Az autizmus spektrum zavar korai felismerése: Milyen jelei vannak?

Az elmúlt években egyre több gyermeknél ismerik fel az autizmus spektrumzavar tüneteit és emiatt egy-egy szokatlan viselkedésmódot látva egyre több szülő teszi fel a kérdést magának: nem autista-e a gyermekem? Azonban gyakran elhangzik erre válaszul a szakemberek részéről, hogy a korai felismerés nem lehetséges. De vajon tényleg így van? Nincsenek korai jelek? Egyáltalán: mi is az az autizmus és mit jelent az autizmus spektrum, miért kell foglalkoznunk vele és mik a már kisgyermekkorban észrevehető tünetei?

Mi az az autizmus spektrum zavar?

Az autizmus spektrum zavar egy komplex fejlődési zavar, ami a gyerekek körülbelül 1%-át érinti. A tünetek alapvetően a gyerekek kapcsolatteremtő képességét, szociális készségeit és alkalmazkodóképességét érintik, de nem egyféle módon, egyféle tünettel járó jelenségről van szó, hanem a 3 megváltozott területhez tartozó készségek különféle módon változhatnak meg, a viselkedés változása pedig különféle intenzitású lehet, az autizmus állapota az enyhétől a nagyon súlyos állapotig terjedhet, ezért beszélünk autizmus spektrum zavarról. A diagnózist megnehezíti, hogy nincs egyféle tipikus tünet, ami autizmusra utalna, valamint hogy a gyermek szociális és kommunikációs készségei a gyermekkor során folyamatosan fejlődnek, változnak, ezért egy-egy enyhébb tünetet gyakran átmenetinek, kinőhetőnek ítélnek meg és nem gondolnak zavarra. Tovább nehezíti a diagnózist, hogy egy-egy viselkedésforma más fejlődési zavarokkal is egyezést mutathat, valamint az autizmus mellett más idegrendszeri vagy fejlődési zavarok, eltérések is lehetnek a gyermeknél (pl.szenzoros integrációs zavar).

Lehetséges már korán felismerni az autizmust vagy tényleg várni kell 5-6 éves korig?

A köztudatban elterjedt, hogy a korai felismerés lehetetlen és valóban sok esetben akár éveket kell várni a diagnózisra, ami azért problémás, mert eközben a szülő számára is gondot okoz a gyermek viselkedésének kezelése (és egyáltalán: a megértése annak, miért viselkedik így a gyermeke), a gyermek megítélése a közösségben is negatív lehet (pl. ő lesz a „problémás gyerek”, akitől mindenki tart az oviban), a gyerek önértékelése is sérül, nem érti, mi a baj vele, miért mindig vele van a baj, a korai szociális tapasztalatai is sérülést szenvednek és ezeket a megküzdési stratégiáit a további szociális helyzetekbe is magával viszi. De az is nehézséget okozhat, hogy a szülők képe is torzulhat a gyerekről, úgy érezhetik, nem értik meg a saját gyermeküket, nem tudják mit rontottak el vele kapcsolatban, miért más mint mások vagy adott esetben túlzott szigorral igyekeznek leszoktatni az autizmussal együtt járó szokásairól, ami a gyermek számára pszichés sérülést vagy kötődési zavarokat okoz.

A legújabb kutatások és tapasztalatok szerint az autizmus diagnózisára nem kell 5-6 éves korig várni, a korai jelekből már akár 2-3 éves kor között felismerhető a zavar.

Az első életév során nincsenek tipikus viselkedési jellegzetességek, amiből autizmusra lehetne következtetni, azonban a második életév során (1-2 éves kor között), amikor rohamosan megindul a baba szociális- és kommunikációs fejlődése már megfigyelhetőek eltérések, 2-3 éves kor között pedig már felállítható a diagnózis.

Mit nyerünk vele, ha korán felismerjük az autizmust?

1. Minél korábban kap fejlesztést a gyermek, annál inkább javulnak az esélyei a későbbi „normális” életre, azaz könnyebben tud majd beilleszkedni a közösségekbe, javul a kommunikációja, képes lesz kapcsolatokat kialakítani az óvodában, iskolában, jobb tanulmányi eredményeket ér el, képes lesz az önálló életvitelre. Ennek különösen azért van nagy jelentősége, mert míg akár 30-40 évvel ezelőtt is a súlyosabb állapotú autistákat nem tudták integrálni a társadalomba és gyakran állandó gondozásra, felügyeletre szorultak, addig a korai felismerésnek és fejlesztésnek köszönhetően ma már sokkal jobb életkilátásokkal rendelkeznek.

2. A késői felismerés miatt a szülők gyakran évekig küzdenek azzal az érzéssel, hogy rosszul csinálnak valamit, úgy érzik, nem értik a saját gyereküket és nem képesek nevelni őt. A kifejezetten az autizmus spektrumon levő gyerekek nevelésére kialakított módszerek azonban segítenek nekik megtalálni a közös hangot.

3. Mivel az autizmusnak alapvetően genetikai okai vannak, ha korán felállítják a diagnózist, a testvérek vállalása előtt a család genetikai tanácsadáson vehet részt. Az autizmus előfordulását kisebb mértékben növelheti a mesterséges megtermékenyítésben, pl. lombikprogramban való részvétel is.

Az autizmus spektrumzavar korai jelei: honnan ismerheted fel, ha autista a gyermeked?

Az autizmus diagnózisa az ún. autisztikus diád alapján állítható fel. Ez a következő 2 tünetegyüttest foglalja magában:

1. tartós deficit a szociális kommunikációban és szociális interakciókban,
2. szűk körű repetitív mintáztok a viselkedésben, érdeklődésben, aktivitásban.

