Miért válogat a kisgyerek? Mi okozhatja és mit lehet tenni?

Ha a kisgyerek nem eszik meg egy-két ételt, ha saját ízlése van, az nem probléma, annál nagyobb fejtörést okoz a szülőknek, ha alig eszik, vagy ha már csak 1-1 fajta ételt eszik meg. Mi állhat a válogatás hátterében? Csak rossz szokásról van szó, vagy valami másról? Mit lehet tenni?

Kutatások bizonyítják, hogy baba ízlése már magzati korban elkezd kialakulni, minél változatosabban étkezik az anya, annál többféle ételt fogad el a baba a későbbiekben. Sokat tehetünk az ízlés kialakításáért, ha magunk is változatosan és sokfélét eszünk már a várandósság, majd a szoptatás alatt, illetve később a babával együtt is, hiszen a gyermekünk kifigyeli és utánozza a mi étkezési szokásainkat is.

A később jó evést megalapozza az is, hogyan is etetjük a kezdetektől fogva a babát és hogyan vágunk bele a hozzátáplálásba:

1. Ha a szoptatás vagy a tápszeres táplálás során erőltetik az etetést (akkor is etetik a babát, ha nem kéri vagy ha időre etetik, nem kap enni, amikor kéri, mert „még nem jött el az ideje”), ha állandó szorongás és aggódás veszi körbe az etetést, ennek a rossz élménynek a lenyomata megmarad a baba evési szokásaiban, illetve az anyában is (a hozzátáplálásnál is feszültebb lehet, túl sokat vár el, sürgeti a dolgokat stb.)

2. Mindenképpen fontos megvárni, amíg a baba megérik a hozzátáplálásra és akkor elkezdeni. A korai hozzátáplás hasfájást, emésztési problémákat okozhat, amiket aztán kihatnak az evéssel kapcsolatos későbbi élményekre is.

3. A hozzátáplálással kapcsolatos első élmények nagyon fontosak:
– etetési testhelyzet: ha a baba még nem tud az etetőszékben ülni, ezért megdöntve vagy ölben félig fekve etetik, kellemetlen élményeket szerezhet a nyelésről, nem tudja igazán megvizsgálni az ételeket (mert nem látja megfelelően)
– a túl gyors etetés, amikor „belapátolják” a baba szájába az ételt, az evés erőltetése, trükközés (nyisd ki a szád, itt repül a repülő), hogy a baba egyen, rossz korai élményeket, félrenyelést okozhat,
– a túlságosan egyforma ízű és állagú pépes ételek révén a baba kevésbé ismeri meg az ízeket,
– a túl késői találkozás a darabos ételekkel ahhoz vezet, hogy később teljesen elutasítja a másfajta állagot, nem kéri, öklendezik tőle, a jelenlegi kutatások szerint a legideálisabb az, ha a baba legkésőbb 7-8 hónapos korában már elkezd darabos ételeket is kapni,
– sok csecsemő szívesebben eszi az édesebb ízeket, pl. gyümölcsök, babakekszek, gabonapépek és nehezebben fogadja el a zöldségeket, azonban, ha csak arra törekszünk, hogy csak azt kapja, ami tetszik neki és ezért nem próbálkozunk meg újra és újra a többi ízzel, akkor később is nehezen barátkozik meg velük. Ha egy étel nem ízlik elsőre, pár nap múlva újra meg kell kínálni vele a babát, vagy más ételekkel egybe keverve lehet újra kínálni.

4. Nem lehet elégszer elmondani mennyire fontos együtt enni a gyerekekkel, odaengedni a saját asztalunkhoz akár csak nézelődni, figyelgetni is és engedni az ő kíváncsiságának az ételek tekintetében. A mi példánk, változatos étkezéseink a kicsi számára is mintaként szolgálnak.

De mi a helyzet, ha mindent megtettünk és a korábban jól evő babánk 1-2 éves korára elkezd válogatni, mi lehet a háttérben ilyenkor?

