Szenzorosság: Mit kell tudni róla?

A gyerek csak egyféle színű vagy állagú ételt eszik meg, visít, ha koszos lesz a keze, az erősebb hangokra összerezzen, hamar elfárad, feszült lesz, ha túl sok a program, zavarják az erős ingerek, könnyen elsírja magát: sokan azt hiszik, ezek csak múló gyerek-szeszélyek, holott a szenzoros feldolgozási zavar állhat a háttérben. De mi is ez pontosan, honnan ismerhetjük fel és hogyan segíthetünk a szenzoros gyereknek?

Mi is pontosan a szenzoros feldolgozási zavar?

A szenzoros feldolgozási zavar (SPD) egy olyan állapot, amely befolyásolja, hogy az agy hogyan dolgozza fel az érzékszervi információkat (ingereket). Az érzékszervi információk magukban foglalják azokat a dolgokat, amelyeket lát, hall, szagol, ízlel vagy érint. Az SPD hatással lehet a gyermek összes érzékszervére vagy csak egyre. Az SPD-ben szenvedő gyerek túlzott érzékenységet mutathat olyan ingerekre, amelyekre mások nem.

Az SPD háromféleképpen jelenhet meg:

1. Érzékszervi modulációs zavar, ez rontja a gyermek azon képességét, hogy szabályozza az ingerekre adott válaszát. Az SPD ilyen mintájával rendelkezők túlreagálhatják vagy alulreagálhatják az egyes ingereket és/vagy túlzottan vágynak az érzékszervi ingerekre.

2. Érzékszervi alapú motoros rendellenesség, a gyermek az egyensúlyérzékkel vagy a testhelyzet érzékelésével kapcsolatos problémákkal küzd, ami miatt nehezebben tervezi meg a mozgását és hajt végre feladatokat. Az ilyen gyerek csetlő-botló, ügyetlenke lehet, akaratán kívül „bánthat” másokat, ami miatt tévesen agresszívnek bélyegezhetik.

3. Érzékszervi diszkriminációs zavar, amely nehézségeket okoz az ingerek értelmezésében. Az ilyen típusú SPD-vel rendelkező gyerekeknek nehézségei lehetnek az N betű és az M betű közötti különbség megválasztásában vagy előfordulhat, hogy nem tudják megmondani, mikor kell a fürdőszobát használniuk.

Az autizmus spektrumon levő gyerekek (és felnőttek) 90-95%-a szenzoros is egyben, azonban fordítva ez már nem igaz, a szenzoros feldolgozási zavarban szenvedő gyerekek többsége nincs rajta az autizmus spektrumon. A szenzorosság igen gyakori, 6-ból egy gyermek küzd valamilyen mértékben szenzoros feldolgozási zavarral vagy érzékenységgel.

A szenzorosság gyakran átfedést mutat a gyerekek kb. 20%-át érintő hiperérzékenységgel is.

Hogyan lehet felismerni?

A szenzoros feldolgozási zavart (amit szenzoros integrációs zavarnak is neveznek) azért nehéz felismerni, mert az autizmus spektrum zavarral és az ADHD-vel (hiperaktivitás) is átfedésben lehet, illetve gyakran félrediagnosztizálják vagy a tüneteket gyerekes apróságnak vélik. Néhány tünet, ami szenzorosságra utalhat:

Érintésre való érzékenység:
– öltözködési problémák: zavarják a ruhák címkéi, a zokni, nadrág gumija, nem szeret bizonyos fajta ruhákat hordani
– érintéssel kapcsolatos problémák: nem szereti, ha simogatják vagy ölelgetik, kerüli az érintést (ez gyakran már csecsemőkorban is megjelenik)

Testi érzékenység:
– zavarja, ha koszos a keze, nem teszi le a földre vagy azonnal meg kell mosni, esetleg sír, hisztizik, ha koszos lesz,
– nem szeret mezítláb vagy mezítlábas szandálban, papucsban járni,
– utálja a hajmosást, fésülést, nem engedi a haját összefogni,

Étkezéssel kapcsolatos tünetek:
– bizonyos ételek állagát nem kedveli (pl. a ropogós darabkákat vagy a főzeléket)
– egyes ízeket elkerül, elutasít,
– csak darabos vagy csak pépes ételeket eszik,
– nem akar önállóan enni, nem nyúl az ételhez,
válogatós, egyes ételeknek a látványától, szagától is öklendezik

