A szülés megindulásának jelei

A terhesség legnehezebb időszaka, amikor az ember csak várja-várja a kiírás napját, de az nem jön el. A pocak mán isr nagy, a mozgás egyre nehezebb, a lábaid vizesek, az alvás nem megy, és különben is: a családtagjaid és barátnőid napjában kétszer telefonálnak megkérdezni, hogy egyben vagy-e még. De vajon honnan tudhatod, mik a szülés jelei?

A szülés megindulásának jeleiMikor szülök már? Hiába a jóféle szüléskalkulátorok, a számítási módszerek, az ultrahangos jóslás és az orvos tanácsai, a babák sosem akkor bújnak ki, amikor mi szeretnénk, vagy amikor szerintünk ideális lenne, hanem azt az időpontot választják, amit ők jónak gondolnak. Szívesen születnek négynapos ünnepekkor, teliholdkor, hideg és melegfrontkor: gyakorlatilag bármikor, csak éppen a kiírás napján nem 🙂

Ebben a nagy várakozásban és izgalomban idővel minden apró jelről azt hiszed, ez most már biztos jel. Minden ultrahangon és CTG vizsgálaton várod az egyértelmű bizonyítékokat: sajnos azonban sem az UH, sem a CTG, sem az orvos nem képes megjósolni az első fájások időpontját. Egy rohanósabb napon vagy éppen frontokkor, esetleg a jóslófájásoktól előfordulhat, hogy időszakosan jobban kilengnek a CTG görbéi, de ezek az igazi fájásokat jelző görbéktől még messze állnak.

Szülési fájások Honnan ismered meg az „igazi” fájásokat? Az igazi fájásoknak nem a fájás a lényege és nem is a fájás mértéke a lényeg. A fontos a rendszeresség: kezdetben 10-20 percenként ismétlődnek, majd egyre sűrűbben jelentkeznek, egyenként legalább 30 másodpercig tartanak. Nem lehet elmulasztani őket, ha tehát két fájás között beülsz egy kád vízbe és a következő fájás gyengébb lesz, vagy ritkulni kezdenek, akkor ezek még nem igazi fájások. Nem igazi fájás a folyamatos vagy rendszertelen és nem 30 másodpercig tartó haskeményedés, sem az amikor a hasad alja fáj. A fájások jellege a menstruációs fájdalomhoz hasonlít és általában deréktáji fájdalommal párosul. Második gyermeknél az első fájások hamarabb jelentkezhetnek, rendszertelenebbek, akár hosszabb időre le is állhat a vajúdás, viszont sokkal erősebbek a fájdalmak.

Nyákdugó A szülés megindulásának egyik jele lehet a nyákdugó távozása. Ez általában a szülés előtti 1 napban jelentkezik, de van akinél akár 1 héttel hamarabb kipottyan (főként második babánál). Ez annak a jele, hogy a méhszáj elkezdett felpuhulni és kinyílni.

Rejtett vajúdás, nyílik a méhszáj Vannak olyan szerencsés anyukák, akik 2 óra alatt túlesnek az egész szülésen, mert eleve 5 perces fájásokkal indítanak és már jócskán kinyílt náluk a méhszáj is. Ezt annak köszönhetik, hogy rejtett vajúdáson esnek át, azaz napokon (vagy heteken) át fokozatosan kinyílik a méhszájuk, így a szülés időpontjára már csak egy kicsi út jut. Ezt a folyamatot elősegítheted, ha a 36. héttől málnalevél teát iszol vagy a méhszáj tágulását segítő homeopátiás bogyót szedsz (CAULOPHYLLUM C30 napi 1 golyócska a 36. héttől mindennap). A rejtett vajúdást a gyakori jóslófájások, illetve az orvosi vizsgálatokkor a méhszáj tágulását jelző értékek jelezhetik: 3000-zárt méhszáj, 2000, 1000-megrövidült méhnyak, az első szám a méhnyak hosszát jelzi, ha 1-es, akkor teljesen megrövidült, normál állapotban 3-as, a második szám a külső, a harmadik a középső, a negyedik pedig a belső méhszáj állapotát jelzi. Ha az érték például 2100, azt jelenti, hogy a méhnyak megrövidült, és elkezdett nyílni a külső méhszáj, ha 2111, akkor a méhszáj teljesen nyitva van, de a méhnyak még nem rövidült meg teljesen. Ha az érték 1111, akkor valószínűleg már megindult vagy hamarosan meg fog indulni a szülés.

Folyik a magzatvíz Ez a legegyértelműbb jele a szülés kezdetének, vagy mégsem? 😉 Lehetséges ugyanis, hogy csak egy bővebb (a terhesség végefelé igen gyakori) folyást érzünk magzatvíz-szivárgásnak. Mindenesetre, ha felmerül a gyanú, azonnal konzultáljunk orvosunkkal.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

98 Comments

Comment navigation

  • Tina

    2011. március 03. csütörtök

    Szia

    Én 22 éves vagyok az első babámat várom! 31. hetes terhes vagyok! Ma már 2 napja folyamatosan kemény a hasam és csak akkor puhul meg ha lefekszem éppen most értem haza az orvostól és azt mondta teljesen zárt a méhszájam irt fel magnéziumot és méhlazítót. mind a kettőt be is vettem tudom nem várhatok csodát de a keményedés nem múlik sőt most már a hátam is fáj és oldalt szúró érzést érzek. A baba mozog rendesen ahogy kell. Válaszod előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      Nincs miért aggódnod: a folyamatosan kemény pocak nem jelent fájást, a valódi fájás mindig szakaszosan jelentkezik. Ezt a keményedést időjárási frontok és stressz is okozhatja, de akár a baba testhelyzete (harántfekvés) is, vagy ha sokat ülsz.

  • Zsófi

    2011. február 02. szerda

    Sziasztok!
    Itt valaki kérdezett a méretek kapcsán. Nekem is ezzel kapcsolatos kérdésem lenne. A védőnőm hívta fel rá a figyelmemet, hogy a baba fej és mellkas körfogata a hetek számához képest kisebb, a combcsont hossza az jó. Most 35 hetes és kb. 32-33 hetesnek felelnek meg a méretei. Hogy lehet ez? valami baj van? Amúgy egyenletesen nő, jó a méhlepény és a köldökzsinór állapota is és a szívhangja is jó. (én 186 cm vagyok, ha ez jelent valamit)

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Egyáltalán nem, a baba fejlődése egyedi a 12. héttől, hiszen az újszülöttek nem egyforma méretekkel születnek, ezért a különféle értékekben 2-3 hetes eltérések lehetnek az átlagtól.

