Mettől meddig használjunk etetőszéket?

Mikor ülhet elsőként a baba etetőszékbe? És honnan lehet tudni, hogy már nem szeretne beleülni többé? Az etetőszék használata nem csak gyakorlati kérdés, hanem összefügg azzal a folyamattal is, ahogyan megtanul önállóan enni a baba.

Mikortól használjuk?

etetőszék használata, baba ültetés, önálló evés, hozzátáplálás menete, önállóság fejlődéseMozgásfejlődési szempontból: akkor lehet ültetni a babát, amikor már maga képes felülni. Nem szabad felülésnek venni azt, amikor 3-4-5 hónaposan hasizomból próbálja magát felhúzni az ujjadba vagy a hordozó/babakocsi oldalába kapaszkodva.

Felülés az, amikor magától a földön ülve, mászva le tud ülni és utána megtámasztás nélkül is képes legalább 5-10 percet ülni anélkül, hogy előredőlne. Ekkor elég erősek már a hátizmai ahhoz, hogy egy 90 fokos háttámlás székben is tudjanak ülni.

Az elmúlt években elszaporodtak az olyan etetőszékek, amik dönthetőek és kagylóformájúak, ezért teljesen alátámasztják és tartják a baba hátát és fejét. Ezeket 4-5 hónapos kortól már lehet használni.

Sok baba élvezi azt is, ha csak beleülhet és nézelődhet, mert innen magasról sokkal többet lát, mint pl. a hordozóból vagy a játszószőnyegről, ezért bátran tedd bele néha játszani is.

Fokozatosság

Kezdetben, amikor még csak az első falatokat kóstolgatja a baba, eléteheted a tálcát is és etetheted. De már 6-7 hónaposan odakerülhet elé egy kis tálka és kanál, hogy maga is próbálkozzon az evéssel, és már ebben a korban is oda lehet tolni az etetőszéket az asztalhoz, amikor ti is esztek és ő is kóstolgathat a neki való falatokból.

Később, 8-9 hónaposan már el lehet kezdeni minden nap néhány étkezést teljesen közösen csinálni, azaz ilyenkor ti is esztek és a baba is önállóan eszegethet olyasmit, amit a kezével meg tud fogni. Praktikusan ez az uzsonna vagy a vacsora lehet, amikor kaphat gyümölcsöt, kölesgolyót, kenyérkockákat, főtt burgonyát, párolt zöldséget stb. apró darabokban és ezeket maga csipegetheti fel. Ezzel is ösztönzöd, hogy önállóan egyen.

Ideális esetben 1 éves korára már az étkezések javarésze így történhet, azaz ő maga, önállóan ehet. Természetesen 1 évesen még nem fog tökéletesen enni kanállal, ezért a kanalas ételeknél még segíteni kell, de törekedj rá, hogy az étkezések nagy részében ő maga egyen olyasmit, amit maga is meg tud fogni. Számára is nagy élmény, hogy önállóan eszik.

Jelek, hogy a baba már nem szeretne etetőszékben enni

Idővel elérkezik az az időszak is, hogy a kicsi már nem akar az etetőszékben ülni.
Ezt onnan tudhatod, hogy:
– nyafog, amikor beleülteted,
– feszeng és sír az etetőszékben,
– hamar elunja az etetést, ki akar mászni a székből.

Ilyenkor lehet beszüntetni az etetőszékezést és helyette vagy a nagy asztalhoz ültetni a kicsit, vagy venni egy kis műanyag asztalt, kis székkel, ahol önállóan ehet. Ezt akkor fogod tudni zökkenőmentesen megvalósítani, ha a baba ekkorra már javarészt önállóan eszik és, ha nem egyedül kell ennie, hanem együtt esztek. Ha ugyanis etetni kell még, akkor nem lesz türelme kivárni, amíg kanalazod neki az ételt, ha pedig egyedül kell ennie, akkor unatkozni fog és pár falat után más szórakozás után néz.