1. Pszichés tényezők:

Az anya szorongása az evés, etetés miatt: sok 3-4 éves válogatós kisgyerek története kezdődik úgy, hogy kezdetben nehezen indult a szoptatás, aztán nem hízott eléggé a baba, anya sokat aggódott miatta és ezt a félelmet cipeli magával anya és a kicsi is egyaránt. A félelem jogos: minden anya szeretné, ha a babája jól gyarapodna, eleget enne, egészséges lenne. De sajnos a szorongás, az etetések körüli aggodalom állandósulhat és a szokások szintjén is megnyilvánul: esetleg az anya még mindig méricskéli, számolgatja, eleget evett-e a gyerek, ha nem eszik eleget, inkább enged neki és ad édességet vagy más kedvenc ételt, a napok gyakran az etetések körül forognak (mit evett, eleget evett-e stb.) A kisgyermek pedig megtanulja, hogy az evés „nagy macera”, stresszforrás, ráadásul a dackorszakba érve azt is megtanulja, hogy az érzéseit hogyan kommunikálja az evésen keresztül (ha valami nem tetszik, nem eszik, elvárja, hogy szórakoztassák evés közben, játszmázássá válnak az etetések vagy kiköveteli magának, hogy a kedvenceket kapja, mást nem fogad el).

Félelem a fájdalomtól Torokfájás, fogzást, hasmenős-hányós fertőzés vagy valamilyen betegséget követően előfordul, hogy a kicsi számára az evés kellemetlen volt a betegség alatt és utána még 1-2 hétig átmenetileg csak bizonyos ételeket fogad el, vagy regresszív lesz a táplálkozása (egy szintet visszalép a fejlődésben pl. átmenetileg csak anyatejet fogad el vagy a darabos ételek helyett csak pépeket kér). Ilyenkor fontos, hogy várjunk egy kicsit és ne erőltessünk semmit, azonban pár hét után lassan kezdjük el újra a régi ételeket kínálgatni, adjunk lehetőséget rá, hogy újra jó élményeket szerezzen a kicsi az evéssel kapcsolatban.

Rossz élmények az evéssel kapcsolatban Ha például a kicsi félrenyelt valamit, egy darabig talán óvatosabb lesz az evéssel, itt is türelmesen ki kell várni, míg elmúlik ez az időszak.

Bizalomhiány Ha a kisgyerek otthon eszik, de új helyeken vagy pl. az óvodában nem eszik, annak általában az az oka, hogy a kicsi nem tudja magát elengedni az új helyen, szorong, nem érzi biztonságban magát. Előfordulhat ez akár egy rokonlátogatás vagy utazás során is, de leggyakrabban a bölcsődében és az óvodában szokott jelentkezni. Általában van otthoni előzménye is, ha otthon is küzdelem és vita az evés, ha a kicsi válogat, ha az etetések módjával „közli” az érzelmi igényeit, akkor bizony a közösségben is előjöhet ez a probléma. Éppen ezért nem szerencsés pl. azért közösségbe adni a bölcsődés korú gyereket, hátha majd ott megtanul jobban enni, vagy leszokik a válogatósságról. Általában pont az ellenkezője történik: ha a kicsi nem érzi biztonságban magát a közösségben, nem alakul ki a kötődése, a bizalma az óvónéniben, akkor nem fog enni (és gyakran inni sem) vagy pedig csak 1-1 kis ételt fogad el.

2. Életkori jelenségek:

Neofóbia: Neofóbia alatt az új dolgoktól való tartós és rendellenes félelmet értjük. Egy kisgyereknek körülbelül 8 alkalommal kell megkóstolnia egy új ételt ahhoz, hogy megállapítsa, ízlik-e neki vagy sem. 2 éves kor tájékán azonban sok kisgyerek átmenetileg óvatosabbá válik és elutasítja az új ízeket, valamint a korábbiakat is elutasíthatja, ha azokkal új formában találkozik (pl. különbséget tesz a makaróni és a spagetti között vagy nem fogadja el a kiflit kettétörve, mert az nem ugyanaz). Az étel neofóbiának evolúciós okai vannak és csupán átmeneti jelenségről van szó.