Hallással kapcsolatos érzékenység:
– egyes hangokra összerezzen,
– éles hangok, zajok hatására megijed, sírni kezd,
– néha úgy tűnik, mintha nem hallana, szelektív hallás

Mozgással kapcsolatos tünetek:
– gyenge egyensúlyérzék, nem tud egyensúlyozni, biciklizni,
– W-alakban ül,
– nem szereti az új testhelyzeteket, hirtelen mozgásokat,
– lábujjhegyen jár, „pipiskedik”.

Szociális tünetek:
– nem érzi jól magát sok ember között,
– egyes gyerekek idegesítik, „túl sok” a számára bizonyos gyerekek viselkedése,
– gyerekek között fél, kiborul vagy túlpörög
– nehezen létesít új kapcsolatokat.

A szenzorosság tüneteiről itt található egy teszt a totyogó, az óvodás, az iskolás és tinédzser korosztályra (angolul)

Mit lehet tenni? Elmúlik? Kinövi a gyerek?

Habár a szenzoros integrációs zavar egyes tanulmányok szerint enyhébb esetekben kinőhető (ilyenkor a gyermekek érzékszervi rendszerének éretlensége miatt jelennek meg enyhébb tünetek, amik aztán elmúlnak, gyakran azért, mert a gyerek nem „kinövi”, hanem egyszerűen csak képes lesz szabályozni őket).

Azonban nem várhatunk arra hátha kinövi a gyerek, nem szerencsés passzívnak maradni szülői oldalról, hiszen a tünetek gyakran megnehezítik az evést, a kommunikációt, az óvodai integrációt, viselkedési tüneteket okoznak és a kicsi számára sem jó, ha nem tud beilleszkedni, nem tud kellőképpen tápláló ételeket enni vagy ha kudarcélményei lesznek a problémája miatt, ráadásul később iskoláskorban a szenzoros integrációs problémák sok egyéb más probléma mellett tanulási nehézségeket és önbizalommal kapcsolatos, valamint szociális problémákat okozhatnak, így az enyhébb esetekkel is érdemes szakemberhez fordulni. Minél később derül ki, annál hosszadalmasabb és nehezebb fejleszteni, tizenéves korban pedig már szinte lehetetlen. Szülőként nehéz megítélni, hogy enyhébb vagy súlyosabb esetről van szó, ezért minden esetben jobb, ha mihamarabb szakemberhez fordulunk a gyermekkel.

A szenzoros integrációs zavar neurológiai probléma, az idegrendszert fejlesztő gyakorlatokkal jól enyhíthetőek a tünetek. A leggyakrabban alkalmazott módszerek:

– a Dinamikus szenzoros integrációs terápia (DSZIT) egy játékos foglalkozás, ahol minden gyerek a problémájának megfelelő egyéni játékokkal fejlődik,

– az INPP egy reflex korrekciós mozgásprogram, amit csoportosan vagy otthoni napi 5-10 percben végezhető gyakorlatok formájában lehet végezni, általában a 7 évnél idősebb gyerekek és felnőttek számára ajánlják,

– a TSMT (Tervezett SzenzoMotoros Tréning) egy mozgásterápia, amely az idegrendszerre gyakorolt hatása révén újraszervezi, újrahuzalozza a neurológiai alapokat. Itt általában egy felmérést követően történik a gyakorlatok betanulása, majd otthon lehet gyakorolni, 4 hét után kontroll következik, 8 hét után általában szünet és ha szükséges a következő torna betanulása.

– kifejezetten a szenzoros integrációs zavar kezelésére szolgál az Ayres-terápia, ami az érzékelés egyes területeit fejleszti, személyre szabottan végzett játékos gyakorlatokkal.

Hova fordulj, ha úgy gondolod, a te gyermekedet is érintheti? Elsőként mindenképpen egy alapos felmérésre lesz szüksége, amit korai fejlesztő központokban, fejlesztőházakban és több fejlesztéssel foglalkozó szervezetnél is el lehet érni. A felmérés segít abban, hogy valóban szenzorosságról van-e szó vagy esetleg más okozza a gyermeked tüneteit és ez segít a megfelelő terápia megválasztásában is.

