Merjünk-e játszótérre menni?

Egyik kedves anyuka szegezte nekem a kérdést vajon mikortól lehet játszótérre menni a babával? Mikortól homokozhat? Mi alapján mérlegeljük? Erről szeretnék most kicsit részletesebben írni.

Merjünk-e játszótérre menni?A nagyobbik fiamnál még nálunk is felmerült ez a kérdés, mikor kezdjünk el járni játszótérre. Az ismeretségi körünkben a többség akkor kezdett el játszótérre járni a babával, amikor már tudott járni. Ennek valószínűleg az az oka, hogy egy négykézlábas baba még jobban összekoszolja magát (amikor négykézláb megszökik :)), a többi gyerek könnyebben fellöki, de a fő ok szerintem az, hogy nagyjából 10 hónapos korig a gyerekek mindent a szájukba vesznek, ez pedig a játszótéren nem túl higiénikus. Így aztán mi is csak nagyjából 1 éves kortól jártunk a játszótérre, amikor már eltotyogott a többi kicsivel. 13 hónaposan már a legmagasabb mászóka tetejéről szedtem le (mert csak felmászni tudott, lejönni nem :))

A kisebbik fiamnál jöttem rá, hogy miről maradtam le a naggyal. Ő már beleszületett a játszóterezésbe, muszáj volt vinni, mert a nagy menni akart :), ezért ő kezdettől fogva jött velünk a babakocsiban:

    – amíg kicsi volt, inkább csak szunyókált és szopizott,
    – később már játékok garmadát vittük magunkkal, így ő eljátszott a kocsiban vagy kendőbe tettem és onnan nézelődött,
    – amikor már tudott állni, akkor leültem egy padra és abba kapaszkodott lelkesen,
    – amikor már stabilan ült, akkor a babahintába is beleültettem,
    – 10 hónapos kora körül ügyesen homokozott és semmit nem vett be a szájába (persze utána mindig kezet mostunk),
    – mire 1 évesen járni kezdett, már profi játszóterező volt,
    – 13 hónaposan ő is a legmagasabb mászóka tetején ugrált, de ő már le is tudott jönni: a csúszdán 🙂

A játszótér jó dolog, sőt nagyon hasznos dolog. Régen a gyerekek egészen kis kortól sokféle változatos mozgásnak voltak kitéve: sokkal többet szaladgáltak, fára másztak, aszfalt híján egyenetlen talajon jártak, változatos háztartási eszközökkel találkoztak és sokféle fizikai aktivitással. A kisgyermekkori fizikai aktivitás pedig szoros összefüggésben van a szellemi képességek fejlődésével.
A játszótér, a játszóház és mindenféle változatos fizikai aktivitást biztosító mozgásforma azért nagyon fontos, mert ezáltal nemcsak ügyesebbek és egészségesebbek, hanem okosabbak is lesznek a gyerekek.

Szoros összefüggés van pl. az egyensúlyozó képesség fejlődése és a későbbi matematikai képességek között (ha már itt tartunk: a babaúszás is jó hatással van a számolási készségre). Ha sok olyan játékkal találkozik a kicsi, ahol egyensúlyozni kell (libikóka, függőhidak, hinta stb.), akkor később erősebb lesz a matekban. A hinta egyébként még a lelki fejlődésre is jó hatással van, oldja a szorongást (pl. bölcsi, ovi miatt), sőt még a születés során elszenvedett traumák feldolgozásában is szerepe van!
Azt talán mondanom sem kell, hogy a homokozás a kreatív készségeket, a kézügyességet, maga a játszótéri közeg pedig a szociális készségeket fejleszti.

Amitől tartani kell…

A gyerekek kevésbé szednek össze bármilyen fertőzést a homokból (ha kutyák szoktak a játszótéren lenni, akkor a gilisztafertőzésnek van esélye, ezért nagyon fontos homokozás után a kézmosás), az anyukákra azonban -erre biztosan nem gondoltál- veszély leselkedhet: a macskaürülékkel terjedő toxoplazma fertőzés és a szintén a koszos homokban található citomegalovírus egyaránt veszélyes lehet a várandós anyukákra. Ez utóbbit a kisgyermekek kapják el, rajtuk tünetet nem, vagy csak minimális mértékben okoz, azonban az anyukák a gyerek puszilgatásakor a nyálán keresztül elkaphatják a kórt, ezért ha egészen kis gyermeked van és babát vársz, kerülni kell a nyálával való érintkezést.

