A hozzátáplálás elkezdése

Mikor érdemes elkezdeni a hozzátáplálást? Van-e univerzális időpont és honnan tudod eldönteni, hogy a baba megérett a hozzátáplálásra?

Az egyik legvitatottabb kérdés a szakemberek, szoptatási tanácsadók, de leginkább a kismamák körében, hogy vajon meddig várjunk a hozzátáplálás elkezdésével.
A szoptatáspártiak szerint ha törik, ha szakad, ki kell várni a 6. hónapot, és ezután sem szabad elsietni a dolgokat, az is teljesen normális, ha még 1 évesen is nagyrészt csak anyatejet fogyaszt a baba. Állításukat azzal indokolják, hogy az étel- illetve egyéb allergiák, bőrkiütések, szénanátha és sokféle emésztési zavar is megelőzhető, ha a baba 1 éves koráig javarészt csak anyatejet kap.

Azok a kismamák azonban, akiknek gyermeke nem akar hízni, állandóan éhes, inkább mihamarabb elkezdenék a hozzátáplálást, hogy végre megszabaduljanak azoktól a kritikáktól, amik amiatt érik őket, hogy miért szoptatnak még mindig, miért nem “adnak a babának valami rendes ételt is”. És persze az anyai aggodalom is ott motoszkál bennük: vajon nem éhezik-e a gyermekem?

Teljeskörű hozzátáplálási kalauz és receptek a babának az ingyenesen letölthető Nagy Babaszakácskönyvben!

De akkor mégis: mikor jön el a hozzátáplálás elkezdésének ideje?
Mindegy, hogy tápszeres vagy anyatejes babáról van szó: a hozzátáplálást valamikor 5-7 hónapos kor tájékán kell elkezdeni, amikor

 • a baba már tud megtámasztva ülni
 • a nyelvével nem tolja ki az ételt, hanem hátrafelé teszi
 • a megevett étel nem köszön vissza egy az egyben a székletében (ez annak a jele, hogy az emésztőrendszere még nem képes feldolgozni a bevitt táplálékot)
 • elérkezik egy növekedési ugrás, de gyakrabbi szoptatással, vagy alkalmanként 200-220 gramm tápszerrel sem tudod kielégíteni a baba étvágyát
 • a baba már tud fogni, képes a szájához emelni az ételt
 • kezd érdeklődni az evés után, próbálja utánozni, amit csináltok

A korán elkezdett hozzátáplálás túlterheli a kicsi emésztőrendszerét, tönkreteszi a bélflórát, ezért a kicsi hajlamosabb lesz a különféle allergiákra, hasfájással, emésztési, székelési nehézségekkel és alvászavarokkal reagálhat. A korán hozzátáplált gyerekeknél 40%-al gyakoribbak a légúti megbetegedések, gyengébb lesz az immunrendszerük (ezellen nem indok az, hogy vannak betegeskedő anyatejes babák, és makkegészséges tápszeresek is, mert az csak egy egyedi eset, a statisztika azonban egészen mást mutat!)

A hozzátáplálás elkezdésének nem lehet oka az, hogy a korábban jól alvó baba éjjel felkel, tehát biztosan éhes, mert fél éves kor körül az ébredések oka a fogzás és a mozgásfejlődés szokott lenni.


51 hozzászólás

 1. Orsi szerint:

  Kedves Ági,

  hozzátáplálással kapcsolatban kérdeznék. Kislányom 6,5 hónapos /8,5kg/. Anyatejes, 3,5 hós koráig 2 óránként, majd 3óránként, 5,5hós korától 4 óránként szopizik. 6 hós korától kezdtük a hozzátáplálást. Napi ötször szopizik, viszont nappal háromszor /11-12 óra közt, 5 körül, és este 8-9 közt alváshoz/, éjjel 2 körül, és hajnalban, 5-6 óra közt. Délutáni időpontban kezdtem a hozzátáplálást,két szoptatási idő közt, de még csak 50-80 grammokat eszik, így a négy óránkénti szopi eltolódik 6 óra hosszára, viszont még ugyanannyit szopizik, tehát napi ötször, mint mielőtt szilárd táplálékot nem kapott, csak anyatejet. Így nem tudom túltáplálni? Illetve míg csak anyatejes volt naponta volt kaki – akár többször is-, mióta mást is kap, 3 naponként van. Itt Ausztriában azt mondták a gyógyszertárban, hogy normális, mert nem kemény a széklet, csak sűrű, illetve nem fájdalmas a kakilás. Rendben van ez így?
  Köszönet a válaszért!
  Orsi

