Mikortól ültethetem fel a babát?

Sokan kérdezik, mikortól szabad ültetni a babát. Hiszen a babák többsége már néhány hónaposan nagyon élvezi, ha ölben vagy babafotelben nézelődhet, adja magát a lehetőség, hogy néha felültessük őket. De biztos, hogy jó ez nekik?

A válasz: amikor a baba még csak úgy tud ülni, hogy a kezén támaszkodik, nem szabad felültetni. Támaszték nélkül pedig különösen veszélyes ez, mert megerőlteti a gerincoszlopot, ami később gerincproblémákhoz vezethet.

Mi történik, ha mégis ülteted?

A baba hátizmai a kúszástól, mászástól, sok hason fekvésben fejemelgetéstől fejlődnek. Ha nem képes még magát ülő helyzetben megtartani, a kezére támaszkodik, mert a hátizmai még nem elég fejlettek.
Ilyenkor izmok híján a gerincoszlop tartja meg a babát, a teljes súly a csontokra nehezedik, ami gerincferdülést okoz.

De lehet megtámasztva ültetni a babát?

Ha már tartja a fejét a baba, akkor olyan babakocsiba, babafotelbe, etetőszékbe stb. lehet ültetni, ami a teljes hátát tartja és a fejét is. Ilyenkor gyakorlatilag nem ül (nem a gerincoszlop tartja a súlyát), hanem fekszik, csak meg van döntve egy kicsit (max. 150-120 fokban), így kilát, mégsem terheled a gerincoszlopot.

Derékszögben ültetni, illetve támaszték nélkül ültetni nem szabad addig, amíg nem képes magától felülni.

És hordozókendőben, rugós hintában ülhet-e?

A hordozókendőben nem ül a baba, azaz ilyenkor nem a gerincoszlopa tartja meg a babát, hanem a kendő. A rugós hintában pedig nem ül a baba, a súlyát a hinta tartja. Fontos azonban tudni, hogy ha nem jól van beállítva a hinta, akkor a baba a kezére támaszkodik benne és terheli a gerincoszlopot, ha ezt látod, akkor magasabbra kell állítani a hintát.

Ha képes felhúzni magát kézzel ülésbe, akkor lehet-e már ültetni? Hiszen ilyenkor magától ült fel…

Becsapós dolog ez, mert az ügyesebb babák már 3-4 hónaposan próbálgatják felhúzni magukat ülésbe pl. hordozóban. Talán néha sikerül is nekik. De ez még nem azt jelenti, hogy kellőképpen fejlett a hátizomzatuk.
Az önálló felülés azt jelenti, hogy segédeszköz nélkül (nincs hordozó, nem kapaszkodnak semmilyen tárgyba, se anya ujjába) képesek felülni.
A felülés leggyakrabban nem a hanyattfekvésből történő felülést jelenti, hanem a legtöbb baba elsőként mászás közben, négykézlábas helyzetből hátratolja a popsiját és leteszi a földre. A hasizomból való felülés csak sokkal később, 1 éves kor után szokott sikerülni.

Az én babám már tud mászni, de ülni még nem, most akkor ültethetem?

Sok baba hamarabb áll fel, mint ahogyan ül. Általában olyan örökmozgó babák teszik ezt, akik sokat és ügyesen mozognak, igazi kis örökmozgók és egyáltalán nem érdekli őket az egy helyben maradás, sokkal inkább a felfedezőtúra. Ez egyáltalán nem baj. A mozgásra már képesek, néha 1-1 pillanatra talán le is ülnek, de aztán mennek tovább a maguk útjára. Ha a baba már legalább 1 hónapja kúszik vagy mászik, feláll, akkor már elég fejlettek a hátizmai az üléshez is.
Az érettséget akár tesztelheted is azzal, hogy támaszték nélkül leülteted a babát és ha a karjára támaszkodik és görbül a háta, akkor még nem szabad ültetni, ha viszont szépen egyenes háttal ül, akkor már lehet ültetni.

De az én babám annyira szeret ülni…

Hát persze, hogy szeret, mert így mindent lát. A gond az, hogy a baba a mozgás által fejlődik. Kellemetlen a hason fekvés, főként egy olyan babának, akit üléshez szoktattak, de a túlságosan sokat ültetett babák mozgásfejlődése is lassabb, mert ülve is mindent látnak.
Igyekezz tehát megtalálni az arany középutat a mozgásos játékok és az ültetés között. Néha nézelődhet a hordozóban vagy babafotelben, mondjuk minden két alvás közötti időszakban 10-15 percet, de órákat ne üljön benne.

