Vissza kell mennem dolgozni: mi legyen a szoptatással?

Van, aki szerint a munkába való visszaállás és a bölcsi szükségszerűen a szoptatás végét jelenti és inkább elválasztják a babát, mielőtt visszamennének dolgozni, pedig meg lehet oldani a kettőt együtt is. Mit tegyünk, ha szeretnénk visszamenni dolgozni és mellette megtartanánk a szoptatást is?

Azokban a nyugat-európai országokban és a tengerentúlon, ahol csak néhány hét születési szabadság van és az anyák gyakran már a baba 2-3 hónapos korában visszatérnek dolgozni, sok csecsemőápolási szakkönyv azt tanácsolja, hogy hamar vezessük be a tápszeres etetést és válasszuk el a babát. Éles ellentétben állhat ez azzal az ajánlással, hogy a baba 6 hónapos korig csak anyatejet kapjon és még ezt követően, a kóstolgatás mellett is javarészt anyatejet kapjon, igény szerint, ameddig csak kéri.

Mit tegyen az anya, ha hamar vissza kell állnia a munkába? Össze lehet ezt egyeztetni a szoptatással? Ha hazai oldalakat olvasol, nem igazán találsz erre megoldást, azonban pont azokban az országokban, ahol hamar visszamennek dolgozni a nők, egyre többen jönnek rá, hogy a szoptatás jó dolog és igyekeznek azt, minél tovább megtartani. Van tehát megoldás arra, hogy anya is dolgozzon és a baba is anyatejet kapjon. Csak emiatt nem kell elhagyni a szoptatást

Miért érdemes vele vesződni?

 • Mert az anyatej értékes táplálék és nem csak a pocakot tölti meg, hanem az immunrendszert is védi. Sokan azt hiszik, 1 éves kor után már nincs a tejben semmi, pedig rengeteg értékes vitamint és immunanyagot tartalmaz még 2 éves koron túl is.
 • Mert a korai munkábaállás miatt egyébként is sok anyuka aggódik, vajon nem sérül-e meg a kapcsolat a babával, a szoptatás megtartása segít megőrizni a biztos kötődést.
 • Mert a baba számára az anyatej lelki táplálék is, segít oldani a szorongását, csökkenti a szeparációs szorongást és helyreállítja a lelki békét.
 • Mert a szoptatás az anya stressz szintjét is csökkenti és pihentet.

Hogyan lehet megoldani?

Minden esetben azt kell elsőként végiggondolni, hányszor eszik a baba napközben. A legtöbbször van egy hajnali etetés, egy reggeli, déli, délutáni, egy esti és egy éjszakai. Ha teljes munkaidőben dolgozol 2, esetleg 3 etetésnél nem tudsz ottlenni.

Ha a baba még fél éves kor alatt van a legjobb megoldás, ha lefejed az anyatejet és napközben azt kapja meg a baba. A fejést többféleképpen szokták megoldani. Általában reggel van a legtöbb tej, tehát a hajnali etetés után kicsivel még otthon tudsz fejni, de sokan fejnek napi 1 alkalommal a munkahelyen is. Van, aki úgy csinálja, hogy hétvégén is minden evés után kifej egy kicsit, így elegendő tej lesz a hétköznapokra.

Ha nehezen megy a fejés, segíthet, ha közben a babára gondolsz (ez beindítja a tejelválasztást).

Ha nem megy a fejés, vagy csökken a tejmennyiség, akkor a kimaradt alkalmakat tápszerrel lehet pótolni.

Vannak babák, akik a cici után nehezen fogadják el a cumisüveget. Ilyenkor kiskanállal vagy kifelé görbülő szélű csőrös pohárból lehet adni az anyatejet.
Problémát okozhat a cumizavar is. Nem kell megijedned, hétvégenként, amikor együtt vagytok, a szokott módon szoptathatod a babát és ez segíthet a cumizavar leküzdésében. Őt egyébként nem zavarja, hogy hétvégenként kedvére szopizhat, hét közben pedig napközben más eteti, a babák hamar megtanulnak különbséget tenni a kettő között.