(Kiegészítés: korábban a diagnózist az autisztikus triád alapján állították fel, ami 3 tünetegyüttest foglal magában, ezt a legújabb kutatások alapján egyszerűsítették le a diádra)

Kisgyerekeknél 4 területen figyelhetőek meg eltérések a viselkedésben:

1. A figyelem és érdeklődés zavarai:
– pl. a kisgyerek nem figyel arra, amit a szülő mutat neki és ő maga se mutatja meg a szüleinek a számára érdekes dolgokat, játékokat,
– nem vesz részt a közös játékokban (pl. kukucska játék, mutogatós ölbéli játékok) – inkább magányosan játszik és a közös játékokban nem szívesen vesz részt
– az érzelmeit nem vagy szokatlan módon (pl. repkedéssel, izgatott viselkedéssel, csapkodással fejezi ki)
– mások érzelmeire nem reagál és nem veszi észre, ha másnak baja van,
– a szociális kapcsolatokban nem veszi fel a szemkontaktust.

2. Kommunikációs zavarok:

– Eltérések a beszédfejlődésben: Elképzelhető, hogy a beszédfejlődés gyors, hamar választékosan beszél a gyerek, azonban mások beszédére ritkán reagál, gyakran inkább ő beszél. De gyakran előfordulhat megkésett beszédfejlődés, vagy az is, hogy az első életév környékén elkezd mondani néhány szót a gyerek, de a beszéde utána csak nagyon lassan gyarapszik, gyakran úgy tűnik, inkább visszafelé fejlődik, nem használja a korábban már kimondott szavakat.

– Problémák a kommunikációban: a kicsi nem fejezi ki a szándékait nonverbálisan, nem használ gesztusokat és nem érti mások gesztusait sem. Nem mutogat, a szülő kezét húzza oda, ha szeretne valamit.

– Mások beszédét ismétli válasz helyett.

– Amikor beszél, akkor nem másokra reagál, hanem arról beszél, ami éppen érdekli vagy azt kommentálja, amit éppen csinál.

3. A tárgyak eltérő használata:

– A legtöbb kisgyereket az érdekli, hogyan működnek az egyes tárgyak, mire valók. Az autizmus spektrumon levő gyerekeket viszont a tárgyak részletei érdeklik (pl. fiók ki-be tologatása, baba karjának fel-le mozgatása stb.)

– Jobban érdeklik a tárgyak, mint a személyek.

– Szereti sorbarendezni, rendszerezni a játékokat újra meg újra.

4. Repetitív (ismételgető) viselkedés

– Ugyanazokat a mozdulatokat végzi el újra meg újra.

– Ugyanazt a játékot többször is eljátssza (pl. sorbarendezi a játékokat, aztán újra sorbarendezi)

– A test repetitív mozgatása (pl. izgatott állapotban „repked” a kezével, előre-hátra hintázik)

– Ragaszkodik a megszokott rutinhoz és kiborul, ha nem úgy történik egy-egy dolog, ahogyan szokott.

Fontos tudni, hogy pusztán 1-1 viselkedési jelenség jelenléte nem utal önmagában autizmusra. A legtöbb esetben pusztán átmeneti jelenségről van szó, amit kinő a gyerek, de előfordulhatnak átfedések is más fejlődésbeli zavarokkal is. Pl. a szenzorossággal vagy az ADHD-val.

Az autizmus esetén a kommunikációs-szociális kapcsolatokban mutatkozó zavarok és a repetitív viselkedések együttese esetén állítható fel a diagnózis. A gyerekeknél gyanú esetén másfél éves kortól már fel lehet mérni mekkora az autizmus kockázata, erre alkalmas az M-CHAT teszt, ami itt található meg magyar nyelven.

Mit tehetünk, ha autizmusra gyanakszunk, hova fordulhatunk?

Amennyiben felmerül az autizmus gyanúja, érdemes mihamarabb felkeresnünk egy diagnosztizáló központot, ahol részletesebb kivizsgálást kérhetünk, ezekről bővebb listát itt találsz.

A diagnózis felállítása több lépésből áll:

1. Interjú: itt egy több órás elbeszélgetésre érdemes felkészülni, amiben a gyermek fejlődésének eddigi teljes útját meg fogják vizsgálni.
2. Megfigyelés: a gyerek megfigyelése játék és más élethelyzetek közben.

A diagnózist követően határozhatóak meg a fejlesztés irányai és szükséges eszközei. Többféle terápiára és gyógypedagógiai módszerre is szükség lehet a fejlesztés során:

– TEACCH program (Treatment and education of Autistic and related Communication – handicapped CHildren). Ez a program az autisztikus és azzal összefüggő kommunikációs fogyatékosságot mutató gyermekek oktatása és kezelésére jött létre és az egyik legrégebbi komplex fejlesztőprogram autista gyerekek számára.

– TSMT (Tervezett Szenzomotoros Tréning): csoportosan vagy otthon végzendő gyakorlatsor, amelynek célja az idegrendszer érlelése.

– Ayres terápia: ez egy szenzoros integrációs terápia, amely szintén az idegrendszer érlelését célozza meg. Csoportos és egyéni formában is elérhető.

– Alapozó terápia: komplex mozgásfejlesztésen alapuló idegrendszerfejlesztő terápia, ami 5 éves kortól használható.

– ABA terápia: viselkedés módosító, fejlesztő terápia, ami a gyermek otthonában zajlik.

– Son Rise terápia: játékos, a szülőkkel közösen a gyermek otthonában végzett terápia, ami a szociális fejlődést segíti elő.

– Floor Time/DIR terápia: egy a kommunikációs és szociális készségeket fejlesztő játékterápia.

– Zeneterápia: fejleszti a figyelmet, a kölcsönös kommunikációt és a mozgáskoordinációt.