Források:
Sensoryhealth.com
Do Sensory Processing Issues Get Better Over Time? (Beth Arky, Child Mind Institute)
It’s Not Autism, It’s Sensory Processing Disorder (Ainsley Hawthorn PhD, Psychology today)
Can A Child Outgrow Sensory Processing Disorder? (Pat Porter, SPD Network)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

22 Comments

 • A.Viktoria

  Reply Reply 2024. január 12. péntek

  Kedves Ági,
  Egyik kisfiam kimondottan nem engedi, h a testéhez hozzáérjünk.
  Ruhán, takarón keresztül lehet simogatni, sőt, igényli is, imád ölelgetni, bújni, de ha felhúzom a nadrágja szárát, v a póló alá nyúlok, h a hátát, a bőrét simogassam, azonnal vonaglik és menekül, közli, h nem szeretem. Jelenleg 4 éves, de már 3 évesen is észre vettem ezt nála.
  Ez lehet esetleg azért, mert újszülött kora óta súlyos egész testet érintő ekcemaval küzdöttünk és állandóan, naponta legalább 4-6x kenegettem az egész testét? Az ekcémán szerencsére túl vagyunk már két éve, nincs kenegetés, illetve ha pl napolajjal kell bekenni, akkor nem menekül, csak ha simogatni, v puszilni akarom a testét=bőrét.
  Amiket a cikkben írtál semmi más nem jellemző rá. Imád enni és mindent megeszik, imádja a zöldségeket, gyümölcsöket minden formában, egy légtornász a gyerek, 3 évesen 10 percen belül egyedül tekert a kétkerekű biciklivel, felmászik az 5-6 méteres toronyba is, h csőcsúzdán lecsúszhasson. Illetve a zokni varrása zavarja mindig, de mindig a kisujjára panaszkodik, h azt zavarja és sajnos mindkét lábának a kisujján ikerköröm van, ami szokott gondot okozni, járunk rendszeresen pedikuroshoz vele, ugyh inkább erre gondolnék, h e miatt zavarja a varrás.
  Egyébként egy nagyon nagyon okos, érdeklődő, gyorsan tanuló, ügyes és figyelmes kisfiú.
  Te mit javasolsz, merre induljak el vele fejlesztés céljából és mit kellene pontosan fejleszteni?
  Köszönöm a tanácsod.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2024. január 20. szombat

   Igen, ezt okozhatja az a korábbi élmény, viszont mivel már jele nincs a szenzorosságnak, ezért erre nem gondolnék. Szerintem mivel semmi más nem utal idegrendszeri problémára, én arra gondolnék, hogy idővel egyszerűen kinövi majd ezt a szokást, de ha nagyon aggódsz, esetleg TSMT terapeutával lehet beszélni, hátha az idegrendszer fejlesztés segíthet.

 • Alexandra

  Reply Reply 2023. október 16. hétfő

  Kedves Ági! Egy másfél éves kisfiú anyukája vagyok. Az utóbbi időben a kanalas étkezések (főzelék, leves,joghurt…bármi amihez kanál kell) egyszerűen elutasítja. Már a kanál láttán is elforditja a fejét. Egyébként jól fejlődik semmi gond vele, védőnő és doktornő sem mondott semmit rá. Engem nagyon zavar mert bármit készítek neki ilyesmi ételeket nem eszi. Egyébként a bundás kenyeret, vajas kenyér, rántotta, rántott husi, babacsinta, kalács,pufi,sült krumpli…stb.ezek jöhetnek sokat is eszik belőlük. Csak a kanalas étkezésekkel vagyok bajba. Nagyon rossz már ezért kérném a segítséged. Hagyjam most a kanalassal? Vagy mindennap próbálkozzak? Nem akarok meg utáltatni sem vele az étkezést. Sokat iszik, 4 hónapos kora óta hozzátáplálom…olyan szépen ment. Bármit megevett, mindent. De most ez a korszak nemtudom mi nála. Mit tanácsolsz? Köszönöm előre is!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. október 22. vasárnap

   Nem muszáj mindenáron kanalazni és nem is kell ezt erőltetni. Egyen most olyan ételeket, amik darabosak, kézzel-villával, aztán majd később újra fog kanalazni, ha eljött az ideje. Az is lehet, hogy a fogzás miatt nem tetszik neki a kanál (jobban csípik a fájó ínyt a pépes ételek vagy azért, mert jobban esik rágni a fájós ínnyel). De végülis a cél az, hogy jól tudjon darabosat enni, felnőttként is elsősorban ilyen ételeket eszünk, tehát semmi nem történik, ha most egy darabig nem eszik kanalasat.