Ha a baba már elmúlt fél éves és megkezdtétek a hozzátáplálást, jó ötletnek tűnhet, hogy a nélküled eltöltött étkezéseknél főzeléket kapjon a kicsi, tehát mihamarabb kiváltsatok egy étkezést, erre azonban nem minden baba vevő. Nagyjából 2 hétig tart, mire ki lehet váltani teljesen egy szoptatást az új ételekkel, ennyi időt rá kell szánni:

1. Először csak kóstolgasson a baba 1-1 kiskanállal a szoptatás előtt és utána kapjon anyatejet.
2. Utána egyen annyit, amennyit jólesik, de még kínáld meg anyatejjel utána!
2. Ha már legalább 200 gramm ételt megeszik, akkor elhagyhatod az anyatejet, de helyette meg kell kínálni kis vízzel, hogy oltsa a szomját.

Ha a baba nagyon ellenáll az étkezések kiváltásának, akkor lefejt anyatejet vagy ennek hiányában tápszert kaphat és mellette folytatódhat a kóstolgatás is. Ha a baba ügyesen eszik, nem kell csak emiatt rászoktatni a cumisüvegre, az innivalót kaphatja kiskanállal vagy csőrös pohárból is.

Ha már elmúlt 1 éves, nyugodtan szoptathatod tovább reggel és este. Ha több műszakban dolgozol, vagy 1-2 napra el kell utaznod otthonról, akkor sem kell abbahagyni teljesen a szoptatást, a tejtermelés képes akár arra is beállni, hogy csak 2 naponta szopizik a baba, sőt akár még több hét kimaradás után is visszatér az anyatej.

Fel kell készíteni a babát a változásra?

Ha eddig kizárólagosan szoptattad a babát és a távollétedben cumisüvegből fog enni kapni, a visszatérés előtt 1-2 héttel meg kell őt tanítani a cumisüveges etetésre. Jó, ha ezt nem te próbálgatod, hanem az, aki vigyázni fog rá, tőled ugyanis nehezebben fogja elfogadni (anyatej szagod van :)) Az utolsó 1 hétben már lehet azt a tempót tartani az etetésben, mintha anya nem lenne otthon, így te is nyugodt lehetsz, nem az első munkanapon fogsz azon idegeskedni, hogy a hiányodban talán éhesen sír a baba.

A nagyobb babák már rugalmasabbak az etetést illetően, de itt is érdemes csinálni néhány próbaalkalmat, amikor más eteti a babát.

Ha napközben nem tudok szoptatni, nem fog elmenni a tejem? Valójában, ha reggel és este szoptatsz, akkor a tejtermelés beáll erre a szintre.

Ugyanúgy fog hozzám kötődni a baba, mint azelőtt? A kötődés a munkába való visszatérés után megváltozhat. A kicsi elkezd kötődni ahhoz, akivel együtt van, ezért nem a megszokott módon viselkedhet, amikor együtt vagytok. Ha sokat dolgozik az anya előfordul, hogy a kicsi sír, amikor elmegy a gondozója, mert hozzá szorosabban kötődik. A szeparációs szorongás időszakában egyik napról a másikra nehezebb lehet a reggeli elválás, több lehet a sírás. Sokszor mi magunk vagyunk bizonytalanok benne, nem távolodtunk-e el nagyon babától, lelkiismeretfurdalást érezhetünk, amiért nem vagyunk vele naphosszat. Ilyenkor érdemes azokra az időszakokra koncentrálni, amikor együtt lehetünk! Hiszen a munkaidő csak heti 40 óra, a miénk a többi 128 óra a hétből 🙂
Pont ezért érdemes megtartani a szoptatást a munkábaállás mellett is, mert az anya-gyermek kapcsolatnak jót tesz az a néhány alkalom, még akkor is, ha már csak esténként szopizik a baba.

Létezik, hogy a pótlás és a stressz miatt egyszercsak elapad a tejem? A tej mennyisége csökkenhet, de ha szoptatsz, akkor mindig lesz egy kis tej a babának. Ha a kicsi nem fogadja el az anyamellet, érdemes rászánni egy hétvégét, amikor gyakran teszed cicire és nem adsz neki cumit, ez hamar visszahozza az ösztöneit és újra szívesen fog szopizni majd.