Félsz, hogy nem megfelelő a mozgásfejlődése? Bizonytalan vagy benne, mit kéne már tudnia? Kövesd a baba fejlődését hétről hétre, tudd meg mit játszhatsz vele és mivel fejlesztheted >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

23 Comments

  • Nóra

    2014. január 27. hétfő

    Szia Ági!
    A kisfiam 9 hónapos, és a mozgásban ott tart, hogy kúszik, de úgy veszem észre, hogy a jobb lábát nem hajlítja, hanem csak húzza maga után, a bal lábát rendesen maga alá húzza és azzal tolja magát. Ez normális és majd rájön hogy kell rendesen húzni a lábait, vagy eseteg szükség lenne tornára? Mászni, felülni nem akar, hiszen igy is eljut mindenhová. Esetleg tudom valahogy segíteni őt, hogy jó irányba tereljem a mozgását?
    Köszönöm a válaszod előre is!
    Nóra

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Van ilyen jelenség, ez azért van, mert így tudja most hatékonyan tolni magát, aztán a gyakorlás során rájön majd, hogyan kell ettől is hatékonyabban kúszni. A mászással még ráértek, 10 hónapos korban szokták elkezdeni csak és a felülést is.

  • Sedi

    2014. január 21. kedd

    Kedves Ági!

    A babám most 3 hónapos és fogzik (tegnap mondta a dokink, mert nekem is ez volt a gyanúm és elvittem hozzá.) Nincs konkrét hasmenése, de amikor kakil 1-2 alkalommal naponta az nagyon híg (beszívja a pelenka szinte teljesen), kicsit fehér duzzadt íny, nyűgösség, nyálzás, saját kezét állandóan rágja). Éjszaka nincs probléma (egyelőre) viszont nappal van olyan időszak, hogy a sírásával nem tudok mit kezdeni, átmegy ordításba és arra gondoltam hogy a fogzás lehet az oka. A rágókát kiköpi de az ujjamat nagyon rágja. A kérdésem az, hogy már most lehet neki adni valamilyen homeopátiás kúpot vagy fogíny ecsetelőt? vagy ezeket csak akkor kell amikor bújnak ki a fogak? mert gondolom attól, hogy már most megindult a fogzás, még nem azt jelenti, hogy már 4 hónaposan ki is bújik. Vagy igen?
    egyébként nálunk minden előbb történik mint általában lenni szokott. egyáltalán nem használtunk légzésfigyelőt, mert születése óta forgatta a fejét és mindig is hason altattam (most is). Már 6 hetesen kinyomta magát és emelte a fejét és több másodpercen keresztül tartotta. 2,5 hónaposan hasról a hátára fordul, most pedig a fogzás. Mire számíthatok még? 🙂

    köszönöm a segítséged.

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Vannak olyan babák, akiknél hamar megindul a fogzás. Néha ezt gyors áttörés is követi és aztán sorra jönnek a fogak, máskor még hónapokat kell várni az első fogacskára. Ha az orvos szerint is fogzik, akkor kaphat rá homeopátiás. Ecsetelő csak akkor kell, ha nem akar enni a fogzás miatt, éjszakára hatástalan.

  • Finczáné Vér Viola

    2014. január 03. péntek

    Szia Ági!
    Azt szeretném kérdezni, hogy az tilos-e, ha a babám az ujjamat megfogja, és úgy felhúzza magát és úgy ül néhány másodpercig. És ezt gyakoroljuk egy kicsit. Nem órákig, csak max 10 percig, de ő húzza fel magát. A háta az egyenes, nem görnyedt. Meg még azt szeretném kérdezni, hogy ha néha egy-két másodpercig ültetve van, de úgy hogy a hóna alatt tartva van, akkor az nagyon árt a gerincének? Nem órákat, csak kevés időt. Előre köszönöm a válaszodat!