Gyermeked fejlődése 0-4 éves korig: Iratkozz fel testreszabott hírlevelünkre! Katt ide, add meg a babád korát és minden 2. héten kapod majd a fejlődésével kapcsolatos korának megfelelő információkat >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

6 Comments

  • Kata

    2011. május 25. szerda

    Meglepve, de ugyanakkor örömmel olvastam arról az anyukáról, akiről írtál, hogy a kisebbik gyerek miylen jól eljátszott a játszótéren. A kisfiam most 22 hónapos, folyamatosan tanítom, hogyan „kell” homokozni. Megmutatom neki, hogyan kell a lapátot használni (már rengetegszer tettem), a szitát, a formákat (persze nem várom el, hogy töltse bele a homot és öntse ki), egyszerűen csak játékosan, de beveztem a homokozás „rejtelmeibe”. A kisfiam viszont csak kiszórja a homokot a homokozóból a homokozó melleti fűre, összetöri azt amit más megépít a homokból, homokot eszik (állandóan), mert azt élvezi hogy ropog a foga altt, és folyamatosan kavicsok után „vadászik”. Nekem a játszótéren sincs egy nyugodt percem sem, mert állandóan figyelnem kell mit vesz a szájába. És közben látom pl. azt, hogy a kaviccsal csak incselkedik és engem akar bosszantani. Hogyan szoktassam le ezekről a dolgokról? pedig hidd el, hogy szépen, türelmesen már ezerszer elmagyaráztam, de mégsem működik.
    Kérlek segíts!
    előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      Miért akarod megtanítani homokozni? Erre semmi szükség. A homokozás nem arról szól, hogy „rendesen” kell játszania a gyereknek, hanem arról, hogy ő maga fedezze fel, mi mindent lehet csinálni vele. Ahelyett, hogy azt próbálod ráerőltetni, ami nem érdekli, támogasd inkább abban, ami érdekli, például, ha azt látod, kavicsot gyűjtöget, akkor adj neki kis vödröt, amibe szedheti őket.
      A szájbavétel csak addig érdekel, amíg látja, hogy téged bosszant vele, huncutkodik, teszteli, hogyan reagálsz és mivel látja, hogy figyelmet tud szerezni vele, ezért csinálja. Ha nem foglalkoznál vele, nem reagálnál rá, abbahagyná (így visszagondolva: a fiaim is csinálták ezt, de nem kerekítettem nagy feneket neki, le is szoktak róla hamar)

  • ircsó

    2009. november 10. kedd

    Szia Ági!

    Ebben a csúnya, hideg időben mennyi ideig legyünk kinn minimum és maximum a levegőn?

    köszi

    Válasz: Ez nem csúnya hideg idő, az -10 fok alatt kezdődik 🙂 Legalább 1 órát most is kint lehettek, de jól felöltözve nyugodtan, akár többet is. Maximuma sincs. Ha nagyon szmogos az idő (ez általában januárban szokott lenni), akkor kétszer fél óra az ajánlott, de amúgy nincs korlát (kivéve újszülötteknél az első 6 hétben fagypont alatt)

  • Timi

    2009. június 29. hétfő

    Sziasztok!
    Az én kicsi fiam 8,5 hónapos, kb. 2 hónapja járunk a játszótérre és imádja. Ha arra megyünk és nem fordulunk be akkor kitör a hiszti. Imád hintázni és kavicsolni (kavics van a játszótéren és nem homok). Valamint nagyon szereti nézni a nagyobb gyerekeket akik már járnak, meg totyognak és próbálgatja utánozni őket. Szerintem a játszótér nemcsak a babának tesz jót hanem a mamának is mert végre más felnőtt emberrel is beszélgethet és nem csak a baba nyelevet, ami szép, de szerintem néha kell egy kis változatosság mielőtt teljesen elszigetelődik a kismama.

  • Vica

    2009. május 27. szerda

    Hát igen, kislányunk 9 hónaposan kapott egy hintát, azóta ki se lehet szedni belőle 🙂