A szülés megindulásának jelei

A terhesség legnehezebb időszaka, amikor az ember csak várja-várja a kiírás napját, de az nem jön el. A pocak mán isr nagy, a mozgás egyre nehezebb, a lábaid vizesek, az alvás nem megy, és különben is: a családtagjaid és barátnőid napjában kétszer telefonálnak megkérdezni, hogy egyben vagy-e még. De vajon honnan tudhatod, mik a szülés jelei?

A szülés megindulásának jeleiMikor szülök már? Hiába a jóféle szüléskalkulátorok, a számítási módszerek, az ultrahangos jóslás és az orvos tanácsai, a babák sosem akkor bújnak ki, amikor mi szeretnénk, vagy amikor szerintünk ideális lenne, hanem azt az időpontot választják, amit ők jónak gondolnak. Szívesen születnek négynapos ünnepekkor, teliholdkor, hideg és melegfrontkor: gyakorlatilag bármikor, csak éppen a kiírás napján nem 🙂

Ebben a nagy várakozásban és izgalomban idővel minden apró jelről azt hiszed, ez most már biztos jel. Minden ultrahangon és CTG vizsgálaton várod az egyértelmű bizonyítékokat: sajnos azonban sem az UH, sem a CTG, sem az orvos nem képes megjósolni az első fájások időpontját. Egy rohanósabb napon vagy éppen frontokkor, esetleg a jóslófájásoktól előfordulhat, hogy időszakosan jobban kilengnek a CTG görbéi, de ezek az igazi fájásokat jelző görbéktől még messze állnak.

Szülési fájások Honnan ismered meg az „igazi” fájásokat? Az igazi fájásoknak nem a fájás a lényege és nem is a fájás mértéke a lényeg. A fontos a rendszeresség: kezdetben 10-20 percenként ismétlődnek, majd egyre sűrűbben jelentkeznek, egyenként legalább 30 másodpercig tartanak. Nem lehet elmulasztani őket, ha tehát két fájás között beülsz egy kád vízbe és a következő fájás gyengébb lesz, vagy ritkulni kezdenek, akkor ezek még nem igazi fájások. Nem igazi fájás a folyamatos vagy rendszertelen és nem 30 másodpercig tartó haskeményedés, sem az amikor a hasad alja fáj. A fájások jellege a menstruációs fájdalomhoz hasonlít és általában deréktáji fájdalommal párosul. Második gyermeknél az első fájások hamarabb jelentkezhetnek, rendszertelenebbek, akár hosszabb időre le is állhat a vajúdás, viszont sokkal erősebbek a fájdalmak.

Nyákdugó A szülés megindulásának egyik jele lehet a nyákdugó távozása. Ez általában a szülés előtti 1 napban jelentkezik, de van akinél akár 1 héttel hamarabb kipottyan (főként második babánál). Ez annak a jele, hogy a méhszáj elkezdett felpuhulni és kinyílni.

Rejtett vajúdás, nyílik a méhszáj Vannak olyan szerencsés anyukák, akik 2 óra alatt túlesnek az egész szülésen, mert eleve 5 perces fájásokkal indítanak és már jócskán kinyílt náluk a méhszáj is. Ezt annak köszönhetik, hogy rejtett vajúdáson esnek át, azaz napokon (vagy heteken) át fokozatosan kinyílik a méhszájuk, így a szülés időpontjára már csak egy kicsi út jut. Ezt a folyamatot elősegítheted, ha a 36. héttől málnalevél teát iszol vagy a méhszáj tágulását segítő homeopátiás bogyót szedsz (CAULOPHYLLUM C30 napi 1 golyócska a 36. héttől mindennap). A rejtett vajúdást a gyakori jóslófájások, illetve az orvosi vizsgálatokkor a méhszáj tágulását jelző értékek jelezhetik: 3000-zárt méhszáj, 2000, 1000-megrövidült méhnyak, az első szám a méhnyak hosszát jelzi, ha 1-es, akkor teljesen megrövidült, normál állapotban 3-as, a második szám a külső, a harmadik a középső, a negyedik pedig a belső méhszáj állapotát jelzi. Ha az érték például 2100, azt jelenti, hogy a méhnyak megrövidült, és elkezdett nyílni a külső méhszáj, ha 2111, akkor a méhszáj teljesen nyitva van, de a méhnyak még nem rövidült meg teljesen. Ha az érték 1111, akkor valószínűleg már megindult vagy hamarosan meg fog indulni a szülés.