Ha azonban az új ételek iránti elutasítás tartós marad, annak lehetnek öröklött okai is. Gyakran mondják azt szülők, hogy „válogatós a gyerekem, de hát már én is nagyon válogatós voltam kisgyerekkoromban” és bizony ebben lehet valami, ugyanis az átmeneti állapoton túlmutató neofóbia 2/3 részben öröklött. A gyerek pillanatnyi úgynevezett arousal (izgatottsági) szintje is befolyásolhatja, mit fogad el. Az arousal szint az idegi-hormonális rendszer izgalmi szintjét jelenti. Ha új ételt kóstolunk meg, az a normál izgatottsági szintet megemeli. Azoknál a gyerekeknél, akiknek alacsonyabb az arousal szintje, kevésbé kedvelik a változást, az új, ismeretlen helyzeteket vagy éppen az új ételeket. Ha tehát a szülők valamelyike is hasonló, nehezebben alkalmazkodó típus, akkor a gyermeke is könnyen lehet ilyen. Fontos azonban kiemelni, hogy a neofóbia csak 2/3-részben öröklődik, 1/3 részben a család étkezési szokásai, a kicsi korai jó tapasztalatai segíthetnek abban, hogy elkerüljük a szélsőséges válogatósságot.

„Nem ér rá enni”: A folyton jövő-menő kisgyerek néha egyszerűen nem ér rá enni. Vagyis enne ő, de például már nem bírja az etetőszéket és beleültetve inkább nem eszik. Vagy unja a kanalas etetést, de kézzel-villával ügyesen enne maga is. Ahelyett, hogy hadakozunk vele azon, hogy nyugodtan ülve egyen, hagyjuk inkább kis széknél, kis asztalnál, akár fel-felállva a maga módján enni, etetésről pedig váltsunk nyugodtan önálló evésre, ezzel ugyanis elfoglalja magát és nem unatkozik majd tovább etetés közben.

3. Egészségügyi tényezők:

Vannak olyan egészségügyi tényezők is, amik elvehetik a kicsi étvágyát vagy átmenetileg válogatóssá tehetik (pl. csak a pépes ételek vagy az anyatej esik jól neki, esetleg csak 1-1 kedvenc ételt kér). Ezek lehetnek:

– torokfájás, fülfájás, hasfájás,
– fogzás,
– orrdugulás,
– nyelési nehézségek (pl. mandulagyulladás, allergia miatt)
– szájpenész,
– reflux:

ezeket érdemes kivizsgáltatni, orvoshoz fordulni, különösen, ha nem csak átmeneti, 1-2 hete tartó, majd javuló jelenségről van szó, hanem at étvágytalanság vagy a válogatás már több hete tart.

A darabos ételek elutasításának, az öklendezésnek a hátterében állhat azonban hipotónia is, ilyenkor gyakran a beszédfejlődés is megkésett vagy nem tiszta a kicsi beszéde.

4. Idegrendszeri fejlődéssel kapcsolatos problémák

Szenzoros érzékelési zavar: Ha a kicsi nem bírja egyes ételek szagát vagy állagát, öklendezik a látványára vagy már a szagát megérezve is, ha csak bizonyos színű (pl. csak fehér) vagy állagú ételeket tud megenni (pl. ropogós vagy pépes) és az intenzív, fűszeres ízeket kerüli, akkor szenzoros érzékelési zavarra gyanakodhatunk.
Ez gyakran együtt jár más kísérőjelenségekkel is: pl. nem szereti a kicsi, ha koszos lesz a keze, tíznél kevesebb ételt fogad csak el, az ételek hőfokában sem szereti a változatosságot (nem fogadja el pl. a fagyit vagy a meleg levest, főként csak a szobahőmérsékletű ételeket eszi meg)

Ha erre gyanakszol, gasztroenterológiai kivizsgálást lehet kérni, gyermekdietetikushoz fordulni, valamint evésterápiára, célzott fejlesztésre van szükség, ami korai fejlesztőben vagy pl. a Heim Pál Kórházban elérhető.

Autizmus spektrumzavar: Az autizmus egyik korai (de önmagában nem autizmusra utaló) tünete lehet a válogatás is. Ennek az oka az ízekre és az ételek állagára való érzékenység. Itt a válogatósság szélsőséges formákat ölthet: jelentkezhet csak egyfajta gyenge ízek és egyforma állagok preferálása vagy pedig az ellenkezője is: nem ehető, túl ízes, túl forró vagy nagyon hideg ételek fogyasztása.