      • eni

        2011. február 16. szerda

        Sziasztok!
        Én még csak 22 éves vagyok és az első babámat várom, kevés tapasztalattal:).A 35. hétben vagyunk igen jól bírom magam és csak a derekam fájdogál.A kérdésem nekem az lenne hogy kötelező-e a szülésfelkészítő tanfolyamon résztvenni?Budapesti vagyok és a klinikákon fogok szülni és papás szülést szeretnénk a párommal.Egyszer azt hallottam hogy ez esetben kötelező a szülésfelkészítő különben nem engedik be…Ez igaz lenne?És ha igen akkor mikor kellene menni nem késő??Március 20-ra vagyok kiírva.
        Másik kérdésem pedig az lenne hogy úgy tudom 4 pecsét szükséges az anyasági támogatáshoz…ez igaz??és ha ez megvan akkor elég ha csak akkor megyek a dokihoz ha panaszom van??Mert én eddig is jól meg voltam a doki nélkül is 🙂 és a baba is sokmindenben segít nagyon kis édes és semmi nyűgöm bajom nincs a terhességemmel csak azért kérdem mert kíváncsi vagyok hogyha nincs egyelőre problémám aqkkor is jelentkezzek a dokinál??Vagy hanyagolhatom?Mert egyelőre nagyon jól érezzük magunkat.
        Válaszokat előre is köszönöm:)

        • Vida Agi

          2011. február 25. péntek

          Neked nem kötelező szülésfelkészítésen résztvenned, viszont vannak olyan kórházak, ahol apás szülésnél kérik, hogy a felkészítőre az Apa is menjen be, de ennek hiányában is be kell engedniük, amikor mész szülni (egyébként praktikusabb elmenni egy ilyenre, mert csak 1 alkalom, viszont olyankor legalább megismered a helyet, nem akkor kell keresgélned a recepciót, meg a vizsgálót, amikor 5 perces fájásokkal rohansz be az utcáról)

          Igen, az anyasági támogatáshoz 4 pecsét kell, ezenkívül valóban nem kötelező orvoshoz járni.

  • Csöndörné Anita

    2011. január 16. vasárnap

    Sziasztok!Én 38 hetes terhes vagyok,a 2.-ik fiúnkat várom,13 év különbséggel.
    Szeretnék érdeklődni afelől,hogy hány perces fájésokkal kell elindulnom a kórházba,mivel császármetszéssel fog megszületni a baba.Napok óta menstruációs görcseim vannak,szédülök hányingerem van,és úgy érzem mintha alul valami ki akarna pottyanni belőlem.A 37 hetes NST már mutatott összehúzódásokat,kb.60.asok voltak!
    Nani

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      Ha az előző terhességed normál hosszúságú volt (tehát nem 1-2 órán belül tágultál ki, hanem 10-24 órát tartott a vajúdás), akkor elég 5 perces fájásoknál elindulni, de szerintem mivel császár lesz, célszerű lenne erről az orvosoddal is konzultálni, mert leginkább tőle függ, mennyi idő alatt tud felkészülni a műtétre.

  • Kriszta@

    2011. január 06. csütörtök

    Sziasztok!
    Nekem már van két gyönyörű gyermekem, mind a kettő császárral jött a világra.
    Az első azért lett császáros, mert 2 napon keresztül perces fájásaim voltak de valamiért nem nyilt ki a méhszáj.
    A második szülésem már nem volt leány álom, mert megindult pontosan idöre a szülésem meg már ki nyilt a méhszáj csak az volt a bibi, hogy az elöző császár heg szülés közben szétnyilt, ugyhogy utána egyböl császár!
    Én arra lennék kiváncsi ilyenkor a harmadik gyereknék is császár vagy nem? miként mennek a dolgok efelöl és ha valaki tud segiteni az elkötés témában azt is meg köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      Harmadik alkalomnál 2 császár után már automatikusan császároznak, gyakran ilyenkor már programozott a császár, meg sem várják a vajúdást.
      Megkérheted előre az orvosodat, hogy a császár után ezt is csinálják meg, ilyenkor gyakorlatilag észre sem veszed az egészet, a gyógyulás ugyanolyan, mint minden szülés után.
      Ilyenkor teljesen ingyenes a műtét.
      Vagy később is megcsináltathatod külön, ilyenkor előtte vérvételt, labort és mellkasröntgent készítenek, majd a műtét során több helyen elégetik a petevezetéket. A menses a műtét után is megmarad. A műtét előtt nyilatkozni kell róla, hogy valóban ezt szeretnéd. A beavatkozás maga nem hosszú, utána általában 1 napot kell kórházban maradni.

  • Ági

    2010. december 27. hétfő

    Üdvözlöm!Én egy 33-34 hetes kismama vagyok a második babával.Kérdéseim a következők lennének!van majdnem minden nap nyálkás folyásom ami elég sok..ez mi lehet?eddig nem volt.
    a másik hogy van a fehérneműmön kis „vízes állagú színtelen szagtalan folt”ez lehet hogy magzatvíz szivárgás?? mert volt hogy mikor mozgott a baba hallottam valami pukkanás szerűt a hasamban töbször is és mikor ezután olvastam azt írták lehet hogy a magzatburok repedt meg??lehetséges ez?mit tegyek?az első babánál is csak szivárgott a magzatvíz”nyáron” azt se vettem észre…keményedik a hasam és már tegnap este elég erősen fájt a hasam viszont ez azóta csak egyszer vagy kétszer volt…kérem válaszoljon ezekre a kérdésekre mert hiába második baba ,nagyon tanácstalan vagyok… 🙁
    Előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. január 04. kedd

      Ez a vízszerű folyás teljesen normális a terhesség végefelé. De ha úgy gondolod magzatvíz, lehet venni patikában magzatvíz jelző betétet.

  • Bella

    2010. november 30. kedd

    Kedves Ági!
    37 hetes várandós vagyok és tegnap óta folyamatosan keményedik a hasam.Tegnap este voltam nst-n ahol már elértem a 100-as erősségű összehúzódásokat.Két oldalon az alhasamnál görcsöl(petefészek környéke)Múlthéten 2110 volt a méhszájam.Ez mennyire normális,hogy egész nap kemény a hasam?És hogy nem középen görcsölök?A választ előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. december 02. csütörtök

      Ezek vagy jóslófájások vagy valóban a szülés közeledtét jelzik. A folyamatos keményedést időjárási front és a baba testhelyzete is okozhatja, de ez nem fájás. A kétoldali alhasi fájdalom a medence tágulása miatt van, ez is utalhat a szülés közeledtére.