Folyik a magzatvíz Ez a legegyértelműbb jele a szülés kezdetének, vagy mégsem? 😉 Lehetséges ugyanis, hogy csak egy bővebb (a terhesség végefelé igen gyakori) folyást érzünk magzatvíz-szivárgásnak. Mindenesetre, ha felmerül a gyanú, azonnal konzultáljunk orvosunkkal.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

98 Comments

Comment navigation

  • hjolgi

    2011. augusztus 06. szombat

    Kedves Ági,
    38. hétben lévő, első gyermekét váró kismama vagyok.Az UH-vizsgálat során kb. 4000 g-ra ( +-10 %)becsülték a baba méretét.Bpd: 92mm, ac 389 mm.
    Lehetséges, hogy hamarabb érkezik a baba?
    Nem szeretnék császárral szülni, tegnap óta vannak jósló fájásaim.
    Az utolsó héten, ha addig még egyben leszek , terheléses vizsgálatot fognak végezni.
    Válaszodat köszönöm: hjo.

  • Aliz

    2011. augusztus 03. szerda

    Kedves Agi!30 hetes terhes vagyok és kb.egy hete ugyerzem a magzatmozgásokat, mintha lejjebb ment volna a babám, néha ugyérzem mintha kiakarná rúgni lent a méhemet, mintha a hugyholyagom rugdosná.nagyon ijeszto,félek még tul korai, hogy ilyen lent érezzem.van okom aggodalomra?elso babánk.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      A harmadik harmadban a baba már gyakran rugdossa a hólyagot, ez normális.

  • Dóri

    2011. július 30. szombat

    Szia!

    Kérdésem,hogy 37. hetes kismama vagyok és elég sűrűn érzek olyat mintha a hüvelyembe szúrnának.Eléggé fájdalmas.Mit tehetek és mi okozza? Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      A baba okozza, aki a hólyagodat nyomja, ezért érzed ezt a szúró érzést, ahogy a baba majd lejjebb száll a szüléshez vagy testhelyzetet vált, jobb lesz a helyzet.

  • Kristó Éva

    2011. július 30. szombat

    Sziasztok!
    7. gyermekemet várom és lenne egy kérdésem!
    27 hetes kismama vagyok,és a cervix számom 2100.
    ez pontosan mit jelent?
    A többi gyerköcnél nem volt ilyen problémám,ez esetleg azt is jelentheti hogy akár egy hónap múlva is szülhetek?
    Köszönöm válaszodat!

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      Ez azt jelenti, hogy a méhnyak 2 ujjnyi hosszú (megrövidült kicsit), a külső méhszáj pedig kinyílt. A 27. héten, pláne a 7. babánál ez már előfordulhat, de első terhességnél is előfordul már a 3. harmadban, ez nem jelent semmit. Ha keményedéseid vagy fájásaid vannak, vagy tovább nyílna a méhszáj, akkor kell foglalkozni vele.

  • szakacs edka

    2011. július 25. hétfő

    egy hete voltam az orvasnal es azt mota hogy 2-3 het es mostmar nagyon kezdek felni ti is????????

    • veronikafazekas

      2011. július 25. hétfő

      Szia! elvileg nekem is 3 het van hátra, most pénteken megyek orvoshoz. en inkabb a tulhordástol félek mint a szulestol. Attol nem felek hogy fáj (majd amikor ott leszek biztos:) ) inkább attól h hosszú lesz…
      Sok szerencsét!

  • Mónika

    2011. július 17. vasárnap

    Kedves Ági!

    40.hét+2 napos vagyok az első babával.
    Naponta gyakran bekeményedik a hasam.
    2100 volt a ma reggeli mérés.
    Nem gond az ha ennyiszer keményedik be?
    Köszönöm a válaszokat előre is!

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      Mivel most kb. 2 hétig sok front volt, ezért is gyakrabban bekeményedhet a hasa, de 40 hetesen már a vajúdás előjele is lehet ez.

  • dia

    2011. július 11. hétfő

    sziasztok! alig várom a szülést,de egy kicsit félek tőle hogy milyen lesz,menyire fog fáin,vagy lesznek-e valami baj szülés közben. azt szert mém kérdezni hogy a 35 héten vagyok és hogy este lefekvéskor faj a hasam hogy mitől van ez. hiába rakok kispárnát a hasam alá,pedig csak oldalason fekszek mi okozza ezt.

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Ez azért lehet, mert nagy a hasad és húzódnak a szalagok, ha kicsit lejjebb száll a baba, akkor talán jobb lesz majd.

