal a kiságy felé mutatott, rám mosolygott és nem kérte a cicit. Másfél éves volt akkor. És hiába próbáltam kínálni, soha többé nem kérte. A nagyobbik fiam 2 és fél évesen csinálta ugyanezt.

Bár hihetetlennek tűnik, de a gyerekek elválasztják magukat, amikor megérnek rá. Minél inkább biztonságban érzik magukat, annál könnyebben. A szeparációs szorongás ideje alatt ez biztosan nem következik be magától, hiszen ekkor a kicsi számára a szopizás megnyugvást jelent. Szükségük van a bújásra, szeretgetésre, a megnyugtató szopó mozdulatra, anya testmelegére. Ha belegondolunk, éppen ebben az egyébként is indulatokkal teli 1-3 éves kor közötti időszakban, a dackorszakban van erre a megnyugtató tevékenységre a legnagyobb szüksége.

Mikor nem kell elhagyni a szoptatást?

Sokféle tévhit kering arról, mikor és miért kell(ene) elhagyni a szoptatást:

1) Mert már 2 éves elmúlt és még mindig: a szopásra való ösztön a gyerekekben 6 éves korig megvan, semmi nem támasztja alá azt, hogy 2 éves kor után már nem szopizhatnának. A cumis gyerekek is használják még a cumijukat ekkor, az ujjszopós gyerekek is szopják az ujjukat, számukra ez az önmegnyugtatás eszköze, az anyatejes kisgyerek számára pedig a szopizás az. Tehát csak az életkora miatt nem kell leszoktatni róla a kicsit.

2) Mert bölcsibe fog járni: Ez nem ok a szoptatás befejezésére. Épp ellenkezőleg: a kicsi tudja, hogy ha anya nincs ott, akkor nem szopizhat, viszont a beszoktatás nehézségeiben sokat segít az, ha reggel és este még kaphat anyatejet is, ez ráadásul az immunrendszerének is jót tesz: kevesebb betegséget fog elkapni a bölcsiben. Akkor sem kell aggódnod, ha otthon csak cicin alszik el: a bölcsiben pár nap alatt megtanul majd másként elaludni. Ebben segíthet egy alvósállatka, vagy otthoni kispárna, amit magával vihet az alváshoz.

3) Mert testvére születik: önmagában a várandósság nem ok a szoptatás befejezésére. A legtöbb totyogó magától elhagyja a szopit a terhesség alatt, mert megváltozik a tej íze, de ha mégsem, akkor kifejezetten sokat segíthet a testvér érkezése miatti szorongás feloldásában, ha együtt szopizhat a testvérével.

4) Mert csak cicin tud elaludni: nincs annál praktikusabb, mint amikor egy örökmozgó totyogó 2 perc alatt álomba szenderül szopizás közben, miközben mások fél órákat küszködnek, mire a kicsi elalszik. Ha az altatás a szoptatás ellenére is nehezen megy, vagy ha szopizás közben elalszik a kicsi, de aztán nem lehet letenni az ágyába, akkor ebben a korban (1 éves kor után) ki lehet próbálni, hogy napközben a nagyágyon vagy egy földre letett matracon mellé feküdve szoptatod, és ott is alszik aztán tovább.

5) Mert ebben a korban már nincs semmi tápértéke a tejnek: az anyatej még 1 éves kor után is tartalmaz immunanyagokat, vitaminokat. Az egy éves koron túl is szopó totyogók például ritkábban betegszenek meg, mint a nem anyatejes babák, tehát erre hivatkozva nem kell abbahagyni a szoptatást.

6) A baba az anyatej miatt ébred éjszaka: Ez régi félreértés. A baba nem a szopizás miatt ébred éjszaka. Mindig valamilyen oka van annak, ha felébred, például éhes (másfél éves korig általában még egy alkalommal lehet éhes éjszaka, de utána is előfordulhat, ha nappal kevesebbet evett a kicsi). Ha viszont nem csak 1-2 alkalommal kel éjszaka, hanem 1-2 óránként vagy ennél gyakrabban és csak cicin alszik vissza, annak nem az anyatej az oka, hanem az, hogy valamilyen baja van. Pl. fogzik, szomjas, beteg, száraz a lakás levegője, fülfájás, orrmandula-problémák stb. Ezeken nem az segít, ha elhagyod a szoptatást, hanem az, ha megoldod azt a problémát, ami miatt felébred éjszakánként.