– Lovas terápia (erről a lovasterapia.hu oldalon található további információ)

– Kutyás terápia.

Szülők számára rengeteg információ és segítség található az autizmus kezeléséről, a diagnosztikáról, terápiáról és nevelésről egyaránt itt.

Az autizmussal kapcsolatos jelenleg érvényes szakmai állásfoglalás pedig itt érhető el.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

51 Comments

  • Szamanta

    Reply Reply 2023. december 31. vasárnap

    Jonapot!
    Az az én kislányom most lesz 6-án hét hónapos és olyan furcsán viselkedik hasról megfordul de nem mindig viszont hátról hasra Magától még nem fordul át próbálok vele játszani valamiért nem érdeklik A játékok pedig több fajta van van ami zenél csörög Plüsstől kezdve minden amikor hason van nem sokáig bírja sírdogálsz és sokszor úgy csinál mintha Úszna vagy nem is tudom hogy fejezzem ki magam néha olyan üres a tekintete mosolyogni mosolyok ugye gagyog is nem értem mi lehet a probléma

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. december 31. vasárnap

      Ha nem szeret hason lenni és sírdogál, illetve repülőző mozdulatokat csinál, fordulj vele korai fejlesztőhöz vagy Dévény terapeutához, mert a leírtak alapján lehetséges, hogy fejlesztésre van szüksége.

  • Kiss Dora

    Reply Reply 2023. december 11. hétfő

    Kedves Agi!kislanyom most lesz egy eves 2 het mulva. Mindig is voltak szamomra fura vagy ijesztö dolgaicä es neked sikerült megnyugtatnod..Kb egy honapja nagyon sokat figyeli a tenyeret meg az ujjait- mintha ujra felfedezte volna.. a gyerekorvos szerint ez Nem koros jelenseg de en megis aggodom mert a kommunikacioban meg Nem fejlett elegge. Eddig csak tapsolni tud de Nem integet vagy mutat ra dolgokra. Tudsz erröl velemenyt adni?ezer hala!!!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. december 15. péntek

      A gyerekek néha újra felfedezik a dolgokat, ez normális. Nincs köze a kommunikációjához. A mutogatás, integetés gyerekfüggő, nem mindegyik kisgyerek utánozza ezeket hamar, de ha tapsolni tud, akkor ezeket is meg fogja tanulni, ha szükségét érzi.

      • Kiss Dora

        Reply Reply 2023. december 16. szombat

        Nagyon szepen koszonom!!!

  • Czeróczkiné Czinege Mária

    Reply Reply 2023. november 25. szombat

    Kedves Ági! A kis unokám Lili, már második éve jár oviba.Ez idáig nem szólalt meg. Sem a társaival sem az óvó nénivel nem beszél.Itthon be nem áll a szája.Korán kezdett beszélni, már két évesen összetett mondatokban beszélt. Selypít,nem tudja kimondani az „r” és az „l” hangokat.Ha ritkán látott vendégek vagy ismeretlen emberek jönnek hozzánk akkor sem szólal meg,nem köszön. Mi lehet ennek az oka? Hogyan tudnánk neki segíteni?

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. november 26. vasárnap

      Ez az ún szelektív mutizmus jelensége. A beszedmumus.hu oldalt javaslom, ott sok segédanyagot lehet találni a témában és szakmai segítséget is, ha szükséges.

  • Zs

    Reply Reply 2023. szeptember 28. csütörtök

    Kedves Ágnes, 8 hónapos kisfiam baba,kisgyereksírásra azonnal sírással reagál. Egyéb hangok, zajok, tömegközlekedés, beszéd stb nem vált ki belőle reakciót csak a babasíras.
    Ennek mi lehet az oka,kell emiatt aggódni?

    Köszönettel.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. október 01. vasárnap

      Ennek az oka az, hogy az a hangszín irritálóbb a számára, a legtöbb baba egyébként az élesebb hangokra érzékeny, nála ez a babasírásnál erőteljesebb, azért sír miatta, mert megijed tőle.

      • Zs

        Reply Reply 2023. október 04. szerda

        Köszönöm szépen a válaszát.
        Ez azt jelenti h ezt kinövi idővel? Én tudok ezen bárhogy segíteni addig is?
        Köszönettel,

      • D A

        Reply Reply 2023. október 16. hétfő

        Kedves Agi!
        Kislanyom 9 honapos es mostanaban ha jatszik egy targgyal Akkor oldalra hajtja a fejet (majdnem lefekszik) es ugy nezi meg. Teljesen kiborultam ettol. Ez normalis? Koszonom!!!!!!

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2023. október 22. vasárnap

          Igen, ez normális, kezd kialakulni a térlátása, ezért szokták ezt csinálni.

  • H.Judit

    Reply Reply 2023. szeptember 04. hétfő

    Kedves Ágnes!

    Nekem olyan kérdésem lenne, hogy a 2 éves kisfiam szinte mindent amit a földön talál megeszik /udvaron főként a virágokat/. Mi lehet ennek az oka? Most viszem vérvételre/mondták hogy lehet valami vitamin hiány,vagy étel allergia/. Ha itt nem lesz semmi eltérés merre menjek tovább? Illetve most kezdtük el bölcsit, itt a dadusok mondták nem nagyon figyel ha szólnak neki /ezt már én is észre vettem/, nem beszél még.😔 erdemes lenne elindítani Neki a logopédiai szakszolgàlatnàl a felmérést? Köszönöm szépen a segítséget 🙂

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. szeptember 08. péntek

      Igen, ez a pica nevű szokás, ami valóban lehet tápanyaghiány jele, a gasztroenterológus után, ha ott nem találnak semmit esetleg a szakszolgálatnál vagy fejlesztőpedagógusnál lehetne felméretni, esetleg gyermekdietetikushoz fordulni, mert a pica más idegrendszeri elváltozások velejárója is lehet.

