5 mód, ahogyan ne kezdd el a hozzátáplálást

A hozzátáplálás megkezdése: a világ legtermészetesebb dolga, hogy idővel az anyatejtől (tápszertől) eltérő ételeket is kóstolgatja a baba, mégis sok anyuka számára rengeteg fejtöréssel jár ez az időszak. Félnek, hogy elrontanak valamit, hibát követnek el, hogy valamilyen visszavonhatatlan kárt okoznak. Szerencsére a hozzátáplálás egyáltalán nem olyan ijesztő, mint amilyennek elsőre tűnik, csupán néhány apróságra kell ügyelni.

1. Gyorsan

Az új ételek bevezetésére kétféleképpen reagálhat a baba:
– elfogadja és szívesen eszi,
elutasítja, csak 1-2 falatot eszik.

Mindkét verzió teljesen normális. Sehol sincs előírva, hogy kötelező 2 hetente kiváltani egy szoptatást kanalas etetéssel, vagy hogy az első 3 próbanap után már egy egész adagot meg kéne enni az új ízekből. A legtöbb baba (főként az anyatejes babák) akár 1 éves korukig is kóstolgatnak, nincs rá szükség, hogy túlságosan gyorsan add neki az új ételeket.

6 hónapos kor után, ha az anyatej kevésnek tűnik, akkor nagy lehet a nyomás, hogy gyorsan szoktasd rá a babát a kanalas ételekre, azonban ha a tej valóban kevés, akkor a baba ösztönösen többet fogad el majd a főzelékből, emiatt nem kell aggódnod (ilyen esetben nincs szükség tápszeres pótlásra sem).

Az elutasítás oka gyakran az, hogy a baba még nem érett a hozzátáplálásra, főként, ha az etetést 6 hónapos kor alatt kezdted. Ilyenkor a nyelvével látványosan kitolja a baba az ételeket, a kanalat mintha szopizni szeretné, ezért nem tudja megenni, amit adsz neki. Ilyenkor, ha a kicsi még nincs 6 hónapos, hagyd abba a hozzátáplálást néhány hétre és utána kezdd megint újra, ha a baba már az érettség jeleit mutatja (érdeklődik az ételek iránt, mindent a szájába vesz, növekedési ugráson esik át, amit a gyakrabb szoptatás már nem elégít ki)

Lehetnek olyan helyzetek, amikor tényleg sürgős lenne, hogy a baba elfogadja a kanalas ételeket, mert pl. az anyának vissza kell mennie dolgozni. Ilyenkor (a tévhittel ellentétben) nincs szükség teljes elválasztásra, elég, ha a munkaidő idejében esedékes etetéseket váltjátok ki valami mással. Anyatejes baba esetén ez lehet lefejt tej, vagy a korának megfelelő főzelékek. Ha egy etetésről van szó, akkor olyankor a baba kaphat lefejt tejet is (ha még nem fogadja el a főzeléket), ha kettőről, akkor etetés előtt kaphat tejet és utána a főzeléket, vagy az egyik etetésnél tejet, a másiknál a főzeléket.

A szoktatást ezekhez érdemes ugyanúgy a délelőtti órákban kezdeni, mint a „rendes” hozzátáplálásnál, és amikor a baba már elfogad egy teljes adagot, akkor lehet kiváltani azt az étkezést, amikor az anya nem lesz ott. Egy-egy étkezés teljes kiváltására ideális esetben érdemes 2 hetet szánni, tehát ha két étkezést kell kiváltani napközben, akkor arra jó esetben 4 hétre lesz szükség. Ha azonban ennyi idő nem áll rendelkezésre, megpróbálhatod 1-1 hetes részletekben is kiváltani az étkezéseket. Mivel, amikor te nem leszel ott, a babát akkor is más fogja etetni, érdemes munkába állás előtt, ezt is „gyakorolni”, így a kicsi számára sem lesz ismeretlen a helyzet.

2. Rendszertelenül

Az új ízek bevezetésére mindig szánj 3 napot és ezt mindig tartsd is be, függetlenül attól, mennyi idős a baba és mennyiféle ételt eszik már. A szervezetének szüksége van ennyi időre, hogy megszokja az újféle ételt, és kiderüljön, hogy van-e valamilyen egyéni érzékenysége.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy a baba számára mindez nagyon új. Neki fontos, hogy most az elején, amikor tanulja hogyan kell enni, megtanulja azt is, hogy ehhez milyen szokások tartoznak: hogyan szoktunk enni, mikor szoktunk enni, hogyan készíti elő anya az ételt, utána mit csinálunk stb.
Ameddig nem szokja meg a baba a kanalat és az etetést magát, addig nem szabad variálni a helyzettel (néha itt, néha ott kóstolgatunk, néha a székben, néha ölben stb.) és az időponttal (melyik napszakban mikor van az etetés). Ha már a baba szépen eszik kanállal, akkor természetesen lehetsz már rugalmasabb.

3. Kényszer alatt

Csak azért ne kezdd el a hozzátáplálást, mert

– Kevésnek érzed az az anyatejet és nem akarsz tápszert adni pótlásnak (ha a baba még nem múlt el 6 hónapos): a túl korai hozzátáplálás hosszútávon nagyobb károkat okozhat (ha még nincsenek jelen a baba szervezetében a megfelelő emésztőenzimek, az allergének egy az egyben a véráramba kerülnek az ételtől, ami talán akkor és ott nem okoz allergiás tüneteket, de a később kialakuló asztma vagy ételallergia hátterében állhatnak), mint az, ha a korának megfelelő tápszerrel egészíted ki a baba étrendjét (ha a gyakrabb szoptatás nem oldotta meg a problémát),

– Nem hízik megfelelően a baba: a hízás miatt megkezdett hozzátáplálás általában a visszájára sül el. Mivel még nem tudja a baba megfelelően megemészteni az új ételeket, ezért ugyan sokat eszik belőle, mégsem hízik nagyobb tempóban, mint korábban, mert a többsége annak, amit megevett, emésztetlenül távozik a szervezetéből. A hízás mértéke is relatív: ha egy anyatejes baba a korának megfelelő tápanyagmennyiséget fogyasztja (5 kilós súly felett 120 gramm/testúlykilogramm/nap), naponta legalább 5-6 alkalommal pisil vagy kakil, havonta legalább 400 grammot hízik (6 hónapos kor alatt), evés után jóllakottnak és elégedettnek tűnik, igény szerint táplálják, akkor nincs szüksége kiegészítő táplálásra csak azért, hogy jobban hízzon.

4. Szépen

A babának nem kell még „szépen” ennie. Igen, az elején maszatos lesz, ledobálja az ételt, visszaköpi, játszik vele. Az állandó tisztítgatással, rászólással csak a kedvét veszed el a dologtól, szorongás alakul ki benne, ezért nem mer majd önállóan sem enni, mert azt látja, hogy attól „anya olyan feszült lesz”.

5. Kényelmesen

Sokan praktikus okokból vezéreltetve gyorsan belapátolják a kicsibe az ételt, nem különösebben foglalkozva vele, hogy ő maga milyen tempóban enne. Kényelmi szempontokból inkább bébiételt adnak még akkor is, amikor már régen meg tudná enni a kicsi a darabos, felnőtt ételeket is, és akkor is etetik még, amikor már maga is tudna enni, mert az úgy kényelmesebb, gyorsabb, tisztább.

Az önálló evés elsajátítása sok maszattal jár, lassabban eszik így a baba, és talán látszólag kevesebbet is, de érdemes mégis fokozatosan hagyni, hogy maga próbálkozzon, mert másként később is bátortalan, félénk lesz az evés terén.