    • Vida Ágnes

      2014. január 21. kedd

      Nem tilos ez, sok gyerekorvos ajánlja is. De csak néhány másodpercig. Viszont 10 percig ne üljön így. A segédeszközzel való felülés még nem valódi ülés, annak csak az nevezhető, amikor a kicsi képes a kezére támaszkodva a saját izomzatát használva felülni. Ugyanez vonatkozik arra is, ha a hóna alatt tartod.

  • Alexandra

    2014. január 02. csütörtök

    Üdvözlöm!
    A segítségét szeretném kérni.
    Van egy 5 hónapos kisfiam (első baba), aki eleinte kézben, énekelve, mászkálva tudott csak elaludni. Majd ebből elegem lett, és babakocsiba tettem majd tologattam, így alszik csak el. (A kocsi a házban van)de, amint megáll, már felkel. Amikor már mélyebben elalszik, akkor megpróbálom a kiságyába tenni. Több, kevesebb sikerrel néha sikerül is, és ott alszik tovább.
    A kérdésem az lenne, hogy hogyan szoktassam rá hogy magától elaludjon a kiságyában?
    Köszönöm a segítségét!
    Alexandra

    • Vida Ágnes

      2014. január 21. kedd

      Először is azt kéne rendbe tenni, hogy biztosan akkor fekteted-e le a babádat, amikor tényleg álmos. Gyakori, hogy a babakocsiban elalvós baba azért tud csak ott aludni, mert még azelőtt tették le, hogy igazán álmos lett volna, ezért elalszik, mert a helyzet ideális rá, de ha magától kéne elaludnia, még nem tudna. Várj egy kicsit az altatással, figyeld meg, mikor igazán álmos, játssz vele, tartsd ébren a figyelmét. Amikor már úgy is álmosodik, nyűgös, hogy veled van, akkor kell lefektetni aludni. Ilyenkor kis dédelgetés után, amikor már ellazult, le lehet tenni a kiságyba. Az is lehet, hogy ha eddig hanyattfektetve altattad, ezért nem tudott mélyen aludni, és ha hason fektetnéd le, akkor megtalálná azt a testhelyzetet, ahogyan el tud lazulni.

  • Kállainé Dobrádi Katalin

    2013. december 26. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisbabám 7 hónapos és a pihenőszékében és az ölünkben is felül, de még fogni kell, a földön ha elengedem a kezével támaszkodik. Ilyen esetben még ne ültessem?! (Még nem mászik)
    Üdvözlettel: Kállainé Dobrádi Kata

    • Vida Agi

      2013. december 31. kedd

      Ha a kezére támaszkodik, az azt jelenti, hogy nem tudja tartani magát izomból, ezért most még ne ültesd.

  • Anita

    2013. november 28. csütörtök

    Szia Ági! 7 hónapos a kisfiam, éppen csak elkezdett mászni, és rájött, hogy a bútorokhoz érve fel tud kapaszkodni, és fel is tud állni. A kiságyban is rögtön feláll. Hagyjam ezt, vagy ne engedjem neki? Dévény tornára jár, nem lehet, hogy az pörgette túl? Nem szeretném, ha kimaradna a mászás.
    Köszönettel,
    Anita

    • Vida Agi

      2013. november 29. péntek

      Ha magától áll fel, akkor hagyd neki, hadd gyakorolja 🙂

  • elizabeth

    2013. november 05. kedd

    szia!7 hónapos babám nem akar inni semmi folyadékot napi 10 ml vizet vagy teát iszik elég neki?enni eszik rendesen .főzelékeket ,husikát,,leveseket ,gyümölcsöket és még tápszert is kap.

    • Vida Agi

      2013. november 06. szerda

      A tápszer mellett nem kell sokat innia a babának, hidd el, ha szomjas lenne, inna.

  • Éva

    2013. október 25. péntek

    Az én kislányom 9 hónapos lesz nemsokára és nem nagyon akar állni,vagy lépni,tudom h még nem szabad jártatni,de sok nála fiatalabb babát látok,aki szebben áll,lépegetni is tud!igaz nem baj,h még ezeket nem akarja csinálni,biztos nem jött el az ideje!Orvos mikor utoljára látta,nem látott semmi gondot a fejlődésében,sokat gőgicsél,beszélget,ülve táncol ha zenét hall,néha mondjuk áll,de nem szereti nagyon! 🙂

    • Vida Agi

      2013. november 16. szombat

      Soha ne hasonlítsd más babákhoz a tiédet! Egy 9 hónapos babának még nem kell állnia, pláne nem lépegetni. A sok kúszás és mászás révén erősödik meg annyira, hogy magától fel tudjon állni és elkezdjen járni, légy türelemmel és elkezdi majd.