 • Mari

  Reply Reply 2023. február 16. csütörtök

  Kedves Ági!

  Kisfiam 10hónapos. Azt gondolom ő egy magas igényű kisbaba vagyis többemberes ahogyan itthon hívjuk. Kezdetektől jellemző volt rá, hogy mindenre nagyon intenzíven reagált pl hangokra, zajokra. Kb 7 hónapos koráig elég válaszkészek is voltunk. Hordoztam, igény szerinti szoptatás.. aztán most a mászás megjelenésével már komolyabb hisztik is vannak. De összességében elmondhatom, hogy kezdetektől egy “elégedetlen” típus. Csak azzal tudnék esetleg a kedvére tenni ha egész nap cipelném. Ezt már nem tudom kivitelezni. Nagy a család és amikor nagy a társaság jobban elvan. Velem itthon és ha apuka is itt van, nincsen. Annyiból jobb ha apa itt van, hogy érzem kapok levegőt. Teljesen elvagyok keseredve mert nem tudok segíteni neki.Egész nap nyüsszög, sír. De nem gondolok egészségügyi problémát a háttérben. Mert alpvetően ha függőleges helyzetbe kerül és cipelem elmúlik a világfájdalom(általában) Ha esetleg hagyom sírni csak rosszabb lesz, a megnyugtatása még tovább tart. Nem tudom mit tegyek, teljesen kimerültem és elvesztem. Sírva kelek és fekszek. Nincs eszköz a kezemben ráadásul úton a kistesó. Hordozás már emiatt sem opció. Így terveztük, szerettem is volna de már kezdem ezt is megbánni. Minden nap a szakadék szélére kerülök.
  2x alszik napközben. Éjszaka 1x vagy 2x ébred. Nem túlzok de tényleg egész nap kb sír, nyüsszög. Percekben megtudom mondani ha elvolt valamennyit. De úgy sincs el ha mellette ülök. Vittem magammal mindenhová, mutogattam, beszéltem, énekeltem. Nem használ semmit. Szerinted mikor lesz csak egy kicsit könnyebb vagy forduljak vele mégis valmilyen szakemberhez?

  Köszönöm

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. február 19. vasárnap

   A leírásod alapján ő egy nagyon társaságkedvelő és ingerkereső baba, ezért társaságra és változatos programra van szüksége és akkor könnyebb lesz vele. Mivel már 10 hónapos, nyugodtan kisétálhatsz vele délelőtt a játszótérre, ahol persze most még nem igazán tud játszani, de ha vannak babáknak való játékok (pl. sok helyen van babahinta) kipróbálhatja, illetve sokszor az is elég, ha csak nézhetik a többi gyereket, társaságban lehetnek. Ha van a közeletekben baba-mama klub vagy valamilyen babafoglalkozás, ezekre is érdemes becsatlakozni, sok könyvtár is szervez ingyenes vagy nagyon olcsó baba-mama foglalkozásokat. Ha minden nap rendszeresen emberek között lehet, sokkal könnyebb lesz vele.
   Ezenkívül segíthet még, ha minél változatosabb az otthoni játék is, valószínűleg most még abban a korban van, hogy frusztrálja, hogy nem tud elég ügyesen mozogni, nem tud járni, ezért is a sok „unatkozós” nyögés. Alakíts ki neki többféle játszósarkot a lakásban, ha az egyiket megunja, menjetek át a másikba, engedd, hogy felfedezze a lakást! Ebben a korban szokták azt is szeretni, hogy dobozokban, kosarakban elrejtesz 2-3 érdekes tárgyat a szobában és ő kipakolhatja őket. Nem kell folyton felvenni és cipelni. Ha nyafog, ölelgesd meg, ha megnyugodott, tedd le. Nem kell folyton szórakoztatni, az többet segít, ha a napirend része a baba-mama program (vagy játszóterezés), aztán az önálló játék, aztán közösen, aztán megint önállóan stb. Aztán alvás és délután lehet megint menni „bandázni”. Ha csak egy kicsit van el önállóan, akkor váltogassátok az önálló és a közös játékot, valamint a helyszíneket, ne akard, hogy egész nap egy helyben álljon. Ebben a korban már a lakás minden szeglete érdekli a babákat. Simán elpakolászhat melletted, amíg pl. főzöl. Valószínűleg ahogy megtanul járni sokkal jobb lesz a helyzet, mert most azért is „unatkozik”, mert már sok minden érdekli, de még nem tud mindenhova odamenni, mindent megfogni, kipróbálni. És azért kéredzkedik fel, mert tudja, hogy te viszont oda tudod vinni ezekre a helyekre. Ezenkívül valószínűleg erős benne a szeparációs szorongás is, de ez természetes, ezt kinövi majd (az a kulcsa, hogy ne érezze, hogy ez számodra idegesítő, mert azt megérzi, ami bizonytalanságot okoz benne, ami miatt még inkább fog beléd kapaszkodni).