+1 Figyelj a testhelyzetre!

Sok baba nem szereti, ha döntve félig fekvő testhelyzetben kell ennie, így nehezebb rágni és nyelni, sokkal nagyobb a félrenyelés veszélye is, ezért lehetőség szerint kerüld ezt a helyzetet.
Gondot okozhat az is, ha ölben a kezeit lefogva vagy korlátozva eteted a babát, ez passzivitásra készteti és előfordulhat, hogy később a etetőszékben ülve is azt várja majd, hogy te fogod etetni, kialakul benne az evéshez kapcsolódóan a tanult tehetetlenség állapota.
De az is okozhat problémát, ha nem jó az etetőszék magassága és túl magasan van a babához képest a tálca, ezért nem látja megfelelően az ennivalót.
Figyeld meg a gyermekedet evés közben! Ha mocorog, fészkelődik, nem kellemes számára a testhelyzet, akkor mindenképpen változtatni kell azon, ahol és ahogyan eszik!

Napirend, Szervezés és Időmenedzsment kismamáknak Ismered azt a néhány alapszabályt, amelynek révén a napirend számodra és a baba számára is tökéletesen átlátható és követhető lesz? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

174 Comments

Comment navigation

  • Horváth Martina

    2013. december 08. vasárnap

    Kedves Ági,

    tanácsot szeretnék kérni. Kisfiam egy hét múlva lesz 6 hónapos (9 kilós). 5 napja kezdtük a hozzátáplálást (anyatejes baba), krumplipürével indítottunk, nagyon szereti. 2-3 napig 1-2-3 kanálnyit adtam csak, de a 4. és 5. napon többet is kívánt, ezért adtam neki. Az 5. napon már kb 60 ml-nek megfelelőt (vonalkázott pohár alapján) kért. Amikor már nem kérte, jelezte, hogy elég. Hűtött forralt vizet kap a főzelék után és közben – szépen iszik. Az etetés után elfogadja, sőt kéri a cicit is. A kérdésem az lenne, hogy mikor kaphat napjában többször ilyen főzelékszerűséget és/vagy gyümölcsöt? Úgy látom többször is igényelné, mindig amikor én is eszem, nagyon sóvárog 🙂
    Illetve megkevert még a 2-4 hét kivált egy szopit dolog is – tulajdonképpen 2-4 hét elteltével a déli szopinak el kéne maradnia, helyette lenne a főzelék? Mennyi egy normál adag főzelék kb?
    Köszönöm a segítséget!

    • Vida Ágnes

      2014. január 14. kedd

      Egy adag főzelék kb. 150-250 gramm (babától és főzeléktől is függ, ami táplálóbb, abból kevesebb is elég). Ha jól eszik, szereti, igényli és utána már nem kér cicit, akkor kb. 2-4 hetente elhagyhattok egy-egy szoptatást, tehát most legközelebb a déli szopit.

  • Adrienn21

    2013. november 29. péntek

    Szia Ági.Az én kislányom most 7,5 hónapos,3600grammal született most 9400gram.3 hónapos kora óta rendszeresen nyáladzik,és mindent megrág.mostanában nagyon akartos lett,2 hete kibújt alul 4 foga(de még nem teljesen)5 hónapos koraig szopizott,de sajnos elapadt a tejem,és ezért tápszert kellett adnom neki.4 hónapos korától kpott napi egyszer almát pépesitve nagyon szerette,6 hónaposan próbálkoztam zöldségekkel (krumpli sárgarépa sütötök cékla) de nem szereti őket,iklendezik tőlük most már alma sem kell neki.azt szeretném kérdezni hogy mi lehet ennek az ok és hogyan próbáljam tovább milyen étellel,és milyen időközönként nagyon elkeseredek amikor látom hogy nem kell neki semmi.

    • Vida Ágnes

      2014. január 11. szombat

      Ez normális jelenség. Sok baba 1 éves korig csak a tejet-tápszert kedveli, a többit csak kóstolgatja. Légy türelmes vele! Kóstolgassatok, egyen 1-1 kanállal, nem kell erőltetni, csak annyit, amennyit elfogad. Az is lehet, hogy a kezdődő fogzás miatt érzékenyebb az ínye és azért nem fogadja el az új ízeket.

  • Niki

    2013. november 28. csütörtök

    kedves ági! A lányom 2 hónapos lesz betegség mia nem szoptathatam de már azelot is potlás kelet neki mert nemvolt elég tejem. Most 1-2 csep még van hogytudnám beinditani a tejtermelődését ujra?

    • Vida Agi

      2013. december 10. kedd

      Szoptasd néhány napig gyakran, akár óránként és visszajön a tejed.

      • Gyöngyi

        2013. december 12. csütörtök

        Kedves Ági,
        kislányom 12.26.-án lesz 1 éves. A hozzátáplálást 5 hónaposan elkezdtem, de még most sem az igazi. Még a mai napig sem tudtam egy étkezést sem kiváltani normál étellel.
        Napirendünk:
        9-kor kel,
        9-10 körül akkor kap cicit,
        13 órakor alszik cicivel,
        3-4 körül van az ebéd, remélve hogy kellően éhes az ebédhez, ami most már 60-80 ml főzelék, utána nem kap cicit,
        6 körül uzsonna-vacsora főzelék-gyümölcs 40-60ml,
        7 körül, fürdés előtt sinlac-ot kap, van hogy 120ml-t, van hogy semmit nem eszik belőle,
        9 körül cicin alszik el és éjjel többször 3-4 alkalommal kel, cicivel megnyugszik, de nem feltétlen eszik ilyenkor.
        Mit rontok el hogy ilyen kevés normál kaját eszik ? Pedig próbálom kiéheztetni.Normál étkezés után ha kínálom cicivel, van hogy kér, de van hogy nem. Ha éhes lenne többet enne normál kajcsit is? Elegendő neki ez a mennyiség? Tejcsim nem túl sok, 6 óra alatt általában nem lesz tele a cicim.Súlya 10,7 kg, eddig folyamatosan hízott, utóbbi 2 hónapban is 500-600 grammot.
        Mozgásfejlődése nagyon jó, mert még 10 hónapos nem volt amikor elindult, most már szinte szalad, mindenhova felmászik, eleven kislány.
        Most tervezem az tízórait bevezetni,még a 13 órási alvás előtt…
        Evés etetőszékben történik, én is eszek közben, kislányom izgága, elterelem a figyelmét kanalakkal, tálkákkal, csak így sikerül a szájába juttatnom az ételt, ami pépesített.10-15 percig ül „nyugton”.
        Mit tud ajánlani, mit csináljak, hogy csináljam hogy többet egyen, és tovább maradjon a székben. Megdícsérem mindig amikor eszik, közben ő ledobálja a kanalat, tányért, és szerintem nem vagyok ideges közben, most kezdett abba a tányérba belenyúlni a kanalával amiből adom neki, és ilyenkor is dícsérem.
        Véleményét, válaszát előre is köszönöm
        Gyöngyi

        • Vida Ágnes

          2014. január 14. kedd

          Nem rontasz el semmit, anyatejes babáknál ez gyakori. Nincs miért aggódnod. Jól fejlődik, egészséges, jókedvű – és szívesen szopizik. Ha már nem lenne szüksége anyatejre, vagy kevés lenne neki, akkor nem fogadná el és többet enne a többiből. Segíthet, ha kevesebb kanalas ételt kap és egyre több olyat, amit maga ehet meg a kezébe fogva, mert az önálló evés jobban leköti, nem unatkozik majd annyira.