Vannak olyan időszakok is, amikor a kicsi annyira izgága, hogy egyszerűen nem tud ülve enni. Jellemzően 1-1,5 éves korban fordul ez elő, amikor a kicsi éppen csak megtanult járni és állandóan úton lenne. Semmi nem történik, ha ideiglenesen állva eszik, nem szabad erőltetni, hogy mindenáron üljön evés közben végig.

Az sem gond ebben a korban, ha néha szalad két kört és utána folytatja az evést. Ilyenkor várj egy kicsit, folytasd az evést, aztán ha magától nem jön, finoman terelgesd vissza, hogy befejezze az evést. Ha már nem kéri, akkor viszont pakold el az ételt. Semmiképp ne ess abba a hibába, hogy az asztal körül kergeted vagy mész utána az étellel, mert szerinted keveset evett. Ha látja, hogy ti is ülve esztek, nem álltok fel, nem telefonáltok, nem tévéztek stb. közben, akkor idővel ő is a családi szokásokhoz alkalmazkodik majd. Ezt nem erőltetni kell, hanem jó példát mutatni és ripsz-ropsz azt veszitek majd észre, hogy minden jó szokást elsajátított a kicsi fegyelmezés, rászólás és asztal körül kergetés nélkül 🙂

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

30 Comments

  • Majai Zsuzsa

    2013. október 22. kedd

    Szia Ági, én abban szeretnék segitséget kérni, hogy 6 hónapos babám már nem marad meg a hordozoban ahol eddig etettem.. csak az etetöszékben hajlandó enni, viszont még nem ül magátol. illetve ülve marad hosszabb ideig nem nyagdul össze-vissza de magátol még nem ült fel. okozok bajt vele ha a székben etetem? köszönöm

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Ha nem derékszögben ül benne, hanem max. 120 fokban döntve és a hátát teljesen megtámasztva, akkor nem gond, ha ül.

  • Claudia

    2013. július 06. szombat

    Sziasztok.Szeretnék tanácsot kérni talán van más is aki tapasztalt hasonlót!A kisfiam most 6 hetes!5 hetes kora óta állandóan fel akar ülni!Még számomra is hihetetlen de így van.Valamelyik nap is megfogtam a kezét és egyszer csak magától felhúzta magát és felállt!Azóta rendszeresen próbálkozik vele!Persze tudom hogy nem szabad ültetni még ezért nem is engedem neki de sokszor sír ha nem veszem fel és nem nézelődhet!Teljesen olyan mintha már több hónapos lenne.Ha lefektetem az oldalára már magától a hátára fordul.Mindamellett már gügyög is.A fejét is magától tartja!Mindig a hóna alatt fogom úgy tartom és ha „földet” ér a lába már menne is!Lépeget és rugózik a lábamon!Nagyon korainak tartom még ezeket…Ha jól tudom régebben még ilyenkor pólyába voltak a babák!

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Nagyon ügyes, hogy már felhúzza magát 🙂 Amikor a baba kapaszkodva húzza fel magát, még nem igazi ülés, mert kapaszkodó kell hozzá, ami általában anya keze (és akaratlanul is egyensúlyozol helyette). A valódi felülés a mászásból következik majd. Ültetni semmiképpen nem szabad, mert a nyakizmai és a hátizmai még nem elég fejlettek ahhoz, hogy megtartsa magát, ezért a gerincoszlopra helyeződik ilyenkor a súlya, ami később gerincferdüléshez vezethet. A lépegetés és a rugózás reflexszerű mozgás, minden baba csinálja, a gyerekorvos ellenőrizni is szokta, hogy megvan-e ez a reflex.

  • Krisztina

    2013. június 29. szombat

    Kedves Ági!