  • Nadetty

    2010. november 04. csütörtök

    Sziasztok!
    Nagyon jo olvasni a hozzaszolasokat, kerdeseket, valaszokat. Mar kaptam is valaszt 1-2 felmerulo problemamra.:)
    En a 35.hetben vagyok es nekem a szokasos hatfajas, mehosszehuzodasok mellett mostanaban kisebb hanyinger is van ill. etvagytalansag este. Ez is a velejaroja az egesznek?
    Meg tobben mondtak, hogy nagyobb a pocim es hamarabb varhato a baba.Ez igaz lehet, hgy esetleg ilyen esetben hamarabb erkezik?
    Doktono, megrendeltem a szulesfelkeszito DVD-t es nagyon tetszik, sok hasznos tanacs van benne.
    Koszonom!

    Válasz: Igen, a kisebb hányinger gyakori az utolsó harmadban. A nagy pocak egyáltalán nem jelenti azt, hogy hamarabb érkezne a baba (nekem hatalmas volt és a 42. héten szültem)

  • petra

    2010. október 18. hétfő

    ez ugyann mi

  • marica

    2010. szeptember 18. szombat

    sziasztok
    38 hetes vagyok és töbször vannak menstruáciohoz hasonlo görcseim.! a derekam is nagyon fáj és kemény a hasam és egyre sürübbek a nyilalások
    31 hetesen voltam viszatartáson várhato a héten hogy megszülök

    köszönöm a választ elöre is!!

    Válasz: Sajnos a pontos időpontot senki nem tudja megmondani, de a jóslófájások már a szülés közeledtére utalnak.

  • Balog Krisztina

    2010. augusztus 14. szombat

    Kedves Ágika!

    Először is nagyon szeretem az oldalt, sokat böngészgetem, hs van időm!
    Már a 35. hétben járok és „sajnos” vannak már jósló fájásaim! És kb. 26 hetes kortól jalantkezett egy olyan fájás, amit hiába mondok az orvosnak nem mond semmit rá. Éjjel nem tudok megfordulni az ágyon, caak segítséggel,ha ülök nehéz a felállás! A baba méretei már 33. hétben voltak akkorák, ami mostanra normális! Lehet azért lenne ez a fájdalom a medencémben, mert nagy a baba? Nagyon aggódok, hogy hamarabb születik, mint kellene (szept. 17)! Üdvözlettel: Krisztina

    Válasz: A jóslófájások nem jelzik előre a születés időpontját, és nem születik miattuk korábban a baba. Van, akinek a 3. harmadban végig vannak jóslófájásai, van, akinek egyáltalán nincsenek. A baba méretei és helyezete valóban okozhat nyomásérzést a medencében, főként, ha keskenyebb a csípőd az átlagnál, kisebb méretű, karcsú típus vagy, akkor gyakori. Az ultrahang alapján becsült méretek 2-3 héttel eltérhetnek a valós méretektől (nekem folyamatosan 2 héttel nagyobb babát mértek és végül átlagos méretei lettek)

  • Kriss-Tee

    2010. július 26. hétfő

    Jó napot!
    Én a 34. hétban vagyok és a 2.-ik babámat várom, kisfiu.
    Elég sürün vannak alhasi fájásaim és főként a gerincem mellett fáj, de majd belyukad.
    Utalhat szülésre??
    Az 1 gyermekemmel (kislány) ilyenkor már ki voltam tágulva és így is 17 órát vajudtam.
    Most nem vagyok tágulva nagyon félek hogy megint sokáig fog tartani..elképzelhető??

    Válasz: A második szülésnél a vajúdás általában rövidebb ideig tart és a kitolási szak is gyorsabb. Az alhasi fájások nem utalnak szülésre, de mindenképpen említsd meg őket az orvosnak, ha erősnek érzed őket.

  • Giluka85

    2010. július 25. vasárnap

    Sziasztok!!Bocsi az ekezet nelkuli iras miatt de kulfoldrol irok!!A orvosom szerint 36 hetes kismama vagyok,szerintem 37-38 hetes!!Sajnos itt ahol elek nem szokas nagyon vizsgalgatni a kismamakat igy elegge tanacstalan vagyok mert az orvos szinte semmit se mond!!A baba mar 1 honapja lefele fordult a derekam nagyon faj a pocim naponta 10X legalabb bekemenyedik es menstruaciora emlekezteto gorcseim vannak nponta 6-7 alkalommal legalabb!!Pokoli modon faj a csont a fenekemnel es a nunimnal!!Csak akkor nem faj annyira ha setalok de ha abba hagyom es lefekszek vagy leulok utanna keptelen vagyok felalni ugy faj!!Ez az elso terhessegem es a doki azt mondta ha annyira faj vegyek be 1 gyenge fajdalom csillapitott!!Hat nem is tudom en azert nem szednek gyogyszert inkabb fajjon!!Mennyi idom lehet meg hatra???Ezek az joslo fajasok vagy a rejtett vajudas???Koszonom a valaszt elore is!!!Sziasztok

    Válasz: Ezek jóslófájások. Fájdalomcsillapítót nem kell miatta bevenni, viszont ebből nem lehet megállapítani mikor fogsz szülni, igazából ezt nem lehet egyáltalán megmondani. A saját tapasztalatom az, hogy az előtte levő napokban sűrűsödnek a derékfájások, de ez sem mérvadó, van, aki semmit sem érez.

  • Eni

    2010. július 20. kedd

    Kedves Ágnes!

    Ismét én lennék az előző levélkémhez elfelejtettem hozzá tenni,h a babám méretei igen meglepőek. 2850grm.kislány tehát ha hamarabb jönne nem lenne e baj?
    A nyákdugó és véres vizelet nem ennek a jelei? köszönettel

    Válasz: Az érettség nem a súlytól függ, hanem a terhességi kortól. A 36. hét előtt született babák számítanak koraszülöttnek, a betöltött 36. hét után már nem koraszülött.

  • Eni

    2010. július 20. kedd

    kEDVES áGNES!

    36 Hetes kismama vagyok. A kérdésem pedig az lenne,hogy nekem a 33.héten jött először nyákdugó darabka,most a 36.héten ismét. A védőnőnél a vizeletemben vért mutatott ki a tesztcsik,s itthon is megjelent a vizeletemben egy kis vér darabka. Mivel császárral szülök(előzetes mioma mütét miatt) igy az orvosom szerint a 38-39 héten szeretne müteni. Szóval ezek a tünetek és fájások,vér darabkák szerint mennyi időm lehet még? A vizeletem szine annyira sötét lett kb 3 napja. válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Ezt nem lehet pontosan megmondani, a nyákdugó nem jön ki két darabban, pláne nem több hét eltéréssel. Ha véres a vizeleted, azt az orvosodnak jelezd mihamarabb.

