Hasznos játék a babahinta

Mostanában rengeteg kérdést kapok a babafejlesztés témakörében és hogy milyen módszerek, játékok, eszközök a leghasznosabbak a baba fejlődése szempontjából. Most a babahintákról szeretnék írni, amelyekből többféle kapható és nem csak az a kérdés megvegyük-e vagy sem, hanem hogy mire is lesz jó egyáltalán, mikortól használható és vajon meddig.

A hintázás nagyon hasznos dolog a babák, de még a gyermekek fejlesztésében is. Egészen kicsi korban azért jó, mert a baba számára az anyaméhet idézi fel a hintázó mozgás, ezért megnyugtatja őt, később pedig az egyensúlyérzék fejlesztésében van nagy szerepe. A hintázás nemcsak jó móka, hanem hozzájárul a megfelelő mozgásfejlődéshez is: a baba kevesebbet fog elesni, könnyebben megtanul majd kapaszkodás nélkül járni, gyorsabban és biztonságosabban zajlik le a járástanulás folyamata.

De még ezen felül is rejt előnyöket: a hintázás közben minden érzékszerv egyszerre dolgozik, ezáltal erősödnek a jobb és bal agyfélteke közti kapcsolatok, azaz a gyermek nem csak kreatívabb lesz, hanem könnyebben tanul meg írni és olvasni is.
A hintázásnak kisgyermekkortól további előnyei is vannak: oldja a belső feszültségeket, a szorongást is.

Milyen babahintát vegyünk?

Már őseink is előszeretettel hintáztatták a babákat, nem véletlenül alkalmaztak, bölcsőket és lengőbölcsőket már az Ókorban is.

Erre jó példa a szövetből készült lengőhinta, amibe már az egészen kicsi babát is beletehetjük, a szövet tartja a kicsi hátát, ugyanakkor az anyaméhez hasonló érzést kelt, ezért megnyugtatja a kicsit:

babahinta újszülött kortól

Szintén egészen kicsi kortól használható a bébifotel formájú hinta, amibe akár nézelődni is beletehető a baba, vagy bekapcsolhatjuk és akkor hintáztatja is. Ezt már 2-3 hetes kortól használhatjuk, de hátránya, hogy hamar kinövi a baba és fél évesen már nem igazán akar majd megmaradni benne:

Babahinta és bébifotel egyben

Ha több hely van a lakásban, akkor nagy sikere lehet az állványos hintának, mivel itt magasabban van a baba, ezért jobban kilát. Ebből azokat, amik pihenőszékhez hasonló formájúak már 2-3 hetes kortól lehet használni, azokat, amiben megtámasztva kell ülni, csak akkortól használjuk, ha a baba már stabilan tartja a fejét és képes megtámasztva ülni (4-5 hónapos kortól):

Babahinta állványon

5 hónapos kortól használhatóak a rugós babahinták, amelyeket az ajtófélfára kell erősíteni és a baba ugrálhat benne. Ez nem a hagyományos lengőmozgás miatt érdekes, hanem azért, mert a baba lábizmai, combizmai erősödnek általa és az egyensúlyérzéket is fejleszti. Többnyire 9 vagy 12 kilóig használhatóak, ezért a baba gyorsan kinövi, 1 éves kor után már általában nem szokott érdekes lenni nekik, viszont addig jó szolgálatot tesz, ahol kevés a hely a lengőhinta felszereléséhez, ott különösen jó szolgálatot tehet:

Rugós babahinta, rugós hinta

Amikor a baba már stabilan ül megtámasztva, akkor vethetjük be a műanyag babahintákat, amiknél a kicsi lába között van egy biztonsági tartó, ezeket nagyjából 8-9 hónapos kortól lehet használni nagyjából 2,5-3 éves korig. Lehet belőle olyat is venni, amiből a középső tartórész idővel kivehető, amikor a kicsi már tud kapaszkodni benne.

Műanyag babahinta

A középső tartórész nélküli hintákat akkor lehet megvenni, amikor a kicsi már biztosan kapaszkodik a hintában, nagyjából 2,5-3 éves kor körül, de ekkor is még fontos, hogy elől és hátul zárt legyen a hinta.

Számos különleges hintát is lehet kapni, amiket beltérben vagy kültérben egyaránt használhatunk. Hasznos és praktikus megoldás például a hintaágy vagy szövet hintaszék, amit az óvodások, iskolások is előszeretettel használnak.

babahinta hintaágy

Ha bizonytalan vagy benne, hogy jó helyen tart-e a mozgásfejlődésben, ha nem tudod, hol kellene tartani és mivel segítheted a fejlődését, tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

9 Comments

  • Hajni

    2011. április 17. vasárnap

    Kedves Ági !