Mit lehet tenni?

Mint látható a válogatóssá hátterében sokféle ok állhat. Szülőként fontos utánajárnunk ezeknek az okoknak és a megfelelő egészségügyi segítséget vagy fejlesztést biztosítanunk a gyermekünknek.

Ugyanakkor minden esetben sokat segíthetünk a gyermekünknek néhány egyszerű módszer révén is:

– Próbálkozzunk! Nem szabad feladni, ha valamit elsőre nem fogad el a gyerek. Próbáljuk meg más formában vagy olyan ételekkel párosítva, amit szeret és elfogad. Pl. bármilyen zöldséget bele lehet tenni egy smoothieba, felfújtba, muffinba vagy tésztaszószba.

– Engedjük ismerkedni az ételekkel az asztalon kívül is: menjünk együtt zöldségeshez, piacra, boltba! Játsszunk boltosat otthon! Rajzoljunk zöldséget-gyümölcsöt, „főzzünk” a maciknak, babáknak! Szedjünk gyümölcsöt fáról, gyűjtsünk diót, mogyorót, szelídgesztenyét!

– Hagyjuk megtapasztalni az ételeket: hadd fogja meg, nyúljon bele, kenje szét! Maszatos művelet, de hasznos.

– Próbáljuk meg az elutasított ételt más állagban adni: pl. készíthetünk belőle smoothie-t vagy krémlevest!

– Vonjuk be a kicsit az ételkészítésbe! Ne ebédnél találkozzon vele, mi kerül az asztalra!

– Kínáljunk többféle ételt, de mindenből egy kicsit! Sok kisgyerek szereti, ha „svédasztal” van, azaz többféle apróra vágott étel közül csipegetheti ki azt, ami neki tetszik.

– Ne várjuk el, hogy hatalmas adagokat egyen, ha valamiből megkóstolt 1-1 falatot, az már jó, örüljünk 🙂

– Szabad ismerkedni az ételekkel játékos formában is: pl. vághatunk szívecskéket a céklából, készíthetünk színes nyársakat répából stb.

És ne feledjük: ezekhez a dolgokhoz idő kell. Ha évekig gondok voltak az evéssel, ne várjuk, hogy egyik napról a másikra „megjavul” a kicsi. Apró léptekben haladva azonban eljuthatunk oda, hogy változatosan étkezzen és élmény legyen számára az evés.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

18 Comments

 • Mészáros Nikoletta

  Reply Reply 2023. június 11. vasárnap

  Tisztelt Vida Ágnes!
  Nagyon tanácstalan vagyok.20 hónapos a kisfiam .Nehezen eszik a kezdetektől fogva,de nagy nehezen kitartással sikerült a táplálása.Az még tudni kell a családomról,hogy külföldön élek a férjem küldöldi és semmi segítségem nincs.A férjemmel sokat veszekszem a gyerek étkezése miatt.A férjem elvárásai:20-30perc alatt kanállal ülve(semmi videó)megegye egyedül az ételt amit adok neki .Nem nagyon ül meg a gyerek sok ideig.Ha tv néz akkor igen.Múltkor kézzel evett és elvette a férjem tőle a kaját.Mostanában rászokot a sajtra és mindenhez szívesen enné.én csak akkor adok neki ha megy az adott ételhez.A férjem ezt sem engedi.Én meg csak sírok.Olyan elvárása van a férjemnek ami szerintem nonszensz.De ha igaza van akkor kérem adjon tippet ,hogy hogyan legyen sikeresebb az evés.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. június 11. vasárnap

   Ebben a korban a gyerekek általában jobban szeretnek kézzel enni és még nem mindent tudnak egyedül kanállal enni hatékonyan, mert még nincs meg a megfelelő kézügyességük hozzá. Erőltetéssel ezt nem fogja megtanulni soha, de most még nem is szabad tőle elvárni. A legtöbb gyerek 2 éves kor után tud csak elsősorban kanállal enni, de még ekkor is a darabos ételeket inkább kézzel vagy villával eszik. Szóval nyugodtan egyen csak olyan ételeket, amiket kézzel ehet és közben gyakorolgassa a kanalat és megjön majd a kedve. Ha önállóbban ehet kézzel, a türelme is tovább fog tartani. Apukának pedig add át, hogy a gyerek fejlődését nem lehet siettetni.