  • zsuzsi

    2010. június 29. kedd

    Azért irok én 35 hetes vagyok a súlya 2280g és jól mozog minden oké!
    És úgy néki kislány lesz!
    Nem kicsi a súlya a babámnak??

    Válasz:Nem, ez az érték jó. Ilyenkor már nem egyformán nő a babák súlya, ráadásul ez csak egy becsült érték, a méreteiből számolják ki, ezért sok pontatlanság lehet benne.

  • hajzuk maria

    2010. június 23. szerda

    sziasztok en a 37 hedben vagyok es a 2 kislanyomat varom es neha faj a hasam de nem surun en anyira felek a szulestol hogy ez mar nem is igaz tegnap voltam orvosnal es aszt mondta hogy nagyon lent van a feje es hogy puha es kiis vagyok nyilva de fajasaim nincsenek hogy kb hany napom vagy hetem lehet hatra

    Válasz: Ezt senki nem tudja megmondani, még az orvos sem, akár 4-5 hét is lehet még, de az is lehet, hogy csak 1-2 nap.

  • Ildikó

    2010. június 15. kedd

    Sziasztok! Én a 35. hétbe vagyok. És alhasi fájdalmaim vannak, és tegnap este kifolyot belölem valami nyálkás… Ez azt jelenti hogy lassan beindul a szülés? Nagyon félek hogy nem fogok idöben beérni a korházba… Milyen tünetei vannak a szülés beindulásának??? Kérem segitsenek!

    Válasz: A szülés beindulásának a rendszeres fájások a jelei. Ez nem alhasi fájdalom, hanem a derekadban érzed legalább 30 mp-ig tart egy fájás és kezdetben 20, majd 10 percenként szabályosan ismétlődik. A nyálkás folyás nagy mennyiségben az utolsó hetek velejárója.

  • zsebybaba68

    2010. május 27. csütörtök

    Sziasztok!

    A 37. hétben járok, és pár napja nagyon erős derékfájást érzek. Ezek lehetnek a szülés jelei? A baba akár a szülés napján is erőteljesen rugdoshat? Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Ez lehet a vajúdás előtti tünet is, vagy jóslófájás. A baba akár a szülés napján is rúgdoshat

  • Réka

    2010. május 15. szombat

    Sziasztok!

    31. hétemet töltöttem be, második kislányomat várom. Olvasom, „tudom” a szülés beindulásának menetét, „tananyagát”, mégis kétségeim vannak, hogy biztos beérünk-e a kórházba, ha itt az idő… Első szülésemnél szombatról vasárnapra virradó éjszaka kezdett el folyni a magzatvíz, bementünk a kórházba, természetesen bent is fogtak, fájásoknak semmi jele, méhszáj 1 ujjnyira volt nyitva. Ez így is maradt egész vasárnap, éjszaka már voltak fájásaim, teljesen rendszertelenül, volt, hogy 1 óra is eltelt kettő között. Reggel fél 8-ra kellett mennem a szülőszobára (előkészítve), hogy megindítsák a szülést. A reggel szinte teljesen fájás nélkül telt, 3/4 8 körül kezdődtek talán a fájások, 8 körül kaptam meg az infúziót, mire az orvos jött, hogy megvizsgáljon, már azt közölte, hogy „eltűnt a méhszáj, szülünk”. 8.37-kor a kezembe vehettem a kislányom. Neten olvastam olyat, hogy a második még gyorsabb lehet annál, akinél az első gyorsan zajlott. Kérdésem, hogy ez valóban valószínűsíthető? (kb. 3/4 óra tőlünk a kórház…)Vagy ne várjam meg a javasolt 5-10 perces fájásokat otthon? Van-e erre is valami „forgatókönyv”?

    Válasz: Igen, tényleg gyorsabb szokott lenni a 2., de ez a vajúdásra értendő. Nálad viszont nem volt spontán vajúdás, mert indították a fájásokat, ezért nem lehet tudni, mennyi lett volna spontán. Általában olyan szokott lenni a vajúdás hossza a lányoknál, mint az anyáknál, érdemes megkérdezni az anyukádat, neki mennyi ideig tartott.

  • Gabi

    2010. május 12. szerda

    Május 16-ra vagyok kiírva (első baba), és rendszeresen jelentkeznek jósoló fájások. Tegnap este 5x egymás után 10 percenként görcsöltem és keményedtem, de aztán szép lassan elmúlt. Éjszaka is felébredtem egy erős görcsölésre, kimentem pisilni, alig értem ki… az nem lehet, hogy pisilés közben elfolyt a magzatvíz észrevétlenül ugye? Nem tudom, hogy azt lehet e érezni, mert még sosem voltam ilyen helyzetben… a hasam azóta is keményedik, csak nem rendszeres időközönként és a baba mozog (csuklik, meg ilyenek..) van okom aggódni? Holnap megyek NST-re, csak az a gép meg annyira megbízhatatlan őskövület.. Előre is köszönöm a választ.

    Válasz: Nem, a magzatvíz nagy mennyiség és akaratlanul folyik, onnan lehet megismerni. Az NST nem mutatja, ha jóslófájásaid voltak, csak azt, ha éppen akkor vannak, amikor a gépen fekszel.

  • Rita

    2010. május 03. hétfő

    Sziasztok

    36 hetes terhes vagyok. Minden reggel egy orat setalok, a kozerzetem nagyon jo tolle es remelem a babamnak is jot tesz. Seta kozben mindig bekemenyedik a hasam, ilyenkor persze megallok, majd par mp. mulva folytatom a gyaloglast. Alvas kozben nem is, de ejszakankent elalvas elott nagyon surun bekemenyedik a hasam. Legalabb mar 1 honapja 3x4x egymas utan es 30mp is eltart. Nagyon kellemetlen erzes, mert minden este jelenkeznek a fajasok. Nem tudom, hogy osszefuggesben van e a ketto, de feher folyasom is van, ami ugyan szagtalan, de van. Kerem tanacsat es velemenyet.

    Válasz: 36 hetesen teljesen normálisak ezek a fájások és keményedések. A fehér folyás a terhesség utolsó heteiben szintén teljesen normális dolog, szinte mindenkinek van.

  • Beregimoncsi

    2010. március 26. péntek

    Sziasztok!
    3.-dik lányomat várom,38 hetes vagyok.Far fekvéses a kis lelkem,és az orvosom azt mondta,hogy mivel 3-dik szülésem lesz,így nyugodtan meg tudom szülni rendesen is.a baba most 3380 grammra van becsülve,én pedig 148 centi vagyok.Az lenne a kérdésem,hogy valóban farosan kell meg szülnöm a babát,vagy nagy az esély a császárra?
    Féltem a babát,nem szeretném ha eltörne a válla vagy ilyesmi!