 2. Timea szerint:

  Szia nagyon fontos kérdésem lenne.A kislányom lassan a nyolcadik honapba lép.Szinte mindent megeszik ami a korához van ,de kb két hete nem fogad el semmijen tápszert ami kéne még neki.Mi a teendő ijenkor ,mivel pótolhatom a tápszert?

 3. ingrid szerint:

  Kedves Ági!A baba fejlődéséről szeretnék kérdezni,de csak erre az oldalra tudok írni,mert a hozzászolasokat arra az oldalra nem engedélyezi!AZ én kislányom 1éves,se nem kúszik,se nem mászik,de már a félülést próbálgassa,és ha a kezemet fogja már totyog,7honapos korától járunk vele tornára,de kilátásom szerint nem segít,hiába tanítják mászni.Kiságyba még nem kapaszkodik fel,néha nagy nehezen sikerül felülnie,de utána úgy liheg mintha maratont futott volna.Meg kell még említenem,- hogy mikor 2honapos volt annyira köhögött hogy agya nem kapott elég oxigént,ebből kifolyólag maradhatott-e vissza a fejlődésben,és ez végett nem is mertem hasra tenni,de nem is szeretett hason feküdni.Forgolódni is csak fél évesen tanult meg.Voltunk EMG vizsgalaton is hogy nem e hipotomias,de minden rendben volt.Mégis aggódom,mert nagyon elvan maradva a vele egyidős társaitól!Nem tudom mit tehetnék,hordjam e még tornára,vagy lusta csak? választ előre is köszönöm!

 4. Clusia szerint:

  Az előbb elfelejtettem hozzá tenni kiegészítésként, hogy nagyon sokat sír, egész nap nyűgös, ami az esti órákban fokozódik. Bár ez sem túl új keletű, de szinte csak akkor nem sír, ha énekelünk, vagy szopizik. A mellre mindig mohón rákap.
  Köszönöm a figyelmed!

 5. Clusia szerint:

  Kedves Ágnes!
  Kislányom pár nap múlva 5 hónapos, közel 7 kiló. Nagyon gyakran szopizik, igazából nincs napi rendszer benne, ha itthon vagyunk, akkor óránként kér enni. Ha program van, akkor 2-3 órát is elvan. Nincs szándékomban még elkezdeni a hozzátáplálást, csak a környezetem nyomása kicsit elbizonytalanít, szerintük kevés a tejcsi és nem tud jól lakni. Éjjel is 2 óránként minimum kel, nappal is fél órákat alszik csak. Ez a szopizási gyakoriság mindig is ilyen volt, szinte első perctől, és úgy tűnik nem nagyon fejlődik a dolog. Emellett pár napja mindkét mellem fáj, érzékeny, nem csak a bimbó, hanem az egész mell, úgy érzem attól, ahogy cincálja. Lehet hogy tényleg kevés lenne a tej? Gondolod, hogy lassan el kéne kezdenem a táplálást?
  Nagyon köszönöm előre is válaszod!

  • Vida Ágnes szerint:

   Ha ilyen gyakran szopizik, biztosan nem kevés a tejed :) Ne hallgass a környezetedre, a babára figyelj. Ha nem kiegyensúlyozott, nyugtalan, evés után is a kezét rágja, a cicit keresi, akkor éhes. Ha nyugodt, jókedvű, jókat alszik, sokat mosolyog, naponta legalább 5-6 alkalommal pisil vagy kakil, akkor biztos, hogy nem éhes.