Mi van akkor, ha a baba csak cicin alszik el? A cicin alvás önmagában nem káros dolog, de a távollétedben gondot okozhat, ha más nem tudja elaltatni. Éppen ezért, ha otthon más vigyáz rá, mielőtt visszamész dolgozni érdemes rászánni kb. 2 hetet, hogy megszokja, néha más altatja el. Ezt lehetőség szerint azzal csináljátok, aki később is vigyázni fog rá (ha te csinálod, csak sírni fog, mert nem érti, miért nem altatod a szokott módon) és abban az időpontban, amikor te nem leszel ott.
A baba hamar megtanulja, hogy pl. „anyával cicin alszom el, a nagymamával ringatva” és bár elsőre lehet egy kis tiltakozás, hamar megtanulja az új helyzetet. Érdemes azért kifigyelni, hogyan tud elaludni a kicsi a legkönnyebben a szopi mellett és lehetőség szerint úgy altatni.

Ha bölcsibe megy a baba, ott általában a sok élmény hatására gyorsan elalszik magától is és a csordaszellem is segíteni szokott, erre külön otthon nem tudtok felkészülni és csak emiatt nem kell leszoktatni az otthoni cicin altatásról sem. Viszont be lehet vezetni azt, hogy otthon minden elalvásnál ott van mellette egy kis állatka vagy rongyi a beszoktatás előtti 3-4 hétben, így mire bekerül a bölcsibe már megszokja az adott tárgyat és ha beviszitek, meg tudja magát nyugtatni vele.

Ki vigyázzon a babára, amíg távol vagy?

Kutatások szerint a legjobb, ha minél tovább családi környezetben lehet a baba. Sokan ezt úgy oldják meg, hogy amíg apa dolgozik, anyával van, amikor anya dolgozik, apával van és persze jó, ha van a családban olyan nagymama, aki szívesen vállalja a babafelügyeletet. Ha ez nem megoldható, akkor a következő lehetséges megoldás a babysitter, itt arra érdemes törekedni, hogy lehetőség szerint ugyanaz a személy legyen vele minden nap, vagy legfeljebb ketten váltsák egymást, mert a babának fontos a személyes kötődés, ez biztonságérzetet jelent a számára.

A kislányok valamivel könnyebben viselik a közösségbe kerülést, ők már akár 9 hónaposan is be tudnak illeszkedni a bölcsibe anélkül, hogy ennek különösebb hatása lenne a későbbiekre, a kisfiúknál viszont jobb tovább várni, ők 1 éves kor után tudnak maradandó károsodás nélkül közösségbe szokni. Számít azonban a közösség mérete: 3-4 éves korig a legtöbb kisgyerek jobban érzi magát családias közegben, ahol max. 10 gyermek van egy helyiségben és rájuk 2-3 gondozó jut.

Mindez persze nagyban függ a gyermek személyiségétől is: az extravertált, társaságkedvelő babák hamarabb barátkoznak meg a közösséggel, mint a visszahúzódóbbak. Azt is tudni kell, hogy az első hetekben számos viselkedési probléma jelentkezhet a bölcsődébe szoktatott kisgyereknél, ezért ha van rá mód, érdemes először beszoktatni a kicsit a bölcsibe és amikor már megszokta a bölcsit, akkor visszatérni a munkába, így bőven van idő a beszoktatásra, nincs időnyomás, így ő is könnyebben beszokik és neked sem kell idegeskedned emiatt.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

8 Comments

 • Helena

  2019. január 05. szombat

  Kedves Ági!

  Nagy dilemmában vagyok. Lassan vissza kell mennem dolgozni. Szerencsére rugalmas a munkáltató az óraszámmal és müszakvâlasztással. Csak 1-2 napot szeretnék felvenni egy héten egyenlöre. Viszont nem tudom eldönteni, hogy melyik lenne a legideálisabb. Ebben kérnék tanácsot.
  Kislányom jelenleg 5honapos. Igény szerint szoptatott. Napközben kb 2-3óránként szopik és többségében a nagymama és férjem ringatja álomba vagy cicin alszik el. Este kettecskén együtt alszunk. Mellen alszik el 8körül es kb 2-3szor ébred és ilyenkor szopizàssal alszik vissza. Cumint/cumisüveget nem fogaf el, de poharbol ugyesen iszik.
  3müszak van a munkahelyemen. Nekem az éjszakai müszak lenne a legszimpatikusabb. Megtudnánk tartani az esti rituálênkat (fürdés, cicin elaltatás) és reggelire már itthon is lennék. A párom&Nagymama viszont a reggeli müszakot szeretnék. Szerintük jobban letudnák foglalni napközben, az altatás se okozna problémát és lassacskán hozzátáplás. A babák nagyon alkalmazkodoak és teljesen bizok a család támogatásában. Tudom egy nap nem a vilâg, de mint minden anyuka a legjobbat szeretném a babámnak és a lehetö legkisebb ,,sérülést” okozni.