Van olyan eset is, amikor muszáj leszoktatni a kicsit a szopizásról: ha az anya beteg és olyan gyógyszert kap, ami szoptatás mellett nem szedhető vagy az anyának műtétre van szüksége. Ez utóbbi esetben, ha a műtét altatásban történik, akkor sem kell teljesen elhagyni a szoptatást, egyszerűen csak a műtétet követő 24 órában nem szoptathat az anya.

Hogyan szoktassam le a szopizásról?

Ha mégis le kell szoktatni a kicsit betegség vagy egyéb ok miatt, akkor többféle megoldást is választhatunk. Az első és legfontosabb, hogy a kicsi számára nagyon fontos az összebújás és az intimitásélmény, amit a szoptatással átél. Ne az legyen tehát az elsődleges szempont, hogy valamit adjunk (pl. cumisüveget, cumit) a cici helyett, mert nem feltétlenül erre van szüksége, sokkal inkább a testközelségre, összebújásra, amit a szoptatás jelent.

Azt is el kell fogadni, hogy kezdetben ellenállásra számíthatsz, bármilyen módszert is választasz, egyszerűen azért, mert a kicsi ebben a korban nagyon ragaszkodik a szokásaihoz, és nehezen változtat.

Segíthet, ha leülsz vele és komolyan elmondod miről van szó, mi fog történni. Mondd el neki, hogy anya beteg/el fog utazni/visszatér a munkába és emiatt nem lehet már szopizni, de helyette ezentúl is össze fogsz bújni vele.

Ha a kicsi még gyakran szopizik, megteheted azt is, hogy fokozatosan vezetsz be szabályokat a szopizásra apró lépésenként. Pl. először bevezetheted, hogy szopizni csak otthon lehet. Ha máshol kéri, akkor várnia kell, míg hazaértek. Vagy bevezetheted, hogy éjszaka nincs szopi csak nappal. Vagy elalvásnál nincs szopi. Mindig egyszerre egy szabályt vezess be és várj néhány napot, amíg megszokja a kicsi.

Ha elsősorban az elalvás előtti szopizásról szeretnéd leszoktatni, segíthet, ha néhány napig este apa fekteti le aludni (te addig bújj el, és ne kerülj elő, akármi is történik, menj el sétálni, futni, jó messzire, nehogy feladják a küzdelmet). A kicsit így nem hagyod magára, kap segítséget, éppen csak cicit nem kap elalváshoz. Pár nap múlva, már ha te fekteted le, akkor sem fogja kérni a cicit, mert már tudja, hogyan kell nélküle elaludni. Nagyobb totyogónál, ha gyakran találkozik a nagymamával, ő is felvállalhatja ezt a feladatot, akár olyan formában is, hogy a kicsi 1-2 éjszakát nála alszik.

Elalváskor segíthet, ha összebújsz vele, dédelgeted, magad mellé fekteted, de nem kap cicit. Választhattok egy alvósállatkát is, amit ilyenkor odaadsz neki, amit ölelgethet. Ha nagyon ragaszkodik magához a szopihoz is, egy csőrös pohárból vagy cumisüvegből kaphat vizet (teát, tejet, tápszert, gyümölcslevet semmiképpen, mert ahhoz hozzászokhat és a fogaknak sem tesz jót!), de ez nem kötelező eleme a ciciről leszoktatásnak.

Készülni kell rá, hogy ez nem megy egyik napról a másikra. Az első alkalmakkor sokáig tarthat, mire a kicsi megnyugszik így és el tud aludni. Ha elsősorban nappal szopizik a kicsi, akkor segíthet az is, ha amikor kéri a cicit, eltereled a figyelmét és más módon, ölelgetve, dédelgetve nyugtatod meg.

Vajon jól csinálom? Nem kéne szigorúbbnak lennem? Megfelelően fejlődik? Hogyan segítsem a fejlődését? Tudj meg többet a babád fejlődéséről 0-4 éves korig! Ideklikk >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