  • Vassné Tóth Anna

    2013. november 03. vasárnap

    Kedves Ágnes! Kislányom November 18-án lesz 11 hónapos,születésétől kezdve tápszeres baba. 4 hónapos kora óta próbálkozom a hozzátáplálással,de nem fogad el semmit,csak a kézzel fogható ételeket kóstolja meg,6 foga van,de nem rágja meg azokat sem annyira hogy megtudja enni.Próbálkoztunk mindenféle módszerrel,hogy elfogadja az ételt,de mindegyik sikertelen volt. Egyébként jó kedvű,vidám baba,és a súlygyarapodásával sincs baj. Meddig normális,hogy csak tápszert eszik? Előre is köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2013. december 31. kedd

      Örülj neki, hogy csak a kézzelfoghatóakat kóstolja meg! 🙂 Hiszen a cél az, hogy megától egyen. Adj neki sokféle kézzel fogható ételt és hamar elkezd majd önállóan enni.

  • Ildi

    2013. október 07. hétfő

    Kedves Ági!
    Szeretném kikérni a véleményedet hozzátáplálással kapcsolatosan. Kisfiam 5 hónapos, anyatejes, napi 5-6X eszik, a minimálisat „meghízza” minden hónapban (már megdupláztuk a születési súlyt). Viszont úgy gondoltam, hogy elkezdem óvatosan a hozzátáplálást, mert szeretném, ha mihamarabb ki tudnánk váltani a tízórait. Ez főként amiatt fogalmazódott meg bennem, mert van egy nővére, aki 5 éves és nagyon úgy érzem, hogy szüksége lenne rá, hogy csak kettesben legyünk, programot szervezzünk és nekem is szabadabb lenne, ha napi 4-5X lenne cici és egy tízórai már rendes adag gyümi. Hozzáteszem, hogy fejni nem szeretnék, mert nem akarom serkenteni,hogy több legyen. Szerinted nem korai, ha 5 hónaposan kezdjük? Tegnap kapott egy kiskanál almalevet és nagyon tetszett neki, de mégis bizonytalan vagyok, mert a nagylánynál bevártam a 6 hónapos kort. Számít egyáltalán már az az 1 hónap? Mi lenne a tanácsod számomra? Köszönöm előre is a válaszodat, véleményedet!
    Ildi

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Az emésztőrendszer 17-24 hetes kor között érik meg valamikor a hozzátáplálásra. Ha érdeklődik az ételek iránt, mindent a szájába vesz, növekedési ugráson esik át, amit a gyakrabb szoptatás már nem elégít ki, akkor már érett rá és elkezdheted kínálgatni.

  • Gubuznai Katalin

    2013. szeptember 01. vasárnap

    Kedves Ági,
    Ádám 6 hónapos. Második baba, azt gondoltam ez idő tájt nem lesz már több kérdésem hozzád, de mégis újra hozzádfordulok.
    1 hónapos kora óta csak tápszert kap. Kb 2 hete kezdtem el hozzátáplálni. Mostanra napi 4x kap szilárd ételt, amennyit megeszik, aztán tápszerrel öblíti le. Almát, őszibarackot, répát és krumplit kap, rizspéppel, vagy egymással keverem őket, tápszerrel lazítom, ha szükséges. Így napközben az összes étkezés tartalmaz szilárd kaját. Ami a mennyiséget illeti pl. 4o mili tápszer, két teáskanál rizspor meg két közepes sárgarépa. Ezután nem kér többet, de megiszik még 1oo-15o mili tápszert.
    Az első étkezés reggel 9 körül van, az utolsó este 8 és 9 között.
    A kérdés: éjjel 2 és 3 körül felébred és megeszik 22o mili tápszert. Tudok tenni valamit, hogy éjszaka már ne keljen fel enni? Úgy gondolom, hogy napközben annyit kap, amennyi belefér, olyan gyakran amilyen gyakran kéri. Vagy bele kell törődnöm, hogy ő éjjeli falatozó?
    Köszönöm,
    Kata

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Nem tudsz semmit tenni, 6 hónaposan még teljesen normális, ha éjjel még 1-2 alkalommal megéhezik éjjel a baba, mert még nagyon kicsi a gyomra és hamar kiürül, tehát éhes. Ráadásul most már kicsit többet mocorog és nagyobb a súlya is, ezért több ételre van szüksége, mint 1-2 hónapja.

  • Fodorné Takács Nóra

    2013. augusztus 29. csütörtök

    Kedves Ági.kislányom 11-én volt 6 hónapos.Születésétől tápszeres baba.súlya megfelelően gyarapszik.4 hónapos kora után a védőnő és gyerekorvos javaslatára elkezdtem a kóstoltatást.Két etetés között a délelőtt folyamán próbálkoztam.elutasította.hagytam egy pár napot és újra próbálkoztam,sikertelenül.ez 5 hónapos koráig ment.akkor a védőnő javasolta,hogy tartsak legalább 2 hetet.addig csak maradjak a tápszernél.4 hete kezdtük el ismét.leírom részletesen,hogyan is csinálom:reggel iszik 180 ml tejet,tízóraira 80gr gyümölcs és 100 ml tápszer,ebéd főzelék amennyit megeszik (ha meg eszi egyáltalán) és 100 ml tápszer,uzsonna gyümölcs és 100 tápszer,vacsora főzelék és 100 ml tápszer.fürdés és lefekvés előtt iszik 170 ml tápszert.a gondom az az,hogy nem akar enni.gyorsan vezettem be neki a pépes ennivalót?akkor eszik,ha közben elterelem a figyelmét.amikor a kanállal közelítek sír és összezárja a száját.ami még aggaszt,hogy 4 napja ismét 3 óránként kel fel éjszaka enni.azelőtt csak hajnali 4-kor kelt fel enni vagy kibírta reggelig.kérlek segíts,mert érzem és tudom,hogy valamit rosszul csinálok…,de nagyon 🙁 Hogyan etessem?egy nap csak egy étkezés alkalmával legyen pépes?kérlek segíts.köszönöm.Nóra

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      6 hónaposan még elég csak napi 1 alkalommal kóstolgatni, nem kell 2-3x főzeléket adni. A tápszertől jobban jóllakik, mint a gyümölcstől, ezért lehet éjjel gyakrabban éhes.

  • Timea

    2013. augusztus 27. kedd

    Kedves Ági,

    Sok cikkedet elolvastam már a hozzátáplálással kapcsolatban, és sok kommentet is, de mégis maradt bennem 1-2 kérdés, amire örülnék, ha válaszolnál.