    A kérdésem a palacsintaevéssel kapcsolatos. A Babaszakácskönyvedbe a 9. hónapot írod, itt a honlapon pedig a 12. hónapot. Akkor most mikortól lehet? Az én babám mindjárt 9 hónapos és imádja a palacsintát, persze csak egy-egy apró falatot kapott a mienkből párszor. Ha valóban 9 hónaposan már eheti, akkor ott nem gond a tej és a tojás? Nagyon köszönöm a válaszod:)
    Nem pont ide vág, de ahol írsz róla, ott nem lehet már hozzászólni:(

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Megoszlanak ezzel kapcsolatban a vélemények és az ajánlások, és sok változás volt az elmúlt pár évben is. Volt idő, amikor a lisztet nem javasolták 1 éves kor alatt, most azt mondják, el lehet kezdeni. Ugyanakkor a tojást 9 hónapos kortól lehetett adni, most csak 1 éves kortól javasolják. Ráadásul egy csomó ételben megvannak ezek az összetevők (kekszek pl). Szóval szerintem, ha nincs allergia a családban, akkor lassan mindent be lehet vezetni a baba étrendjébe, amit ti is esztek, egészséges keretek között persze (nyilván az édességek, készételek, chipsek és hasonlók nem tartoznak ebbe a kategóriába, de a tejipari gyerekeknek való nyalánkságokkal is lehet várni 2-3 éves korig)

  • Zita

    2013. június 08. szombat

    még csak annyi, hogy ha én eszem, odajön, nyúlkál a kajáért, de amint adom neki, elfordítja a fejét, s menekül, nehogy véletlenül a szájához érintsem 🙂

  • Zita

    2013. június 08. szombat

    Kedves Ági!

    Lehet, hogy nem ide kéne írnom, de nem találtam megfelelő helyet. Már 1 éves a kisfiam, és olyan sok mindent ehetne már, de nem hajlandó még mindig darabos kaját enni. Ha darabka van az ételben, öklendezik. Van 6 fogacskája, de vajon honnan fogja tudni, hogy mire kell őket használni, ha semmit nem hajlandó a szájába venni? A semmit szó szerint kell érteni. Nem tesz a szájába sem füvet, homokot, sem kaját. Ha adok a kezébe kekszet, kiflit, bármit, megfogja, megnézi, és ledobja. Érdekli, amit mi eszünk, de csak nézés szintjén. Már a játékautói platóján is babapiskótát szállít, hátha egyszer megkívánja 
    Főzelékét simára kell pépesítenem, különben nem eszi meg. Most hagytuk el a délutáni szopizást, és elég nagy gond, hogy helyette mit adjak neki enni. Az üveges bébi desszerteket, és bébijoghurtokat imádja, s bár nem olcsó mulatság, megveszem neki. A tejpépeket egyáltalán nem eszi meg. Rágcsálni nem akar semmit. Lassan kanalat kéne a kezébe adnom, de miben turkáljon, a pépes kajában? A védőnő szerint majd egyszer csak akar darabosat enni, de ez számomra hihetetlen. Mitől fog a helyzet változni?
    Mennyi idős korig fogadható el, hogy csak pépeset eszik?
    Mennyire tartod fontosnak ilyen korban a fogacskák pucolását? Mert ahhoz bele kéne nyúlnom a szájába, ami egyenlőre lehetetlen.

    • Vida Agi

      2013. július 04. csütörtök

      Türelem, idővel megjön majd a kedve hozzá. Itt találsz ötleteket, hogyan vezesd be őket: http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/darabos-etelek-bevezetese

      Vannak babák, akik másfél éves korig is ragaszkodnak a pépekhez és csak utána kezdik el a darabosat. A fogmosás már most is fontos, vegyél neki babafogkefét, amivel ő is tisztíthatja és mossátok együtt a fogaokat, a példamutatás a legfontosabb ebben.

