Ezeket ne tedd, ha nem szeretnéd lassítani a babád mozgásfejlődését

Mit tehetnék a babám mozgásfejlődéséért? Egyszerű: legyen tere szabadon mozogni, legyen ösztönző a környezete! Ha eleget gyakorolhat, mozoghat szabadon, idővel elsajátít majd minden mozgásformát. De mik azok, amikkel akadályozhatod őt, lassíthatod a fejlődését?

1. Túl korai ültetés

A babát nem szabad ültetni, amikor még nem tud magától felülni. Ennek az az oka, hogy a hátizmok a hasonfekvés, a kúszás-mászás során fejlődnek. Ha akkor ülteted, amikor még nem elég fejlettek a hátizmok, a baba gerincoszlopa tartja meg a teljes súlyát, ami túl nagy terhelés ró a csontjaira, és ez a későbbi gerincferdülés forrása lehet.

Pontosan mi is számít ültetésnek?
– ha a baba támaszték nélkül ül,
– ha a baba olyan merev hátú székben ül megtámasztva, aminek a háttámlája 120 foknál kisebb dőlésszögű,
– ha derékszögben megtámasztva ülteted fel,
– ha babakocsiban, autósülésben vagy pihenőszékben 120 foknál kisebb szögben döntött támlánál ül a baba.

Nem okoz problémát, ha a baba ölben, a fejét, hátát, teljesen megtámasztott helyzetben ül, vagy ha hordozókendőben arccal befelé hordozva „csücsül”, hiszen ilyenkor nem magának kell a súlyát megtartania, hanem a szülő, illetve a kendő tartja meg őt.

Honnan lehet tudni, hogy nem ül megfelelő szögben a baba?
Onnan, hogy a háta az ülés során meggörbül, a fejét nem tudja tovább tartani, ezért leereszti, lógatja. Ha támaszték nélkül ül, pár perc után előredől és a kezeire támaszkodik.

Pontosan mi is számít önálló felülésnek?
Amikor a baba mászásból, térdelő vagy fekvő helyzetből segédeszköz nélkül, csupán a földre támaszkodva saját izomerőt használva ül fel.

Ha hanyattfekvő vagy félig ülő helyzetből a szülő kezét vagy a pihenőszék/autósülés/kiságy szélét használva karizommal húzza fel magát, az még nem önálló felülés. Sok baba képes karizommal felhúzni magát már 3-4 hónapos korban, de ez még nem „valódi” felülés, mert a kicsit még nem a gerincizmai tartják meg.

2. Túl sok ültetés

Sok baba már kisebb korban is szívesen csücsül az autós hordozóban vagy nézelődik az etetőszékből és később is örömmel fogadják az ülő testhelyzetet. Mivel így jól elfoglalja magát a baba, nagy csábításnak tűnik hagyni, hadd ücsörögjön akár a nap nagy részében. A sok ültetés azonban nem inspirálja a babát a mozgásra, hiszen sok mindent lát, elér ülő helyzetben is. Ezért törekedni kell arra, hogy az ülő játékot és a szabad mozgást váltogasd egymással és lehetőség szerint ne üljön minden nap órákon át ugyanabban a testhelyzetben a baba (természetesen, ha hosszabban utaztok autóban, semmi baja nem lesz a hordozótól, de itt is érdemes 1-2 óránként megállni, kivenni a babát).

A WHO mozgásfejlődést támogató ajánlása 1 éves korig naponta maximum 45-60 perc ültetést javasol, ami egyhuzamban nem lehet több, mint 20-30 perc.

3. Mindig hanyatt fekszik a baba

Sok baba szívesebben fekszik játékidőben hanyatt, hiszen így jobban lát mindent, míg hason fektetve emelni kell a fejét, ami nagy megerőltetés a számára. Ennek ellenére fontos, hogy ébren is feküdjön néha hason is. Ha nem szereti a hasonfektetést, kezdetben félig fekvő helyzetben a mellkasodra tedd hason és így játssz vele kukucska-játékot! 3-4 hónapos kortól pedig tedd le hason a földre minden nap 5-6 alkalommal néhány percre! Feküdj oda mellé és szórakoztasd, beszélgess vele, így idővel megerősödnek majd a nyakizmai és megkedveli a hasonfekvő helyzetet is.

