Vigasztárgyak, átmeneti tárgyak

Takaró, rongyi, plüssmackó, anya pólója, cumi… Minden kisgyermeknek lehetnek olyan kedven vigasztárgyai, amikkel szívesen alszik el, és amit mindenhova magával cipel. De vajon miért van erre szüksége? Mit jelent, ha van vigasztárgya és mit, hogyha nincs?

vigasztárgy, átmeneti tárgyA vigasztárgyakat átmeneti tárgyaknak is szokták nevezni. Ez az elnevezés talán találóbb: mert jobban kifejezi azt, miről is van itt szó: a baba fél éves kora után fokozatosan elkezdi felismerni, hogy ő és anya két különálló lény. Ezt először csak azzal jelzi, hogy sírni kezd, amikor anya kimegy a szobából. Ekkor még nem tudja, hogy anya elment, csak „valami furcsát” érez, valami szokatlant, mintha hiányozna valami, aminek ott kéne lennie. Később már felismeri, hogy ilyenkor anya valóban elmegy, de még nem alakult ki benne a tárgyállandóság fogalma, ezért nem tudja, hogy ha anya elment, akkor vissza fog-e jönni, számára csak az van jelen abban a pillanatban, ami látható is a számára.

Hamarosan rájön arra is, hogy amikor anya elmegy, akkor vissza fog jönni, ott van valahol, és -ha már tud- utána is ered. Egyre önállóbb és bátrabb lesz, egyre jobban érdekli a világ, egyre több mindenre képes önmaga – és mindeközben még anya sincs mindig ott.

Mit is jelent anya az ő számára? Vigaszt, biztonságot, odabújást, biztos hátteret, amikor éhes, fáradt, nyűgös, beteg… Ezekre az átmeneti időszakokra, amikor anya távozik, kellenek az átmeneti tárgyak, amik akkor is ottvannak, amikor anya nem tud jelen lenni.

A vigasztárgy számára egyszerre két élményt is nyújt: mindig ott van, nem úgy mint anya, akinek néha máshol akad dolga és efelett ő rendelkezik, akkor van ott, amikor csak ő akarja, és ez az akarás, a „valami felett rendelkezés” épp olyan fontos a számára, mint a vigasztalás: „Anyát nem uralhatom, de a rongyi csak az enyém”

Vannak gyerekek, akik karakterüknél fogva hajlamosabbak arra, hogy önmagukat nyugtassák meg, ők azok, akik már kisebbként is keresik az ujjukat, könnyen rászoknak a cumira, rövidebben, halkabban sírnak, maguktól is el tudnak aludni és vannak alapjáraton nagyobb hangú, kitartóan síró babák, akik mindenképpen az anyai segítséghez ragaszkodnak (hiszen mi lehetne jobb annál :)) Az előbbi csoportnál gyakrabban fordul elő, hogy fél éves koruk után találnak valamilyen átmeneti tárgyat a saját megnyugtatásukra. Valamint sokkal gyakoribb ez a jelenség a második, harmadik gyermeknél.

Sok anyuka azért ijed meg a vigasztárgy megjelenésétől, mert azt hiszik, hogy azért jelent meg, mert ők elrontottak valamit, rossz szülők voltak, de ez nem így van. Az átmeneti tárgy megléte nem utal a kötődés sérülésére, sem arra, hogy ne kapna elég figyelmet vagy szeretetet a baba. Ez egy életkori sajátosság, amit legkésőbb 5 éves korra kinő a gyermek.

Az átmeneti tárgy lehet egy adott tárgy: cumi, cumisüveg, rongyi, állatka stb. De az is lehet, hogy a gyermek váltogatja a kedvenc tárgyat, mindig mást találva magának.

A cumi is lehet átmeneti tárgy. Erről azt érdemes tudni, hogy érdemes elsősorban az alvásidőre korlátozni a használatát, így elkerülhető, hogy a kisgyermek állandóan cumival a szájában játsszon.
Ha a kedvenc tárgy egy rongyi vagy plüssállat, érdemes kettőt is tartani belőle egyszerre és váltogatni, így tisztán lehet tartani.

A vigasztárgyat a kicsitől erőszakkal elvenni nem szabad. Finoman lehet korlátozni a használatát (pl. csak elalváshoz kapja meg), de a legjobb megvárni, amíg magától elhagyja, ez legkésőbb 5 éves korig magától is meg szokott történni.

Ritkán, de előfordulhat, hogy a gyermek annyi időt tölt a vigasztárggyal és önmaga nyugtatásával, hogy már nem is törődik az emberekkel, visszahúzódóvá válik, nem játszik mással. Ilyenkor több figyelemre, ölelésre és közös játékra van szüksége, ha pedig ez sem segít, akkor forduljunk orvoshoz, hiszen a túlzott magába fordulás autizmusra vagy komolyabb pszichés problémákra is utalhat.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 Comments

  • Edina

    2012. február 15. szerda

    Hah…ez jóóó. 🙂 A 14 hónapos kisfiamnak a hosszú copfom a vigasztárgy. 🙂 Ezzel alszik el, dörzsöli az orrához, és ezzel nyugizik néha napközben. 🙂