  • Tamara

    Reply Reply 2023. augusztus 02. szerda

    Szia.
    Mindig olvasom a facebook oldaladon a bejegyzéseidet,mindig jókor jönnek😀
    Van egy 6 hónapos kisfiam,akiről azt kell tudni,hogy kezelve lett dévényes és konduktor által,mert egyik oldala hypotón a másik pedig feszes izomzattal született.A tornát már csak itthon csinálom én neki.Lassan a harmadik hónapja azt vettük észre,hogy nem mindig figyel ránk és a szemünkbe se mindig néz.Viszont a környezetére figyelmes,szeret mindent megnézni,aktív baba,sokat sikít,a gagyarászás is megy neki,de nem mindig.A játékaival is szépen eljátszik,a fejlődésben most jeleneg már a kúszást gyakoroljuk,elvileg nincs lemaradva semmivel.A nevére még nem hallgat,azt mondják,hogy azzal még ráér.Amkor mondókázok,olvasok neki,hol figyel,hol nem.Ha távolabb vagyunk tőle,akkor néz minket és vigyorog ránk,követ mindent és mindenkit.A szociális mosoly az már rég megvan neki,mindenkire mosolyog,jókedvű baba.A háziorvosunk szerint nincs nagy baj,de azért egy szemészetre elküldött minket.
    Alvása is viszonylag jó,éjszaka alszik szépen,mivel anyatejes 3-4 alkalommal is kell éjszaka.Viszont sokat néz hátrafelé,ebből arra következtettünk,hogy a c tartásból ez szokássá vált nála,próbáljuk kizökkeneteni.
    A szülésnél sem voltak gondok,1 és negyed óra alatt született meg,első baba.
    Emiatt a nem figyelés miatt eléggé aggódunk.Tudjuk azt is,hogy nem most fog kiderülni,hogy van-e gond nála.
    Bizonytalanok vagyunk…

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. augusztus 20. vasárnap

      Még nagyon pici ahhoz, hogy a figyelemzavart meg lehessen állapítani és nem is kell még, hogy erősen figyeljen bármire is. Most sok minden eltereli a figyelmét, nem jelent semmit, ha nem mindig figyel rátok, ha nem néz a szemetekbe, ez majd alakulni fog még.

  • Dora

    Reply Reply 2023. augusztus 02. szerda

    Kedves Agi!
    Elöször is szeretnem megköszönni a munkassagod mert hihtetlen a „content“ amit olvasni lehet az oldaladon!
    A kerdesem az hogy a kislanyom 7 honapos es kb 2 honapja mindent pörget es pörgeteses mozdulattal fedez fel. Ez resze a normalis fejlödesnek vagy mutassam meg neurologusnak?Mikor van baj?
    Nagyon köszönöm!

    • Dora

      Reply Reply 2023. augusztus 09. szerda

      Kedves Agi! a fentihez meg hozzatennem hogy most elkezdett körözni a bokajaval illetve sokszor feltarja a kezet es az ujjait mozgatja. Köszönöm a valaszt! egy aggodo anyuka

    • Szintia

      Reply Reply 2023. augusztus 14. hétfő

      Szia. Aggódom a kisfiam viselkedése miatt szeretném ki kérni a véleményed a tanácsaid is szívesen fogadnánk. Ő most 18 hónapos, eddig 3-an jelezték hogy lehet autista ezért utána olvastunk pontosan miez és hogy milyen tünetei vannak, sok minden jellemző rá mint például: lábujjhegyen járás, sorba rendezi a játékait, repked a kezével ha örül, nem beszél még gügyögni se szokott korábban próbálta egyszer kétszer, de azóta semmi, egy szót mond apa, nagyon ritkán néz a szemünkbe pár másodpercre ezt is csak velem és a férjemmel csinálja másokkal nem, nem igazán játszik vele egy idő gyerekkel az igazsághoz hozzá tartozik az is hogy ritkán van gyerekek között, mostanában el kezdte sorba rendezni a játékait és tologatja őket legyen az autó vagy plüss, de ez mellet rendeltetésszerűen is használja, építkezik a kockákkal,autózik, formajátékozik, dobálja a labdákat. Mindent meg eszik van olyan amit nem szeret, de ez mindenkivel előfordul. Rázza a fejét jobbra balra. Tekergeti a kezét. Élesebb hangoktol megijed például: tapsolás, fél a mosogéptől ha mellette van és megy ilyenkor fel sír és nem mozdul meg, ha hangosabban rá szólunk mert rosszat csinált akkor még hangosabban elkezd sírni. Nem megy oda a felnőttekhez nagyszülők stb, nagyon ritkán fordul elő akkor is pármásodpercre. Nem mindig figyel oda a nevére ha szólítjuk. Mosolygós baba. Hozzánk szívesen jön oda és ölelgett,de ha mi kezdeményezünk ebben elhúzza magát. Fél hintázni. Most elkezdünk fejlesztésre járni, a szakember aki látta,ő azt mondta hogy szerinte nem az, másfél órát látta ezért nem sikerült meg nyugodnom.
      Sok olyan dolgot csinál ami igaz az autizmusra, de olyat is ami ezt ki zárja. Tanácstalanok vagyunk hogy mitévők legyünk. Előre is köszönöm a válaszát és tanácsait.

      • Vida Ágnes

        Reply Reply 2023. augusztus 20. vasárnap

        Mivel még kicsi, ezért sok tünet egybevághat az idegrendszeri éretlenséggel is, ezért a legjobb amit tehettek, hogy jártok a fejlesztésre és ha nincs változás, akkor újra új helyen vizsgáltatjátok ki.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. augusztus 20. vasárnap

      Ez kicsit szokatlan, de általában ártalmatlan dolog. Ha úgy látod, hogy akadályozza őt a fejlődésben, akkor azért érdemes megmutatni szakembernek, biztos, ami biztos.

