Mikor fogok szülni?

A terhesség 9 hónapig tart, ezt mindenki tudja. De csak a „beavatottak” vannak tisztában vele, hogy az a 9 hónap tulajdonképpen 10 :o)

 Mikor fogok szülni?A fogantatás időpontja meglehetősen bizonytalan, ezért aztán az orvosok az előző menstruáció első napjától számolják a terhességet. Ha babát tervezel, akkor érdemes elkezdeni felírogatni a mensesek első napját, mert az egész várandósság folyamán, sőt még a szülőszobán két fájás között is ez lesz az első, amit megkérdeznek tőled.

Miután a terhesség papíron a fogantatás előtt kezdődik, majd ezt követően 40 héten át (plusz-mínusz két hét) tart, ezért gyakorlatilag már akkor várandós vagy, amikor baba még nincs is a pocakodban.
A Kismamablog szülés kalkulátora

Mikor fogant a baba?

Egyes orvosok szerint a következő menstruáció napjától kell visszaszámolni 14 napot és akkor történt a peteérés, azaz a fogantatás is akkoriban kellett, hogy történjen (vagy mégsem? ;o)). Azt mondják, a ciklus második fele mindenkinél pontosan ugyanolyan forgatókönyv alapján történik, tehát pontosan ugyanannyi időt vesz igénybe, éppen ezért ha valakinek 28 napos a ciklusa, akkor a peteérés a 14. napon volt, ha 26. akkor meg a 12. napon. De a fogantatás maga nem biztos, hogy akkor történt, amikor a peteérés, hiszen a spermiumok akár 3 napig is elidőzhetnek a petevezetékben (állítólag ez a lány kromoszómákat hordozókra igaz elsősorban), amíg találkoznak a petesejttel. Ennek megfelelően a fogantatás történhet a peteérés időpontjában vagy akár 3 nappal később is. Sőt: történhet gyakorlatilag bármikor, létezik ugyanis az ún. extra peteérés is, amit például egy jó orgazmus válthat ki a ciklus folyamán gyakorlatilag bármikor.

Van olyan orvos is, aki szerint egyáltalán nem számít, milyen hosszú a ciklus, a baba mindenképpen a 14-17 nap között foganhatott.

Biztosabb képet ad az ultrahang alapján megállapított terhességi kor, de azért ezt se vegyük készpénznek. Az első harmadban a babák nagyjából egyformán fejlődnek, ezért a 6-8. hét között, valamint a 12. héten készült ultrahangon mért babaméretek alapján meghatározott kor pontos lehet, ennek alapján sok orvos pontosítja a kiírás időpontját is. Csakhogy az ultrahangos gépek is különbözőek, vannak modernebbek és elavultak, valamint a méret meghatározásánál a szonológus (vagy az orvos) kézzel rajzolja be a vonalakat és 1-2 mm eltérés több napnyi különbséget jelenthet.

Az első babámnál a 12. héten 2 héttel korábbra mondták a fogantatás időpontját, a 18. heti ultrahangon is a koránál 2 héttel nagyobbnak saccolták, a 20. héten pedig egy másik berendezéssel egy másik orvos is idősebbnek mondta, ezért aztán a hivatalos kiírásnál legalább 2 héttel korábbra vártuk. Ráadásul egészen a terhesség végéig 4 kilósnak vagy afelettinek mondták. Ehhez képest a kisfiam közel 3 héttel később született és teljesen átlagos súllyal.

Egyszóval, a szülés pontos időpontját senki nem fogja tudni megmondani, hacsak nem programozott császárral kell szülni valamilyen ok miatt. De sebaj, ettől csak még izgalmasabb lesz az egész… ;o)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment

 • dóra

  2010. március 07. vasárnap

  Erre én is kíváncsi lennék,mert én tudom a baba 2009.április 26.-án foganthatot meg,d ea menstruációm május 2.-án volt 28 a ciklusom,de áprilisban viszont kimaradt a menstruációm,pedig hó végén mindig megszokott jönni
  Így ezek a dokumentumok alapján lehett ez a fogantatási nap2009.április 26
  szülés időpontja 2010.jan 26,de feruár 5-re voltam kiírva

  Válasz: Ha nem volt előző menses, akkor az első és a 12. heti ultrahang alapján határozzák meg a kiírás időpontját.