 • D.A.

  Reply Reply 2023. június 07. szerda

  Kedves Agi!a kislanyom most lett 5 honapos, mar megduplazta a sulyat. 50cm El szuletett es most “csak” 60cm. Nagyon szepen fejlodik a mozgasban is. Kell aggodnom a hossza miatt?Köszönettel!!!!!!

  • Mészáros Nikoletta

   Reply Reply 2023. június 11. vasárnap

   Kedves Vida Ágnes!
   Köszönöm szépen a segítséget. Sokat segített. Nincs kire támaszkodjak.Hálás vagyok.

  • Noémi

   Reply Reply 2023. október 12. csütörtök

   Szép estét kívánok! Segítséget és tanácsokat szeretnék kérni. 14 hós kislányomról lenne szó aki eddig nem bánta, hogy mit csak egyen emellett 2szer tápszer [reggel és este]. 2 napja viszont teljesen elutasítja és már hisztizik ha meglátja és tolja a kezem.Mivel lehetne kiváltani ezeket vagy miért van ez? 1 napunk pl úgy nézett ki, hogy reggel 210 ml tápszer,tízórai: kubu püré vagy valami kis nasi pl Dörmi, ebéd mindig főtt étel, uzsonna májkrémes vagy vajaskenyér+párizsi vagy sonka, vacsora 210ml tápszer. Ma persze semmit szinte nem fogadott el. Előre is köszönök mindent.

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2023. október 13. péntek

    Általában a fogzás vagy betegség szokott ilyet okozni. A fogzás nagyon valószínű, ha más tünet nincs, fogzáskönnyítő géllel kend be az ínyét evés előtt 5 perccel és utána kínáld meg.

 • H. Henrietta

  Reply Reply 2023. május 24. szerda

  Kedves Ági,

  a kisfiam a hétvégén lesz 1 éves, anyatejes kisbaba. A szoptatás nem volt zökkenömentes, de azóta beindult és nem is nagyon akarja elhagyni. A problémám viszont, hogy nem, vagy csak nagyon ritkán vesz magától ételt a szájába. Egy betegség után nagyot fordult a világ és teljesen elhagyta a pépes ételeket, csak azt hajlandó megenni amit én eszek. Akkor is néha az én kanalammal. Viszont etetni kell és nem vesz magától ételt a szájába. Kijött már 6 foga, de az a fogzás közben sem volt jellemzö, hogy játékokat vagy rágókát vett volna a szájába, hiába adtam oda neki. Néha ö maga ment oda bizonyos tárgyakhoz és úgy rágcsálta, de azt, hogy a kezébe vette volna és a szájába tegye olyan 4 hónapos korában volt utojara.
  Azt tanácsolták, hogy hagyam magára egy kis babakesszel az etteöszékben, Ekkor volt, hogy a szájába tette, de nem mindig.
  Mit gondolsz, miért csinálja ezt? Mivel vehetném rá, hogy egyedül is egyen?
  Szeptembertöl bölcsibe kell mennie.

  Köszönöm válaszodat: Heni

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. június 04. vasárnap

   Szerintem a babakekszes módszer jó, gyakoroljátok minden nap, míg meg nem jön a kedve hozzá. És ki lehet próbálni más étellel is, pl. banán, vagy olyat lehet még, hogy többféléből 1-2 pici darabot kiteszel elé, így ő választhat, hátha ha mindig mást kap a kezébe, nagyobb kedve lesz.

 • Egyszülő

  Reply Reply 2023. február 01. szerda

  Kedves Ági!