    Válasz: Az orvosnak igaza van, ha ez már a 3. szülés, akkor elvileg „kifér” a faros baba is, főként, ha az előző kettőt könnyen szülted (nem volt elhúzódó vajúdás, több órás kitolási szak, fájásgyengeség stb.) De, hogy végül szükség lesz-e császárra az majd közben fog kiderülni.

  • Betti

    2010. március 22. hétfő

    Sziasztok!
    Nekem olyan észrevételeim vannak, hogy rendszeres menstruációs görcsökhöz hasonló fájásaim vannak 5-10 percenként, de max. 10-20 mpig tart, viszont a derekam különösebben nem fáj inkább a vesém tájékán. Ez is már a sülés jele lehet, vagy ez még csak jóslófájás?
    Többen írtátok a ctg vizsgálatot…arra külön kell jelentkezni vagy ez ua.mint az nst vizsgálat? 38 hetes kismama vagyok többször voltam nst-n, de ctg vizsgálatra külön nem emlékszem, illetve olyanra sem hogy bárhol fel lenne tűntetve a méhszájam állapota. Én hibáztam valamit? Külön elkéne mennem dokihoz és szólni hogy ezt nézzék, vagy csak nekem nem mondták meg az eredményt? Előre is köszönöm a választ és a segítséget!!!!!!

    Válasz: A CTG gyakorlatilag ugyanaz, mint az NST. A méhszájat néhány orvos nézi, néhány pedig nem, első terhességnél csak a végefelé szokták nézni. A 38. héten már lehetnek jóslófájások, ha hosszabbak és sűrűbbek lesznek, akkor az már a vajúdás kezdetét jelezheti.

  • Zizi

    2010. március 12. péntek

    Sziasztok!
    A nővérem a 39.hétben van de semmi jele a szülésnek..én már nagyon izgulok tán jobban mint ő..:)..mit tehetünk, hogy beinduljon a szülés?És mikorra várható?(jövő hétre van kiírva)

    Köszi

    Válasz: Ezt nem lehet így megmondani, a babáknak csak 20%-a születik a kiírás napján. Tenni nem kell semmit, hogy beinduljon a szülés, magától be fog indulni, ha eljön az ideje.

  • Juli

    2010. március 05. péntek

    Sziasztok!

    38 hetes terhes vagyok és már a 4. napja távozik a nyákdugó kisebb-nagyobb részletekben. Kora reggel óta rendszertelen fájdalmaim vannak, melyek a derekemba sugároznak elsősorban és a menstruációs fájdalmakhoz tudnám még hasonlítani. Néha rendszer alakul ki a fájdalmak között, azután mikor már úgy gondolom, hogy na ezek most már akkor tuti az igazi fájások, újra renszertelenné válnak. A baba mozog rendesen, de sokkal kevesebbet mint eddig tette. Várható mostmár, hogy ma vagy holnap elindul a szülés vagy akár napokon keresztül tarthat ez a jóslófájásos időszak?

    Válasz: Várható, hogy a napokban megindul, max. 1 hétig szokott ez az állapot tartani.

    • Juli

      2010. december 06. hétfő

      Sziasztok!
      Amikor ezt a kérdést feltettem, már nem volt 1 napom se és megszületett a kisfiam! Minden rendben ment. 🙂

  • Kriszta(Sné)

    2010. március 02. kedd

    Enikő:Nemlehet megjósolni mennyire fog fájni vagy mennyi idő alatt fog megszületni,nekem a 2 gyerkőc a fiam aki mellesleg 3960gr al született 2 óra alatt meglett életem legjobb szülése volt.Én most a 38.hétben járok úgyhogy énis reménykedem,hogy nem lesz nagyon szörnyű nagy fájdalmam.remélem segítettem valamennyire.

  • enikő

    2010. március 02. kedd

    sziasztok! 40.hétben járok és tegnap 1-1,5 órán keresztül görcsölt a hasam de úgy mint amikor az első babámnál beindult a szülés biztos voltam benne hogy megyek szülni nemtudtam mérni a fájásokat mert fojamatossan fájt maj le szakadt a hasam meg a hátam alig birtam magam tartana de utána abba hagyta csak egyszer kétszer fájt. reggel óta alul feszül hejezkedik a szülő csatornába ilyenkor tágulok? Rosszabra számíthatok mint az első babámnál ezzel a fájásra gondoltam? Mennyi ídő alatt szoktak kibujni a második babák? Várom válaszát előre is köszönöm!!!

    Válasz: A kibújás átlagosan kicsit rövidebb idő szokott lenni, de a fájások hamarabb kezdődhetnek, és tovább tarthatnak összességében, illetve hamarabb szoktak kezdődni a jóslófájások is.

  • enikő

    2010. február 23. kedd

    Sziasztok! Most a 39hétben vagyok. A 2.babámat várom az első kislány a második kisfiú lessz. Délelőt elmentem pisilni és amikor befejezetem még mindíg csurgot valami de csak kis mennyiségbe.(nem volt szine) Utána elkezdet fájni a derekam és keményedni a hasam. Délután kezdőtek a jósló fájások ezek gondolom erősödni fognak. Mikkor induljak el a korházba? Várom válaszát???

    Válasz: Ha 5 perces szabályos legalább 30 másodpercig tartó fájásaid vannak, akkor indulj el.

  • poncsi83

    2010. február 23. kedd

    Sziasztok,
    én a 37. hétnél tartok és napok óta az erős menstruációs görcsöket idéző fájásaim vannak. Igaz, rendszertelenül jönnek, de 1 nap alatt (+ az éjszaka) legalább 8-12 alkalommal érzem és néhány másodpercig tart.
    Ez jelentheti azt, h már nem tart olyan sokáig és talán a 40. hetet sem töltjük be?
    Én örülnék neki a legjobban:)

    Válasz: Ezek jósló fájások. Lehet, hogy 2 nap, de az is lehet, hogy 2 hét van még hátra. Vagy akár több is.

  • balogh szidonia

    2010. február 21. vasárnap

    hello!39-ik hetben jarok…a masodik gyermeket varom,mostmar egyre jobban…az elso terhesseg elhuzodott 42 hetig,es csak remenykedem hogy most ez nem igy lesz!!!de egyenlore semmi jel nem utal arra hogy keszulodik vilagra jonni.sot azt veszem eszre mintha mar nem none a pocakom,es semmit sem valtozik semmi.ugyanugy mozgolodik most is,nagyon virgonc.az also szulesnel nem folyt el a magzatviz,a baba szakitotta fel a burkot az utolso fel oraban a szules elott.talan ugyanerre kell szamitanom?vagy most maskepp is tortenhet?igaz-e hogy masodjara egy kicsivel rovidebb ideig tart a vajudas?
    kernem segitsen valaszokat talalni a kerdeseimre,koszonettel,Szidi

    Válasz:
    Egy nő két terhessége (és szülésének zajlása) teljesen különböző is lehet. De előfordulhat, hogy most is a kiírás után indul be a szülés. Viszont a vajúdás időtartama általában az első szülésnél a leghosszabb.