    • Dorka

      Reply Reply 2024. február 14. szerda

      Kedves Ági! Kisfiam 8,5 hónapos, nagyon aktív, mászik, feláll, egész nap mozgásban van. Ezenkívül figyelmes, minden érdekli, figyeli az embereket is. A nevére változóan figyel de ha kérdezem tőle hol jön apa akkor mindig az ajtóra néz. Szemkontaktust változóan tartja, mielőtt beindult a mászás figyelmesebb volt. Azonban még nem tapsol/integet/mutogat. Egyszer-egyszer utánozta a köhögésünket. Baj lehet vagy csak idő kell neki a szociális interakciókhoz?
      Válaszodat előre is köszönöm!

      • Vida Ágnes

        Reply Reply 2024. február 18. vasárnap

        Nincs gond, ebben a korban még nem minden baba csinálja ezeket és nem is elvárás, pici még hozzá.

  • D.A.

    Reply Reply 2023. május 27. szombat

    Kedves Agi!
    Azzal a kerdessel fodulook Önhöz hogy az 5 honapos kislanyom csak rank mosolyog es nevetgel de a nagyszulokre
    Csak 1-2 szer fordult eddig elo. Mindig nagyon komolyan nez Pedig jatszanak vele sokat. Mi lehet ennek
    Az oka?

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. június 04. vasárnap

      Azért van ez, mert 1 éves kor előtt a baba csak max. 2 emberhez kötődik igazán erősen, a többiekre másként reagál, nem mosoly annyira, nem kommunikál.

  • K.Kriszta

    Reply Reply 2023. március 28. kedd

    Kedves Ági
    Kislányom 17 hónapos soha nem figyel ha néven szólítjuk vagy csak szólunk neki. Mindenki azt mondja biztos nagyon elfoglalt de már kezdek egy kicsit aggódni, mindig le volt maradva a mozgásban de mindig mindent be hozott ezen kívül nagyon más tüntetett nem tapasztaltam mondjuk inkább egyedül játszik mint velünk.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. március 30. csütörtök

      Ha nem vett részt 1 évesen a kötelező hallásvizsgálaton, akkor vidd el, valószínűleg semmi baja, de akkor legalább kiderül.

      • Enikő

        Reply Reply 2023. május 05. péntek

        2023.02.18-án született meg a kisfiam 3740 grammal. A szülés nagyon elhúzódott és végül vákuum használatával bújt elő a baby. Volt 2 koponya uh-on, hallásvizsgálaton, szemészeten, ahol nem találtak problémát. Azonban én nagyon aggódom, mert már 2 hónapos és nem nagyon figyeli az arcokat. A fekete-fehér képeket meg 1-2 játékot szokott követni, de pl. hangra sem fordul a tárgy irányába.
        Előfordulhat, hogy csak kicsit még érnie kell, vagy lehet komolyabb a baj?

        Előre is köszönöm válaszát.

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2023. május 10. szerda

          A hangra való odafordulás még elég esetleges ebben a korban. 6 hónaposan csinálnak majd hallásvizsgálatot, akkor már jobban vizsgálható. Ha a képeket és a játékokat követi, akkor a látása rendben van, az arcoknál meg egyelőre csak a tiéd érdekes neki. Ha mosolyog, akkor nagy gond nem lehet vele.

      • Evelin

        Reply Reply 2023. május 11. csütörtök

        Kedves Ági
        Segítségért és tanácsért jöttem.
        Van egy 15 hónapos fiam aki még csak baba nyelven beszél,néha mondja hogy baba kaka de nem tudatosan
        Viszont ha mondok neki bármit hogy csinálja nem csinálja ha meg kérem hozzon oda valami nem hozza,ha mondom neki holvan apa nem igen reagál rá mászik tovább vagy játszik.
        nevére amúgy hallgat.
        Nem igen érdekli semmi, játékokat is csak dobálja vagy éppen ki be pakolja.
        Meg mászik feláll mindenhol babakocsit „szereli”
        Ha valami nem úgy van ahogy ő akarja akkor hisztizik az új szokása hogy be üti fejét nem erősen de úgy hogy lássuk.
        Nem igen lehet megszerettetni nem engedi,néha ha olyan napja van oda jön oda bújik de az is pár másodperc és megy tovább.
        Gyerekeket nem igen szereti bár most hogy tél volt nem is igen találkozott gyerekekkel.
        Most kezdtünk el össze járkálni de múltkor is sírt mikor oda ment hozzá a baba.
        Általában egyedül játszik nem igen lehet vele leülni.
        Ha mondokazunk azért bele lehet vonni.
        Félek hogy ez mind így összességében valami fejlődési probléma nála.
        családba van ADHD gyerek apuka részéről aki a féltestvére,ezért is tartok egy kicsit hogy nálunk is lesz valami.
        Előre is köszönöm a választ.

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2023. május 14. vasárnap

          Önmagában ezek mindegyike a korának megfelelő viselkedés, de azért érdemes az anyai megérzésre is hallgatni, ha úgy érzed, valami van vele, inkább vidd el korai fejlesztőbe felmérésre, ahol kiderül, szükséges-e valamilyen fejlesztés. Ha szükséges, minél hamarabb ka fejlesztést annál jobb.

      • Szilvi

        Reply Reply 2023. május 30. kedd

        1 evesen kotelezo hallasvizsgalat? Nem is tudtam, hogy van ilyen! A vedononek kellett volna szolni? Hova kell vinni?

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2023. június 04. vasárnap

          Az 1 éves státuszvizsgálatnál csinálja a gyerekorvos vagy a védőnő, általában semmi extra, csak megnézik, hall-e a gyerek, pl. odafordul-e a nevére.