 • Hegedűs Éva

  Reply Reply 2023. január 27. péntek

  Kedves Ágnes,

  2,5éves kislányunk nagyon kötődik az anyukájához, ha ő otthon van mindent csak vele lehet csinálni. Az apukáját ilyenkor elzavarja magától.
  Csak az anyukájával alszik el, ha ő nincs otthon akkor egy napot is kibír inkább alvás nélkül. Mindent csak az anyukája tud, ha bárki mond vmit azt “jóváhagyatja” az anyukájával.

  Az anyukája nem minden nap van otthon akkor semmi baj nincs csak ha anya is megjelenik.

  Ezen kívül mindentől is fél. Az új helyeken megkérdezi kell e félnie/sírnia ott, az új ruhákat nem akarja felvenni, fél az ismeretlen helyzetektől, a hangoktól.

  Mások azt mondják ki szeretné sajátítani az anyukáját és nagyon szorong.
  Mit tudnánk tenni h segíteni tudjunk neki?

  Előre is köszönöm szíves válaszát.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. január 27. péntek

   Még nem igazán önállósodott érzelmileg, nem vált le az anyukájától, ami ebben a korban még normális dolog. Ez nem az anyuka kisajátítása, a kicsik sokáig egynek gondolják magukat anyával és csak 2-3 éves kor között kezdik megtanulni, megérteni, hogy ők ketten két külön személy. Most ő még veszélyesnek éli meg, ha Anya nélkül van. Valószínűleg a szeparációs szorongás is közrejátszik a dologban, nehezen dolgozza fel, hogy Anya néha elmegy, fél, hogy nem jön vissza, ezért amikor ott van, próbál mindent megtenni, nehogy eltűnjön. Valószínűleg ő emellett hiperérzékeny is, ezért tart az új helyzetektől, ez normális jelenség, a gyerekek 20%-a hiperérzékeny. Ami segíthet:
   – Amikor Anya elmegy mindig búcsúzzon el (akkor is, ha esetleg a kicsi emiatt sír), mondja el mikor jön majd vissza (mi történik addig a kicsivel) és határozottan menjen el. Ha a kicsi megtapasztalja, hogy anya visszajön, amikor ígérte, magabiztosabb lesz.
   – Új helyzetekben engedjétek nézelődni, vegyétek ölbe, várjátok meg, amíg feloldódik.
   – Kerüljétek el, hogy túl sok inger érje (sok program egyszerre, túl sok mesenézés stb.)
   – Olvassatok neki sok mesét bölcsisekről-ovisoktól, hogy megértse az önállóság lényegét.
   – Vegyétek elő a babakori képeit és nézegessétek együtt sokat, meséljétek el milyen baba volt, miket csinált stb. Ettől elkezd ráébredni ki is ő, elkezd elbúcsúzni a csecsemőkortól és felismeri, hogy ő különálló személy, elkezdi „elengedni” Anyát.