4. Sokat van puha felületen

Ha a baba mindig kiságyban, vagy járókában puha szivacson játszik, lassabban, nehézkesebben kezd el mozogni, mintha van lehetősége kemény aljú járókában vagy a földre leterített takarón játszani. Ha szeretnéd ösztönözni őt a kúszásra, mászásra, így tudsz segíteni neki.

5. Arccal kifelé hordozás

Sokan szívesebben hordozzák a babát arccal kifelé, mondván, hogy így többet lát a világból, ez a testhelyzet azonban nem egészséges a számára. Ebben a testhelyzetben a baba háta homorít, ami megterheli a gerincoszlopot, a lábai pedig lógnak, ami a csípőfejlődés számára nem megfelelő. 4-5 hónapos kor felett, amikor a babát már jobban érdekli a külvilág és szívesen nézelődik, érdemesebb háton vagy csípőn hordozni a babát. Ez a hordozó személy számára is jobb, mert 6-7 kilós súly felett az elől hordozás túlságosan megterheli a hordozó hátát is, míg a háton vagy csípőn hordozás kényelmesebb és a baba is jobban kilát így.

6. Állítás, jártatás

A felállás, a járás rejtelmeire a baba magától is rájön, ezeket nem lehet megtanítani neki. Ahhoz, hogy fel tudjon állni és járni, megfelelő lábizmokra, hátizmokra van szükség, amit a kúszás és mászás során sok-sok gyakorlással fejleszt ki a baba, de emellett szüksége van megfelelő egyensúlyérzékre és talpizomzatra is, ami szintén az önálló felállás, kapaszkodva járás során fejlődik.

Az idő előtti felállítás, jártatás túlterheli a csontokat, lábakat, amikor azok még nem elég izmosak a baba teljes súlyának megtartásához, ráadásul a baba rossz egyensúlyi helyzetet szokik meg, mivel mindig valakinek a kezét fogva sétálgat, így sokkal többet fog esni, több a baleset. A jártatás ráadásul rossz szokássá alakulhat, hiszen a baba megszokja, hogy mindig valaki kezét fogva sétálgat, és mivel nagyon élvezi, folyton ezt kéri. A sok jártatás miatt pedig kevesebbet mászik, holott erre ebben a korban sokkal nagyobb szüksége lenne.

7. Holdkomp, bébikomp vagy „járóka”

Kerekes szerkezet, amibe bele lehet ültetni a babát és a lábával tudja lökni magát. A baba nagyon élvezi, mert csücsülhet benne és mindenhova eljut. Mégsem ajánlatos a folyamatos használata, mert egyrészt a kicsi ül vagy áll benne egy olyan életkorban, amikor magától felülni, felállni még nem tud, a lábbal hajtás miatt rossz egyensúlyi helyzetet és egy természetellenes mozgásformát szokik meg. Ha túl sokat van benne, az a kúszástól-mászástól veszi el az időt, amire a fejlődése szempontjából sokkal nagyobb szüksége lenne.

Ez nem azt jelenti, hogy ha van otthon ilyen játékotok, akkor ki kéne dobni, de napi 20 percnél többet semmiképpen ne töltsön benne a baba.

Amiről sokan tévesen hiszik azt, hogy káros:

– Rugós hinta: sokan azt hiszik, egyáltalán nem lehet használni, azonban, ha a baba már tud magától ülni, nyugodtan ugrálhat a rugós hintában. Ez fejleszti lábizmokat, combizmokat, talpizomzatot és az egyensúlyérzéket.