 6. Anita szerint:

  Kedves Ági,

  Tanáccsal fordulnék Önhöz.
  Koraszülött kisbabám 4,5 hónapos lesz. Gondoltam, elkezdem a hozzátáplálást de sajnos nem jártam sikerrel, mert a répá, és a Sütőtök visszajött alul, felül és hasfájósak is lettünk. Sőt a répától, allergiás reakció is megmutatkozott. Egyedül az alma az ami nem okozott gondot. Így úgy döntöttem, hogy leállok és később újra próbálkozom.
  A problémám az, hogy a tápszerből megtudna inni akár 3 litert is naponta. Abban Kérem segítségét, hogy hogyan tudnám esetleg pótolni neki valamivel a tápszert? Vagy van e valamilyen más megoldás arra, hogy ne hízzon annyit? (Koraszülöttsége ellenére, nagyon utolérte magát, sőt lekörözi társait :) )

  Válaszát előre is köszönöm.
  Köszönettel
  Anita

  • Vida Ágnes szerint:

   Még kicsi, nem érett a hozzátáplálásra. Ha igény szerint eszik, akkor biztosan nem gond a sok hízás, korababáknál előfordulhat, hogy fél éves korra nem megduplázzák, hanem megtriplázzák a súlyukat. Ha ekkora étvágyú, talán nem elég laktató neki ez a tápszer, esetleg érdemes lenne más tápszerre váltani, vagy meg lehet próbálni sűrűbbre keverni vagy a korának megfelelő tejpépet adni, mert az laktatóbb.

 7. erzsébet szerint:

  Kedves Ági!
  Nagyon fontos kérdéssel kéréssel fordulok önhöz a kisfiam 6 hónapos 4 hónapig anyatejes volt még mindig az egyik mellből szopizik de csak alváshoz használjuk a cicit már. A gond az hogy nem akarja enni a tápszert amit eddig nagyon jól evett nem volt gond 3 óránként 150 ml ( 8,4 kg most a kicsi), volt egy időszak amikor sátoros táborban voltunk és ezt meg kellett emeljem180 mlre, aztán 5-dik nap már nem akarta enni csak 50-60 ml-t, azóta nem eszi jól a tejet 100 ml éjjel megeszi félálomba a 150-180 ml-t. Közbe most elhuztuk a rózsahimlőt is és még mindig nem eszi jól a tejet, ez kb megy már 2 hónapja, labor vizsgálaton egy kis vérszegénységet mutattak ki minden eredménye jó. Viszont minden más étel iránt amit mi eszünk nagyon nyitott mindent megkóstol és kérne is belőle de persze nem adok mindent . lehetséges hogy nem kell neki a tej már megunta? adjak főzelékféléket?kevesebb tejet? Megkérem tanácsoljon mert már nem tudom mit tegyek, a doki azt mondja a súlya jó a többi nem számít, csakhogy nyűgös azért mert nem eszik jól, és a súlya sem úgy megy fölfelé ahogy kellene, nincs meg a heti 100-150 gr-os gyarapodása.Nagyon fontos lenne a válasza ha megtisztelne azzal, mit csináljak vele? A másik dolog hogy nappal keveset alszik fél órákat csak ezt 2-3 szor egy nap. Várom válaszát.köszönöm.

 8. Nagy Emese szerint:

  Kedves Ági!

  Kisfiam 6 hónapos múlt (9 kg), eddig csak szopizott, és most is van még bőven tejem. 2-3 hete kezdtük el a hozzátáplálást (alma, barack, krumpli, répa). Pár napig csak néhány (4-5) kanállal adtam neki, de kis telhetetlen, és többet követelt, szeret enni,így kb. 100 ml-t is adok neki napi egyszer. Széklete napi 1-2-szer van, amit megeszik, azt visszalátjuk a pelusba. Eddig este egyszer ébredt szopizni.
  A gondom az, hogy 2-3 hete este a szopi alatt bealszik, és kb. 1-1,5 óra múlva ordítva ébred. Csak a cicin nyugszik meg. Ha jön egy puki, akkor még jobban sír. Valamint éjjel 2 óránként ébred, 10 percet szopizik, és visszaalszik, de van hogy 10 perc múlva megint ébred. Nappal nincs gondunk, de 2-3 óránként szopizik.