  • Siposné Kiss Katalin

    2013. október 23. szerda

    Kedves Ági!
    A kislányom 10 hónapos. Az életének 6. hetétől terpeszpelenkában volt kétszer hat hétig. Ez alatt az idő alatt nem lehetett hasra fektetni sem, emiatt később kezdte el a mozgásos folyamatot. Miután lekerült róla ez a pelenka, utána nem szeretett hason lenni, minden egyes próbálkozás egy nyűg volt. Azóta imád hason lenni szerencsére. Viszont úgy konkrétan nem mászik, kúszik a saját tengelye körül már egy jó ideje, és a legizgalmasabb mozgás számára az, hogy körbegurulja a szobát. Négykézláb már helyezkedik, de ilyenkor a lába többnyire hátracsúszik. Felülni még nem ült fel. Ennek ellenére az elmúlt egy hétben szoktam néha ültetni egy kicsit támaszték nélkül. Nem támaszkodik a kezén, nem dől előre, csak kicsit billeg. Amint el kezd előre dőlni, fektetem vissza. Mennyire teszem jól, hogy kicsit (max 10-15 percre) ültetem így magában? Természetesen mindig ott vagyok mellette ilyenkor, hogy ha eldőlne, akkor elkapjam.
    Köszönöm a választ előre is!
    Üdvözlettel: Katalin

    • Vida Agi

      2013. november 16. szombat

      A gurulós babák később kezdenek mászni, mert gurulva is eljutnak mindenhova. Ezzel nincs semmi gond, majd elkezdi, ha rájön, mennyivel praktikusabb 🙂 Ülni általában a mászás után kezdenek, addig ne ültesd, amíg magától nem ül fel.

  • Bandur

    2013. október 23. szerda

    Szia Ági, az én babám 7 hónapos, már pörög-forog, hason maga alá húzza a térdeit és kezd rugózni. AZ állás is vonza, de tudom az még korai. Viszont van egy un. ‘holdjárónk’, ami kerekeken gurul, (persze, később majd ez lesz a járókerete 🙂 amibe beültetem, leér a lába egy kicsit és az előtte való kütyükkel játszik. Ennek a hsználata is korai még? vagy állitsam magasabbra, hogy ne érjen le a lába? Néha kinyomja magát álló helyzetbe.
    Hintázni is szeret, ilyenkor előre lóg a hintából keze, lába, hónalja, mellkasa megtámsztja. Ez igy jó vagy másként csináljam?
    Köszönöm a válaszod!

    • Vida Agi

      2013. november 16. szombat

      A holdjárót max. napi 20-30 percet használjátok, mert lassítja a mozgásfejlődést, a kicsi megszokja, hogy két lábbal hajtva magát mindenhova eljut, így nincs kedve aztán járni, járást gyakorolni. A hinta az más, az egyensúlyérzék kialakulásában nagy szerepe van.

  • Gál Vivien

    2013. október 22. kedd

    Szia Ági!
    Az lenne a kérdésem,hogy értem,hogy nem szabad ültetni,de az is annak számít,ha ujjba kapaszkodva felhúzom,tartom pár másodpercig és visszaengedem?most 5hósak vagyunk és olvastam olyat is,hogy evvel erősítem a kis hátizmait,de itt meg úgy értelmeztem,hogy ezt is tilos..
    Meg sokszor látok olyat,hogy jóval kisebb babákat bár tartanak a hónuk alatt de ültetik közben,gondolom akkor ezt sem szabad..?!
    Köszönöm válaszod!
    (Ui:nagyon szeretem az irásaidat és a módszereidet!)

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Nem, ezt szabad csinálni, nincs vele semmi gond, ez tényleg hasznos gyakorlat.
      Viszont másként ültetni hosszasan nem szabad.

  • Fodor Éva

    2013. október 22. kedd

    Az én babám születése òta hason fekszik. Hát hònaposan magátòl ült fel. Most hét és fél hònapos és kapaszkodva áll, lépked. Ez szerintem gyerekfüggő. A másik két gyermekemnél ezek késöbb jelentkeztek.