25 Comments

  • Anita

    2014. május 16. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 16 hónapos. nála a cicizés igazi nyugisziget. Mindent eszik, 16 foga van, valamennyi folyadékot iszik is, de főként ciciből szeret inni. Mivel állandóan piszkálta, ezért nagy nehezen eljutottunk odáig, hogy csak szop és simizheti, mert fáj anyának a cici, persze így a 30 perces altatlásból 1 óra lett. Anyukám egyfolytában bánt azzal, hogy miért szopizik még a gyerek, na meg persze, hogy miért nem adom oda neki inkább pár napra, majd leszokik. (Én belehalnék, ha oda kéne adni) Ráadásul úgy néz ki hogy útban van a kistestvér, és a nőgyógyász azt mondta, hogy le kellene szoktatni a picit a cicről, mert elszívja az ásványi anyagokat, meg a vitaminokat is. A páromnak sem kellett több, azóta százszor elmondja, hogy a születendő kistestvér érdekét kellene szem előtt tartani, mert a nagy már megkapta, amire szüksége volt. Ma elkezdtem az elválasztást. REggel óta sírok. Látom a lányomon, ahogy küzd, hogy egy kicsit megnyugodjon, én odaadom a cumisüvegben a tejcsit, mondván anya beletöltötte, mert fáj anyának a cicije, de közben beleszakad a szívem. Persze reggel óta egyszer sem sikerült tisztességesen elaltatni, amikor az ölemben végre elaludt, mind a háromszor felébredt, amikor a kiságyába be akartam tenni, pedig ilyenkor már nem szokta zavarni. Aztán egy óra kínlódás után elaludt a babakocsiban, én végigbőgtem, de negyed óra múlva már sírdogált. Mit tegyek? Túl nagy a nyomás, de nem akarom elveszíteni a lányomat, szeretem őt, és nem szeretném, ha megviselné őt az elválasztás. Kérem segítsen!

  • Katus Eva

    2014. május 10. szombat

    Kedves Agi,

    Gratulalok az oldaladhoz lelkesen olvasom a cikkeidet.

    Kisfiam, 11 honapos es szuletese ota 2 orankent felkel éjszaka.Mar hat foga van igy eszik velem rendesen amivel nincsen Gond. A nagy agyon alszik mellettem éjszaka ket orankent kel a kisagyaba nem marad meg. Altalaban este 8-Kor megyünk aludni de fel Ora utan felkel es kb masfel Ora mire a Cicin elalszik. Reggel 8-Kor kelunk es napkozbe del korul egy orat alszik

    Nagyon faraszto a felkeles es Kicsit elvagyok keseredve, hogy mennyi ideig lesz ez igy. Koszonom a segitseget.

    Tisztelettel, Eva

    • Vida Ágnes

      2014. május 15. csütörtök

      Az együttalvós babák általában gyakrabban ébrednek, mert az édesanyjuk közelsége miatt felszínesebb az alvásuk, ezt idővel kinövi majd, hiszen ahogy egyre idősebb lesz, egyre hosszabb lesz a mélyalvása. A gyakori ébredésnek lehet más oka is, ilyenkor elsősorban az okokat kell orvosolni. Ha pl. fogzik (ilyenkor jöhet a 7.-8. foga, de ha hamar jött ki az első 6 foga, akkor már a kisőrlői is beindulhattak), akkor homeopátiával lehet neki segíteni a nyugodtabb alvásban, erről bővebb leírást tünetenként a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Szilvi

    2014. április 16. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam 3.5 éves és csak cicin tudom elaltatni. Eddigi élete során kb 5ször tudta elaltatni apa. Mivel az apás altatások alkalomszerûek ( apa nem mindig ér haza idôben), én is próbáltam cici nélkül altatni. Kísérleteztem azzal, hogy dolgom van amit sietek befejezni aztán jövök; vagy cicit „kicserélni” vízre vagy plüssállatra; hátát símogatni popót paskolni, odabújni. Ezek vagy csak a lehetô alkalommal vagy egyáltalán nem jártak sikerrel, hatalmas hiszti lett a vége.
    Majdnem 3 hónapja jár oviba, ebéd után megyek érte. Bölcsis nem volt. Nagyon elfárad ott, de pörög is, általában 3 körülre alszik el cicin aztán 1.5 óra múlva keltegetem, különben 3 órát aludna és csak éjfél felé lenne újra álmos.
    Éjszaka 2-3szor megébred, keres engem és elôfordul, hogy már reggelig nem tudok kiosonni a szobájából. Tényleg úgy tûnik mintha máshogy nem tudna megnyugodni.
    Egyik ismerôsünk alvásklinikára vitte a gyerekét, a fentiek alapján szerinted szükségünk lenne rá? Ha igen, tudnál ajánlani nekünk egyet? Vagy esetleg van egyéb ötleted arra, hogy hogyan tudnék segíteni az elalvásban?
    Köszönettel,
    Szilvi

    • Vida Ágnes

      2014. április 18. péntek

      Ez nem alvászavar, ezért az alvásambulancia nem tud nektek segíteni ebben. Egyszerűen csak arról van szó, hogy ezt szokta meg. Itt nem az alvással van a gond, hanem a szokást kell lecserélni, az altatás módját. Beszéld meg vele, hogy ő már nagyfiú, és nem szopizhat és altasd el másként (meseolvasással, összebújással). Biztosan lesz ellenkezés, de ha határozott vagy, sikerülni fog.