– Bumbo szék: az Amerikában nagyon népszerű babaszéket kifejezetten abban az életkorban javasolják, amikor a baba még nem tud ülni, számos helyen azonban arról írnak, hogy a szék káros a babák fejlődésére nézve, ezt azzal indokolják, hogy a baba nem tud szabadon mozogni a székben, ezért lemarad a mozgásfejlődésben (ez igaz is, amennyiben túlzásba visszük a használatát). Sok szülő már az egészen kicsi, 2-3 hónapos babákat már beleülteti, ez azonban káros lehet, mert a szék merev fala nem követi a gerinc vonalát, ami rossz tartáshoz vezet, különösen, ha hosszú ideig benne marad a baba. Ha azonban a baba már szépen tartja a fejét és a hátát és képes ölben megtámasztva ülni, nagyjából 6 hónapos kort követően már lehet használni a széket, azonban érdemes a pihenőszékhez és a hordozóhoz hasonlóan csak rövidebb időtartamokra beletenni a kicsit akkor, amikor tényleg szükséges.

– Babakocsi háttámlájának felemelése: 4-5 hónaposan már sok baba nem szeret teljesen hanyattfekvő pozicióban feküdni a babakocsiban, ilyenkor 150 fokban már fel lehet emelni a babakocsi háttámláját, hogy jobban kilásson a baba, 6-7 hónapos kortól pedig már 120 fokig is megemelheted, a lényeg, hogy a kocsi háttámlája a baba fejét is tartsa.

– 9-18 kilóig használható autósülés: a nagyobb babák már fél éves kor körül kinőhetik az autóshordozót, ilyenkor átülhetnek a 9-18 kilós autósülésbe, ha az olyan, ami hátradönthető, tehát nem derékszögben ül benne a baba. Ezekbe 1 éves kor előtt csak menetiránynak háttal lehet beültetni a babát.

– Pihenőszék: mivel ez puha és teljes testhosszában megtámasztja a babát, ezért nyugodtan lehet használni.

Jól fejlődik a babám? Mikor forduljak szakemberhez? Hogyan segíthetek neki játékosan? Iratkozz fel itt az ingyenes korosztály szerinti hírlevélre >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

18 Comments

  • Sándor Judit

    2014. május 20. kedd

    Kedves Ági!kisfiam 9 hónapos.egy hónapja mászik,1 hete felhúzza magát,és áll.ülni pedig úgy ül,h mászásból hátratolja magát,v egyszerűen felemeli a kezeit,és a lába behajlítva van maga mellett,a feneke a földön.a kérdésem,h ahhoz h biciklin a gyerekülésbe vinni tudjam,v h beleültessem az etetőbe derékszögbe,ki kell-e várnom h szabályosan üljön?amikor simán megpróbálom a szőnyegen ültetni,rögtön mászik,szóval ki se bírom próbálni h megül-e :(…válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. május 25. vasárnap

      Ha mászásból már felül, akkor képes ülni, tehát beleteheted a gyerekülésbe is.

  • Mónika

    2014. május 18. vasárnap

    Kedves Ágnes!

    Kisfiam május május 9.-én töltötte a 7 hónapot. A mozgásfejlődése miatt aggódom egy picit, hisz nem igazán akar forgolódni. Bár hat és fél hónaposan átfordult mindkét írányba , most egy pár napja nem igazán akar forgólódni. Feltartja a fejét és úgy nyul a játékaiért, ha elfárad, akkor leteszi a fejét és oldalra fordítja, de nem forgolódik, csak nagyon ritkán.
    Ágnes szerinted van okom aggódalomra, vagy ő egy lassabban fejlődő gyerek?
    Kézzel-lábbal folyamatosan integet, gyorsabbnál-gyorsabb mozdulatokat végez. A játékokat is teszi -veszi, egyik kezéből a másikba, és a pihenőszékben is mind fel akar ülni. Csak a forgolódás nem megy neki!

    • Vida Ágnes

      2014. június 14. szombat

      Ha képes átfordulni, akkor már tud forogni, csak most nem érdekes neki, ezért nem használja. Tedd sokat hasra és idővel egyre többet fog forogni is.