      • dia

        2011. július 17. vasárnap

        köszi.hát remélem hogy jobb lesz.

  • Tamara

    2011. július 09. szombat

    Kedves Ági!

    22 hetes kismama vagyok! 2 hete derült ki, hogy megrövidült a méhszájam! Ma voltam újra, uh-val megmérték a méhszáj hosszát, ami 2 cm…
    Az orvos azt mondta, hogy szigorúan feküdnöm kell, utrogestant kaptam, es magnéziumot kell folyamatosan szednem..semmi tünetem nincs, mintha semmi bajom nem lenne! Tényleg ennyire nagyon szigorúan nem csinálhatok semmit??
    Szeretném kérdezni, h mennyi esélyem van, hogy “kihúzzam” a végéig, hogy ne legyen koraszülött és ne legyen semmi probléma..

    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdv.: Tamara

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      A méhszáj függőleges testhelyzetben a gravitáció hatására tovább nyílhat, ezért kell feküdnöd. Az esélyeket nem lehet megmondani, de az a tapasztalatom, hogy ilyen esetekben, amikor nincs semmi tünet, illetve méhösszehúzódás sem, akár a 42. hétig is kihúzhatod.

  • szakacs edka

    2011. július 02. szombat

    enis alig varom hogy meg szuljek de nem tudom hogy mijen lesz
    es felek

  • szakacs edka

    2011. július 02. szombat

    szijasztok

  • maca

    2011. május 27. péntek

    első gyermekemet várom és kiváncsi lennék rá mikor fogom tudni hogy elkezdödött a szülés.

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      A fenti cikkben pontosan ezeket a jeleket olvashattad el.

  • Heni

    2011. május 25. szerda

    Kedves Ági !

    Holnap töltöm a 39. hetet, ma voltam orvosnál aki a méhszáj értékéhez 1111 írt, ez azt jelenti hogy hamarosan megindul a szülés vagy akár még 1 hétig is ki húzhatom? 🙂
    Válaszodat előre is köszönöm !
    Heni

    • Heni

      2011. május 25. szerda

      Fájásaim már vannak amik csak pár másodpercig tartanak, de ma a CTG például nem mutatta pedig én éreztem , és első babámat várom.

  • varga eliza

    2011. május 21. szombat

    szia ma 38 hetes vagyok
    és tegnap már éreztem enyhén alhasi fájdalmakat de mára már semmi vajon miez? 3.baba mi ellőbi választ kérek?????

    • Vida Agi

      2011. május 22. vasárnap

      Ez jóslófájás lehetett.

  • Renáta

    2011. május 09. hétfő

    Kedves Ági,
    Köszönöm a választ kicsit megnyugotam.A császár varratát mikor nézik meg mert nekem most volt egy ultra hangom a 37-dik hétben sulybecslés képen de az orvos nem mondot semmit.Sőt azt monta hogy valami rendelleneség van mert csak azokat hívják suly becslésre bár a babánk sulyya 2608dkg az jó? De az ultra hangból semmit nem látunk az igy van a solybecslésnél?Ja még azt szeretném kérdezni hogy ha a nyálkdugo el megy az milyen érzés lesz fájni fog vagy milyen?És hogyan fogom észre venni?És ha a lefolyoba megy?Azt lehúzhatom a WC-n?Utána mikor várható a szülés?MIvan akkor ha nem megy el adig szülés se lesz meg fájások se?Neharagudjon a sok talán hülye kérdésemért de nekem ilyen téren ez az első mert a császárnál semmi ilyen nem volt előre is köszönöm a válaszát.

  • Renáta

    2011. május 09. hétfő

    Kedves Ági,
    Köszönöm a választ kicsit megnyugotam.A császár varratát mikor nézik meg mert nekem most volt egy ultra hangom a 37-dik hétben sulybecslés képen de az orvos nem mondot semmit.Sőt azt monta hogy valami rendelleneség van mert csak azokat hívják suly becslésre bár a babánk sulyya 2608dkg az jó? De az ultra hangból semmit nem látunk az igy van a solybecslésnél?Ja még azt szeretném kérdezni hogy ha a nyálkdugo el megy az milyen érzés lesz fájni fog vagy milyen?És hogyan fogom észre venni?És ha a lefolyoba megy?Azt lehúzhatom a WC-n?Utána mikor várható a szülés?MIvan akkor ha nem megy el adig szülés se lesz meg fájások se?Neharagudjon a sok talán hülye kérdésemért de nekem ilyen téren ez az első mert a császárnál semmi ilyen nem volt előre is köszönöm a válaszát.