  Segítségre lenne szükségünk. Van egy 2,5 éves lányunk, és szenvedünk az evéssel. Nem akar „rendes” ételt enni,kb ünnepnapokon eszik csak főtt ételt. Mivel délben sem tud rendesen enni, így késő délután alszik el, és este éjfél előtt dől ki. Csak a kakaót hajlandó meginni, ami szorulást okoz. Néha-néha sikerül kicsit ennie, de nagyon válogatós. Kb 1 éve nem alszik el időben, és az evési szokásaira tudjuk ezt visszavezetni. Tudna segíteni?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. február 14. kedd

   Ha nem szereti a főtt ételt, ne erőltessétek. Kapja azt, amit szívesen elfogad és lakjon jól azzal. A kakaó helyett próbáljatok ki alternatívákat, pl. gyümölcstea (ízesítés nélkül). Hidd el, ha kitartóan nem adsz neki kakaót, előbb-utóbb szomjas lesz és megiszik mást is. Arra figyeljetek, hogy minden nagyobb tápanyagcsoportból (gyümölcs, zöldség, tejtermék, hús, gabonafélék) legyen olyan, amit megeszik és mindegyiket egye rendszeresen. Ha ez nem megy, azt javaslom, forduljatok gyermek dietetikushoz, mert a szélsőséges válogatósságnak lehetnek emésztőrendszeri vagy idegrendszeri okai is.

 • Antal Piroska

  Reply Reply 2023. január 16. hétfő

  Kedves Ági! Röviden tömören a 3 és fél éves kisfiam nem akar egyedül enni. Az etetőszékes korszakban sem élvezte az evést, hagytam maszatolni, dobálni.. de a szájába akkor került étel ha én adtam neki. Ezután jött a telefonos mesével etetés, amit általam mondott mesére váltottunk, ez bejott, nagyon élvezte, hogy a következő falat után folytatódik a mese. Jó étvágya van, de ha én nem adom neki, képes délután 5ig egy fél szelet üres kenyérrel lenni, és ekkor kezdődik a hiszti, a mindenért sírás, a türelmetlenség. Ilyenkor képes megenni egy tányér levest és rendes felnőtt adag másodikat és nasinak is van hely a pocakban. A kedvenceket meg tudja enni egyedül és nagyon büszke magára. Feszültség is van az evés körül, meg sem kérdezi mit eszünk, már mondja hogy mást kér. Az is közre játszik, hogy 16 hós hugit kanalas ételekkel még etetem (ő élvezi az evést, egyedül eszi a felkockazott ételt). Ha nagy ritkán raveszem hogy egyedül egyén, olyan csinadrattat kell csapni, hogy csak na (Atyaég, már 10 kanállal megettel, biztos nem tudsz még 2-vel,es csillogó szemmel boldogan bekap még kettőt). Tudom, hogy nem így kéne működnie ennek az egésznek, de már nagyon belefaradtam az etetés körüli hiszteriaba. Most minden osszegyult, különösen „szaranyanak” érzem magam. Aludni sem alszik el egyedül, a kicsi szopizik, éjjel 2 óránként ébred, úgy érzem hulla vagyok. Előre köszönöm, ha van pár tanácsod.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. január 21. szombat

   Nem kell emiatt rossz anyának érezned magad, minden kisgyereknek van valamilyen hóbortja, amivel kiborítja a szüleit 🙂 Nekem úgy tűnik, valahol ott a probléma gyökere, hogy mindig volt egy kis feszültség az etetés körül és ezért mostanra mindkettőtök részéről játszmává fajult az egész. Emellett nyilván a kicsi jelenléte rátesz egy lapáttal, emiatt ő is kicsit baba szeretne lenni. Most azt tudod tenni, hogy mindkét dolgot próbálod kicsit változtatni, oldani:
   1. Ne legyen semmi extra hacacáré az evés körül, ne legyen kihagyott evés vagy könyörgés, hogy egyen: etesd meg, de játssz rá egy kicsit a babás dologra, játszd el 1-2 hétig, hogy ő a kisbabád és kanállal eteted, mint a picit, kicsit még rá is játszhatsz, elmondhatod neki, hogy ő a kisbabád stb. Hidd el, hamar rá fog unni és magától tér át az önálló evésre.