 • Heléna

  Reply Reply 2023. január 25. szerda

  Üdv. Kislányomhoz nem nyulhatunk mert rögtön szalad és letörli. Haját megfesulni szenvedés. Csak pépes ételt eszik meg mást elkezd kiöklendezni. Nagyon nehéz úgy gondolom ez már tarthatatlan!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. január 27. péntek

   Mindenképpen vizsgáltassátok ki, idegrendszeri fejlődési zavar vagy szenzorosság is lehet a háttérben.

 • István

  Reply Reply 2022. november 23. szerda

  Kedves Ágnes!

  3 év 8 hónapos a kisfiam. Idén kezdete az ovit. Nehezen megy a beszokás, mert sokat beteg.
  Picinek sem volt egyszerű vele, mert nagyon hasfájós volt, de mostanában semmi sem jó neki, és akárhogyan igyekszünk, egyszerűen nem tudjuk boldoggá tenni. Azt gondoltuk , hogy az ovi kezdés, és a betegeskedés miatt lett most ennyire nehéz vele. Nagyon makacs: macera vele a fogmosás, az evés, az ivás, nem akar kimenni a friss levegőre st… szóval nagyon makacs.
  Újabban azt csinálja, hogy ha megpusziljuk, akkor odacsap magának, ahova a puszit adtuk. (Nem okoz magának fájdalmat, csak egy kicsit odacsap, tenyérrel.) Ha megsímogatjuk, akkor is. Nem mondja el, hogy miért csinálja, de még reggel, álmából felébredve is csinálja, ha megpusziljuk.. Olyan, mintha kényszeres lenne. Most jelentkezett ez nála, pár hete.
  Az evéssel vannak gondjaink, keveset eszik, és válogatós. Inni sem nagyon akar, úgy kell belekönyörögni az innivalót. (Visszatartja sajnos a székletét, és arra gondoltunk, hogy azért nem akar se inni, se enni. Mert amikor végre kijön, akkor azért eszik, iszik rendesen.)
  Nem nagyon szeret közösségbe menni, egész nap otthon lenne inkább. Úgy vesszük észre, hogy a legtöbb korabeli gyereknél félénkebb.
  Amúgy okos, ismeri a számokat, a betűket. Elég szépen, és válsztèkosan beszél.
  Szóval azt szeretném megkérdezni, hogy lehet-e ebben szenzorosság, vigyük el valahova kivizsgáltatni? Vagy csak egyszerűen a kis idegrendszere még nem elég fejlett?
  Előre is köszönöm.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. november 27. vasárnap

   Érdemes lenne kivizsgálni a dolgot, mert ezeknek a dolgoknak mind lehet idegrendszeri alapja, amit magától nem fog tudni kinőni.

 • Lukàcs Dalma

  Reply Reply 2022. október 28. péntek

  Jó Napot Doktor nő! Teljesen elvagyok keseredve van egy 3 hónapos kisfiam és olyanokat csinál amit nem értek a babakocsit nem szereti ha beleteszem ordít de mint akit ölnek nagy nehezen elalszik de ha felébred ugyan ez a helyzet!
  A másik dolog egyik pillanatról a másikra elvan mosolyog fogja a Jàtékokat gagyoràzik utána elkezd ordítani mint akit megint csak ölnek! Mindig kezben akar lenni! Nem nagyon köti le semmi csak egy kis időre! Alszik utána sírva ébred àltalàban
  Nem hasfàjòs! Ha ràadom a sapkát szint úgy ordít marja magát! Ha a férjem tûsszent sírni akar ha elhuzom a függönyt akkor is sírni akar! Sokszor megijed
  Nem tudom hogy kezeljem vagy mit csináljak
  Van erre megoldás
  Vàlaszàt előre is köszönöm!
  Tisztelettel Tòthné Lukàcs Dalma

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. október 30. vasárnap

   Mindenképpen kérj kivizsgálást a gyermekorvostól! Ez a fokozott ingerlékenység fakadhat szervi okból is, nem csak hasfájás miatt lehet és biztosan nem csak „fura szokás” vagy ilyesmi.

