Baba receptek hete: Darabos ételek bevezetése

Mi anyukák hajlamosak vagyunk olykor túlaggódni bizonyos dolgokat. A darabos ételek bevezetése pont ez a kategória. A darabos ételeket úgy kell elfogadtatni vele, hogy nem a már megszokott ételeket kezdjük el darabosabb formában adni, hanem az egyébként is meglevő életkori kíváncsiságára alapozunk.

Baba receptek hete: Darabos ételek bevezetéseA gyerekek utánzással tanulnak és ez a babákra is érvényes. Ha bevonjuk a közös étkezésekbe, ha az evés számára nem abból áll, hogy egyedül ül az etetőszékben, te pedig próbálod belelapátolni a főzeléket, hanem mondjuk közben te is megeszel egy almát, ha odaülhet hozzátok, amikor esztek és megkóstolhatja, amit már ő is ehet, akkor sokkal nyitottabb lesz a darabos ételek felé is.

Szerencsésebb, ha először nem a főzelékben kezdenek megjelenni ételdarabok, mert sok baba ezeket egyszerűen kitolja a nyelvével, a furcsa állag miatt nem tetszik neki. Ehelyett inkább első darabos ételként kézbe vehető, önállóan adagolható ételeket ehet. Például kölesgolyót, kiflit, apróra vágott sajtot, puha gyümölcsöt (pl. banán, mandarin, szőlő (magja és héja nélkül), meggy, szilva) vagy sült burgonyát, párolt zöldséget (pl. répakarikát, karalábét, vagy ügyesebb kezű babáknak borsószemet, kukoricaszemet)

Ha ezeket már szívesen elrágcsálja, akkor kezdhetjük kevésbé pépesre turmixolni a főzeléket és fokozatosan egyre több darabos ételt iktatni az étrendbe fokozatosan eltűntetni a pépeket. Az a jó, ha 1 éves kora körül már egyáltalán nem kap teljesen pépesített ételt, hiszen ez őt is önállóságra motiválja, és jobb ízűen fog lakmározni, mintha anya diktálja bele tonnaszámra a püréket.

A Nagy Babaszakácskönyvet letöltötted már? Ha nem, akkor katt ide!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

12 Comments

  • Oti

    2011. május 18. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam pár nap múlva lesz 7 hónapos. 6 hónapos korában elkezdtem a hozzátáplálást, ami eleinte jól is ment. Tátogott, kérte, hogy adjak neki, sőt még volt, hogy remegett érte. 🙂
    Ezt viszont sajnos csak az első 3 étkezésre mondhatom, ugyanis azóta kiköp mindent, amit előszeretettel fogyasztott az is az előkén végzi. Ügyeltem arra, hogy ne legyen forró a pép, nehogy megégesse magát, stb. Most pedig ha 4 kanál pürét szeretnék adni neki, 1 órámba kerül. Miért csinálja ezt? Ne erőltessem a püréket ha kiköpi? Attól félek, hogy 7 hónaposan már nem elég neki csak a tápszer, a vas miatt.

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Otilia

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Legyél türelmes vele. Próbáld ki, hogy nem tápszer után vagy előtt kap enni, mint eddig, hanem két tápszeres etetés között, akkor talán nyitott rá. És nem kell erőltetni, ha csak 1 kanállal eszik, az is elég, de ne ültesd azért 1 órát az etetőszékben, mert mindig kiköpi, ebből csak az marad meg benne, hogy milyen rossz élmény az evés és ez később sok gondot okozhat még.

  • Kata

    2010. július 06. kedd

    3hónapos lesz a kisfiam már evett fött répát kekszet almával!Mit adhatok még neki?Ezek nagyon izletek neki!

    Válasz: 3 hónaposan nem igazán kéne még neki semmit adnod, mert nem tudja teljesen megemészteni, túlterheli az emésztőrendszerét, ami nem csak emésztési zavarokat (nehéz kakilás, székrekedés, hasmenés, hasfájás) és alvászavarokat, de később súlyos táplálékallergiát is okozhat. 3 hónaposan anyatejet vagy tápszert lehet adni a babának. Kekszet semmiképpen, mert gluténallergiát okoz.

  • M. Tündi

    2009. szeptember 29. kedd

    Szia Ági!

    Kisfiam lassan 8 hónapos, 2-2 foga van alul-felül, most jön az 5.
    Mikor kezdhetem a darabos étel adását? Párszor már próbáltam, de amint valami darabos került a szájába öklendezni kezdett (pl. a kifli darab, amit előtte megcsócsált). Elég rémisztő volt, amikor az ujjammal kellett kiszednem a torkából, mert lenyelni nem akarta.
    Viszont a tökfőzelékes bébiételt megette.