   2. Segíts neki feldolgozni a csecsemőkorral kapcsolatos érzéseit, mert láthatóan nem tudja még elengedni (ez gyakori jelenség tesó születése után): vegyétek elő rendszeresen az ő kisbabakori képeit, nézegessétek, mesélj neki arról, milyen kisbaba volt, miket csinált, mit szeretett játszani stb.

   3. Néha egyetek nem a megszokott módon, nem az asztalnál, pl. ne legyen külön uzsi, hanem vágj fel egy kis gyümölcsöt, sajtkockát (vagy, amit szeret) stb. egy tálba, ülj le eszegetni és ha kér belőle, akkor kaphat. A lényeg, hogy minden nap legyen legalább 1 ilyen alkalom, amikor élvezettel eszegettek, kíváncsiságból, nincs semmi kötelező, semmi feszkó, ha nem eszik, nem eszik, az se baj. Ha ez megy, akkor növeld kettőre az alkalmak számát és így tovább.

 • Kocsis Alexandra

  Reply Reply 2022. augusztus 03. szerda

  Kedves Ági!

  Milyen módszerrel lehet az üveges bébiételt melegíteni?
  Mikrós verzión kívül?

  Köszönettel!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. augusztus 07. vasárnap

   Vizet felteszel lábosban melegedni beleállítod a bébiételt, miután felmelegedett a víz, kiveszed belőle a bébiételt.

 • Edit

  Reply Reply 2022. július 28. csütörtök

  Kedves Ági!

  Nálunk úgy gondolom pont a szorongás miatti nem evés – válogatás a probléma. Fiam 3,5 éves és egyre kevesebb ételt fogad el. Az óvodában is pont úgy (nem) eszik, mint itthon Sajnos inkább adjuk neki a fánkot, ráhagyjuk, hogy üres kiflit, tésztát egyen, csak hogy végre egyen valamit, leginkább a szénhidrát megy. Vagy mesenézés, játék közben etetjük, de így is 5 falat után közli, hogy nem kér többet. Alkudozni sem lehet már vele, hogyha eszik 3 falat husit, akkor ehet egy falat csokit, mert akkor inkább a csoki sem kell neki.
  Mi a megoldás?
  Másik problémánk, hogy a tejtermékeket egész életében elutasította. Az utolsó 2 foga még mindig nem jött ki, lehet emiatt? Semmilyen tejterméket nem tudunk belediktálni, a tejbegrízt, tejberizst sem szereti, sem a gyümölcsjoghurtot, semmit! Teljesen kivagyunk már, mert tudjuk, hogy nem viszi be a megfelelő tápanyagokat és ez így nem maradhat hosszútávon, már nagyon sokat betegeskedik.
  Mit tegyünk?
  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. július 30. szombat

   Ezen apránként lehet változtatni. Elsőként meg kell szabadulni az étkezés körüli játszmahelyzettől, feszültségtől. Ne alkudozzatok, győzködjétek stb. és ne nézzen közben mesét. Amikor csak lehet együtt egyetek egy asztalnál, ő kaphatja azt, amit kiválasztott, de önállóan egyen, ne etessétek. 1-2 hétig csak ez legyen. Ha ez már megy, akkor lehet a kedvenc ételekhez egy-egy új dolgot kipróbálni. Pl. a tésztára egy pici szószt tenni, amit együtt készítetek el, vagy a kiflire készíteni krémet. Vagy sütni egy sütit közösen.
   Ha ez már megy és találtatok néhány kedvencet, akkor meg lehet próbálni ezekbe beletenni új alkotórészeket. Pl. a tésztaszószba húst, zöldséget.

   Ha nagyon nem nyit semmi felé, akkor lehetséges, hogy szenzoros érzékelési zavar áll a háttérben, nem puszta szorongás vagy dac okozta válogatásról van szó.

   A tejtermékek nem kötelezőek, a kalciumot, vasat máshonnan is lehet pótolni pl. kalcium tartalmú zöldségekből, húsból, hüvelyesekből keress rá a neten, rengeteg lehetőség van.

 • Anita Kuti

  Reply Reply 2022. július 21. csütörtök

  Kedves Ági!