  Nem tudom, hogy a hozzátáplálással van gond és fáj a hasa, vagy nem lakik jól, vagy fájhat a fogínye (2 hónapja már minden a szájába landol és nyáladzik). Ebben kérem tanácsodat, mert már nagyon fárasztó ez a kevés alvás. Köszönöm.
  üdv.: Emese

 9. Pöttöm szerint:

  Kedves Ági!

  Szeretném a segítségét kérni!
  Kislányom 7,5 hónapos, folyamatosan próbálkozom a hozzátáplálással 6 hónapos kora óta a babaszakácskönyve és abban leírt tanácsai alapján.
  Az a problémám, hogy a kislányom a mai napig mindentől öklendezik folyton, vagy ha nem is öklendezik, kiköpi az ételt.
  Egyetlen sikerem a barackos-sütőtökös bébiétellel volt talán kétszer, egyébként azzal is ugyanez a helyzet.

  Teljesen kétségbe vagyok esve, mert már nem tudom mit tehetnék, hogy egyen végre rendes ételeket a szoptatás mellé, mert a tejem látszólag nem elég neki, mivel elkezdett stagnálni, fogyni a súlya.

  Kérem segítsen, mit tehetnék, semmi nem ízlik neki??

  • Vida Ágnes szerint:

   Semmit nem tehetsz: várj. Szopizzon, mellette kóstolgasson, ha csak 1-2 kanállal eszik az sem baj, majd ha szüksége lesz rá, kérni fog többet is. Nem kötelező gyorsan megszeretnie az ételeket, viszont az erőltetés csak elveszi a kedvét az evéstől. Emellett, amikor ti esztek, ültessétek magatok mellé, ez is segíthet, hogy megjöjjön a kedve az új ételekhez.

 10. Sápiné Csilla szerint:

  Kedves Ági!
  Nemsoká 4 hónapos lesz a fiam.Kb 3 hetes kora óta nincs magától széklete csak ha segítek neki hőmérővel, pukizni tud és sokat is szokott.Az étvágya rendben van de sokat fáj a hasa és elég sokat is sír olyankor.Az orvosunk szerint ha majd mást is kap anyatejen kívül az majd segít rajta.Baba teát kap anyatejen kívül mert azt mondták hogy az is segíti az emésztést de attól se lett jobb.Attól tartok ha mást is adok neki még rosszabb lesz a helyzet és jobban fog szenvedni a hasa miatt.6 hónap előtt nem akartam hozzátáplálni de ha segítene rajta akkor megpróbálnánk.Mekkora az esélye hogy beindul az “önálló kaka” ha adok neki mást is anyatej és tea mellett?
  Köszönöm válaszát!

  • Vida Ágnes szerint:

   Az anyatejes babáknál ez gyakori jelenség, mert az anyatej rosttartalma kisebb, és mert szinte teljes egészében képesek megemészteni. Ha fáj a pocakja, tornásztatással és szélcsővel segíts neki, de semmiképpen ne kezd el idő előtt hozzátáplálni, mert csak rontani fog a helyzeten (további székrekedést és hasfájást okozhat, mert az emésztése még nem érett rá és az első ételek egyébként is székletfogók)

   • Ágnes szerint:

    Kedves Ágnes,
    Ne haragudj, de a fenti válaszoddal nem tudok egyetérteni. Az en fiamnak ugyanez a problémája volt. Többen akiknek a gyermekükkel hasonló problémájuk volt, sőt egy gasztroenterológus is, javasolták a korábbi hozzátáplálást, de nagyon ellenálltam. Végül 5 hónap 1 hetes korában nem bírtam tovább a küzdelmet és kipróbáltam a főzeléket. A 3. naptól kb.40 gramm főzelék után megvolt az első önálló széklete. Azóta minden nap két alkalommal szenvedés nélkül van szeklete. Szerintem igenis megoldást nyújt.

    Üdvözlettel,
    Ágnes

    • Vida Ágnes szerint:

     Attól, hogy egy esetben így történt, az nem jelenti azt, hogy ez minden esetre igaz. Az évek alatt rengeteg babát láttam, akinél meg tovább rontotta a helyzetet vagy egyáltalán nem segített a hozzátáplálás megkezdése.