    Bevezetésként annyit, hogy a kisfiam most 7 hónapos, 7.5 kg, 2 hónapos korától tápszeres baba. Még mindig naponta 6-8-szor eszik tápszert, éjszaka egyszer ébred és akkor is kér. Összességében napi 7-900 ml tápszert eszik meg. 2 foga vant kint alul. 4 és fél hónapos kora óta próbálom a hozzátáplálást, de sehogy sem megy… pedig sokszor velünk „étkezik”, azaz csak ül az etetőszékben és néz minket,vagy játszik valamivel. A kézzel megfogható ételek sem érdeklik (kifli vagy kenyérdarab, párolt répa, alma,stb…). Viszont az üres kanalat azt tömi a szájába, és mindent ami műanyag. Ha pépes gyümölcsöt vagy zöldséget kínálok neki, akkor 1-2 kanállal lehet, hogy sikerül bevarázsolnom a szájába és azt le is nyeli, de utána a száj zárva marad és ideges lesz, nyöszörög és ki akar menni a székből. A közvetlen tápszer előtti vagy utáni kóstoltatás nem jött be (túl éhes volt, vagy már túl jóllakott volt), így maradt a két étkezés közötti próbálkozás.
    A kérdéseim:
    1. Lehet, hogy azért nem megy a dolog, mert túl sok tápszert eszik és ezért nem nyitott más dologra? Ezen változtassak, azaz adjak neki kevesebbet tápszert egy alkalomra?
    2. Valahol olvastam nálad, hogy ha nem megy a hozzátáplálás, várjunk pár napot a dologgal. De ha mindig várok, akkor hipp-hopp elszaladnak a hónapok, és félek, hogy később még nehezebben fog elfogadni új ízeket (pl. spenót és társai). Tényleg jobb várni minden sikertelen próbálkozás után pár napot, vagy ebben a korban igenis próbálkozzak minden nap?
    3. Ha nem megy pl. a sárgarépa (és persze más sem), akkor maradjak ezeknél az első ételeknél (alma,körte,sütőtök, babarizspehely,stb…) addig amíg el nem fogadja őket,vagy próbáljam végig az egész palettát ami az ő korában adható, hátha elfogad belőle valamit?
    4. Még nem tud magától felülni (csak felkapaszkodva ülésbe húzza magát)és az etetőszékben is dülöngél. Lehet, hogy ez a baj? Hogy lehet akkor mégis etetni? Pihenőszékben nem marad meg, és az ölemben sem hajlandó enni, onnan is egy perc múlva már menne máshova…

    Előre is köszönöm a válaszokat,

    Üdv:

    Timea

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      1. Türelem, semmi nem történik, ha még csak kóstolgat és nem eszik nagy adagokat.

      2. Ez nem így van, ha most nem kóstolja meg, simán megeszi majd 1 évesen, nem maradtok le semmiről. Természetesen lehet minden nap próbálkozni 1-1 kanálkával, bízz a baba ösztöneiben, hogy amikor szüksége lesz rá a szervezetének, akkor majd elfogadja az új ételeket!

      3. Igen, a korában adható összes ételt kóstolhatja már.

      4. legkönnyebben hordozóban tudod etetni, vagy hátradönthető etetőszékben, ha még nem ül magától.

  • Szabina

    2013. augusztus 22. csütörtök

    Kedves Ági!

    9 hónapos kisfiam szinte csak tejpépet és gyümölcsöket hajlandó enni.A zöldségeket teljesen elutasítja (kiv. paradicsomos ételek édesen elkészítve).

    Félek ott rontottam el, hogy 6 hónaposan a hozzátáplálást üveges almapéppel kezdtem..(gyönyörűen és sokat bekanalazott).

    Aztán sajnos az étkezések kiváltásánál sem voltam következetes, csak nagyjából tartottam be a 3 hetet az etetések kiváltásához.És néha még most is megszoptatom napközben, ha úgy látom, hogy igényli.(Talán többször igényelné, de talán nem volna helyes vissszalépni egy szintet..!?)De ilyenkor többnyire 1 perc után jókedvűen kimászik az ölemből.

    Plusz azt hiszem az első hónapokban belé rögződött, hogy a cici a biztonság, a megnyugvás…

    Lehet mindennek köze a zöldségek elutasításához?

    Köszönöm előre is tanácsod,
    Szabina

    • Vida Agi

      2013. szeptember 26. csütörtök

      Nem rontottál el semmit. A babák ízléséhez közelebb állnak az édes ízek. Próbáld meg azt, hogy a zöldségeket nem magukban adod, hanem egy kiskanállal hozzákeversz valamilyen gyümölcshöz, amit szeret, aztán ha elfogadta, következő nap 2 kiskanállal és így tovább. Így is meg fogja ismerni az ízét és megkedveli majd őket.

  • Nikolett

    2013. július 31. szerda

    Kedves Agi!

    Azt szeretnem kerdezni toled, hogy ehet e mar marcipant az egyeves kisfiam? A szulinapjara rendelek tortat es azzal lesz bevonva. Van esetleg meg amire figyelnem kene amikor rendelek, mert ugy tudom hogy tejet, tojast, ehet mar egyevesen hogyha az is lesz a tortaban. A cukrot mar kertem hogy nyirfacukorral vagy steviaval helyetessitse.
    Koszonom a valaszod elore is !
    Nikoletta

    • Vida Agi

      2013. augusztus 08. csütörtök

      A marcipánnal várjatok 2 éves korig, mert a mandula allergén, mint a mogyoró.

  • zsuzsa

    2013. július 24. szerda

    Szia Agi!
    Azt szeretnem kerdezni,h az en lanyom 6 honapos,igeny szerint szoptatom,de szopi utan vagy az allamat kapja be es szopogatja vagy a kezet veszi szajaba es azt szopogatja.Ilyenkor visszateszem a cicire,de nem akar szopizni!!!Adtam neki almalevet,azt elfogadja,aztan probaltuk az alma pepjet,de nem fogadja el,oklondozik tole!Probaltuk a nekterint,eloszor a leve,majd a pepje,ez nagyon izlik neki!!!Mit adhatnek meg neki?Ejszaka is felkell 2-3 alkalommal,de csak 10 perc szopi es alszik 3orat,majd ismet szopizik!Legyszivess adj tanacsot!Valaszodat elore is nagyon szepen koszonom.Udvozlettel,Zsuzsa:)

    • Vida Agi

      2013. július 26. péntek

      Az normális, ha 6 hónaposan még éjszaka 3 óránként ébred és eszik, erről nem szabad leszoktatni, magától el fogja hagyni majd, ha már nem lesz éhes éjszaka. Az, hogy szopi után még igényel valamit, amit szophat, az természetes. Vannak babák, akikben jobban megvan az igény a szopizásra, ezzel nyugtatják magukat. Ez lehet a kezdődő fogzás jele is.

  • Zsuzsi

    2013. június 20. csütörtök

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam 6-hónapos.
    3150gr-al született, most 6760gr. Az első 3-hónapban csak anyatejet kapott, majd később tápszeres pótlásra szorult (Milumil HA Start). A bőrén jelentkeztek ekcémás jellegű bőrelváltozások, így áttértünk a Milumil Pepti tápszerre.( Felmerült a gyanú a tejcukor, vagy tejfehérje érzékenységre)Mivel sajnos nem volt elég anyatejem 4-hónapos korában elkezdtük a hozzátáplálást. Mostanra sajnos már egyáltalán nem szopik, így csak tápszert és korának megfelelő gyümölcsöt illetve főzeléket kap. Mivel a kötelező szűrővizsgálaton azt mondták, hogy egy kicsit sovány (67cm, 6760gr), így a gyümölcseit Sinemillel és Milumil 7 gabonás péppel felváltva dúsítom. A napi étrendünk úgy néz ki, hogy 7-óra reggeli:170ml tápszer, 9-óra gyümölcs+ sinemil, 11-óra ebéd: 140ml tápszer+ főzelék, 15-óra: 170ml tápszer, 18-óra gyümölcs+Milumil 7-gabonás pép, 21-óra 170ml tápszer. A kérdésem az lenne, hogy ez az étrend megfelel-e a baba életkorának, vagy esetleg változtatnom kell rajta.

    Válaszodat köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. július 11. csütörtök

      Ez az étrend megfelel az életkorának, nem kell változtatnod rajta.