  • Tódor Gyöngyi

    2014. május 16. péntek

    Kedves Ágnes!
    Kisfiam 13 hetes (35.hétre született) és nem szeret hason feküdni, az első hetekben nem is erőltettem a dolgot, aztán olvastam, hogy milyen fontos a mozgásfejlődése szempontjából, ezért kb 2 hónapos korától naponta többször is hasra fektetem, viszont egyáltalán nem szereti…2-3 percet bírja, aztán kezd sírni. A helyzet viszont az, hogy még nem igazán tartja a fejét, pár pillanatig talán…alig emeli meg, éppen csak, hogy átfordítja egyik oldalról a másikra. Az lenne a kérdésem, hogy kellene-e már biztosabban tartsa a fejét? Többet kellene-e hagyjam hason fekve (ha sír, akkor is?)? Mondták többen is, hogy azt is figyelembe kell vennem, hogy ő 5 héttel hamarabb jött, viszont már a 2 hónapos babák nagy része is szépen tartja a fejét…
    Nagyon köszönöm előre is a válaszod 🙂
    Üdv,
    Gyöngyi

    • Vida Ágnes

      2014. június 14. szombat

      Ez normális ebben a korban, a legtöbb baba csak pár percig bírja, aztán kellemetlen lesz neki, hogy a nehéz fejét kell tartania. Ilyenkor fordítsd át, aztán kicsit később tedd megint hasra. Mivel ő koraszülött volt, kicsit lassabb lehet a mozgásfejlődése. Ha 4 hónaposan sem tartja a fejét, fordulj orvoshoz, mert korababáknál előfordul, hogy tornára van szükség.

  • Balogh Pálma

    2014. május 15. csütörtök

    Kedves Ági!

    Korábban már váltottunk pár levelet az Álomba ringató praktikákhoz tartozó tanácsadás során.
    Most pont a cikkel kapcsolatban lenne kérdésem:
    Egy hét múlva 8 hónaposak az ikreim. A lányom majdnem 1 hónapja magától felült (hosszas próbálkozás után négykézláb-ról oldalra letette a fenekét), azóta egyre egyenesebb háttal és sokkal biztonságosabban ül. A fiam ugyan szintén próbálgatta letenni ugyan így popsiját, de sokszor átfordulás lett a vége, viszont kb. 1 hete mindkettő rájött hogyan álljon fel úgy, ha kapaszkodik az ágyrácsba illetve már a kanapéhoz is felállnak. Azóta nem próbálgatja oldalra tenni a fenekét, hanem állásból visszahuppan ülésbe és úgy eljátszik. Azt nem mondom, hogy egyenes háttal, de nem dől el rögtön és nem is teszi le az alkarját támasztéknak.
    Kérdésem, hogy ez sem számít magától felülésnek? Ilyenkor tegyem mászó helyzetbe, hátha újra próbálkozik oldalra tenni a fenekét?
    Illetve az létezik, hogy elfelejtett megfordulni? Kb. 1 hónapja nem fordult hátról hasra, pedig előtte szinte mindig azonnal átfordult…

    Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszod!
    Üdv,
    Pálma

    • Vida Ágnes

      2014. június 14. szombat

      Mindegy, hogyan sikerül az ülés, ha ül a kicsi, akkor az ülésnek számít. Most nem érdekes számára a forgás, mert a felállást gyakorolja, ezért nem fordul meg. Nem felejtette el, csak most ez nem fontos neki.

  • Kosa Emoke

    2014. május 15. csütörtök

    Lenne egy olyan kérdésem a kilsányom 8 hónapos a rugós hintába mar magától felül a hordzóban is es sokszor rendesen követelőzik hogy ültessem fel, kitámasztom de ugy is előre ül es gyakran az elötte levő jatkokat keresni nézi a lábát előre hajol, probalom sokat a hasára tenni, ügyesen forgolodik és már kezd négykézláb állni mindha mászni készülne, a kérdésem az lenne mennyire káros a gericének az ülés,a választ előre is köszönom ‘

    • Vida Ágnes

      2014. június 14. szombat

      Ha nem magától ül fel, akkor megterheli a gerincét az ülés. Ne ültesd, akkor sem, ha kéri!

  • Katalin

    2014. május 15. csütörtök

    Szia!Az Adamo hinták károsak? Az is rúgós ugye, és kitudja dugni a lábait, és ha leeresztjük elég alacsonyra tudja magát fel-le rugóztatni. Még nem tud önállóan ülni a babám 6 hónapos. Köszönöm válaszod!