  • Évi

    2013. március 01. péntek

    Kedves Ági, a kisfiam most öt hónapos, 2 hónapos kora óta csak tápszert kap. Kérdésem a hozzátáplálásra vonatkozik. Több helyen írod, hogy 6 hónapos kor előtt ne kezdjük el, még nem állnak rendelkezésre a megfelelő emésztőenzimek, de általában anyatejes babákra vonatkozólag. Tápszeres piciknél mi a helyzet, el lehet kezdeni korábban? Pár hete megpróbáltam bevezetni az alma levét, de amint nem csak „mintát” kapott,hanem 6-7 kanállal, nagyon fájt a hasa. Próbáltam a reszelt almát is, pár kanállal csak, mégis elmaradt az amúgy nagyon rendszeres széklet. Anyós már 1 hónapos kora óta zaklat, hogy adjak neki mást is- ez mondjuk különösebben nem izgat, csupán az, hogy a kisfiam nagyon nagy evő, és kicsit aggódom, hogy a tápszertől nagyon nő, és később kövér kisgyerek lesz. Már 8 kiló… 🙂 Köszönöm

    • Vida Agi

      2013. március 13. szerda

      Tápszeres babáknál sem alakulnak ki hamarabb azok az emésztőenzimek, tehát náluk is érdemes kivárni legalább az 5 hónapos kort és figyelni a hozzátáplálásra való érettség jeleit, amiket a Nagy Babaszakácskönyvben leírtam. Nem kell aggódnod, nem lesz a tápszertől kövér kisgyerek, ez régi tévhit, de nem igaz.

      • Sz Ágnes

        2013. március 25. hétfő

        Kedves Ági!
        Segítségedet szeretném kérni a következőben. Kislányom 2hónapos múlt, nagyobb részt tápszeres,de mellre is teszem naponta többször is,de a tejem kevés, bár pótolni egyre kevesebbet kell. Születése óta jóval bukósabb,mint az átlag babák (állítólag),ráadásul még kiütéses is lett a tejalapú tápszertől (ezért már HA jelűt kap) így nagyon várom már,hogy elkezdhessem a hozzátáplálást. Valahol korábban írtad, hogy 4hónapos kortól a tápszeres babáknak már lehet tejpépet adni. Van ízmentes (Sinlac, ezt már most is kapja a bukás miatt sűrítésként egy keveset) és ízesített vaníliás HA pép. Kérdezném, hogy mennyit lehet adni belőle majd a babának, és mivel lehet esetlegesen 4 hónaposnak ízesíteni? Elnézést, hogy ennyire előre megyek, hisz van még idő,de szeretném az étkezését a lehető legjobban megtervezni. Köszönöm a válaszod előre is! Üdv 🙂

        • Vida Agi

          2013. április 20. szombat

          A korának megfelelő tejpépeket valóban lehet már 4-5 hónaposan adni, ha tápszeres a baba. Ízesíteni nem kell és nem is szabad. A gyümölcsökkel-zöldségekkel érdemes megvárni, amíg a baba az hozzátáplálásra való érettség jeleit mutatja (a Nagy Babaszakácskönyvben összefoglaltam őket), ez 5-7 hónapos kor körül valamikor következik el.

  • Edit

    2013. január 20. vasárnap

    Kedves Ági, Kedves Mindenki! Tanácsra lenne szükségem, bárki, akinek van tapasztalata, segítsen nekem. 5 hónapos tápszeres kislányomnál elkezdtem a hozzátáplálást, de egyáltalán nem hajlandó semmit megenni. Mindent a „nagykönyv” szerint csináltam (egyszerre csak 1 íz, az több napig, rituálékkal) de mindenre fintorog és kiköpi: alma, sütőtök, krumpli, sárgarépa. Már mikor a 4 hónapot betöltötte, elkezdtem, de akkor szüneteltettem, mert gondoltam, ha várok 1 hónapot, jobb lesz, de nem. Mi lehet a baj? Még mindig korai lenne? Előre is köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2013. január 29. kedd

      Még kicsi. Minden nap 1-1 alkalommal kínáld meg, de semmi baja nem lesz, ha még nem kéri. Ráértek még. Ha szüksége lenne rá a szervezetének, vagy megért volna a hozzátáplálásra, akkor már kérné az új falatokat, de úgy tűnik ő még nem ért meg rá. Abban tudsz neki segíteni, hogy kínálgatod, illetve, hogy amikor ti is esztek, akkor őt is odaülteted hordozóban vagy etetőszékben, hogy lássa, legyen ott veletek, „evés közben jön meg az étvágy”.