  • Felícia

    2013. május 22. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam 7 hónapos 74cm 8,05kg.Születési adatai 60cm 3840gr.
    Anyatejes baba, nemrég kezdtük el a hozzátáplálást, jó alvó, jó közérzetű, mindenki szerint „mintababa”.
    A doktornőnk javasolta a Sinlac-ot, ugyan nem értem miért is!?
    Én nem szeretnék semmilyen tápszert adni kisfiamnak, ha van tejem, minek!?
    Szerinted miért írták fel!?
    Illetve szerinted ki kellene tényleg váltanom a receptet?
    Előre is köszönöm:Felícia

    • Vida Agi

      2013. június 01. szombat

      Nem kell kiváltani a Sinlacot. Anyatejes baba, kóstolgatja a főzelékeket, ha van tejed, akkor nem kell pótlás (de ha nem lenne, akkor sem tápszerrel, hanem főzelékekkel lehetne pótolni)

  • Bianka

    2013. május 19. vasárnap

    Kedves Ági!
    Elkeseredésemben az alábbi problémával fordulok hozzád.
    Kislányunk 6,5 hónapos. 2 hónapos kora óta tápszeres. Nagyon jól kialakult a napirendünk már a kezdetek óta, napi 5x evett tápszert, alkalmanként kb. 160 ml-t.
    Most 7 kg.
    4 hónaposan elkezdtük a kóstoltatást, úgy ahogy az „elő van írva”. 1 ízt 1 hétig adtam neki kisebb nagyobb sikerrel. Most ott tartunk 2,5 hónap után, hogy egyszerűen nem nyitja a száját a kanálra. (egyébként tízóraira és uzsonnára próbálkozok)
    Vannak napok amikor egész ügyes, de többnyire sztrájkol, és nem eszik. 🙁 Már nagyon szomorú vagyok emiatt, nem tudom mit kellene csináljak. Mindig mutatom neki, hogy kell, ha kinyitja megdicsérem, megsimogatom. Sem az édeset, sem a „sósat” nem kéri, pépeket is próbáltam már. Szünetet is tartottam, de így sem nyitja. Mi lehet a baj???
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdvözlettel:
    B.

    • Vida Agi

      2013. június 01. szombat

      Valószínűleg a kezdődő fogzás miatt nem akar most annyira enni, ez majd elmúlik, ha kibújtak a fogacskák.

  • Greta

    2013. május 17. péntek

    Én egy riad, 6 honapos kisbaba anyukaja vagyok, aki az amerikai kontinensen él. Segitség nincs sok. A magyar kismama blogokat, forumokat bujom. A hozzataplalas egészen masképpen mûkôdik, mint Magyarorszagon. Ime a modell, ami szerint kellene elkezdeni, 6 honapos koratol:
    1. hét: reggeli és vacsora gabonapehely (15-15 ml)
    2. hét: reggelire gabonapehely (15 ml), edébre fôzelék (15 ml), vacsorara gabopehely + fôzelék (15-15ml)
    3. hét: reggelire gabonapehely+gyûmôlcs (15-15ml), ebédre fôzelék+gyûmôlcs (15-15 ml), vacsira pehely+fôzelék+gyûmôlcs (15-15-15 ml)
    4. hét: ugyanaz, mint a 3. csak 15g hus beugrik még ebédkor a fôzelékbe.
    Nekem mar 4.honapos koratol rizspelyhet kell adnom neki, amit nem értettem miért, hiszen akkor még volt tejem, csak 5 honapos koratol kap tapszert. Mindegy. Ott kezdôdôtt a gond, hogy este nem esett neki jol a pehely, ezért nem adtam neki, viszont tôbbet reggel. Odaig jutottunk, hogy 5 és fél honapos koraban 1 héten keresztûl kivaltottuk a tizorait a péppel. Amit nem értek most, hogy par napja ujbol éhes a pép utan, s még benyakal egy ûveg tapszert 1 ora mulva. Pedig 120-150 g pépet megeszik, ujabban gyîmôlcsôt is keverek bele. Arra gondoltam, hogy nôvekedési ugras jôtt kôzbe.

    Kezdtem allergiara tesztelni nala a zôldségeket, gyûmôlcsôket, délutan 4 orakor (par babakanallal csak). Ez még a tesztelés fazisaban van.
    Nagyon zavar, hogy igen kevés szerintem az a 15 ml, amit itt javasolnak. Ennyi adaggal nem fogok tudni kivaltani egy ûveg tejet sem. Egy hét honaposnak is csak 20 ml-t ajanlanak. Ja, és szerintûk a tejivas utan fél oraval kell probalgatni. Ez abszolut nem megy, az én babamnak csak a kôztes idôben van kedve és tûrelme uj izeket felfedezni….. de félek, hogy akkor meg nem valtok ki semmit, csak pluszba eszik. S az lesz a vége, hogy egész nap eszûnk szinte megallas nélkûl, és hasfajas, székrekedés…stb lesz. Esetleg még fél oraval elôtte lehetne, ha nem tul éhes akkor.
    5 nap mulva hat honapos lesz és igazabôl is el kell kezdeni a hozzataplalast. A miénk mar nagyon eltér attol ami az itteni modell lenne és nem tudom, hogyan csinaljam ?! Ön szerint hogyan lehetne? Vessem félre az eddigi modszert és kezdem elôrôl az amerikai modellt? (aminek nem sok értelmét latom, hiszen a tizoraink mar szinte ki van valtva) Egy kaosz van a fejemben, s nem latom at, mi lenne legjobb hozzataplalasi modszer. A kisbabam is meg van keveredve, elkezdett ôssze-vissza enni és aludni. Ami fura, mert eddig jol kialakult ritmusa volt. Lehet, hogy a pép és pûrék evése felboritja az alvasi szokasait? (amint eszik egy kis pûrét, 1-2 ora mulva elalszik, akkor is ha éppen nemrég ébredt fel)

    • Vida Agi

      2013. június 01. szombat

      Itthon is 150 gramm felel meg egy adag pépnek (15 ml), tehát ez egyáltalán nem kevés, de fontos, hogy itt is számítanak az igények, ha többet kér, akkor kaphat többet. A mennyiség egyébként nem a korától, hanem a súlyától függ: minél nagyobb a súlya, annál nagyobb a tápanyagigénye.

      Az új ízeket próbálgatni lehet szopi/tápszer után, lehet a köztes időben és lehet a szopi/tápszer előtt. Mindegyik jó, attól függően kell választani, mit szeret a baba. A köztes idő sem gond, ha ilyenkor már megeszik egy teljes adagot (legalább 150 gramm), akkor el lehet kezdeni a szopi/tápszer előtt adni az új ízeket. Ettől nem lesz emésztési problémája.

  • Zsuzsi

    2013. május 05. vasárnap

    Kedves Ági!