 11. Tóthné Horváth Enikő szerint:

  Kedves Ági!

  Kislányom 10 hónapos,2 hónapos kora óta sajnos tápszeres,6 hónaposan elkezdtük a hozzátáplálást a te tanácsaid alapján, szépen is eszik mindent amit kell neki.Én főzöm neki az ennivalót nem a boltit eszi.Botmixerrel szoktam neki összeturmixolni a kaját meg is eszi minden gond nélkül.Próbálkoztam már hogy villával töröm neki össze a hús kivételével de ha már egy kicsit is darabos inkább nem eszik,köhög,fuldokol tőle pedig nem nagy darabok.Tanácsot szeretnék kérni hogyan is próbáljam rászoktatni a darabos ételekre mert szerintem 10 hónaposan elég nagy már ahhoz hogy elég legyen villával összetörnöm,nem?

  Válaszodat előre is köszönöm,Enikő

 12. Anita szerint:

  Szia Ági!
  Kisfiam 24 hetes, ma adtam neki először répapürét, de nem nagy sikerrel (kitolta a szájából, fintorgott). Csak anyatejes baba, ebéd után próbálkoztam. Ennek ellenére erőltessem tovább a répát, vagy rögtön térjek át új ízre, ha valamire fintorog? Kell-e vizet adnom neki napközben, vagy elég továbbra is az anyatej?

  • Vida Agi szerint:

   Semmi gond nincs ezzel, az első ízekre mindig fintorognak. Kóstolgassátok továbbra is a répát, almát, ha csak 1-1 kanállal eszik meg, és fintorog, akkor sincsen semmi. Ha minden nap kóstolgattok, idővel megjön majd a kedve.

 13. Meggyes Viktória szerint:

  Kedves Ági!
  A kisfiam éppen ma 6 hónapos, és 4 napja elkezdtük a hozzátáplálást őszibarackkal. Fintor megvolt, és eleinte a nyelvével is inkább tolta kifelé, de úgy vettem észre, hogy lassan kezd belejönni. A kérdésem azonban az lenne, hogy egészen a hozzátáplálás megkezdéséig a széklete nagyon szépen beállt délelőtti kettő nagy “rotyira”, de amióta mást is fogyaszt (csak a tízórai szopi előtt), azóta nincs széklet, csak nagy és büdi pukik, illetve este már erőlködés is. Inkább hagyjam pár napig el, és kezdjem később újra?

  Köszönettel,
  Viki

  • Vida Agi szerint:

   Ez akkor szokott előfordulni, ha az új ételből hirtelen sokat eszik. Ha csak kóstolgat napi néhány kanállal, akkor nincs gond, de ha ízlik neki és megeszik 10-20 kanállal, akkor már a kakinál is gondot okoz. Kicsit vegyél vissza az adagból egyelőre, míg az emésztése hozzá nem szokik az új ételhez, aztán lassan lehet növelni az adagokat.

 14. Anikó szerint:

  Kedves Ági! Nekünk 4 hónapos korban ajánlotta a doktor néni hogy de. gyümölcsöt adjak a kislányomnak. 6,5 hónapos volt amikor el kezdtem adni neki főzeléket. Lehet, hogy bajt csináltam? A babának már kétszer volt ételallergiája úgy, hogy én megettem és ő pirosodott (eper, mandula). A széklete szokványos állagú volt már a második gyümölcspép után (nem távozott semmi úgyanúgy, mint ahogy érkezett) és azóta is. Ha bajt okoztam, tudok még most valamit tenni, hogy helyrehozzam? Most 7 hónapos múlt. Válaszod előre is köszönöm.