    Válasz: Már elkezdheted. Olyan ételekkel kezdd, ami nagyon apró. Pl. a főzelékeket nem turmixold, hanem villával nyomkodd össze. Ezenkívül adhatsz neki még olyan ételeket, amik szétolvadnak a szájában pl. kölesgolyó, bio buláta, más puffasztott gabonák, fagylalattölcsér stb.

  • Linda

    2009. augusztus 12. szerda

    Az én kisfiam 13 hónapos. Néhány napja -talán egy hete- nem fogad el a tápszeren kívül szinte semmi mást enni. Azelőtt szívesen evett főzelékeket, kenyeret, babapiskótát, babakekszet, kiflit, gyümölcspüréket, de most mindent elutasít. Rágni egyáltalán nem akar, játszik az étellel, dobálja ide-oda, brümmög neki, amit leharap belőle, azt is kiköpdösi a kezébe vagy az etetőszék tálcájára. Hiába várom meg az időponttól függetlenül, hogy legyen éhes, a végén mindig a tápszernél kötünk ki, abból megeszik 250 ml-t és utána minden rendben.
    Én mégcsak megkóstoltattam vele, amit a családnak főzök -eddig külön főztem neki-, de azt sem fogadta el.
    Egyébként egyészséges, jókedélyű, játékos, most tanul menni, örökmozgó. De meddig mehet ez így, hogy a tápszertől lakik jól?
    Mit tehetek én? El vagyok most keseredve… 🙁
    Linda

    Válasz: Lehet, hogy a foga jön és ezért étvágytalanabb átmenetileg. Most egyelőre egyen azt, ami jólesik neki (tápszert), de néha azért kínáld meg mással is, mert 1-2 héten belül úgyis visszajön a jó evőkéje.

  • Évi

    2009. július 16. csütörtök

    Sziasztok!

    Az én kisfiam 15 hónapos. Nekünk is evés problémáink vannak. Az étvágyával nincs gond, a súlyával se a kisfiamnak. Ő is üveges ételeket kap, mellette még szoptatgatok is. Már kb. 1 évesen mondták hogy adjak neki darabosabb ételeket, de minden próbálkozásom kudarcba fulladt. Azt vettem észre, hogy nem rág, hanem egyben próbálja lenyelni a darabkákat, meg öklendezik is. Ezért úgy döntöttem szüneteltetem. Aztán nemrég 2 hónapja kb. elkezdte érdekelni az amit mi eszünk, elkezdett „lejmolni”. 🙂 Eszik tejbegrízt, szendvicseket különféle feltétekkel. Kis katonákat gyártok neki, és szépen megrágja. Viszont! Gyümölcsöt nem hajlandó enni se darabosan, se turmixolva. Csak az üvegeset! A főtt ételek közül a leveseket eszi inkább, ha összetöröm benne a hozzávalókat alaposan. Amúgy más főtt ételt (pörkölt, husi kruplipüré….stb. vagy bármi más) fintorogva kiköp, kiveszi a szájából és nézegeti. A főzeléket sem eszi ha darabok vannak benne. Még a bébiételekben a picike kockákat sem kultiválja, pedig azok elvileg az életkorának megfelelő ételek, de (ha nem is teljesen) összeturmixolva eszi. Egyébként 4 fogunk van még csak. 2lul, 2 felül. Mit tegyek?

    Válasz: A fogakhoz ennek nincs köze, láttam már fogatlan babát rántott csirkecombot enni 🙂 A bébiételekkel az a gond, hogy elég ízetlenek, ezért a baba tiltakozik az ízesebb házikoszt ellen. Szerencsére ő ügyesen rágja, ami rágható, ezért ez a bébiétel-dolog inkább csak válogatósságnak tűnik.
    Próbálj meg sokféle főtt ételt adni neki, pl. penne tésztát szósszal, mert az jól ehető kézzel, a gyümölcsöket is próbáld meg kis kockákban adni (barackot, dinnyét pl.) A bébiételeket szép lassan vezesd ki, adjál neki olyan darabos ételeket, amiket megeszik, és egyre kevesebb bébiételt, így idővel el fogja felejteni őket és átáll a házikosztra.