    Babánk 2-án volt 6 hónapos. Csak anyatejet kap. Igény szerint szoptatok. Nagyon hasfájós baba volt. Kb. 5 hónapos koráig kínlódtunk, attól kezdve tudott rendesen kakilni. Bár még a mai napig nyűgös, ha érzi, hogy ingere van. Néha aludni sem engedi.
    4 hónaposan már kibújt az alsó 2 metszőfoga, és átfordult a hasáról a hátára. Most már nagyon ügyesen tartja magát. Nagyon érdeklődik akkor, amikor mi eszünk, szinte kinézi a szánkból az ételt, a kanalat pedig saját maga megfogja, s a szájába is teszi.
    5 és fél hónapos korában voltunk a védőnőnknél.Ott megmérték: 6,6 kg volt a tömege, hossza 69 cm. A gyermekorvos azt mondta, hogy nincs semmi gond, hiszen az anyukája és az apukája is vékony testalakatú, így nem kell aggódni a tömege miatt. A védőnő azért azt tanácsolta, kezdjük el a hozzátáplálást. A férjemmel úgy gondoltuk, megpróbáljuk kóstoltatni,hiszen a jelek arra mutattak, elég érett a hozzátápláláshoz. Gyümölcslevekkel kezdtük. Szívesen fogadta, s nem is volt semmi gond. Majd a gyümölcslébe kevertem egy kis Sinlac-ot. Jó hígra csináltam, s 3 kanálnál nem kapott többet, de éjjel kettőig sírt, majd kúppal jött csak ki az a kis Sinlac. Utána nyugodott csak meg. De ez a széklet nem volt kemény. Gondoltuk, hozzá kell szoknia a dologhoz, de csak rosszabb lett. Olyan volt mint amikor 4 hetesen fájt a hasa. Kb. 3 napig adtunk neki Sinlac-ot. Aztán maradtunk a sima almapépnél. Az is ízlett neki. Ezt is nehezen kakilta ki, bár nem annyira, mint a Sinlac-ot, viszont ugyanúgy viszontláttam a pelenkában, mint ahogyan megette.
    Pár napig ettük az almát, majd tettem bele egy kis 7 gabonás pelyhet a védőnő tanácsára, de annak szintén szorulás lett a vége. Borzalmas volt.
    Nem merek neki adni krumplit,répát, mert azok úgy tudom, szintén fogósak. Most pár nap szünetet tartottunk. Ma este mértük meg, s a tömege nem változott. 6,6 kg-ot mértünk. 3540g-mal született.
    Azt szeretném megkérdezni, hogy a jelek ellenére mégsem érettek a kis belei a hozzátápláláshoz, vagy ez normális és folytassuk? Azt sem tudom, mit adjak neki. Sinlac? Gabona? Alma? Krumpli? Milyen sorrendben, hogy ne szenvedjen? A tömege azért nem változik, mert nem elég neki az anyatej? A barátnőmék a Laevolac-ot használják szorulásra, de nagyon drasztikusnak tűnik. Mi a véleményed? Forduljunk gasztroenterológushoz?
    Nagyon köszönjük a segítséget!!!

    • Vida Agi

      2013. május 31. péntek

      A hozzátáplálás kezdetén bizonyos ételek szorulást okozhatnak, elsősorban az alma, répa, krumpli és a gabonák és főként akkor, ha nem csak 1-2 kanállal kap a baba, hanem többet eszik, mint amennyivel az emésztőrendszere megbírkózna. Nyugodtan adhatsz 1-2 kiskanállal minden korának megfelelő zöldségből-gyümölcsből, de nem kell erőltetni a nagy adagokat, fokozatosan adj csak minden nap 1-2 kanállal többet. Sokat segíthet, ha minden nap van az étrendjében szilva, őszibarack vagy sárgabarack, mert ezek lágyítják a székletet. A hízást egyébként egyáltalán nem segíti elő a hozzátáplálás, épp ellenkezőleg: ezeket az ételeket nem tudja még teljesen megemészteni a baba, ezért bár a pocak tele van, a súlya nem fog nőni tőle kezdetben.

  • Kecskemétiné Anikó

    2013. április 29. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 10 hónapos, első, nagyon mozgékony baba. 5 hónapos korában kezdtem a hozzátáplálást, ami remekül ment. Kb. két hónapja próbálkozom a darabos ételek és gyümölcsök bevezetésével, de mindig az a vége, hogy néhány falatot elfogad, majd öklendezik tőle. Teljesen tanácstalan vagyok mi lehet ennek az oka? Hipotónia befolyásolhatja e a táplálkozását? Hogyan fog ez megoldódni? Rövid nyelvfékkel született, de az orvos tanácsára még nem történt beavatkozás. Okozhatja ez a problémát? Mit tegyek? Már aggodalommal tölt el ha étkezés következik. Várom válaszod, előre is köszönöm: Anikó

    • Vida Agi

      2013. május 30. csütörtök

      A darabos ételek bevezetéséről mindent leírtam itt, sokat segíthet nektek: http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/darabos-etelek-bevezetese
      Nem gondolom, hogy a nyelvfék okozhatja a problémát, ha van hipotóniája, akkor az lehet a háttérben, de a legtöbb esetben csak éretlen szokott még lenni a kicsi a darabos ételekhez és ezért nem megy neki.

  • Tóthné Horváth Enikő

    2013. április 21. vasárnap

    Kedves Ági!

    Azzal a kérdéssel fordulok hozzád, hogy kislányom 4 hónapos 3250 grammal született és most 7300 gramm,amikor voltunk a védőnőnél megjegyezte hogy haladunk a túlsúlyosság fele és hogy csináljak vele valamit.De hát mit csináljak vele,ha egyszer éhes akkor adok neki nem fogom éheztetni,napi 6-7-szer eszik 150 ml tápszert,este fél9-kor van fürdés utánna vacsora majd fél 10-kor elalszik,majd csak 4-5 körül kell fel enni utánna pedig reggel 8-kor,napközben általában fent van 2-3 órát majd alszik 1-2 órát így csak valamikor 4-5 óránként eszik.Pedig ha kiszámolom hogy a súlya alapján hány ml-t kellene enni nekem 180 ml jön ki.Nem tudom mit tudok ezzel csinálni hisz nem eszik állandóan és sűrűn sem.
    Valamint másik kérdésem az lenne hogy most olvastam a hozzátáplálásról a cikkedet,én már napi 1-2-szer szoktam neki adni, általában délután, tápszer helyett 1/3 krumplit 2/3 zöldséggel,gyümölccsel és nagyon szereti,hihetetlenül ügyesen eszik kanállal alig lesz kajás még a szája is,de ezek szerint túl korán kezdtem el a hozzátáplálást,nem fejlődött még ki az emésztőrendszere,hozzáteszem még hogy rendesen iszik utánna és a kakilással sincs semmi problémánk.

    Válaszod előre is köszönöm,
    Enikő

    • Vida Agi

      2013. április 22. hétfő

      Nincs miért aggódnod, nem túlsúlyos a babád 🙂 Az a jó, ha egy baba 3-6 hónapos kora körül megduplázza a születési súlyát, nálatok ez hamar megtörtént, nincs ezzel semmi gond. Egyen nyugodtan igény szerint. Hozzáteszem, a nagyobbik fiam is 3 hónaposan 7 kiló volt, fél évesen 10 kiló, 1 évesen pedig 11 kiló, tehát a második félévben már csak minimálisat hízott, 2 évesen is csak 13 kiló volt és most teljesen átlagos testsúlya van közel 8 évesen.

  • zámboriné zita

    2013. április 19. péntek

    Kedves Ági!
    Én nekem egy nagy problémám lenne!Kisfiam 7 hetes és nem eszi a tápszert tejem meg egyáltalán nincs!Kérlek segíts hogy lehet-e adni neki bébiételt hogy egyen valamit.Már mindenféle tápszert kipróbáltunk de egyik sem kell neki.Kérlek segits!
    Köszönöm!
    Tisztelettel:Zámboriné Zita

    ki!

    • Vida Agi

      2013. május 05. vasárnap

      7 hetesen nem szabad bébiételt adni a babának, ehhez még túl kicsi és nem tudja megemészteni rendesen, ami sok problémához vezethet. Ha nem ízlik neki a tápszer, irass fel másikat, általában az ízesített tápszereket (pl. banános) jobban el szokták fogadni. Annak is érdemes lenne utánanézni, miért nem fogadja el a tápszert, lehet, hogy torokfájás vagy szájpenész áll a háttérben.