  • Éva

    2014. április 10. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    Augusztus 18-án megszületett második gyermekem,egy kicsi lányka.Miután hazajöttünk a kórházból a lábamon vörös foltok jelentek meg,és eszméletlenül viszketett.Így elmentem a bőrgyógyászatra,ott közölték,hogy allergiás reakció.Kaptam rá kenőcsöt,mert szopiztattam.Kenegettem,de egyik helyen elmúlt megjelent egy másikon,és csak a lábaimon.Mosószert váltottam,vasalva voltak a ruháim.Elmentem a 6 hetes szülés utáni nőgyógyászati kontrolra,s szóltam a dokinak,hogy valami nem jó.Kenetet vett,majd két hét múlva mentem az eredményért,és akkor közölte,hogy bacim van.nem adott rá semmit,mert addigra megjártam a belgyógyászt,aki augmentint adott,és elapadtam,meg kétségbe estem.Ez októberben volt.Novemberbe vittem csecsemőgondozásra Zitát,és ott közölte a doki néni,hogy éhezik a pici,pedig szopott,mert homeopátiával visszajött a tej,de ezek szerint nem volt neki elég laktató.Én ekkor sírtam,mert rossz volt nekem,hogy nem tudom táplálni gyermekem.Majd a Mother love nevű szer is alkalmaztam,és akkor visszaszokott a cicire a pici.Most jelenleg ott tartunk hogy a mellem feszít,fejem ahogy bírom,de a picinek cumisüveg szindrómája van.Ha rákap a cicire pár pillanat múlva ordít.
    Amúgy szépen fejlődik,már négy foga kint van, hozzátáplálok,igaz házi kosztot kap,persze neki külön főzők.
    Olyan kérdésem lenne,hogy most mit csináljak ezzel a tej dologgal??? Mert az első gyermekemet,egy fiút,9 hónapig szoptattam,igaz akkor nem volt semmi bajom.S a tej elment magától,s a fiam sem kérte többet.
    Tudom,hogy nincs egyforma terhesség,gyerek, meg minden,csak ez nekem olyan rossz lelkileg.

    Válaszodat várom,köszönettel:
    Éva

    • Vida Ágnes

      2014. április 13. vasárnap

      Pár napig egyáltalán ne adj neki cumisüveget, csak szoptasd és mellette kapja kanalasan, amit már megeszik és így lassan újra rájön, hogyan kell hatékonyan szopizni. És fel a fejjel! Akkor sem történik semmi, ha nem sikerül és végül cumisüvegből kapja meg, amit lefejtél neki!

  • Zsuzsi

    2014. április 10. csütörtök

    Kedves Ági!

    A segítségedet szeretném kérni a következőben: a kisfiam most 16-hónapos és az utóbbi időben nagyon rosszul eszik.A születési súlya 3150g-volt most 16-hónaposan csak 9100g.Reggel és este tápszert kap etetésenként kb.150ml-t iszik meg. A reggeli tápszerezés után nem akar reggelizni(próbáltam elhagyni a reggeli tápszert, hogy megnézzem úgy milyen az étvágya, de akkor sem evett szívesebben reggelit.)Ha nehezen eszik is reggel, csak zsíros kenyeret hajlandó enni, vagy pirítós kenyeret(természetesen azt is csak kacsa, vagy libazsírral) :)Tízóraira szinte semmit nem fogad el csak egy-két harapás almát, vagy egy-két puffasztott kukoricát. Ebéd teljesen változó nála, levest szívesen eszi, de a darabosabb ételeket nem szívesen. Néhány falat után öklendezik, így természetesen nem nagyon tudom a mi ebédünket vele megetetni.Azonban azt is megfigyeltem, hogy nem minden darabos ételt utasít vissza például a töltött káposztát nagyon szívesen eszi.Alvás után uzsonnára általában gyümölcsjoghurtot kap(azt szívesen elfogyasztja). Vacsora megint kritikus, mert eddig a virslit is szívesen fogadta, de most azt sem kéri. Próbálkoztam már nagyon sok felvágottal, tejtermékkel, tojáskrémmel, tejfölös kenyérrel stb. de sajnos nem nagyon járok sikerrel. Azt azért még tudni kell, hogy tejfehérjére allergiás volt, és 15-hónaposan nőtte ki, így igazából most próbálgatjuk-ismerkedünk a tejtermékekkel. Gondolod, hogy megfelelő a súlya nem kell ez miatt aggódnom? Az étkezésekkel kapcsolatban lennének ötleteid? Egyébként nagyon vidám, mosolygós, csupa szív, állandóan ténykedő-rohanó kisfiú.

    Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

    Zsuzsi

  • Zsuzsa

    2014. április 08. kedd

    Kedves Ági!

    Most teljesen kétsége vagyoke esve, a kisfiam nemrég múlt egy éves, eddig szinte csak szipizott, 1 hete kezdett el kóstolgatni, de csak 1-2 kanál bébiételt, amit én készítettem nem eszi meg.
    Viszon nem is iszik, sehogy nem tudom rávenni az ivára, a csőröspohárnak is csak játszik a csőrével, pohárból sem iszik. Ma meg tegnap már megint nem evett. Az orvos szerint éppen csak elkerüli az éhhalált, be van esve a kutacsa és a hasa is. már ki vagyok készülve, mert nem tudok vele mit kezdeni, állandóal félrenéz, elrántja a fejét, üvölt, amikor etetni akarom. Tejem már nem nagyon van, és várandós is vagyok úgy néz ki.
    Nagyon örülnék valami tanácsnak.

    Köszönöm!
    Zsuzsa

  • Márti

    2014. április 07. hétfő

    Kedves Àgi!

    Nem ehez a cikkhez kapcsolòdik a kérdésem,bocsànat.

    A kisfiam most 22 hònapos. Napirendben élünk, 5* eszik naponta. A 3 főétkezésnél /reggeli,ebéd,vacsi/ én is mindig leülök vele enni. Mindig kiköpi az ételt. Miért????? Pontosabban beveszi a szàjàba,megizleli és a nyelvével kitolja. Valamennyit lenyel rendesen is, de igy én nem igazàn vagyok tisztàban vele,hogy mikor mennyit evett vagy éhes maradt e esetleg. Mindegy hogy reagàlok rà,akkor is kiköpi. Kérdeztem erről màr 2 védőnőt,de nem sikerült megfejteni a relytélyt.Az egyik feltevés az volt,hogy a kutyànak szànja a kiköpött falatokat,de nem nem adom oda a kutyànak. Eddig csak a tùrò rudit nem köpte ki,a kekszeket is és a hasonlò finomsàgokat is,meg persze a normàlis ételt. Köszönöm előre is a vàlaszt, nagyon vàrom!

  • Henna

    2014. április 01. kedd

    Kedves Ági!

    Nem ehhez a cikkhez kapcsolódik a kérdésem, de csak itt tudok kérdezni…

    Kislányom májusban lesz 3 éves. Nagyon a dackorszakát éli most. Túl vagyunk egy több hónapon át tartó széklet-visszatartásos időszakon, ami hirtelen és váratlanul megoldódott a kisfiam születésével.
    A kistesó 7 hónappal ezelőtt érkezett. Nagyon figyeltem arra, hogy a szülés után is annyi figyelmet adjak a kislányomnak, amennyit csak tudok (nem jár bölcsibe). Őt is szoptatom még, velünk alszanak mind a ketten az ágyban, ha lehetőségem van rá csinálok vele csajos programot (fodrász, bevásárlás, sütés-főzés), szóval próbálok megtenni mindent, sokszor erőn felül is. Két hónapos volt a kisfiam, amikor észrevettem, hogy a kislányom rágja a körmét. 🙁 Nagyon rosszul érintett, mert azt gondoltam, hogy itthon jól mennek a dolgok. Hozzáteszem, a féltékenységnek a legcsekélyebb jelét sem láttam soha a kislányomon, szereti a tesót, mondja is, bohóckodik neki, segít a vele kapcsolatos teendőkben. Utána olvastam a témának, sajnos a blogodon nem találtam a körömrágásról írást, pedig a te véleményed érdekelne. Amióta észrevettem, hogy rágja a körmét, azóta igyekszem még több figyelmet adni neki, szeretgetem, összebújunk, sokat olvasok neki. Nem szólok rá, ha rágja a körmét. A védőnő is azt mondta, hogy szerinte nem lesz gond, majd leszokik róla, mert nem súlyosbodik a dolog. Nem állandóan rágja a körmét, csak, ha mondjuk éppen nem jöhet cicizni (ő egyébként többet lóg a cicin, mint a kistesó), vagy ha izgatott, tehát ha feszültség keletkezik benne, gondolom így vezeti le. De amiért most eldöntöttem, hogy írok neked, az az, hogy tegnap este észrevettem, hogy már a lábán is rágja a körmét. 🙁
    Ági, mi történik most vele? Szorong? Nem kap elég szeretetet? Mit tehetnék érte?

