Miért jó a babahinta? (INTERJÚ)

Bajban van a szülő, amikor a babának szeretne játékokat beszerezni, hiszen nagyon nagy a kínálat a piacon. Vannak azonban olyan alapjátékok, amiket különösen hasznos beszerezni, hiszen hosszabb időn át használhatóak és nem csak jó szórakozást nyújtanak, hanem fejlesztésre is kiválóan alkalmasak. A hinta ezek közé tartozik. Hogyan válasszuk ki? Milyet vegyünk? Mire való?

A babahinták hatásairól és a vásárlás szempontjairól kérdeztem meg László Ágnest, az Ecobaby tulajdonosát.

VÁ: Mire jó egy hinta a családban a mindennapok során?

ecobabyLÁ: Nyugtat. Ez a legfőbb tulajdonsága. Fejlesztő, görcsoldó, szórakoztató funkciói mellett emiatt használunk mindenféle hintát. A nyugtató érzésért. Mi, felnőttek is ezért szeretjük, nem? A nagyobbak is pörögnek, forognak a hintában, aztán egyszer csak lenyugszanak és hátradőlnek, elmélyülten néznek maguk elé percekig– na, ez A nyugalom és ez az, amit csak a hinta tud.

VÁ: Mit fejleszt a hinta? Milyen előnyei lehetnek annak, ha használjuk?

LÁ: Csak előnye lehet. Szenzációs eszköz. Sokszor az anyák jeleznek vissza nekem, hogy kötelezővé kéne tenni minden olyan család számára, ahol újszülött van. Az egyensúlyozás képességét segíti, a precízebb izommozgások kialakulásában kiemelten fontos szerepe van – ez a finommotorika, ami az írástanulás elengedhetetlen feltétele.
A babahinta fejleszti az egyensúlyérzéket, erősíti az izmokat, segít a testrészek irányítását megtanulni, fejleszti a térben való tájékozódást, a mozgáskoordinációt, levezeti a kicsik felesleges energiáját. A hintának szerepe van a központi idegrendszer érési folyamataiban, a térérzékelés fejlesztésében is.
Kifejezetten ajánlott a babahinta koraszülött babáknak, császármetszéssel világra jött vagy terhességi komplikációk miatti fekvés után született babáknak.

VÁ: Mikortól lehet használni?

LÁ: Újszülött kortól. Tényleg, az első naptól kezdve. Két klinikán is használják, koraszülött osztályokon a magzati kor meghosszabbítása céljából. Ott egésze pici babák kerülnek a babahintáinkba. Ha ők igen, akkor bárki. Ez az igazi 0-99 év ajánlott kor.
Milyen hinta való az egészen kicsi babáknak?
Babahinta. Egyértelműen a babahintát javaslom. Ez az, amit születéstől fogva 3 éves korig akár napi szinten lehet használni és nem csak lehet, hanem kelleni fog, mert ha megismerik, rendszeresen követelik a babák is, imádják.

VÁ: Milyen hinta való a nagyobbaknak?

LÁ: Bármilyen. Ismersz olyan gyereket, aki ne szeretne hintázni? A játszótereken is általában a hinta az, ami mindig foglalt. Nagyobbaknak való hintaválasztásban inkább a szülő igényei döntenek: milyen környezetbe, milyen anyagból, milyen minőséget és milyen célból keresnek hintát? A legjobban bevált és legjobban kihasználható az egy ponton felfüggesztett hinta. Ez azt jelenti, hogy plafonba vagy gerendába fúrható, faágra akasztható, de egy ponton „lóg” lefelé. Egy csepphinta vagy függőszék fejlesztő hatású is, de egy forgószemmel lehet pörgetni a végtelenségig, vagy ha épp megnyugvásra, kuckózásra van szükség, akkor arra is kiváló. A mi gyerekeink is egy ponton felfüggesztett hintát használnak, nem cserélném semmire, imádják és nekünk is nagyon jó látni, hogy élvezik.

VÁ: Mikortól lehet rugós hintát használni? Kinek ajánlod?

