Zenebölcsi

Divat, szülői hóbort vagy hasznos dolog a zenebölcsi? Manapság nagy divat a babafejlesztés, a babák, kisgyermekek szervezett tanítása. Sokan kritizálják és csak egy újabb, a szülői pénztárcát megcsapoló akciónak tartják az efféle foglalkozásokat, a valóság azonban az, hogy a korai nyelvi és zenei fejlesztés valóban hatással van a gyermek további életére, szellemi fejlődésére.

ZenebölcsiA zenebölcsiben (mint ahogyan a babaúszáson, babaangolon is) szervezett közösséggel találkozik a kicsi. A babák már 6 hónapos kortól nagyon nyitottak a közösségre, emberekre, szociális kapcsolatokra. Mivel utánzással tanulnak, megfigyelik a többieket és nem ritkán tapasztalható, hogy ha a csoportból az egyik baba rájön valamire, megtanul valamit, hamarosan a többiek is utánozni kezdik. A rendszeres közösségi élet révén a baba hozzászokik a társasághoz és később is könnyebben illeszkedik majd be a közösségbe, nem ijed meg az idegenektől.

A hallóidegek 6 éves korig sokkal fejlettebbek, ezután elsorvadnak. A 6 éves korig megszerzett nyelvi és zenei ingerek révén a baba hallása, nyelvérzéke javul, sokkal könnyebben tanul majd nyelveket, jobb lesz a ritmusérzéke. Azok a hangok, hangzók, amiket ebben az életszakaszban megtanul a gyermek, élete során bármikor előhívhatóak lesznek, míg amikkel 6 éves korig nem találkozik, később már nem tudja rendesen megtanulni (pl. az egyes idegennyelvek speciális hangzóinak ejtése)

Az éneklés, mondókázás fejleszti a beszédkészséget, még a beszédtanulás előtt vagy annak kezdetén megtanulja a kicsi a hangzók helyes ejtését, ennek köszönhetően a zenebölcsis gyerekek között sokkal kevesebb a logopédiai probléma.

A zenés, ritmikus foglalkozás a mozgáskoordinációt is fejleszti, ezért koraszülött vagy kötött izomzattal rendelkező gyerekek számára is ajánlott.

A rendszeres heti foglalkozásokon új játékokat tanulhatnak a gyerekek, ezért örökmozgó, otthon folyton unatkozó babáknak kifejezetten ajánlott. A közös játék révén gyermekedet egészen új oldaláról ismerheted meg, és ez a gyermeknevelésben is segítséget nyújthat, olyan új megoldásokat, módszereket ismerhetsz fel, amikre korábban nem is gondoltál.

Nézz bele egy zenebölcsi foglalkozásba ezen az oldalon! Egy jó hely, ahová eljárhattok:

zenebölcsi

Leave A Response

* Denotes Required Field