    Válaszodat tisztelettel megköszönöm!

    Üdvözlettel: Henna

  • Gyöngyi

    2014. március 26. szerda

    Kedves Ági! Kislányom 15 hónapos, cicivel alszik el nappal is és este is, sokszor kel éjszaka és akkor is cicivel altatom vissza(amikor éjjel felébred kiveszem, sirogat és mutat a fotel felé ahol altatom cicivel). Szeptemberbe megy bölcsibe, de előtte augusztusban nekem már mennem kell dolgozni és akkor a nagymamákkal, férjemmel lesz 1-1 hetet,de addigra le kellene vele rakatnom a napközbeni cicin alvást. ELkezdtem egy módszert de nem tudom hogy jó-e!!!
    Este cicin félálomba kiveszem a szájából a cicit, kicsit viszakozik, de általában enged nekem( ha nem akkor visszaadom a cicit és újra elveszem ), berakom az ágyába hason, sisegek neki, simogatom a hátát, betakarom, néha felfelé nyúl felém, akkor behajolok, odabújok hozzá amennyire engedi a kiságy és elalszik. Éjjel megébred kiveszem az ágyból, kap cicit, keveset, kiveszem a szájából, és ugyanúgy berakom, sisegve, simogatva.Korábban hagytam hogy teljesen elaludjon és úgy raktam be az ágyba, de akkor nagyon sűrűn kelt. Most mintha ritkábban kelne már.:) Jó-e ez így ???
    A délutáni alvás viszont mehet-e ugyanígy? Ma pl másfél óra volt, mert próbáltam hogy nem adom vissza neki a cicit, hanem énekelek, ringatom, sisegek, semmi hatása nem volt. Mindig mutat a fotel felé ahol adom neki a cicit és sír. 3-4 alkalommal adtam neki cicit, elvettem kicsit korábban mint a félálom és így lett másfél óra. Közben volt 5 perc, hogy benthagytam az ágyába, kimentem a szobából,akkor pedig hánytatta magát. Mit csináljak a napközbeni altatással?? Azzal hogy hagytam sírni, és másfél órás volt az altatás teljesen megborult a napirendünk, jó ez így, vagy legyen a humánusabb éjszakai, mindig vissza adom a cicit tipus.Tanácstalan vagyok.
    Az haladás-e hogy ma ezen a másfélórás altatáson,a napközbeni alvásnál amikor beraktam a kiságyba, kicsit megnyugodott előtte akkor próbált aludni, úgy tett, mint éjjel, felém nyújtózik, becsukja a szemét…. Nappal is ugyanazt csináljam mint éjjel, és ne hagyjam sírni, hanem mindig adjam vissza a cicit??
    Az is rossz, hogy pár napja nem eszik rendesen, de nem is jön a foga, mert voltunk drnéninél. Adok neki a kajcsit, mindegy hogy mi, és elhajol az etetőszék mellé és kiköpi. Nyugodt próbálok maradni, de félek hogy ő arra épít hogy alváshoz úgyis kapom a cicit és ezért nem eszik??
    Ha nem tanul meg egyedül elaludni velem akkor a nagyival fog megtanulni? de nem akarnék addig várni…
    Segítségét előre is köszönöm.

    • Gyöngyi

      2014. március 26. szerda

      Azt elfelejtettem, hogy vizzel próbáltam itatni éjjel, de ellöki, ugyanígy a cumit is.

      • Anitahi

        2014. március 27. csütörtök

        Szia!