  • Petra Edit

    2013. január 18. péntek

    Nálunk is folyton dobál a gyerek. Ül az etetőszékben eszik egyszercsak ledobja a földre. Utána eszik tovább. Vizet adok neki ledobja. Jószóra nem hallgat ütni meg nem akarom. Mit tegyek?

    • Vida Agi

      2013. február 03. vasárnap

      Ez attól is függ, mennyi idős. 8-12 hónapos kor között általában kísérletből teszik ezt: kíváncsiak, mi történik. Ez normális, hiszen ilyenkor tanulja a kisgyerek a tárgyállandóság fogalmát azt, hogy ha egy tárgy eltűnik, akkor vajon előkerül-e megint vagy sem, ezért dobálnak az etetőszékből. Ilyenkor rá lehet szólni, de nem kell hosszan magyarázni, elég annyit mondani, hogy „nem szabad” és visszaadni neki, amit ledobott (ne mosolyogj ilyenkor, mert abból tudja, hogy ez jó móka és megint fogja csinálni), ezzel a kíváncsiságát kielégítetted és tudja, hogy megvan a tárgy és fokozatosan leszokik róla.
      Nagyobbaknál, 1-5-2 éves kor körül, pedig ilyenkor azonnal vedd ki a székből, adj neki törlőt és segítsen a feltakarításban, így megtanulja a dobálás és a piszok közti ok-okozati kapcsolatot és leszokik a dobálásról, mert tudja, hogy utána takarítás jön majd.

  • Ildikó

    2013. január 14. hétfő

    Kedves Ági,

    Hasonló témával kapcsolatban szeretnék kérdezni. A kisfiam kb. 1 éves korától már önnállóan eszik, nem etetem egyáltalán, nem is hagyta volna magát. A probléma az, hogy előfordul, hogy ledobálja az ételt, pedig már két éves. Az elején mikor ledobálta az ételt, a férjem elmosolyodott, elképzelhető, hogy ez volt a baj. Én akkoriban annyit mondtam, hogy juj ezt nem szabad. Lehet, hogy ez is tetszett neki, nem tudom. Lényeg, hogy ledobálja az ételt. Már sokat tudtam a dobálásból lefaragni, és vannak tiszta evések, de még mindig előfordul, hogy ledobja az ételt, vagy ha végzett a levessel, akkor kiborítja.
    Tudnál nekem tanácsot adni, hogy ezen hogy változtassak?
    Köszönöm.

    • Vida Agi

      2013. február 03. vasárnap

      Szerintem ne azon változtass, hogy ne dobálja le az ételt, hanem ilyenkor vedd ki a székből és segítsen feltakarítani, összeszedni, így megtanulja a kapcsolatot az ő dobálása és a következménye között és leszokik a dobálásról.

  • Mirella

    2013. január 11. péntek

    Kedves Ági!

    Nagyon sokat olvasom a blogodat és egyéb írásaidat.Most,teljesen elbizonytalanodva írok és kérek tőled segítséget. A „kicsi” fiam 4,5 hónapos.Az evéssel születése óta bajlódunk,nem szopizott rendesen,mindig bealudt,aztán mindig éhes maradt stb. Végül tápszeres pótlást kapott este,majd este és reggel.Ezt követően felborulhatott az emésztése mert nem kakilt,kórházba is kerültünk emiatt.Egy új tápszer azonban megoldotta a problémát,amivel orvosi javaslatra minden szopizás után meg kellett kínálnom a kicsit.Ekkor szembesültem vele mennyit képes enni és hogy milyen éhes is lehetett szegényke.Elkezdtem fejni a tejet,mert továbbra is rosszul szopizott.Ott tartunk hogy 4-szer eszik,170-180ml anyatej+ 70-100ml tápszer!!Szerinted is rengeteg? Mindig addig eszik amíg jólesik neki!Kb.2 hete kezdtem el a hozzátáplálást,ám most elbizonytalanodtam mert azt írod h talán ez korai még.Esetleg álljak le vele? Azért kezdtem el mert anyatejből többet nem tudok neki biztosítani,sajnos,babuci pedig egyre többet akart enni és én nem akartam még több tápszert adni?! Rosszul tettem?Várhattam volna még?A hozzátáplálást alma-sütőtök bébiétellel indítottuk amit nagyon jól fogadott,elsőre megette az 1/3-át,azóta az alma-krumplit is megismerte.Jó fogadott mindent!Azért írtam ilyen hosszan mindent h lásd az előzményeket is,mert ami miatt írok az az h megint nehezen kakil(eddig majdnem minden nap volt).Mostanra sűrű lett a kaki és ma már kicsi gombócot produkált:( Normális ez egy ilyen pici babánál? Fogjam vissza az étkezés terén?Egyébként 3000gr-mal,51cm-rel született és most kb.8500gr és 68cm.Bocsánat a hosszú irományért és várom a mielőbbi válaszod.Köszönettel Mirella