    • Vida Agi

      2011. május 22. vasárnap

      Az ultrahangon szokták megnézni, de ezt az orvosodtól kéne megkérdezni. A baba súlya megfelelő. A nyákdugónál nem érzel semmit, a legtöbben észre sem veszik, de ha mégis, akkor rózsaszínes folyást tapasztalhatsz utána. Utána általában pár napon belül meg el szokott kezdődni a vajúdás, maximum 1 hét.

  • marika

    2011. május 05. csütörtök

    36 hetes vagyok,gyakori menstruacio ,derek fajasaim vannak.dagad a kezem labam ,aludni mar egy ideje nemtudok, ezek a szules jelei on szerint mennyi idom van meg koszonet a valaszert

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Ezek nem a szülés jelei, hanem normális tünetek a 3. harmadban.

  • Renáta

    2011. május 02. hétfő

    Kedves Ági!
    37-k hétben járok és az a kérdésem hogy néha vizelési problémám van vagy is nem érzem hogy pisilnom kel és már folyik is ez magzat víz lehet?Hogy néz ki a nyálkdugo mert az elsőnél még a magzatvízem se folyt el császáral szültem a 40-dik hétre a második is császáros lesz talán?Pedig apás szülést terveztünk a páromal.Apocakom is már nagyon lent van május 26-ra vagyok kiírva lehet elöb meglesz?Fájásaim még nincsenek ez baj kérlek válaszolj köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Nem, a magzatvíz elfolyás nem jár vizelési ingerrel. A „becsurgást” az okozza, hogy a baba nyomja a hólyagodat.
      A nyákdugó rózsaszínes, kocsonyás.
      A 2. akkor lesz császár megint, ha a korábbi varrat nagyon elvékonyodik, ezt ultrahanggal nézik.
      Az nem gond, ha nincsenek még fájásaid.
      Az, hogy lent van a pocakod, nem jelenti azt, hogy hamarabb jönne a baba.

  • Tünde

    2011. április 11. hétfő

    Kedves Ági!
    Én 37 hetes kismama vagyok első babánk lesz. Én már érzem a jósló fájásokat menstruációs fájdalomhoz hasonlítanám. De nem tart sokáig 1-2 percig tart az egész.
    De egy nap többször érzem. van olyan is hogy hajnalba jelentkezik a fájdalom.
    Álmatlanságom is van többször felkelek éjszaka aludni nem tudok. Sokat mozog a pici is.
    Ilyenkor mit tehetnék? Várjak még?

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Semmit nem kell tenned. Ha a jóslófájások gyakoribbá és rendszeressé válnak, valamint erősödnek, akkor kezdd el mérni az időközöket, ha 10 percenként jönnek a fájások és egy fájás 30 mp-ig tart, akkor az már vajúdás.

  • Reni

    2011. március 22. kedd

    Szia!
    Mi a 35. hétben járunk és nagyon sok kérdésem lenne.. mivel első baba így kezdő kismama vagyok.
    1. kérdésem: mik azok a dolgok, amiket be kell vinnem magammal a kicsire és magamnak?
    2. ha éppen nincs itthon egy olyan ember sem aki be tudna vinni engem, akkor a lakóhelyemhez közel lévő mentősöket lehet hívni?
    3. ha a pocilakómnak a bpd-mérete 91mm akkor ez azt jelenti hogy legalább két héttel fejlettebb? azaz két héttel korábban fogok szülni?
    4. mennyi kb. egy magzat víz súlya?ugyanis én 185cm magas vagyok(az apuka sem alacsonyabb, ő 200cm) és az induló súlyom 59kg volt, mostanra lettem 76kg és az lenne a kérdésem hogy van-e esélyem arra hogy normálisan megszüljem ha a pici feje már lent van?ahhoz képest hogy hosszú baba lesz, a súlya azért nem lesz alacsony ugye??
    Nagyon kellemetlenül érzem ám magam,hogy ilyeneket kérdezek, de tényleg nem tudom néha kitől kérdezzek.Ugyanis a nődokihoz 3 hetente jártam, majd jövőhéten szerdán megyek ctg-re..Egyébként a Máv-kórházban fogok szülni.
    Tudnál adni valami jó tippet ctg-re?első babás anyukának!?
    Előre is köszönöm válaszodat!