  • Vic

    2013. április 17. szerda

    Szia Ági,

    a véleményedet szeretném kérni az új ételek kóstoltatásának időzítésében. Sokat olvastam a témáról, és most kicsit elbizonytalanodtam, hogy a sok ajánlás között hogyan tovább.
    Babám most múlt 6 hónapos, anyatejes, beállt napirendünk a következő: 7-8 között kel, 8 körül reggeli, aztán kb 10től alvás. Eszik délben, kb fél 3tól újra alvás, aztán evés 4 körül, 8kor és a fürdés után 10-11 között. Az utolsó kajcsiba belealszik és alszik reggelig. Eddig a védőnőm erőltette, hogy 4óránként egyen a baba, ezért eddig ezt tökéletesnek gondoltam. Az alvás-ébrenlét szakaszok is jól alakultak szerintem, jókat játszik evések után, aztán elfárad és alszik egy jót, ami után újra evés következik, és így tovább.
    MIvel babám kicsit refluxos, a kajcsik kb. 20-30 percig tartanak és utána szigorúan 30 perc büfiztetés (Nutritont is használunk). Így csak kajcsival elmegy kb egy óra az ébrenlétből, és utána nem sokkal már álmosodik a baba.
    A kóstoltatást az általad leírt 3-as módszerrel gondoltam elkezdeni (főleg mivel jelenleg nincs is délelőtti evés), tehát két evés között, így lenne egy tízórai is a napban. Már kétszer megpróbálkoztunk az almával, de azt hiszem, az a baj, hogy ha 8 körül reggelizik, akkor 10 körül már álmos, így pont alvás előtt kapja a gyümölcsöt. Ezt nem gondolom túl jónak, mert ez szerintem a felnőttek gyomrának sem jó, és lehet, hogy az alma még az enyhe refluxának sem tesz túl jót így.
    AZt szeretném kérdezni, hogy szerinted mikor kóstoltassam vele a gyümölcsöt, változtassunk-e valamit a napirendben? Elég fixen beálltak ezek az alvások, ezért azt gondolom, azon nehéz lenne változtatni, de talán ha reggel ébredés után egyből megszoptatnám (nem húznám az időt tisztába tevéssel, átöltöztetéssel, vitaminokkal, Nutritonnal, stb.), akkor tán kicsit több ideje maradna ébren a gyümölcs után. Vagy szerinted mi volna a jó megoldás nálunk? Etessem inkább a második kajcsi után egyből? Tej egyébként van bőven és a komoly parlagfű allergiám miatt azt gondolom, a szoptatást minél később hagynám csak el.
    Védőnőm szerint most rohamlépésben kéne eljutnunk a főzelékekig, de szerinted a délelőtti, egyszeri kóstoltatáskor is adhatnék neki zöldséget is? vagy csak gyümölcsöt?

    Nagyon köszönöm a válaszod előre is!
    Vic

    • Vic

      2013. május 02. csütörtök

      Köszönöm, megoldottam közben.
      Üdv,
      Vic

  • Adrienn

    2013. április 10. szerda

    Szia Kedves Agi,

    6,5 honapos babammal mar eleg szepen haladunk a hozzataplalassal. Eleg sokat eszik tizoraira, kb 125 gr (olyan 7kg koruli lehet most mar a kislanykam) es mar vacsorara is kap egy kis papit (tejpep vagy joghurt pep) abbol is van, hogy majdnem 150 gr. Az estit meg nem akartam addig bevezetni, amig a tizorai nincs teljesen kivaltva, de eleg nyugos volt mar este, igy miutan kapott, mindig nagyon jokedvu lett. Szepen emeszti is, nincs kaki gond. Amit nem ertek es szeretnem tudni, hogy hogyan megy a kivaltas? Mert tizoraira mar nem akar tobb (gyumolcs vagy zoldseg pure) -t enni, elkezd kenyeskedni, de utana meg mindig ker cicit. Igaz nem annyit, de ker. Most akkor en hogyan noveljem az adagot ha mar nem akar tobbet, de igy hogyan fogja elhagyni a cicit? Vagy egyszeruen ne kinaljam fel utana? Vagy hogy mukodik ez? A masik kerdesem ha 2-3 honap mulva vissza mennek dolgozni, akkor lesz kb 10 honapos, hogyan erdemes, milyen elvet kovetve valtsam ki az etkezeseket, ami lehetoleg mukodik es addigra mast eszik amig en dolgozom? Mert egyenlore igy nem merem elvallalni a munkat, vagy elvallalhatom? Illetve nem tul korai ez neki, hogy ovodaba megy? (Igaz mi mar igy is sokat vallalunk erte, mert Hollandiaban csak ket honapig maradhattam volna itthon elvileg, ezert felmondtam az elozo munkahelyemen, hogy legalabb a szoptatas idoszaka meglegyen) Nem serul lelkileg vagy jobb neki, hogy elobb megy mint Magyarorszagon?
    Es egy utolso kerdesem is van az ejszakai alvassal kapcsolatban. Meg mindig kel: 8 fele elalszik van hogy cicin, van hogy cicit mar kikopi, betesszuk az agyaba kap cumit es elalszik. Ezutan 22-23 korul megint kel (pedig kap vacsorara pepet 18 korul es a pancsi utan 19:30 fele tenyleg addig cicizik, amig mar egy cseppel sem fer bele tobb). Majd 2 fele ismet, ezen neha bealszom mar en is. Aztan 4-5 ora fele ismet, es reggel 7-8 fele kelunk. Kap homeopatias bogyot a fogara, az esti utan pedig mar velunk alszik. Hogyan szoktassam a sajat szobajaba es hogyan szoktassam le az ejszakai kelesrol? Ami jo lenne mire visszamegyek dolgozni.

    Nagyon-nagyon megkoszonnem a valaszod es az eddigi segitsegedet is extran ertekelem es koszonom!

    Szep napot 🙂

    Adrienn

    • Vida Agi

      2013. május 05. vasárnap

      3-4 hónap nagyon nagy idő ebben a korban. 10 hónapos korra, ha a saját tempójában fejlődik és eteted, akkor is napközben 2-3 étkezésre már mást szoktak enni a babák, tehát jó eséllyel ti is eljuttok odáig. Nem kell semmit siettetni. Kiváltani úgy lehet majd, hogy ha már megeszik egy teljes adagot egy étkezésre, akkor utána nem kell már cicit adni, de még kicsi, nem kell erőltetni, hogy többet egyen, ha nem kér, 1-2 hónap múlva sokkal könnyebben fog neki majd menni.

      Az éjszakai ébredések a korának megfelelőek, ebben a korban még normális, ha 3-4 óránként kel éjszaka enni a baba, 10 hónapos korra ez is ritkulni fog majd.