        Bocsánat tudom, hogy nem Ági vagyok csak ahogy olvastam amit írtál eszembe jutott, hogy az én kislányom hogyan szokott le a folyamatos cicin alvásról. Nem cumizott sosem.
        Nagyon fokozatosan oda jutottunk, hogy éjszaka volt már csak cici illetve nappal egyszer az alvásához..kb.12 órától. Akkor volt egy éves. Innen számomra is meglepő gyorsasággal jutottunk el oda, hogy már nem szopikál. Nagyjából egy hónap volt..vagy még annyi sem.
        Mivel mindig hasfájós volt szegényke sokszor kelt éjszaka, úgyhogy velünk alszik a nagyágyban a mai napig(most 13hónapos), mert így volt számomra a legkényelmesebb a rengeteg ébredését kezelni. Mikor felkelt kapott cicit megnyugodott és alukált tovább. Ha mégsem, akkor futottam a szokásos köröket..pelus..inni vagy esetleg valami bébiétel..majd újra cici és akkor ált. már elfogadta. Azt gondoltam sosem fog leszokni a ciciről.
        Megfigyeltem, hogy pl. a nappali alvásnál már csak épp pár percig kell neki a cici, nem ‘eszik’ inkább már csak így alszik el mert ezt szokta meg. De miután elaludt fel tudtam kelni mellőle és csak nagyon ritkán kelt fel, akkor kapott kicsi cicit és aludt tovább.
        Elkezdtem azt csinálni, hogy félálomban én is elvettem a cicim, majd ha sírt visszaadtam neki, mikor megnyugodott újra elvettem, ha megint sírt újra visszaadtam…ezt addig csináltam míg egyszer csak elfogadta és elaludt..
        Egyik nap a nappali alvás előtti pelenkázás közben elaludt és akkor rádöbbentünk, hogy el tud aludni segítség nélkül is már. Innentől fogva nappal nem kapott csak este illetve éjszaka cicit..:)
        Az ‘elaltatás’ úgy zajlik, hogy előtte jól lekötöm a figyelmét, sokat játszunk, kint vagyunk..ezek miatt nagyon elfárad..tehát nem is én akarom elaltatni, hanem ő már olyan fáradt, hogy igényli az alvást..így könnyen elalszik.(ehhez kötöttem a dudolászást vagy énekelgetést..olyan dalt amit ismer)
        Eljutottunk oda, hogy az esti elalvásnál is kb.csak 5percet töltött a cicimen, és már aludt is. Teljesen elfogadta, hogy elveszem..és ekkor már ha éjszaka felkelt akkor a nappali elaltatáshoz hasonlóan felvettem énekeltem neki ölelgettem és sikerült(mikor mennyi idő alatt)visszaaludnia..de ezt már csak akkor csináltuk miután nappal el tudott egyedül is( minimális segítséggel)aludni..ez előtt a ‘cicielvevős’ módszert alkalmaztam éjszaka is.
        Végül mikor ez már jól ment, eljutottunk az esti cici elhagyásához is..persze ez volt a legnehezebb..de éreztem a lényeg, hogy következetes legyek..ha egyszer elkezdtem, már nem kaphat többé..nem gyengülhetek el. Kicsit sírt az ölemben, de egyből tudta mit szeretnék amint meghallotta a jól ismert dalt..és először kicsit tovább tartott, majd napról napra lecsökkent az idő amíg a cici után bánkódott. Így nagyon gyorsan leszokott róla és úgy érzem ill. érezzük nem okoztunk kárt a kis lelkében.(remélem..nem úgy tűnik)
        Sikerült!
        Rengeteg testi kontakt van közöttünk..sokszor megfogja vagy megsimogatja a cicimet..van hogy puszit ad rá:)
        ..de szerintem ez nem baj, majd elhagyja ezeket is.
        Remélem segít valamennyit, hogy leírtam, és félreértés ne essék, nem okoskodni szerettem volna, csak segíteni ezzel a tapasztalattal.

        :)Anita és Liza

        • Gyöngyi

          2014. március 28. péntek

          Szia,
          köszönöm a tapasztalat megosztást, bíztatást.:) Úgy gondolom ez nálunk is bevállhat akkor, próbálok türelmes és kitartó lenni. Köszönöm 🙂

  • Rácz Edith

    2014. március 26. szerda

    sziasztok!
    7 hetes terhes vagyok és lamolepet szedek epilepsziára.keresek olyan kismamát aki hasonló cipőben jár. most megyek orvoshoz egy hónap mulva (neurológia) de addig megöl a félelem!ha van tapasztalat,vagy esetleg lamolepes babája már van valakinek,kérem szóljon,lenne pár kérdésem! köszönöm szépen!