    Kislányom most 2 hónapos. 2-3 hetes korától nappal többször betettük a hintába, mert ott megnyugodott. Fisher Price esőerdő hintánk van, amit fekvő pozícióban, párnával kibélelve használtunk. Így olyan volt, mint egy bölcső. A védőnőnk viszont azt mondta, hogy vegyük ki alóla a párnát, és félig ülve legyen benne, mert így egyenes a gerince. A problémám csak az, hogy nappal szinte csak a hintában hajlandó elaludni, így nagyon sokat van benne. Kérdésem, hogy lehet-e valami baja a gerincének, és hogy mennyi az a maximum idő amit a hintában tölthet egy ilyen idős baba ? Válaszodat köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Ha egyenesen van a háta és a hinta tartja, akkor bármennyit benne lehet, az ülő helyzetet viszont most még egyáltalán nem javaslom.

  • Monik

    2010. december 18. szombat

    Szia Ági!

    Rugós hintát elvileg 5 hónapos kortól lehet használni. Valójában kell -e már, hogy tudjon ülni hozzá a baba?
    Előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. december 25. szombat

      Nem, mert magától felülni csak 10 hónapos kor körül tudnak általában. Az kell hozzá, hogy megtámasztva tudjon már ülni, ez 5-6 hónaposan már teljesül.

  • katka

    2010. december 10. péntek

    A szövet lengőhintát hol lehet beszerezni?

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      adamo.hu

  • Lucababa

    2010. augusztus 16. hétfő

    Kedves Ági!

    6 és fél hós babánknak vettünk rugós hintát, mert negyon nagy a mozgásigénye és itt azt olvastam, hogy hasznos dolog. Sajnos több helyen viszont nem olvastam jót róla, illetve azt, hogy akkor nem káros, ha helyesen van beállítva a magassága és csak korlátozott ideig engedjük hogy használja.
    Hogyan kell beállítani? Leérjen a talpa, vagy csak a lábujja? Nem terheli meg a gerincét úgy, hogy még nem ül fel magától? Támasztás nélkül már percekig is el tud üldögélni, nem dől el:)
    Mennyit érdemes használni? Van egyáltalán valami korlátozás? Kérlek mindent írj le, ami ebben a témában eszedbe jut, mert a hasonló korú babás barátnőim is érdeklődnek tőlem, mit tudok róla.
    Köszönöm szépen előre is a válaszod:))

    Válasz: Ha megtámasztva tud már ülni, akkor használhatja a hintát. A talpa érjen le benne, hogy fel tudja magát rúgni. Nekem naponta 2-3×20-30 percet ugráltak benne ennyi idősen, ennyi nem károsítja a gerincet, hiszen meg van támasztva benne a baba.

  • Vajas Szilvia

    2010. június 03. csütörtök

    Szia Ági!

    Egy 5 hónapos baba mennyit hintázhat egy nap? Hányszor és mennyi ideig? Korlátozva van?

    Köszi!

    Szilvi

    Válasz: Egyáltalán nincs korlátozva. Ha jólérzi magát, akkor hintázzon, amennyi jólesik neki.

  • Rita

    2010. május 27. csütörtök

    Szia, kérdésem lenne a fentiekkel kapcsolatban:
    A fiamnak (augusztusban lesz 3 éves), mikor megtanult ülni (9 hónaposasn) felszerltünk egy hintát a lakásban. Nagyon tetszett neki, minden nap hintázott. A játszótereken is szívesen ült hintába. Aztán egyre kevésbé élvezte (pár hét-hónap múlva!), végül tiltakozott a hinta ellen, úgyhogy többet nem erőltettem. Kb. másfél évesen jártam vele csiribiri tornára, ahol nagy lepedőben hintáztattuk a babákat, oda sem volt hajlandó beszálni, vagy ha igen, akkor azonnal pánikszerűen tiltakozott, ki akart szállni. Azóta sem hintázik. Semmi szédülős játékot nem bír vagy csak nagyon kicsit. Nagyon riktán elviseli, ha lepedőben zsip-zsupozunk, és pár hete be akart ülni a hintába, mert a legjobb barátja is hintázott, de mondta, hogy csak kicsit lökjem, és egy perc után ki is szállt. Az a kérdésem, hogy normális-e hogy ennyire utálja a hintát? Gátolja-e a fejlődését, hogy ő nem hintázik? Fent is szerepel, hogy a hintázás mennyi mindenben segít (írás, olvasás), de mi történik, ha valaki nem hintázik? Köszönöm a választ.

    Válasz: Nem gátolja a fejlődését, ha ő nem hintázik. Van ilyen, hogy egy darabig nem szeretnek a gyerekek egy bizonyos játékot (a nagyobbik fiam pl. imádott csúszdázni, aztán kb. másfél évig egyáltalán nem szerette)