    • Vida Agi

      2013. február 03. vasárnap

      4,5 hónaposan még mindenképpen korai a hozzátáplálás, mert a baba nem tudja megemészteni rendesen az anyatejtől/tápszertől eltérő ételeket, a szervezetéből hiányoznak a megfelelő emésztőenzimek, ráadásul sok emésztési problémát is okozhat (pl. székrekedést), ha korábban kezded. Várj vele 6 hónapos koráig, addig pedig kapja az anyatejet és a tápszert, annyit amennyit elfogad. A Nagy Babaszakácskönyvben részletesen leírtam, honnan lehet tudni, hogy a baba megérett már a hozzátáplálásra, és hogy mit adhatsz neki, innen le tudod tölteni: http://www.kismamablog.hu/konyvek
      A gyarapodásával nincs gond, szép nagy baba, nem kell aggódnod amiatt, hogy éhes marad 🙂

  • Évi

    2013. január 11. péntek

    Sziasztok!
    Nem tudom, Ági, fogsz-e itt válaszolni, de bárkitől szívesen fogadok tanácsot; eléggé kétségbe vagyok esve. 17 hónapos a fiam, és alig hajlandó enni. Reggelire még csak-csak megeszik pár falatot, általában vajas pirítóst koktélparadicsommal, de a vége mindig a földön köt ki. Ezután egy pohár gyerekeknek való joghurt, amit maga kanalaz, ha tartom neki a dobozt. Az ebéd és a vacsora legtöbbször rémálom, van, hogy az egészet ledobálja a földre (szinte egyetlen kivétel a bolognai spagetti, azt nagyon szereti, de ugye mégsem adhatok neki mindig azt). A gyümölcsöket megeszi általában, illetve nagyon szereti a szezámmagos ropit, azt szokta napközben nassolgatni. A sztorihoz hozzátartozik, hogy még mindig cicizik, sajnos rengetegszer. Csak jön, húzza a pólómat, és ha nem kapja meg, földhöz vágja magát. Éjszaka velem alszik (apa éjszakás), és amíg nem fekszem mellé, többször felébred, és cicivel alszik vissza. Létezik, hogy emiatt nem eszik rendesen? Próbáltam már elválasztani, de olyan keservesen ordított órákon keresztül, mintha óriási fájdalma lett volna, úgyhogy inkább hagytam. Olvastam itt a blogon, hogy majd magától abbahagyja, ha megérik rá. Na de mi van, ha ez csak mondjuk, ötévesen következne be? Addig semmiképpen nem akarom elhúzni, kétéves koráig adtam magunknak haladékot. 🙂
    Aggodalmam legfőképpen arra vonatkozik, hogy vajon megkapja-e a számára szükséges vitaminokat, tápanyagokat. Reggelenként adok neki 5 ml folyékony, gyerekeknek való multivitamint, de vajon ez elég? Ja, a napirendünk is elég hektikus, hiába próbáltam egy jól működő rendszert bevezetni, valami mindig keresztülhúzza a számításaimat. Kérem, ha valakinek van bármi építő jellegű ötlete, tanácsa, ne habozzatok! Köszönöm szépen! Évi