  • Zsóka

    2009. április 17. péntek

    Köszönöm a bíztatást!
    Megírom majd az eredményt!
    Üdv,
    Zsóka

  • Zsóka

    2009. április 08. szerda

    Sziasztok!
    Az én kislányom most 1 éves, és épp készülünk vele orvoshoz, mert nagyon nem eszik. A 7. hónapig csak szopott és rohamosan gyarapodott a súlya (2850-6000). Azóta viszont, amióta a 7. hónap elején elkezdtem a hozzátáplálást, csak kínlódunk. Továbbra is szoptatom este és reggel, meg napközben altatáskor, de úgy érzem, sokkal kevesebb a tejem, néha abban sem vagyok biztos, hogy van (sokkal puhább a mellem, nem szopik intenzíven, nem hallom, hogy nyelné). Fél év alatt 1,5 kg-ot hízott, tehát most 7500 gr. A hozzátáplálásnál mindig is sokkal kevesebbet evett, mint az ajánlott adagok (egy evésnél kb. 50-100 ml pépes főzelék vagy gyümölcs; kap joghurtot, húst is, de nem túl sokat; folyadékot is max 200 ml-et ivott egy nap, de a normál folyadékmennyiség a napi 70 ml+anyatej). Nagyon aggódunk, főleg, hogy egy pár hete ennél is rosszabbul eszik, volt olyan nap, hogy 5 szem hámozott, magozott szőlő és 100 ml paradicsomlét evett meg. nem szereti az etetőszéket (már), és míg korábban a szilárd darabokat (keksz, piskóta, almadarab, narancsdarab, banán, stb) megrágta és lenyelte (6 foga van), most elkezdte azt, hogy megrágja és kiköpi. Tudtok valami tanácsot adni, megnyugtatni?

    Válasz: Természetes, hogy 1 éves baba mellett már kevesebb a tejed, és a változó étvágy is normális. A hízás miatt se aggódj, hiszen ebben a korban már mindent lemozog a kicsi. Azért a kivizsgálás nem fog ártani, gyakori ebben a korban a vashiány, lehet, hogy vaspótlásra lesz szükség és ettől megjön az étvágya is.

  • Regina

    2009. március 17. kedd

    Sziasztok,
    én már írtam ezzel kapcsolatban nektek, de sajnos a „problémám” még mindig nem oldódott meg. A kisfiam most múlt egy éves, de még mindig elutasítja a darabos ételeket. Örül ha kiflit adok a kezébe, vagy kenyérhéjat /ez már nálunk haladás 🙂 de csak szopogatja, ha nagyobb darabka lecsúszik neki, fuldoklik tőle. Adok neki kekszet is rágcsálni, leharapja és kiköpi, nem eszi meg, csak pár morzsát. Már nincs ötletem, mivel szoktathtatnám hozzá a darabosabb ételekhez. Hagyjam rá, és majd idővel rájön hogyan kell rágni – nyelni? Csak már el vagyok keseredve, hogy 13 hónaposan még pépeseket eszik.
    Ha van ötletetek, légyszi segítsetek, köszi!

  • Vida Agi

    2008. december 08. hétfő

    Anita, teljesen jó ez így. Hagyjál neki időt, egyen veletek, amennyit szeret és amellé kapja a saját ételeit. Idővel egyre többet fog enni a darabosakból.

  • Anita

    2008. december 08. hétfő

    Az én kisfiam most volt 1 éves. A kenyeret nagyon szereti, a babakekszet is szépen rágcsálja. Sőt, ha mi eszünk, mindig kér, és kap is, és néhány falat erejéig nagyon szépen rág. 7 foga van. Eddig babaételeket kapott, üvegeset. Elérkezettnek láttam az időt, hogy a mi ebédünket egye. Hétvégén kezdtem, amikor a család itthon van, és közösen ülünk az asztalhoz. Összetörtem neki, kis apró darabokra. Egy-két falat, aztán nem több. Elraktározta a kis pofazacsijába, majd amikor mjár nem bírta, kicsit félrenyelt, öklendezett és jött vissza. Kiköpi, nem hajlandó a „felnőtt” ételeket megenni. Csak ha csipeget a miénkből. Most újra üveges ételeket kap, ezek is azért darabosabbak, nagyon lassan eszi, egy idő után már nincs is türelme hozzá. Nem tudom, hogy hogyan lehetne még jobban a rágásra szoktatni, hiszen vannak dolgok, amiket minden gond nélkül megeszik. Na és persze lassan elfogy a tápszer, jönne a babatej, mellé meg vacsira valami más étel, mi lesz, ha azokat se eszi meg?

  • Zsuzsa

    2008. december 03. szerda

    Én is a túlaggódó anyukák közé tartozom, és tényleg így van. Túlaggódtam, és elkeseredtem, mikor a darabos főzelékemből megevett a 9 hónapos kisfiam 2-3 kanállal, és egyáltalán nem volt hajlandó tovább enni.
    Mint egy varázsütésre rádöbbent, hogy amit én eszek lehet, hogy finomabb. Most kb. 2 napja állandóan rájár arra amit eszem, és az ésszerűség határain belül, de természesen adok neki belőle, ha eheti. Ezek a dolgok bizony darabosak, és lecsúsznak ahogyan azt kell! A legszebb az egészben, hogy megette a gyümölcsöket eddig is, de túlzásba nem vitte…. Most falja velem az almát, mandarint (héja nélkül természetesen), banánt… Szóval Ági tényleg igazad lett! A kíváncsiságuk mindent legyőz! Nekünk pedig az a dolgunk, hogy az igényeit észrevegyük, aggódni meg kár, úgyis megoldják ők maguk!!!