  • Nagy Zsuzsanna

    2014. március 21. péntek

    Kedves Agnes,
    Nekem a szopizásról való õnálló leszokás volt az a dolog, amire a legbüszkébb vagyok a babámmal való együttmüködéssel kapcsolatosan.
    Az elsõ gyermekem, akit egy éves kora óta tehéntejre szoktattam (ez a pléhtehenes-tejautomata), amit cumisüvegbõl fogyasztott el. Igy történt a fokozatosság, még az is közrejátszott, hogy magyaráztam neki, hogy anya gyógyszeres kezelés alatt áll és a baba nem szopizhat. õ megértette, és másfél évesen elválasztotta magát tõlem, amit az elején furcsálltam, hogy így önállósult, és nem igényli annyira a közelségemet. Természetesnek találtam. így van rendjén. Egy szobában élünk mindhárman. Tisztelettel Nagy Zsuzsanna

  • Kata

    2014. március 20. csütörtök

    Kedves Ági!
    A kislányom 15 hónapos múlt, még mindig sokat cicizik, éjjel is ébred párszor, és sokszor tényleg az éhség és nem a komfortszopi miatt. Engem igazából nem zavar, mert amíg jó neki, szopizzon, és persze én is nagyon szeretem az összebújást, de szerintem természetes, hogy olykor kicsit ki vagyok merülve az egész éjszakás cicirágcsálástól…Nekem tulajdonképpen az lenne a kérdésem, hogyan tudnám azt elérni, hogy ne kelljen leszoktatnom a szopizásról, de mondjuk egy-egy estét a pl. nagyszülőknél tudjon eltölteni. Nyáron lesz a barátnőm lagzija, valamint egy nagyon jó barátomé, szívesen elmennék ezekre, hisz 15 hónapja szinte sehol nem voltam…, de emiatt nem akarom teljesen leszoktatni. Viszont a kislányom még nem eszik meg „teljes” adagokat, mondhatni elég keveset eszik egyéb dolgokból, mindig kiegészíti tejjel, tehát az éhségét csillapítja éjjel is. Ez nehezíti a dolgot?
    Esetleg többet fog enni, ha elkezd járni? Kissé hipotón, ez most derült ki, elkezdtünk járni gyógytornára, ahol az egyik gyógytornász kikerekedett szemmel nézett,amikor mondtam, hogy még szopizik…Ráadásul az uzsiszünetben meg se szoptattam, mert azt mondta a hölgy, hogy próbáljam meg arra szoktatni, hogy itt ne szopizzon. Bocsi a kis kitérőért, szóval szerintem a járás még egy-két hónap. Várható, hogy utána, ha ez megtörténik, jobban eszik napközben, illetve alszik éjjel?
    Válaszodat előre is köszönöm!!!

    • Kata

      2014. március 30. vasárnap

      Remélhetek választ valamikor?

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      Ha elkezd majd járni, sokat fog javulni a dolog. Ebben a korban már el lehet azt is kezdeni, hogy bizonyos helyeken vagy bizonyos időszakokban nem lehet szopizni.

      • Kata

        2014. március 31. hétfő

        Köszönöm 🙂

  • Csizmadia Eszter

    2014. március 20. csütörtök

    Kedves Ági! Én 22 hetes kismama vagyok. Szofi 18 hónapos és naponta 2-szer szopizik. Ha nem szoktatja le magát,mire szülni megyek,mi lesz vele itthon anya és a szopi nélkül?

    • Vida Ágnes

      2014. március 21. péntek

      Nem kell emiatt aggódnod, a kisfiammal is így volt, simán elvolt abban a 4 napban itthon apával és a mamánál, a kórházban is meglátogatott, de nem kért ott szopit, aztán hazajöttem, meglátta, hogy a tesó szopizik és rögtön eszébe jutott neki is 🙂 De addig még van 18 hetetek, lehet, hogy addigra elhagyja majd.

  • Bea

    2014. március 20. csütörtök

    Kedves Ági,

    Nagyon Örülök ennek a cikknek. A kislányunk 13.5 hónapos és Elkezdtem gondolkodni, hogy mikor hagyjuk abba a szopizast. Nem is igazán akarom abbahagyni, csak foglalkoztatott a kérdés. Hagyom, hogy ő döntse el mikor legyen vége.
    Segített a cikked, köszönöm szépen. 🙂

  • Lakatos Beatrix

    2014. március 20. csütörtök

    Koszonom a cikket, de megint az a baj, hogy csak a baba igenyeire figyel, az anya nincs figyelembe veve. Az anyanak is lehetnek igenyei. A legtobb ketgyerekes anyuka-ahol a korkulonbseg 2 ev korul van a gyerekek kozott – nagyon kimerult. Sokan 4-5 evig szoptatnak egyfolytaban. Miert nem veszi figyelembe a cikk, hogy esetleg akkor is abba lehet hagyni a szoptatast, ha az anyanak mar nem jo?