  • Vida Ágnes

   2019. január 13. vasárnap

   Szerintem azt válaszd, amit te jobbnak érzel 🙂 Te vagy az anyukája, ha úgy érzed, jobb az éjszakai műszak, kevésbé hiányol így a kislányod, akkor az a jobb döntés! A nappalinál több a probléma a gyakorlatban is, hiszen napközben nem lesz, aki szoptassa a kislányodat és emiatt nem igazán jó bevezetni vagy sürgetni a hozzátáplálást, ha nem muszáj.

 • Juliska

  2018. április 06. péntek

  Munkámba mentem, amikor a gyermekem 8 hónapos volt.
  Szerencsére az anyám segít abban, hogy gondoskodjon a gyermekről, amikor dolgozom. A lány valószínűleg úgy döntött, hogy anyatejet ad.
  Napról napra nem akarta többé inni a tejet. Néha éjszaka akarta, és most már nem akarok többet inni a tejet. Szóval azt hiszem, elégedett lennék a lányommal 😀

 • Timi

  2018. április 03. kedd

  Jo reggelt. Tudna e segiteni abban h.mit csinaljak egy 8 es fel honapos anyatejes kisfiuval aki semmi mast a tejen es vizen kivul nem fogad el….😕
  Tisztelettel.Timi

 • Tamás Kinga

  2018. március 13. kedd

  Kedves Ági!

  Nagyon el vagyok keseredve és rettentően aggódok, ezért kérném a segítséged.
  11 hónap kisfiunkat pár napja a nagyszülőknél hagytuk egy éjszakára. Azelőtt többször aludtunk már náluk és többször is vigyáztak már rá. Sosem volt semmi gond és míg náluk volt nagyon jól érezte magát. Most viszont, másnap délután utánunk hozták a fiúnkat és mikor fel akartam venni az ölembe el kezdet sírni és úgy, hogy nem tudtam megvigasztalni Ez az állapot kb fél óráig tartott. A férjemnek nagyon őrült és csak hozzá akart menni. Két nap elteltével is érzem, hogy nem olyan a kapcsolatunk mint azelőtt. Nem ölelget és nem keresi a kapcsolgatott velem.
  Szeretném megkérdezni, hogy segíthetek vissza állítani a bizalmat a gyerekben illetve volt e hasonló helyzetre már példa? Létezik, hogy már sosem lesz olyan a kapcsolatunk?

  Előre is köszönöm a választ!

  Üdvözlettel:
  Egy Aggódó Anyuka

  • Vida Ágnes

   2018. március 15. csütörtök

   Nem veszítette el a bizalmat, egyszerűen csak egy ilyen kicsi gyereket még nagyon megvisel az anyától való különlét, nem tudja felfogni, hogy attól, hogy nem vagy ott, még vissza fogsz térni. A sírással „mondta el”, hogy mennyire hiányoztál neki, ez nem ellened szólt, inkább csak feszültséglevezetés a részéről. Ne aggódj, ezzel nem okoztál örökre törést a kapcsolatotokban, de pár nap kell, mire a kicsi visszatér a rendes kerékvágásba és újra ugyanúgy viselkedik, mint korábban.

 • Reni

  2018. február 27. kedd

  Jó napot! Olyan kėrdėsem lenne hogy 8 hónapos babám 6650g.Születėse óta snyatejes nem fogadja ell a cumisüvegt se a cumit most tápszerrel kell neki potolni hogy tudnám megoldani mert a tápszertöl fintorog nem akarja meginni. A hozzátáplás is megy de nem nagyon akkar enni miėrt van ez?

  • Vida Ágnes

   2018. március 01. csütörtök

   Miért van szükség a pótlásra? Ha a baba tényleg éhes lenne, akkor a tápszerből vagy a pépből elfogadna többet, de nem éhes, ezért nem fogadja el egyiket sem. Ha azért kell a pótlás, mert el kellene menned valahova, ilyen esetben felesleges a tápszert erőltetni, inkább próbálkozzatok előre lefejt anyatejjel vagy ennek hiányában meg lehet próbálni tejpépet adni (az íze miatt jobban el szokták fogadni a babák)