    • Vida Agi

      2013. január 13. vasárnap

      Nem kell aggódnod, ebben a korban nagyon változó a babák étvágya, ráadásul ő a leírásod alapján egyáltalán nem eszik keveset. Ha szereti a tésztát kapjon azt (tipp: a szószba mindenféle zöldséget bele lehet csempészni, hogy a lelked is nyugodt legyen, plusz létezik céklás, spenótos tészta is :))

      Elválasztás: a fiaim is nagy szopisok voltak, azt hittem, soha nem lesz vége és mind a kettő elválasztotta magát. Egyszercsak nem kérték és kész. Azóta sem hiszem el, hogy ez így működik, de működik.

  • Szántó Szandra

    2013. január 10. csütörtök

    Kedves Ági!

    azzal a kéréssel fordulok Önhöz,hogy megrendeltem tavaly augusztusban a felkészítő tanfolyam cd-t.ami nagyon hasznos is volt ezúton meg is köszönném ! 🙂
    viszont a visszaigazoló emailben kaptam egy linket amiről letölthettem volna „ami a szülés után van”-t na most az a helyzet hogy annó véletlen kitörölhettem ezt az email-t és nincs meg…így nem tudom letölteni most hogy már aktuális lenne!
    Nagy kérés lenne ha elküldené nekem még egyszer ezt a linket??
    természetesen emailben adok infót annak bizonyítékáúl hogy valóban rendeltem öntől..bár most felirtakoztam egy másik hírlevelére is!
    Előre is köszönettel :szandi
    ui:várom válaszát emailemre…

  • Anita

    2013. január 10. csütörtök

    Szia Ági! Megint jókor jött a bejegyzés. 10 hónaposan elindult a picike, nem nagyon tud megmaradni ülve, állva szívesebben eszik. Ha viszont megmarad a székben, nem tudok elé falatkákat rakni, mert mindent lesöpör az asztalkájáról. Tapadókorong nem akadály 🙂 Mindent úgy csinálok, ahogy a könyvedben is írod, szépen türelmesen mindig elmondom neki, hogy nem szabad, de ez már kb. a második hónap, hogy söpröget. Lenne esetleg még ötleted, hogy vegyem rá, hogy a kisasztalkán tartsa a falatokat? Köszönöm előre is!

    • Vida Agi

      2013. január 13. vasárnap

      Nem a söprés itt a probléma, hanem az, hogy dühös, amiért le kell ülnie. Ebben a korban tele vannak a kicsik energiával, semmi nem történik, ha néha állva eszik, ha úgy egyébként szépen eszik.

  • Anikó

    2013. január 10. csütörtök

    Sziasztok!
    Én jó tanácsot szeretnék addni, annak aki elfogadja.
    Mi már a Nagyfiunknak megvettük anno a Peg Perego etetőszéket, mely nagyon praktikusnak bizonyult, s újabb 2 került beszérzésre amikor az Ikreknek is szükségük volt már rá.
    Kb 5 hónapos kortól használtuk. A háttámlája fokozatosan dönthető, az ülésmagassága állítható, s a tálcája is eltávolítható. A Nagyfiunk kb 4 éves korig használt. Ezzel ült már a nagyasztalhoz is, s kényelmesen tudott étkezni. A Kicsik lassan 3 évesek lesznek, s Ők is imádják.
    Tehát Én bátran ajánlom, szerintem jó befektetés. Hosszútávon kihasználható!

  • Márti

    2013. január 10. csütörtök

    Kérdésem,ha kapaszkodva ülni szeretne 4 hónaposan, meddig szabad engedni neki az erőlködést?

    • Vida Agi

      2013. január 10. csütörtök

      Ha próbálgat felülni, felhúzni magát, azt lehet hagyni, de ne üljön egyáltalán támaszték nélkül. Ilyen kis korban látszik is, hogy ha felül és nincs megtámasztva, akkor görbül a háta, nem bírja tartani a fejét, dől előre.