  • Harsfalvi Dora

    Reply Reply 2023. március 20. hétfő

    Kedves Agi!
    nagyon el vagyok keseredve es nem tudom igazabol kihez forduljak.
    A kislanyom 11 hetes. Szepen fejlödött eddig. Ami feltünt nekem hogy nem fordul a hangok utan. A hallastesztje jo lett egy honaposan. Ha odamegyek a kisagyhoz es szolitom nem nez ram. regebben fordult a csörgö fele is. de miota a jatszoszönyegen felfedezte ha rugdos csörög a csörgö azota ha meghallja a csörgö hangot egyböl rugdal a labaival de a fejevel nem fordul a hang iranyaba. Ami meg nagyon aggaszt hogy nem nagyon gögicsel, csak parszor fordult elö a jatszoszönyegen a rugdosas alatt de ha beszelek hozza altalaban csak mosolyog de nem „valaszol” gögicselessel. A mozgasfejlödesevel / alvasaval semi gond. Mit tehetnek hogy kideritsük mi lehet a problema?nagyon kikeszülök ettöl.Elöre is köszönöm a valaszt!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. március 25. szombat

      Ebben a korban nem kell még odafordulnia a babának a nevére, a hallása biztosan rendben van, mert azt már megtanulta, hogy ha mozog, akkor zörög a játék, a zörgésre mozgás ennek a jele. Gőgicsélni ebben a korban még nem kell, csak kevés baba játszik a hangjával ilyen kis korban.

    • Pêter

      Reply Reply 2023. március 30. csütörtök

      Kedves Ági !

      Kislányom másfél éves. Nem hallgat a nevére vagy ha szólunk neki nem nagyon figyel. Beszélni nem beszél egyáltalán. A szemkontaktus tartása változó. Szinte mindig egyedül szeret játszani. Most kezdte el az hogy csoportosan pakolja a játékokat. A kukkucs játékot szereti és a kezét is nagyon szereti össze kenni. Nem tudom el kellene e kezdenünk aggódni vagy csak ez is egy korszak.

      • Vida Ágnes

        Reply Reply 2023. április 02. vasárnap

        Aggódni nem szükséges, de mivel nem figyel és nem is beszél, érdemes lenne kivizsgáltatni.

  • K. Anna

    Reply Reply 2023. január 28. szombat

    Jó napot!
    Szeretném megkérdezni, hogyan kell avagy kell-e szólni egy ugyanabban a közösségben lévő anyukának mint amiben én vagyok, hogy változtasson a gyermeke nevelésében ha szeretne könyebb s jobb napokat.

    Mindig panaszkodik, tépi a haját hogy nehéz neki mert az ő gyereke nem akar aludni már 3 hónapja nappal ezért mostmár megsem próbálja.

    Mindennap áthozza a gyermekét (23hónapos) de mivel már a kisfia nem alszik napközben ezért ide már túlpörögve , teljesen szétesett, dacos,sírós állapotban jön.(9kor reggel kel 10-11 kor fekszik este)

    Anyuka elmondádsa szerint mindennap meg kell ütnie a gyereket mert csak abból ért.
    (persze csak felpörög s olyankor kezelhetetlenné vállik )

    Féltem a kisfiut és az anyukát is mert ugye ezek nagyon rossz hatással vannak az idegrendszerre s a késöbbi kapcsolatukra is.
    S szeretném vele megértettni,hogy ezek a problémák (ütés,nem teszem le aludni mert úgysem fog, nem olvasok mert még nem érdekli)…kihatással lesznek a felnötkorára, tini korára is a gyermeknek.

    Mit tehetek/javasolhatok ebben az esetben?
    Amikor segitséget kér s próbálok neki valamit momdani(rutin kialakítása, játékos nevelés,szabályok felállítása) mindig az a válasz,hogy az ő gyereke más,akaratos, vezér mert ő így született..

    Maradjak csendben vagy irányitsam védőnöhöz, próbáljak meg még vele beszélni ha újra segítséget kér..?
    Amennyiben tehetem s kell is beszélgetni vele
    Esetleg az alvás fontosságáról vagy az agresszív nevelési mód ellenzéséről tud nekem hiteles íráshoz címet vagy linket adni?

    Köszönettel: K.Anna

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. január 28. szombat

      Érdemes lenne szakemberhez irányítani, de úgy, hogy amikor panaszkodik, akkor javasolni, kihez fordulhatna a problémákkal. Meg persze, ha esetleg panaszol valamit, lehet egy-két pozitív nevelési tanácsot is adni. Ezt a cikket is megmutathatod neki a verésről: https://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/milyen-hatassal-van-a-gyerekre-a-pofon

      • K. Anna

        Reply Reply 2023. január 28. szombat

        Köszönöm a választ!

        A második kérdés akkor az lenne, hogy ha már bántalmazott a csecsemő/kisgyerek de megváltozik a hozzáállása a szülőnek s probálja máshogy akkor vissza lehet e fordítani e ezt a hatást? Vagy mondjuk ha 2 évesen már kapott 20 pofont már agresszívabb felnőt lesz?

        Köszönettel újra a válaszért;

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2023. január 29. vasárnap

          Ez sok tényezőtől függ, de mivel még kicsi gyerekről van szó, ezért még nagy eséllyel lehet javítani az esélyein.