 15. tóth renáta szerint:

  Szia Ági,
  kislányom november 3án lessz 7 hónapos.ahogy betöltötte a 6 hónapot,elkezdtem neki adni szépen fokozatosan délben első héten répapapit,aztán sütőtököt,mjad harmadik héten peszternákot.A répára furcsán reagált,kijöttek a szája körül valami kis piros pötyik,sőt,a mellkasán is,de hálistennek ezek szinte 90 százalékban elmúltak.A kaki eddig rendben volt,most ujjabban viszont úgy jön ki belőle,ahogy bement.Szinte ugyanazt az állagot kakilja ki,amit megevett.Persze még szopizik is emellett,jóétvágyú baba,de ezek a mostani “kakiminöségek” kicsit aggasztanak.Normális ez vagy a bélrendszere még nem érett meg a táplálék feldolgozására?
  Válaszodat előre is köszi,
  üdvözlettel és mély tisztelettel,
  Reni.

  • Vida Agi szerint:

   Nem kell aggódnod, kezdetben a zöldségek egy része látszólag úgy jön ki, ahogy bement, ez persze nem igaz, mert a fontos tápanyagok felszívódnak belőle, csak mivel a zöldség rostos, ezért látványosabb a “végeredmény” is.

 16. Tokodi-Pajor Dóra szerint:

  Szia Ági!
  Nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy lehet -e adni egy 20 hetes babának tejpépet?Eddig kizárólag csak anyatejes volt,de sajnos egyre kevesebb a tejem,és a tápszert nem fogadja el sem pohárból,sem cumisüvegből?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Üdv:Dóra

  • Barbi szerint:

   Kedves Ági!

   Kisfiam egy hét múlva lesz 11 hónapos. Anyatejes és szinte mindent eszik már, amit mi, a szülei. Már csak egyszer szopizik.
   Kérdésem, hogy muszáj tejpéppel pótolni kálcium szükségletét, vagy elég, ha túrót, joghurtot kap az egyszeri szoptatás mellett?
   A tejpéptől kicsit tartok, hisz az is tápszer alapú, de a védőnő ezt javasolta.

   Várom válaszodat,
   köszönöm Barbi

 17. K. Csilla szerint:

  Kedves Agi!

  Akislanyom 9honapos, egy hete, hogy kakilas kozben kibujt a “vegbele” kb 1centimeterre majd visszahuzodott, annyira megviselte hogy azota nem akar kakilni. mikor ra jon ossze szoritja a popsijat es kifesziti magat igy visszatartva a kakit,es rengeteget sirmig az inger el nem mulik. A sebeszhez csak jovo hetre van programalasunk. nem tudom mit tegyek, hogyan segithetnek neki? Kamillateat adok, friss gyumolcslevet, vizet, joghurtot, de azon hogy ki is bujjon a kaka nemtudok segiteni, meg a kuppal sem megy. Mit tehetnek?

  • Vida Agi szerint:

   Ez egy rossz élmény volt, amit először most el kell felejtenie ahhoz, hogy ne tartsa vissza. Segíthetsz neki azzal, ha jó élménnyé teszed a kakilást: felveszed ilyenkor, dédelgeted, magában a kakilásban pedig segíthet a pocakmasszázs (a köldöke körül kb. 1 cm távolságban az óramutató járásával megegyező irányban) vagy ha a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé körözteted.

 18. Ada szerint:

  Kedves Ági!

  Ahogy elolvastam a cikkedet kicsit megijedtem. A babám 4 hónapos – anyatejes és hasfájós – ezért a dokinénink 3,5 hónapos korában mikor nem kakilt már vagy 12 napja a hozzátáplálás elkezdését javasolta. Nem gyümölcslével kezdtünk, hanem rögtön péppel. Ez a kakinkat meghozta, azóta minden nap délelőtt és délután kap egy barackot leturmixolva, de ettünk már 1szer banánt is és sütőtökpürét is. Azonban mi van akkor ha tényleg ártok neki? Ha a későbbiekben esetleg tényleg vmi baja lesz? Miért javasolta ezt a doktornőnk és miért 4 hónapos kortól vannak az üveges bébiételek is? Most akkor mit csináljak?