  • Kovácsné Anikó

    2013. március 09. szombat

    Kedves Ági!
    Kisfiam csütörtökön múlt fél éves, ma egy kis reszelt almával kezdtük a hozzátáplálást, szívesen fogadta, 3-4 babakanállal evett. Eddig csak anyatejes volt, és szeretném továbbra is szoptatni, ameddig csak lehet (akár 1,5-2 éves koráig, ha úgy alakul). Tehát nem sürgős az elválasztás, de tanácsot szeretnék kérni. Utánaolvastam, és a legtöbb helyen azt írják, hogy a délelőtti szopizást érdemes először kiváltani. Az a probléma, hogy nálunk ilyen nincs, mert a kisfiam hajnalban szopizik (eddig 4-4:15 körül, kb.2 hete elkezdett korábban ébredni 2-2:30 között, de sikerült visszaaltatni, viszont 3-4 napja már nem sikerül, látszik , hogy éhes, így szopizik), utána 9 körül, aztán 1 körül, 5 körül végül fürdés után fél-háromnegyed 8-tól, és cicin is alszik el. Teljesen magától alakította így, nem erőltettem semmit. Mivel a hajnali szopi most korábbra került, semmiképp nem nevezhető az reggelinek, így a reggeli neki a 9 órás, utána viszont már az ebéd jön 1 körül. Azt hittem, hogy azzal, hogy hajnalban korábban szopizik, átalakul a többi szopi ideje is, de eddig nem változott, ugyanúgy 8-8:30 között kel fel és 9 körül eszünk. Ha nem változik, akkor melyik étkezést váltsam ki? Vagy próbáljak meg változtatni a renden szépen fokozatosan, de hogyan? Elképzelhetőnek tartod, hogy azért került korábbra a hajnali szopizás, mert nem elég neki este a tejcsi (mindig elalszik közben, legkésőbb a második cicin, hiába hoztuk előrébb már a fürdést)? Nem gond, hogy fél éves és ahelyett, hogy kitolódna a hajnali szopizás a reggel irányába, pont, hogy korábbra került nekünk? (Egyébként nagy Baba, 68,5 cm és 8480 gr) Sok helyen írják, hogy ilyen korban már úgymond át kellene aludnia az éjszakát, legalábbis késő hajnalig ki kellene bírnia étkezés nélkül. Mit tanácsolsz? Válaszaidat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. április 01. hétfő

      Nem, nem kellene kibírnia. A legtöbb baba 1 éves korig igényel több étkezést éjjel, 3-4 óránként, és másfél éves korig még legalább 1 étkezést megtart. Ahogy nő a súlya, a tápanyagigénye is megnő, plusz ahogy egyre jobban érdekli a világ, egyre ritkábban és kevesebbet eszik nappal, ezért van az, hogy a korábban éjjel nem evő baba megint elkezd enni éjjel, és egyre korábban. Ez önmagában nem gond.
      Mivel még főként szopizik, távol vagytok attól, hogy bármit is elhagyjatok. Egyébként sem a reggelit szokták, a legtöbb baba a reggeli és az esti szopihoz ragaszkodik, hanem a délit. Ha ő reggel 9-kor és aztán 1-kor eszik, akkor a kóstolgatást a kettő között lehet kezdeni, vagy az ebédnél.

  • Kovácsné Kriszta

    2013. február 22. péntek

    Kedves Ági!

    Tanácsodat szeretném kérni, a fiam 10 hónapos és nem hajlandó a kiflit,kenyeret,kölesgolyót akezébe venni és megenni. Már mindenféleképpen próbáltam (kis falatokban, joghurtba aprítva)de nem jártam sikerrel.A főzelékféléket villával összetörve megeszi,a rizst is belekeverve a főzibe csak a kenyérféleségekkel vagyok bajba.Egy icipici sikerem van a kekszet már a héten megfogta és elmajszolta. Az alma,banán és zöldségdarabokat sem fogja meg.Azt még leírom nem tudom számít-e hogy még 4x szopizik.

    Előre is köszönöm válaszod! Kriszta

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Türelem. Még csak 10 hónapos, nem gond, ha inkább csak a főzelékeket kéri. Idővel megjön majd a kedve a többihez is.

  • Orsi

    2013. február 12. kedd

    Szia Ági,
    Tanácsra lenne szükségem. 5 és fél hónapos a kisfiam, elkezdtük a kóstolgatást (pár kanállal eszik már kölespépet, almát, répát). Lefejt anyatejet kap a kezdetektől fogva cumisüvegből. Én már részmunkaidőben dolgozom, és ápr-ban lehet h el kell utaznom 4 napra. Nem hiszem, hogy addigra leszokik az anyatejről. Van egyenlőre bőven, fagyasztóban is, de érdekes módon a fagyasztósat nem eszi meg. Próbáltam hűtőben felengedni és utána melegíteni, vízfürdőben egyből melegíteni, mikróval is, de nem eszi meg sehogyan sem. A tápszer sem kell neki(mondjuk nem csodálom, pocsék az íze) Mit tegyek?

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Próbáljatok meg ízesített tápszereket (pl. Humana banános), vag tejpépet, ezeket általában könnyebben el szokták fogadni a babák.

  • Jagicza Monika

    2013. február 11. hétfő

    Kedves Agi,
    Kislanyom 4 honapos es ugy erzem kicsit egyensulytalan a napirendunk. Kezdem azzal hogy ejszaka masfel/ket orankent szopik, mint csecsemokoraban es nem tudom hogy ez azert van mert ehes vagy mert igy szokta meg, ezenkivul nagyon rossz alvo, eberen alszik es barmilyen neszre felebred. Nyugtalan a nappali es az ejszakai alvasa is, nappal szinten ket orankent szopik. Probalkoztam a hozzataplalassal de nem fogadta el a tapszert (Milumil, Humana Babyfit), ket hete Humana tejpepet adok neki, naponta ketszer, ez nagyon izlik neki, de nem tudom hogy eleg-e neki annyi taplalek amennyit megeszik/szopik (100 grammokat hizik hetente, most 6400 gr.). Az alvas a legnagyobb gondunk, szeretnem ha vegre kipihenne magat (o is meg en is), ha vegre 2-3 orat aludna egyhuzamban, de o csak alig fel orat vagy max. masfelet alszik nappal (nappal 3x,4x alszik), ejszaka kettot. A fogzas jeleit mar egy honapja mutatja, nyaladzik, tomi a kezet a szajaba, ha olbe veszem harapja az arcomat, talan emiatt alszik ilyen keveset? Az ebrenleti ideje kb. 2 ora, max.3 de akkor mar nagyon nyugos. Hogyan etessem tovabbra is? Hogyan altassam hogy nyugodt alvasa legyen? (ket hete mar csak babakocsiban tudom elaltatni, ha a kisagyban probalom altatni akkor vergodik, rugdalozik es vegul felhergeli magat es sir mert nem bir elaludni egyedul, bar 2 es fel honapos koraig egyedul aludt el barhol ahova letettem)…elolvastam a fogzasi tunetekre hasznalt homeopatias szerekrol a cikket de a tunetek kozul nem mindegyik jellemzo rank igy nem tudom melyiket hasznaljam?
    Hasznos tanacsait elore is koszonom!
    Monika

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Nappal ebben a korban az alvásigény 2-3×45-90 perc, tehát nem gond, ha néha rövidebben alszik, de gyakrabban. Valószínűleg az okozza a nehezebb elalvást is, hogy túl korán fekteted le, amikor még nem elég álmos, hiszen ebben a korban már akár 3 órát is ébren tudnak lenni a babák két alvás között (persze nagy egyéni eltérések lehetnek, lehetséges, hogy csak 1,5 órát tud ébren lenni, máskor meg akár 2-3-at is). Ugyanakkor egyre éberebbek a babák, nehezebben tudnak elalvás előtt ellazulni. Próbáld meg, hogy akkor fekteted le, amikor már legalább 1,5 órát ébren volt és nagyon álmos, elalvás előtt alaposan kiszellőzteted a szobáját (oxigéndúsabb levegőben könnyebb az elalvás), besötétítesz, egy takaróba csomagolod és elalvás előtt kicsit dédelgeted, amíg el nem lazul, de nem alszik el teljesen. Ha cumizik, akkor kaphat elalváskor cumit is, de ha azt tapasztalod, hogy pl. cicin gond nélkül elalszik és másként meg nagyon nehezen, akkor meg lehet próbálni vagy cicin altatni, vagy elalváshoz cumit adni.

Comment navigation