  • Lilla

    Reply Reply 2023. január 25. szerda

    Kedves Ágnes!
    2 hónapos lesz szombaton a kisbabám ès kb 1 hete átaludja az éjszakát max 1-szer kell hajnalba.
    De viszont napközben csak 30 percet vagy max 1 órát alszik viszont 1,5-2 óránként kér enni ez lehet attól hogy éjszaka nem kell fel?
    Meg hogy tudnám leszokatni a cicin alvásról? Hogy kezdjem el?
    Büfi után este is tegyem tisztába és utána már rakjam le a kiságyba és adjak neki cumit? De azt sokszor kiesik a szájából meg kitolja csak néha marad bent neki.
    Meg délután 3-4-től kb óránként kéri az miért lehet? Meg ilyenkor már nem nagyon tudom elaltatni se.
    Köszönöm előre is.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. január 27. péntek

      Ez egyáltalán nem gond. Ebben a korban 30 perces alvásciklusaik vannak a babáknak, örülj neki, hogy éjjel alszik, nappal pedig nem gond a gyakrabb evés és a rövidebb alvás. A cicin elalvásról ne szoktasd még le, ehhez pici még, este pedig különösen fontos, hogy elalvás előtt egyen. A cumit nem javaslom, mert zavart okoz a szoptatásban. Az nem gond, ha délután tovább ébren van, ez annak a jele, hogy már tudja, mikor van az este és előtte hosszabban akar ébren lenni, mert utána jön majd a hosszú éjszakai alvás.

  • Kitti

    Reply Reply 2023. január 24. kedd

    Kedves Ágnes!

    Figyelemmel követem az Ön munkásságát már egy ideje, és arra jutottam, hogy Ön lehet az, aki esetleg segíteni tud, vagy irányt mutatni, merre induljak, egyáltalán kell-e indulnom valamerre kislányommal kapcsolatban.
    A lányom 14 hónapos múlt, időre, komplikációktól mentesen született, minden rendben zajlott eddig a fejlődését tekintve. Már jár, sőt, szinte szalad is. Itthon egyedül is elvan, matat a játékaival, könyvet nézeget, mesélünk, mondókázunk, énekelünk sokat. Egy héten többször is eljárunk a helyi Gyerekházba, hogy egy kicsit közösségben legyünk. A gondom itt kezdődik. A helyi fejlesztők jelezték, hogy problémának látják, hogy a kislányom nem igazán foglalkozik velük, közös játékba nem lehet bevonni, vagy ha mégis, rövid idő után otthagyja őket, és nem megy vissza. Ha a nevén szólítják, nem reagál rá. Ugyanezek a dolgok itthon változóan állnak fenn, a nevére többnyire odafigyel, néha nem, együtt játszani nem mindig szeret, elvan a kis világában, más gyerekekkel elég harcias, eljátszik mellettük, de ha esetleg elveszik a játékát, akkor „verekedni” kezd. A közös mesélést, mondókázást szereti, igényli. Bújós kislány, napközben is gyakran kéri, hogy vegyem fel. Apukájával, Nagypapájával (velünk lakik) ugyanúgy viselkedik, mint velem, közvetlen, és barátságos. Az lenne a kérdésem, hogy tényleg bajt jelezhet, hogy az idegeneket figyelemre sem méltatja? Nem fél tőlük, de nem is kedveli őket. Ha az akarata ellenére cselekszenek, akkor mérges lesz, verekszik, vagy sírva fakad. Ezek is lehetnek az autizmus korai jelei? Aggódjak? Mit tehetnék, hogy segítsem a kislányomat? Azt elfelejtettem, hogy mivel a nevére „nem figyel”, javasolták, hogy vigyük el hallásvizsgálatra, hogy kizárjuk, hogy esetleg szervi baja van, és azért nem figyel. Ennek szervezése folyamatban van.
    Segítségét,tanácsát előre is köszönöm.
    Tisztelettel: egy aggódó anyuka.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. január 27. péntek

      Nem kell emiatt aggódnod. Egy ilyen korú gyereknek még nem kell idegenekkel barátkoznia vagy a közös játékban résztvennie. A hallásvizsgálat nem árthat, bár ha minden mást hall, reagál, akkor ennek kicsi az esélye, de azért jobb biztosra menni.

      • JViki

        Reply Reply 2023. április 06. csütörtök

        Kedves Ágnes!
        5,5 hónapos kisbabámnak 2 hónapos korában ugrásszerűen megindult a beszédfejlődése, szótagokat, ill. többszótagú „szavakat” mondott. 3-4 hónapos kora között szinte teljesen néma volt, és 5 hónapos korában kezdett ismét kommunikálni. Jelenleg inkább csak sikongat, ill. magánhangzókat ejt, viszont nagyon kevésszer, a nap nagy részében még mindig csendes. Mozgásban le volt maradva, éppen 5 hónaposan fordult először oldalra, majd rá két napra hasra. Korai fejlesztőben vizsgálták, életkorának megfelelő a tudása, viszont ez a beszédkimaradás nagyon aggasztó számomra. Szeretnék érdeklődni, hogy van-e okom aggódni, ill. kell-e tovább mennem ezzel a problémával?

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2023. április 06. csütörtök

          Nem kell emiatt aggódni, ebben a korban még nem minden baba gügyög, vannak sokat dumáló és némább babák is, mivel most a forgást tanulja, talán ez érdekesebb a számára, ezért nem játszik a hangjával. 6 hónaposan van kötelező hallásvizsgálat, ha a hallásával lenne gond, akkor ott kiderülne, de szerintem jó eséllyel csak most nem érdekes neki a gügyögés és később majd visszatér rá.