  • enikő

    2010. február 16. kedd

    Én most a 38hétben vagyok. Tegnap lejebb ereszkedet a hasam és más formája is lett kerekből hosszúkás lett mennyi időm lehet hátra? Ja és hajnalba meg reggel is felvolt dagadva a fél arcom és a szám is fura volt a férjem meg is jegyezte hogy nem sok van hátra. Kérlek írjatok!!!!!!!!!!!

    Válasz: Lehet 1 nap, de 1 hét is, vagy akár kettő is, ez sajnos változó!

  • B.Renata

    2010. február 08. hétfő

    Sziasztok! En a masodik kisfiamat varom 35+1 hetes vagyok..kb. tiz napja eszrevettem hogy viszketneka kezeim-mindket kezem feje,tenyerem ujjaim..aztan hamlani kezdett kis karikak formajaban..Voltam a gyogyszertarban -panthenol tartalmu kremet kaptam-azt mondta a gyogyszereszno ,hogy vitaminhiany az oka..-esetleg nagyon szaraz bor miatt is elofordulhat.Azt tanacsolta kenjem surun panthenollal es valamilyen taplalo kremmel is.Szerinte ez ilyen idos terheseknel gyakran elofordul.Nem tudom-en ugyanis meg a terhessegem elott ket hoppal elkezdtem szedni az Elevit-et,azota is rendszeresen szedem. Idaig nem is volt a verkepemmel semmi baj-az orvosom mindig megdicsert hogy kivalo a verkepem-igaz oda is figyelek az etkezesre nagyon. Most kenegetem -meg itt ott hamlik es mar nem viszket az igaz. Kernem a tanacsodat Agi-ha hallottal mar ilyen esetrol.koszi elore is!

    Válasz: Igen, tényleg lehet vitaminhiánytól, de a bőr egyébként is szárazabb az utolsó harmadban. Egy marék kristálycukrot keverj össze repce- vagy szezámolajjal, és masszírozd a bőrbe fürdés előtt így nem fog annyira hámlani a bőröd. Majd azért az orvosodnak is említsd meg a dolgot, mert terhességi cukorbetegség tünete is lehet ez.

  • domschitzné barbara

    2010. február 07. vasárnap

    én 37 hetes vagyok nekem egy átláco fojásom volt tegnap délután az ota semi most meg enyhe fájásaim vannak de nem sürün nem tudom hogy mitt tegyek mi lehet ez talán készül az elöbujáshoz? kérem válaszoljanak ez nekem az elsö babám lesz elöre is köszönöm barbara

    Válasz: A jóslófájás 37 hetesen már teljesen normális jelenség. Az átlátszó folyás is, de egyik sem feltétlenül utal arra, hogy szülni fogsz. Általában (de nem mindig) a szülés megindulását a nyákdugó távozása, a baba mozgásának ritkulása, hasmenés jelzi, a fájások pedig nem pocakkeményedések, hanem a derekad fáj nagyon.

  • Tirinke

    2010. február 04. csütörtök

    Én annyira féltem hogy nem veszem észre a jeleket, hogy hajnali egyig olvastam róla a neten. Negyed kettőkor már annyira fájt a derekam azÜléstől hogy bementem lefeküdni és ahogy négykézláb másztam az ágyon elfojt a magzatvizem… Apuka hozzáfűzése:nem csak bepisiltél?

  • Kitta

    2009. december 31. csütörtök

    Első babát várom és 2 napja a hasam alja szurkál és keményedek,de ez rendszertelen.Egyik este olyan érzésem volt mintha szét akarnának feszíteni,és némelykor olyan érzés fogott el mintha kakilni kéne,de mégse.39+2 hetes kismama vagyok.A helyettes orvos szerint január 13.-ra vagyok kiírva.A menstruációm első napja az március 31.-e,és így akkor január 4-5 re esik a szülés várható időpontja.Ezek akkor jóslófájások?Nem volt magzatvíz folyás és nem is észleltem vérzést és a nyákdugót sem vettem még észre,hogy elment volna

    Válasz: Igen, ezek már lehetnek a jóslófájások, de ilyenkor már akkora a baba, hogy ha egy nagyobbat mozdul, az is elég fájdalmas és pocakkeményedéshez hasonló tud lenni.

  • noribaba

    2009. december 09. szerda

    Most vagyok 37 hetes, és nem tudom, mit jelent, amit érzek. Tegnap este óta nagyon rugdos a babám, és félek, hogy azért, mert valami nem tetszik neki odabent. Vagy már meg akar születni? Nekem mindenesetre nagyon kellemetlen, mivel valahogy átlósan fekszik, és időnként lecsúszik a feneke, ilyenkor keresztben van, és szinte kilyukasztja az oldalamat. A múlt heti ctg még nem mutatott nagy kilengéseket, azelőtt héten vizsgált az orvos, 2000-es értéket mért, azóta nem engedett tornázni, meg ilyesmik, és én ezt be is tartottam. Eddig nem volt semmi probléma. Holnap megyek újabb ctg-re, de az orvos épp most nincs bent, nem tudom, érdemes-e felhívni ezért, vagy normális jelenség, csak kellemetlen? Csak nehogy valami baja legyen a picinek…

    Válasz: Inkább csak kellemetlen. Minél nagyobb a baba, annál erősebben érezhető a mozgása.

  • Tóth Gabi

    2009. december 08. kedd

    Én most vagyok 32 hetes és 2 napos. Délelőtt óta, mióta feljöttem a másodikra a lépcsőn, iszonyat fájdalmaim vannak, és mintha szivárogna a magzatvíz…. Az előtt pl azt éreztem, hogy valami folyik végig a combomon, de mikor megnéztem, már nem volt ott semmi, talán felitta a nadrág. A pocakom úgy fáj, mintha megjönni készülne…. Néha be is feszül, nagyon kemény lesz…. Kicsit félek, mert ez azért még korai lenne….
    Lehet ez is csak jósló?
    Azt hiszem, bepattanok egy kád vízbe, hátha elmúlik….