 • Brigi

  Reply Reply 2022. szeptember 03. szombat

  Jó Napot!
  32 hetes várandos vagyok a 2.babámmal.Valahogy most máshogy érzem a magzatmozgásokat.Amióta érzem őket nagyon sokszor remegést megrázkodasokat érzek.Az első kislányomnál ilyeneket nem éreztem.Biztos hogy nem csuklás mert olyan is szokott lenni az ütemszerű,ritmusos.Remegésnek tudnám leírni ami pár másodpercig tart.Egyébkent rengeteget mozog,éjjel is sokszor alig tudok aludni.Érdekelne hogy normális e ez a fajta mozgás?Előre is nagyon köszönöm

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. szeptember 04. vasárnap

   Nem kell aggódnod, ha kicsit más testhelyzetben van, mint az előző babád, a mozgásokat is másként érzékelheted.

 • Dorottya

  Reply Reply 2022. augusztus 31. szerda

  Szia Ági! Nekem olyan kèrdèsem lenne hogy a 7 hónapos kisfiam nappal nem akar cicizni 2 öt szìv utána tombol mert alig van tejem este meg a cicimen akar el aludni ez mitől lehet?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. szeptember 04. vasárnap

   Ezt okozhatja, ha kap cumit vagy cumisüveget, mert ezek cumizavart okoznak és a kicsinek nincs türelme kiszívni az anyatejet. De okozhatja a fogzás is. Ha fogzik, érdemes szopi előtt fogzáskönnyítő géllel bekenni az ínyét és utána megkínálni a cicivel.

 • Cserti Lilla

  Reply Reply 2022. augusztus 19. péntek

  Kedves Àgnes!

  Kìvàncsi volnék a véleményére!

  Ez volna a màsodik terhességem.
  Aug. 2àn lett egy pozitiv tesztem.
  Aug. 3àn elmentem dokihoz megtudjam hol tartok mert nagyon maceràs volt az elmúlt fél évben a mensesem és nem könnyû szàmolni mikor volt az utolsò menses.
  Az Együtt lét az viszont biztos, hogy júliud 6 volt.
  Szòval 3àn minden rendbe volt a dokinàl az biztos hogy korai még a terhesség.
  Petezsàk 9.4x 9.3 mm volt, magzati elem nem làthatò. Elkezdtem szedni a Femibion terges vitamint.

  Viszont 3àn este lebetegedtem, covid pozitiv vasàrnapig itt nem éreztem problémàt csak gyenge fàradt voltam.

  Aug 10 sajnos màsik doki vizsgàlt aki szerint petezsàk 15x 11 mm, enorm nagy szikholyag, magzat nem làthatò. Szerinte missed abortion.

  Aug.13àn volt egy pici rozsaszin vàladék, méretek hasonlòak viszont embrio magot làtott egy màsik doktor. Pihenjek és Progesteront irt fel.Szerinte nincs gond.

  Aug 15én este menses jellegû vérzésem, pici alhasi fàjdalom ez kb tegnap este òta kezd megszûni.

  Aug 17 újabb kontroll. Doki alig nézett ràm, szerinte engedjem missed abortion. Szedjek Rutascorbint 3x2be. Pihenés, 2 hét múlva kontroll. Petezsàk 11mm, semmi többet mem írt rà, ô teljesen elkönyvelte, hogy nincs ott.

  1 òra múlva alvadt vér ürült, vissza osztàlyra egy kedves dokit fogtam ki. Méretek 15×11 mm és ô is làtott vmi kis embrio magot. Ô szerinte nem feltétlen van gond probàlt megnyugtatni.

  Nincs alhasi görcsöm, pihenek, de nem tudok megnyugodni.

  Tisztàban vagyok vele, hogy a rosszabik verzio is lehet. Szokàsos dokim nyaral ezért az Ön véleményére volnék kivàncsi tapasztalai alapjàn.

  Elôre is köszönöm a segitségét!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. szeptember 04. vasárnap

   Sajnos ilyen korai terhességnél még semmit nem lehet biztosra mondani, ezért kaptál eltérő válaszokat. Láttam már olyat is, hogy hasonló esetből baba lett és olyat is, hogy nem, ezt az idő dönti el, az biztos, hogy a sok pihenés és az orvosi utasítások betartása sokat segít.

 • Szőcs Hajnal

  Reply Reply 2022. augusztus 04. csütörtök

  Jó napot kívánok, érdeklődnék, hogy hová lehetne fordulni felmérésére?

Leave A Response

* Denotes Required Field