    • Vida Agi

      2011. április 02. szombat

      1. A kicsire kérdezd meg a kórházban, mit adnak ők és mit kell vinned, ez minden kórházban más. Van ahol adnak ruhát és pelust a babáknak, van, ahol mindent neked kell vinned. Magadnak mindenképpen vigyél eldobható bugyit (patikában kapható, hálós bugyi) és nagyon vastag betétet (az éjszakai betétek általában nem szoktak elegendőek lenni, a Tena Lady a legjobb) a gyerekágyi vérzés ellen és több hálóinget. Legyen nálad szoptatós melltartó, melltartóbetét, Bepanthen kenőcs (ez a babának is jó és a neked is, ha beindul a tej) és vigyél sok innivalót (vizet) a szüléshez és utána is, mert nem lesz lehetőséged rohangálni utána és a szülés közben, valamint utána a regenerálódáshoz, meg a tejtermelés fokozásához kelleni fog.

      2. Igen.

      3. Nem. A 12. hét után a babák fejlődése már egyedi, 2-3 hét lehet a becsült kor és a valódi terhességi kor között. Ha a 12. heti UH-n még nem volt ekkora eltérés, akkor a baba mérete csak azért nagyobb az átlagnál, mert ti magatok is nagyobbak vagytok az átlagnál.

      A magzatvíz súlya 0,8 kg. Ha a kicsi feje lent van, és normális súlyú a baba, akkor meg tud születni természetesen.

      A CTG-vel kapcsolatban nincs semmi extra tennivaló, a vizsgálat maga kb. fél óra, amíg figyelik a baba szívverését és a méhösszehúzódásokat. Itt írtam róla bővebben: http://www.kismamablog.hu/szules/5-tevedes-a-ctgnst-vel-kapcsolatban

  • Timi

    2011. március 11. péntek

    Kedves Ági,

    35 hetes kismama vagyok és egy olyan kérdésem lenne, hogy mennyire „normális”, ha valakinek a várandósság idején a széklete, emésztése olyan, mint eddig még soha? Már nagyon régóta beállt a rendszeres székletem, pedig a várandósság előtt mindig székrekedéssel küzdöttem mióta az eszemet tudom.
    Már kb. 3 hete pedig „hasmenésszerű” székletem van minden reggel. Egyszerűen „kifolynak” a dolgok. Van olyan nap, hogy többször is megyek, van olyan, hogy csak reggel.
    Eddig ilyet még nem nagyon hallott senki, nem tudom, hogy esetleg van-e valami komolyabb oka ennek?
    Bevallom, hogy én ennek azért örülök, mert a szorulás mellé persze aranyerem is van, ami most egyáltalán nem jött még elő. Inkább csak azért kérdezem, hogy így a Bébinek vajon mindene megvan a fejlődéshez? A Bébi egyébként nő rendesen, már többen is megkérdezték, hogy ikreket várunk-e, mert akkora a pocakom. Én magam fogyok, vagyis ingadozik a súlyom. A normál súlyom 62 kg, most vagyok 63,1 kg.

    Még egyet szeretnék kérdezni az ödémásodásról: ha nem csak a lábam, hanem a kezem is dagad enyhén, az még belefér? Valamint tegnap este mintha az arcom egyik fele is dagadt volna. Nem látszott, csak úgy éreztem.

    Köszönettel a válaszokért előre is!

    • Vida Agi

      2011. március 19. szombat

      A terhesség alatt a székrekedés is normális, de a lágyabb széklet is, különösen az utolsó hetekben gyakori.

      A kézdagadás normális az utolsó hetekben, ha viszont láthatóan egyik napról a másikra megdagad az arcod, akkor fordulj orvoshoz, mert ez toxémia jele is lehet.

      • ELIZA

        2011. május 26. csütörtök

        MIEN MÉRTÉKBEN VESZÉLYES A TOXIMIA TERHESSÉG ALAT SHOGY TUDOM HA ÉN AZLENÉK MIELLŐBI VÁLASZT KÉRNÉK

        • Vida Agi

          2011. június 03. péntek

          A terhességi toxémia veszélyes a magzatra nézve. 3 jele van annak, ha kialakulhat az állapot:
          1. magas vérnyomás
          2. fehérje a vizeletben
          3. hirtelen, egyik napról a másikra bekövetkező vizesedés
          Ezeket a jeleket folyamatosan figyelik a terhesség folyamán, minden vizsgálatnál megnézik a vérnyomást és a vizeletet is.

Comment navigation