    • Vida Ágnes

      2014. május 15. csütörtök

      Az Adamo annyiban más, hogy nem merev a hátsó része, hanem a baba testformájához illeszkedik és még a baba fejét is tartja, ezt tehát lehet használni már hamarabb is.

  • Virág

    2014. május 15. csütörtök

    Kedves Ágnes!
    Az én kérdésem az üléssel kapcsolatos. Kisfiam 6,5 hós kora óta magától ül (négykézlábról fenékre ereszkedik). Eleinte nagyon előre dőlt, rossz volt nézni is. Olyankor hasta tettem. Most 8 hónapos egyenesen ül, viszont, ha valamilyen játékot babrál maga előtt gyakran felveszi ezt a rossz testhelyzetet. Persze nem sok időről van szó. A kérdés az, hogy elég elős már ahhoz hogy ebből ne legyen probléma, vagy azért ne engedjem neki? Az akarata már erősen megnyilvánul, tehát sokszor nehezen és feleslegesen tudom befolyásolni a testhelyzetét. 🙂

    Előre is köszönöm a válaszát!

    • Vida Ágnes

      2014. május 15. csütörtök

      Mivel ő magátó ereszkedik négykézlábról fenékre, ezért nem kell aggódnod miatta.

  • Cserny Réka

    2014. május 15. csütörtök

    Kedves Ági!

    11 hetes a kisfiam és a kifele hordozással kapcsolatban vetődött fel a kérdésem. Szoktuk úgy tartani, hogy elől kifele néz, egyik kézzel a fenekét tartjuk, másik kézzel a mellkasát. Mintha hordozóban lenne kifelé, csak nincs hordozó. Ez is egészségtelen a gerincére vagy igy lehet?

    Üdv,
    Réka

    • Vida Ágnes

      2014. május 15. csütörtök

      A kifelé hordozásnál a baba illetve a kendő tartja a baba testsúlyát. Így viszont ti tartjátok a babát, tehát ez kevésbé káros, de mivel így is homorít a háta, ezért hosszú ideig így se tartsátok a babát.

  • Ági

    2014. május 15. csütörtök

    Kedves Ági!
    Ne haragudj, hogy ide írom kérdésemet, de lemaradtam a pénteki fogadóóráról..
    9,5 hónapos kisfiam étkezéseit tekintve a következő a napirend:
    7 körül kel, kb. fél 8 kor szopizik, kb. 10.30-kor tízóraizik (gyümi zabpehellyel v. joghurttal) 14.30-kor főzelék ebédre, 17.30-kor uzsonna (gyümi és gabonapép), 19.30 körül esti szopi. Kb. 250 grammot eszik /alkalom.
    Be kellene már vezetnem, hogy vacsorára adjak még egy főzeléket ? Mondjuk egyen fürcsi előtt azt és akkor a fürdés után az esti szopi legyen, csak mint a nap lezárása? Jól tudom, hogy 1 éves korig még kapnia kell a babának reggel és este anyatejet v. tápszert? Az a baj, hogy bár elalszik este a szopi közben általában, de nem sokkal később , van hogy már 9 körül, de legkésőbb 11-éjfél között már éhesen kel. Lehet, hogy kevés a tejem? Honnan tudom, hogy elég -e? De lehet fogzás is (még nincs egy fogunk sem!).. Vagy engem keres? Rosszul tettük, hogy odavettük néha magunkhoz a hálóba?
    1 éves kora után, ha már nincs anyatej, mit kapjon este? (tejet és tej alapú dolgokat nem szeretnék neki adni..)
    Előre is köszönöm a segítségedet.
    Üdv.: Ági

    • Vida Ágnes

      2014. május 15. csütörtök

      Igen, már adj vacsorára főzeléket és utána lefekvés előtt anyatejet. 1 éves korig valóban ajánlott napi 2x az anyatej vagy tápszer, de ennek nem muszáj reggel és este lennie. Valószínűleg éhes este, mert elalszik evés közben, ezért is lenne jó, ha már bevezetnéd estére a szilárd vacsorát. Ameddig szoptatsz, addig lesz anyatej, tehát ezt adhatod neki továbbra is 1 éves kora után.