    Válasz: Valószínűleg jóslófájást éreztél, amit a lépcsőzés kiválthat. A „víz” becsapós dolog, mert eleve a 30. hét után nagy mennyiségű folyás szokott jelentkezni és ez is folyhat, plusz még a vizeletvisszatartás sem működik rendesen, ez is okozhat ilyen jelenségeket (pl. emeléstől, mozgástól kicsordul). Ha nem szűnnek és ciklikussá válnának a fájdalmak, akkor fordulj az ügyelethez vagy hívd ki a mentőket!

  • Retro

    2009. október 08. csütörtök

    Sziasztok

    4. porontyomat várom, 36. hétben, a ctg 1111, és napok óta szörnyű derékfájással, hasfájással, meg mindenfajta fájással küzdök! Ugyanúgy izgulok én is, hogy mikor lesz itt végre gyerek mint az elsőnél, másodiknál, harmadiknál… 😀 Az a baj, hogy igaz amit feljebb írtak: sosem akkor jönnek a bébik amikor ideális, hanem amikor megérett a körmük! Kitartást mindenkinek!

  • Tündy

    2009. szeptember 17. csütörtök

    Azért írok, mert a betöltött 40. hetemben járok(Szeptember 18ra vagyok kiírva), és 3. napja folytonos görcseim vannak amik egyszer jelentkeznek 10-15 pecenként és egy idő után pedig elmúlnak. A hasam folyton keményedik és néha egy kisebb nagyobb derékfájás is kíséri. Sajnos kifogtam egy nagyon rossz fogadott orvost aki nem is foglalkozik velem, ami szerintem az utolsó napokban elég szomorú dolog. Holnapra behívott NST vizsgálatra és sima Nőgyógyászati vizsgálatra amin ő ott sem lesz!!!Teljesen tanácstalan vagyok, holnap szülnöm kéne és nem segít egy orvos sem!!!!Mit tegyek???

    Válasz: Semmit. Valószínűleg 1-2 napon belül magától beindul a szülés. Ha mégsem, akkor pedig naponta-kétnaponta NST vizsgálatra kell járni és ha nem indul be 7-10 napon belül, beindítják.

  • Miklos Maria

    2009. szeptember 15. kedd

    En most 35 hetes terhes vagyok es ez a masadik babocam.Mar 5 napja,h eleg eros atlatszo folyasom van,azt is hittem,h magzat viz szivarog,felszaladtam elso ejszaka utan a dokihoz aki vizsgalat utan azt mondta a mehnyak teljesen zarva van es o ugy latja onnan nem szivarog semmi.UH megnezet majd es magzat viz is volt megfelelo menyisegben.Es o egy huvely gyuladast alapitot meg,de kicsit ketelkedem,h ekkora mennyisegu folyadek kifolyhat csak a huvelybol.Fajasaim nincsenek vagyis napi 2,3X joslo fajasok igen,de hasam sem kemenyedik.Doki azt mondta ha magzatviz akkor 1,2 napon belul ugyis beindul a szules,azota 5 nap telt el.Lehet hulyen hangzik de ha megis magzat viz es mind elfolyik mi tortenhet?Valakinek volt meg ilyen?Elore is koszonok minden valaszt.

    Válasz: Nem magzatvíz volt, mert akkor a buroknak meg kellett volna repednie. Az erős átlátszó folyás nagyon nagy mennyiség is lehet, van aki ilyenkor betétet hord. A másik eset, amivel találkoztam, hogy zuhanyzáskor/fürdéskor bement egy kics víz a hüvelybe és később az folyt ki.

  • Nagy Mónika

    2009. szeptember 14. hétfő

    Azért írok, mert már 1111-et írt ma a dokim a méhszájam állapotára. Hány perces fájásoknál szedelőzködjek? A védőnőm szerint 10 perceseknél, mindenki mástól 5 percet hallottam. A dokimat meg elfelejtettem kérdezni -agyam, mint a szita -, lehet, hogy ma este már szülök…
    Mivel ennyire nyitva vagyok, lehetséges, h nem is lesznek 10 percesek? A kórháztól 5 percre lakok, gyalog nagyon hamar beérek. Mellesleg tegnap este órapontossággal egy órán át 10 percres fájásaim voltak, aztán huss, elmúltak. Ma meg semmi, meg is lepődtem, főleg mikor elolvastam a cikket: „Ha az érték 1111, akkor valószínűleg már megindult vagy hamarosan meg fog indulni a szülés.” Mennyi az a hamarosan? Órák, napok?

    Válasz: Ez egyénenként, sőt, szülésenként eltérő lehet. Lehetnek órák, de napok is. Ha már voltak 10 perces fájásaid, de elmúltak, akkor tudni fogod ahhoz hasonlítani. Valószínűleg, azoknál erősebb lesz a „rendes” fájás, és ha nem múlik el hirtelen, hanem akár elkezd sűrűsödni, akkor indulj el azonnal. Érezni fogod, hidd el!

  • Végh Niki

    2009. július 27. hétfő

    Sziasztok, én most a 34-ik héten járok, és az miatt aggódom, hogy nem mindennap olyan aktívak a mozgások rugdosások, van olyan, hogy 4-5 órán keresztűl csak éppen hogy egy kicsit megmozdul. De van olyan, hogy szinte eldeformálódik a hasam annyira mocorog meg feszít. Remélem az nem jelent bajt, hogy nem mindíg aktív, mert az olvastam valahol hogy ebben az időben már óránként 10-szer kellene éreznem hogy mozog. Ebben nem tudom mi az igazság, de remélem hogy jól van kicsi fiam. Ja igen és alhasi enyhe görcseim nekem is vannak vagyis voltak, meg keményedéseim is aztán aktívan elkezdtem szedni a magneB6-ot és mostmár ezek elmúltak. Remélem minden rendben lesz :))

    Válasz: Aggodalomra nincs ok, ez a mozgás teljesen normális.

  • Nesi

    2009. július 01. szerda

    Sziasztok! 37.héten vagyok, harmadik bébimet várom. Mégis ugyanúgy izgulok mint az elsőnél. Észre veszem- e időben a jeleket? Mikor hívjam a mentőt? (3.gyereknél hamarabb / kiszámíthatatlan mikor indul el a szülés)

    Első gyermekemnél az első deréktáji fájdalomtól nézve 14. órában született meg.
    Nagyon fájdalmas volt a vajúdás. Még jó, hogy időben epidurálást / érzéstelenítést kértem.

    Második terhességemnél a nyákdugó a kiírt időpont előtt 3 héttel pottyant ki és egy héttel az időpont előtt született. Magzatburkot az orvos repesztette meg, majd 2-3 óra után „fájdalommentesen” <— így emlékszem. Megszületett.

    És most ismét.. lesem minden apró mozdulatot, hogy mikor kezdődik.

    Szép napokat, kitartást mindenkinek!