LÁ: Mozgásfejlesztő szakemberek szerint rugó nélkül fejlesztő hinta nincs is – na jó, ez persze kis túlzás, de gyerek mozgásterapeuták nem is használnak rugó nélkül babahintát. A mi fejlesztő feladatfüzetünk is, amit gyerek gyógytornász állított össze a babahintára, csak és kizárólag rugós változatra érvényes és csak azzal végezhető. Újszülött kortól kb 6 hónapos korig, amíg stabilan ül a baba, bölcső pozícióban élvezi a rugózás előnyös hatását, utána viszont már ugráló hintaként használják a babahintát. Itt viszont már elengedhetetlen a rugó, szórakoztatás szempontból is, mert ha nincs rugó, nem tud ugrálni vele. Ha megkérdeznek, mindig azt mondom, egy speciális babahinta rugó mindig a legjobb kiegészítő a hintához, ezt sosem bánják majd meg, egészen biztos!

VÁ: Milyen szempontokra kell odafigyelni a hinta biztonságos használatához?

LÁ: Ha egy hintaforma a biztonsági tanúsítványt megkapta, nagyon komoly előírásoknak kell megfelelnie. Ez az első és legfontosabb, hisz ilyenkor szakemberek vizsgálják, adott kritériumok és szempontok szerint. Ha ezen átmegy egy termék, az már papírforma és elmélet szerint is biztonságos. Én el sem tudom képzelni egyébként, hogy például egy újszülöttnek vásárolt hintánál ettől eltekintsek. Ezen kívül persze vannak speciális „belső” lépések, amit a gyártó tesz azért, hogy a hinták biztonságát növelje: ilyen a rugó belsejében lévő biztonsági szál, hogy ha valamilyen gyártási vagy használati hiba folytán eltörne, akkor se essen le a baba, hanem az megtartsa.

A szülőknek is figyelniük kell a használat során. Ez mit jelent? Elsősorban a hintát útmutatások és feltételek betartása mellett kell felszerelni. Itt sem vicc, amit a használatiban írunk, hogy például álmennyezetbe ne fúrjuk vagy, hogy a baba fejlődésének megfelelően állítani kell a babahinta dőlésszögét. Sokan kérdezik, hogy van-e biztonsági öv a hintában. Nem, nincs. Mert nincs szükség rá. Olyan a hinta kialakítása, hogy biztonságban van benne bármilyen korú baba. Nekünk, szülőknek, itt is az a dolgunk, hogy bízva bennük, segítsük és tanítsuk meg biztonságosan használni a hintát.

VÁ: Milyen hintát válasszunk? Mire ügyeljünk vásárláskor?

LÁ: Olyat, amiben megbízunk. Ha mi biztonságban érezzük a gyereket, akkor ez a biztonságérzet vetül mindenre. Ez a legfontosabb. Akármit választunk, mi, szülők legyünk meggyőződve arról, hogy a legjobbat választottuk. A biztonsági tanúsítvány, a minőségi és tisztítható anyagok, a bio és bababarát festékek, a különböző babák biztonságát szolgáló kiegészítők az én személyes meggyőződéseim és ezt tükrözi az ecoBaby is, mert én álmodtam meg. Mégis azt tanácsolom, hogy minden családba olyan hinta kerüljön, amiről azt gondoljuk: Ez az, ami nekünk itt szuper lesz! Ami biztonságos lesz a piciknek, de rengeteget segít majd nekünk is, mert pótkezet ad sokszor, nagyon sokszor… és szeretjük nézni is, mert kellemes a szemünknek. Ha pedig kérdésünk vagy bizonytalanságunk van, akkor lesz, aki megválaszolja, mert az, akitől választunk, készségesen és szakértelemmel segít.

Mondhatnám, hogy x ezer forint alatt nem érdemes vagy sorolhatnék okokat, hogy miért nem jó, ha ezt vagy azt választunk, az is csak az én saját meggyőződésem tükrözné: hogy én mit és miért vennék, vagy nem vennék a gyerekeimnek. Ehelyett azt mondom: Olyan hintát válassz, ami meggyőz Téged, szülőt. De válassz, mindenképp válassz!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.