          • Nagy Szandra

            Reply Reply 2024. február 17. szombat

            Kedves Àgi! Tanàcsodat kèrnèm. 13 hónapos a kislànyom ès az a gond vele hogy nem mutogat tàrgyakra, hol hallgat a nevére hol nem, integetni nem integet. Tapsolni tapsol, sokat jàtszik ki be pakol mindent a keze àllandóan a szàjàban van de nem csinàl meg dolgokat ha kérem. Vèdőnő azt mondja hogy vàrjunk de az első lànyom ilyenkor màr ezeket mind csinàlta ès nekem nagyon gyanús. 3 hós koràtol jàrtunk dèvènyre mert nagyon feszes volt. 11 hónaposan meg járt. Szemkontaktust felvesz nagyon baràtsàgos mosolygós baba. Ètkezès nagyon hektikus de eszik darabosat csak mindent ledobála kanalat rgyàltalán nem szereti hasznàlni. Kèrlek adj tanàcsot hogy kerüljem e meg az orvost vèdőnőt vagy tènyleg vàrjak mèg egy kicsit. Rengeteget megy meg se àll minden más leköti a figyelmèt. Köszönöm a vàlaszodat!

            • Vida Ágnes

              Reply Reply 2024. február 18. vasárnap

              Nem szabad összehasonlítgatni a gyerekeket, pont ezekben a dolgokban nagy eltérések lehetnek, tehát nincs miért aggódnod.

  • Balogh Orsolya

    Reply Reply 2023. január 11. szerda

    Kedves Ágnes!

    Sokat olvasom cikkjeit, követem az ajánlásait. Második lányommal megvásároltam az altatással/alvással kapcsolatos hanganyagot is. Most harmadik lányommal ismét alvasi problémákkal küzdünk és gondoltam megpróbálok itt segítséget kérni. Ő most 20 hetes, születése óta nem mondható jó alvónak, az első 2 hónapban legtöbbször rajtam aludt éjjel is, másképp képtelenség lett volna egy keveset is pihenni. Iszsz baba.
    A napi programja a következő: általában 7:30kor ébred, van amikor szopizik, van amikor még nem igényli, aztán pelus csere és utána eljátszik a 2 nővérével amíg ők oviba mennek. 9kor elalszik a beto hintaban, az első napközbeni alvása általában itt van. Itt alszik kb másfél órát (30 perc után felébredne, de visszaalszik a hintát mozgatva). Ébredés után szopi, pelus csere, aztán hason fekvés, háton fekvés, játszás, stb. Következő alvás 12:30kor (általában 2 órára az ébredéstől) a babakocsiban. Ilyenkor ismét alszik másfél órát, de úgy, hogy sétálunk a levegőn. Másképp fél óra után felébredne. Van olyan nap is amikor séta közben is felébred fél óra után és nem alszik vissza. Ébredés 14 órakor, szopi, pelus csere, játék. Következő alvás 16/16:30kor, attól függően, hogy mikor álmosodik el. Ez az alvás már az ágyában történik és 30 percet tart, percre pontosan. Kicsit ringató elalvás előtt, aztán a hasára frktetem, cumit adok és elalszik. Ébredés után ismét szopi, pelus csere, játék. Utolsó alvás 18:30/19 órától ismét 30 perc az ágyában. Esti fektetés általában 22 órakor, 3 órára az utolsó ébredés után. Az ágyába teszem ilyenkor is, cicin nem nagyon alszik el, inkább nyűgöl. A probléma az, hogy amiután elalszik 30 perc múlva ismét felébred és sokszor nem akar visszaaludni. Úgy csinál mintha nappal lenne. Pedig már beállt a bioritmusa ebben a korban, úgy gondolom eleget van ébren az esti elalvás előtt és napközben sem alszik túl sokat (általában összesen 4 órát). Az éjjeli alvása pedig 9 és fél, 10 óra maximum. Éjjel rengetegszer ébred miután valahogy visszaalszik. Mellettem alszik, rengeteget purcogtat, van hogy akar szopizni van hogy nem.
    Kérdésem az lenne hogy mi lehet az oka annak, hogy az esti fektetés után is felébred 30 perc múlva és sokszor 1 órába telik a vissza altatás. Hogy nem képes olyankor legalább 2 órát aludni? Mit tehetek, hogy jobb legyen? Nem várom én el hogy átaludja az éjszakát, de szeretném, hogy este amiután lefekszik legalább 1 hosszabb alvása legyen.

    Előre is köszönöm válaszát!

    Üdvözlettel,
    Orsolya

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. január 14. szombat

      A gond az lehet, hogy ami nálad az utolsó esti lefekvés, az nála az utolsó nappali alvás. Valószínűleg, mivel tél van és sokszor van szürke idő napközben is, ezért nem állt be teljesen a nappal-éjszaka ritmusa és az egész bioritmusa el van tolódva, ezért este azt hiszi még délután van, utána felébred és azt hiszi, még buli van 🙂 Délelőtt meg a hintában és a babakocsiban jól kialussza magát. Azt kéne megpróbálni, hogy reggel ébredés után játék és kimenni a szabadba sétálni még ébren (hogy a szervezete tudja, most van nappal), ha esetleg ilyenkor elalszik, majd felébred nem kell visszaaltatni. Ha nem alszik el, akkor séta után legyen az alvás a kiságyban és következő alvás is ugyanúgy (nem baj, ha csak 30 percet alszik). Délután megint kimenni sétálni még világosban (nem kell hosszan, akár 30 perc is elég), ha lehet akkor úgy, hogy ne aludjon inkább nézelődjön, ezután a következő alvás megint kiságyban. És este a lefekvés a szokott időben. Ezt csináljátok legalább 7-10 napig, hogy beálljon nála mikor is van a nappal és a világos. A legjobb, ha minden alvás kiságyban van, nem gond, ha rövidebbek, nem kell visszaaltatni, mert így beáll a saját alvási ritmusa rásegítés, visszaaltatás nélkül. Az is lehet, hogy így átmenetileg 4 nappali alvást fog igényelni, amik 30 percesek lesznek, viszont utána hosszabb lesz az éjszakai első elalvás utáni időszak.

Leave A Response

* Denotes Required Field