  • Vida Agi szerint:

   A 4 hónapos bébiétel nem azért van 4 hónapos kortól, mert az a jó, hanem azért, mert korábban 2 hónapos kortól voltak a bébiételek, de a WHO csak 6 hónapos kortól ajánlotta a hozzátáplálást, és emiatt a gyártók kénytelenek voltak beszüntetni ezt a gyakorlatot, végül 4 hónapban állapodtak meg, de ez inkább piaci döntés, mint orvosi ajánlás. A jelenlegi WHO ajánlás szerint 17-26 hetes kor között kell elkezdeni a hozzátáplálást, de csak kóstolgatással, teljes étkezést nem kell még kiváltani. Az orvosotok is valószínűleg azért mondta ezt, mert korábban már 2-3 hónapos kortól rutinszerűen megkezdték a hozzátáplálást. Akkor még nem tudták azt, hogy az emésztőrendszerben ekkor még nincsenek meg azok az enzimek, amik képesek az anyatejtől eltérő táplálékokat megemészteni, illetve az allergéneket kiszűrni, ezáltal ha korábban kezded a hozzátáplálást az allergének egyenesen a véráramba kerülnek. Ha a székletproblémákon másként (pl. Laveolac sziruppal) nem tudsz segíteni, akkor kaphat 1-2 kiskanál gyümölcsöt naponta, de déligyümölcsöt semmiképpen ne kapjon még, mert ez jobban allergizál.

 19. Edit szerint:

  Kedves Ági!

  Néhány kérdésem lenne a hozzátáplálással kapcsolatban.
  Kislányom hamarosan 6 hónapos lesz. Sajnos a kezdetektől fogva tápszert kap, mert nagyon kevés tejem volt. Nagyon jó étvágya volt 3-4 hónapos koráig, azóta kicsit visszavett és a napi 5-6 alakalom(150ml) helyett mostanában 4 alkalommal eszik csak. És ami furcsa 2 honapos korától szépen átaludta az éjszakákat, viszont amióta kevesebbet eszik újra ébred egyszer éjszaka. Jelenleg 7600g a súlya. A védőnő tanácsára elkezdtünk ismerkedni a gyümölcspépekkel (alma, banán), de nem sok sikerrel, fintorog ha a kiskanál a szájához ér, öklendezik ha a pép a szájába kerül, ahogy közelitek a szájához a kiskanállal szinte kiveri a kezemből, elforditja a fejét. Lehetséges hogy még nem érett meg a hozzátápláláshoz? A székletét figyelve észrevettem, hogy az 1-2 kiskanál banánpép után sok az emésztetlen rost a pelusban.
  Nem tudom mi lenne a jó megoldás számunkra.
  A fogzás állhat a háttérben? (Bár eddig nincs semmi komolyabb tünetünk, a nyáladzást kivéve).
  Előre is köszönöm a tanácsod!

  • Vida Agi szerint:

   Ha öklendezik, elfordítja a fejét, akkor nem érett még a hozzátáplálásra és ez normális is, hiszen még nincsen 6 hónapos. Várj néhány napot és próbáld meg megint kínálgatni, de semmi nem történik, ha csak 1-1 kanállal fogad el.

 20. Nardai Orsi szerint:

  Szia Ági!
  A babócámn 5 hónapos lett és tanácstalan vagyok azzal kapcsolatban hogy adjak e már neki almalevet vagy sem. Szoptatok és elég is a tejem viszont a pici nagyon érdeklődik mikor eszünk vagy iszunk. Van már 4 foga és egy pár napja kipróbáltam mit szól az almaléhez. Fincsorgott hozzá de megette mindet amit kínáltam, nem fordította el a fejét szóval elfogadta. 8800g a súlya, szóval elég nagy a bébi. Igaz éhesnek nem tűnik szopi után csak nagyon érdeklődik. Ha közelít felé a kanál nyitja a száját és nem köpi ki, egy kicsi persze mellé megy de nem tolja ki a nyelvével. Hozzátáplálni még nem akarom csak a kóstolgatást kezdenénk. Tudom a kizárólagos szoptatás a legjobb, de talán már elég érett ahhoz hogy kóstólgasson. Csak levet meg pürét kapna. Fogni is nagyon jól tud… Szóval mi a véleményed, elkezdhetjük vagy várjunk még?

  • Vida Agi szerint:

   A leírásod alapján ő már megérett rá, ezért el lehet kezdeni.