  Sürgős segítségre van szükségem, teljes megreformálásra az étkezésünkkel és az alvásunkkal… tisztában vagyok vele, hogy nagyon rosszul csináltam mindent eddig, úgy néz ki nem vagyok elég ügyes, rengeteg hiba miatt meg a fogzás miatt, illetve a nagy melegek miatt a gyermekem jelenleg megint ott tart hogy kb semmit sem fogad el kanállal.

  A pépeket, főzelékeket darabok nélkül készítjük, mert egy hónappal ezelôtt majdnem hányt egy darabosabb ételtől.
  Gyakran kínálok neki kis kenyeret, kölesgolyót, kis fagyi nápolyit, ezeket eszegeti, tehát ismeri és úgy néz ki a kézzel megfogható ilyen állagúakkal nincs baja, de nem eszik sokat max 2-3-4 kis szeletet, ami nem elég!
  Nem eszi viszont meg a rossz állagú dolgokat, banán, málna stb, szétnyomja meg fogdossa de nem hajlandó megkóstolni. Ha meglátja a málnát viszont kinyitja a száját és megeszi gond nélkül, de ha odaadom neki csúnya vége lesz.
  Nem szeretem ha játszik az étellel, nem tapasztal, hanem játszik, mivel nem veszi a szájába… ha kanalat adok a kezébe még annyira sem hajlandó.
  A pépeket, főzelékeket már nem fogadja el a kanál miatt. Már mindennel próbálkoztunk, trükköztünk is, vidámkodtam is, hogy tudja, hogy fontos ennie, mert kell a tápanyag, próbáltuj hogy jól érezze magát evés közben, akkor sem evett.
  A fő baj, hogy mindig akkor “enne vmit”, ha eljön az alvás ideje, akkor meg azért nem akar enni. Utána pedig azért nem, mert kap tejet és nem éhes. Ha meg túl sokáig várok megint hamar elfárad, mert nulla energiája van már az élelemhiány miatt.
  A babámnál a fő baj, hogy nem akar enni!

  Tudna, de nem akar, gondolom sokat számítanak az előzmények, értem én hogy mindent elrontottam, de nem tudom megmásítani a múltat, a baba nem eszik rendesen, ezért enervált…
  Nem mellesleg állandóan fogzik, valószínűleg ez is egy csúnya ok, mikor éppen íny áttörés előtt voltunk szintén rengeteget küzdöttünk, de ez mostmár annyira sem működik…

  A blogodban leírt szövegek jol hangzanak, de nem tudom hasznosítani, mert pontosan nem látom miket rontok el…
  Kérlek… ha nem tudsz segíteni komolyabb bajok is lehetnek, szerintem már a babának a pszihéjére is ment ez a rengeteg stressz… hisztissebb lett mint volt, pedig nem tettünk semmi extrát, hogy ilyen legyen…
  Tudok hogy elrontottam dolgokat, de valahogy ebből ki kell jönnünk… kérlek segíts!!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. július 22. péntek

   Az a gond, hogy a pépeket erőlteted, teljesen feleslegesen. Hosszú távon úgyis az a cél, hogy darabos ételeket egyen a kicsi önállóan. Ő már szereti a darabosakat, miért ne kaphatna azt? Főétkezésekre puha gyümölcs, párolt husi, párolt zöldség apró falatonként, ha úgy jobban szereti, lehet úgy is, hogy te adod. Ha a kölesgolyót meg tudja enni, az apróra vágott párolt zöldségtől se fog megfulladni. Keress rá a falatkás hozzátáplálásra (BLW) rengeteg receptet találsz majd. A legtöbb baba amúgy is utálja, ha a pépbe keverik a darabosat és fulladni kezd tőle, mert a pépet egyben akarja lenyelni és megzavarja a darabka benne. A darabosról viszont tudja, mit kell csinálni vele. Nem baj, ha most még kicsik az adagok. Legyen napi 5 darabos étkezés és mellette alvás előtt a tej, ha azt szeretné, így biztosan nem fog éhezni. Most egyelőre felejtsd el a kanalat. Legyen sikerélménye a kézzel evésben, aztán majd később meg lehet próbálni a kanalas evést is.

Leave A Response

* Denotes Required Field