  • kucsák zsófia

    2009. június 29. hétfő

    sziasztok nagyon sok jott tudtam meg mind a cikböl mint töletek én már a 39 hétben járok az a baj hogy elsö terheségem és igazábol nem tudom majd hogy mijen lesz mikor elindul a szülés rá fogok én arra jönni tudni fogom e hogy az a fájás az volt e én nem félek a szüléstöl inkáb már azt várom mikor érzem meg hogy na itt az idö most már akkár mikor meg lesz a gyermekem nekem szokot szurni mostanában a hasam alja s nekem is szoktak lenni enyhe görcseim igazábol még azzal sem vagyok tisztában mijenek a joslo fájások julius 7 dikére vagyok ki irva ugyhogy már nincs sok idöm sok szerencsét kivánok mindenkinek és csak annyit tudok mondani senki ne féljen a szüléstöl hisz ezt a josten akkarta igy hogy a nö megszendvedjen a gyermekérért s szerintem megéri az a fadalom hisz mikor meglátod s fogod az semmihez nem foghato.

  • Judit

    2009. június 22. hétfő

    Sziasztok!

    Én is elovastam a cikket. Én most az első babámat váromat váromm 22 évesen. Anyu sokkal idegesebb mint én. Én nagyon jól viselem a terhességet. Semmi bajom nem volt az elő 3 hónap után. Nkem viszont az a gondom, hogy 2 hete van egy erős fehér folyásom. Voltam orvosnál aki ítr fel valami pimafucint. Nem múlt el hanem már sárgás barnás lett. ez mitől van?ű

    Válasz: Ez gombásodásra utal. Ne aggódj, amíg nincs nyitva a méhszáj, addig nem okozhat gondot.

  • choppardlike

    2009. június 07. vasárnap

    Nagyon hasznos, és jó ez a cikk, sokat segített.
    Nekem ez most a 2. várandósságom (37+5), és mivel eddig is minden teljesen másképp alakult, mint először…próbálok felkészülni a szülésre, mert állítólag 2. (többedik) alkalommal hamarabb zajlik le az egész folyamat, mint legelőször.

  • R

    2009. május 20. szerda

    Szia!

    36+3 hetes terhes vagyok.Múlthét pénteken voltam dokinál aki megvizsgált és mondta hogy meg van nyílva a méhszáj, ha jól olvastam 2100. Mire haza értem a kórházból rá kb. fél órára pisilés után vettem észre hogy valami véres nyálkás valami volt.és ezután még 3 napig barnás folyásom volt. (Most ez a vizsgálat miatt lehetett vagy ez volt a nyákdugó?)
    A derekam egyre jobban hasogat és néha úgy érzem mintha meg akarna jönni, de csak enyhén nem mondhatom görcsölésnek, de valami menstruáció előttihez hasonlító érzés. A combom tövében meg valami nagyon erős nyilalást érzek néha, az mitől lehet?
    A hasam is eléggé lement. Lehet hamarabb jön a baba mint ahogy kellene!? Mostanában semmi étvágyam. Egyre többet megy a hasam, de lehet hogy már az idegességtől. 🙁
    A lábam mint egy elefánté akkorára bedagad.

    Válasz: A folyás a vizsgálat miatt lehetett, van, hogy kézi vizsgálatnál megsérül a nyálkahártya. A combtövi fájdalom semmit nem jelent, a többi lehet jóslófájás is. A véres-nyálkás dolog lehetett a nyákdugó, de ez sem jelent semmit, nálam pl. 2 héttel a szülés előtt távozott.

  • Andi

    2009. április 09. csütörtök

    Én most vagyok a 36-dik hétben, második babával 37 évesen.Erre a hirtelen jött melegre 3-4 napja nagyon nehezen bírok saját magammal.Rettenetesen fáj néha estére már a derekam,a baba pedig mintha most iratkozott volna be egy tánctanfolyamra,egész nap és egyfolytába mozog és rugdos,még éjjel is.Remélem még kibír 1-2 hetet odabent.

    Válasz: Semmi gond, hirtelen időjárás-változásnál ilyesmi előfordulhat.

  • Ildikó

    2009. április 08. szerda

    Régóta böngészem az internetet, keresem azokat a jeleket, amiket én tapasztalatok, de eddig sehol se találtam meg a rám megfelelő leírást. Ezt az írást olvasva lehet, hogy én éppen rejtett vajúdáson megyek keresztül?

    12 napom van a szülés várható időpontjáig, és 6 nappal ezelőtt megállapította az orvos, hogy 3 cm-re kinyílt a méhszájam. Szerinte bármikor elindulhat a szülés. Azóta párommal tényleg szinte minden órában várjuk, hogy elindul, de eddig nem történt meg. Rendszertelenül mindig jelentkeznek fájdalmaim: rövid nyilalló fájások a szeméremcsontom mögött/felette vagy hosszan tartó, enyhe menstruációs kellemetlenséghez hasonlítható érzés (direkt nem fájdalmat írok, mert ez attól messze áll – inkább csak érzem, hogy történik valami odabent). Figyelem, hogy csorog-e a magzatvizem, de inkább csak erősebb folyást veszek észre hetek óta, a tisztasági betéteim sohase fognak fel sok folyadékot vagy áznak át. A baba már nem izeg-mozog-breakdance-el, mint eddig, hanem lassan fordulgat ide-oda és mocorog.

    Eddig nyugtalankodtam, hogy esetleg valami nincs rendben. Ez a cikk viszont nagyon megnyugtató, köszönöm! 🙂 Segített, rájöjjek valamire: úgy hiszem, így valósul meg az, amit agykontrollként programozok. Hónapok óta könnyű és kíméletes szülést programozok mind a baba számára, mind az én számomra, és hogy a szülés 2-3 óra alatt lezajlik. 🙂

  • Dömötör Szilvia

    2009. április 04. szombat

    Azért irok mert a 35-dik betöltött hétben vagyok.Már 3 napja éjjel alhasi görcseim vannak,ma éjjel meg már napközben is fájásaim voltak. Ezek a fájások egészen szülésig lesznek folyamatosan? Két napja rettentően felhúztam magam, most próbálok pihenni és nem gondolni rá.Ebből akár pár nap vagy hét múlva szülés is lehet akár?Amúgy május 3 ra vagyok kiirva .Tegnap voltam először NST-n, ott kérdezték, hogy nincsenek -e fájásaim amit még nem is éreztem. Várom mihamarabb a válaszokat Köszomöm

    Válasz: Semmi ok az aggodalomra, a 35.-36. héten már szoktak lenni jóslófájások, de ez semmit nem mond el a szülés várható időpontjáról (nekem pl. a 36. héttől voltak és 42.-en szültem)

Comment navigation