   • Nardai Orsi szerint:

    Köszönöm válaszodat, csak kíváncsi voltam a véleményedre, mert volt aki nem értette, hogy mért kezdem el a hozzátáplálást ha van elég tejem. Mindenütt a hat hónapot szajkózzák és az embernek lelkiismeretfurdalása van ha hamarabb kezdi a szent időpontnál. Sajnos nem azt hangsúlyozzák, hogy akkor kell kezdeni mikor érett rá a baba(ezt is említik), hanem be kell tartani a 6 hónapos ajánlást,ami már inkább kötelező lett…

 21. Icu szerint:

  PONTOSITÁS! azt rosszul irtam hogy 4 hete kezdtük a hozzátáplálást..
  tehát most pontosan 6 hónapos és 3 hetes.
  amikor betöltötte az 5 hónapot akkor kezdtük a gyümölcsöt (mert már kevés volt a tejci többször kellett pótlás). majd amikor betöltötte a 6 hónapot akkor kezdtük a főzeléket, majd 2 hétre rá a tejpépet uzsonnára (ahogy irtam akkor is náthás volt és nagyon nehezen szopizott szinte nem evett semmit és a kanalas ételeket jobban fogadta, de nem igy az elmúlt 3-4 napban…)

 22. Pancsa szerint:

  Bocsánat!! Azt elfelejtettem,h csak anyatejes!! :)

 23. Pancsa szerint:

  Szia Ági!!
  lkérdésem lenne a hozzátáplálással kapcsolatban!
  Kisfiam 6.hónapos és egy ideje már elkezdtemj a kóstolgatást. Azt vettem észre,h nem nagyontetszik neki :( Adtam neki almát,sütőtököt,répát..mindent amit lehet de valahogy nem jön be neki!? öklendezik,a Védőnőm azt mondta,h ciciztetés előttadjam neki közvetlen de rájön,h az nem az, berág és jön a hiszti,öklendezés… Nemtudom hogyan csináljam mármint mikor adjam neki!Mennyi idő alatt lehet megszoktatni vele az ízeket?Mennyi az adag amit meg kellene ennie?? illetve ha evett akkor utánna rakjam e cicire?? kell e neki inni cici mellett?? ha kell mennyit?? (naponta) Válaszod köszönöm előre is!!! B.U.É.K.!!

  • Vida Agi szerint:

   Teljesen normális, ha egy anyatejes baba csak lassan kezdi elfogadni az új ízeket. Kínáld meg minden nap 1-2 kanállal, de nem kell erőlteteni. Innia még nem kell, egyelőre elég az anyatej.
   Ha nem szereti szopi előtt kapni, akkor próbáld meg két szopi között, amikor még nem álmos.

 24. V. Marcsi szerint:

  Kedves Ági!

  Kislányom most volt 18 hetes és még mindig küzdünk a hasfájással. 5X eszik egy nap ebből 3X anyatejet 2X tápszert kap (180-210 ml körül eszik). Prebiotikus rostokat tartalmazó tápszert kap, amit elvileg kifejezetten hasfájós babáknak fejlesztettek ki. Ettől könnyebben tud székelni, viszont amíg oda jutunk sokat tekereg és zavarja őt /fáj neki a pocakja. Emiatt napközben elég rosszul alszik. Arra gondoltam, hogy elkezdeném vele megkóstoltatni a gyümölcsöket – őszilével kezdeném.
  Mi a véleményed, mik a tapasztalatok a hozzátáplálás elkezdése javít ezeken a problémákon, vagy inkább várjak még vele?

  Válaszod előre is köszönöm!
  Marcsi

  Válasz: A hozzátáplálás csak ronthat a helyzeten, mert még éretlen rá az emésztőrendszere, ezért túlterheli. Adj neki inkább minden étkezés előtt Gripe Watert a hasfájásra.

Szólj hozzá!

Kérdeznél? Kérdéseidet a Facebook oldalon vagy kéthetente az online fogadóórán tudod feltenni, a blogban, a hozzászólások között nem.
Teherbeeséssel kapcsolatos kérdésekre Gabi kolléganõm hetente válaszol, ehhez klikk ide.